Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2019 o 10:32 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2019 15:55 - 15:57 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Pán kolega Blaha, pán vedúci delegácie, zjavne nesledujete, čo sa v Rade Európy deje, pretože posledne odhlasovaná koksová správa ide v príkrom protiklade proti tomu, čo ste práve teraz povedali. V tej správe bol odsúhlasený nový sankčný mechanizmus, ktorý môže začať aj Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, ktorý bude mať vopred danú časovú osnovu, v ktorej sa bude musieť Rada Európy rozhodnúť. A práve kvôli tomu, že, že Ruská federácia porušila základné pravidlá medzinárodného práva a anektovala časť cudzieho štátu, prišla o svoje hlasovacie práva. Veď oni im neboli odobraté len tak. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy využilo jednu zo svojich základných kompetencií a odobralo hlasovacie práva tam, kde boli porušené základné dohody a medzinárodné právo.
A treba povedať v tejto veci ešte jednu vec, že keby ruská strana bola akýmkoľvek spôsobom ústretová a napríklad sa zaviazala k tomu, že bude výraznejším spôsobom napĺňať dohody z Minsku, tak by sa s ňou rokovalo oveľa jednoduchšie. Ale ruská strana je momentálne naozaj v polohe vydierača, ktorý nie je ochotný nijakým spôsobom ustúpiť a myslí si, že len z pozície sily, či už finančnej alebo politickej, má plné právo vrátiť sa tam, kde si myslí, že má byť.
Nie je pravda, že by Rada Európy nebola pre Rusko zaujímavá. Ak sa tak dobre orientujete, viete, že, že proti tomu, aby boli zaplatené peniaze v Rade Európy, je v prvom rade predseda Dumy, pán Lavrov zďaleka tak presvedčený nie je. Ten by veľmi rád bol, keby za stolom ostali, a ale práve to jednostranné pretláčanie ruských záujmov, ktoré vy páchate v Štrasburgu vždy, keď ste, škodí tomuto, vyriešeniu týchto problémov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.5.2019 11:40 - 11:41 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, žiadam, aby sa ku všetkým poslancom v tejto sále naozaj pristupovalo rovnako. Jednak pán poslanec Paška nereagoval na predrečníka, ktorý bol v rozprave, ale... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Poliačik, návrh procedurálny je aký?

Poliačik, Martin, poslanec NR SR
... reagoval na mňa. A môj, môj procedurálny návrh je, aby bol rovnako dodržiavaný a vyžadovaný rokovací poriadok voči všetkým. Za rovnaké vyjadrenie, aký pán Paška použil vo svojej faktickej na mňa, mal byť podaný podnet na imunitno-mandátový výbor. Takže by som ocenil, keby pán predseda parlamentu, ktorý sa tu oháňa tým, že všetkých meria rovnakým metrom, toto používal aj na vlastných poslancov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2019 11:26 - 11:26 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predseda parlamentu, vy síce môžte hovoriť o tom, že sa držíte záväzkov, ktoré sú v programovom vyhlásení vlády, ale konkrétne kroky aj vás, aj vašich nominantov idú v príkrom rozpore so zahraničnou politikou Slovenskej republiky a tak isto v príkrom rozpore so zahraničnou politikou Európskej únie. A to, že sa stretávate s človekom zo sankčných zoznamov, s predsedom Ruskej dumy, je možno jeden z dôvodov, prečo prezident Francúzska, keď bol na návšteve Slovenskej republiky, vám odmietol podať ruku a vôbec sa s vami nestretol, aj keď tá návšteva prebiehala priamo na Bratislavskom hrade, ktorý spadá pod kompetenciu Národnej rady.
Ale jednu vec by som vás chcel požiadať. Ak tvrdíte, že aj v Rusku presadzujete záujmy Slovenskej republiky a pán Volodin je váš taký dobrý kamarát, povedzte mu, aby konečne Ruská federácia zaplatila svoje členské príspevky do Rady Európy. Pretože je to on, osobne on, ktorý blokuje peniaze, ktoré vyplývajú z medzinárodných zmlúv a majú držať Radu Európy nad vodou. Je to on, kto nedodržiava pravidlá len kvôli tomu, že hrá mocenskú hru. A ak vy tvrdíte, že vaše návštevy Ruska nie sú podlizovačné, že nie sú iba kvôli tomu, aby ste sa zapáčili a aby vám pán Volodin vybavil podanie ruky s pánom Putinom, tak presadzujte záujmy tých organizácií, kde sme členmi, kde sa dbá o ľudské práva a kde ide o to, aby medzinárodné spoločenstvo fungovalo. Potom môžte povedať, že tam nechodíte iba ako lokaj, že tam nechodíte len sa podlizovať, ale reálne napĺňate mandát, ktorý vám dali voliči Slovenskej republiky. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2019 10:32 - 10:34 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No ja presne pri tých vzťahoch s Čínou budem pokračovať, lebo to je veľmi jednoduché povedať, že, že boli narušené vzťahy s Čínou. Myslím si, že prezident Kiska veľmi otvorene a veľmi férovo komunikoval so zastúpením Čínskej ľudovej republiky na Slovensku, nijakým spôsobom sa neprevinil a nerobil nič neštandardné. Rovnakým spôsobom sa k jeho svätosti Dalajlámovi postavilo mnoho iných štátnikov po celej Európe a po celom svete. Ale treba povedať, že ak odpoveďou malo byť to, že Čína začala Slovensko dávať do tej tzv. karantény, tak potom zrejme nemáme obojstranne výhodné obchodné vzťahy. Lebo obojstranne výhodné obchodné vzťahy nie sú založené na tom, že jedna strana má svoju predstavu o svete a tá druhá poslúcha. Tá má byť, tie majú byť založené na tom, že obidve strany z toho niečo majú. To je prvá vec.
Druhá vec, rozprávať tu o tom, že ako všade po svete pácha niekto nejaké násilie a zrovna pri Číne si nevšimnúť koncentračné tábory Ujgurov, nevšimnúť si prevýchovné tábory priamo v Tibete, nevšimnúť si tlak na Nepál, kvôli ktorému už dnes Tibeťania nemajú možnosť cez neutrálnu pôdu i prechádzať do Dharamshaly, kde sú jediné školy, kde sa reálne môžu učiť svoj vlastný jazyk a svoju vlastnú kultúru, je presne prejavom tej ideologickej zaslepenosti, ktorú tu pán poslanec Blaha ukazuje neustále. Lebo tam nejde o ľudí, tam nejde vôbec o spravodlivosť, tam nejde ani len o pravdu. Pán poslanec klame vždycky, keď sa mu to hodí. Tu ide len o to
bičovať napätie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2019 18:06 - 18:08 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, tu sa úplne už naplno odhalila tá, tá fraška, ktorá sa tu vlastne udiala, že tvárime sa, že nič sa nestalo, a potom sa zistí, že sa stalo, ide sa naprávať a celé sa to zaobaľuje tým, že veď my sme to tak nechceli, aj keď teda Dušan Tittel presne povedal, že, že, že o čo mu išlo.
V momente, keď sa prelamuje veto prezidenta, tak sa tvrdí, že veď môžu sa spievať hymny, nikto tomu nebráni, ale zároveň nám sem príde ďalšia legislatívna úprava, ktorá to musí potvrdiť, a tí istí ľudia tými istými hlasmi, ktorí spievaniu cudzích hymien na území Slovenska chceli zabrániť, ho idú potom povoliť.
Takže tu budeme mať koľko potom, dva týždne, aký je tam rozdiel medzi, medzi nábehmi tých dvoch zákonov, kedy si ľudia budú musieť dávať pozor, či náhodou, ak si budú chcieť zaspievať hymnu iného štátu, sa musia vždycky ubezpečiť, aby tie dva týždne alebo koľko to bude trvať, niekde vedľa stál oficiálny predstaviteľ tohto iného štátu, aby im náhodou za to nehrozila pokuta, aj keď ministerstvo vnútra tvrdí, že, že vlastne pokutu netreba, lebo ono ten pôvodný zákon číta inak. To je fraška.
A znovu sa vraciam iba k tej základnej témy (pozn. red.: správne "téme"). Toto je pseudoproblém pseudonacionalistov, ktorý sa teraz žehlí len kvôli tomu, aby sa udržala táto koalícia pokope. Poďme, prosím vás, riešiť reálne problémy ľudí tam vonku, nie takéto blbosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2019 17:46 - 17:48 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Pán minister, prepáčte, ale ja som čakal, že dve veci sa teraz stanú.
Tá prvá, ak existuje takáto medzinárodná komparácia, tak s jej súčasťou bude povedané, akým spôsobom úpravy v iných štátoch sú, neporušujú medzinárodné právo v tých bodoch, ktoré spomínal pán Dostál. Ak tu máme, ak tu máme nejaký dohovor, ktorý podľa argumentácie aj pani poslankyne Blahovej, aj pána Dostála, ktorá práve odznela, tvrdí, že ak má byť dieťa na prvom mieste a jeho záujem má byť prvým a jednoznačným kritériom, a ak aj pani Blahová, ktorá, sám uznáte, robí to roky, a pán Dostál právnik je, ak tvrdia, že je to v rozpore, tak by tu malo odznieť, že, že akým spôsobom tie iné úpravy v iných krajinách sa vyrovnávajú s tým, že by ten rozpor tam mohol byť. To je prvá vec.
A, a druhá vec je práve toto, čo ste povedali, a zopakujem to. Ak aj je pravda, že v iných krajinách ten inštitút existuje, tak pri jeho zavádzaní na Slovensku, ak je to v rámci vecí, ktorých vy ste gestorom ako minister spravodlivosti, tak treba jednoznačne potvrdiť, že tá zmena viacej napĺňa kritérium záujmu dieťaťa ako status quo. Ani to ste v tomto vašom príhovore neurobili, pán minister.
Takže ja by som očakával, že, že v tej vecnej rovine, ak teda pominieme fakt, že by sme mali byť jediní, čo teda asi nie sme, aj keď pri tej komparácii, neviem, že aká je sila tých inštitútov, ktoré majú iné krajiny, tak aj keď to pominieme, tak stále nie je vysvetlené, ako zavedenie tohto nového inštitútu, tejto novej možnosti... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2019 17:04 - 17:06 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán predseda, tu sa ukazuje opäť, že, že nemáme urobenú tú domácu úlohu, že vlastne čo chceme. Lebo demokratizácia školstva nie je v protiklade s disciplínou, akurát disciplína môže byť buď na základe vonkajších podnetov, to znamená, že mám danú nejakú sadu pravidiel, ktorej nerozumiem, a musím ju dodržiavať, pretože je mi daná z pozície autority, alebo je to disciplína, ktorá je motivovaná zvnútra, a to je tým, že sa podieľam na tvorbe tých pravidiel, rozumiem, prečo vznikli, a dodržiavam ich kvôli tomu, že chápem vnútornú logiku toho, prečo nemôžeme každý robiť to, čo chce.
A ja obhajujem tú druhú z toho dôvodu, že takých občanov chceme mať v tomto štáte. My nechceme mať občanov, ktorí poslúchajú zákony a pravidlá iba kvôli tomu, že im to niekto káže a že sa to tak má. My chceme mať občanov, ktorí rozumejú tomu, že sa podieľajú na tvorbe tých pravidiel, že majú silu ich meniť, a keď už túto svoju silu uplatnia, tak sa potom podľa toho riadia.
A demokratizácia vzdelávacieho procesu znovu nemá nič spoločné s tým, že by v ňom nebola prítomná výchova. Výchova ale sa musí nutne presmerovať k tomu, že nebude vynucovať, pretože tie dnešné deti to už jednoducho neberú. Dnešné deti jediný spôsob, ktorý dokážu zobrať, je ten, že im je vysvetlené, prečo niečo dáva zmysel. A zmysluplné vzdelávanie, keď sa, keď už si hovoril o tom, že máme ísť na základe vedeckých poznatkov, tak zmysluplné vzdelávanie a vnútorná motivácia sú presne tie veci, ktoré iné úspešné školské systémy tlačia dopredu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2019 16:26 - 16:28 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Treba si povedať, že vlastne čo to bolo na začiatku. Na začiatku, keďže nebola politická vôľa, ale ani jednej garnitúry, reálne pristúpiť k tomu, aby učiteľské platy sa dvíhali tak, ako sa patrí v disciplinovaných a civilizovaných krajinách Európy, tak sa vymyslel ten takzvaný - jak Bugár hovorí - gaťafalš alebo podvod a povedalo sa, budeme robiť formálne vzdelávanie a vy keď pôjdete a spravíte si týchto pár kreditov a kľudne nech slovenčinárky chodia na snowbording a matematikárky nech sa učia pracovať v záhradke, len nech majú tie kredity a potom budeme mať nejakú výnimku my, nejaké ospravedlnenie na ministerstve školstva, aby sme vám dali trošku viacej peňazí. To je ten prvý zle zapnutý gombík.
