Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2016 o 12:33 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2016 15:50 - 15:52 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Veronika, ja by som ti chcel v prvom rade pogratulovať, tvoja karta v hre zjavne nabila na sile, ale zatiaľ na teba nasadili len slabšie teda kalibre, ale pracuj na sebe a ono sa to časom zlepší. Aj pán Kéry na sebe pracuje a tiež sa časom zlepší.
Čo by sme (ruch v sále), čo by sme mali ďalej pokračovať, je spomínať tieto porovnania, lebo ale Spojené štáty a Mexiko sú stále príliš ďaleko. Možno by sme mali ísť bližšie. Pred 15 rokmi, keď sa povedalo Estónsko, postsovietska krajina, tak ľudia si tu hovorili, á, ďaleko za nami, dneska sú nám v mnohom príkladom. Keď sa povedalo Rumunsko, tak si ľudia predstavili nejakých pár Cigáňov a koč na rozbitú cestu, dneska, keď sa pozeráme, akým spôsobom u nich pristupujú k trestaniu bývalých politikov za korupciu a prepojenie s miestnou mafiou, tak by nám mohli ísť príkladom. A presne tak isto ako určite tie rozdiely v tých dvoch častiach mestách nevznikli rýchlo a iba pomaličky boli badateľné, vzostup na jednej strane a úpadok na druhej, tak presne to isté sa deje tu. Po 10 rokoch stagnácie na mnohých úrovniach a postupného rozkladu inštitúcií a únosu tohto štátu už sa nemôžme vyhovárať len na komunistov. Mnoho z tých vecí, ktoré jedného dňa budú vyčítané tejto generácii politikov, už sme si zarobili sami. Nie sú dedičstvom totality, nie sú dedičstvom iného myslenia z komunistických čias, už sú dedičstvom prachov a prepojenia oligarchov a vysokých politických hráčov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.6.2016 13:15 - 13:16 hod.

Martin Poliačik
Ďakujem, pán predseda. Ak bolo vyhodnotené zo strany Národnej rady, že počasie je tak teplé, že treba zabezpečiť pitný režim, ocenil by som, aby ho mali zabezpečený v prvom rade poslanci, lebo tí tu budú sedieť celý čas. Považujem za mimoriadne nenáležité, aby bol pitný režim poskytnutý vláde, ktorá tu bude chvíľku, a poslanci, ktorí tu budú celý čas, nemali čo piť za celý čas. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 22.6.2016 9:49 - 9:54 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcem interpelovať pána ministra školstva.
Vážený pán minister, no škoda, že práve odišiel, nevadí. Však to bude mať aj písomne. (Reakcia z pléna.) Je tu.
Vážený pán minister, dostávajú sa nám tu teraz do protikladu dva procesy v slovenskej spoločnosti. Na vašom ministerstve sa vytvára priestor pre zvýšenie kvality vzdelania jednak absolventov stredných a absolventov vysokých škôl. Zároveň dochádza v slovenskej spoločnosti k tzv. únosu štátu. To znamená, že skupinka vyvolených ľudí, politikov, oligarchov unáša tento štát do svojich vlastných rúk, zhoršuje podnikateľské prostredie a robí život pre vzdelaných a schopných ľudí stále menej znesiteľným.
A ja sa pýtam: Má ministerstvo školstva nejaké mäkké údaje o motiváciách ľudí, ktorí opúšťajú Slovenskú republiku ako absolventi stredných a vysokých škôl? Lebo ak nie, obávam sa, že jeden zo základných cieľov, ktorý chceme dosiahnuť zvýšením kvality vzdelania na Slovensku, a to je zabrániť odlivu mozgov, nedosiahneme, ak tento štát bude naďalej unášaný elitnou skupinou skorumpovaných politikov a oligarchov, ktorí ich za službičky platia, a silových zložiek a prokuratúry, ktorá ich pri tomto chráni.
A teda moje otázky sú dve. Bol niekedy robený prieskum o tom, aké sú motivácie ľudí odchádzať zo Slovenskej republiky, a ak ich odchod všetci vyhodnocujeme ako jeden z našich základných problémov, či máme prehľad o tom, prečo tí ľudia Slovensko opúšťajú? A to jednak na úrovni absolventov stredných škôl, ktorí idú masívne študovať do zahraničia, a jednak na úrovni absolventov vysokých škôl, ktorí či ak už chcú podnikať, tak tu nemajú dobré prostredie, a ak sa chcú zamestnať, tak sú lepšie zaplatení a cítia sa lepšie v iných krajinách. To je prvá otázka.
Druhá otázka je: Ak nemáme takéto dáta, ideme ich zbierať?
Som presvedčený o tom, že, respektíve takto to poviem, moja téza znie: Ak nezastavíme únos tohto štátu, tak so zvyšujúcou sa kvalitou vzdelávania na Slovensku zvýšime brain drain v tejto krajine. Ak nezastavíme únos štátu ľuďmi ako Bašternák, Kaliňák, Fico, Generálna prokuratúra a vybraní sudcovia v tejto krajine, ak exemplárne neukážeme, že odpoveďou na nárast extrémizmu a odpoveďou na obrovský pokles dôvery v štát bude nové, nová schéma správania sa a nová mapa, politická, kde sa vyvodzuje politická zodpovednosť, tak ak v tomto prostredí budeme zvyšovať kvalitu vzdelávania na slovenských školách, tak tým spôsobíme len to, že schopnejší ľudia budú ešte viacej odchádzať do zahraničia, čo nie je naším cieľom.
Aby sa táto téza mohla potvrdiť, potrebujeme dáta. A tie dve otázky, ktoré som vám dal, ak budeme schopní v dohľadnej dobe zodpovedať, tak nám to povie aj niečo o tom, ako by sa mali správať politické a mocenské elity v tomto štáte, aby brain drainu na Slovensku zabránili.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.6.2016 10:15 - 10:23 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Začnem tam, kde Peter skončil. Kaliňák musí odísť, a to nielen na základe hlúposti, ktorá je stále súčasťou zákona, ktorý chceme meniť.
Ja... Popravde myslím si, že pre jednu vec je dobré, že, že táto jedna vec v tom zákone stále je, a to je to pamätné vystúpenie Petra Osuského, keď sa to snažil zmeniť prvýkrát. Je to, to bolo vystúpenie, ktoré vstúpilo do archívov ako jedno z tých lepších. Všetky reči o hlásení pobytu z... Kde to bolo? Z lúky pod Káthmandu... (reakcia z pléna), Nanga Parbatom, áno. Kto nevidel, odporúčam.
Slovensko šikanuje zbytočne svojich obyvateľov v niekoľkých prípadoch. Jeden z nich je tento. Tento je ten menej škodný, lebo sám pán minister vnútra hovorí, že keď sa to nebude dodržiavať, tak sa v zásade nič nestane, my to vyžadovať nebudeme. Myslím si, že táto jedna jediná vetička stačí na to, aby aj poslanci SMER-u zahlasovali za našu novelu, aby sme z tejto povinnosti naozaj urobili možnosť. Veď poviem vám tak. Ako človek, ktorý strávil teda niekoľko rokov svojho života v zahraniční, ak by som sa bol býval niekedy cítil ohrozený, tak zrejme by som sa na tú našu ambasádu alebo našim úradom bol býval nahlásil. To som cestoval aj po cestách, kde sme museli mať ozbrojený sprievod, lebo tam bežne ešte kadejaké ozbrojené skupiny prepadávajú autobusy. Napriek tomu nemyslím si, že zváženie toho rizika by sme stále mali nechávať na úradoch a úradníkoch. Mali by sme to nechať na človeku, ktorý sám sa v tej krajine nachádza. Ak si myslí, že mu hrozí nejaká situácia, v ktorej by jeho domovská krajina mala vedieť, kde sa práve nachádza, nech to úradom nahlási, ale ak sa nachádza v chránenom turistickom centre niekde na pobreží Turecka alebo Grécka alebo, alebo ak je v Las Vegas, to riziko je podľa mňa tak malé, že, že vynucovať od takýchto ľudí nahlasovanie svojho pobytu je hlúposť.
