Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 16:33 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 2:08 - 2:10 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Peter, si poukázal na jednu veľmi zásadnú vec, o ktorej sa doteraz nerozprávalo, a to je, že premiér nielen je súkromná osoba ako Igor Matovič, ale premiér je človek, ktorý reprezentuje každého z nás a reprezentuje krajinu, ak sa nachádza mimo Slovenskej republiky. A cez prácu premiéra sa prihliada aj na všetkých, ktorí reprezentujú tú krajinu v zahraničí. Ja konkrétne som vo výbore regiónov zvolený za samosprávu a veľmi ťažko sa niekedy vysvetľuje kolegom zo zahraničia, ak nastane faux pas, a faux pas nastáva, ak príde reprezentant krajinu, ktorý tú krajinu jednoducho neprezentuje adekvátne. A tu môžme len rozmýšľať, ako bolo poukázané, aká tá reprezentácia konkrétne aj pri tejto poslednej návšteve premiéra bola. A aké sú názory na premiéra a celú krajinu, ak budeme chodiť do zahraničia, ak sa nás budú pýtať, že máte premiéra plagiátora, ako ste sa s tým vysporiadali? A my máme hovoriť, že je to v poriadku? Že povedal, že on sa ospravedlnil, a jednoducho je to v poriadku? No nie je to v poriadku a to treba rázne povedať. A tu by som možno, ak už chcete, aby takýto reprezentant, aby nás reprezentoval pán premiér v zahraničí, tak je nutné, aby tá úroveň vystupovania, jazykových znalostí, etiky, etikety, morálky, tak ako prináleží diplomatom, bola na podstatne vyššej úrovni a všetko sa dá naučiť, na všetko je čas, ale aby to vystupovanie v zahraničí bolo adekvátne, aby keď my tam prídeme, aby sme nemuseli vysvetľovať rôzne faux pas.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 21:48 - 21:50 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, vy ste na začiatku povedal, že v tejto sále by mali sedieť ľudia, ktorí sa postavia za svoje názory a mali by konať čestne. Vy ste si aj vyslúžil taký standing ovation od vašich kolegov a ja vám poviem možno prečo. Pretože ste ako jediný zo šiestich ministrov priznal, že premiér spravil plagiát a mal by odstúpiť. Ste jediný, všetci ostatní predtým obhajovali, že je to v poriadku. Ale na druhej strane, ste sľuboval jednu vec, že aby tá spravodlivosť bola, no ale pred voľbami veď bolo všade plno novín a všetkého, aká tá spravodlivosť a zmena príde.
A na záver ste jednu vec povedal, že aby sa dielo dokončilo, je tu nejaký vyšší princíp. A to je veľmi nebezpečné, pretože ten vyšší princíp bol vo všetkých režimoch, ktoré boli, a vždy si dali jednu úlohu - dielo dokončiť, a vždy to dopadlo veľmi zle. Takže takýto vyšší princíp, keď ste si dali, že chcete dielo dokončiť, chcem vám povedať, že s vaším presvedčením a s tým, ako ste sa tu postavil, asi prídete do veľkého rozporu, pretože to dielo nie je dobré. A v každej normálnej krajine - a ja verím, že Slovensko je normálna krajina - by mal každý politik sa správať podľa morálky a zásad a to, čo ste povedal, to mal povedať premiér a nie minister. A veľká škoda, že ste bol jediný, ktorý to takto otvorene povedal.
