Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2021 o 13:07 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 9:27 - 9:29 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Dostál, vo svojej rozprave ste chcel tak kulantne, nonšalantne nadviazať na nezmysly a také choré výroky vášho straníckeho kolegu, nášho obľúbenca Radovana Kazdu, ktorý sa po včerajšom svojom vystúpení stal akýmsi národným antihrdinom. A opäť ste tuná predniesol totálny blud, totálny nezmysel, totálny výplod vašej chorej fantázie, že občania Slovenskej republiky, ktorí odmietnu slobodu, nie solidaritu, ale slobodu v očkovaní, by si mali platiť, by si mali platiť, priplácať na nejaký spôsob liečby, poprípade spôsob hospitalizácie, ktorý im pri tretej, štvrtej, sedemnástej, tridsiatej deviatej vlne, o ktorej vy už viete, že príde, reálne hrozí.
Pán Dostál, rozprával ste o nízkej miere zaočkovanosti. A ja vám sa pokúsim tak jednoducho vysvetliť, prečo je na Slovensku taká nízka miera nezaočkovanosti. Ak mäsiar bude rozprávať svojmu zákazníkovi v mäsiarstve, aby nejedol mäso, asi tiež mu neuverí. Ak obuvník bude tvrdiť zákazníkovi, aby chodil bosý, že je to zdravé, tiež mu neuverí. Ak si príde zákazník dať ušiť oblek a krajčír mu povie, ale veď choď nahý, veď aj cisári chodili niekedy v rozprávkach nahí, tiež mu neuverí. Tak ľudia, ktorí majú tak nízku dôveru vo vašu vládu, tiež vám ne-u-ve-ria. Ak ich presviedča Matovič, Heger, Lengvarský a podobné kreatúry, že sloboda znamená vakcína, vakcína znamená návrat do normálu. A to, že likvidujete šport, kultúru, ekonomiku, ľudské životy, rodiny, firmy, v konečnom dôsledku tak či tak bude zodpovedná opozícia. Prečo? Pretože opozícia na Slovensku vládne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 21:41 - 21:43 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, súhlasím, že podpora športu je viac ako dôležitá a je viac ako potrebná. Ale to, že sa na Slovensku dlhodobo likviduje šport, to je vaša vizitka. Vizitka tejto vládnej koalície, vizitka vládnych poslancov, ktorí túto vládnu koalíciu nepretržite podporujú akýmikoľvek nezmyslami, ktoré tuná prídu či už v riadnom procese, alebo v skrátenom legislatívnom konaní.
O klube, o ktorom ste rozprával, je to Slovan Bratislava a absolútne sa nestotožňujem s tým, že na Slovensku, ktoré je v totálnom zelenom pásme, tak dobre Slovensko na tom ešte nikdy nebolo v rámci tejto COVID pandémie, tak v tejto situácii pošleme na štadión, ktorý ma obrovskú kapacitu, tisíc divákov. A keď len pozrieme na okolité krajiny, ako je Maďarsko, Poľsko, Česká republika, tak tam tie návštevy na všetkých podujatiach, ktoré sú v exteriéri, sú omnoho vyššie a nikto sa nad tým absolútne nezaťažuje, nikto absolútne nepolemizuje, prečo sa to tam dá a u nás sa to nedá.
Takými opatreniami tohto nezmyselného blázna, ktorým je Mikas, pretože jeho vyhlášky, ktoré sú aj keď nulitné, neplatné a stále sa nimi riadite ako vládna koalícia, na základe týchto hlúpych vyhlášiek sa tento šport systematicky likviduje. A teraz sa tu postavíte za rečnícky pult a začnete obhajovať tento zákon nezmyselný, ktorý tuná predkladá pán minister Lengvarský ako nejakú spásu. Toto nie je žiadna spása, je to totálna hlúposť. Šport sa dá podporovať úplne inými spôsobmi, iným systémom a návrat divákov na štadióny – či už do exteriéru, alebo do interiéru – je viac ako nutný. Ale toto nie je cesta, toto je jednoducho hlúposť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 19:44 - 19:46 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán podpredseda.
Pán kolega Blanár, veľmi pekne ďakujem za váš príspevok, ktorý bol naozaj plný faktov, a vo svojom príspevku ste sa výlučne zameral na ich prednes a apel najmä na členov vlády, ktorých tuná zastupuje pán minister zdravotníctva, ale najmä na poslancov vládnej koalície, ktorí sú tým pomyselným jazýčkom na váhach, ako tento jeden nešťastný, nezmyselný, segregačný a naozaj hlúpy zákon vyznie, v akom dôsledku bude schválený alebo neschválený a akým spôsobom sa k tomuto zákonu, o ktorom poslanci Národnej rady rozhodnú o osudoch nie desiatok, nie stoviek, ale desaťtisícok ľudí, národ postaví.
