Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 17:45 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 18:03 - 18:05 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Vážený pán minister, vy ste vo svojom prejave označili niektorých poslancov, že máme mocné výkriky do tmy, aby sme nabudili národ. No, ja s týmto názorom v žiadnom prípade sa nestotožňujem. My hovoríme o respirátoroch. Vy navrhujete znížiť DPH úplne na nulu, teda bez DPH, čo sa týka nákupu (zaznievanie gongu) a odovzdania týchto respirátorov našim občanom. A na druhej strane my ako opoziční poslanci navrhujeme, aby sa tieto respirátory rozdávali pre občanov úplne zadarmo. Pre tých najzraniteľnejších, pre našich dôchodcov v rámci jednotlivých obcí a miest. Toto je rozdiel medzi nami a medzi vami.
Pán minister, to už tu odznelo, že v danom prípade nie sú finančné prostriedky, nemôžme si to dovoliť, vy ste to naznačili. Ale, preboha, však my vieme veľmi dobre, že v minulosti sa kúpili lietadlá za 2,4 mld. eur, že v podstate 800-tisíc sme poslali do Bieloruska, 150 miliónov eur sme dali na radary. My vieme aj to veľmi dobre, že celkový rozpočet Slovenskej republiky je viac ako 47 miliárd. Radary. Viac ako 47 miliárd. A máme krytie iba na 39,4 približne, neviem, vy to určite lepšie viete. A toto my vytýkame vám. Chápete, že my nenavrhujeme znížiť DPH o 20 %, ale my navrhujeme jednoznačne dať pre našich najzraniteľnejších ľudí úplne zadarmo tie respirátory.
A ja ako primátor mesta Rimavskej Soboty, pán minister, áno, my sme rozdávali nie respirátory, ale tieto rúška sme kupovali ešte v marci, v apríli minulého roku a to sme pre našich občanov, spoluobčanov, aj pre rómskych spoluobčanov sme skutočne rozdávali úplne zadarmo z finančných prostriedkov a z rozpočtu mesta Rimavskej Soboty.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 17:45 - 17:46 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, v podstate my teraz prejednávame vládny návrh zákona o znížení DPH za respirátory. Tu už to odznelo, ako povedal aj pán Beluský, na ktorého teraz momentálne reagujem.
Skutočne, pán minister, nemohli by ste sa nad tým zamyslieť, že by sme v podstate všetkým obyvateľom, ak nie všetkým obyvateľom, aspoň našim dôchodcom, najviac ohrozenej skupine, aby sme tie respirátory mohli dať zadarmo? Viete, ako sa chovajú niektorí poslanci v rámci samospráv na území Slovenskej republiky? Predbiehajú sa, chcú získať politické body, že kto čo navrhne, tak za to hovorím, ujednoťme to. Pretože skutočne už niektoré mestá a obce, ako sledujem na internetových stránkach, už zabezpečujú tie respirátory pre našich dôchodcov.
My napríklad v Rimavskej Sobote v pondelok sedí krízový štáb, my, samozrejme, opäť prijmeme takisto rozhodnutia, uznesenie, že pre našich dôchodcov. Ja som včerajšieho dňa vydal pokyn, že v danom prípade zistíme, koľko, aký počet dôchodcov máme v meste Rimavská Sobota, a pre každého obyvateľa tieto respirátory zabezpečíme. Takže bolo by sa nad tým zamyslieť.
Pán minister, keď máme finančné prostriedky, miliardy na lietadlá, keď máme na radary, tak nájdime tých pár miliónov eur na tieto respirátory a dajme pre našich občanov žijúcich na území Slovenskej republiky, možnože práve týmito respirátormi zachránime niekoľko životov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.1.2021 13:05 - 13:06 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajcu k návrhu zákona, to je tlač č. 378. V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú, najmä z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona bol prejednaný a prerokovaný Ústavnoprávnym výborom Národnej rady, Výborom Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj a zároveň s Výborom Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Zároveň odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2021 12:39 - 12:41 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, áno, v podstate tu prejednávame teraz veľmi dôležitý materiál o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Nuž ale pozrime sa do sály, vážení kolegovia, ja to napočítam. Jeden, dva, tri, štyri, päť, šesť, sedem poslancov vládnej koalície. To znamená, že tento zaujímavý predložený zákon asi zrejme týchto našich poslancov, vládnych poslancov nezaujíma.
Kolegovia, vráťme sa ale do minulých rokov. Ja sa pamätám na to ešte, keď, ako pán Matovič ako radový poslanec Národnej rady Slovenskej republiky tu pobehoval s tabuľkou, kde mal napísané 1 500 eur pre poslancov a 1,50 euro pre siroty. No ja sa teraz skutočne, teraz momentálne pýtam pána predsedu vlády Slovenskej republiky pána Matoviča, ktorý má pod kontrolou 95 poslancov, prečo vlastne nerieši svoj návrh spred dvoch rokov. Pamätáte sa na jeho výroky, keď povedal jednoznačne, že zamestnanci, či sú to sestričky, ja neviem, zdravotné sestry, sociálni pracovníci v DSS alebo aj ďalší, učitelia, robotníci, upratovačky, nemajú ten zázračný gombík, áno, máme tuto pred sebou, ktorí by povedali, áno, vážení poslanci nezaslúžia si také veľké platy. A teraz nám to pán Matovič akože v podstate nepovie ani nepovie svojim 95 poslancom, ktorý ho majú pod kontrolou. Ja sa pýtam, čo to je za politika? Je to politika, ako to naznačil pán Suja pred chvíľou?
Zato hovorím, vážení priatelia, že nech teda pán predseda vlády Slovenskej republiky, nech príde do okresu Rimavská Sobota, kde, bohužiaľ, tá miera nezamestnanosti je dlhodobo najvyššia v rámci celej Slovenskej republiky. Vážení priatelia, v okrese Rimavská sú desiatky dedín, kde pracuje iba starosta a jeho sekretárka. Je tam nezamestnanosť 85- – 90-percentná a my v podstate berieme také obrovské 4,5-, 5,5-tisícové platy. Je to nehorázne!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 18:01 - 18:03 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, v prvom rade mi dovoľte, aby som sa poďakoval pánovi Kotlebovi za perfektne rozobratý materiál o bezpečnostnej situácii, ktorý to skutočne ľudsky, aby to každý občan Slovenskej republiky pochopil, ako to skutočne on myslí.
Áno, vážení priatelia, musíme si každý jeden tu uvedomiť, páni poslanci, že v rámci Slovenskej republiky tu zaznamenávame obrovskú ekonomickú krízu, ďalej politickú nestabilitu a rozvrat sociálnej politiky v našom štáte. Ja si dovolím povedať, že táto situácia nebola zapríčinená určite opozičnými poslancami alebo bývalou vládou Slovenskej republiky, ale tento stav zapríčinila súčasná Matovičova vláda.
Vážení priatelia, máme tu rekordný deficit 7,41 % DPH. Štátny rozpočet v podstate počíta cirka 46 mld. eur a vieme všetci veľmi dobre okolo 7,2 a 7,4 mld. nám chýbajú a tieto finančné prostriedky musí vláda, a teda štát zabezpečiť z iných zdrojov. Verejný dlh sa má vyšplhať na viac ako 60 % DPH.
Vážení priatelia, pán Kotleba spomínal aj čo sa týka COVID-u. My všetci dobre vieme, že dneska je situácia taká, že za tie, teda za testovania počas soboty a nedele máme 1,8 %, 11,18 % pozitívne testovaných ľudí. My tam dole na juhu Rimavskosobotský okres, Lučenec a tak ďalej máme 0,66 a čo mňa prekvapuje, že práve v okrese Nitra táto situácia klesla. Ja sa fakt skutočne pýtam, akým čarovným prútikom sme to dokázali, keď, preboha, každý deň, každý večer ukazovala televízia Markíza alebo STV, ako v podstate dovážajú truhly. Dneska je to všetko preč. Ja som teda skutočne rád, ale niečo mi je na tom podozrivé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 15:52 - 15:54 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážení páni ministri, milé kolegyne, kolegovia, ono v podstate darmo to tu tajíte, ale dovolím si povedať, že väčšina poslancov tejto vládnej koalície útočí na Rusko, a pritom nemá dôvod, pretože Rusi to sú v podstate Slovania takisto ako my. Ale na druhej strane zbožňujete Alianciu. Vážení priatelia, áno, odznela tu jedna veta, že Rusko sa musí správať v súlade s medzinárodným právom. V poriadku, s tým v podstate súhlasím. Na druhej strane treba povedať aj to, že musí sa správať v súlade s medzinárodným právom aj Aliancia. Nože sa zamyslime, vážení priatelia, ako sa správali v Iraku, v Iráne, v Líbyii, v Libanone aj na Ukrajine, vo Vietname a v Juhoslávii. Vážený priateľ, pán minister Naď, vy sa smejete z toho, ale poďme sa vrátiť do roku 1999, 2000, kde vláda Mikuláša Dzurindu odsúhlasila prelety amerických lietadiel cez územie Slovenskej republiky. A tie lietadlá bombardovali školy, materské školy v rámci Juhoslávie. Toto bola internacionálna pomoc? Nemocnice rozbombardovali, no toto nemám taký pocit, že by Rusi toto robili.
Vážení priatelia, my v podstate tento, tento bod dneska prejednávame, ale mám taký pocit, že by sme sa skôr mali zaoberať práve s tým nešťastným COVID-om. Ja sa vrátim dva týždne dozadu, keď sme v Nitre zisťovali, že je obrovský problém. Televízie dávali každý večer čo? Mŕtvoly, mraziarne, mraziarenské vozy ich tam vozili a dneska je v Nitre 0,82 a pýtam sa, percenta, a pýtam sa, kde je tá nešťastná? Takže za to vám hovorím, vážení, my sa zaoberajme touto situáciou, otvorme školy a dajme ľuďom prácu, lebo živorí slovenský národ.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 15:22 - 15:24 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán minister, jeden i druhý, vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, vážení kolegovia, áno, my teraz prejednávame veľmi dôležitý dokument, to znamená obranyschopnosť Slovenskej republiky a vojenskú obrannú stratégiu. Tu už to odznelo, že takúto stratégiu Slovenská republika už nemala 16 rokov, no ja som nemal taký pocit, že by mi tá stratégia chýbala, skôr mi chýbalo to, že v podstate slabo sme zabezpečovali našich občanov a nepomáhali sme našim ľuďom.
Vážení priatelia, ak my hovoríme o stratégii, tak treba sa vrátiť do roku 1989, poprípade do roku 1991, keď, vážení páni ministri, určite sa pamätáte, pán Kocáb jednoznačne vyhlásil, ktorý v podstate, že keď odprevádzal sovietskych vojakov, posledného sovietskeho vojaka jednoznačne povedal: "Nikdy viac na územie," v tom čase Československa, "cudzí vojak nesmie vstúpiť." No dneska je situácia úplne iná. To je jedna vec.
Áno, v podstate my v rozpočte na rok 2021, my už pomaličky dávame 2 % z rozpočtu práve na tieto účely. Vážení priatelia, keď my dávame 2,4 mld. na lietadlá, ktoré sa vyrábajú nie na území Slovenskej republiky, ale práve na území Ameriky, my si to objednávame, tak nie je všetko v kostolnom poriadku. Keď pán minister obrany teraz momentálne objednal 800, za 800 mil. eur radary z Izraela, tiež nie je všetko v naprostom poriadku. Pán minister, to je môj názor, samozrejme, vy môžte, určite budete mať iný názor, ale na druhej strane tento parlament odsúhlasí, že nedáme trináste dôchodky, dáme 1,70 euro pre naše matky, pre ich deti, tak niečo skutočne nie je v poriadku.
Takže, dámy a páni, treba si uvedomiť jednu vec, lenže už mi ušiel čas... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.1.2021 16:56 - 16:58 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja mám kus iný názor ako moji kolegovia, ktorí, v podstate moji predrečníci, ktorí teraz kritizovali pána Mazureka. Samozrejme, nemám podľa rokovacieho poriadku právo sa k tým vyjadriť, ale ja ti ďakujem, pán Mazurek, za tvoje vystúpenie.
Ale ja by som teda prešiel k inej otázke. Vážení priatelia, my sme za posledný týždeň z úst pána predsedu vlády, pána Matoviča, dozvedeli, reagujem práve aj na pána Mazureka, lebo on o tom hovoril, my sme sa z úst pána Matoviča dozvedeli veľa zaujímavých informácií. My sme sa dozvedeli, že má podpredsedu vlády idiota, a dovolím si povedať, že aj tomu podpredsedovi vládovi (vlády, pozn. red.) nesiaha po päty. Ja som to zopakoval, túto vetu, lebo je to tak. A dozvedeli sme sa, že čo kúpil pán podpredseda vlády, 3,8 mil. testov, alebo teda štátne hmotné rezervy, ťažko povedať, tieto testy teoreticky, tieto testy by pán Matovič nepoužil ani pre svojho, na testovanie svojho vlastného psa.
Som vysoko teda očarený a ďakujem pekne pánovi generálnemu prokurátorovi, že tento problém ide riešiť, to znamená nákup 3,8 mil. testov, a ďalej vyhlásenie pána Matoviča, že s týmito testami v podstate by ani netestoval svojho psa.
Je veľmi zaujímavé stanovisko jeho ďalšie, že teda teoreticky zodpovedný za to, že zomrelo 4 300, že je zaznamenané 4 300 úmrtí, čo nie je celkom pravda, lebo zatiaľ zomrelo len 3 100 ľudí cirka, že je zodpovedný pán Sulík. Ale, vážení páni, ak ste prečítali status pána Sulíka, tam je jednoznačne uvedené, že také isté, s takými istými testami sme testovali 3,6 mil. občanov žijúcich na území Slovenskej republiky. No dozvedeli sme sa, že opäť nastupuje celoš... celoplošné testovanie v rámci celej Slovenskej republiky. To testovanie, kde budú možnože v mínus desať, mínus pätnástich stupňoch Celzia naši občania stáť v rade v rámci celej Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.1.2021 16:21 - 16:23 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, v prvom rade mi dovoľte poďakovať sa pánovi podpredsedovi Blanárovi za jeho perfektné vystúpenie, kde teda podrobne rozobral problémy ohľadne korona vírusu za rok 2020.
Mrzí ma však jedna vec, kolegyne, kolegovia, no pozrite sa na túto sálu, koľko je tu koaličných poslancov, ja som ich napočítal 18, 18 koaličných poslancov, nevidím tu pána predsedu vlády, nevidím tu pána ministra zdravotníctva Krajčího a nevidím tu ďalších členov vlády, aj pán podpredseda vlády pán Holý odišiel z tohto sedenia. A tuto jasne vidno, ako vôbec si vážia, alebo teda v podstate akou formou chcú riešiť, dovolím si povedať, problém s koronou.
Dámy a páni, my dneska prejednávame práve zákon, ktorým chceme predĺžiť, kde ktorým chceme predĺžiť núdzový stav na ďalších 20 dní, alebo teda na tých 40 dní. Ale, bohužiaľ, ako vidím, vláda Slovenskej republiky, ale ani koaliční partneri o to nemajú záujem.
Ono, priatelia, viete, keď nad tým uvažujem a ako som sledoval slová pána Matoviča, je to skutočne katastrofa. On jednoznačne povedal, že pán minister Sulík kúpil tzv. šmejdové testy a s týmito testami by on nedal testovať ani svojho vlastného psa. Ale pritom zisťujeme, ako sa pán Sulík na sociálnych sieťach vyjadril, sú to testy, ktorými sme testovali 3,6 mil. občanov žijúcich na území Slovenskej republiky.
Ja sa vás pýtam, v akom stave je táto vládna koalícia? Jeden nazýva druhého, svojho podpredsedu vlády, idiotom, druhý sa vadí s ďalším. Však, preboha, dokedy, vážení priatelia, vážená vláda Slovenskej republiky, takto chcete pokračovať a viesť túto našu krásnu malú Slovenskú republiku?! Mám taký pocit, že by ste sa mali spamätať, pretože takto to zrejme ďalej nepôjde.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.1.2021 15:50 - 15:52 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, ono, áno, jasné je nám to, že od 29. opäť vláda Slovenskej republiky predĺžila núdzový stav. Áno, vieme veľmi dobre, že dneska ideme hlasovať o tom do 20 dní, aby sme, skrátka, udobrili toto rozhodnutie vlády Slovenskej republiky.
Vážení páni, ja si dovolím otvorene povedať, že my kotlebovci nespochybňujeme to, že tu ten COVID existuje v rámci Slovenskej republiky, áno, je tu tá choroba, je to nebezpečná choroba nielen na Slovensku, ale v rámci, dovolím si povedať, celého sveta, celej Európy.
Vážení priatelia, ale nedá mi, aby som nepoukázal na jednu vec. Môj matričný obvod Rimavská Sobota, čo pochádza Horné Zahorany, to je potom Pavlovce, Rimavské Janovce, Zacharovce, čiže cirka je tam asi 40-tisíc ľudí. Vážení priatelia, v roku 2018 sme mali 616 mŕtvol, ´19 sme mali 650 mŕtvol a vlani, v roku 2020, 634 mŕtvol. To znamená, že sme vlani mali o 16 mŕtvol menej ako v roku 2019 a cirka o 35 mŕtvol menej ako v roku 2018. (Reakcia z pléna.) Pardon, mŕtvych. Jedna vec.
Ale nedá mi jednu vec, ak ste registrovali slová pána predsedu vlády, pána Matoviča, ktorý hovorí, že teoreticky v jeseni v roku 2020 bolo nakúpených 3,8 mil. testov, a jednoznačne povedal, že tieto testy, ktoré boli nakúpené, by nedal ani svojmu psovi, vážení priatelia. Tak takýmto testami sme v podstate testovali našich občanov žijúcich na území Slovenskej republiky?
A keď hovoríme o tom, vážený pán Osuský, vy hovorili ste o idiotoch. No ale kto nazval idiotom a koho? Pán Matovič nazval idiotom pána Sulíka a dovolím si povedať, že Matovič nesiaha Sulíkovi ani po päty. A takto pracuje vláda Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis