Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 17:01 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 17:01 - 17:02 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
... dali im polievku, doniesli im šatstvo, dali im takéto možnosti, ktoré po troch-štyroch mesiacoch úteku zo svojej krajiny tí ľudia potrebovali. Tu hovoríme o obyčajnej ľudskosti a potom, áno, štát sa postaral, štát... (ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim), štát má predsa záujem na tom, aby tí ľudia, aj keď prechádzajú našou krajinou, prechádzali dôstojne, a nie, nie tak, aby tu hynuli, ja neviem, od hladu alebo, alebo na nejaké choroby.
Ďalšia vec, čo si hovoril ohľadom ministra, veď od začiatku tu sedím, minister Mikulec prišiel, vystúpil, povedal svoje postoje, ospravedlnil sa, že musí ísť práve kvôli tejto téme na konferenciu ako najvyšší, najvyšší predstaviteľ rezortu. Tak koho sme tam mali poslať, keď nie ministra? Existujú poslanci, ktorí chodia na... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 17:01 - 17:01 hod.

Marek Šefčík
Ďakujem, pekne. Miloš, ja len k tomu, čo si hovoril ohľadom reakcie dobrovoľníkov a štátu.
Ja som sa rozprával s tými dobrovoľníkmi, niektorých osobne poznám v Kútoch a neexistuje, aby podobne ako na ukrajinskej hranici aj tu na hranici s Českou republikou zareagoval skôr štát na takéto veci ako dobrovoľníci. Tam išlo o obyčajnú ľudskosť, zareagovali, dali... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 15:01 - 15:01 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Šutaj Eštok, v svojom príhovore ste hovorili o... znova, dookola o slovách prokurátorov, resp. vyšetrovateľov, ktoré ste povytrhávali z kontextu, manipulatívne ich otáčate, prekrúcate. Už to vysvetľoval a vyvracal tie, po tých vašich tlačovkách a po Ficových tlačovkách aj samotný policajný prezident, treba si pozrieť tú jeho dlhú tlačovku, mala vyše hodiny či hodinu a pol. Tam to pekne vysvetlil, lenže vy vsádzate na to, že, že tamto si ľudia nepozrú, ale tie vaše manipulatívne keci dookola opakované, to si určite pozrú.
Ďalšia vec, ktorú ste hovorili, je zaujímavé, že vy sa pripravujete na svoju rozpravu a v rozprave poviete výrok človeka, Pašku, ktorý stál na čele východniarskej mafie nasatej na zdravotníctvo, zo SMER-u, čiže z vašej strany. Vyhraj voľby, môžeš všetko a to tam opakujete.
Povedali ste aj výrok: „Nemôžete klamať veľkú skupinu ľudí dlhý čas...“, že to povedal Abraham Lincoln, myslím, keď som si dobre zapamätal, to ako keby ste si na vidly nabehli, pretože Fico, Pellegrini, Šutaj Eštok, tak tým sa to podarilo dosť dlho na to, aby stvorili Janskovskú, Kičuru, všelijakých Bödörov, Bašternákov a, a dosť na to, aby ľudia ako títo a Kočner volali vášho šéfa šéf.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 14:16 - 14:17 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán Mazurek, povedali ste, že vláda sa stará o potreby imigrantov a že to ju, to ju usvedčuje. Ja si myslím a hovorili ste ešte, že vláda sa má starať o potreby svojich občanov. Ale ja si myslím, že jedno sa s druhým nevylučuje. Čo ich má tá vláda, tí dobrovoľníci, ktorí v Kútoch sú, majú tých migrantov nechať tak? Oni asi tri alebo štyri mesiace utekajú zo svojej domoviny, majú ich nechať po tej ceste tak? Keď sú ubiedení? Keď majú problém? Veď to je obyčajná ľudskosť, že im pomôžu.
Pán Mazurek, tak ako, ako sa rozumní ľudia báli Hitlerovho šírenia nenávisti, tak sa ja bojím nenávisti, ktorú šírite vy, pretože aj po tomto vašom príhovore je znova raz v ohrození moja rodina. Ale nie migrantami, ale tými ľuďmi, ktorí sa odvolávajú na vás a vám fandia. Hovoríte, že kto bude zodpovedný za znásilnenia, za vraždy, za lúpeže... Za prípadné!
Pán Mazurek, ja sa pýtam, dvaja ľudia zomreli nedávno násilnou smrťou a vy ste hovorili o tej skupine, že sú leguáni alebo niečo také. Kto je zodpovedný za to šírenie nenávisti a za tú smrť? Kto je za to zodpovedný? Ak si dosadím vo vašom príhovore namiesto príslušníkov svojho národa príslušníci čistej rasy a namiesto migrantov Židov či Rómov, tak to bol Hitlerov prejav.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 13:31 - 13:32 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Saloň, ja by som sa opýtal len na tú jednu časť vášho vystúpenia, pretože ste kritizovali aj policajného prezidenta Hamrana za jeho vyjadrenie, že budeme mať horšiu vyjednávaciu schopnosť potom v Čechách.
Ja sa vás chcem opýtať, máme hovoriť pravdu alebo ju zamlčiavať, alebo máme manipulovať, alebo ako by sme sa mali vyjadrovať? Pretože keď niekto, a môžte to poprieť, ale ja si myslím, že rovnako ako policajný prezident, že keď niekto naloží tých migrantov a prevezie cez hranicu a potom ich nelegálne vyloží bez toho, aby naše orgány o tom vedeli, tak je to prevádzačstvo. Alebo nie? Ja si myslím, že áno. Tak prečo, prečo kritizujete vyjadrenia policajného prezidenta? On to na rovinu povedal a je to pravda.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2022 12:10 - 12:12 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo aj za možnosť zareagovať. Ja len doplním ešte, na tom stretnutí na ministerstve financií bol aj štátny tajomník Marcel Klimek a on je ekonóm veľmi, veľmi dobrý, to viete. Vysvetľoval pánovi Visolajskému, pánovi Chromíkovi a ďalší ešte jeden pán doktor tam bol, že tých osem požiadaviek sa nedá splniť takto lusknutím prsta. Aj teraz pán minister, keď vystúpil, tak hovoril o nejakej časovej následnosti, že to pôjde postupne. Mne sa zdalo z tých rokovaní, ako keby odbory chceli hneď a zaraz a hlavne tie platy.
Ja chcem povedať ešte, aby to nevyznelo zle, ja si lekárov vážim, všetkých lekárov si vážim, viem, že majú ťažkú prácu, viem, že je ich málo, ale robme toľko, koľko dovoľujú tie možnosti. A tie možnosti, keď dovolili pre budúci rok 234, 232, pardon, miliónov, tak snáď to bude na ten ďalší rok ešte viac, snáď sa bude dať. Ale, ale teraz po týchto krízach takto ísť na hranu s tými výpoveďami, mne je z toho smutno, lebo moju mamu kým zoperovali, ona musela, a to bolo, to kto, kto je na vine? My sme na vine? Kým mamu zoperovali, musela navštíviť šesť nemocníc, kým ju zoperovali a zachránili jej v posledných sekundách život. Mne je to strašne ľúto, kam dospelo to zdravotníctvo a teraz vydieraním sa navzájom alebo búchaním po stole nič nedocielime. Takže ja vyzývam na to, aby sme hľadali cesty, ako sa dohodnúť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.11.2022 11:55 - 12:04 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán predseda Národnej rady, vážené kolegyne, kolegovia, ja som si vypočul celú, celú tú rozpravu a napokon som sa prihlásil a chcel by som povedať niekoľko vecí. Mnohokrát v tejto rozprave odznelo, že táto vláda nerobí nič, že nerokuje, že ignoruje lekárov a ich požiadavky. Ja by som chcel povedať, že, že to nie je pravda. Mali sme zdravotnícky výbor, ktorý bol, musel byť rozdelený na dva dni, niekoľko hodinové rokovania s Lekárskym odborovým združením, s ich zástupcami a boli tam aj ďalší hostia. A preberali sme tie, tie ich, tých osem podmienok, ktorými podmienili to stiahnutie svojich výpovedí. No a v pondelok, pretože tu bol spomínaný aj minister financií, že sa nezaujíma, tak v pondelok sme mali štyri a pol hodinové rokovania na ministerstve financií, kde boli zástupcovia Lekárskeho odborového združenia, my, členovia zdravotníckeho výboru za OĽANO, minister financií a bol tam aj zástupca ministerstva zdravotníctva. No minister financií hovoril o tom, že vtedy, keď vyšli lekári s tými svojimi ôsmimi požiadavkami, takže oproti tomu automatu, ktorým sa im zvyšujú mzdy, sa nalialo do zdravotníctva ďalších navyše 232 mil. eur. Samozrejme, nešlo to pre, nešlo to pre lekárov iba, ale pre 25 zdravotníckych povolaní, pretože nielen kvôli nedostatku lekárov, ale aj kvôli nedostatku sestier a ďalších ľudí potrebných v zdravotníctve nám to skutočne kolabuje. Nemám úplne presné čísla, myslím, že 51 mil. z tohto balíka išlo pre lekárov, ďalšie do 200 mil., myslím, pre sestry a zvyšok pre tie ostatné povolania.
Kríza, dvojročná pandémia vyzliekla zdravotníctvo donaha a teraz smeráci si tu spravili schôdzu, na ktorej ani nie sú. Boli tu, ale už odišli. Povedali si svoje a dovidenia. A tvária sa, ako keby ten problém nastal teraz. Pán minister zdravotníctva pred chvíľočkou vystúpil a hovoril o tom, ktoré veci sa akým spôsobom idú riešiť alebo už riešia. Tak chcem vám povedať, ja takisto vyjadrujem poľutovania, vyjadrujem, vyjadrujem poľutovanie nad tým, ako vyzerá to zdravotníctvo, ale nie je to, nie je to dôsledok týchto dvoch rokov.
Poviem vám o niektorých veciach, ktoré sa vtedy na tom ministerstve financií prerokovávali a minister financií si robil poznámky a hovoril s pánom Visolajským a navrhoval riešenia, ako by sa to dalo riešiť, či by sa to tak dalo riešiť. Tak spomeniem aspoň niektoré veci, lebo, lebo toto na verejnosti nie je a mala by počuť verejnosť, že sa rokuje, že sa snažíme s nimi dohodnúť.
Napríklad spomínali, že prevádzka nemocníc pod náklady, že poisťovne nepreplácajú nemocniciam to, čo nemocnice skutočne vykonajú. Pýtam sa smerákov, to je dvojročný stav, teraz za dva roky? No nie, to je dlhodobo neriešený stav, kvôli ktorým nemocnice majú dlhy.
Ďalšia vec. Kvôli tým dlhom majú exekúcie, nemocnice prichádzajú o pozemky pre rozvoj. Hovorilo sa o ubytovni pre sestričky. Toto môže byť predmetom exekúcií. Náklady za súdne spory, to sú neefektívne vynakladané peniaze. Ale znova, nie je to za tieto dva roky, ale jedenásť rokov či desať rokov smeráci mali možnosť zmeniť to a nezmenili. Neprijímanie nových medikov, lekárov, aj keď riaditelia ich neprijímajú, aj keď je tam podstav. Radšej, podľa toho čo som počul, falšujú nadčasy mimo Zákonník práce. Minister financií sa pýtal, nie je lepšie prijať mladého aj keď neatestovaného lekára, ako platiť veľké peniaze atestovaným lekárom, ktorí sú preťažení a robia nadčasy? Hľadáme riešenie. Kontroly normatívov v štátnych aj v súkromných nemocniciach, pán Visolajský hovoril, že to by mala byť zodpovednosť riaditeľov nemocníc a mali by to dôsledne kontrolovať v štátnych aj v súkromných nemocniciach, podobne ministerstvo by to malo kontrolovať. Sme za, minister financií neprotestoval. Komplikované atestačné vzdelávanie vraj spôsobuje takisto odliv lekárov. Aj tu sa robia kroky a chceme pomôcť. Rozdiel v platoch lekárov ústavnej zdravotnej starostlivosti, myslím teraz nemocnice verzus napríklad ambulancie. Odcitujem pána Visolajského. Ako mám tú sestru, pardon, toho lekára, tú lekárku v svojej nemocnici udržať za 2 600 eur v základe, keď ona ide do ambulancie a má 3 400 základ. Čiže áno, treba riešiť aj túto situáciu. Ale znova sa pýtam, smeráci, to je stav, ktorý nastal teraz za dva roky.
Spomeniem ešte vytvorenie pozícií kóderov. Lekári by mali riešiť medicínu, mali by liečiť. A minister financií sa pýtal koľko takýchto ľudí potrebujeme na Slovensko. Zamestnajme ich, skúsme ísť touto cestou, aby sme lekárov nepreťažovali administratívou. Hovorili zástupcovia Lekárskeho odborového združenia o niekoľkých desiatkach ľudí na celé Slovensko, možno nech je to sto, dvesto, tak poďme aj touto cestou, aby sme pomohli lekárom. Hovorilo sa ďalej o OSN, teda o optimalizácii siete nemocníc a o jej úskaliach. Takisto bol minister financií otvorený riešiť tie problémy, ale došli sme k bodu ohľadom platov a tam, žiaľ, ani od lekárov nebolo vidno, že sa chcú dohodnúť. Oni tlačili, chceme toto, toto, toto a nechceli ustúpiť. Keď im minister povedal na tento rok na, pardon, na budúci rok 232 mil. navyše do zdravotníctva oproti automatu, ktorým sa vám zvyšujú príjmy, tak nie. No lenže pokladnica štátu nie je bezodná. Spomeniem jednu vec, ktorú chcú. Teraz sme zaviedli zákonom, že budú mať, v zdravotníctve sa bude zohľadňovať dĺžka praxe. Jedno percento je odpracovaný rok. Oni chcú 5 %. Povedali, že tam je, tam sú desiatky miliónov navyše. Ale nie je to pravda. Ja som si to zisťoval na ministerstve zdravotníctva a tam by bolo ďalších 240 mil. navyše len pre lekárov. A kde sú ostatné zdravotnícke povolania? Keby sme adekvátne zvýšili aj tam mzdu, tak by to odhadom robilo 750 mil.
Pán Urban povedal, vytrvajte, lekári. Tento a smerom k vláde, tento súboj nemôžete vyhrať. Tak áno, ide o životy. Snažíme sa. Z jednej strany, keď je snaha a z druhej ju nevidno, tak, žiaľ, tá dohoda bude veľmi ťažká. Majú osem požiadaviek, zasekli sme sa pri tej jednej, čo sa týka platov. Toto považujeme za veľmi tvrdé, do čoho sa teraz lekári pustili, to je, to je až snáď vydieranie, pretože ide skutočne o život tých ľudí v nemocniciach.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2022 9:40 - 9:40 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán Blanár, vy ste tu dosť dlho menovali veci, ktoré robia iné krajiny alebo spravili iné krajiny na zmiernenie tej krízy. No a potom podobne ako ďalší expert z radov SMER-u ste povedali, že Slovensko nerobí nič alebo až teraz, dokonca ste nám zdôraznili dátum, že až teraz ide robiť. No lenže potom si zobral slovo bývalý štátny tajomník Karol Galek a jemu nestačil čas na faktickú poznámku, pretože menoval vám veci, ktoré Slovenská republika spravila a chcel pokračovať.
Ďalšia vec. Pán Blanár, ja vás vyzývam, aby ste, aby ste potvrdili to, čo hovorí celý demokratický svet, že Putin je vojnový zločinec. A s takýmto človekom môžte rokovať o mieri, koľko chcete, keď on vám dáva nesplniteľné požiadavky, lebo on dáva nesplniteľné požiadavky. Tak mi vysvetlite, pán Blanár, ako má Európa zabezpečiť ten mier, keď tu má takého blázna, ktorý má za sebou armádu, ktorú nahnal na Ukrajinu, a tí tam ničia tú krajinu. My chceme mať demokratického suseda, Ukrajinu. Nechceme susediť s agresívnym Ruskom!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2022 15:55 - 15:55 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Baránik, ísť do rozpravy len preto, aby ste išli pourážať ministra a vyjadrovali sa takým spôsobom, že tu bol zhodený z padáku a že je nejaký panáčik a tak, nezdá sa vám to troška nedôstojné? Takýmto spôsobom reagovať? Dobre, veď sa tu bavia odborníci, ja som sa vôbec nezapájal do rozpravy, lebo tej súdnej mape, otvorene priznávam, nerozumiem, ale takým spôsobom sa vy o tom idete baviť? A idete nás učiť, že jak my si s fašistami neviem čo?
Včera ste videli, čo sa v pléne dialo? Pred vami sedí Sulík, Zemanová, Cigániková hore, vytiahli karty nad hlavy a otočili sa doprava a vy nás tu idete poúčať, že čo my s kým? Vy s nimi kooperujete a nás idete poúčať!
A k tým ministrom. Spochybňujete tu ministrov. Čo ste vy urobili? Pani Kolíková sa dostala na ministerský post za stranu Za ľudí. Čo ste spravili, SaS-ka? Zobrali ste nielen Kolíkovú k sebe, ale aj celé ministerstvo a vy nás tu učíte o takýchto veciach?! Pán Baránik, toto, čo ste vy tu predviedli teraz v rozprave, to bolo nedôstojné.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.10.2022 9:40 - 9:40 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
No, Marián, ja len chcem zareagovať na to, že tvoja kritika, ktorá odznela na začiatku tvojej rozpravy, je troška neúprimná, pretože ja sedím na školskom výbore a pracujeme tam a stretávali sme sa aj ohľadom tohto zákona. Bolo treba pripraviť aplikáciu na ministerstve školstva, resp. pardon, pripraviť to na ministerstve školstva a aplikáciu mali na starosti ľudia z ministerstva financií. Povedali nám na výbore, že na to potrebujú pol roka, ale váš minister školstva to blokoval, blokoval, blokoval, posúval, až sa to nestíhalo. Čiže jasné, to krúžkovné sa pretransformovalo a pretransformuváva, ale tak ako povedal môj predrečník, tie rodiny o tie peniaze neprídu.
Vyčítal si, ako sa prijímajú zákony, v akom strese a akom chvate a že potom sa musia opravovať. No tak chcem ti pripomenúť, že napríklad v kilečku, pamätáš si, strana odborníkov akú spravila chybu? Že sme prišli ako štát o milióny eur a muselo sa to opravovať. Takže na jednu stranu kritizuješ, na druhú stranu mlčíš. Treba to zobrať takto.
A ľudia, ktorí mali pripravovať tú aplikáciu, to sú ľudia, ktorí, keď si pamätáš tú medializovanú kauzu, kde pripravili niečo, čo, za čo Pellegrini platil 15 miliónov eur, tak oni to pripravili za 28-tisíc eur. Tak tí istí ľudia, tí šikovní ľudia z ministerstva financií to mali pripraviť. Len čakalo sa na to ministerstvo školstva a to nie a nie a nie sa rozhýbať.
Ďakujem.
Skryt prepis