Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2019 o 11:29 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2019 11:29 - 11:30 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja odpoviem na; pán Dostál, veľmi dôkladne ste ma poučili, už budem poučená, ďakujem.
Pán Baránik, vy teda, to znamená, chcem, keď ste mňa, hovoríte, že do parlamentu niektoré veci nepatria. Vy ste ma onoho času, asi pred rokom, verejne tu v sále rokovacej nahlas pred všetkými poslali do zadku. Podľa vás toto patrí, áno, toto patrí k parlamentnej slušnosti? Nikto vás za to nepokarhal, nikto vás za to nepotrestal. A chcem vám povedať, podľa vás teda retribučné súdy zrejme boli spravodlivé. Ja by som vás len prosila, doplňte si vzdelanie v oblasti histórie! Ďakujem.
A ešte k pánu Budajovi, že je rozdiel, ja si myslím, že tí vojaci na tých hraniciach, áno, je to hrozné, že toľkí ľudia tam prišli o život, ale tí vojaci a dôstojníci plnili svoje prísne rozkazy. To ich neospravedlňuje, ale Rašla bol tým prokurátorom v retribučných súdoch z vlastnej vôle. Ja si myslím, že on rozkaz nedal.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.6.2019 11:20 - 11:24 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Najprv chcem povedať, pani predsedajúca, nemusíte na mňa reagovať alergicky, ja som sa veľmi slušným spôsobom chcela spýtať, že či môžem, či nestačí faktickou odpovedať aj na pána predkladateľa, lebo ja som, plánujem len veľmi krátko hovoriť. Ale keďže ste ma nenechali to skúsiť, takže dobre.
Chcem, pridávam sa k rozprave pána Budaja, oceňujem, že spomínal aj tie druhé veci, o tých trýzniteľoch a mučiteľoch a o jednoducho ľudí, o ľuďoch, ktorí sa podieľali na tej nespravodlivosti, ale chcem; čiže vlastne to oceňujem a s ním súhlasím. A preto sa chcem navrhovateľa spýtať, že či nechcú alebo teda podobne ešte takýto nejaký návrh ešte predložiť, povedzme nejaký dodatok alebo niečo také, to je jedna vec.
Druhá vec, chcela by som sa pána navrhovateľa opýtať, že ako sa stavia k tomu, zvlášť keď je historik, že bývalý prezident Schuster ocenil vysokým štátnym vyznamenaním bývalého prokurátora Rašlu, Antona Rašlu, ktorý bol prokurátorom v tých retribučných súdoch, čo boli súdy mnohokrát nespravodlivé, a dal, jeho vinou boli vlastne obesení, popravení traja študenti, aj traja – okrem iných – študenti z Trenčína: Púčik, Tunega a Tesár. Takže on ako historik, že či akože by sa možno patrilo odsúdiť toto, pretože ten človek, Anton Rašla, ktorý bol v podstate zločincom a podieľal sa teda aj na justičných vraždách, hoci nevešal vlastnými rukami, že či mysleli na to, že aspoň morálne odsúdiť, respektíve nejako sa postarať o to, lebo on si naozaj nezaslúžil taký, takéhoto, človeku, ktorý patrí vlastne k tým, ktorých spomínal pán Budaj, a takémuto človeku sa ešte ušlo aj, bolo udelené vysoké štátne vyznamenanie. To je jedna otázka.
A druhú otázku by som sa chcela spýtať, nejako mi ušlo, pán navrhovateľ, pán Hrnko, že od ktorého roku sa tí politickí väzni počítajú, pretože tie najväčšie orgie zatýkaní a vrážd a justičných vrážd aj obvinení sa diali už od konca ´45. roku, respektíve druhej polovice, čiže ten koniec ´45. Vy to viete lepšie ako historik, respektíve ´46., ´47., ´48., ´49., tam až päťdesiaty. Tam do toho ´50. roku, je tam vyše 5 rokov. Takže ako sa aj s týmito, či máte zahrnutých aj týchto, povedzme pozostalých týchto nespravodlivo zabitých ľudí, odsúdených a tak ďalej, pretože aj tie retribučné súdy boli, no, neboli spravodlivé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2019 9:30 - 9:31 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda, za slovo. Ospravedlňujem sa, ja som prišla trochu neskôr, ale, pán poslanec Heger, to, čo si hovoril, s tým sa dá iba súhlasiť. Je to veľmi naozaj, to bola; ak je to pravda teda takto, tak naozaj iba súhlasiť.
A maličkú takú poznámočku, že ja neviem, ktorých, teda otázka, pán poslanec Heger, čiže tieto byty nie sú pre chudobných ľudí v podstate, tieto, a okrem toho ďalšia malá poznámka, že nepoznám chudobných ľudí, ktorí majú 1 300 eur mesačne. Jednoducho už aj 700 eur je dosť veľa, to je príjem, ktorý už ľudia považujú za pomerne veľký, takže ja neviem teda, jedine to, že neviem, kto už má u nás 1 300 eur mesačne. Ďakujem pekne. Čiže je to v podstate oveľa menej, tí ľudia sú oveľa chudobnejší.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2019 18:06 - 18:06 hod.

Natália Grausová
Občan Danko, vy ste zbavili (povedané s úsmevom) Slovenskú národnú stranu všetkého slovenského, aj všetkého národného. Ste vlastizradca a ste neuveri..., neuveriteľne klamete, že sa nehanbíte, teraz tieto vaše pokrytecké slová, ktoré ste hovorili, celkom protirečia vašim skutočným skutkom. Hanbite sa!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2019 17:58 - 17:59 hod.

Natália Grausová
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.6.2019 13:10 - 13:10 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Žiadam, aby parlament Slovenskej republiky odsúdil aspoň morálne pomenovanie, resp. premenovanie Vajanského nábrežia v Bratislave po T. G. Masarykovi, vierolomnom a nečestnom človeku, ktorý nenávidel Slovákov, porušil Pittsburskú dohodu a vyhlásil verejne, že slovenský národ neexistuje.
Toto pomenovanie po tomto nečestnom a vierolomnom človeku je fackou, je to verejné zaucho slovenskému národu a Slovenskej republike.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2019 9:50 - 9:51 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Klus, zaujalo ma niekoľko vecí z vášho prejavu. V súvislosti s prezidentskými voľbami ste sa vyjadrili, že Slovensko je postihnuté. Áno, môžem s vami súhlasiť. Zrejme je veľmi postihnuté vzhľadom na výsledok prezidentských volieb, ktorý tu máme. To je naozaj ťažké postihnutie. Sú, v tomto s vami súhlasím.
Ďalej. Hovorili ste o tisíckach trolov, ktorí sú, bohvieodkiaľ, platení. Žiaľ, aj vy ste jedným z nich, len my vieme, odkiaľ ste platený. Ste propagandistom totalitnej a tyranskej ideológie Európskej únie a ste, prepáčte (vyslovené s pobavením), ale ste taký poslušný komsomolček. Pripadáte mi ako, že vy by ste boli úžasný v bývalom Sovietskom zväze, a ja som presvedčená, že keby sa zvrátila situácia naopak, že by ste boli pionierikom a zväzáčikom a komsomolčekom, ktorý by sa takisto snaživo angažoval ako vy teraz.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2019 14:14 - 14:14 hod.

Natália Grausová
Kvalitne vychované, naozaj na úrovni zdravotné sestry, vychované strednými zdravotnými školami dokazuje aj to, že všetky naše zdravotné sestry, ktoré odišli, bohužiaľ, do zahraničia a pracujú nie ako opatrovateľ..., nie tí, nie ako, umývaním zadkov povedzme dôchodcov, ale všetky, mnohé sa uplatnili práve v zdravotníckych zariadeniach, v nemocniciach, na ambulanciách, na ARE a tak ďalej. Všetky naše zdravotné sestry.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2019 11:41 - 11:43 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. K tomu zneužívaniu, čo hovoril pán poslanec Suchánek, naozaj som za to, že bude sa to musieť nejako vyriešiť sankcionovaním ľudí, ktorí zneužívajú sanitkový záchranný systém.
Ale ja by som sa chcela vrátiť k tomu, k téme praktická sestra. Ja si myslím, že veď my máme, my sa tu tvárime, že teda nemáme žiadne sestry praktické. Veď je tu kopu sestier, ktoré skončili klasickú strednú zdravotnú školu a majú absolútnu odbornosť, čo sa týka zdravotnej sestry, či už na ambulanciu, alebo do nemocnice. A to, že musia mať vysokú školu, to je číry nezmysel, pretože vysokú školu áno, keď chce robiť vrchnú sestru. Ale na obyčajnú, na prácu zdravotnej sestry, resp. praktickej sestry, naozaj je potrebné to klasické štvorročné vzdelanie stredoškolské, ktoré sa volalo stredná zdravotná škola. A ešte stále sú sestry, ktoré sú absolventkami. Takže netvárme sa, že teraz odrazu nám nevyrastú alebo vyrastú, alebo že ich, že nebudeme mať žiadnu praktickú sestru. Ja si myslím, že sa nájdu.
Čiže ja úplne súhlasím s tým, aby znova boli, aby boli znova stredné zdravotné školy, ktoré by vychovali kvalifikované zdravotné sestry, ktoré sa nazývajú praktickými sestrami. Podľa mňa by sa mali nazývať, volať normálne zdravotnými sestrami. A naozaj vysoká škola, keď chce robiť vrchnú sestru. Ale ináč je to nie potrebné.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.4.2019 10:42 - 10:43 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Je mi ľúto, ale v tých, ešte počas bývalého totalitného Československa u nás bola, teda v bývalom totalitnom Československu bola servilnosť veľmi známa. Častokrát ľudia robili nadprácu, teda verejní funkcionári voči Sovietskemu zväzu. A ja si viem veľmi dobre predstaviť tých, ktorí robia nadprácu teraz voči európskej byrokracii a voči Spojeným štátom, že keby sa prevrátila politická situácia a znova by tu bol Sovietsky zväz, tak by boli prví, ktorí by utekali servilne a robili znova tú istú nadprácu, ktorú teraz robia voči Bruselu a voči Spojeným štátom. Ďakujem.
Skryt prepis