A od neho sa potom pristupovalo k rôznym typom úprav, pretože, samozrejme, učitelia, čo už raz mali, o to nechceli prísť. A jediným dobrým riešením bolo presne to, čo si, Oto, povedal, že teraz mala prísť tá politická vôľa a tak výrazné navýšenie učiteľských platov, aby sa do nich kompenzácia za zrušenie kreditov zmestila a aby sme mohli konečne pristúpiť k tomu, že učitelia sa budú vzdelávať iba tam, kde to potrebujú, že sa bude merať, či to má pridanú hodnotu na samotných hodinách, blokoch alebo projektoch, ktoré s deckami v školách robia, a aby už neboli zajatcami tohto systému, kde musia chodiť častokrát na bezvýznamné vzdelávanie iba kvôli tomu, aby si zaslúžili pár eur navyše ku svojim platom.
Takže namiesto toho, aby sme plošne navýšili, skryli tam kompenzáciu za zrušenie, tak teraz týmto zákonom riskujeme, že to skončí na Ústavnom súde a tie kompenzácie sa budú platiť tak či tak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2019 14:29 - 14:31 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Hrnko, pri tom, čo ste hovorili s tým Jobbikom, ma napadla naozaj jedna vec. Je to prehnané, ale, ale ilustruje to podobné, podobné mentálne pochody. Na jednej starne zemegule nejaký psychopat vlezie do mešity, začne strieľať, vyzabíja mnoho ľudí a na inej strane zemegule nejaký iný psychopat vlezie do kostola, nechá tam bombu, zabije mnohých ľudí a povie, že to je pomsta za to, že moslimi zomreli v tej mešite. A medzitým je drtivá väčšina ľudí, ktorí s tým nechcú mať nič spoločné a ktorí nerozumejú, že prečo sú ľudia v mešitách a kostoloch braní za rukojemníkov psychopatov, buď s tým krížom, alebo s tým polmesiacom.
A presne to sedí na to, čo ste vy povedali s tým Jobbikom. Samozrejme, že Jobbik nezastupuje bežných Maďarov žijúcich na Slovensku. Jobbik dokonca nezastupuje ani úplne bežných Maďarov žijúcich v Maďarsku. Jobbik zastupuje ultranacionalistov v Maďarsku a vaším konaním ste mu dali dôvod sem prísť. Vašou pseudonárodniarskou agendou, ktorej nie je žiadny iný dôvod len to, formálne vykazovať, že sa hlásime k ochrane štátu, a pritom ho rozvracať a rozkrádať zvnútra, ste pozvali Jobbik sem. Dali ste mu dôvod premávať sa po slovenských uliciach. A opäť medzitým je drtivá väčšina ľudí, ktorí ani s vami, ani s Jobbikom nechcú mať nič spoločné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2019 14:01 - 14:03 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ondrej, vidno to proste, hádže sa tu hrach na stenu a najhoršie na tom je, že je tá obrovská miera neúprimnosti a falše, ktorá celé toto, ktorá celé toto sprevádza. Pretože na jednej strane tu máme akože permanentné rozvracanie rezortu, ktorý má SNS v rukách, to je rezort, ktorý má na starosti aj šport - ministerstvo školstva, ale niekto tu ide s plechovou tvárou tvrdiť, že výkony hokejistov neovplyvňuje to, že koľko dáme dotácie deťom, koľko dáme do športových klubov, ale ovplyvňuje to, že či majú hrať pod logom ako všetky ostatné reprezentácie napríklad na tomto, na tomto šampionáte alebo či majú mať na dresoch štátny znak. To je tak obrovská miera, proste, nevnímania reality, že sa vôbec nevidím, že, že rezorty a štát, ktoré majú na starosti nominanti SNS, sú v tak úbohom stave, ako sú.
Pozastavoval si sa nad tým, že, že prečo sa tak ponáhľame s tým termínom, no to je presne tá odpoveď. Lebo ten hokej sa hrá už tento, na budúci týždeň, pretože ten pseudospor, ktorý tu pseudonárodovci vyvolali, je potrebné dotiahnuť do konca. A ešte aj pri tej hymne nie sú ochotní priznať, že im presne o to išlo, čo tam je napísané, aby cudzie štátne hymny nezneli na území Slovenskej republiky viac, než je nevyhnutné, lebo to je ten pseudonárodovecký étos, ktorí tú títo páni, pomýlení podľa mňa, chcú okolo seba šíriť.
Skryt prepis