Existuje ináč druhá vec, ktorá je, ktorá už nie je takou malinou a veľmi komplikuje život našim občanom v zahraničí, ktorí tam žijú dlhodobo, a to je povinnosť mať dieťa zapísané na kmeňovej škole na Slovensku. Dieťa, ktoré žije v Londýne alebo Birminghame, alebo, alebo vo Švédsku, stále musí byť zapísané na kmeňovej škole na Slovensku napriek tomu, že plnohodnotne navštevuje školu v inej krajine, učí sa v inom jazyku, v inej kultúre, resp. v našej dajme tomu v európskej kultúre, ale nech je to kľudne aj, aj v Dubaji alebo, alebo niekde inde, napriek tomu stále musí byť preskúšavané zo slovenského jazyka, stále musí byť na kmeňovej škole na Slovensku. Tiež to mnoho ľudí ignoruje, na tých kmeňových školách deti zapísané nemajú a zbytočne im podľa mňa táto krajina komplikuje život. Ak by sme mali ísť v tom istom princípe, ako je táto novela, aj ďalej, toto je tiež jedna z vecí, na ktoré by sme sa neskôr mali pozrieť.
Ale rád by som nadviazal ešte na to, čo hovoril kolega Peter Osuský na konci, že každá kritika alebo návrh alternatívnych riešení voči ministerstvu vnútra alebo tejto vláde má byť teraz polroka vnímané ako prejav šírenia nenávisti a destabilizácie tejto krajiny.
Ja si viem predstaviť, že keď by sme sa bavili o ministerstve vnútra, tak by napríklad niekto z východnej hranice tohto štátu začal rozprávať o tom, že by mohli byť policajti a colníci zapletení do pašovania cigariet z Ukrajiny. Keby sa takáto kauza zrazu objavila na verejnosti, tiež by to bolo podnecovaním nenávisti a destabilizáciou tejto krajiny? Keby sme zistili, že ľudia, ktorí sú platení za to, že majú tú hranicu chrániť, dokážu dokonca vyrábať také kulehy, že zvýšením elektrického prúdu a napätia na skeneri, ktorý je na ukrajinsko-slovenskej hranici, ho dokážu dočasne vypnúť práve vtedy, keď ním prechádzajú kamióny plné pašovaných cigariet? Bolo by toto destabilizáciou Slovenska a šírením nenávisti? Alebo keby sme zistili, že dajme tomu by na Slovensku boli celé skupiny pestovateľov konope, ktoré nie je zrovna technické, a že tiež existujú dajme tomu v policajných zložkách, keby existovali v policajných zložkách ľudia, ktorí spolupracujú s takýmito skupinami a dokonca z toho majú z toho zisk? Ak by takéto niečo sa dostalo na verejnosť, bolo by to tiež šírením nenávisti a destabilizáciou tejto krajiny? Ja si myslím že nie.
Načo je dobrá táto, táto hlúpa rétorika? Opozícia je na to, aby povedala, že niečo je zlé a navrhla riešenie. Presne tak, ako to robíme v prípade tejto novely. Nemá význam rozprávať o tom, že akákoľvek opozičná aktivita automaticky destabilizuje túto krajinu. Čo je potrebné robiť, je ukázať sa pred Európou, pred svetom ako predsednícka krajina, ako ľudia, ktorí rešpektujú základné pravidlá. Napríklad tie pravidlá, že keď je minister predmetom vyšetrovania polície, tak nemôže stáť na čele rezortu, pod ktorí tá polícia patrí.
A ak máme niečo pomenovať ako destabilizáciou pozície Slovenska v očiach zahraničnej verejnosti, je to to, že minister Kaliňák stále zotrváva na svojom mieste, preto by z neho mal odísť.
