Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

24.2.2021 o 16:21 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 25.2.2021 17:02 - 17:04 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Dovolím si ešte zareagovať k očkovaniu a potom ma zastúpi za vládu pán minister Krajniak, ktorého, ako ste videli, sem prišiel, ale chcem, ak by sa mi to podarilo raz a navždy sa vyjadriť k tomu očkovaniu. Tak ako je toto ustanovenie, ktoré máte v odôvodnení, priznávam, je to nešťastná formulácia. Úprimne, aj ja som videla ten text pred tým, ako sa tam doplnila táto formulácia z právneho, ústavného hľadiska. Táto formulácia sa doplnila na základe doplnenia analytikov z ministerstva zdravotníctva, ktorí sa, samozrejme, na to pozerali ideálne, z ideálneho stavu. To znamená, nebol to nejaký ústavnoprávny koncept, nič také tam netreba vidieť, je to naozaj veľmi zavádzajúce, akým spôsobom sa to takto predkladá, nejakým spôsobom nie je podmienené núdzový stav až do momentu, keď bude takto zaočkovaná populácia. Je to skutočne skôr ideálny stav, ktorý je z pohľadu analytikov. Takže ešte raz. Z ústavnoprávneho hľadiska žiadna takáto podmienka zo strany vlády neexistuje. A nikdy tak nebola vyslovená, nebude tak vyslovená a ak budete šíriť takúto informáciu ďalej, je to zavádzajúce. Toľko. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 16:29 - 16:31 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Pán poslanec, stačila som si zaregistrovať vaše otázky. Nie je problém na ne odpovedať, už som na ne odpovedala viackrát a vo vašich príspevkoch sa opakujú tie isté otázky. Ja som na ne viackrát opakovala, znovu ich otvárate.
Mobilita. K mobilite už som, máte tam aj graf, je z neho zrejmé, odkedy sú tieto opatrenia, tie opatrenia ten pohyb obmedzili. Držia sa na nejakej úrovni. Jednoznačne, samozrejme, by ste si museli pozrieť mobilitu, ktorá súvisí so zavedením opatrení. To znamená, že ten základný, tá základná zmena nastala v, na prelome rokov, kedy vlastne sa prijali prísne opatrenia, takže tam aj kleslo jasne reprodukčné číslo. Máte k tomu jasnú informáciu už v materiáli, ktorý išiel z vlády. Takže v tých materiáloch tie informácie máte.
Čo sa týka verejného obstarávania, samozrejme, že nie je využi, zneužívaný, zneužívaný tento, tento núdzový stav na to, aby sa zneužilo verejné obstarávanie. Ak máte nejakú vedomosť, pochybnosť, na to sú tu, na to tu máte hodinu otázok, môžete sa opýtať ktoréhokoľvek člena vlády, nech sa páči. To, čo hovoríte, sú výmysly.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 25.2.2021 10:25 - 10:26 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Pán poslanec, na jednej strane ja vnímam legitímne, samozrejme, akékoľvek podnety, či to súvisí s podnetmi od opozície, z koalície a ktoré súvisia, samozrejme, aj s dopytmi od pána Kollára, aj s kritikou, ktoré je smerom k vláde. Je to absolútne legitímne. Je potrebné mať čo najlepšie štatistiky, čo najlepšie dáta, aby sme na základe toho mohli robiť čo najúčinnejšie opatrenia. To ako má svoju logiku a v tom máme určite zhodu. My vám vieme poskytnúť a ja vám viem poskytnúť, ako v tomto momente ako zástupca vlády všetko to, čo mám k dispozícii. Tak ja len som si dovolila poukázať na to, že nie je to tak, že by sme vám neposkytli dáta a že by ste nemali žiadne dáta, na základe ktorých by ste mohli urobiť rozhodnutie. Domnievam sa a som presvedčená, že tých dát na toto rozhodnutie máte dosť. Iná vec je rozprávať sa, čo môžeme robiť lepšie a tam vnímam ja, je veľmi oprávnené naozaj o tom mať otvorenú debatu a rozprávať sa o tom, ako môžeme nastaviť lepšie tie opatrenia. Ale keď teraz nepodporíte núdzový stav, ľudí vydáte napospas osudu. Tak to je.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 10:25 - 10:26 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Pán poslanec, budem reagovať. A úprimne na jednej strane nechcem naťahovať debatu, ale príde mi, že je to dôležité, lebo takéto vaše výstupy naozaj ľuďom ubližujú. A to, čo robíte, robíte zjavne bez akejkoľvek zodpovednosti podľa mňa v tejto súvislosti aj s mandátom, to sa domnievam a je to moje presvedčenie, ktoré máte. Pretože tie dáta, na ktoré som poukazovala, by ste sa o nich oboznámili, keby ste čo len trochu chceli. Sú to dáta, ktoré sú verejné, vyplývajú z uznesenia vlády, proste naozaj k nim máte prístup.
Pýtali ste sa na reprodukčné číslo. To máte takisto v materiáli, ktorý bol súčasťou už pôvodného materiálu v uznesení z vlády, ktorý išiel na Národnú radu. Tam bolo zrejmé, že tie opatrenia prispievajú k znižovaniu reprodukčného čísla, z 1,2 , 1,3 až 0,9 na základe opatrení, ktoré boli prijaté hneď v januári. Takže by ste sa to dozvedeli, že čo to vlastne spôsobilo. Viete, buď niekto číta s porozumením alebo nečíta. Tak asi tu je, bohužiaľ, rozdiel. Neviem, čo k tomu viac dodať. Asi toľko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 10:23 - 10:24 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Pán poslanec, priebežne sú dáta zverejňované, každý o tom vie; nczis.sk, máte tam počet hospitalizovaných, suspektných, počet úmrtí, odkázal na to aj vládny návrh. Rovnako v uznesení vlády ohľadom COVID-automatu je prehľad odbornej literatúry, kde sa naozaj dozviete všetko, čo potrebujete vedieť aj v súvislosti s týmto vírusom, aj s touto pandémiou, aj s ostatnými mutáciami. Takže tu ide o to, že či chcete, alebo nechcete. Ak proste nechcete sa dozvedieť, tak sa nedozviete. Ak chcete šíriť medzi ľudí chaos a paniku a nechcete im povedať, že sa majú chrániť a hovoríte tu takéto, prepáčte, ale nezmysly a dezinformácie, ak si myslíte, že toto je naozaj prospešné pre ochranu zdravia ľudí, je to, samozrejme, váš názor, vaša zodpovednosť. Z môjho pohľadu je to absolútne nezodpovedné, a takýmto spôsobom ľuďom ubližujete, pretože neupozorňujete ich naozaj na nebezpečie, o ktorom všetci vedia. Ďakujem.
Skryt prepis
 

24.2.2021 19:12 - 19:14 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ešte raz veľmi krátko. K tým testom, pán poslanec Blanár. Tu ide o to, aby bolo možné dať tie testy aj neverejným subjektom. To znamená nielen MOM-kám, ale aj automobilkám, iným subjektom, ktoré robia testovanie sami. To znamená, v rámci toho je tu takto vytvorený priestor. A ešte aj vôbec o to, že ideme míňať nejaké testy, ide o to, dať ľuďom možnosť, aby sa pretestovali, ľudia sa chcú testovať. To nie je len tá debata o tom, či robiť celoplošné testovanie alebo nie, jednoducho je to spôsob dať tiež ľuďom priestor, aby vedeli, ako na tom sú, a chránili aj seba, aj svojich blízkych, aj svojich kolegov. To tak jednoducho je. A môžeme sa teraz na tom zhodnúť, nezhodnúť, ale toto je na to vytvorený priestor.
Reprofilizácia, samozrejme, určite by bolo namieste, keby vám k tomu bližšie aj povedal pán minister zdravotníctva. Každopádne je zrejmé, že jedna vec je, že môžte o to požiadať, a druhá vec je, že považujete za potrebné, aby sa to udialo. To znamená, teraz v tej miere hospitalizovaných osôb, ktoré sú na COVID, je proste jednoznačne potrebné, aby tu bol priestor aj pre vládu, aj pre člena vlády, ktorý to má na starosti, ministra zdravotníctva, ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, a v tejto súvislosti ak sa bavíme o zdravotníckych pracovníkoch, tak potom je to vlastne, súvisí to aj s rezortom ministra vnútra a priestor pre okresné úrady, aby boli dané aj príkazy na pracovnú pohotovosť pre tých pracovníkov, ktorí sú jednoducho nevyhnutní momentálne pre zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v domovoch sociálnych služieb a aj v niektorých nemocniciach. V niektorých nemocniciach je to v desiatkach potrebné.
Môžeme o tom diskutovať, že či toto je ten nástroj alebo iný. V tomto momente ja hovorím, že je to nevyhnutné a tento priestor tu potrebný je. Takže áno, vy dáte ľudí napospas, ak to nepodporíte. Tak to jednoducho je, či sa vám to páči alebo nie. Súčasne môžme sa baviť o tom, že poďme sa baviť o inej právnej úprave, komplexnej, ale to je iná práca, nejaký pandemický zákon, ktorý majú v iných krajinách. Je to absolútne legitímne, bavme sa o tom, ale v tomto momente, dnes je potrebné podporiť núdzový stav. Tak to je.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.2.2021 19:06 - 19:10 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, za slovo, ja by som chcela iba v krátkosti reagovať.
Pán poslanec Blanár, ja vám rozumiem. Rozumiem tomu, že je absolútne legitímne rozprávať sa o tom, čo môžme urobiť účinnejšie a lepšie. Tomu rozumiem. Tá debata je úplne namieste. Rozumiem vám, že chcete sa o tom rozprávať s ministrom zdravotníctva, úplne legitímne, rozumiem to.
Tu sa však rozprávame o tom, že keď nepredĺžime núdzový stav, tak ľudí hodíme do vody. Jednoducho tu nebude žiadny priestor pre reprofilizáciu lôžok, ktoré sú potrebné pre COVID pacientov. Sú dáta, ktoré sú jasné. Sú jasné v materiáli, jednoducho keď ich nechcete vidieť, tak ich nevidíte, ale v materiáli je jasné, koľko pacientov máme momentálne hospitalizovaných na COVID. Priebežne je to zverejňované na stránke korona.gov.sk, to znamená, je zrejme, že aj voči tomu číslu, ktoré bolo v čase prijatia uznesenia vlády, k dnešku o ďalšie stovky máme viac hospitalizovaných.
Je zrejmé, že tie opatrenia, ktoré súvisia s lockdownom, účinné sú. To je jednoducho spôsob, ako to robia v iných krajinách. Urobiť lockdown a obmedziť mobilitu sa dá jedine cez zákaz vychádzania. Súvisí s tým aj zákaz zhromažďovania a toto je jednoducho cesta. A s nejakým koktailom testov, to tak jednoducho je. Je to tak zo všetkých krajín okolo, to nie je nič výnimočné. Môžme to urobiť jedine vtedy, že ten nástroj budeme mať v rukách ako vláda. Takto je nastavený právny stav.
Môžeme sa baviť o tom, že máme prijať nový zákon pandemický. Môžeme, nech sa páči. Ale takto je jednoducho právny stav v zmysle ústavy, v zmysle princípov právneho štátu, inak sa to teraz nedá. Takže buď hodíte ľudí do vody a nepomôžete im a budeme ignorovať povinnosť štátu chrániť zdravie ľudí, a ten nástroj v tomto momente je, že sa predĺži núdzový stav, alebo to proste nebudeme riešiť. A to je, vidím, že to je cesta vaša. Takže môžme sa tu, samozrejme, baviť o účinných opatreniach, ale v tomto momente to, čo môže vláda urobiť, ak chce riadiť nejakým spôsobom pandémiu, urobiť to najlepšie pre ochranu života a zdravia, v tomto momente je predĺžiť núdzový stav. Inak stráca vláda priestor, ako to kontrolovať.
Čo sa týka tých čísiel. Jednoznačne vy používate zo strany 4 toho pôvodného materiálu, toho úvodného k odôvodneniu odsek, ktorý, komunikačne vám rozumiem, ako postaviť to teraz na otázke očkovania. Áno, súhlasím s vami, nie je šťastný ten odsek. Úplne s vami súhlasím, ale určite nebolo nejakým spôsobom zámerom vlády poukazovať na to, že kým nebude zaočkovaná populácia v tomto čísle, že dovtedy má trvať núdzový stav. Takýto zámer nebol, takto to nevyplýva zo žiadneho rokovania vlády a ako predkladateľ za vládu som to vysvetlila, že toto je vážne nedorozumenie. A jednoznačne to oprávnenie mám na základe rozhodnutia vlády, takže ak niekto môže niečo vysvetliť, som to teraz ja. A ja vám vysvetľujem, že toto zámer nebol a takýmto spôsobom to interpretovať je nesprávne.
Ale ten odsek nad tým jasne hovorí to, na čo ste poukazovali, že nie je vôbec nejak zrejmé z materiálu, že mobilita, zníženie mobility nám znížilo reprodukčné číslo jednoznačne, a to od momentu vlastne zavedenia opatrení z čísla 1,2, 1,3, kedy sme boli na reprodukčnom čísle, čo sa týka šírenia vírusu, tak sa to znížilo na hodnotu 0,9 v prvej polovici januára. To znamená, to bol ten prvý efekt, ktorý sa hneď ukázal pri znížení mobility. Momentálne to číslo je okolo 1,05. To znamená, je zrejmé, že to udržiavame na nejakej hladine. Akonáhle pustíme tie opatrenia, to reprodukčné číslo pôjde hore. To znamená, že ak chcete skutočne, aby to nemocnice nezvládali nijako, tak nepodporte núdzový stav. Ak chcete, aby to krajina nejakým spôsobom zvládala, tak treba podporiť núdzový stav.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.2.2021 16:21 - 16:28 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovolím si predložiť návrh vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie.
Ako poverená členka vlády si dovoľujem požiadať vás o podporu tohto návrhu, ktorý súvisí s uznesením vlády zo dňa 5. februára, ktorým vláda opätovne predĺžila v zmysle ústavného zákona na obdobie 40 dní – s účinnosťou teda od tohto 8. februára 2021 – núdzový stav.
Uvedomujem si, že prichádza vláda už druhýkrát na pôdu parlamentu, aby požiadala poslancov, poslankyne Národnej rady o predĺženie núdzového stavu. Zaiste, vláda si uvedomuje, že núdzový stav predpokladá možnosť vlády významným spôsobom zasiahnuť do základných práv a slobôd ľudí. Súčasne vláda si uvedomuje, že leží na nej bremeno pozitívneho záväzku štátu prijímať také opatrenia, ktoré sú účinné pre ochranu zdravia a života ľudí.
S ohľadom na to, že čelíme pandémii, a v súvislosti ešte s tzv. britskou mutáciou vírusu pri pandémii ochorenia COVID-19 bez núdzového stavu vláda nebude mať v rukách možnosť, nástroj, ako účinne môže prijímať opatrenia, ktoré sa javia ako dôležité pre ochranu života a zdravia ľudí pri boji s pandémiou.
Znamená to práve možnosť prijímať opatrenia, ktoré súvisia s tzv. lockdownom, to znamená umožniť opatrenia, ktoré súvisia so zákazom vychádzania, obmedzovania aj slobody pohybu, pobytu, so zákazom zhromažďovania.
Vláda si uvedomuje, že sa jedná o významný zásah do základných práv a slobôd. Uvedomuje si, že takýto zásah musí byť nevyhnutný a musí byť primeraný s ohľadom na záujem, pre ktorý takéto obmedzenia prijíma.
Som presvedčená s ohľadom aj na všetky dôvody, ktoré vláda predostrela už v súvislosti s materiálom, ktorým sa obrátila na vládu, ale v súvislosti aj s materiálom, v ktorom bližšie odôvodnila – či už právne, alebo aj skutkovo – dôvody, pre ktoré je potrebné, aby núdzový stav bol opätovne predĺžený. Vláda teda aj dnes dopĺňala (zaznievanie gongu) argumenty pre poslancov, poslankyne Národnej rady svojím uznesením z dnešného dňa, ktorý sme vám takisto zaslali a dali k dispozícii, kde sme bližšie dôvodili jednak právnou argumentáciou, pričom s ohľadom aj na rozhodnutia Ústavného súdu jednoducho vláda má pozitívny záväzok prijímať účinné opatrenia. To znamená, nemôže sa vzdať svojej povinnosti takéto opatrenia prijímať a niesť zodpovednosť aj politické bremeno, ale aj skutočné bremeno, prijímať a robiť také rozhodnutia, ktoré sa javia v tomto momente naozaj za potrebné.
Nie je to len možnosť pre vládu prijímať opatrenia v súvislosti so zákazom vychádzania alebo so zákazom zhromažďovania sa a s obmedzeniami v tejto oblasti. Súvisí to aj s nástrojmi, ktoré súvisia potom so spustením mechanizmov tzv. hospodárskej mobilizácie a v nadväznosti na to možnosť aj pre ministerstvo zdravotníctva, aj pre ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny prijímať také opatrenia, ktoré sú dôležité, aby v domovoch sociálnych služieb, aby v nemocniciach bol dostatočný počet zdravotníkov, ktorí poskytujú práve teraz v dostatočnom množstve služby pre svojich klientov, pre pacientov, ktorých máme v nemocniciach. Súvisí s tým tiež možnosť pre ministra zdravotníctva, pre ministerstvo zdravotníctva prijímať opatrenia z centrálnej úrovne smerom k nemocniciam, ktoré súvisia s otázkou tzv. reprofilizácie dostatočných lôžok pre pacientov, ktoré čelia takémuto vírusu, aby jednoducho nemocnice boli pripravené a s ohľadom na počet hospitalizovaných, ktorý, viete, že aj k dnešnému dňu stúpol už voči 8. februáru o ďalšiu stovku, o ďalšie stovky vlastne ľudí, ktorí sú hospitalizovaní, aby jednoducho nemocnice mali takúto kapacitu a boli schopné poskytovať zdravotnú starostlivosť.
Môžme zaiste spolu diskutovať o tom, či tieto opatrenia, ktoré prijíma vláda, sú dostatočne účinné. Takáto debata je absolútne legitímna a je namieste, aby sme ju spolu zvádzali, či už je to v rámci koalície, ale aj spolu s opozíciou. Súčasne však treba povedať, že ak by dnes parlament nepredĺžil núdzový stav, neschválil by uznesenie vlády, nepodporil by teda trvanie tohto núdzového stavu a s ohľadom na to možnosť pre vládu, pre ministra zdravotníctva, pre ministerstvo práce prijímať opatrenia, ktoré sú dôležité pre boj s pandémiou, pre vytvorenie kapacít pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti ľuďom, ktorí sú či už v domovoch sociálnych služieb, alebo v nemocniciach, tak vláda by vlastne stratila akékoľvek nástroje, aby mohla účinne centrálne realizovať ochranu, starostlivosť ľudí v rámci zdravotnej starostlivosti. Teda pre ochranu života a zdravia. Ľudí by sme fakticky nechali napospas im samotným, nemocnice by sme nechali svojvoľne rozhodovať o tom, v akých kapacitách sú čoho schopné, a nebola by tu možnosť nijakým spôsobom centrálne riadiť boj s touto pandémiou.
V tejto súvislosti si vás preto dovoľujem požiadať o podporu a podporu pri rozhodovaní sa ako poslancov, poslankyne pri rozhodovaní o núdzovom stave.
Určite nie je pravdou, že vláda takýmto spôsobom len jednoducho predlžuje núdzový stav, pretože by nebola schopná, spôsobilá nijakým spôsobom prijímať žiadne opatrenia a bude tak vykonávať do momentu, kým nebude zaočkovaný dostatočný počet obyvateľstva. Takýmto spôsobom k tomu určite vláda nepristupuje. Dnes jednoznačne je potrebné, aby sme núdzovému stavu dali možnosť ešte pokračovať ďalej a súčasne popritom viedli vážnu diskusiu, aké opatrenia naďalej sú potrebné a účinné pre boj s pandémiou. Ak dnes nepredĺžime núdzový stav, necháme ľudí napospas a vláda nebude môcť nijakým spôsobom koordinovane riešiť túto situáciu.
Dovoľujem si vás preto požiadať o podporu.
Skryt prepis
 

5.2.2021 10:43 - 10:58 hod.

Mária Kolíková
 

Vystúpenie 4.2.2021 17:27 - 17:29 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vám predstaviť, by som povedala, veľmi stručný návrh zmeny zákona, ktorá ale v niečom je veľmi kľúčová, pretože nám umožňuje rozšíriť okruh tzv. emeritných sudcov, aby sme sfunkčnili hodnotiace komisie, ktoré nám hodnotia pravidelne sudcov, hodnotia nám kandidátov do výberových konaní na predsedov súdov, hodnotia nám sudcov, ktorí v rámci kariérneho rastu sa uchádzajú o pozíciu na vyššom súde. Osobitne momentálne je to veľmi dôležité pre obsadenie Najvyššieho súdu kvalitnými sudcami.
Tieto výberové konania momentálne blokuje situácia, že nemáme dostatočne funkčné hodnotiace komisie a práve inštitút tzv. emeritných sudcov by mal k tomu napomôcť, avšak v rámci právnej úpravy zákonodarca, a istým spôsobom asi to uniklo aj výkonnej moci, opomenul skupinu tých emeritných sudcov, ktorým zanikol výkon funkcie dosiahnutím veku a odvolaním prezidentkou, resp. prezidentom Slovenskej republiky. A my len to, čo riešime, je, chceme túto skupinu doplniť do zákona a umožniť práve aj tejto skupine, aby, emeritných sudcov, aby sa nám mohli uchádzať o členov hodnotiacej komisie. A je to práve ten potenciál, ktorý by nám pomohol tieto hodnotiace komisie sfunkčniť.
Hodnotiace komisie, vlastne sudca, či už ten, ktorý je momentálne vo výkone funkcie sudcu, alebo tzv. emeritný, na plný výkon, je to veľmi dôležitá pozícia, nie je vôbec jedno, aká je to osoba. A práve medzi aj tými osobami, ktoré nám skončili vo výkone plnej funkcie z dôvodu veku, tak je potenciál tých sudcov, ktorí sú veľmi dobrí na takéto hodnotenie, nemajú vlastne žiadnu závislosť už ku kolegom, pretože vlastne skončili výkon funkcie.
Takže ja si vás dovoľujem požiadať o podporu tohto návrhu, ktorý je veľmi dôležitý na to, aby sme mali zabezpečený chod justície a mohli sme plne obsadiť súdy a mali predsedov na súdoch, kde sú blokované výberové konania. Tak ja si vás dovoľujem požiadať o podporu.
Skryt prepis