Čiže veľmi pekne ešte raz ďakujem za vaše hodnotné informácie, ktoré ste tuná podal, ale mrzí ma to, že plénum Národnej rady Slovenskej republiky pri tak veľmi vážnom zákone zíva prázdnotou už od skorých ranných hodín. Čiže buď poslanci vládnej koalície, ale aj poslanci opozície majú k tomuto zákonu úplne benevolentný prístup, alebo ich tento zákon, ktorý je podľa mňa úplne chorý, zlý a zvrátený, nezaujíma.
Poslanci vládnej koalície sa často ohrádzajú takým jedným úžasným slovom, a to slovom zodpovednosť. Podľa ich rétoriky, ich zmýšľania a ich teórie je každý, kto sa dá zaočkovať dobrovoľne nasilu, je tým zodpovedným človekom, tým zodpovedným členom slovenského národa, populácie, a všetci tí, ktorí z akýchkoľvek dôvodov túto vakcínu odmietajú, sú ľuďmi nezodpovednými. Práve naopak, každý človek je zodpovedný najmä sám za seba a keď ja ako neočkovaný sa tejto pliagy nebojím, tak prečo by sa jej mali báť očko... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 18:57 - 18:59 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Mazurek, vo svojom búrlivom, ale zároveň veľmi pravdivom prejave si sa postavil iba na ochranu a obranu ľudí, ktorí sú naozaj už tak zúfalí, že sa dnes odhodlali k tomu, k čomu sa ešte občania Slovenskej republiky neodhodlali nikdy v ére samostatnosti. To znamená, blokujú parlament, pokúšajú sa neustále vniknúť na pôdu parlamentu, a to z jednoduchého jediného dôvodu. Nechcú, aby táto politická garnitúra na čele s vládnymi poslancami schválila niečo, čo nie je v ich záujme. Títo zúfalí ľudia vonku tuná neprišli ako skupinka dlhodobo nezamestnaných, ako ich nazval Mirko Žiak zo SaS-ky. Títo občania Slovenskej republiky nie sú lúza, ako ich nazval pán poslanec Stančík z OĽANO. Títo ľudia sú občania Slovenskej republiky, ktorí jedine už takýmto spôsobom môžu vyjadriť svoj názor, svoj odpor, svoju nechuť s tým, čo sa na Slovensku deje. Táto skupina obyvateľstva nemá iné možnosti, ako sa prísť doslova a do písmena vykričať, pretože ich hlas vládna koalícia, vláda, vládni predstavitelia nepočúvajú. Títo ľudia sú neustále ničení, neustále devastovaní a sú porušované ich všetky ľudské práva a základné slobody.
Hrdinovia tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky ich budú nazývať kolotočármi, že, Mirko Žiak? Budú ich nazývať lúzou, dezolátmi, ale, vážené kolegyne, vážení kolegovia, choďte pred Národnú radu Slovenskej republiky povedať občanom, že sú dezoláti, kolotočári a lúza. A uvidíte, čo sa stane.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 17:46 - 17:48 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Veštica Pýtia z Delf gréckych, baba Vanga z Rumunska a Radovan Kazda z Bratislavy, jednoducho táto trojica úžasných veštcov, ktorá dnešným dňom bola zaklincovaná vystúpením jedného skvelého, úžasného pána Radovana Kazdu, sa jednoducho nedá porovnať s ničím iným, pretože toto vaše vystúpenie, pán kolega, predčilo doteraz všetky vystúpenia v rozprave, ktoré ste doteraz v pléne Národnej rady Slovenskej republiky mal.
Vážené Slovenky, milí Slováci, drahí občania Slovenskej republiky, toto teľa, táto kreatúra vám teraz v priamom prenose povedala (zaznievanie gongu), že pokiaľ si platíte... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím, slušne sa vyjadrujte.

Kočiš, Eduard, poslanec NR SR
... odvody do zdravotnej poisťovne a náhodou sa nechcete dať zaočkovať experimentálnou vakcínou proti COVID-u-19, tak tento génius slovenskej politiky vám odporúča, že podľa všetkého jeho skvelého nápadu, ktorý je skvelý, úžasný, geniálny, vycibrený, ale podľa neho sa zároveň nedá zrealizovať, by ste si mali platiť za liečbu či hospitalizáciu, pokiaľ budete infikovaní alebo nedajbože vám bude diagnostikovaný vírus SARS-CoV-2. Tento génius teraz jednoducho vyperlil také úžasné veci, že hovorím, psychiatrická liečebňa v Bohniciach, v Pezinku a kade-tade po celom okolí by mohli takéhoto pacienta závidieť.
Ja naozaj úžasne gratulujem strane OKS, ktorá takéhoto poslanca vytiahla do Národnej rady Slovenskej republiky, že prezentuje ich úžasné myšlienky, ktoré sú úplne v rozpore s poslancami SaS, kolegyne Cigánikovej a pána ministra Sulíka, ktorí naozaj kritizovali celoplošné testovanie, kritizovali nezmyselné testy, ale tento génius dokonca za to chce, ešte raz, platiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 12:16 - 12:18 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Blaha, tak ako ste vo svojej rozprave poznamenal, ministerstvo, vláda a vládni poslanci rozdeľujú, polarizujú spoločnosť. To, čo sa deje pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky, to, že došlo k zraneniu príslušníčky Policajného zboru, to je výsledok toho, že táto vláda, títo neschopní poslanci, ktorí sú naozaj iba mopslíkmi tohto neschopného ministerstva a dvojgeneračnej výmeny na čele premiéra Hegera za premiéra Matoviča a naopak, toto je výsledok, že vonku sa deje neprístojnosť, to, že vonku sa dejú jednoducho už konflikty. A vy tu teraz budete hrdinsky niektorí obhajovať, že iba očkovaním a iba správnou informovanosťou populácie, obyvateľstva dosiahneme to, že jednoducho naše Slovensko, celá naša úžasná Európska únia budeme v bezpečí.
Ale, vážené kolegyne, vážení kolegovia, choďte to vonku ľuďom vysvetliť. My sme pred rokovaním Národnej rady medzi tých ľudí šli, prešli okolo nich a nechcite vedieť, nechcite počuť, čo si o vás myslia. Jednoducho tí ľudia už rozprávajú adresy, kde vy bývate, že podľa vášho hlasovania v pléne Národnej rady Slovenskej republiky vám to pôjdu osobne vysvetliť. Jednoducho je to masa ľudí, ktorá jednoducho sa už vymyká nejakej poslušnosti, o ktorej vy stále rozprávate.
A to, že vláda poverí ministra zdravotníctva, aby tu ako nejaký spasiteľ prišiel medzi poslancov a v skrátenom legislatívnom konaní predložil takýto fašistický, takýto diskriminačný zákon, aký ešte nikdy v histórii pléna Národnej rady Slovenskej republiky schválený nebol, toto je výsledok vašej nekompetentnosti, bezcharakternosti a totálnej neúcty voči ľuďom. Choďte von, choďte to vysvetliť!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 14:50 - 14:52 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Baránik, toto vaše vystúpenie, toto vaše teátro, tieto vaše výlevy, ktoré ste tuná potreboval nejakým spôsobom odprezentovať, alebo nejakým spôsobom na seba upozorniť, absolútne k tejto debate o zmene rokovacieho poriadku nenáležia, neprislúchajú a sú plne irelevantné a scestné.
Viete, pán kolega Baránik, povedať niekedy niečo je také striebro, ale niekedy mlčať, to je až zlato. A vo vašom prípade to platí trojnásobne, pretože vaše excentrické poznámky k naozaj apolitickým témam, ako je zmena rokovacieho poriadku, sú fakt donebavolajúcou hlúposťou. Podľa vášho skromného názoru, keď sa rozprávajú dvaja poslanci Národnej rady, jeden je z radov koalície, druhý je z radov opozície, tak tuná vzniká nejaké spiknutie, to je zločin najhrubšieho zrna. Tu, tu sa normálne deje štátny prevrat. Ja neviem, kde vy žijete alebo aké myšlienkové pochody v tej vašej hlavičke prebiehajú, že vy dokážete konšpirovať také úžasné teórie len z obyčajného rozhovoru dvoch poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Jednoducho to, čo vy niekedy predvádzate, by si zaslúžilo nejakú špeciálnu reláciu v nejakej špeciálnej televízii.
A na záver už len by som chcel povedať toľko, aby som nezdržiaval kolegov, že s vekom by mala prichádzať múdrosť. No, ale s vaším vekom prichádza akurát hlúposť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 13:07 - 13:09 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, v návrhu zákona, ako je to uvedené, že spôsob vymáhania pokuty je od šiestich do dvanástich mesiacov od preukázania priestupku, to po... to ja považujem za úplne normálne, za úplne legitímne, len tak ako povedal predrečník, vadí mi tam, naozaj veľmi mi tam vadí tá, tá lehota zase, že sa vraciame do tých 24 mesiacov, čiže do dvoch rokov, kedy zase diaľničná spoločnosť, Národná diaľničná spoločnosť bude môcť vymáhať pokutu od človeka, od občana, ktorý buď nejakým nedopatrením, alebo nejakým iným spôsobom spôsobil to, že vyšiel na diaľnicu bez diaľničnej známky, ja jeho konanie, jeho správanie neobhajujem, ale hovorím, takéto veci sa môžu stať.
Technikálie, ktoré sú v pozmeňujúcom návrhu zákona, tie sú v poriadku, len prečo sa stále musíme baviť o tých dvoch rokoch, keď je to naozaj neuveriteľne dlhá doba. Stále za príklad budem dávať len naše blízke Maďarsko, keď Slovák urobí pokutu, vyrobí pokutu na diaľnici, či už za rýchlosť, alebo za niečo iné, do deviatich dní má doma zloženku na adrese, tak skúsme sa naozaj zaoberať tým, že neodďaľovať ten systém, ktorý naozaj nie je dokonalý, nie je určite dobrý, len hovorím, tie dva roky, príde mi to naozaj veľmi dlhé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 12:45 - 12:46 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vždy som tvrdil a vždy budem tvrdiť, že národnostné menšiny sú obohatením a sú súčasťou slovenského národa, a tak k ako plnohodnotným občanom sa k nim treba správať, čiže tento Fond na podporu kultúry národnostných menšín je, je určite správny, pretože aj v okolitých krajinách sa k národnostným menšinám správajú primerane k ich počtu a primerane k ich materinskému jazyku.
Takže naozaj dúfam, že tento fond bude užívaný správne, nebude zneužívaný, finančné prostriedky pôjdu tam, kde ísť majú, a nepôjdu tam, kde by naozaj nikdy ísť nemali. A čo sa týka pravidiel pre získanie dotácie z tohto fondu, tak to v podstate ukáže iba čas. Či sú tieto pravidlá nastavené dobre, či sú nastavené zle, buď sa dajú upraviť, buď sa dajú pozmeniť, no ale uvidíme, skúsime.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 11:33 - 11:35 hod.

Eduard Kočiš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Mičovský, súhlasím, že bezzásahové zóny majú byť a musia byť. To je jednoducho prirodzený vývoj, to je jednoducho prirodzený fakt, ale tieto bezzásahové zóny majú byť s citom, majú byť presne zmapované, majú byť presne určené a majú byť určené v presnej miere a v presnej veľkosti, na akých územiach áno a na akých územiach už nie.
To, že tento návrh zákona hovorí o bezzásahu až na 50 %, to je naozaj čistá utópia a je to zlé, a ak by sme sa už mali baviť o bezzásahu, tak bezzásah by mal byť maximálne 10 % celkovej výmery lesných porastov a nemusíme sa baviť ani o stupni ochrany, či je to v trojke, štvorke alebo v pätke, jednoducho maximálne určiť to na 10 %, s týmto nech sa lesníci, lesní hospodári, správcovia lesných porastov a majitelia lesov, nech sa jednoduchým spôsobom dohodnú, určí sa to, a takto odbúrame jednoducho všetky tieto fámy, všetky tieto chiméry, ktoré tuná kolujú.
Bolo povedané, že táto koncepcia, táto myšlienka bude si žiadať ešte viac pracovných príležitostí a viac pracovníkov v lesnom hospodárstve, len, pán kolega, títo pracovníci, ktorí práve pracujú v lesnom hospodárstve, stále budem opakovať tých zamestnancov v závode Ulič, títo majú obrovské obavy, čiže tu je taká, taká určitá dilema. Jednoducho pracovníci, ktorí pracujú niektorí 40 rokov v tomto segmente, v tomto hospodárstve, a keď takýto človek povie a tvrdí, že má obavu o zamestnanosť v regióne, o zamestnanosť v tak chudobnom regióne, ako je okres Snina, ako je priamo región Uliča, jednoducho kde sme už na ukrajinskej hranici, tak títo zamestnanci naozaj netárajú do vetra, ale títo zamestnanci majú obavy a tieto musíme jednoducho vyvrátiť.
Skryt prepis