Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:44 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 16:44 - 16:46 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Plne sa stotožňujem s pánom predsedom parlamentu, pánom Dankom, že absolútne idete od témy. Stále tými istými frázami, útočením a podobne. No veď sa poďme rozprávať o tých dôchodkoch a začnime, ako sa povie, od začiatku.
Prečo dôchodcovia majú dôchodky, aké majú. Tak poďme, rok 2003. V roku 2003 sme prešli z prvého pilierového systému na dvojpilierový systém, kde sme museli predať SPP, ja si tie čísla presne nájdem, lebo ich nemám, kde sme museli miliardy dotovať Sociálnu poisťovňu a dodnes sme nevyrovnali ešte tento deficit a kde ste ľuďom sľubovali na bilbordoch, liberáli, švajčiarske dôchodky. Všetky poisťovne v druhom pilieri ste odovzdali do súkromných rúk. Ja si to tu pamätám, ja som tu sedela, tie cirkusy. Ak sa, ak sa (reakcia z pléna)... No začalo sa to vtedy za Kaníka. Ak sa, prosím vás, nevykrikujte na mňa, prihláste sa, pani kolegyňa, vy ste v 2003 určite nebola. (Reakcia z pléna.) Dobre, nie, nie som vôbec zmätená, predstavte si. Zmätená ste vy, keď si dávate dole nohavičky na bilbordoch, vtedy ste asi zmätená, takže idem ďalej. Takže idem ďalej. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, slušnejšie všetci...

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Áno, ja len hovorím, však to je fakt, myslím si, je to fakt, že ste mali nohavičky dole na bilborde, to by si slušná, slušná žena asi nedovolila. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Takže poďme k tým dôchodcom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, všetci sa držme témy. Prosím, nech sa páči.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Takže chcem sa spýtať, keď ste tu všetci sľubovali, ja viem, že vás to vyrušuje, keď rozprávam o dôchodkoch a vtedy potrebujete vyrývať, aby ste ma prerušili, takže chcem povedať... Pán Budaj, nevykrikujte! Takže chcem povedať, že v druhom pilieri ste sľubovali ľuďom švajčiarske dôchodky, tu ste všetci sedeli. A dokonca ja keď som povedala, že pani Radičová a pán Brocka, keďže sa to písalo a som sa ich spýtala, sa neprihlásili ani do druhého pilieru, čo ľudí presviedčali, aké je to úžasné, kde dneska majú ľudia z toho 20-eurové dôchodky. Dvadsať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 16:26 - 16:28 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Ja sa určite neznížim k takýmto expresívnym debatám. Aj keby som možno mohla kolegov označiť kadejako, aby som bola populistická, aby som bola zaujímavá, aby si moje slová všimli. Ale budem slušná. A neviem ani posúdiť pána Rajtára už, keďže o tom rozprával, či konal v zmysle zákona, keď prezeral účty alebo nekonal v zmysle zákona, či je to hrdina alebo to nie je hrdina. A nemôžem ani posúdiť to, že vlastne či bol jeho život v ohrození alebo nebol. Ale keď tvrdí, že samotní policajti ho chceli ochraňovať, tak znamená, že tí policajti sú zodpovední a snažili sa konať svoju povinnosť. Takže, takže to je asi k tejto veci.
A preto by som ho poprosila a poprosila by som ho, keď sme mali míting v Humennom, tak sa viacerí ľudia ohradili, že vyprosia si, aby ich opozícia nazývala, že SMER je mafia. SMER má 15-tisíc členov a ľudia rozprávajú, že nič neukradli, nič nezobrali. Tak prestaňte tu rozprávať o mafii a o tom, čo nie je potvrdené, čo nie je vyšetrené. Lebo ani ja, pán Rajtár, neviem, či vás vyšetrili, či vy ste bol ten, ktorý ste porušil zákon alebo ste neporušil. Nechajme to orgánom činných v trestnom konaní. Jedným dychom vykrikujete, ako im nedôverujete a druhým dychom poviete, ako vám chceli pomáhať. Viete, je to také, také zmiešané.
