Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.9.2021 o 10:19 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 2.11.2021 10:10 - 10:25 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo ešte raz.
Vážený pán podpredseda Národnej rady Blanár, to, čo hovoríte, je sčasti legitímne a korektné a to, čo hovoríte na druhej strane, nie je legitímne a nie je ani korektné. Pretože neviem sa zbaviť pocitu, že akýkoľvek váš výstup voči akémukoľvek napredovaniu národnostných komunít na Slovensku sa nedokážete zbaviť v tom výstupe nejakých tých nacionalistických nánosov. Poďme sa baviť úplne korektne o tom, o čom je tento návrh a čo je s ním spojené, s týmto návrhom, pretože tento návrh nie je len taký, že tu bol hodený sám bez nároku ostatných národnostných komunít.
A tu by som chcel, pán podpredseda, pre politickú korektnosť vás požiadať, nevolajte nás národnostná menšina, ale volajte nás, tak ako sa to patrí, národnostná komunita, pretože slovo menšina je pejoratívneho významu pre ľudí, ktorí sú, ktorí znamenajú možno niečo menej než ostatní.
Vy ste sa vyjadrili o tom, že ideme likvidovať Maticu slovenskú alebo že táto vládna koalícia alebo ministerstvo kultúry konkrétne je proti Matici slovenskej, znižuje jej rozpočet a tieto peniaze by mali smerovať práve Csemadoku. Nie je to pravda, pretože ja som osobne aj s pánom poslancom Svrčekom jednal so správcom Matice slovenskej, v ktorej momentálne prebieha audit (zaznievanie gongu), v ktorej momentálne prebieha vládny audit a po jeho skončení sa vyhodnotí to, aký objem peňazí alebo aký obnos peňazí Matica slovenská potrebuje, a tento obnos peňazí sa zafixuje v zákone. Toto bola aj podmienka hnutia SME RODINA, keď sme sa na koaličných rokovaniach bavili o tejto podpore pre Csemadok. Toto bola podmienka hnutia SME RODINA, s ktorou ja osobne nemám absolútne žiaden problém. Veľmi aktívne v tomto vystupujem a pán poslanec Svrček je toho svedkom a mi to môže dosvedčiť.
Áno, som za to, aby Matica slovenská mala rovnaké postavenie, čo sa týka finančných prostriedkov, čiže zafixovania finančných prostriedkov, aby sa nemusela obávať toho, že sa jej to jednoducho škrtne alebo aby sa nemusela obávať možností rozpočtu a ochoty daného ministra kultúry.
A pokiaľ ide o Fond na podporu kultúry národnostných menšín, dámy a páni, tu si musíte uzrejmiť dva pojmy. Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ktorý bol prijatý v roku 2017, poskytuje podpory pro-jek-to-vé. Čiže nie, v úvodzovkách, na prevádzku. (Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia, poprosím vás, aby ste debaty na iné témy viedli mimo rokovacej sály. Ďakujem.

