Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 11:45 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 20:20 - 20:20 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som sa len pridala k vymenovaniu, pán Marček, tých klamstiev, ktoré tu od pána Matoviča zazneli.
Keď som pred chvíľou rozprávala, že policajti sa rozprávali o tom, že oslobodili následne aj pána Matoviča, to už nenapísal, tak, pán Matovič, nepovedali mi to policajti, nemám chápadlá na polícii, ale... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, poprosím vás, upozorňoval som, reakcia k pánovi poslancovi Marčekovi, poprosím.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Áno. Dobre.

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Dobre?

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Áno. Dokončím a môžte ma vypnúť (povedané so smiechom).
Chcem len povedať, že vy ste o tom sami písali v novinách. Pomenovávali ste policajtov po mene... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Takže poprosím, ďalší v poradí.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Pomenovali ste policajtov po mene, aby... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2019 20:20 - 20:20 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Matovič, no, bolo by to aj uveriteľné, čo rozprávate, keby sa nevyťahovali len prepisy, ktoré sa hodia médiám, vám a ktoré robia skutočne aktívnu politiku v tomto štáte. Keď už teda trvajú na zverejňovaní správ, tak nech sú férové, nech sa zverejnia obe strany, aj vaše komunikácie, aj komunikácie vašich kolegov. Ale na to asi zrejme niekto v tejto spoločnosti nemá štedrú objednávku.
Ja by som ešte jednu vec sa vás chcela spýtať, keď ste taký spravodlivý. Však už povedzte konečne, koľko dostal Marček peňazí, koľko dostala úplatkov Jankovská, od koho dostala? Lebo stále tu len rozprávame také všeobecné, ten dostal úplatky, ten je taký, ten je hentaký. Emócie. Emócie, emócie, ktoré vám vychádzali na regiónoch, na župách a všade, pretože ľudia konali pod emóciami. A to, čo som povedala, že už ste mali plné Slovensko bilbordov, keď sa stala vražda novinára, lebo ste sa pripravovali na voľby.
A ešte jednu otázku vám dám. Boli ste vypočúvaný, myslím, že sa to volá U troch levov na polícii krajskej, keď ste podali trestné oznámenie na Roberta Fica, to mi hovorili policajti, tak ste ich obvinili, po médiách ste písali, že ako oslobodili Roberta Fica, akí policajti sú nespravodliví. Keď vás tí istí policajti vypočúvali, vás, a potom vás obvinili, údajne vám dali otázku, či napíšete aj o nich, že aj vás zbavili viny, pretože robia rovnakým metrom. Ale to ste už nikdy nenapísali. Viete prečo? Lebo robíte aj takýmto spôsobom tlak na políciu, aj takýmto spôsobom robíte tlak na vyšetrovacie orgány.
A kde je Robert Fico? Ja tiež neviem. A čo keď má zdravotné problémy? Ale jedno viem, že Blahová išla na päťdesiatku a dávam to do pozornosti pánu podpredsedovi parlamentu. Išla oslavovať päťdesiatku, a berie plat. A chválila sa ešte pred parlamentom, že musí ísť na päťdesiatku svojmu asistentovi, lebo si idú vypiť a proste majú párty. Takže vyvíja sa to tak normálne, povedala. Tak je to také, vieš, no nie je tu veľa médií, je to normálne, hovorila so svojimi asistentkami. Tak by som to dávala do pozornosti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 19:50 - 19:50 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Začnem ako môj kolega. Viete, kde je problém, pán premiér? Že sa správate tak, ako by sa správal každý zodpovedný občan. Nevynášate unáhlené súdy, odmietate prezumpciu neviny (pozn. red.: ide zrejme o prerieknutie), no zároveň sa nehanbíte vyjadriť svoj názor, ktorý vyjadríte diplomaticky, dostatočne silno a ste vypočutý. No to je najväčší problém pre opozíciu, predstavte si to, ja si to takto myslím.
Pán Matovič tu rozprával pred chvíľou, alebo chcem povedať, čo ste hovorili o pánovi Matovičovi. Tak ja chcem povedať, že naozaj od pána Matoviča musia odchádzať poslanci, lebo on si sám odpovie, on normálne zohrá divadlo, čo vám povedala Jankovská, čo vy Jankovskej, aj keď tam nebol. On normálne takto musí rozprávať so svojimi poslancami, že čo ten poslanec povedal, čo mu nepovedal, ako to bolo, tak ja sa nečudujem, že pri takýchto stavoch poslanci odchádzajú. Pretože ak predseda za všetkých vie rozprávať, tak to je fantázia, aj to, čo on nepočul.
Druhú vec chcem povedať ešte, že, viete, vychádzajú im emócie. Oni chcú hrať na ľudí emócie. Pretože ak ľudia cítia emócie, tak veľmi ťažko sa vedia zorientovať, a to každý aby začal pragmaticky rozmýšľať. Čo vy viete, čo som pred chvíľou povedala.
Také emócie boli, keď boli zavraždení dvaja ľudia, mladí ľudia, novinár Kuciak. Pán Matovič, čo bolo potom? Po celom Slovensku ste mali bilbordy, lebo ste vedeli, že tieto emócie využijete na voľby. Načo ste mali po celom Slovensku bilbordy? Vaša strana.
Áno, takéto emócie presne robíte, sa snažíte robiť nielen pri prezidentských voľbách, nielen pri voľbách, ktoré sú v mestách a obciach, presne robíte Slušné Slovensko, emócie a pri týchto emóciách ľudia ťažko rozmýšľajú. A čím potom viac sa ľudia zamyslia, tým potom vám vystavia iné, by som povedala, iné vysvedčenie. A ja si myslím, že vám už vysvedčenie vystavujú, a verím tomu, že vás aj tí, nielen tí, čo od vás odišli, ale aj tí ostatní ľudia, ktorí sú ešte pri vás... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2019 19:35 - 19:35 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, pán Matovič, keď vás nikto nechce počúvať, tak sa nad sebou zamyslite, lebo naozaj vy tu hráte také divadlo, že vy si sám položíte otázku, vy si odpoviete. Ja som si aj pozerala, čo to znamená a hovorí sa, že je to osobnosť s poruchou sociability. Vy normálne rozprávate za Petra Pellegriniho, potom rozprávate, čo Jankovská povedala Pellegrinimu, čo Pellegrini Jankovskej. Ja som z toho zmätená. A pýtala som sa vás, aby ste mi povedal ako vyšetrovateľ, pán vyšetrovateľ Matovič, ako to je s pánom Šufliarskym? Vy ste odhalili jeho, vy ste komunikáciu odhalili jeho Threemy, jeho, on musel odstúpiť a zrazu sa zistilo, že ho idú zavraždiť, tá istá skupina, ktorá je s Kočnerom. Tak ako je to? (Reakcia poslanca Matoviča.) Nekričte na mňa, pán Matovič, nezaujíma ma to, potom sa môžte prihlásiť.
Potom sa vás pýtam, kde máte svojich poslancov? Pani Blahovú máte na päťdesiatke. Ja som tu išla do parlamentu, predstavte si a pani Blahová sa chválila asistentkám, že odchádza na päťdesiatku, na oslavy. Za to berie plat? Za to berie plat, pán Matovič?! Najlepší z najlepších.
Pán Matovič, ďalšia otázka, odpovedzte mi. Skade máte milión? Povedzte všetkým, doneste tu výpisy, že dávate ľuďom milión, však doneste ich.
Pán Matovič, a čo sa týka úplatkov. No povedzte, aké úplatky zobral Marček, Jankovská, Pellegrini, no však povedzte, tu ich doneste, tých ľudí, nech povedia, ktorým dali úplatky? Lebo vy všetko viete, vy ste normálne vyšetrovateľ.