A čo sa týka tejto novely, dôvody, o ktorých som hovoril, by mali byť zase dostatočne silné na to, aby aj poslanci koalície zaň zahlasovali.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2016 9:31 - 9:33 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem. Tak po rade. Práve preto, pán kolega, je potrebné užívanie marihuany dekriminalizovať, aby tá nulová tolerancia sa týkala naozaj podstatných vecí, a nie vecí, ktorých spoločenská nebezpečnosť je malá, a to presadzujeme dlhodobo.
Pán prezident hovoril, ja som nepovedal, že on hovoril o potláčaní zákona a vzdelávania. Ja som hovoril, že on hovoril v širšom kontexte o terénnej práci, o tom, že tým ľuďom treba pomôcť, a v rámci toho by sme sa mali dostať do pozície, že deti budú vzdelávané na úrovni ako ich vrstovníci, rovnako staré deti.
Pri odmenách a trestoch podľa mňa sa vážne mýlite. Oni by aj v klasickej výchove mali byť vytláčané čo najviac a o tom vám môžem niekedy porozprávať, že prečo by mali byť odmeny nahrádzané ocenením a prečo tresty by mali byť nahradené vyvodením dôsledkov, ale logickým vyvodením dôsledkom, pretože odmeny a tresty fungujú na psov, ale sa preukazuje v psychológii, hlavne v modernej psychológii, čo sa týka výchovy detí, že na deti jednoducho neplatia a mali by byť nahradené niečím iným.
A pri tých matkách, tak dohodnite sa s pánom Pčolinským, prosím vás, že či teda majú ostávať matky doma s deťmi, ako on tu hovoril pri predchádzajúcom zákone, alebo či by mali chodiť povinne všetky na šesť hodín do práce, tak ako ste hovorili vy, lebo z tých dvoch návrhov teraz neviem, že, že čo vlastne s tými deťmi zamýšľate.
A čo sa týka vzťahu štátu a jeho občanov pri peniazoch, existuje výborný systém, ktorý dokáže splniť aj tie vaše parametre, a volá sa odvodový bonus. A ten je nastavený tak, že síce všetci ľudia dostávajú základnú štátnu dávku, ale tá je im znižovaná o to, o desať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 12:33 - 12:35 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem veľmi pekne, Ondrej, ale myslím, že si bol ešte stále mierny. Lebo treba povedať, že tento návrh, keď sa dovedie do dôsledkov, je vyslovene škodlivé. Keď si ho totiž domyslíme dokonca a pozrieme sa na tých tzv. hrdinských starostov, o ktorých pán predkladateľ hovoril, tak si skúsme namodelovať.
Jeden hrdinský starosta príde s tými buldozérmi, zrovná osadu so zemou, lebo ju vyhlási za kopu šrotu alebo odpadu, v ktorej zhodou okolností bývajú nejakí ľudia, ale to ho netrápi. To znamená, že osada padla. Máme tam sto alebo stopäťdesiat alebo dvesto ľudí, ktorí do týždňa zahustia obyvateľstvo ostatných osád zhruba do 15 alebo 20 kilometrov, kde majú bratrancov, sesternice, a máme dve alebo tri hustejšie osady. Ak tieto zrovnáme so zemou, tak budeme mať ešte hustejšie osady, tie ostatné, čím vznikajú konflikty s majoritnou spoločnosťou. A nakoniec, keď budeme mať tých hrdinských starostov, ktorí zrovnajú všetky osady, čo spravíme s tými tisícmi ľudí, ktorí zostanú stáť? Kde je to rýchle riešenie na úrovni Kotlebovej slávnej desiatky, ktoré potom pomôže? No nie je! Nie je žiadne.
A namiesto toho, aby sme sa pozreli na komplexnú situáciu a našli riešenia, ktoré budú posúvať veci dopredu, tak prichádzame s hlúpymi nápadmi, ktoré nám ľudí, ktorí teraz žijú aspoň v chatrčiach, budú vyháňať do lesov, do jaskýň, zemľaniek, kde už k ním nedôjde ani učiteľ, ani doktor, ani sociálny pracovník, nikto. Tento návrh je kapitálna blbosť. A treba to povedať hneď na začiatku. Nehrať sa s tým a poslať ho tam, kde patrí, do koša.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 11:56 - 11:58 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Prepáčte, pán predkladateľ, ale naozaj miešate hrušky s jablkami. Vy ste vymenovali množstvo problémov, žiadny z nich nový. Vôbec ste nepovedali nič, pred čím by si ľudia zatvárali oči, ľudia z tých vašich diabolských NGO-čiek, o ktorých ste hovorili, priamo v tých osadách pracujú roky. Veľmi dobre vedia, ako to tam vyzerá a akým spôsobom sa tam rodia deti, roky upozorňujú aj štátne orgány na to, že s tým treba niečo spraviť. A vôbec nie je pravda, že by sa 25 rokov podporovalo vo veľkom vzdelávanie rómskych detí. Keby to bolo tak, tak dneska nie sme v situácii, v ktorej sme.
Súhlasím s tým, že nulová tolerancia k páchaniu kriminálnej činnosti je potrebná, ale musí byť samozrejme za každý spáchaný priestupok alebo delikt adekvátny trest. Adekvátny. Treba ale povedať, že zároveň s tým a to isté ste určite mali možnosť sledovať aj v Giulianiho New Yorku, tam boli masívne a brutálne podporované edukatívne programy pre deti z týchto get, pre deti z predmestí, pre deti z tých no-go zón a že zároveň s tým, ako sa znižovala tolerancia ku kriminalite, sa zároveň vytvárali terénne programy, práca s drogovo závislými ľuďmi, práca s deťmi, komunitné programy na to, aby začali oceňovať vzdelávanie. Vytvárali sa takzvané roll modos v čiernej komunite, aby sa čierne deti mali ku komu upínať ako k modelu, ktorý je úspešný, a aby vedeli nejakým spôsobom sa v spoločnosti presadiť. To, čo povedal pán Kiska včera, celkom jednoznačne hovorí o tom, že kroky od potláčania kriminality, cez komunitnú prácu, cez prácu s deťmi budú viesť k úspechu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 11:09 - 11:11 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja chcem zareagovať len tú časť, kde pán Pčolinský rozprával o tom, že matkám má byť umožnené užívať si deti až do veku, koľko? Štyroch rokov? Do troch rokov, lebo vtedy je to najlepšie. Treba ale myslieť v prvom rade na to, ako to vníma tá matka samotná. Ja samozrejme nikoho nebudem brzdiť od toho, aby strávil s prvým dieťaťom tri roky doma, s druhým, aj s tretím deväť rokov. Keď sa matka cíti ako, a mnoho ich je, že áno, toto je jej životným šťastím a poslaním, má mať plnú podporu od partnera, od spoločnosti a nech sa realizuje prostredníctvom výchovy detí. Nemám proti tomu vôbec nič. Ale chcem trošku vystríhať pred tým, aby sme z toho robili pravidlo, lebo treba sa pozrieť naozaj na to aj očami tej ženy.
Neviem, nakoľko sa rozprávate s manželkou, ale predsa len žena na materskej dovolenke stráca trošku kontakt s vonkajším svetom, nemá sociálne väzby, nemôže sa realizovať v iných činnostiach, na ktoré bola zvyknutá, a keď už to trvá 4, 5 rokov, tak to cíti ako svoje vlastný veľký hendikep. A práve tam, práve možnosť, aby aspoň pol dňa dieťa bolo niekde inde, alebo aby mala napríklad aj opatrovateľku doma a mohla pracovať z domu, ale nemusela sa plnohodnotne starať o dieťa, je veľmi vítanou možnosťou. A preto by sme mali pri týchto témach vždycky v prvom rade hovoriť o tom, nech má žena čo najširšiu paletu možností, nech si môže vybrať a potom nech má plnú podporu práve v tom, čo si ona sama vybrala. Keď chce chodiť do práce a dieťa dať do jaslí, nech sa páči. Keď chce mať opatrovateľku doma a pracovať popri tom, nech sa páči. Keď chce mať napríklad dieťa na pracovisku a dovoľuje to zákon, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 9:43 - 9:45 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Martin, ja som za tento zákon nezahlasoval už, tuším, trikrát a dúfam, že zaň nehlasujem, teda ja viem, že zaň nezahlasujem znovu, dúfam, že zaň nezahlasuje väčšina tohto pléna, pretože si myslím, že to je jednoducho zlý nápad. Keď má niekto určovať podmienky pre chov zvierat, nech je to veterinárna správa alebo ministerstvo pôdohospodárstva nech povie, na takýchto pavúkov majú byť takéto teráriá, takéto pletivá, takéto dvere, na takýchto hadov majú byť takéto podmienky. A keď sú tie podmienky splnené, tak nech každý chová podľa podmienok, ktoré určil štát alebo daná autorita, ktorá tomu rozumie a ktorá sa v tom vyzná.
Považujem za nemiestne a niekedy možno až "vyřizovanie" si susedských účtov, aby o rozhodovaní, aby rozhodovalo miestne zastupiteľstvo alebo zastupiteľstvo nejakej obce, kde sú častokrát štyria, piati ľudia, o tom, či niekto môže chovať pavúky alebo hady, ktoré nikomu v tej obci nevadia. A bude to čisto o tom, že toho pavúka a hada proste moja manželka nemá rada. A to by nemalo byť.
Takže si myslím, že ak treba sprísniť podmienky, nech to spraví štát, nech to spraví veterinárna správa, nech to spraví ministerstvo prostredníctvom vyhlášky a nech sa prísne, nech sa prísne vyžaduje, aby tieto podmienky boli splnené. Ale nie, aby o tom rozhodoval ne, neodborný orgán, ktorým to miestne zastupiteľstvo je.
A čo sa týka susedského života, pozrite sa, najnešťastnejší človek, keď príde domov, je aj tak premiér Fico. A jakých fajných susedov má? (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2016 10:10 - 10:12 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Na začiatok jednu vec, ktorú som zabudol povedať ešte dole pri pultíku. Minister Kaliňák jednoznačne musí odstúpiť. Je nemysliteľné, aby ďalej pokračoval vo svojej funkcii. To len vsuvka. A teraz k poznámkam.
Pán Sopko, pani Pčolinská, úplne súhlasím. Je potrebné rozoznávať tie ostrovčeky pozitívnej deviácie či už pri príprave učiteľov, či pri ich samotnej realizácii na školách, programy ako Teach for Slovakia, individuálne programy, ako je Lepšia geografia pána Farárika, prístup, kde sa reflektuje na moderné poznatky doby, vedy o deťoch, o tom, ako sa vyvíjajú. To je všetko super. Tam majú ísť peniaze, tam má ísť energia, to sa má aplikovať potom do širších programov, aby to bolo viditeľné na konci, že sa to reálne používa pre lepšie vzdelávanie detí. Takže 100-percentne súhlasím. Máme veľa, množstvo ľudí, v stovkách, možno v tisícoch, ktorí si zaslúžia podporu, ktorí učia moderne, či už učiteľov alebo samotné deti, a to si zaslúži svoju podporu.
Pán Žarnay, ako sa do hory volá, tak sa z nej ozýva. Vy ste tiež ešte nie úplne vystúpili mentálne spoza katedry a niekedy sa tu správate ako pán učiteľ. Ja som si dovolil reagovať rovnakým spôsobom, keď si to obidvaja v budúcnosti odpustíme, možnože naozaj sa začneme správať ako v parlamente. A k tomu, čo ste povedali. Áno, súhlasím. Robili svoje maximum a povedal som to vo svojom príspevku, robili svoje maximum v rámci svojich možností. A ja hovorím, zvýšme ich možnosti, ale začnime tlačiť na to, aby sa to maximum potom posúvalo. Lebo to je jediný spôsob, akým môžeme reálne to vzdelanie niekam posunúť.
Keď sa ma pýtate, koľko som robil v školstve, ja som začal pracovať na tom, aby sa na Slovensku učilo inak, ešte ako študent strednej školy, od deväťdesiateho štvrtého roku a robím to dodnes.
Skryt prepis