Gyimesi, György, poslanec NR SR
A tento Fond na podporu kultúry národnostných menšín má ročný objem peňazí vo výške 8 miliónov euro, z ktorých 5 % je na samotnú, samotné fungovanie toho fondu, čiže sa na projektové podpory rozdelí 7 mil. 600-tisíc euro a z týchto peňazí 52 % ide na maďarskú národnostnú komunitu. Nie je to a ešte stále to nie je podľa percentuálneho podielu jednotlivých národnostných komunít, pretože to je klamstvo. Keby, ak by to malo byť takto, tak by tých percent bolo rádovo viac. Čiže maďarská národnostná komunita z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín nedostáva toľko percent, koľko by mala, ak by sa to malo vypočítavať podľa podielu obyvateľstva. Je to menej.
A áno, toto bola druhá podmienka, podmienka zo strany SaS, že ak dostane Csemadok takúto dotáciu, tak aby ju dostávali aj ostatné združenia tým, že sa navýši podiel, ten zákonný podiel, ktorý je vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, na 8 mil. 200-tisíc euro, aby si aj ostatné národnostné združenia, organizácie mohli pýtať tieto peniaze obdobne, ako ich má Csemadok. Takýto návrh zákona alebo novela zákona je už pripravená a predpokladám, že na novembrovú schôdzu bude predložená.
Čiže všetky tieto vaše obavy, či už zo strany národniarov ohľadom Matice slovenskej, alebo zo strany tých, pre ktorých sú podstatné aj iné národnostné komunity, pretože aj pre mňa sú, tak vám hovorím a odkazujem, je to vyriešené. Toto sú naše koaličné dohody, ktoré s týmto počítali, a takto to budú aj predložené do pléna Národnej rady.
Pokiaľ ide o vyjadrenia pána podpredsedu Národnej rady Blanára, že toto má niečo spoločné s mojou cestou do Maďarska, tak to je taký blud, že za takýto by sa nehanbil ani pán poslanec Mizík, ktorý tu teraz nie je. Pretože povedzte mi, prosím vás, čo má spoločné podpora kultúrneho zväzu Maďarov Csemadok s mojou cestou do Maďarska, kde sa riešil Sputnik. No nič. Taká tá podpora už raz na Slovensku existovala do roku 1996. Zrušil ju Mečiar a vy ako pokračovateľ tejto tradície mečiarizmu túto podporu naďalej nechcete Csemadoku priznať. Hoci, sa zopakujem, Csemadok má postavenie sui generis medzi všetkými ostatnými organizáciami, pretože má 73 rokov, 52-tisíc členov, vyše 400 miestnych organizácií, 17 oblastných zväzov a robí vyše 5 000 kultúrnych podujatí na celom Slovensku za rok. Toto je ten hlavný dôvod, prečo by mala Slovenská republika podporovať národnú identitu Maďarov na Slovensku prostredníctvom tohto Csemadoku a pomáhať im. Ruka v ruke s tým, že pomôžeme Matici slovenskej, a ruka v ruke s tým, že pomôžeme aj ostatným národnostným komunitám žijúcim na Slovensku.
Povedzte mi, prosím vás, kde tu je problém? Problém tu robí alebo sa vytvára len prostredníctvom nejakých politických vyjadrení, ktoré spájajú nespojiteľné a spájajú veci, ktoré nemajú absolútne so sebou nič spoločné.
Stačí takéto vysvetlenie, pán podpredseda?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.11.2021 9:55 - 10:10 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Vážené dámy, vážení páni, kolegyne, kolegovia, pred vami leží zákon na podporu maďarského kultúrneho zväzu Csemadok a v úvodnom slove chcem uviesť asi to najpodstatnejšie, že sa nejedná len o taký hocijaký kultúrny zväz, ale je to zároveň najstarší a najväčší kultúrny zväz Maďarov na Slovensku, ktorý vznikol 5. marca 1949, čiže má za sebou 72, pomaly 73-ročnú históriu.
Tento kultúrny zväz má 53-tisíc členov, 417 miestnych organizácií a 17 oblastných zväzov, čo ju robí okrem toho, že je najväčšia, historicky najstaršia, aj za takú, ktorá, úplne bez okolkov môžme povedať, že je to jedným z podstatných uchovávateľov kultúrnej identity Maďarov žijúcich na Slovensku.
Csemadok produkuje ročne v necovidovom období vyše päťtisíc kultúrnych podujatí po celej republike a od roku 1996, kedy sa Mečiarova vláda rozhodla, že jedným podpisom škrtne takúto dotáciu, tak od roku 1996 nie je financovaný zo strany štátu nijakým spôsobom. A ja sa veľmi dobre pamätám, keď pán minister Korčok pred niekoľkými dňami tu kritizoval silou-mocou všetky dotácie a všetku pomoc, ktorá smeruje zo strany Maďarska pre, aj pre kultúrne zväzy a pre kultúrne organizácie, tak toto je presne tá dotácia, bez ktorej by Csemadok neprežil to obdobie, kedy bol bez peňazí zo strany Slovenskej republiky.
V roku alebo do roku 1996 dostával desať miliónov slovenských korún, teraz je táto navrhovaná podpora vo výške 300-tisíc euro, čo je, si myslím, ešte menej, než to bolo vtedy, ale stále lepšie a stále viac ako nič.
Pociťujem morálny záväzok, aby sa takáto podpora tomuto najväčšiemu, najstaršiemu kultúrnemu zväzu poskytla a poskytovala. Jedná sa o dotáciu na činnosti, ktoré on, tento kultúrny zväz, vykonáva. Tie sú uvedené v návrhu zákona. Čiže dotácia sa týka výlučne len tých činností, ktoré kultúrny zväz vykonáva. Jedná sa o výšku 300-tisíc euro. Majú povinnosť na ďalší rok alebo na ten ďalší rok po schválení a prijatí dotácie túto dotáciu vyúčtovať a štát, samozrejme, má povinnosť tieto finančné prostriedky kontrolovať.
Na začiatok zhruba toľko. V prípade ďalších otázok som, samozrejme, ochotný ich promptne zodpovedať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

2.11.2021 9:25 - 9:40 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Najprv na pána poslanca Kamenického. Pán poslanec, ty veľmi dobre vieš, že ja som veľmi konzistentný vo svojich názoroch a keď je niečo pravda, tak je to pravda, nebudem tvrdiť, že to pravdou nie je. Taký nie som, hoci vo vašej DNA to je, ale nie u nás, u nás nie.
A k poslancovi Tarabovi. Tomáš, ono to je tak, že tie peniaze, ktoré sa nemajú alebo sa nevyčerpajú do konca roku 2021, sa budú môcť čerpať v ďalšom období, v ktorom je možné čerpať finančné prostriedky z tohto plánu obnovy a odolnosti.
Na druhú otázku, že či sa nepodarí urobiť reformy, no, všetci sme za to, že by sa ich podarilo urobiť, a nepredpokladám, že by sa neurobili. Jedine že by tu vstúpil nejaký externý faktor do toho taký, s ktorým sa tu nikto nepočí... lebo s ktorým tu nikto nepočíta. Napríklad sa môžu, môže sa stať, že sa tu niektoré, budú blokovať niektoré reformy, ale predpokladám, že k tomu nedôjde.
Skryt prepis
 

2.11.2021 9:10 - 9:25 hod.

György Gyimesi
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 15:34 - 15:35 hod.

György Gyimesi
Ja vlastne na kolegu Mizíka reagovať ani nechcem, pretože ja kolegu Mizíka úprimne ľutujem, on za to jednoducho nemôže.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2021 15:29 - 15:31 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda, za slovo. Vážené dámy, vážení páni, hnutie OĽANO a celá táto koalícia považuje vizuálnu dvojjazyčnosť za mimoriadne dôležitú, považujeme za dôležité to, aby sa občania Slovenskej republiky bez ohľadu na to, akej národnosti sú, cítili vo svoje vlasti ako doma, a k tomu napomôžu, alebo napomôže aj to, ak si vedia na dopravnej tabuli, ktorá navádza účastníka cestnej premávky do určitého cieľa, prečítať ten názov okrem jazyka, ako okrem nápisu v štátnom jazyku aj v nápise v tej danej národnostnej menšiny alebo národnostnej komunity, ako sa to snažím vysvetľovať. Tento návrh zákona bude mať mierne dopady na rozpočty obcí, ktoré sú nekvantifikovateľné, pretože sa nejedná o povinnosť osádzať tieto dopravné tabule, ale len o možnosť, veľmi jednoducho sa dám obísť aj táto minimálna prekážka, a to tým, že sa budú tieto tabule vymieňať alebo osádzať spoločne s tými ostatnými, keď sa budú meniť, pretože správcovia ciest pravidelne tieto tabule menia. V tomto je problém nevidím. Ale to, čo považujeme za významné, je, že tento zákon má významné sociálne vplyvy, nemá vplyvy na životné prostredie ani na podnikateľské prostredie.
Ja by som vás v mene národnostných komunít chcel požiadať o podporu tohto zákona, pretože to je taký prvý významnejší zákon, ktorý prijímame pre nich, a poprosím aj opozíciu, pretože aj oni majú voličov, ktorí nie sú len slovenskej národnosti, aby sa pridali k tejto iniciatíve a tento zákon podporili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 10:37 - 10:37 hod.

György Gyimesi
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2021 10:31 - 10:34 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, plníme sľuby dané aj národnostným komunitám, ktoré sme sa zaviazali plniť do programového vyhlásenia vlády. A jedným z takýchto sľubov bol ten, že sa zmenia metódy a formy vyučovania slovenského jazyka na národnostných školách.
Dnes vieme, že práve žiaci pochádzajúci z menšinového prostredia alebo z prostredia národnostných komunít v čase, keď prídu do, na strednú školu, napríklad zo základnej školy s vyučovacím jazykom národ... v jazyku národnostnej menšiny, tak majú obrovský problém naskočiť na ten vlak, ktorý zmeškali oproti tým žiakom, ktorí chodili do slovenských škôl. Takíto žiaci majú automaticky možnosť sa učiť slovenský jazyk presne tak isto, ako aj ostatní, to znamená, že sa učia vetné skladby, učia sa členy, učia sa prísudky a príslovkové určenia namiesto toho, aby sa naučili komunikovať najprv v jazyku. Týmto sa aj prehlbuje aj tá medzera medzi takýmito žiakmi a medzi žiakmi pochádzajúcich zo slovenského, zo slovenského prostredia.
Je to vec, ktorú zväz, napríklad Zväz maďarských pedagógov požadoval už 30 rokov od založenia Slovenskej republiky alebo presne od prevratu. A bolo to práve ministerstvo školstva pod vedením pána ministra Gröhlinga, ktoré to umožnilo. A ja sa mu za toto v mene všetkých týchto pedagógov, v mene všetkých rodičov a aj žiakov chcem veľmi pekne poďakovať.
A teraz mi dovoľte, aby som prečítal pozmeňujúci a doplňujúci poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Györgya Gyimesiho a Radovana Marcinčina k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (tzv. školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 640).
K čl. I bod 26 znie:
26. V § 12 ods. 3 prvej vete sa slová „ich jazyku“ nahrádzajú slovami „jazyku príslušnej národnostnej menšiny“ a v druhej vete sa na konci pripájajú tieto slová: „alebo vyučovací predmet slovenský jazyk a slovenská literatúra, ktorý sa vyučuje metódami a formami výchovy a vzdelávania ako cudzí jazyk“.
Toto bol pozmeňujúci návrh, ďakujem pekne
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.10.2021 13:12 - 13:12 hod.

György Gyimesi
Ja chcem podporiť Milana Mazureka v tomto jeho geniálnom návrhu, pretože si asi nevšimol, že na budúci rok nám klesnú platy o 15 % v závislosti od výšky deficitu. Čiže ak chce zmraziť platy, tak nech sa páči, poďme do toho, a nieže ušetríme, ale dáme viac, než by sme dali na budúci rok. Toľko, toľko k vašim vynikajúcim návrhom populistickým, ale hlúpym. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.9.2021 10:19 - 10:22 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti.
Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto spoločnú správu výborov o prerokovaní vyššie uvedeného návrhu zákona.
Národná rada uznesením č. 892 zo 25. júla 2021 pridelila vládny návrh zákona týmto výborom: výboru pre financie a rozpočet, ústavnoprávnemu výboru, výboru pre hospodárske záležitosti a výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Určila zároveň výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor a lehotu na prerokovanie predmetného návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
K predmetnému návrhu zákona zaujali výbory toto stanovisko:
Odporúčanie pre Národnú radu návrh schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi - výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor a výbor verejnú správu a regionálny rozvoj.
Výbory, ktoré neprerokovali návrh v stanovenom termíne, je výbor pre hospodárske záležitosti .
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III tejto správy vyplývajú pozmeňujúce a doplňujúce návrhy uvedené pod bodom IV spoločnej správy.
Gestorský výbor zároveň odporúča o návrhoch výboru Národnej rady, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: O bodoch spoločnej správy č. 1 až 7 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru č. 224 zo 14. septembra 2021. Týmto uznesením výbor poveril spoločného spravodajcu, mňa, aby na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení o rokovacom poriadku.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis