Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:47 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2021 9:40 - 9:55 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Opäť zopakujem, ja s týmto zákonom ako-takým nemám problém, ale chcem poukázať na to, chcel by som, aby štát začal kontrolovať aj jednotkové ceny potravín alebo urobil teraz nejaký prehľad toho, aké sú jednotkové ceny potravín, aby sa to dalo v budúcnosti skontrolovať.
Skutočne keď zoberieme napríklad ten rohlík, ja si nemyslím, že to urobia práve na rohlíku, ale urobia to na iných tovaroch, ale keď rohlík stojí osem centov a má stáť desať, no alebo prípadne jednotková cena by sa náhodou upravila na takúto úroveň, je to nárast o dvadsať percent, ale u iných tovarov to môže byť oveľa menej, ale môže to byť skryté v tej cene.
Čiže otázka je, aké sú dnes tie jednotkové ceny, ktoré by sa mali zaokrúhľovať, a aké budú po prijatí tohto zákona.
Chcem len upozorniť, že potraviny nám raketovo rastú. Keď si zoberiem len také paradajky, tak oproti októbru 2020 a októbru 2021 zrástli o 13,25 %, kuracie prsia o 9,96 %, rastlinný olej o 16,26 %, maslo o 17,38 %, chlieb celozrnný 6,08 %. Tieto nárasty musíme zastaviť a veľkú časť tej zodpovednosti majú práve v rukách reťazce, ale mal by to práve štát kontrolovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2021 9:25 - 9:40 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja v podstate nemám nejaký zásadný problém s tým, že by sa zrušili 1-, 2-centové mince, ale v určitom zmysle musím súhlasiť aj s tým, čo hovoril tuto pán poslanec Kuffa. Je tu podľa mňa dosť veľké nebezpečenstvo, a to je otázka hlavná teda aj na pána ministra, aj na pána Viskupiča, ktorý bol v rozprave. Ako chce štát zabezpečiť, aby sa tieto transformácie nezneužívali? Lebo áno, osemcentový rožok na desať centov, ak bude niekto zaokrúhľovať, ja viem, že vy poviete, že zaokrúhľuje sa až celý nákup, s čím ja súhlasím, o to menší dopad to bude mať na ľudí, ale aby si to tí obchodníci nevyložili po svojom, lebo oni si tie ceny tvoria sami. Oni sa vás nemusia pýtať, že či... Povedia, však máme zákon, super, takže osem centov už nie je, ale bude desať. Čiže my vidíme, ako tu stúpajú ceny potravín cca o 3,7 % a takéto pomaličké zdražovanie môže nastať aj z takéhoto dôvodu, lebo vy viete veľmi dobre, že obchodníci veľmi radi využijú každú príležitosť na to, aby zvýšili svoje marže.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2021 16:34 - 16:35 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Mikulec, mali ste sa vyjadriť k veciam, ktoré sme napísali do dôvodovej správy. V podstate k tak závažným obvineniam, ako je korupcia, ste sa absolútne nevyjadrili, ale vy máte tú drzosť hovoriť tu o tých druhých, ktorí akože berú úplatky a to sú tí zlí a vy, vy ste ten najčistejší zo všetkých. Dokonca ste hovorili o morálke. Myslím si, že vy o morálke nemôžte nič hovoriť.
Ďalšia vec. Desať minút ste nám tu vysvetľovali, ako pani Santusová porušila interné predpisy a ako sa mala prihlásiť, aby si nechala niečo odsúhlasiť pánom Scholtzom. To je ten, o ktorom sa hovorí v tých odposluchoch. Kde Čurilla a ostatní aj so Scholtzom sa dohovárajú, ako urobiť jedno sprisahanie na pani Santusovú a vyšetrovací tím. Vy tu idete rozprávať, že, že, čo, čo ja, ja fakt nechápem, keď zobereme napríklad, z toho vyšetrovacieho tímu je pán Ďurka. A pán Ďurka je ten, ktorý dostal generála Lučanského do basy. Ten Ďurka, ktorý dnes sedí aj s Čurillom v base za to, že sú na nich odposluchy, že hovoria o tom, že ste ich k niečomu inštruovali. K tomuto sa nám vyjadrite, nie o tom, ako pani Santusová nejaké vnútorné predpisy nedodržala.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2021 15:49 - 15:51 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán Heger, chcem sa opýtať, keď ste tu vymenovali všetkých tých, o ktorých ste hovorili, bol to zoznam, ako keby ste si prečítali Denník N a ste nám to tu predniesli. A začali ste s jedným pánom, sa volá že Makó. Tento pán bol tak potrestaný za všetky tie veci, čo napáchal, že ste zaňho dokonca navýšili rozpočet SIS o 20 mil. na to, aby ho SIS zobrala do svojich radov. Nikto to, samozrejme, neprizná, ale na druhej strane, keď si zoberete stav, keď bola mafia v Taliansku, tak vtedy mafia korumpovala štát.
Vy viete, čo ste spravili? Vy ste to obrátili úplne naruby a štát tu korumpuje mafiána tým, že mu dáva zákazky za 9 a pol milióna euro. Tak do takého, do takéhoto absurdistanu ste to dostali.
Samozrejme, že všetci tí, ktorí vám niečo porozprávali dostali, už väčšina z nich je na slobode a jediný cieľ je zničiť svojich politických súperov. Viete, právo sa nedá dosiahnuť neprávom a ja som za to, aby, ak sa niekomu niečo dokáže, aby bol za to potrestaný.
Ale viete, máme tu aj také prípady, napríklad pán Ribár si odsedel úplne neprávom dva roky v base. Pán premiér, a vy hovoríte, máme tu na to tie všetky štácie, tak prečo to cez všetky štácie až po Najvyšší súd, ale nakoniec Ústavný súd rozhodol o tom, že pán Ribár bol neprávom dva roky v base. Vy ak budete takto ďalej pokračovať, ja neviem, kde bude brať štát na to peniaze, aby potom odškodňoval všetkých tých ľudí, ktorých budú púšťať, lebo to, čo sme si prečítali v uznesení, a to sú odposluchy, to nie sú žiadni kajúcnici. To, čo sme si tam prečítali, to je, to je na okamžité odstúpenie celej vlády. Ale ja si myslím, že takýchto vecí tu bude oveľa viac a ja som zvedavý, čo budete potom rozprávať, keď tu bude prepis pána Mikulca, ako dáva pokyny na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.9.2021 13:17 - 13:18 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem navrhnúť doplnenie programu o bod predloženie písomného plánu vlády na stabilizáciu stavu verejných financií od roku 2022, tak ako to aj navrhovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.
Ako odôvodnenie uvádzam, že verejné financie sú v katastrofálnom stave. Od roku 2019 nám dlh stúpol zo 48 % HDP na 62,7 % HDP, čiže o 15 mld. eur. Deficit podľa odhadu je v, IFP (Inštitútu pre finančnú politiku), v roku ´21 sa má pohybovať na úrovni až 8,8 % HDP. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť navrhuje konsolidáciu verejných financií na rozdiel od tejto vlády už od roku 2022. A mali by sme tak urobiť, aby sme zišli z tejto gréckej cesty.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 17:04 - 17:05 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán kolega, ďakujem za vaše vystúpenie, ale chcel by som pripomenúť pánovi ministrovi Lengvarskému rezolúciu 2361 Rady Európy, ktorá hovorí v svojom bode 731, že je potrebné zabezpečiť, aby občania boli informovaní, že očkovanie nie je povinné a že na nikoho nie je vyvíjaný politický, sociálny alebo iný nátlak, aby sa dal očkovať, ak si to neprajú sami. Bod 732 hovorí: zabezpečiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že nebol očkovaný kvôli možným zdravotným rizikám alebo nechcel byť očkovaný. Ja neviem, ako jasnejšie sa to dá ešte povedať.
Pán minister, pochopil som, že v tomto návrhu zatiaľ stále nie je, nie je, nehovorí sa o žiadnych nejakých kompenzáciách za to, čo navrhujete, rôzne tie testovania na to, aby človek mohol si zbehnúť na pivo. Tak ja sa pýtam, čo nie je diskriminujúce na tom, ak povolíte človeku, ktorý je očkovaný, si ísť dať pivo za dve eurá, a človeku, ktorý nie je očkovaný, že si môže dať to pivo za 25 euro plus 2 eurá, čiže 27 euro alebo pri PCR teste za 72 euro. Toto nie je diskriminujúce? A chcem sa opýtať, že vy takto, celá táto vláda, ide podporovať gastro, ktoré toľko trpelo počas COVID-u?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 15:47 - 15:49 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega ma trochu predbehol, ale ja by som tiež chcel reagovať na ten článok. Ja som si ho ráno prečítal a bol som v úžase, nie ani v šoku, ale v úžase, čo sa tam písalo. Volá sa, že „Smrť Lučanského niektorí kolegovia oslavovali“. Tak keď už niekto oslavuje smrť generála pokrikmi "yes", "yes", palec hore, tak to je, to je hyenizmus.
Ale v tomto článku sa píše aj o tom, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Kysel žiadal ministra Mikulca, aby odvolal Zuriana, lebo má rovnaké praktiky ako Lučanský. Šéfa NAKA odstavili od akejkoľvek činnosti vo vyšetrovaní kauzy Očistec a vraj všetko manažoval prokurátor Kysel. Tento prokurátor v podstate hovoril aj o tom, že treba ho odstaviť, lebo asi sa nemá pán Zurian dostať k niektorým informáciám a pán Zurian uvádza, že „dozvedel som sa“, že „až o osemmesačnej nečinnosti v trestnej veci, ktorá sa týka podozrenia z daňových trestných činov súčasných vládnych politikov“.
Ďalej sa v článku hovorí o tom, že kajúcnik Čech označil pána Mikulca ako človeka, ktorý zobral niekoľko tisíc eur za IT systémy pre Vojenské spravodajstvo.
Tak ja sa pýtam, vyšetruje niekto pána Mikulca? Je to rovnaké výpovede kajúcnika ako v ostatných prípadoch? Vykopol mu niekto dvere alebo pán minister má nejaký špeciálny prístup?
Vy idete hovoriť o tom, že my sme boli mafia?! Mafia ste vy, páni, a veľká!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 16:34 - 16:36 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Viskupič, môžem vám povedať, že keby banky platili plný bankový odvod, absolútne by nestrádali. Zisky bánk na Slovensku, čisté zisky po zdanení sa pohybujú nad úrovňou pol miliardy eur. A ak si pozrete čísla za posledné mesiace a posledný rok, tak, pri zhodnotení tých opravných položiek, tak tie zisky budú v podstate rovnaké. Keby sme... lebo každý vie, že tie opravné položky sa nenaplnia.
Ďalej musím ešte povedať aj to, že, samozrejme, my tiež hovoríme o tom, že dlh je obrovský, ja som už nemal čas to povedať, ale musí, musí sa vláda zaoberať aj dlhom a konsolidovať verejné financie, aj RRZ navrhuje konsolidáciu už v roku 2022, pričom v programe stability vláda stále hovorí o konsolidácii až od roku ´23. A každý rok keď budete znižovať deficit o jedno percento, konsolidovať o jedno percento, tak až v roku ´28 sa dosiahne ten cieľ programového vyhlásenia vlády, vyrovnaného rozpočtu, o ktorom sa toľko hovorí. Ja mám obavy, že toto sa úplne nenaplní a že, stále hovorím o tom, že je to program nestability.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.6.2021 16:22 - 16:32 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Dobrý deň. Vážené dámy, vážení páni, tento bod, ktorý tu momentálne preberáme, program stability, ja považujem za jeden najdôležitejší na tejto schôdzi, a preto som sa aj prihlásil do rozpravy, aby som k nemu vystúpil.
Prečo je dôležitý? Je to v podstate tak, jak povedal kolega, strednodobý dokument, ktorý sa predkladá Rade Európskej únie a je to v podstate nejaké východisko do ďalšieho rozpočtovacieho procesu a vychádza, vlastne z takýchto čísiel približne bude vychádzať aj ministerstvo financií aj pri zostavovaní rozpočtu na rok 2022 a na roky 2023 a 2024.
Na rozdiel od mojich kolegov ja by som tento program nenazval programom stability, ale programom nestability. A budem sa snažiť aj vysvetliť prečo a budem reagovať aj na niektoré veci, ktoré tu zazneli.
Musím povedať, že tak ako som upozorňoval už pri prvom navyšovaní rozpočtu na rok 2020, tak myslím si, že vyrábajú sa tu na jednej strane teplovzdušné balóny, čo sa týka výdavkov, na druhej strane, samozrejme, je to príležitosť pre pána ministra, aby sa pochválil, ako veľmi ušetril. Ale ak si pozreme napríklad rok 2020 a niekto sa trošku zahĺbil do tých čísel, tak vidíme, že výdavky štátneho rozpočtu nám enormne narastajú na jednej strane, na druhej strane pomoc, čo sa týka COVID-u za minulý rok, bola jedna z najnižších v rámci Európskej únie.
A keď sa chceme teda baviť v číslach, tak aj program stability, aj štátny záverečný účet hovorí o tom, že covidové výdavky, ktoré mali dopad na ESU, boli vo výške za minulý rok len 1,5 mld. eur, čo je enormne málo a z toho aj pramení tá nespokojnosť ľudí, ktorí proste nepocítili to, čo potrebovali, a tá pomoc, to dokazuje to, že tá pomoc bola nedostatočná. Tie prvé nástrely, že budeme pomáhať 1 mld. eur mesačne, boli absolútne nerealistické.
Ja by som sa možno ani nezamýšľal nad tým, keby nám stúpali výdavky, ale ja mám problém hlavne s necovidovými výdavkami, ktoré nám enormne rastú. Čiže, lebo keď si zoberieme, že v minulom roku len 1,5 mld. sme dali na covidové opatrenia, tak máme tu nárast necovidových opatrení a to sa týka aj roku 2021. Keď len porovnáme štátny rozpočet, výdavky v roku 2019, tak boli na úrovni okolo 18 mld. eur a v roku ´21 už máme výdavky 27,6 mld., teda bavíme sa o 50-percentnom náraste výdavkov. Samozrejme, nevieme, ako dopadne rok ´21, ale je jasné, že mnohé firmy aj zanikli, mnohé firmy dnes stále ešte trpia a nespamätajú sa len tak ľahko z toho, čo sa stalo, a nebude to ako šibnutím čarovného prútiku, že zajtra je všetko v poriadku. A v tej pomoci je potrebné na jednej strane pokračovať, ale ja si myslím, že čo je dôležitejšie, jasne vyčíslovať, čo ide na COVID a čo nejde na COVID. V tomto, toto je moja dosť veľká výčitka voči ministerstvu financií.
A chváliť sa tým, že mali sme mať deficit najprv, najprv 11 a teraz máme 6,1 %, je síce fajn, berem to ako pozitívne, ale v tom sa práve prejavuje to, že bola tá pomoc malá, ale na druhej strane nám ešte aj tak enormne rástli ostatné výdavky a to je moja najväčšia výtka. Ak by to bolo tak, že vyčíslite, že dali sme ľuďom minulý rok 6 mld., nie 1,5 mld., a vyčíslite, že to bola pomoc COVID, tak poviem, všetko je v poriadku a nebudem kritizovať tieto čísla.
Ja, mne sa nepáči to, že proste sú tu odhady, ktoré sa tu robia. Ja som to včera kritizoval aj na, aj v Národnej banke Slovenska. Sú enormné rozdiely medzi napríklad Inštitútom finančnej politiky, medzi tým, čo odhadujú ostatné inštitúcie, Národná banka, čo odhaduje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Máme tu odhady na deficit v roku 2021 na úrovni skoro 10 percent. Na druhej strane napríklad Národná banka odhaduje na úrovni okolo 6,6 mld., 6,6 percenta. Čiže obrovské rozdiely. Ja sa pýtam, ako je možné, že keď sa zostavoval, keď sa zostavoval, teda predkladal rozpočet v decembri v roku 2020 na rok ´21, tak deficit, s ktorým prišlo ministerstvo financií, bolo na úrovni 9,68 %, kedy už malo ministerstvo vedieť aspoň na nejakých 80 – 90 %, aký bude ten výsledok, a za tri mesiace príde so správou, že však hurá, máme len 6,1 %. V tomto vidím veľkú výtku voči ministerstvu financií, v odhadoch, ktoré robí.
Takisto v programe stability, keď si zobereme makrodáta. Inštitút finančnej politiky odhaduje rast na rok ´21 na úrovni 3,3 %, pričom ostatné inštitúcie hovoria skoro o 5-percentnom raste. Takže, samozrejme, ak sa vychádza z rôznych údajov, ja verím, že tie odhady sa nerobia ľahko, ale je tu obrovský rozdiel a ja by som chcel možno apelovať na to, aby sa tu napríklad makrodáta, bola nejaká dohoda napríklad s Národnou bankou alebo s RRZ na tom, že makrodáta bude robiť nejaká inštitúcia na Slovensku a nebude, nebudú takéto obrovské rozdiely. Samozrejme, deficit nám mal, bol plánovaný na rok ´21 na úrovni 7,41 %. Novelou rozpočtu, kedy sa výdavky opäť navýšili o 3,4 mld., a opäť hovorím, tu sa, viete, na jednej sa hovorí o tom, ideme to dať na COVID. Ale ja sa pýtam, na čo sa potom idú dávať tie ostatné miliardy tých navýšení výdavkov? Tie idú na necovid? Neviem. Čiže robí sa tu taká hra. Ja viem, že ľudia tomu veľmi nerozumejú, ale ja chcem upozorniť na to, robte analýzu toho a dávajte čísla, koľko dávate na COVID a koľko vám stúpajú ostatné výdavky štátneho rozpočtu. Považujem to za veľmi dôležité.
Musím povedať, že program stability už bol schválený 9. 5. 2021 vládou Slovenskej republiky. Prešli tri týždne, mali ste tam už zahrnutú vlastne tú novelu, navýšenie o 3,4 miliardy. Prešli tri týždne a už tento program stability mal neaktuálne čísla. Toto je veľká výtka. Vy ste poslali dokument do Európskej únii, ktorý má neaktuálne čísla, čo sa týka roku ´21 vzhľadom na to, že bol tu prijatý pozmeňujúci návrh o ďalšie navýšenie výdavkov o 350 miliónov. Toto by ste si za normálnych okolností v minulosti, keď Európska komisia prísne strážila čísla, keď aj ja som bol ministrom financií, by ste si nemohli dovoliť. Proste tu sa strieľajú miliardami, ako keby sme sa bavili o nejakých eurách a nie o miliardách, aj keď teda viem, že ľudia si ťažko predstavia, čo je to miliarda eur, koľko je to peňazí.
Na jednej strane COVID spôsobil to, že DPH sa vyberala lepšie aj vďaka online biznisu, lebo ľudia nakupovali veľa vecí online. Tam tá DPH sa vždy priznáva, tá šedá ekonomika tam je nízka. Na druhej strane musím ale vytknúť, že čo sa týka samotných, samotného, medzery DPH, pán predseda, tak tá vám stagnuje. Ja som pozeral čísla aj v štátnom záverečnom účte, aj v programe stability. Nezvýšila sa vám, neznížila sa vám medzera výberu DPH, takže, samozrejme, ja budem rád, ak sa to, ak sa to zlepší.
Čo sa týka tej poznámky, že banky všetkým pomohli, tak musím povedať, včera som o tom hovoril, bankám sa odpustil odvod, banky na COVID krízu neprispeli v podstate ničím, nakoľko zo všetkého si zoberú svoje zisky. A keď si zoberete opravné položky, zlyhanosť úverov je minimálna, včera sme sa to dozvedeli. Obrovské opravné položky bánk, ktoré sú čistým ziskom, nakoľko tie riziká nie sú také vysoké, ako rátali, a keď si spočítate zisky a opravné položky, dostanete čísla, ktoré hovoria o tom, že banky neutrpeli absolútne nič a buď majú zisky úplne rovnaké, akurát sa im presunú do ďalších rokov, keď sa tieto opravné položky budú rozpúšťať. Takže to je pravda o bankách.
Takisto vlastne tie podmienky, za ktorých sa, garancií, ktoré mali akože pomôcť tým úverom, včera sme sa o tom bavili, úvery komerčných bánk boli výhodnejšie ako tie podmienky, ktoré dostávali od štátu, a mnohokrát podniky to riešili priamo komerčnými úvermi od bánk a nie so štátnymi garanciami.
Viac času nemám, takže toľko a, samozrejme, ak bude diskusia, tak sa budem opäť uchádzať o slovo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 16:26 - 16:28 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani poslankyňa, vy ste spomenuli aj moje meno, tak ja sa chcem opýtať, čo som ja ukradol, že vy ste, keď ste vy taká, taká absolútne čistá vo všetkom a rozprávali ste tu toľko, toľko vecí, že na záver už len amen chýbalo, fakt že.
Musím povedať, hovorili ste, že my ideme robiť to, čo sme sľúbili ľuďom. Tak sa pýtam, prečo vám 80 % ľudí na Slovensku nedôveruje? Zato, že robíte, čo ste sľubovali?
Chcem sa opýtať, keď ste taká veľmi spravodlivá, tak sa pozrite na firmu Eurolab Lambda. Vyšli nové čísla, viete, koľko má zisk táto firma? Tých 100-tisíc, čo hovoril pán Krajčovič, je 3,7 mil., pani zlatá! Tak si to pozrite.
Nechcem hovoriť o tých miliónoch, ktoré išli bokom, lebo ja som bol na poslaneckom prieskume a videl som, koľko tá firma mala zarobiť.
Takže vy tu nerozprávajte o nejakej čistote vašej strany OĽANO, z ktorej ste prišli. To boli frázy, frázy, frázy. A musím povedať jedno, mne to pripadalo, ako keby vám to napísal pán Heger, ktorý veľa hovorí, a nič nepovie. Vy tu moralizujete, pozrite sa do vlastných radov. A keď chcete byť konkrétna, tak buďte konkrétna. A keď používate mená, tak láskavo dajte fakty na stôl.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis