Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

19.3.2021 o 13:42 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 31.3.2021 15:23 - 15:24 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ja len veľmi stručne, chcem vopred poďakovať za podporu aj za živú diskusiu. GMO potraviny sú živý problém všade na svete, sú aj na Slovensku. Je pozitívne, že slovenská vláda si berie svoje kompetencie. Tento zákon nám umožňuje robiť vyhlášky, ktorými budeme regulovať to, čo nám európska legislatíva dáva do rúk. Čiže sme prvá vláda, ktorá využíva túto možnosť, a preto aj potom bude možná vecná diskusia o GMO potravinách, už nie ako o nejakej anonymnej množine, ale absolútne konkrétne.
Ešte raz ďakujem za živú diskusiu.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 31.3.2021 14:27 - 14:30 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predseda Národnej rady. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predstupujem už v druhom čítaní s návrhom zákona, ktorý je transpozíciou európskej legislatívy. Vláda Slovenskej republiky reaguje tým na smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2000, z roku 2001/18/ES o zámernom uvoľnení geneticky modifikovaných organizmov do životného prostredia v znení najmä v ostatných druhoch noviel.
Naša transpozícia umožňuje využiť možnosti, ktoré dáva európska legislatíva národným štátom, aby regulovali a prípadne aj bránili a zakazovali pestovanie geneticky modifikovaných organizmov, zvaných tiež GMO. Teraz ide o transpozíciu, konkrétne smernica z roku 2015/412, ktorá je pre členské štáty dobrovoľná a lehota na jej transpozíciu nebola presne určená.
Táto smernica umožňuje dva postupy obmedzenia alebo zákazu. Prvý je formálne časovo obmedzený postup vo fáze rozhodovania o vydaní súhlasu. Druhý je potom stanovisko prípadne už k existujúcim plodinám alebo povoleniam geneticky modifikovaných organizmov na účel pestovania. V tomto prípade ten musí byť odôvodnený, primeraný a nediskriminačný a založený na závažných dôvodoch, ktoré súvisia s cieľmi politiky životného prostredia, prípadne s územným plánovaním alebo s využívaním pôdy. Práve tento postup sa navrhuje touto novelou zákona, touto transpozíciou vykonávať aj na národnej úrovni, a to nariadeniami vlády Slovenskej republiky.
V časti návrhu, ktorý sa týka zákona 151/2002 Z. z., sa navrhujú aj úpravy, ktoré vyplynuli z dôvodu transpozičného, ale aj z potrieb vykonávania štátnej správy voči genetickým technológiám a geneticky modifikovaným organizmom. Ide predovšetkým o otázky ako predkladanie listín, z ktorých môže správny orgán získať informácie o systéme verejnej správy, nové ustanovenie o bezúhonnosti zahraničnej osoby, ktorá by takéto látky, takéto materiály k nám prinášala, nové ustanovenia na odstránenie zistených nedostatkov v úprave konaní o vydaní rozhodnutí na používanie genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov.
Tento náš návrh zákona je v súlade s právom európskej únie, Ústavou Slovenskej republiky a ostatnými zákonmi, ako aj s ďalšími medzinárodnými zmluvami.
Vážený pán podpredseda, vážené poslankyne, poslanci, prosím vás o podporu tohto návrhu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.3.2021 16:52 - 16:56 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Dámy a páni, dnes je veľmi netypický deň pre člena vlády, preto nie som celkom počas celej rozpravy prítomný, ako viete, premiér dával demisiu, vláda mala rokovanie, pri ktorej sama abdikovala, medzitým sa udialo niekoľko ďalších aktov, ktoré s procesom rekonštrukcie vlády súvisia.
Všetci, teda hovorím teraz za koalíciu, musíme naozaj vyjadriť z dnešného dňa uspokojenie, pretože nervozita a niekedy aj frustrácia, alebo agresivita sa môžu z našej komunikácie definitívne vytrácať, a premiér Slovenskej republiky urobil veľké gesto, ktoré ukončil prejavom priamo v prezidentskom paláci, ktorý, možno si pozriete, keď, keď vám vyjde čas. Tu ale prebieha rovnako zaujímavý, dôležitý a svojím spôsobom historický proces diskusie o tom, či Slovensko, ktoré je tradične podkýňajúco-dobiehajúce, bude v tomto okamihu chápať tie doby, ktorý vanie Európou a ktorým žije svet. Je to, sú to zmeny v oblasti životného prostredia, je to klimatická kríza, ktorá spôsobuje migráciu, ktorá tlačí mnohé krajiny do zúfalej ekonomickej a sociálnej situácie a ktorá sa aj u nás prejavuje vysychaním lesov a výrazným, výraznými zmenami biotypu.
Ale neprišiel som sem odôvodňovať, to tu bolo veľmi veľakrát odôvodnené, neprišiel som sem ani obhajovať. Požiadal som o krátke slovo, len aby som podčiarkol, že aj... (Ruch v sále.)
Pán predsedajúci, prosím vás... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím vás, poprosím vás, pani ministerka, evidentne sú všetci radi, že ste tu, ale...

Budaj, Ján, minister životného prostredia SR
Poprosil som o pár viet práve preto, že chcem podčiarknuť, že pokiaľ sa ako poslanci rozhodnete prijať formuláciu o klimatickej núdzi a zaviazať svoje uznesenie týmito pojmami, tak naozaj to bude mať významný signál do zahraničia, naozaj to bude významný signál pre každého ministra, naozaj to bude veľké povzbudenie pre ľudí, ktorí, vďaka ktorým tu táto téma je, a mnohých ich stúpencov, ktorí sú presvedčení, že my, ktorí tu teraz sedíme, sme povinní myslieť na najmä mladých, ktorí budú žiť na Slovensku v budúcnosti a ktorí tiež chcú mať právo prežiť šťastný a zdravý život, nie s maskami na tvári, nie život v krajine, ktorá bude súčasťou nejakej globálnej krízy atakovaná utečencami zo všetkých kútov sveta.
Ak dnes urobíte toto symbolické gesto, naozaj to neznamená zmenu rozpočtu, ale veľmi pomôžete zmene atmosféry a verte, že zmena atmosféry je začiatkom všetkých dobrých zmien.
Takže ďakujem za všetky reči, ktoré tu odznievajú, mnohé si chcem pozrieť zo záznamu, niektoré som mal tú česť počúvať tu s vami. Je to pre mňa mimoriadnou poctou, že téma klimatickej zmeny vo vás vyvolala takúto silnú odozvu, a pokiaľ by ste prikročili... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Dámy!

Budaj, Ján, minister životného prostredia SR
... k ďalšiemu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím vás, počkajte, pán minister.

Budaj, Ján, minister životného prostredia SR
Áno. (Krátka pauza.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči.

Budaj, Ján, minister životného prostredia SR
Ďakujem. Pokiaľ by ste prikročili k uzneseniu, tak ako navrhla pani poslankyňa, ktorá hovorila predo mnou, tak budem mať pocit, že sme sa naozaj všetci chytili za ruky a urobili sme symbolický krok do budúcna.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.3.2021 14:03 - 14:04 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Vážení poslanci, ďakujem pekne za to, že ste sa hlavne aktívne zapojili do tejto diskusie o petícii viac ako 100-tisíc občanov Slovenska, že ste ju prijali, že ste ju vypočuli. Preto jeden poslanec, zatiaľ iba jeden poslanec ju vlastne odmietol a považuje ju za provokáciu či čosi také. Vypočuli ste tento hlas. Hovoríte o ňom a verím, že podporíte aj uznesenie.
Pokiaľ ide o volanie po tom, aby sa čo najpravidelnejšie vláda obzerala na to, čo robí, podarilo sa mi vo vláde presadiť vznik Rady vlády pre zelenú dohodu, pre green deal, ktorý nadväzuje na celú európsku sieť takýchto green dealov, ktoré budú sa aj vzájomne informovať, v ktorom štáte ako sa darí tie sľuby postupne realizovať. Však nebudem tajiť, že z Európskej únie prichádzajú veľké peniaze na zlepšenie klimatickej situácie. Aj Európania očakávajú, že my ich nechceme premárniť, ale že túto šancu chceme využiť.
Uznesenie, dnešné uznesenie presne zapadá do toho a dokazuje ten obraz, že Slovensko samo chce svoju krajinu mať čistú a samo sa pripája k boju proti klimatickej kríze. Nie je to len pre tlak zvonku, nie je to importované do tejto krajiny. Je to dielo našich mladých ľudí. Je to dielo volania tejto generácie.
Čiže ja verím, že uznesenie dobre dopadne. Neviem, či dnes, ako ste dohodnutí, ako, ako bude rokovať Národná rada. (Reakcia z pléna.) Hlasovať sa bude v utorok. V každom prípade prídem na to hlasovanie a verím, že na konci budeme môcť zatlieskať tým mladým ľuďom, ktorí... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.3.2021 13:42 - 13:53 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Dámy a páni, cítim satisfakciu, že sa môžem k vám prihovoriť vo chvíli, kedy toto veľké úsilie občanov, ktorým chcem predovšetkým poďakovať, že sa zaujímajú o svoju vlasť, ale vlastne o celý svet, že chcú prispieť k životu na Zemi, k zdraviu na Zemi tým, že podporili petíciu, ktorú teraz prerokúva Národná rada.
Nebudem vám brať čas tým, že by som čítal uznesenie, ktoré sme pripravili v spolupráci s viacerými poslancami. Sú tam veľmi vážne apely a vážne záväzky, ale to uznesenie si prečítajte alebo nájdete ho na internete. To je, kľúčové je, že toto uznesenie hovorí, že Národná rada vníma súčasnú situáciu ako vážnu a klimatickú krízu nebagatelizuje, nevyhovára sa, neprijíma falošné verzie pavedcov, ktorí tvrdia, že žiadna neexistuje, a preto môže slovenská vláda mať podporu parlamentu, ak bude robiť opatrenia, aby ju zmiernila, aby sme sa prispôsobili tomu dopadu klimatických zmien, ktoré sa, žiaľ, už odvrátiť nebudú dať.
Toto uznesenie teda potvrdzuje, že Slovenská republika sa pripája k tým všetkým štátom, ktorí rešpektujú nielen sľuby o znižovaní, znižovaní globálnych emisií a svoj podiel na tom znižovaní, ale berú vážne a berú na prvé miesto a rovno do srdca moci, rovno do parlamentu záväzky, ktoré budú na dlhé roky tlačiť aj vládu, aj jednotlivé ministerstvá k opatreniam, k významným opatreniam na zníženie emisií.
Áno, toto opatrenie, toto uznesenie vytvára tlak na vládu. Ja ako člen vlády možno aj s niektorými kolegami som niekde poza môj chrbát kritizovaný, že tak podporujem naplno uznesenie občianskej iniciatívy "Klíma ťa potrebuje" a vytváram tým sám tlak na vládu, v ktorej sedím. Ale, priatelia, toto je úloha a aj hrozba, ktorá presahuje, presahuje také žabomyšie úrovne, ako je, kto je v ktorej strane alebo kto je v ktorej vláde. Toto je existenčná otázka budúcnosti našich detí a detí ich detí. Preto verím, že mi to nemajú za zlé a že aj vláda plne podporí všetky dôsledky, ktoré vyplynú pre jej prácu pre jednotlivé rezorty z prijatia tohto uznesenia.
Napokon treba povedať úprimne, že vidíme, že toto uznesenie je závanom budúceho sveta. Sveta, v ktorom viacej než honobiť bude znamenať byť zdravý, mať slobodný život a mať krásnu prírodu. Tieto hodnoty si uvedomujeme o to viac, aký pandemický rok sme prežili a v tejto chvíli s týmito zvláštnymi maskami na tvári vytvárame historický obrázok, ktorý si raz niekto bude pozerať a bude hovoriť, po roku pandémie slovenský parlament si naplno uvedomil, že je klimatická kríza, že je tu aj kríza biodiverzity, že je tu mnoho vecí, ktoré ľudstvo v prírode takpovediac prešvihlo a ktoré treba naprávať.
Že to niektorých politikov, že niektorí politici túto novú budúcnosť tak nenávidia, že musia odísť, že ani nevydržia počúvať tie slová a vôbec tú hroznú vec, že občianska iniciatíva nás vedie k takémuto rokovaniu, tak to je príznačné pre, takisto pre túto chvíľu. Máme tu proste extrémistických politikov, ktorí naozaj potvrdzujú svoju nenávisť k svetu budúcnosti a svoj obdiv k svetu minulosti. Máme ich tu a je to pravda o Slovensku, je to riziko týchto rokov.
Ja vám chcem navrhnúť, a preto som poprosil o slovo, aby, a je to, samozrejme, len vo vašich rukách, vláda s tým nemôže veľa urobiť, aby ste každoročne približne v tomto období, dneska je 19. marca, je dva dni pred, pred jarnou rovnodennosťou, zhodou okolností dva dni pred tým, než sa naplní rok od, od prijatia programového vyhlásenia vlády, ktorá, ktorej som členom, aby ste v tomto období, ktoré trošku núka k takej bilancii, nás vo vláde vždy vystavili otázke: Tak ako s tou klimatickou výzvou? Klíma ťa potrebuje, tak čo ste urobili za ten rok, naši ministri a vláda, aby tá proklamácia nezostala zdrapom papiera?
Lebo, viete, či by sme vyhlásili tú tzv. klimatickú krízu ako oficiálny postoj alebo, a nebola by sprevádzaná konkrétnymi činmi ministrov, tak by bola rovnakým zdrapom papiera, ako môže byť aj naše uznesenie, ktoré obsahuje množstvo úloh a množstvo predsavzatí, ale keď sa nebudú plniť, no a o rok to už uvidíte. Rok je dosť dlhá doba, preto neradím, aby sme o tom hovorili, čo ja viem, v mesačných intervaloch, ale raz za rok, ak si to, ak sa vy rozhodnete, poslanci, tak si takúto rozpravu doprajte a zavolajte si členov vlády, ktorých uznáte za vhodné, a nechajte ich, nech vám povedia, čo za ten rok urobili.
Lebo, viete, záväzok výrazne zvýšiť do, ovzdušie, teda znížiť emisie do ovzdušia do roku, do roku 2030, to je veľmi rýchly záväzok, to je veľmi rýchly. O rok to už budú len osem rokov. Čiže ak nebude z roka na rok vidieť nič, tak nečakajme, že v roku 2030 náhle sa otvoria nebesia a u nás bude čistý vzduch. Tak to asi nie.
Napokon už chcem povedať iba toľko, že táto téma sa mi zdá veľmi vhodná aj v tejto dobe, kedy aj spoločnosť, aj vládna koalícia sú rozdelené polemikou o štýle vládnutia, o hodnotách, sme frustrovaní tou ročnou krízou, zdá sa nám teraz dodatočne, že mali sme to nejak inak chytiť, tú krízu pandemickú, mali sme urobiť tamto a nie ono. No, sme naozaj každý tak trochu generálom po vojne, všetkým sa ukrivdilo, každému sa, tá pandémia skrížila jeho plány, naozaj od penzistu, ktorý žije v nejakom domove dôchodcov, až po škôlkara. Tu niet človeka, ktorému by pandémia nevstúpila do života a nie raz si hovoril, božemôj, prečo robia toto opatrenie, mne nevyhovuje, ja som chcel ísť na dovolenku, ja mám podnikanie, mne sa rúca môj svet. Toto je veľká skúška a naozaj to niekedy vyzerá chaoticky, pretože takúto skúšku nezažil tento štát, nezažili ju títo politici, a ja to prirovnávam, samozrejme, k prírodnej katastrofe typu zemetrasenia, keď sa pozeráte v televízii na zemetrasenie a v tých troskách behajú záchranári so psami a hľadajú ešte živých. Nikoho by nenapadlo kritizovať tú situáciu, že je chaotická. Tí ľudia v prírodnej katastrofe zachraňujú iných ľudí.
Musím povedať, že slovenská spoločnosť preukázala veľkú solidaritu so staršími, keď bola situácia taká, že boli ohrození skoro výlučne oni. Dneska po mutácii už si uvedomujeme, že je to ešte oveľa horšie.
Hovorím o tom preto, že táto téma, o ktorej dnes budete rokovať abo rokujete, by mala aj koaličných lídrov, aj lídrov spoločnosti, tie mienkotvorné osobnosti osloviť a uvedomiť si, že drobné alebo väčšie, alebo menšie strádania z pandémie nemôžu predsa nám zastrieť oči, aby sme nevideli, akú misiu prežívame v tejto dobe, že musíme vymiesť jeden obrovský Augiášov chliev a že keď dneska zdravotníctvo je vybrakované, že to nespadlo z neba, že to sa tu tridsať rokov brakovalo. A nás ľudia zvolili preto, aby sme tomu urobili koniec.
Obraciam sa naozaj na lídrov koalície, aby rozhodovali a hľadali riešenia s pohľadom na tieto veľké krízy: pandemická, klimatická a kríza korupčná, ktorou je infikované Slovensko už roky a roky a ktorá vlastne spôsobila aj to, že keď prišla pandémia, tak nás našla nepripravených, v hmotných rezervách boli zlaté tehličky a nieže respirátory, ibaže tie tehličky patrili súkromníkovi a nie štátu. No proste nebudem vám menovať všetko to bahno.
Táto doba hovorí o týchto troch veľkých zodpovednostiach a dnes máte na stole uznesenie, ktoré si môžte každý rok pripomenúť a povedať, ako kráčame, aby naše deti mali tiež šancu prežiť svoje životy v plnosti, v zdraví, aby ony videli rásť svoje deti, ako sme my videli, aby ony mali čistý vzduch a vodu a nezačala vojna kvôli nedostatku životného priestoru a kvôli nedostatku základných životných potrieb.
O tomto je klimatická kríza, o tomto je naša zodpovednosť, o tom je aj zodpovednosť politických lídrov, ale aj osobností spoločenstva, ktoré v tejto dobe niekedy nariekajú nad malichernosťami a nevidia misiu, ktorá stojí rovno pred nimi.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 19.3.2021 12:03 - 12:10 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené poslankyne, vážení poslanci, v tomto prípade ide o iniciatívny materiál, ktorého cieľom je prijať potrebné zákonné úpravy v súvislosti s vývojom pandemickej situácie COVID-19, a to v čo najskoršom možnom termíne. Ide tu o vytvorenie podmienok na zmiernenie následkov tých, u tých pacientov, u ktorých bola choroba COVID-19 s ťažkými a dlhotrvajúcimi následkami. Ide o formu kúpeľnej liečby, pričom úhrada nákladov spojených s očkovaním aj pre osoby, ktoré nemajú v Slovenskej republike verejné zdravotné poistenie.
Ďalej sa zjednodušuje prístup k výkonu pracovných činností zdravotníckym pracovníkom zo zahraničia.
Ďalej ide o úpravu týkajúcu sa zabezpečenia akreditácií vzdelávacích ustanovizní na zabezpečenie získania akreditácie a na kontinuálne pokračovanie ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov. Zrejme aj v tomto prípade predovšetkým pracovníkom, ktorých potrebujeme v tejto krízovej situácii zo zahraničia.
Ďalej zjednodušenie preskripcie liekov počas krízovej situácie, umožnenie použitia nosových rýchlotestov na samodiagnostiku, úprava zodpovednostných vzťahov a procesu schvaľovania neregistrovaných liekov, možnosť lepšej koordinácie pri transportoch ťažko chorých pacientov medzi poskytovateľmi ústavnej zdravotnej starostlivosti a poskytnutie jednorazového odškodnenia pozostalým zdravotníckeho pracovníka, ktorého smrť by nastala v príčinnej súvislosti s ochorením COVID-19.
Podľa § 89 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 o rokovacom poriadku sa navrhuje Národnej rade, aby vzhľadom na to, že môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd a štátu hrozia značné hospodárske škody, schválila návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o podporu tohoto skráteného legislatívneho konania.
A dovoľujem si povedať aj niekoľko viet ku kontextu. Keď takto pred rokom, a to tu ešte vládla strana SMER, MOST a SNS, diskutovali najvyšší vládni predstavitelia – ministerka vnútra a predseda vlády – o vznikajúcej situácii, kamery zaznamenali neľútostnú iróniu, s ktorou sa zmienili o tom, že nech už urobia čokoľvek, zaplatia to tí, čo nastupujú, nech sa trápia. Nech riešia. V poriadku. Nová vláda po mnohých stránkach by bola bývala neskúsená a začiatočnícka, aj keby COVID nebol, veď to netreba tajiť. Prichádza tu k zmene garnitúr. Prichádza k pádu garnitúry, ktorá vládla viac než desaťročie, a nastupovala nová generácia. Ale prišiel COVID a ja tvrdím, že pracujme spoločne, aby táto krajina z tej pandémie vyviazla s čo najmenšími škodami. Pracujme spoločne, pretože smrť si nevyberá, nebude sa pýtať, či vaša mama alebo váš brat volili OĽANO alebo SMER. Pracujme spoločne a nehľadajme zámienky, prečo sa nedá, ale cesty, ako pomôcť ľuďom.
Naše zákony, a trúfam si tvrdiť, že ani ústava, nepamätali na takúto okolnosť. Pozrite, aj tu sa ide upraviť, ako prevážať ťažko chorých alebo ako umožniť zahraničným kvalitným zdravotným pracovníkom, aby u nás rýchlejšie dostali akreditáciu na výkon zdravotníckej práce. Tu sa idú upravovať veci, o ktorých sa netušilo, že môžu nastať. Prečo by sme do zahraničia lifrovali v lietadle chorých, preboha? Veď to nikdy nebývalo. Áno, je to takmer ako vojna. Preto sa tomu aj hovorí mimoriadna situácia, mimoriadny stav. My bojujeme s pandémiou, ktorá sa počas toho roku zmutovala na násobne nebezpečnejšiu. Ten anglický variant, ktorý je dneska na Slovensku už vlastne monopolne, má oveľa väčšiu smrtnosť, zasahuje mladšie ročníky a aj táto novelizácia reaguje na to, že ľudia potrebujú doliečenie a budeme im to platiť, budeme im to podporovať, pretože v niektorých prípadoch ten COVID zanecháva trvalé následky na ľadvinách, na srdci a, samozrejme, najmä na dýchacom ústroji.
Toto sú výzvy, ktoré sú pre všetkých poslancov a poslankyne sväté. Ja chápem, že opozícia hádže tzv. tie polienka pod nohy a vôbec sa necítim tým urazený alebo nejaký nahnevaný. Len aby sme si objasnili. A dokonca aby som aj vás všetkých, ktorí aj takzvane hádžete nejaké to polienko a iste skúsite to dať na Ústavný súd a nejak dokázať, že niekde sme urobili formálnu chybu, ale vôľa pomôcť ľuďom v najťažšej pandémii, akú naše generácie zažili, nám musí byť spoločná, dámy a páni.
Preto vás prosím, aby ste popritom, že si teda plníte túto svoju opozičnú rolu, aby ste mysleli na ľudí.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 19.3.2021 11:52 - 11:55 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, v zastúpení si dovolím predložiť návrh na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov. Naliehavosť prijatia návrhu zákona vyplýva z pretrvávania nepriaznivej situácie v súvislosti so šírením spomínanej pandémie.
Cieľom je predovšetkým nadväzne na blížiaci sa termín na podanie daňového priznania k dani z príjmov nastaviť efektívny spôsob doručovania oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania, a to prostredníctvom e-mailu a tak uľahčiť situáciu daňovým subjektom, čiže občanom Slovenskej republiky.
Za ďalšie predĺžiť uplatňovanie nulovej sadzby dane z pridanej hodnoty na osobné ochranné pomôcky, ktoré sú filtračnou tvárovou polomaskou kategórie FFP2 alebo filtračnou tvárovou polomaskou kategórie FFP3 do 30. júna tohoto roku.
Ďalej umožniť dopredaj cigariet, ktoré boli zdanené sadzbou spotrebnej dane platnou do 31. januára 2021, a to do vypredania zásob.
Ďalším účelom tohoto je posunutie termínov platenia odvodov z hazardných hier.
Ďalej posunutie termínov predloženia správ a ročného zúčtov... vyúčtovania spoločenstvami vlastníkov a správcami domov.
A napokon by táto novela umožnila elektronické hlasovanie vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Aj takéto opatrenie súvisí s pandémiou COVID-19, ktorá trvá už rok, a vlastníci domov a nebytových priestorov majú aj zákonom určené termíny, kedy sa majú schádzať a majú rozhodovať o svojom majetku. Týmto im umožníme, aby tak mohli urobiť elektronicky.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 28.1.2021 15:05 - 15:09 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené poslankyne a vážení poslanci, toto zrýchlené konanie, ako už som viackrát uvádzal, nás na ministerstve životného prostredia neteší.
V každom prípade COVID, ktorý sme si pred rokom mysleli, že rýchle ukončíme, pokračoval na jeseň novou vlnou a spôsobila problémy s odpadmi, ktoré môžme oprávnene považovať za zdravotnícky odpad. A tie si vynútili, vynútili zriadenie dočasných, dočasných skládok, z ktorých ale spaľovanie prebieha len podľa bežných, štandardných postupov. Tie štandardné postupy neumožňujú všetkým spaľovniam, či už spaľovniam, alebo cementárňam, vôbec takýto odpad spaľovať. A takisto určujú pomerne nízke kapacity. V bežnom roku by to takto absolútne postačovalo.
A viete, že cieľom ministerstva aj cieľom celej politiky, odpadovej politiky v Európskej únii je skôr znižovanie množstva odpadov a hlavne ich dôsledná separácia tak, aby na to posledné, tzv. energetické zhodnotenie bolo to čo najmenej. Samozrejme, s týmito rúškami, ktoré sme nútení nosiť, s gumenými rukavicami, tými, tými páratkami, ktorými nám testujú, tými testovacími tyčinkami ťažko urobiť nejakú separáciu. Tam naozaj niet inej cesty než definitívne energetické zhodnotenie, čiže spálenie týchto materiálov.
Zákon, ktorý ministerstvo predkladá, je teda vynútený touto krízovou situáciou, ktorá sa ešte prehĺbila, keď sa vláda rozhodla urobiť ďalšie celoplošné testovanie, po ktorom, ako vieme, sa bude testovať ešte polovica Slovenska, kde, kde stále je príliš vysoká incidencia objavených, objavenej nákazy COVID-19. Verme a v zákone je to jasne definované, že takéto špecifické zmeny, napr. pri spaľovaní alebo ukladaní odpadov, sú možné len v situácii pandémii COVID. Po tejto stránke vás uisťujem, môžte byť spokojní, neschvaľujete žiadnu zmenu alebo zhoršenie postupov v oblasti ekológie. To ani najmenej. Tento zákon alebo táto malá zmena ani environment nepoškodí. Naopak, zabezpečí, aby nepoletovali zvyšky z testovania po lúkach a poliach, kde by sme ich len ťažko dávali naspäť.
Prosím vás preto o pochopenie skráteného konania a podporenie zákona v druhom čítaní.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.1.2021 18:50 - 18:59 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Dámy a páni, tu je križovatka. Všetko zahmlievanie tej situácie problém nevyrieši. Tam sú ľudia minulosti. Pozrite sa. Pozrite sa tam všetci. Tí odchádzajú. Od vás sa čaká, že ste ľuďmi budúcnosti, že hľadíte aj na budúcnosť. Nehľadíte na svoje vrecko, nehľadíte len na svoje štyri roky, už dnes už ani to nie sú, ale že hľadíte a plníte verejný záujem.
Ja nebudem polemizovať s kolegami zo SaS-ky, hoci by som si to schuti rozdal o tom, tých chlácholivých slovách, ale neurobím to aj z kolegiality, lebo mám záverečné slovo a nemohli by reagovať, a ja by som ich tak dourážal, že by reagovať chceli.
Nie je čas ale na chlácholenie. To proste musím povedať nahlas a jednoznačne. Toto je bod obratu. Obratu aj v kríze štátu, ak sme neboli schopní počuť ten hlas, že my sme poslanci bodu obratu, tak potom voľby 2020 boli zbytočné. A je to aj bod obratu v postoji k zdravému životu, v postoji k prírode, v postoji k pandémiám, v postoji k budúcim hrozbám. Ak to nie sme schopní počuť, tak potom, áno, voľby 2020 sa pomýlili. Poslali do parlamentu ľudí, ktorí len chceli vystriedať garnitúru. Toto je bod obratu. Celý rad zákonov je treba, ktoré budú úplne zásadne a nahlas rozbíjať doterajšie ticho. Doterajšie chlácholenie, doterajšie zahmlievanie. Toto je križovatka a vy ste poslanci tej križovatky. Môžte sa motať na nej a prejdú vám tie zvyšné tri roky v takom motaní alebo môžte ľuďom jasne ukázať, že vy viete, prečo tu ste, tam nie je tretia možnosť. Tá tretia možnosť je prehra.
Ja som presvedčený, že chápete odkaz svetových vedcov, veď to nie sú len nejakí slovenskí hádači z kávy. To sú vedci aj slovenskí, aj medzinárodní, ktorí jednoznačne hovoria, že sme, už v týchto chvíľach míňame bod, z ktorého už nebude návrat späť. Môžme sa utešovať, že veď my nerobíme to najhoršie, je tu Čína, je tu Amerika, sú tu iní. No ale my viac nemáme v rukách než to, čo máme. Vy máte karty v rukách. Máme v rukách to, čo Slovenskej republike môžu najviac zveriť občania. To máte iba vy. To znamená, naozaj právo hlasovať za občanov Slovenskej republiky. A už keď by ste nechceli veriť hlasom vedcov, že máte svoju vedu, je tu hlas tej mladej generácie.
Vážení, toto nie je o tom, že dejiny nás obídu, prejdú po nás, po našich politických mŕtvolách, ak nebudeme počuť, že je tu bod obratu. Títo už odišli (rečník ľavou rukou ukazuje na poslanecké lavice vľavo), pozerajte, tých to nezaujíma.
Ja si veľmi vážim všetkých diskutujúcich, všetkých, ktorí aj počúvate, lebo vás to zaujíma, a som presvedčený, že doprajete tým mladým, aby prišli sem aspoň na ten balkón a aby sa tá petícia prejednala.
Tak ja som tak rozumel, pán Karahuta, uzneseniu výboru, na ktorom ja som bol. Dneska doobeda ste mali iný, ale ja som presvedčený, že dáte veci do poriadku. Vy chcete umlčať, chcete to ticho, chcete, bojíte sa, že niekto povie kríza? No a čo ak je teda kríza? Ja cítim, že vy tomu veľmi dobre rozumiete a väčšina z vás, čo tu sedíte, nie ste tu preto, aby ste to bagatelizovali, ale že ste si vedomí, že v tomto tu mali aj oni s nami sedieť (rečník opäť ľavou rukou ukazuje na poslanecké lavice vľavo), lebo toto nie je pravoľavé ani nič iné, to je bod obratu a mohli aj oni počuť, že sú k tomu pozvaní, aby pomohli v podstate odpovedi na globálnu otázku.
Slovensko, Slovensko nie je zaspatý kút pod Tatrami, ktorý, ktorého sa to netýka. Máme taký priemysel, takú energetiku, že keby sa, keby sa meralo podľa tohoto, a jadrovú výrobu, už onedlho vraj budeme mať takú, teda najviac na obyvateľa, že keby sa z Mesiaca niekto pozrel, tak my svietime jak žiarovka, pokiaľ ide o energetickú výrobu, a, žiaľ, aj o emisie, nemáme sa veľmi čím pýšiť.
Takže, ak dovolíte, neurazte sa, kolegovia, ja zostanem pri svojom pojme, že žijeme v ekologickej kríze, žijeme v jej dôsledkoch a že sme na križovatke, z ktorej, ak sa na nej budeme motať a nahovárať si, že to nie je križovatka, keď ju premeškáme, tak dejiny sa nám nebudú mať za čo poďakovať a iba povedia, prišli na významnú križovatku, ale si ju nevšimli, a tak tam boli zbytočne.
Dámy a páni, nech to dopadne práve naopak. Ja som presvedčený, že je tu dobrý tím, saskársky tím napríklad sú výborní racionálni ľudia. Dobre viete, v mnohých veciach sa zhodneme. Dávam vám za pravdu a ste veľmi dobrí pomocníci ministerstva životného prostredia. Áno, aj v tej triezvosti a v obhajobe ľudí, podnikania a ľudí, ktorí, pre ktorých je často ochrana životného prostredia regulačná. No ale veď aj tí ľudia tu chcú prežiť, aj tí ľudia majú deti a tí ľudia nám dajú za pravdu stopercentne. Nebojte sa toho, dajú nám za pravdu, ak pochopíme my ako volení zástupcovia alebo ľudia, ktorí pre túto chvíľu majú zverenú správu tejto krajiny. Ak pritakáme hlasom celého sveta, že toto je križovatka, že musíme aj vlastným príkladom, tak jak som vám hovoril, ukázať, že doba, kedy hodnotou bolo iba viac hromadiť a viac konzumovať, sa musí vystriedať dobou, kedy tou hodnotou bude zdravší, čistejší život, krásna voda, krásna krajina a perspektíva, že takto v takomto zdravom existujúcom prostredí budú môcť žiť ďalšie generácie, že sme to nevypotrebovali, že sme to neprežrali a že to už teraz vieme.
Vieme aj to, čo naši otcovia nevedeli a naši dedovia, a preto nemohli konať. Oni neboli na tej križovatke, nemali, nedostali tú šancu, aby im to veda a nakoniec aj konkrétna, konkrétne skúsenosti ukázali. My tie skúsenosti máme. Nám to tá veda hovorí a hovoria nám to aj vyše 100-tisíc mladých hlasov, ktoré chcú počuť, ako sa staviate k veci, k veci klimatickej krízy. Kľudne sa postavte tak, že tu žiadna kríza nie je. Presvedčte ich. Oni majú svoje videnie, majú právo počuť váš hlas. A nič viac nežiadali. Nikto vás nenúti ani nedonúti k nejakému hlasovaniu, ale predsa urobme z toho bod rokovania.
Týmto by som chcel skončiť a ešte raz vyjadriť presvedčenie, že všetci, ktorí tu sedíte, vám ide o tú správnu vec. Uvedomujete si, že sme na dôležitej križovatke aj v tejto veci, aj vo veci krízy štátu a že ste na strane tej budúcnosti a nie na strane minulosti.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 26.1.2021 18:13 - 18:18 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2013 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorým sa dopĺňa zákon č. 79/2015 o odpadoch a o z mene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Vážený pán predseda, na rokovanie Národnej rady predkladám vládny návrh zákona, ktorým sa mení predovšetkým zákon 39/2013 o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktoré som už zmienil. Už v súčasnosti ostatnou novelou zákona o odpadoch prostredníctvo zákona č. 9/21 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú zákony v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, ustanovené oprávnenie ministerstva životného prostredia na poverenie subjektu, ktorý má platný súhlas na zhromažďovanie nebezpečných odpadov u pôvodcu odpadov, aby mohol zhromažďovať, aby mal taký súhlas, aby mohol zhromažďovať aj odpady, ktoré sám neprodukoval. To znamená, že po tomto, po tejto malej novele by mohli odberové miesta vrátane tých mobilných testovacích miest odovzdávať odpad takémuto subjektu na dočasné zhromažďovanie až do času, kedy bude odpad odovzdaný na definitívne zhodnotenie alebo spálenie.
Ministerstvo životného prostredia by potom mohlo poveriť existujúce zariadenie, ktoré vyplývajú z jeho technologických a technických možností schopné spracovať nebezpečný odpad, ktorý pochádza z testovania, aby prijalo a zhodnotilo alebo zneškodnilo tento odpad, aj keď je to nad rámec súčasného platného povolenia. Ide o teda veľmi dočasné zariadenie týkajúce sa iba mimoriadneho stavu. Týkať sa to bude predovšetkým väčších prevádzok, spravidla teda spaľovní alebo cementární, čiže zariadení, ktoré sú určené na spaľovanie alebo spoluspaľovanie odpadov a pri ktorých ide spravidla o kvalitné technológie alebo tie najnovšie technológie chrániace pred emisiami do ovzdušia.
Takéto poverenie je možné vydať alebo bude možné vydať po zodpovednom a vážnom zvážení a posúdení relevantných skutočností, a to najmä aj vo vzťahu k množstvu odpadu, o ktorom bude reč, vznikajúcemu na jednotlivých odberových miestach, kde obávame sa, že počet týchto odberných miest sa môže v budúcnosti opäť zvýšiť, v prípade, v prípade, že sa pandémia zosilní v budúcnosti a budeme znovu robiť testovanie alebo iné úkony, ktoré, po ktorých zostane zdravotnícky odpad.
Dovoľujem si zdôrazniť, že poverená prevádzka aj v týchto mimoriadnych okolnostiach, stále ministerstvo životného prostredia, samozrejme, bude vyžadovať, aby spĺňala všetky požiadavky na ochranu životného prostredia v zmysle príslušných právnych predpisov. Čiže nepôjde o žiadne divoké spaľovanie alebo nejaké škodlivé exhaláty.
Návrh zákona je v súlade s právom EÚ, Ústavou Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami.
Takže toľko predstavenie zákona. Ďakujem.
Skryt prepis