Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.3.2016 o 17:52 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.3.2016 17:52 - 17:52 hod.

Martin Poliačik
V nadväznosti na rokovanie grémia a na základe spokojnosti s tým, že bude táto vec prejednávaná na grémiu pred ďalšou schôdzou, sťahujem svoj podpis spod obidvoch týchto návrhov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2016 16:58 - 16:59 hod.

Martin Poliačik
Pán podpredseda, ja to nechcem naťahovať, len navrhujem zvážiť ešte raz ten mechanizmus, ktorý bol funkčný a dobrý v roku 2010 na zabezpečenie väčšiny, niektorého alebo niektorých z koaličných poslancov zaradiť do dvoch výborov. Sú tu mnohí, ktorí nemajú problém pracovať a pracovití sú, a máte väčšinu všade, kde ju potrebujete.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2016 16:26 - 16:27 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ja len pripomeniem pre tých, ktorí neboli oboznámení s rokovaním predsedov strán, ktorí boli zvolení do parlamentu. My sme tam prezentovali, že sme mali žiadosť od poslanca Beblavého, od poslankyne Macháčkovej a od poslankyne Petrík, aby sme ich zastupovali na tomto rokovaní, keďže už neboli, necítili sa byť súčasťou ani koalície, ani strany SIEŤ a kluby SaS a kluby OĽANO boli ochotné aj na úkor niektorých vlastných poslancov týchto troch poslancov umiestniť tak, aby sa venovali veciam, ktorým rozumejú. Táto žiadosť bola zamietnutá.
Ja pripomínam situáciu z roku 2010, keď bolo potrebné zachovať väčšinu v pracovných výboroch, tak niektorí poslanci, ja som bol medzi nimi, vládnej koalície sedeli aj v dvoch pracovných výboroch. Ja som bol vtedy vo výbore ústavnoprávnom, aj vo výbore pre školstvo a tým pádom bola zabezpečená väčšina. A tento istý vzorec by sa dal použiť aj teraz. A vlastne každý poslanec by mohol byť tam, kam patrí, kde tomu rozumie, a zároveň zdvojenou prácou niektorých koaličných poslancov, ktorí sa jej určite nevyhýbajú, by bolo možné zachovať väčšinu aj pri pomere 81:69.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2016 13:33 - 13:34 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Dojímavá koalícia. Gratulujem.
Pozrite sa, ja nikoho nejdem poučovať. Ani Kotleba, ani pán Krajniak. Je pravda, že na rokovaní táto téma otvorená bola, ale nebola dosiahnutá žiadna dohoda. Ani si nepamätám, že by pán Kotleba na nej trval. On sa opýtal na náš názor. My sme mu ho povedali a tým bola vec uzatvorená, čím sme predpokladali, že platí stav, aký bol navrhnutý vedením parlamentu na predchádzajúcom stretnutí predstaviteľov jednotlivých politických strán.
Pán Krajniak, ja, ešte raz, nemám žiadne právo ani možnosť vás do ničoho tlačiť. Ja hovorím iba o tom, že na to, aby sme vedeli legitímne a správne rozhodnúť o tom, koľko tu máme mať podpredsedov parlamentu, by bolo dobré aspoň vedieť, čo ten podpredseda parlamentu robí. A obávam sa, že ten návrh, ktorý tu bol daný, nebol daný snahou o zoštíhlenie, nebol daný snahou o šetrenie. Bol to iba lacný a populistický krok ako koniec koncov celý program tejto novej strany, ktorá sa nám tu zasadla.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 23.3.2016 13:28 - 13:30 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda.
Chcem len pripomenúť, že bolo dobrým pravidlom doteraz, že keď sa vyrokovali dopredu nejaké podmienky práce, podmienky parlamentu, tak minimálne na prvej schôdzi parlamentu tieto dohody boli ctené. Bol som účastníkom rokovaní jednak všetkých predsedov zvolených strán do parlamentu aj predsedov strán v opozícii. Na základe týchto rokovaní boli jednak prerozdelené funkcie predsedov výborov, takisto boli dohodnuté návrhy na podpredsedov parlamentu, takisto boli dohodnuté počty poslancov pri jednotlivých výboroch.
Mám za to, že patrí k elementárnej slušnosti tieto dohody ctiť. Ak do parlamentu prišli ľudia, ktorí od začiatku chcú robiť veci po svojom, ak v parlamente máme ľudí, ktorí dohody ctiť nevedia a budú zásadne proti, som za to, že je potom otázkou svedomia a vedomia každého poslanca, ako bude pristupovať k ich nominantom.
Čo sa týka počtu, ten som rád, že bol schválený. Každý, kto v tomto parlamente už nejaký čas strávil, veľmi dobre vie, koľko práce podpredseda parlamentu má. Každý, kto tu strávil nejaký čas, vie, že môžeme mať dvoj-, trojdňové nonstop schôdze, napríklad pri odvolávaní členov vlády, kde je nutné, aby sa podpredsedovia parlamentu pri vedení schôdze striedali, lebo inak nebude možné zachovať kontinuitu rokovania. Každý, kto tu strávil nejaký čas alebo sa v politike aspoň trochu orientuje, vie, že medzi povinnosti podpredsedu parlamentu patrí aj to, že prijíma zahraničné návštevy, cestuje na zahraničné cesty a reprezentuje najvyšší zákonodarný a ústavodarný orgán tohto štátu. To znamená, že ak chceme zoštíhľovať štát, robme to tam, kde reálne narábame s peniazmi, veľkými miliardami a miliónmi, robme to pri verejných obstarávaniach, robme to pri tendroch, ale nerobme to, preboha, lacnými a trápnymi populistickými krokmi na jednej pozícii podpredsedu alebo podpredsedníčky parlamentu.
Podporujem týmto, vyjadrujem týmto podporu aj seba, aj klubu SaS všetkým trom nominantom za koalíciu a, samozrejme, našej nominantke za opozíciu, pretože my dohody ctíme.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis