Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

5.9.2017 o 14:34 hod.

Ing.

Radovan Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 10.10.2017 17:20 - 17:21 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa všetky náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. 
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor a výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby návrh zákona prerokovali do 24. novembra 2017 a gestorský výbor do 27. novembra 2017.
Pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.9.2017 16:23 - 16:24 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, vo výbore určite pred druhým čítaním budeme ďaleko viacej tento návrh zákona rozoberať. Ja by som sa teda vrátil k tomu kúpeľníctvu, ktorým ste začali to vaše vystúpenie a odvolali ste sa na programové vyhlásenie vlády s tým, že prostredníctvom kúpeľníctva chceme znižovať tie regionálne rozdiely. A spomenuli ste, že tých 22 kúpeľov je v tých rozvinutých regiónoch. Zdá sa mi to trošku krátkozraké, nakoľko, ako už pán poslanec Fecko spomínal, pred dávnymi časmi tu bolo niekoľkonásobne viac tých kúpeľných domov. A práveže my chceme podporiť vznik aj tých nových kúpeľov, ktoré boli, napríklad Korytnica, napríklad kúpele Sliač, ktoré sú taktiež v dezolátnom stave, a chceme pomôcť im k tomu, aby naozaj od tej obnovy tých technologických zariadení aj budov mali nejakým spôsobom zvýhodnené. Čiže my chceme naštartovať práveže aj tie novovznikajúce kúpeľné domy, nielen tie existujúce.
Aj tu už bolo spomenuté, že väčšina tých kúpeľov, ktoré sú vo väčšine v súkromných rukách, sú v čiernych číslach. Sú v čiernych číslach, lebo sú súkromné a sú za účelom vytvárania zisku. Čiže robia všetko pre to, aby naozaj ten zisk tam bol. Ale my chceme tou našou aktivitou zvýšiť počet nových kúpeľných miest aj v tých dolinách, kde dakedy v minulosti tie kúpeľné domy boli a takýmto spôsobom nabádať tých majiteľov, ktorí to nechali schátrať, aby naozaj sa zamysleli nad tým, či niečo s tým naozaj nespravia tak, aby aj v tých regiónoch Korytnica, okres Ružomberok, nemyslím si, že je nejakým spôsobom vysoká nezamestnanosť, ale pomohlo by to tým ľuďom v tých dedinách na to, keby tam ten vznikol kúpeľný dom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.9.2017 16:03 - 16:04 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega Heger, to vystúpenie naozaj bolo obšírne, len chcel by som teda upozorniť, že sa bavíme o zákone o dani z príjmov. Vy ste naozaj v tom vašom vystúpení pospomínali všetko možné, ste sa odvolali na všetky možné rôzne zákony, ale naozaj ste sa nezamerali na to, čo chceme naozaj zmeniť v zákone o dani z príjmov.
Slovenskej národnej strane naozaj záleží na tom, aby sme zreformovali kúpeľníctvo a ako sám dobre viete kúpeľníctvo neni zadefinované len v jednom zákone, ale naozaj je to prierez všetkými možnými zákonmi. Podarilo sa nám v spolupráci s ministerstvom financií zakomponovať do tohto zákona nejaké tie úľavy pre to kúpeľníctvo ako také, ale naozaj tá celková koncepcia to je krok za krokom, jednoducho naozaj v každom jednom zákone, ktorý sa dotýka kúpeľníctva, treba urobiť zmeny k tomu, aby naozaj došlo k naštartovaniu toho kúpeľníctva, lebo sám ste spomenuli, že naozaj je to klenot Slovenska a naozaj tento klenot je nevyužitý. Máme strašne veľa kúpeľných domov, ktoré, žiaľbohu, chátrajú a nejakým spôsobom naozaj treba im pomôcť.