A ja vám niečo poviem, keď hovoríte o dôchodkoch. Keď ste zaviedli II. pilier, liberáli, tak sa predalo SPP. A z SPP sa museli milióny vyrovnávať do Sociálnej poisťovne, aj preto sa možno nemohli zvyšovať dôchodky tak, ako by sme si predstavovali, ale stále sme ich zvyšovali. Viete prečo? Pretože sa založili súkromné poisťovne na II. piliere, kde sa klamalo, podvádzalo a kde peniaze, ktoré odviedli ľudia, ktoré patrili štátu, odišli do súkromných rúk do II. piliera a kde ľudia dneska majú z toho 20-eurové dôchodky. Veď to je hanba. Toto je hanba. A prvá poisťovňa, štát kryje dôchodky II. piliera. Druhý pilier nekryje nič. Tak sa zamyslite nad tým a nerobte len expresívne reči, ale zamyslite sa aj nad tým, čo sa udialo a čo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 16:08 - 16:10 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Heger, viete, my si stále rozprávame, že ľudia nemajú pozerať len to, kto čo rozpráva, ale čo činí. Vy hovoríte, že ľudia sa báť nemusia, pretože vám majú veriť, že vy to všetko urobíte, že ženy budú rok skôr odchádzať do dôchodku, nie o pol roka na vychované dieťa, že všetko zvýšite, vyrovnáte starodôchodcov a podobne.
Tak ja by som tým ľuďom veľmi rada osvetlila pamäť. Veľmi rada citujem, pán Mihál tu nie je, lebo už si zbalil kufrík a išiel mítingovať, už ho tam ťahal na kolieskach, miesto toho, aby tu sedel a rokoval. Tak veľmi rada mu pripomínam jeho vyjadrenie, keď povedal: Nič sa mi nepodarilo presadiť, pretože minister financií mi nedal peniaze. Viete, že ste boli pravica dva roky vo vláde a pán minister Mihál povedal, vy sa možno smejete, že ste neboli, ale sú to vaši spojenci a vaši liberáli, že sa im nepodarilo presadiť nič, pretože minister financií nedal peniaze. To je aj článok.
Takže viete, to, čo vy rozprávate, ako všetko vy budete vedieť. Stáva sa to teraz aj v regiónoch, v Košiciach, v Humennom, ako sa spojili liberáli, sedem, partia a všetci tvrdili, ako všetko budú vedieť. Viete, čo je výsledok v regiónoch? Ja sa usmievam, keď chodím po Humennom, zvýšenie daní o 80 až 100 %, zvýšenie poplatkov za odpad, zvýšenie poplatkov z bytov a ďalšia vec zvýšenie platov na šesť tisíc eur. Toľko nemajú ani čelní štátni predstavitelia za stranu SMER. Toto je vaša politika sociálna. A teraz tu rozprávate o tom, ako sa ľudia nemusia báť. Veď zahlasujte, veď keď ste chlap, tak zahlasujte a potom im ukážte svojím činom, že sa nemusia báť, že im to všetko splníte. A ešte aj tie materské, aj rodičovské, aj všetko. To je taká tá správnosť. Ale nieže budete opäť ako pán Mihál, že budete minister financií a pán Mihál, titulok je "Nemohol som presadiť veci, lebo minister financií mi nedal peniaze". To bolo výsledkom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.10.2019 17:01 - 17:03 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Prosím vás pekne, nemôžem súhlasiť s tým, čo tu bolo povedané, že celá prokuratúra, prokurátori a všetci sú skorumpovaní. Prosím vás pekne, ja chápem, že vražda Jána Kuciaka bola vážna vec, ale predsa nemôžme teraz a média by mali aj už zverejniť, koľko prokuratúra vyšetrila iných vrážd, koľko vyšetrila zabití, koľkým ľuďom pomohla, veď predsa každý občan má právo mať ochranu, má právo, aby bolo vyšetrené, ak teda sa usmrtí, to je jedno, či v dopravnej nehode, kdekoľvek, jeho dieťa, a nemôžme predsa teraz robiť to, že my tu celú dobu zamestnávame všetkých, aj média - ja to chápem, nepozerajte sa na mňa, ja to chápem - vraždou, ale predsa prokurátori musia robiť svoju prácu. A možno by bolo dobré, ak by médiá informovali spravodlivo, čo všetko sa urobilo, ako sa urobilo, čo sa vyšetrilo a podobne. A myslím si, že nemali by sme prokurátorov zaťahovať veľmi do politického boja, pretože prečo sa to všetko teraz vyostruje? Ja sa spýtam, prečo teraz vyšla Gorila, keď sa vyšetrovala Gorila pred štyrmi rokmi pred voľbami a zrazu sa objaví zase iba pred voľbami? Veď to sú všetko účelové veci a potom možno fakt tí prokurátori nemajú čas na bežného občana, zahlcujú sa politickými vecami a kauzami a nemajú možnosť niekedy tým občanom pomáhať. Ale ja verím, že v tej správe bolo mnoho napísané, čo sa urobilo, ako sa urobilo, ako pracuje prokuratúra a každý občan má právo na spravodlivosť, nielen občania, nielen tí, ktorých možno médiá preferujú, pretože za nimi, alebo sa snažia takýmito vraždami opozícia robiť politický boj. Je mi to, je mi to ľúto, je mi smutno každého zabitého človeka, ale verím tomu, že všetko sa vyšetrí a netreba bagatelizovať, že tu teraz ani jeden prokurátor nie je čestný. Tak potom načo dávate, opozícia, trestné oznámenia na prokuratúru a obraciate sa na prokuratúru, ak im neveríte? Tak potom naozaj farizejsky konáte. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.10.2019 10:36 - 10:38 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, vážený pán predsedajúci. Dovoľte mi predložiť správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Erika Tomáša a Roberta Fica na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov, tlač 1624.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 2068 z 20. septembra 2019 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Určila zároveň výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný návrh zákona, tlač 1624, prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti predmetný návrh prerokoval, avšak o návrhu nehlasoval, pretože nebol uznášaniaschopný.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III. tejto spoločnej správy vyplýva jeden pozmeňujúci a doplňujúci návrh. Gestorský výbor odporúča návrh zákona schváliť v znení schváleného pozmeňujúceho návrhu. Gestorský výbor odporúča hlasovať o návrhu v IV. časti tejto spoločnej správy so stanoviskom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 206 z 15. októbra 2019. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, poprosím vás, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18.9.2019 18:15 - 18:21 hod.

Jana Vaľová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2019 17:57 - 17:59 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Kolegyňa tu otvorila toľko tém, ale ja jednu vec poviem. Opozícia má také kúzlo, vytiahnuť z každého zákona, ktorý predkladáme my, len negatíva. Takže ja poviem, ak budú minimálne, prečo sme zaviedli minimálne dôchodky.
No, práve preto, pani kolegyňa, aby podnikatelia, ktorí podávali, ktorí si platili len z minimálnej mzdy odvody, a tá minimálna mzda bola niekedy veľmi nízka, tak spadli do hmotnej núdzi, takže poviem vám, že určite to ocenia, keď pôjdu do dôchodkového veku.
Pred chvíľou sme vraveli o tom, že napríklad pomáhame podnikateľom aj tým, že, že rodinné, rodinné firmy môžu vznikať, kde môžu príslušníci pomáhať a pracovať bez toho, aby platili odvody.
A pred chvíľočkou ste aj povedali, že 80 % mediánovej mzdy je v Prešovskom kraji. Pán Mihál povedal, že nevieme, koľko je mediánová mzda, že sú to iba odhady, čiže už tu vidíme, aké používate rozdielne, rozdielne proste príklady, aké používate rozdielne výpočty. A ja môžem len jedno povedať, my nemôžeme poškodiť žiadnej časti Slovenska, pani kolegyňa, to je môj názor, my môžme len pomôcť, pretože ak niekde je priemerná mzda vyššia, ja si myslím, že práve tým, že nevieme, čo je ten medián, a každý si ho vysvetľujeme ináč a neexistujú o tom štatistiky, tak to, že sa to bude vypočítavať z priemernej mzdy je len správne.
A chcem povedať, že nemôžme uškodiť tomu Slovensku nikde, pretože ak hovoríme o východnom Slovensku, že by tam možno tí podnikatelia nedali tú minimálnu mzdu, tak ju dajú. A na západnom Slovensku, ak majú, ak majú tie firmy lepšie príjmy, tak čo im bráni, tým podnikateľom, dať vyššiu mzdu ako minimálnu. Prečo my by sme mali škodiť západnému Slovensku? Ja tomu vôbec nerozumiem.
Ja si myslím, že práve tá minimálna mzda je ochrana toho, že ľudia dostanú minimum za svoju prácu, a podnikatelia, ktorí odvádzajú, ja viem, že možno sa im to nepáči, ale však spadali nám do hmotnej núdzi a nemali ani minimálne dôchodky, preto sme zaviedli inštitút minimálnych dôchodkov, pretože niektorí si ani nechceli odvádzať. Čiže naozaj myslíme aj na ich starobu, aby potom mali aj vyšší dôchodkový príjem. To je všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2019 17:37 - 17:39 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
V prvom rade by som povedala, že nástroj minimálnej mzdy a určovanie minimálnej mzdy je veľmi správny. S tým, pán Mihál, určite nebudete polemizovať, aj keď ste kedysi v svojom blogu, kým ste sa stali ministrom, tak ste písali, že minimálnu mzdu treba zrušiť, že by to bolo lepšie, ale následne, ako ste nastúpili za ministra, tak ste povedali, že minimálnu mzdu treba zvýšiť o 2,9 %.
Aby som ďalej vysvetlila, čo je to medián a čo to je vlastne, že nejaká vážna chyba sa nestala, a čo je to priemerná mzda. Tak medián je nižší o 70 eur, ako som sa dočítala, ako priemerná mzda, takže určite nikoho neukracujeme a nie je to taký veľký rozdiel. Takže nepovažujem to, považujem to za dobrý návrh.
A ďalšiu vec by som chcela povedať, že pred chvíľou tu bola taká debata, ako strašne SMER by mal podporiť mladé rodiny, pôrodnosť, čo sa tu všetko deje, že ľudia si nechcú zakladať rodiny. No a práve aj tým, že ľudia budú vedieť, aj mladí ľudia, lebo väčšinou tí, ktorí nastupujú prvýkrát do práce, tak im podnikatelia dajú minimálnu mzdu, tak budú vedieť, ako sa ich minimálna mzda odvíjať, budú vedieť, či si budú môcť zobrať nejakú pôžičku, budú vedieť, či si, či môžu vlastne, čo si môžu kúpiť, čo si môžu dovoliť, a tak skôr podľa mňa uzatvoria aj manželstvá, rodinu.
A poviem takú, taký žart, že minule som bola na nákupoch v Humennom a šla som do takého butiku a vyskočila na mňa taká pani podnikateľka, a hovorí: „Viete, čo to vy tam robíte v tom parlamente, keď na východe je tá mzda vždycky nižšia ako na západe.“ A ja som jej na to tak zo žartu povedala: „Pani podnikateľka, ale mzdu dávate predsa zamestnancom vy.“ Samozrejme, keď som sa spýtala tej predavačky, tak dostáva minimálnu mzdu. Keby sme tú mzdu nemali a keby sme tým ľuďom nepomohli, tak určite na východe, možnože nie, že si ľudia nenájdu prácu, lebo je jej málo, ale by ešte aj tí, ktorí si našli, by žili pod nejakou úrovňou tejto minimálnej mzdy, za čo by sa nemohli uživiť.
Takže ja si myslím, že ak dopredu budú vedieť aj podnikatelia, aj zamestnanci, že táto mzda sa takto bude zvyšovať, tak si budú vedieť zariadiť aj život.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17.9.2019 11:41 - 11:43 hod.

Jana Vaľová
 

13.9.2019 20:50 - 20:50 hod.

Jana Vaľová Zobrazit prepis
Áno, pán minister, stále sa tu stretávame z úplne rovnakého dôvodu, a to je kvôli vyšetrovacej skupine pod vedením pána Matoviča.
Najskôr sa tragická udalosť zneužila na odstránenie premiéra Roberta Fica. Mediálna manipulácia, že za ohavným činom je talianska mafia. Keď Robert Fico odstúpil, zrazu ideme odstrániť druhého premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa snaží pracovať, dokonca nie je spomenutý ani v Threeme. Pán Matovič rozprával a všetci tí novinári, talianska mafia, dneska už to nie je talianska mafia, dneska už je to iná mafia, iné mená sa tam spomínajú. A ja stále hovorím, že ide o manipuláciu, zneužívanie ľudí, emócie, pretože akonáhle bolo po vražde, a, viete, mne je to, mne je to veľmi odporné využívať vraždu dvoch ľudí, ktorí mladí zomreli, a tak ako tu už viackrát padlo v sále, komu ich smrť poslúžila, neviem.
Určite nie pádu premiéra, určite nie našej strane. Ale spýtala by som sa, prečo OĽANO malo bilbordy po smrti týchto dvoch ľudí po celom Slovensku? Prečo sa chystali na takýto scenár, že budú predčasné voľby a nečakali, že Robert Fico odstúpi?
Keďže povalili jedného premiéra a snažia sa emociálne vydierať celé Slovensko, hrajú ľuďom na city, používajú expresívne slová mafia, používajú Denníky N, ktoré chodia do regiónov, vytláčajú sa v desiatkach tisícoch kusov, ako to bolo v Humennom, používajú Slušné Slovensko, kričia po námestiach len preto, že ich možno by iní ľudia nepočuli, skupujú médiá. Však aj pán Matovič použil svoje noviny na to, aby sa dostal do politiky, potom ich už zlikvidoval alebo ich dobre predal. Tak ako sme dneska to spomínali aj pri tlačovom zákone.
Ešte raz hovorím, neviem, prečo sme sa zišli, ale toto nie sú skutočné argumenty, pretože argumenty sú každú chvíľu iné a proti strane SMER.
Skryt prepis