A treba ešte doplniť, neposúvajte hranicu morálky a zásad. Pretože ak toto zlegalizujete a poviete, že je to v poriadku, posunuli ste sa o krok ďalej k niečomu inému. A ak máte také presvedčenie, tak s tým ani vy nebudete súhlasiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 18:55 - 18:57 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, veľkosť politikov sa nemera množstvom rečí, ale mera sa množstvo skutkov, ktoré spraví pre ľudí, a tie skutky sú buď na báze morálky, alebo zásad. Pretože tu počúvame strašne veľa, ale ja vždy sa vracam k tej podstate toho všetkého. A možno keď tu bolo také paušalizovanie všetkých, ako to bolo, a vždy sa vraciame do veľkej histórie, tak beriem, tých bohorovných a moralistov už asi bolo dosť a dnes, dnes tí, čo aj niečo hovorili spred roka, už by možno boli radi, keby sa to nepripomínalo, a možno aj ľutujú, že niečo povedali. Pretože dnes to padá aj na ich plecia a teraz, ako sa majú postaviť k tomu, keď pred rokom hovorili niečo iné? Viete, to sú tie zásady a morálky, morálka ako taká.
A najhoršie je, keď to očakávanie, a viete, keď vám sľubujem, že bude to niečo iné a bude to zásadná zmena a jednoducho my už prinesieme niečo iné, a tá frustrácia ľudí vzniká v tom, že zistíte po tých štyroch mesiacoch, že to iné je čo? To, čo bolo sľubované? Alebo to, čo reálne tí ľudia robia? A to sú transparentné výberové konania a to je tá frustrácia ľudí. Odpolitizovanie štátnej správy, takisto bolo povedané pre samosprávu, že neprijmete opatrenia bez prejednania so samosprávou. No môžem vám pripomenúť, že ste sľuboval mestskú hromadnú dopravu zdarma alebo že sa zvýši príspevok na dieťa, a nikto so samosprávou o tom nerokoval. My sme od vás žiadali dofinancovanie výpadky príjmov, sme žiadali dofinancovať výpadky z príjmov z mestskej hromadnej dopravy, a čo ste nám povedal? Požičajte si. My vám požičame, my vám nedáme, no to ste povedal, veď na tej rade ZMOS-u, aj oni, som bol.
To znamená, aká pomoc? Aká to je pomoc, že si máme požičať, aby sme sa viac zadlž..., zadlžujte sa?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 18:15 - 18:17 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Pán minister, účet za vašu prácu vystavia občania Slovenskej republiky. My sme tí prví, ktorí poukazujú, že nie všetko je v poriadku a s kostolným poriadkom.
Treba jasne povedať, ste tu ospevoval, aká tá pomoc je perfektná. No ak by bola taká perfektná, tak asi by nevzrastala nespokojnosť ľudí. S pomocou, ktorá je veľmi slabá a nie je adresná. Prečo nám vzrastá nezamestnanosť potom, keď je všetko také perfektné? A tie peniaze, ktoré majú ísť, idú do tejto ekonomiky? Prečo z Klubu 500 samotní zamestnávatelia hovoria, že tá pomoc je nedostatočná a vláda adresne nepomáha nielen malým ani veľkým podnikateľom? Lebo tu vyznelo, že jednoducho vláda spravila maximum a nám nezamestnanosť asi klesá v tomto období.
Na druhej strane treba povedať, hovoríte na pána premiéra, že vybavil v Bruseli 40 mld. No, ak by som bol na strane premiéra, tak sa asi urazím, pretože by som si žiadal, že vyrokoval, pretože premiér asi nie je vybavovač. A druhá vec, si povedzme, čo keby tam bol možno niekto iný a bolo by to 40 alebo 50 mld. Toto nevieme posúdiť, pretože stále sa o tom hovorí, aké je to perfektné.
A na druhej strane treba povedať, že stále je hovorené, že Slovensko nie je pripravené tieto peniaze ani minúť, a keď chcete naozaj pomôcť všetkým, tak treba si povedať, že peniaze, ktoré končia najnižšie, najnižšie v území, tie sú najlepšie, pretože pomáhajú tým ľuďom aj v rozvoji územia. A prečo vláda stále hovorí, že Slovensko nie je pripravené a musíme robiť len veľké projekty, pretože na malé nie sme schopní?
Ja by som si toto vyprosil, pretože mestá a obce sú pripravené čerpať, len vláda im nedôveruje. A treba povedať, prečo nepodporuje masky? Ani jedna koruna neprišla do územia. Stojíme s rozvojom územia, klesla... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 16:33 - 16:35 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja som ešte nehovoril a, pán podpredseda parlamentu Peter Pellegrini, povedal si presne to, čo je potrebné povedať, poukázať, nielen čo sa stalo, a to je plagiát, ale aj na problémy, ktoré trápia túto krajinu a všetkých občanov.
V prvom rade tam sú viacero rovín. Z pohľadu pána premiéra je to tá morálna rovina, kde výroky, ktoré boli, a poviem možno konkrétnu otázku: "Ak by ste boli na mieste Andreja Danka, odstúpite?" Tak odpoveď bola: "No ťažká otázka. Asi by som cítil krivdu, tak ako to vidí on, ale zrejme ja by som odstúpil." To je výrok verzus realita.
Dnes sa stretávame s tým, že pán premiér hovorí, že neodstúpi.
Druhá je jeho postoj ako premiéra krajiny, pretože premiér je vždy vzorom všetkým. Je vzorom nielen študentom, ale je vzorom všetkým občanom. A tu musíme povedať, že koľko študentov sa musí zadlžiť, aby si zaplatili štúdium, aby mohli získať titul, pretože bez toho nevedia získať dobré zamestnanie. Ako my vieme formovať budúcu generáciu, keď presne v tomto sme sa dostali, že samotný premiér prizná, že okopíroval diplomovú prácu a získal titul plagiátorstvom? A na druhej strane, akú motiváciu budú mať títo mladí ľudia ostať v tejto krajine, keď takýto postoj má človek, ktorý má byť vzorom nám všetkým?
A po druhé ešte ďalšia reálna, hovorí sa, a pán premiér sám hovorí, ako nám je dobre, ako to všetko dobre funguje, budeme sa mať dobre, aby sme tomu uverili, ale poďme späť do reality, ja ju vidím dennodenne v teréne, vidím ju v mestách, obciach: klesá nám cestovný ruch o polovičku, 50 %, máme nižšie príjmy, čo sa týka obcí, miest, o 15 %, máme viac ľudí bez práce, tak sa nenahovárajme tuná a nechláchoľme, ako je... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15.7.2020 18:36 - 18:39 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajcu k návrhu zákona (tlač 147). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy, a to vypustenie povinnosti predkladať orgánom verejnej moci tieto nasledovné výpisy a potvrdenia: kópia rodného listu, kópia sobášneho listu, kópia úmrtného listu, potvrdenie o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania, potvrdenie o pobyte, potvrdenie o pridelení IČO, výpis z centrálneho registra hospodárskych zvierat, potvrdenie, že hospodársky subjekt nie je v reštrukturalizácii, nie je v konkurze ani na neho nie vyhlásený konkurz, a potvrdenie, že hospodársky subjekt nie je v likvidácii.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 11. septembra 2020 a gestorský výbor do 14. septembra 2020 od prerokovania návrhu zákona v Národnej rady v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 15:10 - 15:11 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Treba povedať, že aj kolegovia zo strán a pán Dostál vystúpil, ja si myslím, že ako veľký bojovník teraz za všetkých, tak majú to veľmi ťažké, pretože zvádzajú asi sami so sebou boj a hlavne možno so svojím takým vnútorným presvedčením. A dosť veľa im nepomáha, že ešte aj koaličný partner a premiér o nich hovorí, že "predpokladám, že vo finále SaS a ZA ĽUDÍ stiahnu chvost a bola to len taká hra na ľudí". To povedal sám premiér a zároveň on dodáva, že "SaS a ZA ĽUDÍ sa snažia takýmto spôsobom to nejako uhrať a tváriť, že ako zásadovo by chceli niečo dosiahnuť, aký majú ten zásadový názor. Myslím si, že na konci to bude presne opačne, ako sa tvária".
Presne vieme, ako sa tvárite, a presne tušíme, aký vnútorný boj zvádzate.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 14:43 - 14:45 hod.

Ján Ferenčák
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 16:45 - 16:47 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja chcem práve poďakovať pánovi poslancovi Kmecovi, že jeho príhovor bol vyvážený. Porovnal ho aj s inými systémami, ktoré fungujú v okolitých štátoch. Nebol ani hanlivý, ani agresívny, jednoducho taký faktický. To treba akceptovať, si myslím, na všetkých stranách.
Na druhej strane, viete, toto je politická téma, tak očakávať nejakú odbornú diskusiu asi by bolo ťažké, keďže sa jedná o politiku, a, samozrejme, dochádza aj k týmto rozporom, ale jedna, jeden fakt by mal platiť, že zákony by mali byť prijímané pre nejaký účel a ten účel by mal byť zlepšiť niečo, čo v tomto štáte, alebo pomoc ľuďom. A nemali by sa zákony robiť konkrétne, buď pre niekoho, alebo chcem niečo tým dosiahnuť.
Tu sa stala práve tá politika, preto tá diskusia je taká, keď sa jeden predseda strany preriekol, že je tam zhoda na pánovi Lipšicovi. No a čuduj sa svete, o chvíľu prišiel takýto zákon do pléna. Ak by toto nebolo a vy by ste prišli s dobrým úmyslom, tak verte tomu, že tá diskusia by sa niesla v úplne inom duchu. Ale keďže už odznelo meno a takýto zákon tu prišiel, no tak jednoducho sa netreba čudovať, že všetci si myslia, že je šitý konkrétne pre konkrétneho človeka. A v tom sa ťažko obhajuje. Mali ste prísť úplne nejako ináč.
A čo všetci očakávajú, no aj ja to očakávam, aby sme tu riešili také trápenia tých ľudí. A myslíte si, že toto je trápenie ľudí? Ľudia očakávajú, aby mali dobrú prácu, slušnú plácu, aby bolo bývanie, a hlavne očakávajú, aby aj vláda a parlament riešili ich problémy. A si myslíte, že nominácia pána Lipšica je ich najväčší problém?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 14:59 - 15:01 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Pán Viskupič, váš prejav išiel v takom, by som povedal, v štandardnej forme. Najprv ponadávam, čo bolo predo mnou, potom trošku možno poplačem, čo sa stalo, pretože nikto za to nemôže, potom poviem, no ale svetielko nám zasvieti a na konci bude nám všetkým dobre a máme všetko vyriešené. Chcem povedať, že ani, ani to prvé, ani to posledné také ľahké nebude, ani to nie je pravda.
V prvom rade treba povedať, že ani v programovom vyhlásení vlády nebola zmienka o COVID-e, ani ohľadne dopadov, ekonomických dopadov a možno, by som povedal, takých vízií, kadiaľ tá ekonomika by sa mala smerovať. Toto môžem povedať, že je prvý dokument vládny, ktorý sa reálne venuje dopadom aktuálnej krízy, to je prvý dokument. Dovtedy sa vždy všetko tvárilo, že je v poriadku, ale treba povedať, že je, sa zakladá na hypotézach. To znamená, to, že je ťažká ekonomická situácia a bude ťažšia, to vidno aj v týchto prognózach HDP, kde sa vraciame o dva roky dozadu. Toto je fakt. To, že doteraz sa neudiali zásadné kroky, ktoré by mali naštartovať túto ekonomiku, to je tiež fakt. Čiže tu treba si zásadne povedať, nie je nutné o tom rozprávať, je nutné si sadnúť a reálne kroky priniesť do života, pretože to, ako bude HDP, je aj dôsledok dnešných dní, aj minulých týždňov. A to, že tento stav pretrváva, nie je dobrý pre ekonomiku, je fakt, a to je dôsledok vládnutia.
To, že vás čakajú štrukturálne reformy, no samozrejme, bez toho sa tie peniažky šetriť nebudú, a tu sa obávam, že bez škrtania to tiež nepôjde. Ale znova paradox, sa vytvoria nové ministerstvá, nové úrady sa budú vytvárať, tak potom som zvedavý, kde tie peniaze, ktoré bude nutné škr... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis