Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 19:27 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 29.3.2019 13:16 - 13:20 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, kolegovia, chcela som uviesť návrh zákona o Najvyššom kontrolnom úrade, žiadala som o zlúčenú rozpravu, sú to vlastne, jeden je ústavný zákon, kde je potrebné meniť kompetencie, čo sa týka predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, a druhý je, druhý je samotný zákon o Najvyššom, Najvyššom kontrolnom, kontrolnom úrade.
Cieľom predloženého ústavného zákona je vytvorenie základného rámca a potrebného splnomocnenia pre prijatie zákona, na základe ktorého možno sprísniť požiadavky na funkciu predsedu NKÚ a podpredsedov NKÚ, ako aj prepracovať a spresniť spôsob ich voľby. Preto predkladáme jeden ústavný zákon.
A samotný zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky o Najvyššom kontrolnom úrade, má za cieľ posilnenie nezávislosti vedenia NKÚ, zvýšenie transparentnosti obsadenia vedúcich postov na Najvyššom kontrolnom úrade, sprísnenie kvalifikačných, osobnostných predpokladov pre kandidátov, zavedenie možnosti ukladania sankcií, to pokladáme za veľmi dôležité, pretože často Najvyšší kontrolný úrad zistí mnohé pochybenia, napríklad teraz v kauze kompa zistil pochybenia, ku ktorým došlo vo Vodohospodárskej výstavbe, ale NKÚ nemá možnosť uložiť sankciu. Čiže niečo zistí, môže podať trestné oznámenie a tým jeho kompetencie končia. V niektorých prípadoch ten najvyšší, najvyššie kontrolné úrady v iných krajinách členských štátov majú možnosť aj ukladať, ukladať sankcie, čiže majú aj väčšiu vynútiteľnosť nápravných opatrení. A takisto je problém, že Najvyšší kontrolný úrad povie, čo majú kontrolované subjekty zlepšiť, skontroluje to o rok a zistí sa, že 95 % opatrení, ktoré NKÚ navrhoval, nie sú uplatnené do praxe, čo je veľký problém.
Takisto žiadame zjednotenie výstupov kontroly NKÚ, aby boli porovnateľné, aby boli na jednotnom formulári. Zavedenie stáleho Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre NKÚ. Mal to byť výbor, ktorý by sa venoval len zisteniam NKÚ, keďže sú to veľmi dôležité veci a z nich vyplývajú aj mnohé užitočné opatrenia na zlepšenie exekutívy.
A na záver už len toľko, že tá transparentnosť alebo to dobré fungovanie štátu je postavené na troch pilieroch: mať dobré zákony, mať dobrých ľudí na správnych miestach, schopných odborníkov a tretí je mať dobré a silné a nezávislé kontrolné inštitúcie, ktoré zabezpečujú práve tú protiváhu, protiváhu tej exekutívy.
A vidíme, že aj pri eurofondoch alebo pri iných pochybeniach tie kontrolné inštitúcie niekedy sú alebo nevykonávajú tú kontrolu, aj keď práve v prípade Najvyššieho kontrolného úradu opakovane by som to chcela povedať, že oceňujem jeho prácu a zameranie sa aj na tie hĺbkové kontroly. Lebo oni vykonávajú veľmi veľa súladných kontrol, či je to v súlade so zákonom, ja ich nazývam tak trochu formálne kontroly, ale mal by sa zvýšiť objem práve typu kontrol, kedy sa kontroluje efektívnosť, efektívnosť vynaložených, vynaložených prostriedkov.
A bola by som veľmi rada, vážení kolegovia, keby tento zákon ste podporili, ďakujem vám veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.3.2019 17:32 - 17:32 hod.

Veronika Remišová
Pán predsedajúci, ďakujem. Ja by som prosila o zlúčenie rozpravy, bodov 66 a 67, keďže sa týkajú toho istého návrhu zákona Najvyššieho kontrolného úradu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.3.2019 13:33 - 13:33 hod.

Veronika Remišová
V mene troch poslaneckých klubov, pán predseda, by som poprosila presunutie bodu 71, tlač 1393, z rokovania 43. schôdze a jeho zaradenie do nasledujúcej schôdze so začiatkom 9. mája 2019. So zmenou súhlasili tri poslanecké kluby. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.3.2019 13:18 - 13:18 hod.

Veronika Remišová
V mene troch poslaneckých klubov som chcela presunúť jeden bod programu. Hovoríte, že až po schválení programu? Dobre.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.2.2019 21:03 - 21:13 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy poslankyne, páni poslanci, pani predsedajúca, pani ministerka, dovoľte mi, aby som zhrnula dnešnú schôdzu. Je to prvá mimoriadna schôdza, ktorá sa venuje rezortu školstva.
Ja by som bola veľmi rada, keby sme sa o školstve bavili častejšie, a hlavne keby sme o školstve rozprávali nie v kontexte obrovských škandálov a káuz. Škodí to samotnému vzdelávaniu a škodí to aj Slovensku. Je tiež príznačné, ako sa k tejto schôdzi postavili koaliční partneri. Nik neprišiel ministerku školstva do rozpravy obhajovať okrem kolegu Petráka, predsedu školského výboru. Aj on však čítal len vyjadrenia rôznych organizácií.
Do rozpravy sa zapájali stranícki kolegovia najmä zo Slovenskej národnej strany, aj to len faktickými poznámkami. Nebolo totiž čo obhajovať. Fakty, o ktorých sme hovorili my, médiá, Nadácia Zastavme korupciu, sa jednoducho obhájiť nedajú.
Nedá sa obhájiť, že namiesto podpory skutočného výskumu a vývoja sa podporujú firmy, ktoré vznikli pár mesiacov pred vypísaním výzvy. Nedá sa obhájiť, že dotácie dostali firmy, ktoré predtým rekonštruovali hotel alebo pekáreň, na to si vypýtali peniaze z eurofondov, a teraz vraj idú robiť špičkový výskum. A na to zas dostali štátne dotácie z peňazí daňových poplatníkov. Nedá sa obhájiť, že hodnotenia nezávislých, opakujem, nezávislých hodnotiteľov sú rovnaké, dokonca aj chyby majú rovnaké. Nedá sa obhájiť, že ministerka tají mená hodnotiteľov a tají mená členov ministerskej komisie, ktorí mali záverečné slovo pri rozdeľovaní stimulov. Nedá sa obhájiť, že niekto manipuloval body tak, že firma vďaka zmanipulovaným bodom dotáciu dostala, hoci ináč by ju dostať nemala, a takouto manipuláciou vznikla občanom škoda za viac ako 700-tisíc eur. A podobná manipulácia alebo chyby s bodmi boli aj pri minimálne ďalších štyroch firmách.
Nedá sa obhájiť, že firmy vrátane firiem človeka, čo sedel v orgánoch jednej firmy s Andrejom Dankom, nesplnili zákon a ministerka im to porušenie tolerovala a napriek tomu dotáciu pridelila. Napriek tomu, že nesplnili zákonnú podmienku.
Nedá sa obhájiť ani to, že Slovensko počas pôsobenia ministerky Lubyovej a jej predchodcu na ministerstve príde o 80 mil. eur tento rok a o 27 eur, 27 mil. eur za minulý rok, spolu o 107 mil. eur. Nedá sa obhájiť, že výskumníci a univerzity budú mať kvôli tomu podstatne menej peňazí, hoci peňazí vo vede a vo výskume je málo.
Nedá sa obhájiť, že ministerka dáva našej mládeži a študentom pomýlené vzory správania, keď pri takmer stopercentnej zhode v rigoróznej práci svojho šéfa Andreja Danka pani ministerka hovorí o tom, že vás nemôžu sekírovať za to, že ste niekde nedali úvodzovky. A to aj napriek tomu, že k plagiátorstvu sa vyjadrili všetky renomované univerzity a výskumné inštitúcie.
Slovenská národná strana spôsobila len od začiatku tohto volebného obdobia veľké škody. Škandál za 300 mil. eur s eurofondami, kde je väčšina pochybných zmlúv stále v platnosti, škoda za 107 mil. eur, o ktoré Slovensko prichádza v dôsledku nekompetentného riadenia eurofondov, škoda za 33 mil. eur, kde sa za peniaze ľudí podporili rôzne pochybné firmy.
A tieto škandály nás oblúkom vracajú do minulosti, do situácie, kde Slovensko dostala Slovenská národná strana v roku 2007. Aj pred dvanástimi rokmi SNS a jej ministri v kauze nástenkového tendra spôsobili miliónové škody štátu, a teda všetkým občanom Slovenska. Škody mohli byť výrazne väčšie, pôvodne šlo o desiatky miliónov eur a zabránila im iba veľká snaha médií a vtedajších opozičných strán.
Včera boli zverejnené pasáže z rozsudku Najvyššieho súdu, ktoré potvrdzujú, že vôbec nešlo o individuálnu chybu alebo individuálne zlyhanie, ktoré sa malo udiať pri verejnom obstarávaní, ale išlo o dopredu premyslený podvod, keďže súťaž nakoniec nebola zverejnená ani na tej nástenke. Dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany dnes sedia vo väzení, ale sudcovia Najvyššieho súdu v rozsudku naznačili, že zisk z tohto podvodu skončil u osoby, ktorá mu poskytovala to najvyššie politické krytie. Kto to tak mohol byť? A čo vtedy ku kauze hovorili predstavitelia vtedajšej, súčasnej vládnej koalície? Robert Fico hovoril, citujem: „Toto, čo hrá slovenská opozícia, je protištátna, protislovenská, protiľudová politika, ktorej cieľom je jedna jediná vec, poškodiť Slovenskej republike za každú cenu, lebo sa domnievajú, že to poškodí aj vláde.“
Pri odvolávaní vtedy zodpovedného ministra, poslanci SNS hovorili o cirkusovom predstavení a pán Paška tendre všade vehementne obhajoval. A tak je to aj teraz. Jaroslav Paška znovu obhajuje ministerku SNS, tak ako obhajoval ministrov v kauze nástenkového tendra. Pani ministerka eurofondový škandál označila za hystériu a škandál s dotáciami označuje za škandalizovanie. Premiér Pellegrini len nesmelo poznamenal, že ministerka by mala veci lepšie dovysvetľovať, pretože podľa neho zákon porušený nebol. A tak ako v roku 2007 v prípade nástenkového tendra, tak aj v roku 2019 za toto všetko zaplatia len a len občania. Predpokladám, že ministerku školstva dnes večer neodvoláme a bude na svojom poste ešte nasledujúcich 13 mesiacov. Táto diskusia však nebola márna a chcela by som sa poďakovať kolegom za konštruktívne príspevky a takisto by som sa chcela poďakovať aj ľuďom, ktorí nás kontaktovali s rôznymi podnetmi a s inšpiráciou, ako zlepšiť naše školstvo, vedu a výskum.
Dnes sme hovorili o škandáloch, no my napriek tomu spoločne s mojimi opozičnými kolegami budeme naďalej predkladať riešenia, ako školstvo zlepšiť a ako mu pomôcť. Pretože ak otvárame tieto témy, je to v prvom rade kvôli tomu, že chceme chrániť peniaze občanov, aby sa podporovali projekty, ktoré Slovensku skutočne pomôžu.
A na záver by som chcela skončiť citátom Nelsona Mandelu: „Vzdelanie je najsilnejšou zbraňou, s ktorou sa dá zmeniť svet.“ A práve preto sa nečestní politici dobrého vzdelávania tak veľmi boja a robia všetko preto, aby vzdelávanie demoralizovali a odsávali z neho cenné zdroje, či už ľudské, alebo finančné, ako v prípade oboch škandálov, eurofondového škandálu aj škandálu so stimulmi na vedu a výskum, pretože národu, kde nefunguje vzdelávanie, sa veľmi ľahko vládne. Nevzdelaný národ je národ porobený, je to národ otrokov. A toto nesmieme dopustiť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2019 20:06 - 20:07 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Osuskému, že tak výstižne zhrnul situáciu v školstve, a jeho, jeho príklady úplne sedeli. Príklad s halou, kde nič nie je, s firmami, ktoré nemajú nič, ale aj príklad s Fínskom, ktoré si prizýva zahraničných hodnotiteľov. A tu by som chcela upozorniť na to, že granty, ktoré dáva Slovensko, či už je to v oblasti štátnych stimulov, alebo je to v oblasti eurofondov, pre firmy vôbec nie sú malé. Napríklad European research council dáva granty, ktoré sú menšie, ale ten hodnotiaci proces vyzerá úplne ináč ako na Slovensku. V tých grantoch vedci spolupracujú s nositeľmi Nobelových cien, predkladajú komplexné projekty na rozdiel od nás. A pritom tie granty, hovorím, ich výška je viac-menej rovnaká. Takže tá investícia do zahraničných hodnotiteľov by nám ušetrila, aj keby sme ich museli zaplatiť viac, by nám ušetrila nemalé prostriedky, ktoré by sa v konečnom dôsledku tej vede a výskumu vrátili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2019 19:52 - 19:53 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegyni Gaborčákovej, ktorá upozornila na veľmi silnú súvislosť medzi tým, ako podporujeme vedu a výskum, a medzi tým, aké budeme mať kvalitné pracovné miesta a či budú mať ľudia na Slovensku vyššie platy.
Skutočne bez vedy a výskumu sa nepohneme vpred a Slovensko ostane montážnou dielňou. A preto je veľmi dôležité, aby sme tie peniaze, ktoré máme, a skutočne ich nie je veľa, aj o to málo, ktoré máme, prichádzame kvôli nekompetentnému riadeniu rezortu školstva, aby sme tie peniaze rozumne a dobre využili a dali ho tam, kde prinesú najväčší úžitok pre ľudí na Slovensku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2019 19:27 - 19:29 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem kolegovi, kolegovi Budajovi, že túto otázku problémov v školstve poňal širšie ako otázku chorého systému. Áno, doteraz pani ministerka a jej kolegovia zo Slovenskej národnej strany neustále hovorili o individuálnom zlyhaní, ale toto nie je individuálne zlyhanie, je to chyba systému, tak ako to bola chyba systému aj pri eurofondoch. Systémové zlyhanie, kedy jeden článok kryje druhý článok, kedy sa tu vytvorili mútne vody, kde sa žralokom najlepšie pláva. Systém, kde spravodlivosť, právo a zákon neplatia na každého rovnako. Videli sme to pri firmách. Niektoré firmy nemuseli, hoci to zákon vyžaduje, byť zapísané v registri partnerov verejného sektora. Pani ministerka povedala, že však sú nové, tak dajme im ešte čas. Na obyčajných ľudí takéto zhovievavé jednanie a nedodržiavanie pravidiel neplatí. Vytvoril sa tu systém, kde sa spravodlivosti dočkáme až po dvanástich rokoch, ako v prípade nástenkového tendra. Systém, v ktorom výrok znie, že skutok sa nestal.
O tomto systéme ste hovorili a máte pravdu. Toto je jadro celého problému.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2019 18:59 - 18:59 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem. Mňa mrzí, že pani ministerka, hoci hovorila, že chce konštruktívnu debatu založenú na faktoch, zatiaľ ani na jeden fakt neodpovedala. Neodpovedala ani na to, či existuje právna analýza, kde je tá právna analýza, čo sa týka porušenia protischránkového zákona, neodpovedala na kritériá, neodpovedala na to, či je normálne, že dve hodnotenia sa zhodujú do poslednej chyby, či je normálne, že dostane dotáciu firma, ktorá skončila ako šiesta, hoci mali byť pred ňou podporené ďalšie dve firmy. Ani na jeden z faktov, o ktorom sme hovorili, neodpovedala.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2019 18:40 - 18:41 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegyni Zimenovej. O kolegyni Zimenovej sa teda rozhodne nedá povedať, že by tu chcela - a hlavne do školstva - vnášať politický boj, pretože školstvu a vzdelávaniu sa venovala pred vstupom do politiky, venovala sa mu aktívne, a preto vstúpila do politiky, aby práve to školstvo posunula dopredu. Keď ona hovorí, že pôsobenie ministerky Lubyovej je veľkým sklamaním, tak tu možno počuť aj hlas sklamaných učiteľov, pedagógov, všetkých, ktorým to školstvo leží na srdci.
A ja som teda ešte nezažila ministra, ktorý by za tak krátky čas dokázal toľko vecí doslova pokaziť. Hovorili sme o Slovenskej akadémii vied, nespomenuli sme chaos s osemročnými gymnáziami, kedy v podstate si to odniesli rodičia, ktorí do poslednej chvíle nevedeli, či sa ich deti môžu prihlásiť, alebo nemôžu prihlásiť, boj proti odborom a rôzne ďalšie zbytočné problémy, ktoré pani ministerka na svojom poste vytvárala.
Ja si myslím, že školstvo má svojich problémov dosť. Jeden z takých hlavných problémov je ten, že úroveň vedomostí našich detí neustále klesá. Toto je kľúčový problém, ktorý by sme mali riešiť. Nie vytvárať ďalšie nové a nové problémy, príp. škandály a kauzy.
Skryt prepis