Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 11:45 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.10.2021 16:38 - 16:40 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán Raši, za váš príspevok, po dlhšej dobe bol taký kľudný a racionálny. Veľa z tých vecí, ktoré ste povedali, tak sú určite na zamyslenie. Vy ste lekár aj všetci, čo tu sedeli v tejto sále, aj tí, čo tu nesedeli, a záleží im na zdravotníctve a na kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti, sa zhodneme na tom, že zmena je nutná. A že táto zmena už mala prísť dávno, je takisto všetkým, čo tu sedíme, jasné.
Nezriedka sa stáva, že v regiónoch ľudia zámerne vyhľadávajú iné zdravotnícke zariadenia, pretože to zdravotnícke zariadenie, ktoré im je najbližšie, im neposkytne takú zdravotnú starostlivosť alebo dlho na ňu čakajú a všetko ide len po známosti. Kto nemá známeho, tak neni pomaly ani zoperovaný. Tá situácia je úplne žalostná na Slovensku, a preto ja si myslím, že aj tomuto materiálu by sme mali dať šancu.
To, čo ste povedali, že tá komunikácia je slabá, asi áno, zrejme áno, pretože tie hlasy, ktoré aj od koaličného partnera prichádzajú, aj od odborníkov, aj ľudí zvonku, sú veľmi silné a silnejú, takže dopytujú sa po informáciách, zjavne ich nemajú dostatok. Ja som si pozerala dôvodovú správu, kde je zoznam len niektorých základných stretnutí, ktoré boli, a boli od konca roku 2020, čo sa len v dôvodovej správe uvádza, bolo ich 11, čo sa týka, minimálne 11, čo sa týka všeobecnej ambulantnej sféry, 14 stretnutí na odbornej úrovni, čo sa týka OSN, a ďalších 26 stretnutí s dôležitými lídrami odborných spoločností, asi to nebolo dostatočne a ja chápem aj obavu ľudí a chápem aj toho, že sa boja takýchto veľkých zmien. Myslím si, že treba načúvať naozaj aj odborníkom, aj ľuďom, ktorých sa tieto zmeny budú týkať, ale bez toho, aby sme niečo spravili, sa ďalej nepohneme.
Keďže mám skúsenosti aj z iného systému zdravotníckej starostlivosti, viem veľmi dobre, aká je dôležitá pohoda pri vykonávaní práce lekára, sestry, ktorá u nás už veľmi dlho chýba, takže určite by sme sa mali pričiniť o... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.9.2021 11:12 - 11:13 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda.
Na základe dohody troch poslaneckých klubov, OĽANO, SaS, SME RODINA, žiadam o presunutie hlasovania o bode 49 tejto schôdze Národnej rady, to je návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 661), ako spravodajkyňa, a to na koniec prebiehajúcej 40. schôdze NR SR. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2021 12:33 - 12:35 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo aj za všetky faktické poznámky. Možno, pani poslankyňa Marcinková, sa líšia naše pohľady trošku z toho, že vy pozeráte na to viac z pohľadu právničky a matky a ja na to pozerám viac z pohľadu lekára a matky. A ako zákonodarcovia, to sme, to sme obidve, ja legislatívne, ako neni problém s tým zákonom legislatívne, ja len hovorím, že každý jeden zákon, ktorý tu prijímame, by mal sa dať aplikovať do praxe, a keď vám ja poviem výhrady reálne, aké sú a aké môžu s tým byť problémy, tak ja si nemyslím, že ste mi ich dostatočne zodpovedali, hej? Lebo na všetky tie výrady, to, že 80 % nemocníc je pripravených a reálne to poskytuje, áno, robí to, aj ja som to spomínala, ale nie pre všetky deti a nie, nerobí to povinne, hej?