A preto hovorím, mafia, ako je Denník N, vy a všetci vaši podobní, Kern, Bán, všetci boli v Humennom. Dokonca Bán povedal, Bán povedal, že konečne ukázali Humennému novinári, kto tam má byť primátor. Ja som nič nezneužila. Nikdy v živote nebola napísaná petícia za štyri mesiace na moju osobu, ale na tohto primátora, ktorého ste podporili, je, na dvadsať rokov ide prenajať oligarchovi potrubie, ktoré ja som chcela zobrať pod mesto, ktorý podľa mňa všetkým vám, aj tí, čo tam boli, tú kampaň robili zadarmo, tá kampaň stála 700-tisíc, všetci ste tam chodili šaškovať, v Humennom bolo Slušné Slovensko a na rok Kuciakovho úmrtia nikto nemohol... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

13.9.2019 18:50 - 18:50 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec, povedali ste, že premiér sa nezaujíma o ľudí. Ja si myslím, že pán premiér sa stretne za týždeň s ľuďmi možno s toľkými ako vy za rok. Ak by dneska tu teda nemusel sedieť, pretože on vôbec nebol spomínaný v Threeme, myslím, že ani Fico nebol spomínaný v Threeme, tak sa takisto dneska určite stretli s ľuďmi a počúva ľudí, čo ľudia potrebujú.
Vy ste boli spomenutý, váš predseda bol spomenutý v Threeme, pán Matovič bol spomenutý v Threeme, ja sa spýtam, lebo mne to pripadá, že Monika Tódová, Denník N, Bán, Matovič, Kern, Lipšic, že to je taká vyšetrovacia jednotka zvláštna. Ak nie je to vyšetrovacia jednotka, že nemá za úlohu vyšetrovať, tak potom je to organizovaná skupina, ktorá rozvracia túto republiku. V Humennom vydala 12-tisíc Denníkov N, ktoré si kúpil súkromný podnikateľ, pomáha súkromným podnikateľom a biznismenom a tiež sa to dá nazvať mafia. Tiež by som povedala, taká organizovaná jednotka sa tiež môže nazývať mafia, ktorá zasahuje do volieb, v regiónoch vydáva denníky a podobne.
Ja sa spýtam na pána Šufliarskeho. Ste tu vyšetrovatelia, ktorí tu sedíte, vyšetrovacích tých tímov, o ktorých hovorím, s Denníkom N. Pán Šufliarsky si písal s pánom Kočnerom. Rýchlo, okamžite, prečo, odvolať zo stoličky, musel odísť. A o týždeň vyjde, že pána Šufliarskeho idú zavraždiť ľudia tí istí, ktorí chceli zavraždiť Kuciaka, a ponúkali za to 100-tisíc. Tak je ten Šufliarsky vinný alebo neni vinný? Ale prišiel človek, ste mu zničili jeho profesionálnu kariéru, pošpinili ste ho pred celým Slovenskom a na konci zistíme, že ho chceli zavraždiť. No tak vyšetrovací tím pod vedením pána Matoviča, Denníka N, kto chcel zavraždiť Šufliarskeho?
Prosím vás pekne, čo to tu vystrájate, chcete, aby premiér na to, kedykoľvek vy vyskočíte aj váš Denník N, aj všetci, aby odvolával ako na páse ľudí len preto, že vy tu robíte, doslova si poviem, organizujete to, aby ste sa dostali ku vláde?
A potom ešte porozprávam, čo všetko sa deje dole, čo robia vaši nominanti, aké sú petície, čo sa deje v mestách a to sa bude diať aj hore a už to ľudia vidia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 11:45 - 11:47 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja zíram tiež. Vážení páni a dámy, prečo si niektoré súkromné firmy kupujú médiá? Prečo si skupujú všetky médiá? Pretože z nich majú zisk? Nie, majú z nich stratu. Veď ony majú stratu. Prečo si súkromní podnikatelia vydávajú noviny, aj u nás v Humennom? Prečo? (Reakcia z pléna.) Nekričte po mne pán Grendel, ja som po vás nekričala. Buďte slušný.
Prečo si to kupujú? Lebo majú stratu. Pretože môžu ovplyvňovať verejnú mienku a môžu priamo ovplyvňovať politiku. Tak sa tu teraz nehrajme na nejakých spravodlivých a nespravodlivých novinárov. Česť spravodlivým novinárom, ktorí chcú písať objektívne. Ale dnes už novinári zistili, že môžu písať čokoľvek, nič sa im nestane a skupina novinárov priamo ovplyvňuje politiku a priamo je za to odmeňovaná. To je môj určite osobný názor.
A poviem príklad, lebo stále rozprávame tuná o nejakých veciach, tak poviem príklad z vlastnej praxe. Nie, ako hovorí pán poslanec Dostál, že som smutná, že nie som primátorka. Nie, nie som smutná, ale u mňa priamo Denník N, ktorý bol vyschránkovaný v meste 12-tisíc kusov, a priamo novinári, ktorí sa zúčastňovali na Slušnom Slovensku a vydávali direkt noviny pre Humenné, sa zapojili do politiky.
A teraz poviem ďalšiu vec. Čo to je za znesenie kritiky, keď sa terajší primátor, ktorý je z vašej politickej strany SaS a všetkých, ktorí tu sedíte, OĽANO, kde už ľudia píšu, píšu petíciu v meste, si dovolí povedať, že primátorka Vaľová vo februári podpísala firme Swietelsky, ktorá je blízka KDH a vám pravicovým, zákazku, a ja som 10. decembra odišla zo svojej stoličky a novinári to normálne uverejnia vo februári, že Vaľová podpísala zákazku. Čo iné ostáva tomu politikovi, primátorovi alebo komukoľvek, ako povedal kolega, aby si obhájil svoju profesionálnu česť? Dá to na súd. Lebo dneska novinári sa vás ani nepýtajú, jednoducho to napíšu. Však keď napíšem pravdu, akú odpoveď môžem ja dať? Však keby napísal, že to Vaľová podpísala, no tak čo budem odpovedať, že som to podpísala? Ale keď som to nepodpísala, ani sa ma neopýta, pretože dáva zákazky a tvári sa, že tie zákazky boli... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2019 10:59 - 11:01 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, ja nie som ani v zdravotníckom výbore, ale poviem jedno, loby je vo všetkom určite. A myslím si, že to nevidím ani tak, ako to vidia niektorí úplne čierne, lebo nič nie je čierne ani biele.
Ja sa vrátim len k vakcinácii starých chorôb, a to sú osýpky a ovčie kiahne. Ja, rozprávali ste, pán kolega, že 50 rokov tu neboli osýpky. 31. 7. 2018 mimoriadna situácia v Michalovciach, mimoriadna situácia v Kapušanoch. Kopu osýpok. Ja som ako matka prežila ovčie kiahne, som mala štyridsiatky teploty a lekár mi povedal, že dospelý človek to ani nemusí prežiť. Ja som ich dostala od svojich detí.
Tak vám chcem niečo povedať. Viete, ako k tomu prídu tie matky, keď príde dieťa nakazené osýpkami, ako bývalá primátorka poviem, musíte zatvoriť celú materskú škôlku, môžu tam byť tehotné ženy, ktoré budú mať na plo; budú mať poškodený plod, môžu byť tehotné učiteľky a tak ďalej. Čiže ja by som nedávala všetko do jedného vreca. Nevyjadrujem sa o nových vakcináciách, ale vyjadrujem sa o chorobách, ktoré tu roky boli a ktoré, sa dokázalo, že tieto choroby prestali byť. A ako k tomu prídu rodičia a matky a učiteľky a tehotné ženy, ktorých jedno dieťa v tej materskej škôlke nakazí všetkých? Okamžite sa musí zatvoriť celé zariadenie a vlastne môžu sa narodiť aj poškodené deti.
Čiže ja by som to brala tak, že treba sa na to pozrieť takými zdravými očami. A nehovorím o všetkých vakcináciách, ale určite osýpky, ovčie kiahne si pamätám a pamätám si, že sme už ako deti takisto boli očkované a toto z našej spoločnosti vymizlo. Takže nie je všetko čierno-biele, nie je všetko len biznis, ale treba sa na to pozrieť aj druhou stranou. Na biznis sa pozrieť na biznis a na zdravie žien, tehotných detí a malých detí sa pozrieť ako na ich zdravie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.9.2019 14:56 - 14:58 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Súhlasím s tým, že treba spresniť podmienky verejného obstarávania, pani Remišová, ale chcem sa jedno spýtať, akým spôsobom sa zameriavate na boj proti korupcii. Zameriavate sa len u tých, u ktorých chcete, a nevidíte tých, ktorí robia to, čo robia, a poviem prečo.
Hovoríte, ako vy budete čestne postupovať, ja vám spomeniem niektorých vašich nominantov, ktorých ste podporili ako primátorov, a čo sa tam deje. Spomeniem strechu v Michalovciach, kde bola verejná súťaž za 4,5 mil., vyhrala ju firma Swietelsky, asi viete, ku komu má blízko táto firma, určite viete, určite nie k strane SMER, a táto firma teraz navyšuje o 0,5 mil. zákazku, zatiaľ čo v Humennom, zase poviem len svoj príklad, som strechu na štadióne opravila za 480-tisíc, a zákon, ktorý sme tu schválili z vašej dielne, pána Beblavého, že vlastne nebol zapísaný, zapísaný podnikateľ v zozname spolupracujúcich s, s rekt..., so sektorom miest a obcí, tak dostal, tak sme dostali pokutu 30-tisíc euro len za to, že tam nebol zapísaný, a keďže sa dopísal, bol čestný a poctivý, tak aj napriek tomu dostal pokutu, lebo takto zle sme schválili zákon.
A ja sa spýtam, či viete o pánu primátorovi, ktorého ste podporili v Humennom, že už sú tam petície, že firma Swietelsky, ktorú som pred chvíľou spomínala, pred dvomi rokmi som otvorila verejnú súťaž, uzavrela som ju. Napísala som Úradu pre verejné obstarávanie, že v nej nebudem pokračovať, lebo tam boli problémy. A pán primátor ju bez všetkého o dva roky podpísal. O dva roky podpísal verejnú súťaž, bude to ešte predmetom sporu.
Neviem, či viete, že vám pán primátor verejne robí súťaže, kde vyhrávajú spriaznené firmy, ktoré priamo sú na jeho plagátoch, a vyhrávajú zákazky, ktoré dajú o 10 eur drahšie, a dokonca posledná zákazka, nákup rolby, bola taká, že vyhrala firma, ktorá bola o niekoľko tisíc eur drahšia. Tak sa vás spýtam, pani Remišová... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.6.2019 15:21 - 15:23 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som možno snáď k tomu skrátenému legislatívnemu konaniu. Ja si myslím, že tu boli pred chvíľou, ako ste spomínali, pán kolega, dvoje voľby. VÚC-ky a následne boli komunálne. Išli vo veľmi krátkom období za sebou. A ďalšie voľby, ktoré boli prezidentské. A ja by som povedala, že to je taký super volebný rok, nieže povedala, je to tak. A teraz idú parlamentné. A vy rozprávate, že ideme v skrátenom konaní. Áno, pretože tak rýchlo tie voľby idú za sebou, že naozaj by tá zmena, ktorú by sme chceli urobiť, potrebovala možno dlhší čas, ale idú parlamentné voľby.
A keď rozprával pán kolega Dostál, je to presne na vás, tak prečo tretie osoby. Tak ja poviem príklady, ktoré sa udiali možno v župných voľbách, možno ako bývalá primátorka poviem, keď kandidát priznal, môj protikandidát, že minul na kampaň 6-tisíc euro a v Humennom sa vyschránkovalo 12-tisíc výtlačkov Denníka N, čo len tento Denník N a všetko možné okolo toho stálo 20- až 30-tisíc euro. A už nehovorím, že boli napísané knihy, boli natočené filmy zo súkromných, zo súkromných dielní, ktoré vyšli. A ten tretí podporovateľ, keď sa ho pýtali médiá, kto to všetko v Humennom zaplatil, tak bolo len jednoducho sucho konštatované: tretia osoba. Fyzická osoba, ktorá nemusí byť známa.
Tak potom, aký je to čestný zápas? Tak potom, kto zastupuje tých ľudí? Tak potom klameme tých ľudí, lebo naozaj nevieme, kto do tej kampane ide. A naozaj tie voľby idú veľmi rýchlo za sebou a tie skúsenosti, ktoré boli predtým, by sme mali zúročiť. A naozaj parlamentné voľby sú voľby o celej krajine, mali by byť spravodlivé a transparentné. A myslím, že aj vám o to ide.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.6.2019 14:30 - 14:32 hod.

Jana Vaľová