Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

22.6.2022 o 11:55 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 18.10.2022 14:10 - 14:10 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zareagujem asi od konca.
Pán Kuffa, ja nemám čo na to povedať, čo vy tu dva a pol roka predvádzate asi len toľko, že vy ste veľmi zlý človek. Veľmi zlý. A to, že tam je v tom uznesení spomenutá aj židovská menšina a LGBTI, že je to spojené, tak to v prvom rade spojil ten vrah, ktorý sa vyjadroval na adresu týchto ľudí. A viac k tomu asi niet čo dodať. Možno by som iba doplnil v mojej rozprave, keď som uvádzal ten pozmeňujúci a doplňujúci návrh, chcel som len pre korektnosť uviesť, že tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh nepredkladám sám, ale je to pozmeňovák poslancov, okrem mňa ešte Róberta Haláka, Moniky Kozelovej, Anny Miernej, Anny Remiášovej, Jaromíra Šíbla, Tomáša Šudíka, Jarmily Vaňovej a Vladimíra Zajačika, takže len aby som to uviedol, že je to teda pozmeňovák za viacerých poslancov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.10.2022 13:55 - 13:55 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, v stredu 12. októbra otriasla Slovenskom dvojnásobná vražda ľudí, ktorí sa hlásili k LGBTI+. Na úvod mi dovoľte vyjadriť predovšetkým nielen ľútosť nad tým, čo sa stalo, úprimnú sústrasť pozostalým Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, ale aj podporu všetkým, ktorí sú pre svoju inakosť prenasledovaní, či stigmatizovaní, predovšetkým LGBTI+ ľuďom.
Jedným zo základných prvkov demokracie je, že väčšina dbá na práva a slobody menšín. Táto vražda z nenávisti je nielen útokom na celú LGBTI komunitu, ale aj na základné slobody dané ústavou, čím podkopáva demokratické princípy našej krajiny. Voči tomuto sa musíme aj ako politici postaviť a tieto hodnoty slobody a demokracie brániť. Tak ako už uviedol predkladateľ, prichádzame s návrhom uznesenia, ktorým v skratke chceme nielen odsúdiť tento otrasný čin a vyjadriť podporu LGBTI ľuďom, ale aj vyzvať všetkých politikov a verejne činné osoby, aby sa vyvarovali nenávistných prejavom, ktoré môžu viesť k prejavom násilia a zároveň požiadať vládu Slovenskej republiky, aby naplnila svoje záväzky z programového vyhlásenia vlády zamerané na zlepšenie postavenia menšín, komunít, najmä osôb žijúcich v jednej domácnosti.
Verím, že v parlamente v tomto pléne sú poslanci, ktorí sa v takejto zlomovej situácii dokážu postaviť za LGBTI ľudí. Vyslať im jasný signál, že sú súčasťou našej spoločnosti a sme pripravení ich chrániť a postaviť sa za nich. Aj v pléne Národnej rady sa totiž v ostatných mesiacoch objavilo viacero verbálnych aj legislatívnych pokusov obmedzovať práva a slobody rôznych skupín obyvateľov. Napriek tomu, že neboli úspešné, pre niektoré menšiny a komunity boli nepríjemným signálom, ktorý v nich vyvolal pocit neistoty, či dokonca obavy zo svojej budúcnosti. Dovolím si povedať, že takéto legislatívne snahy mohli vo verejnosti vyvolať aj vlnu nenávisti k určitej skupine napríklad k LGBTI ľuďom. Niektorí politici si verbálnymi alebo legislatívnymi aktivitami zbierajú lacné politické body na šírenie nenávisti a netolerancii a toto je dôležité zastaviť. Je na čase, aby sme z parlamentu vyslali pozitívny signál k týmto ľuďom, zároveň si myslím, že ak zákonom upravíme životné situácie komunity LGBTI, tak aj obyvatelia Slovenska lepšie akceptujú menšiny komunity a týchto ľudí a zároveň verím, že sa im u bude lepšie žiť. Žiadame koaličných aj opozičných kolegov o podporu tohto uznesenia, keďže predpokladom ďalšieho riadneho fungovania Národnej rady Slovenskej republiky je aj rešpekt k odlišnostiam, ktoré v spoločnosti existujú, a našou úlohou ako poslancov je zastupovať všetkých občanov bez rozdielu. Iba tak dokážeme ďalej pripravovať a schvaľovať zákony, ktoré Slovensko posunú dopredu.
Vzhľadom na to, že predložené uznesenie, tak ako ho predniesol kolega predkladateľ, je výsledkom koaličnej dohody a kompromisu, navrhujem doň doplniť niektoré formulácie najmä preto, aby záväzky, ktoré z neho vyplývajú pre vládu Slovenskej republiky, boli nespochybniteľné a úplne jasne definované.
Pán predsedajúci, dovoľte mi preto uviesť pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov, ktorý som pred malou chvíľou doručil aj na organizačný odbor Národnej rady Slovenskej republiky. Najprv prečítam odôvodnenie.
K bodu 1. Je potrebné vyjadriť zreteľ na všetky relevantné medzinárodnoprávne dokumenty, ktorými je Slovenská republiky viazaná. A zároveň odôvodnenie k bodu 2. Je potrebné pre úplnosť poukázať na všetky záväzky z Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na obdobie 2021 - 2024.
Teraz ak dovolíte, prečítam znenie paragrafov. Ak to tak môžeme nazvať alebo teda jednotlivých bodov.
1. Bod A uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky sa označuje ako bod B a bod A znie:
"A. So zreteľom na Ústavu Slovenskej republiky, Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, Chartu Organizácie spojených národov, Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Medzinárodný dohovor o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie a ďalšie medzinárodné dokumenty zaoberajúce sa ochranou ľudských práv, ktorými je Slovenská republika viazaná."
Ostatné body sa primerane preznačia.
Prečítam bod 2 pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu.
2. V bode E sa na konci pripája táto veta: "Rovnako žiada vládu Slovenskej republiky, aby urýchlene naplnila záväzky z Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na obdobie 2021 - 2024 osobitne zamerané na zlepšenie situácie sexuálnych menšín, ako aj osôb žijúcich v spoločnej domácnosti."
Ďakujem pekne. Dovoľte mi podobne ako predkladateľ na záver povedať, že by som bol naozaj veľmi rád, keby sme žili v tolerantnejšej spoločnosti, a preto vás aj týmto žiadam o podporu predloženého uznesenia aj pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.6.2022 17:55 - 18:10 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak už len z úcty k tejto pozícii, tak významnej pozícii, akým je vedenie verejnoprávneho média, si dovolím aspoň v krátkosti vystúpiť k tomuto bodu. Veľmi v krátkosti by som chcel iba povedať, že verejné vypočutie, aké prebehlo na pôde výboru pre kultúru a médiá, bolo azda najlepším verejným vypočutím, aké kedy bolo a akým prechádzali kandidáti na post generálneho riaditeľa RTVS.
Vďaka všetkým kolegom z výboru, teda predovšetkým koaličným kolegom z výboru, sme sa rozhodli zriadiť poradnú komisiu pre voľbu generálneho riaditeľa RTVS, prizvali sme zástupcov odbornej verejnosti, čo sa nikdy predtým nestalo. Ľudia z rôznych oblastí spoločenského, kultúrneho, mediálneho, akademického a iného života boli účastní a mohli klásť kandidátom otázky. Po verejnom vypočutí zasadli ako poradný orgán výboru, spracovali veľmi kvalitné a odborné stanovisko, ktoré má každý poslanec v prílohe návrhu na voľbu generálneho riaditeľa, každý si tak môže prečítať naozaj názor a hodnotenie odborníkov, ktorí sa teda tohto vypočutia zúčastnili, a zároveň okrem nejakého písomného ústneho hodnotenia, ktorým hodnotia silné a slabé stránky týchto uchádzačov, tak títo odborníci zoradili uchádzačov aj do troch rôznych kategórií, odporúčaní kandidáti, prijateľní kandidáti a neodporúčaní kandidáti. A ako som už uviedol, svoje hodnotenia a svoje také nejaké zaradenie do týchto skupín odôvodnili naozaj veľmi vysoko odborným stanoviskom. Ku každému kandidátovi uviedli všetky jeho kvality, čo sa týka projektu, prezentácie, vízie a možno aj takej morálnej integrity.
Takže toto si myslím, že je naozaj veľký prínos do tohto celého procesu. Zároveň som rád, že je v koalícii zhoda na tom, že táto voľba bude verejná. To znamená, nie tak ako v minulosti. Každý občan si bude môcť skontrolovať, ako poslanci hlasovali, čo je tiež ďalší významný a výrazný krok k lepšiemu.
No a na záver teda mi dovoľte dodať, že ako spravodajca oznamujem, že hlasovanie teda bude zajtra, najbližšie hlasovanie o jedenástej hodine.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.6.2022 17:55 - 18:10 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť informáciu výboru pre kultúru a médiá o prerokovaní návrhu na voľbu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska. Výbor pre kultúru a médiá zverejnil dňa 27. apríla 2022 výzvu na prihlasovanie sa kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska podľa § 17 zákona č. 532/2010 o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Na základe výzvy dostal výbor do stanoveného termínu deväť prihlášok kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa, následne výbor overil, či kandidáti spĺňajú podmienky stanovené v súlade s § 16 ods. 1 a 2 zákona. Na verejné vypočutie dňa 13. júna 2022 bolo pozvaných osem kandidátov - pán Peter Badač, Tibor Búza, Ivan Golian, Peter Janků, Ľuboš Machaj, Jaroslav Rezník, Vladimír Seman a Daniel Živica.
Verejného vypočutia sa zúčastnilo osem kandidátov, jeden z uvedených kandidátov pán Juraj Kabát nebol pozvaný na verejné vypočutie, nakoľko nesplnil podmienky podľa § 16 ods. 2 zákona. Gestorský výbor po verejnom vypočutí konštatoval, že všetci zúčastnení kandidáti spĺňajú všetky náležitosti a kritériá podľa § 16 ods. 1 a 2 zákona. Z uvedeného dôvodu sú všetci ôsmi kandidáti spôsobilí zúčastniť sa voľby na funkciu generálneho riaditeľa RTVS. Gestorský výbor po zvážení týchto skutočností uznesením číslo 180 zo 16. júna 2022 súhlasí s návrhom na voľbu generálneho riaditeľa RTVS, tlač 1065, ktorého súčasťou je stanovisko poradnej komisie pre voľbu generálneho riaditeľa RTVS zriadenej výborom pre kultúru a médiá. Návrh na uznesenie Národnej rady je v prílohe.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

22.6.2022 11:55 - 12:00 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne. Ja by som iba chcel poprosiť členov výboru pre kultúru a médiá, aby prišli na schôdzu výboru v rokovacej miestnosti výboru. Ďakujem.
Skryt prepis
 

17.6.2022 10:25 - 10:40 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem (rečník si odkašlal), pardon. Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť informáciu výboru pre kultúru a médiá o prerokovaní Správy o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2021 vo výbore.
Správu o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2021 pridelil predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 997 z 31. marca 2022 na prerokovanie výboru pre kultúru a médiá. Súčasne poveril výbor predložiť informáciu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu vo výbore a návrh uznesenia Národnej rady.
Výbor pre kultúru a médiá prerokoval Správu o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2021 a odporučil ju Národnej rade uznesením č. 165 z 26. apríla 2022 schváliť.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade
1) schváliť Správu o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2021,
2) vysloviť súhlas, aby predsedníčka Rady pre vysielanie a retransmisiu pani Marta Danielová správu uviedla a mohla vystúpiť v rozprave na schôdzi Národnej rady.
Súčasne ma výbor určil za spravodajcu výboru a poveril ma, aby som informoval Národnú radu o výsledku rokovania vo výbore.
Prerokovaná informácia k správe bola schválená uznesením gestorského výboru č. 168 zo dňa 26. apríla 2022. Návrh na uznesenie Národnej rady je v prílohe.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.6.2022 11:40 - 11:55 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne. Chcel by som poprosiť všetkých členov výboru pre kultúru a médiá na, aby sa zúčastnili schôdze výboru o 12.05 h v rokovacej miestnosti výboru č. 32.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.6.2022 12:10 - 12:23 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem, chcel by som poprosiť členov výboru pre kultúru a médiá, o päť minút budeme mať schôdzu výboru v rokovacej miestnosti č. 32.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.6.2022 18:10 - 18:25 hod.

Kristián Čekovský
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Za mňa v rámci rozpravy by som chcel uviesť len toľko, že v súvislosti s predloženým pozmeňujúcim návrhom pani poslankyne Kozelovej žiadam vyňať na samostatné hlasovanie bod 2 môjho pozmeňujúceho návrhu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

14.6.2022 17:40 - 17:55 hod.

Kristián Čekovský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No namiesto diskusie k mediálnemu zákonu je tu diskusia o niečom inom, ale ja na druhej strane ďakujem, že ste v podstate týmito vašimi vystúpeniami urobili desaťminútovú reklamu na verejné vypočutie, ktoré trvalo jedenásť hodín, čiže predpokladám, že možno po tomto vystúpení vašom sa k tomu niekto spätne vráti. Bude to chcieť vidieť, pozrie si to a sám sa presvedčí, ako veľmi klamete a akým spôsobom vyzeralo to verejné vypočutie.
Musím ale naozaj oceniť, ako fantasticky viete predať svoju vlastnú nevedomosť, pani Vaľová, pretože vy ste vlastne niekam prišli, nič ste nevedeli, ale vlastne celý svet je na vine. Boli tu študenti, tak ja to iba tak prirovnám k tomu, že ste v podstate ako taká žiačka, ktorá nechodí do školy, a potom keď príde nejaká písomka alebo nejaký test, tak nadáva na učiteľku a na celý svet, že je na vine, ale pritom ste neboli tam, kde ste mali byť, keď to bolo treba. Pretože vznik celej tejto komisie bol v podstate riešený na výbore pre kultúru a médiá, kam nechodíte, boli tam predložené návrhy, akým spôsobom má tá komisia vyzerať, kto v tej komisii by mal byť zastúpený, aké organizácie, či už je to Najvyšší kontrolný úrad, Slovenská akadémia vied, kultúrna, novinárska, akademická obec, zástupcovia menšín, rómskej menšiny, maďarskej menšiny, národnostnej, takže naozaj široké zastúpenie. Títo, tieto organizácie následne ponúkli mená a tieto mená boli opäť oznámené na výbore pre kultúru a médiá, čiže keď ste niekam včera prišli a nevedeli ste, kto tam je, tak len preto, pretože ste neboli pred tým na výboroch. Zároveň len na poslednú, pre krátkosť času, predsedom komisie musí byť podľa rokovacieho poriadku poslanec. Takže nehnevajte sa, nerád by som tam bol, ale je to tak a nehlasujem tam, jednoducho sa zúčastňujem.
Skryt prepis