To znamená, že keby všetky deti tam chceli mať svojho zákonného zástupcu a budú sa toho na základe tohto vášho zákonu dožadovať, tak ja tvrdím, že s tým bude v praxi obrovský problém a myslím si, že si nezaslúžia lekári a zdravotnícki pracovníci, sestry, aby sa dostávali pod takýto obrovský tlak bez toho, aby sme im my ako zákonodarcovia, ktorí túto zmenu navrhnú, povedali, ako to majú urobiť a dali im na to financovanie. To sa nikde nespomína v tomto vašom zákone a to, že na to myslíte, to nie je pravda. Je tam taký bod, ktorý hovorí o tom, že jediná výnimka je, pokiaľ nenarúša tá prítomnosť rodiča poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Pokiaľ rodič stojí na operačke alebo pri výkone v kúte tej miestnosti, tak nenarúša tú zdravotnú starostlivosť. Pýtam sa, či touto cestou chceme ísť, že naozaj na operačkách budú, keď to preženiem teraz, ale ja, ja to tak čítam ten zákon, že reálne im to umožníte, tak či týmto chceme ísť, týmto smerom a teda chcela by som vidieť naozaj tých primárov tých oddelení, či toto vám povedali, lebo ja teda zatiaľ mám iné referencie aj od iných lekárov, s ktorými som sa s nimi o tom bavila.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2021 12:19 - 12:29 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte aj mne vystúpiť v rozprave a týmto by som priamo nadviazala na pani poslankyňu Hatrákovú, pretože úplne zdieľam jej názor, aj sme sa o tom bavili, a chcem povedať pár praktických pohľadov k tomuto návrhu zákona.
Ja som, ja mám špecializáciu z pediatrie a aj som dlhé roky pracovala ako pediater na oddelení, takže mám aj tú praktickú skúsenosť aj s rodičmi, aj s deťmi, takisto som matka troch detí a viem, že ktokoľvek by chcel mňa oddeliť od detí, takisto by som s tým mala obrovský problém a viem, aké ťažké je to pre rodičov, keď im dieťa ochorie a nedajbože ho zoberú do nemocnice, kde má byť bez nich, hej, povedzme prvýkrát v živote je choré, je to trauma pre dieťa, trauma pre toho rodiča.
Takže ja chcem na začiatku veľmi dôrazne povedať, že, že sa plne stotožňujem s ideou tohto návrhu zákona, hej? Takto by to malo v ideálnom svete byť: dieťa ochorie, rodič pôjde všade s ním. Reálne momentálne, ako je to na Slovensku, sa domnievam, že tento zákon nie je realizovateľný v praxi a vysvetlím prečo a aké to má úskalia.
Vždy pri každej kritike, prosím, berte to v tom ako, ako konštruktívnu kritiku v tom, že mi záleží na tom, že ak táto snemovňa prijme nejaký zákon, aby sa reálne dal vykonať v praxi, aby sme nenahnevali lekárov a zdravotníkov, ktorí sú zdecimovaní z, zo stavu nášho zdravotníctva, z tejto dlhotrvajúcej pandémie a pracujú na pokraji svojich síl a my prídeme s tým, že dávame im nejaké, nejaké príkazy alebo nejaké obmedzenia, ktoré oni musia splniť, inak im hrozí pokuta, čo v tom tiež nebolo spomenuté, v tomto zákone, že pokiaľ sa nesplní toto právo, ktoré vy navrhujete, tak hrozí tomu zdravotníckemu zariadeniu, ktoré to neumožní, pokuta do 16 000 eur.
Poviem vám taký príklad z oddelenia, kde som ja pracovala. Mali sme dve poschodia, na jednom poschodí bolo zhruba desať izieb, kde bolo kojenecké, dojčenské obdobie, na druhom poschodí bolo, teda oddelenie veľkých detí, kde bolo ďalších desať izieb. Na každej izbe sú štyri postele. Podľa vášho návrhu zákona, pokiaľ sa to schváli dňom podpísaním tohto zákona, by znamenalo, že každé jedno dieťa, keby bol plný stav, každé jedno dieťa by tam mohlo mať jedného rodinného zástupcu. Matku, otca, pokiaľ títo nemôžu, tak osobu, ktorú oni určia. To znamená štyri osoby na jednej izbe spolu so štyrmi deťmi.
Treba povedať, že vždy, keď sa dalo, tak rodičia boli hospitalizovaní. Zo zákona je povinnosť hospitalizovať rodiča s dieťaťom vtedy, ak je to dieťa dojčené alebo momentálne je to tak, že do troch rokov veku a všetkých onkologických pacientov detí. Venujem sa zámerne len deťom, pretože si myslím, že u tých tehotných, ktorých tam máte tiež, že to nemusí byť až taký problém, že pri pôrode je to realizovateľnejšie, aj keď tam by sme tiež o tom mohli diskutovať. Ale chcem sa venovať teda len tým deťom. To znamená, že keby toto prišlo do, do platnosti tento zákon, tak vy musíte umožniť rodičovi byť 24 hodín so svojím dieťaťom.
A teraz moje otázky praktické znejú. Ako si to predstavujete? Že príde ten rodič, povedzme, že všetci chcú, lebo ja ako matka by som určite tam chcela byť. Príde tam, dá mu stoličku k posteli, budú tam štyria rodičia na jednej izbe. Celé oddelenie neni uspôsobené na to, aby boli sociálne zariadenia, sprchy alebo nejaká kuchynka pre tých rodičov, čiže jasné, že dalo by sa to spraviť, ale píšete, že sú nulové náklady vlastne na financovanie, priame náklady, ja sa s tým nestotožňujem, pretože si myslím, že ak chceme toto spraviť reálne, aby to fungovalo, čo by bolo dobré, ja by som s tým súhlasila, tak tam budú obrovské finančné náklady na prestavbu tých detských oddelení, hej?
Ďalšie veľké problémy môžu nastať epidemiologické. Pokiaľ napríklad je zlá epidemiologická situácia, tak samozrejme, že môže primár toho oddelenia povedať, že áno, nie sú návštevy, môže to zakázať. Vy však v tom návrhu máte iba napísané, že pokiaľ nenarúša poskytovanie zdravotnej starostlivosti, tak právo ten zákonný zástupca musí mať, hej? Teraz budeme diskutovať o tom. Ja ako lekár poviem, no tak pre mňa nenarúša tú zdravotnú starostlivosť, ale, alebo poviem, že narúša, rodič povie, že nenarúša, kto to určí, že či narúša, či nenarúša, hej? Čiže len taký právny rámec urobiť, ale pritom zaviazať naozaj tie detské oddelenia, že musí tam ten zákonný zástupca byť, sa mi zdá také, by som povedala, nezodpovedné.
Aj keď, opakujem znova, ja chápem váš zámer a ja prvá ako matka by som bola pri tom dieťati a stála by som tam pri každom jednom výkone. Ja sa venujem zámerne len ústavnej zdravotnej starostlivosti lebo pri ambulantnej zdravotnej starostlivosti ten rodič tak či tak je v ambulancii, z ambulancie odchádza, nestáva sa podľa mňa, že by lekár poslal toho, toho rodiča von, aj keď pri niektorých napríklad odberoch alebo niekedy to nie je v prítomnosti rodiča možné, lebo sa mi stalo už aj v praxi, že rodič skolaboval, museli sme rodiča ratovať, musel ísť vonku, aj tak bol bez prítomnosti dieťaťa. Ale to sú také krajné situácie. Ale povedzme, ako už spomínala aj pani poslankyňa Hatráková, sú adolescenti, ktorí, ktorí majú psychosomatické ochorenia. Dokonca neni žiaduca prítomnosť toho rodiča.
Čiže ja tam vidím obrovské riziká v tej realizovateľnosti tohto vášho dobrého a teda, by som povedala, takého nadčasového zákonu. Tie práva detí by sa mali dodržiavať. Áno, podpísali sme aj Chartu práv dieťaťa, kde všetko toto, čo ste tvrdili, s vami súhlasím, je to tam, mali by sme to dodržiavať. Ja som skôr zástanca toho, že najprv prakticky povedať, ako to spravíme, do budúcna možno naozaj dizajnovať detské nemocnice tak, aby bol, jedno dieťa aby malo jednu izbu, aby tam bolo lôžko pre rodiča, vo vyspelých krajinách na niektorých oddeleniach to tak je, dokonca aj na Slovensku na niektorých oddeleniach to je, napríklad na detskej kardiológii, ako sme komunikovali aj s pánom bývalým ministrom Krajčím, kde takáto možnosť je, ale zase sú to špecifické oddelenia, život ohrozujúce operácie a takisto tam neni 24 hodín ten rodič vkuse, hej? Keď je dieťa na operácii, tak na operačku ten rodič nejde, hej, to nie je možné. A zase tvrdím, aj keby tam niekde v kútiku stál, nenarúša zdravotnú starostlivosť a vy mu v podstate umožňujete, aby tam bol.
Tak dávam, ten, kto počúva, zvážte, prosím, že či tá praktická realizácia je, je naozaj možná a že či by sa mal zákon prijímať tak, že najprv ho schválime a potom sa budeme zamýšľať, že ako to, ako to urobíme a budeme tých lekárov dostávať pod tlak a nakoniec aj rodičov, pretože oni sa toho budú domáhať, tí lekári to nebudú môcť urobiť a všetko sa to presunie na ministerstvo zdravotníctva.
Čiže toto mne ako na tomto celom vadí, že, že, že ideme z tej, z tej, z tej idey toho, že áno, deti musia tam mať tých rodičov a ja sa ako lekár s tým stotožňujem, že ich to lieči, rekonvalescencia aj tá, samotný ten liečebný proces je lepší, keď tam je rodič, aj sama by som to prijala, ale na to, ako to budeme realizovať, sa potom budeme pýtať, keď zákon prijmeme, hej? To ja si nemyslím, že toto je správny postup, hej?
Ja som oslovila vlastne riaditeľov detských nemocníc, čo si o tomto zákone myslia, ale pre krátkosť času zatiaľ mám odpoveď len od pána prednostu detskej kliniky a hlavného odborníka pre pediatriu pána profesora Bánovčina a zástupcu primára pána doktora Ďurdíka, ktorý sa mi v rýchlosti vlastne k tomuto návrhu vyjadrili takto, a dovolím si zacitovať z ich listu, že preštudovali si tento návrh zákona a konštatujú, že ide o veľmi dobrú myšlienku do budúcnosti, ktorá by napĺňala Chartu práv dieťaťa. Bohužiaľ, v aktuálnej situácii v ústavnej zdravotnej starostlivosti pri aktuálnom stave našich ústavných zdravotníckych zariadení je tento návrh zákona z pohľadu realizovateľnosti zámerov predkladateľov nerealizovateľný a majú také najvýznamnejšie pripomienky, z ktorých len vytiahnem niektoré. Tiež hovoria o tom, že aktuálne priestorové kapacity takmer všetkých oddelení starších detí a adolescentov nie sú schopné zabezpečiť lôžko všetkým sprevádzajúcim osobám mladším ako 18 rokov, lebo nikdy neboli tieto zdravotnícke zariadenia plánované na tento účel a ich rekonštrukcie by si vyžiadali nemalé finančné náklady.
Ďalej spomínajú, že aktuálna forma úhrady za zdravotnú starostlivosť nezohľadňuje platbu za sprevádzajúcu osobu, rodičia detských pacientov do troch rokov veku a onkologických majú zo zákona umožnenú bezplatnú hospitalizáciu a tie ďalšie, staršie deti majú určenú cenu za ten jeden deň hospitalizácie 3,50, čo, samozrejme, nezohľadňuje všetky náklady, ktoré dané oddelenie vlastne má s týmito pacientami, teda s rodičmi týchto pacientov, hej? Takisto ani DRG systém na to vôbec nereaguje. Vždy ale, aj oni potvrdili, že vždy sa vlastne ten lekár snaží toho pacienta prijať, vždy závisia od konkrétneho pacienta. A takisto spomínali, že v niektorých situáciách, obzvlášť v tom adolescentnom veku, že to napríklad ani nie je žiaduce z pohľadu diagnostiky a terapie samotného pacienta.
Čiže myslím, že v tomto sa pediatri a odborníci zhodneme a ja myslím si, že naozaj by ste mali dať relevantné odpovede na tieto otázky, kým sa tento zákon schváli, pretože riešiť takéto závažné praktické problémy v druhom čítaní sa mi nezdá úplne adekvátne. Takže dovolila som si pohľad naozaj z tej, z tej druhej strany, aj keď tu neni veľa ľudí, som rada, že, že aspoň niektorí to počuli a že takáto informácia zaznela. Budem rada, keď mi budete vedieť na tieto moje otázky a obavy reagovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2021 12:10 - 12:11 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená výborom za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona, tlač 661. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Ďalej môže.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby výbory prerokovali predmetný návrh zákona v druhom čítaní do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu, do ktorej sa hlásim ako druhá.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2021 11:42 - 11:44 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja tento návrh zákona vnímam ako právnu, právny rámec k tomu, aby takéto zdravotnícke povolania mohli sa v škole pohybovať, aby mohli vykonávať túto svoju činnosť. Tak ako aj pani poslankyňa Žitňanská, predkladateľka, uviedla, tak nie je to povinnosť, že tá škola, bude na nej, či dokáže zohnať financie a umiestniť a či vlastne potrebuje takéhoto zdravotníka. My sme mali také dlhšie diskusie, lebo pôvodný návrh bol o školskej zdravotnej sestre, kde sme mali trošku také legislatívne výhrady. Takže ja som rada, že sme sa dohodli. Naozaj je za týmto návrhom zákona kopa práce a aj kopu kompromisov a vnímam to ešte raz ako právny rámec k tomu, aby sa možno zlepšila situácia zdravotného stavu detí na školách, ktoré to potrebujú. Takže všetky tie poznámky, ktoré tu padli, vnímam, aj sme sa s nimi zaoberali, aj teda širšie, koalícia aj tí, ktorí nepredkladajú tento zákon, a môžem povedať, že teda ja som s týmto znením spokojná a budem rada, keď v druhom čítaní, ak to bude možné, sa rozšíri ten okruh zdravotníkov, ktorí budú môcť na škole pôsobiť, pretože je veľmi dôležitá aj tá naozaj zdravotná výchova a podpora zdravého životného štýlu detí a práve takýto zdravotník by to mohol realizovať.
A čo sa týka, že nedostatku zdravotníkov, tak naozaj zdravotná sestra, ktoré chce robiť v nemocnici, tak do školy, si myslím, že robiť nepôjde. Čiže je to naozaj možno pre tie, ktoré sa nevenujú svojmu povolaniu a môžu takto pomôcť deťom v školách. Takže ja tento návrh tiež podporujem aj s tými úskaliami, ktoré tu boli spomenuté od viacerých kolegov z opozície, a verím, že uvedenie do praxe ukáže, že to bol dobrý návrh a že sa bude dať dobre realizovať aspoň v časti škôl a časti detí pomôže.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 11:45 - 11:47 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Pán poslanec Raši, vy ste tu asi neboli, keď som ja vlastne v pléne vystúpila, aj pani predsedníčka Janka Bittó Cigániková to spomínala.
Hovoríte, že ten systém ako-tak funguje. Veľmi dobre viete, že nefunguje, a ako-tak fungovanie je veľmi relatívne. Čiže ja, ja si myslím, že veľmi dobre viete, že to nefunguje. Od roku 2017 narástli výdavky na zabezpečenie prehliadok mŕtvych tiel až o 321 % a náklady mali presiahnuť 3 mil. eur. Zisky putujú hlavne súkromným organizátorom. Tí súkromní organizátori, nemá kto súťažiť. V Prešovskom kraji vyhrala, vyhrala len jedna, ktorá sa prihlásila. Tá ponúkla cenu za jednu obhliadku 138 euro. Uznáte, že je to neúnosné. A tá súťaž, ktorá je teraz nastavená, nefunguje, čiže fungovalo to len na základe toho, že boli dostatočné platby pre tých organizátorov týchto obhliadok. A to sa asi zhodneme, že to nie správne. Takže systém nefunguje. Tak, prosím, treba dať na stôl tieto fakty.
A boli tu povedané ďalšie fakty, ku ktorým ste sa nevyjadrili. Ja som čakala, že sa vyjadríte aj k tým podozreniam, ktoré boli medializované na vašu podpredsedníčku, či má alebo nemá z toho nejaký osoh. Čiže ak, ak máte nejakú takú vedomosť o tom, ja viem, že sa to priamo vás netýka, ale predsa je to vysokopostavený človek vo vašej strane, a teda opakujem, že nezvyknem ja politicky vystupovať, ale sú to informácie, ktoré ma naozaj úprimne zaujímajú.
A myslím si, že teraz tí lekári dostanú mnohokrát vyššiu sumu za tú obhliadku, nemusia chodiť obhliadať v pracovnej dobe, až po skončení tej, teda svojich vlastných pacientov, ktorých majú. A ešte raz opakujem, keby vznikol s tým problém, tak budeme riešiť to, keby boli nejakým spôsobom tí lekári nútení na tieto obhliadky chodiť proti svojej vôli, tak určite sa zasadím ja osobne za to, aby sa toto nestávalo.
Chceme tie podmienky nastaviť férovejšie a lepšie, ako je to teraz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 11:35 - 11:37 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
A ešte na zopakovanie, každá krajina v Európskej únii si kladie svoje podmienky. My chceme uľahčiť situáciu aj slovenským občanom, aby mohli cestovať. Nielen Slovensko sa snaží chrániť svojich obyvateľov, ale aj ostatné krajiny. Ten COVID pas bude slúžiť na to, aby ste ľahšie mohli chodiť cez tie hranice.
Nie je pravda, že Rakúsko kontroluje aj testy, keď je človek zaočkovaný. Možno je problém s tým, aké potvrdenie o tom očkovaní majú, a to sa práve budeme snažiť tými COVID pasmi zmeniť. Nie, očkovanie je nepovinné, to znamená, že kto sa nechce dať očkovať a chce cestovať, má aj iné možnosti. Môže sa dať otestovať, a keď prekoná ochorenie a neuplynulo viac ako 180 dní, takisto ho cez tie hranice pustia, takže aby sme nezavádzali zbytočným, stále sa motáme okolo toho očkovania, ale rozumní ľudia, ktorí tomu rozumejú, chcú tomu rozumieť, tak vedia, čo, aké benefity to očkovanie prináša.
A ešte k tomu, čo sme sa bavili, účinnosť očkovania v určitom čase poznáme, dokazujú to klinické štúdie, vidíme to potom v praxi, čím viac ľudí sa zaočkuje, vidíme, my sme sa bavili o tom, či človek, ktorý je zaočkovaný, môže alebo nemôže prenášať ochorenie, to je veľký rozdiel, tak, prosím vás, tu nemotajme dve veci dokopy a treba počúvať naozaj s porozumením.
A čo sa týka obhliadky mŕtvych, máme akútnu situáciu napríklad v Prešovskom kraji. Tu ten systém sa nejako musel zmeniť. A, pani predsedníčka, ja s tebou súhlasím, že v niektorých prípadoch súťaž je lepšia, nie som až tak nadšená zo súťaží, ako si ty, pretože doteraz tá súťaž bola, vidíme, ako to dopadlo. Hej, súťaž je jedna, jedna spoločnosť, ktorá dá cenu, ktorá je dvojnásobne, trojnásobne premrštená, a takto to naozaj nemôže fungovať. Čiže ak bude nejaký konkrétny návrh, ako to zlepšiť, ušetriť peniaze, sa tomu nebránim, ale v súčasnosti tú akútnu situáciu musíme riešiť a mne sa toto javí ako najlepšie možné riešenie toho času. Áno, pridávam sa k tebe.
Mám informácie zvonku, že dve tretiny lekárov, ktoré to doteraz, ktorí to doteraz vykonávali, to budú robiť aj naďalej, a pokiaľ by sa stalo, že by bol niekto nútený, a nechce to robiť, tak aj ja dávam tuná v pléne sľub, že sa s tým budeme zaoberať a budeme túto situáciu, samozrejme, riešiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 10:48 - 10:50 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Taraba, vy iste možno chcete ísť aj na dovolenku, aj vy sa voľne sa pohybovať po Európskej únii. Tie štáty, ako sú Rakúsko, Česko, možno Chorvátsko, si samy kladú podmienky, za akých okolností pustia občanov, tak aby chránili predovšetkým svojich ľudí. Logicky i Slovensko si dáva nejaké podmienky. Nie je pravda, že by to bolo len to, že osoba musí byť očkovaná. Práve tento pozmeňovák, aj tento návrh slúži na to, aby sa tie COVID pasy zjednotili a zlepšila sa vlastne tá komunikácia jednotlivých štátov navzájom. To znamená, že keď pôjdete cez hranice, tak si overia, či ste mali test, či je platný, či ste to vy alebo či ste boli očkovaní, alebo či ste neprekonali ochorenie za posledných 180 dní, a v tom prípade vás tá krajina pustí. To, že to stále nefunguje, tak jeden z tých dôvodov je, že aj my sa snažíme tú legislatívu upraviť tak, aby toto začalo fungovať.
No a či to je správne, alebo nie, takéto obmedzenie pohybu, ťažko sa to bude vám vysvetľovať, ktorý ste ešte prednedávnom aj s pánom poslancom Kuffom starším tu vykrikovali, že rúška dole. Na začiatku ste to spochybňovali.
Teraz spochybňujete nejaký delta variant a otázka, že či človek, ktorý je očkovaný, je imúnny alebo nie je imúnny. Je to nová infekcia pre nás, hej. Z imunologického hľadiska môžem povedať, že logicky by sa tá infekcia mala zastaviť na začiatku, keď ste očkovaný. Hej, príde prvá línia imunitnej odpovede a zabráni pomnoženiu vírusu. Čiže nemali by ste to prenášať, ale netušíme. Vidíme, že ako to asi teda funguje, zrejme nie, pretože tie čísla v tých krajinách, kde je vysoká zaočkovanosť, klesajú.
Ale čo sa stane, keď sa rozšíri delta variant, a ako bude to očkovanie fungovať, nevieme povedať. Čiže toto, toto, čo sa snažíme teraz alebo Európska únia v rámci kontroly tých hraníc a kontroly COVID pasu urobiť, tak je to minimum, čo môžme spraviť, aby sme zabránili príchodu ťažkej tretej vlny aj, aj nejakých ďalších.
Čiže ja si myslím, že je to správne, a netreba ľudí zavádzať, že musia byť zaočkovaní, aby sa mohli voľne pohybovať. Majú aj iné alternatívy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.6.2021 10:31 - 10:34 hod.

Eva Horváthová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Aj na základe pozmeňujúcich návrhov, ktoré boli podané, ako spravodajkyňa vynímam bod 25 na osobitné hlasovanie zo spoločnej správy.
A keď som tu, tak by som už chcela aj pár slov povedať vlastne k tomuto pozmeňujúcemu návrhu, ktorý pred chvíľočkou odznel. Také zhrnutie, prečo v podstate dochádza k takejto zmene, prečo to ide teraz, prečo to ide pozmeňujúcim návrhom, prečo je potrebná takáto zmena.
Takže táto navrhovaná, navrhovaný pozmeňovák alebo zmena novely zákona nemení postavenie ambulantných lekárov oproti dnešnému stavu, to by som chcela zdôrazniť. Ponecháva dobrovoľnosť vykonávania prehliadok mŕtvych tiel tak, ako to bolo doteraz. Zvýši sa platba za prehliadku prehliadajúcemu lekárovi. Ušetrí sa miliónové verejné prostriedky tým, že sa zruší, zrušia organizátori, ktorých ceny zrejme vďaka férovej súťaži od roku 2018 niekoľkonásobne stúpli, pričom organizáciu prehliadok na dobrovoľnej báze prevezme samotný Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Férová súťaž, ktorá by podľa zástupcu aj Slovenskej lekárskej komory a, žiaľ, Zväzu ambulantných poskytovateľov mala viesť k profesionalizácii, je často iluzórna. Domnievame sa, že tomu tak naozaj je. Okrem vyššie uvedenej spoločnosti Morat, s. r. o., v práve prebiehajúcej súťaži napríklad v Prešovskom kraji predložila jedinú ponuku spoločnosť SKL 48, s. r. o., s jednotkovou cenou 138 eur vrátane DPH za jednu obhliadku mŕtveho, preto bola táto súťaž zrušená. Ďalší posky... teda ďalší takýto, takáto spoločnosť sa neprihlásila. S rovnakou cenou sa táto spoločnosť prihlásila do súťaže v Banskobystrickom kraji a v Žilinskom kraji, tam však dve ďalšie firmy, APC service, s. r. o., ktoré boli založená, táto bola v roku 2021 a MH Let, s. r. o., ponúkli nižšie jednotkové ceny, ale 102 a 112 euro vrátane DPH za jednu obhliadku mŕtveho. V Trenčianskom kraji sa do súťaže zapojila aj spoločnosť ManaPro, s. r. o., 120 euro ponúkla, ktorá však nemá v predmete činnosti požadovanú kvalifikáciu, a jej majiteľka sa venuje najmä organizácii športových podujatí.
Čiže domnievame sa, a preto aj predkladáme takýto návrh, že vykonávanie prehliadok mŕtvych tiel prostredníctvom organizátorov nezabezpečilo profesionalizáciu tejto služby, ale umožnilo neustále navyšovanie ziskov súkromných spoločností a počas pôsobenia organizátorov vykonával Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou kontrolnú činnosť nad kvalitou poskytovania služieb u všetkých organizátorov, pričom výsledkom kontroly bolo v niektorých prípadoch zistenie porušenie právnych a zmluvných povinností, za čo bol dotknutým organizátorom, boli uložené sankcie.
Čiže lekári, ktorí budú v súčasnosti obhliadať telá, budú vo väčšine, drvivej väčšine prípadov zarábať viac a bude to na dobrovoľnej báze, takže vás prosím o podporu tohto pozmeňujúceho návrhu.
Ďakujem.
Skryt prepis