Preto to, čo ste spomínali tam v tom, v drvivej väčšine vášho vystúpenia sa netýkalo konkrétne tohto zákona a ja by som naozaj rád od vás počul, či tieto opatrenia, ktoré sú zahrnuté v tomto konkrétnom zákone, a tie zmeny ktoré sa týkajú zákona o dani z príjmov, či sú dobré alebo nie, a keď nie sú dobré, čo by ste vy navrhovali, aby sa zmenilo v zákone o dani z príjmov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.9.2017 15:40 - 15:41 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a aj podľa legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že daný návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor, výbor pre hospodárske záležitosti a výbor pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania.
Skončil som, pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.9.2017 14:34 - 14:35 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa všetky náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor a výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.9.2017 14:13 - 14:14 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán minister, vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu predloženú k návrhu zákona.
Návrh spĺňa všetky náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor a výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory predložený návrh prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní.
Skončil som, pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.6.2017 9:27 - 9:29 hod.

Radovan Baláž
Ďakujem. Keďže nebol podaný žiadny návrh procedurálny ani iný, tak navrhujem termín hlasovania dneska o jedenástej hodine.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2017 9:26 - 9:26 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Bernaťák, ďakujem pekne.
K vám, pán Heger, teda stále si myslíte, že tých 3,1 mil. sa minie okamžite. Proste nie je to tak. Aj pán kolega Bernaťák vám povedal, jednoducho, keď sa prijme tento zákon alebo táto novela, účinnosť bude. Ten systém má tu rezervu na to, aby aj potiahol, a uvidíme, či časom sa to minie alebo nie. Čiže tento naozaj argument, že sa minie hneď 3,1 mil., jednoducho nie je pravda. Nie je to pravda, naozaj. Jednoducho naozaj, dajme si trošku čas, uvidíme, keď sa zruší ten strop, koľko ľudí sa prihlási. (Reakcia z pléna.) Nič sa neurobí rozpočtom. Čoby... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Heger, mali ste priestor!

Baláž, Radovan, poslanec NR SR
Čiže... (Reakcia z pléna.) Neminie sa 3,1 mil. naraz, čiže by ste nemali mať z toho obavu, že keby ste aj tento zákon podporili, tak nebude to naozaj výdavok v tomto kalendárnom roku.
To je všetko, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.6.2017 9:14 - 9:22 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega Heger, väčšina tých pripomienok, ktoré otázky ste dali, bude teda smerovať na vás. Aj na finančnom výbore sme sa naozaj dlho rozprávali o tom a záleží nám na tom, aby sme si to vydiskutovali. Som rád, že ste naozaj k tomu pristúpili konštruktívne a dali ste si tú námahu vyžiadať si tie čísla z Finančnej správy, áno, klobúk dole. Ale na tie vaše otázky, ktoré ste tam mali. Začnem od konca.
Prečo poslanecký návrh? A prečo nie? Ako tento návrh, neviem, kde ste zobrali, že je z dielne ministerstva financií. Naozaj toto bola iniciatíva poslancov za Slovenskú národnú stranu. Aj keď sme súčasťou koalície, tak máme to právo byť zákonodarci tiež a máme toto právo dať akýkoľvek návrh, ktorý získal podporu v prvom čítaní dosť značnú. Preto je to dané ako poslanecký návrh za klub Slovenskej národnej strany, pretože s touto iniciatívou sme prišli naozaj my. Aj keď drvivá väčšina našich nápadov, pripomienok ide ako súčasť vládnych návrhov alebo sú ako súčasť spoločnej správy, ale tento návrh sme dávali týmto spôsobom. Čiže tá výčitka, že prečo ako dávame poslanecký návrh a kam sa ponáhľame, myslím si, že neobstojí. A je to teda trošku v inom pohľade, ktorý má váš predseda vášho hnutia, ktorý naozaj teda, naopak, kritizuje koaličných poslancov, že sú málo aktívni a dávajú málo návrhov. Vy nás zase kritizujete, že dávame návrhy. Tak sa dohodnite vo vašom hnutí, že či môžme alebo nemôžme dávať, aby sme sa zbytočne vyhli týmto nejakým nedorozumeniam. Čiže preto. Čiže, myslím, to sme vyriešili.
Ďalej, porovnávanie elektronickej kasy a tej virtuálnej. Ako ste už spomenuli, tá virtuálna kasa, v skratke, je to akási aplikácia, ktorú si človek sám stiahne z Finančnej správy a vie ju používať na svojich súčasných zariadeniach ako smartfón, tablet, notebook, počítač. Čiže zariadenia, ktoré každý má dostupné. Tú elektronickú kasu si musí človek kúpiť, stojí niekoľko rádovo stovák eur v závislosti od toho, aké je to náročné. Musí to, samozrejme, pravidelne servisovať. Tie výhody a nevýhody, to sme si povedali na finančnom výbore, nebudem to tu opakovať. Máte pravdu, že naozaj pripravuje sa v rámci akčného plánu na boj proti daňovým únikom tá e-kasa. To znamená, že tá klasická stolná elektronická pokladnica bude musieť byť pripojená na internet. Ale to sa nejak nevylučuje s tou virtuálnou pokladnicou, nakoľko pretože tá pokladnica virtuálna bude tak či tak dostupná a bude hlavne zadarmo pre tých daňových poplatníkov, pre tých podnikateľov. A ja si myslím, že časom, keď naozaj človek bude musieť byť naozaj online zapojený na jednom aj na druhom zariadení, tak možno sa nájdu podnikatelia, ktorí si to rozmyslia, že načo budem kupovať zariadenie, ktoré aj tak bude musieť byť na internete napojené, prečo radšej nebudem využívať tú virtuálnu pokladnicu zadarmo. Odpadnú mi náklady na zakúpenie, nebudem musieť na daňový úrad to registrovať, nemusím viesť knihu evidencie tržieb, nebudem musieť servisovať to pravidelne pri nejakým modifikáciách. Čiže možno aj to je nejaká výhoda tej virtuálnej pokladnice.
Vy ste v tom vašom príspevku popisovali, aký je súčasný stav. Tie čísla, ktoré ste dali, áno, sú pravdivé, naozaj to tak je, ale je to za súčasného stavu. Čiže je to teraz, keď máme ten strop 3-tisíc bločkov za mesiac. Tu je otázka tá, keby sme ten strop zrušili, koľko podnikateľov by sa vedelo zaregistrovať. Vy ste operovali s tým, že tí, čo to súčasne používajú, že nedosiahnu ten strop. Ale tú, otázka, to, čo som vám položil na výbore, koľko je tých podnikateľov, čo by chceli využívať, to neviete. Koľko podnikateľov by chcelo vyžívať tú virtuálnu pokladnicu, keby ten strop nebol? My naozaj sa snažíme týmto návrhom zákona odstrániť tú diskrimináciu podľa nás, ktorá v tom zákone je. Prečo nemôžu tú virtuálnu pokladnicu využívať všetci podnikatelia bez toho, koľko bločkov vydá, bez toho, akú činnosť vykonáva? Prečo by nemohla byť táto služba, ktorú štát poskytuje zadarmo podnikateľom, dostupná pre všetkých?
Jediná vec, ktorá vám na tom vadí, a to máte asi zakódované vo vašich génoch vášho hnutia, je tá, negatívny dopad na štátny rozpočet, čo by to malo stáť. Vy to beriete tak, že akonáhle bude účinný tento zákon, tak hneď bude ten výdavok vydaný, hneď sa otvorí súťaž. Nie je to tak, proste tento, táto suma, ktorú nám dalo ministerstvo financií, je to len v tom prípade, ak časom naozaj ten systém, ktorý v súčasnosti je, nebude kapacitne stíhať. V tom prípade bude musieť byť dokúpený hardvér na to, aby to vedel utiahnuť. Ale to neznamená, že keď tento zákon sa prijme, hneď na druhý deň bude ten výdavok 3,1 mil. euro. Nebude hneď tá súťaž. Proste jednoducho je to nejaký balíček peňazí vyčíslený do budúcna, keď naozaj ten systém, ktorý v súčasnosti je, naozaj nebude stíhať kapacitne hardvérovo to uniesť, iba v tom prípade. Čiže vôbec nie je pravda to, že akonáhle sa prijme tento zákon alebo táto novela a bude účinný, hneď na druhý deň ten výdavok bude. No nebude, naozaj. Aj tak sme sa bavili o tom na finančnom výbore, je to približná cena, nikto nevie, ako prebehne súťaž. Možno to bude o polovicu menej, možno o tretinu. To ani ja, ani vy teraz neviete povedať. (Reakcia z pléna.) No, len vy vždy operujete s tým, že hneď podozrivé je všetko. No tak, no.
Čiže preto si myslím, že ten, ktorý stále hovoríte, že naozaj bude. Viem, že IT oblasť je veľmi obľúbená v opozícii, že radi to kritizujete a každý je IT odborník na všetko. Naozaj, počkajme si, keď k tejto situácii príde, tak ako sme sa na výbore aj s pánom Jurzycom bavili. Určite na to dohliadnete, ako tá súťaž bude prebiehať, to verejné obstarávanie a potom sa môžeme baviť o konkrétnych veciach, či naozaj to bolo potrebné alebo nie. Ale v súčasnosti ten systém, ako je nastavený, má nejakú tú rezervu na to, aby to vedel utiahnuť niekoľko mesiacov a možno aj rokov. Uvidíme to.
Priznávam to, že naozaj tá virtuálna pokladnica by si možno zaslúžila lepšiu propagáciu. Možno by nejaká osvetová kampaň mohla prebehnúť. To si myslím, že áno. Ale to je skôr otázka na Finančnú správu. My to tu neriešime. Naozaj tento zákon, túto novelu, ktorú predkladajú mnohí kolegovia, slúži na to, aby odstránila tú diskrimináciu, ten strop. My chceme jednoducho dať túto službu, ktorú štát poskytuje, zadarmo všetkým podnikateľom bez ohľadu na to, že či má, alebo nemá toľko bločkov.
Ešte tú poslednú vec, čo ste vraveli. Ja by som naozaj, aj keď sme sa na finančnom výbore bavili, že tá konštruktívna diskusia prebehla, čo ja naozaj oceňujem. Ale mi to skôr príde, že naozaj hľadáte chyby tam, kde nie sú, a keď tie chyby nenájdete, tak snažíte sa ich vyrobiť. To mi tak trošku príde, že nejako ste to dostali ako bojovú úlohu z vášho hnutia, že jednoducho ste si niečo našli a jednoducho po tom idete. Berem, korektná diskusia bola, čísla naozaj máte, venovali ste sa tomu, klobúk dole, ale myslím si, že tá optika pohľadu na tento problém alebo na túto záležitosť je diametrálne odlišná od našej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.6.2017 19:42 - 19:44 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady o prerokovaní návrhu poslancov Národnej rady Andreja Danka, Tibora Bernaťáka, Tibora Jančulu, Jaroslava Ridoška a Dušana Tittela na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov, tlač 528. Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto spoločnú správu výborov Národnej rady o prerokovaní vyššie uvedeného návrhu zákona.
Národná rada uznesením č. 628 zo 16. mája 2017 pridelila návrh na prerokovanie týmto výborom, a to ústavnoprávnemu výboru a výboru pre financie a rozpočet. Zároveň určila výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor. K predmetnému návrhu zákona zaujali výbory tieto stanoviská: odporúčanie pre Národnú radu návrh schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, a to ústavnoprávny výbor a výbor pre financie a rozpočet. Z uznesení výborov uvedených pod bodom 3 tejto správy vyplynuli pozmeňujúce a doplňujúce návrhy uvedené pod bodom č. 4.
Gestorský výbor odporúča o návrhu výborov hlasovať takto: o bodoch spoločnej správy 1 a 2 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru č. 165 z 8. júna 2017. Týmto uznesením ma výbor poveril za spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady pri prerokovaní o predmetnom návrhu zákona prekladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis