Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 15:40 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

13.12.2022 9:55 - 9:55 hod.

Marián Viskupič
Ďakujem pekne. Áno, Američania majú také dobré príslovie: žiadny obed nie je zadarmo, peniaze nerastú na stromoch. Všetky peniaze akoukoľvek formou požičané sa jedného dňa, samozrejme, musia vrátiť, a to je koniec koncov o tej dlhodobej udržateľnosti, to, čo sa tu snažíme vlastne aj výdavkovými limitmi riešiť, aby sme sa nezadlžovali nad mieru, ktorú vieme zvládnuť my, naše deti a naši vnuci. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

13.12.2022 9:55 - 9:55 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Nebudem sa opakovať. Myslím, že sme tu stále menej a nikto nový nepribudol, čiže tie výhrady, ktoré ku skrátenému legislatívnemu konaniu sú vlastne veľmi totožné, len teda číslo je už zasa o jedno väčšie, možno 106., alebo 107., každopádne úplne presne do posledného to spočítané nemám, poďme teda ale k tomu samotnému, teda o čom teraz sme.
Takže dnes sa vláda snaží prijať, poviem, smiešnu papierovú verziu výdavkových limitov, pretože teda hrozia hospodárske škody. K samotným výdavkovým limitom poviem, poviem teda až priamo v prvom čítaní, ale teda pár faktov je dôležitých spomenúť už pre samotné rozhodovanie o tom, či teda vôbec plénum podporí skrátené legislatívne konanie. Smutných je viacero faktov.
O výdavkových limitoch sa rokovalo takmer dva roky. Je to v programovom vyhlásení vlády a v marci 2022 teda boli výdavkové limity konečne prijaté. I keď to trvalo dlho a nie sú prijaté formou ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ale teda len zákonom o rozpočtových pravidlách, ich prijatie každopádne v marci tohto roku vytvorilo dostatočný čas na ich reálne zapracovanie do rozpočtu verejnej správy pre roky 2023 až 2025. Určite k samotnému prijatiu pomohol fakt, že sme si ako krajina túto povinnosť dali ako míľnik v pláne obnovy, splnenie tiež bolo deklarované v žiadosti o prvú platbu a táto prvá platba už bola Slovensku aj zaplatená. Čiže vlastne už krajina dostala zaplatené za to, že aplikuje výdavkové limity.
No na reálne zapracovanie však bolo potrebné sa dohodnúť ešte na metodike, no a, bohužiaľ, ministerstvo financií podporované vetom SME RODINA dokázali schválenie metodiky blokovať, to je fakt, dodnes deň ešte nie je prijatá, a teda ja to poviem na rovinu, ten jasný zámer nemať výdavkové limity v rozpočte 2023 bol evidentný. No pravda je tiež to, že škrt cez rozpočet však urobila vládnej koalícii Európska komisia, ktorá jasne povedala, že veď bez reálneho zapracovania výdavkových limitov do rozpočtu pre roky 2023 až 2025, to znamená do tohto aktuálneho, hrozí pozastavenie preplatenia druhej platby plánu obnovy a odolnosti, resp. zastavenie celého plánu obnovy a odolnosti. Už len dodám, že, bohužiaľ, zasa sme raz unikátna krajina, prvá, ktorá sa pokúsila podviesť Európsku komisiu v pláne obnovy, a popri hroziacich škodách, áno, tie hrozia, ak nám zastavia plán obnovy, tak to sú škody, tak hrozí Slovensku aj veľký reputačný problém. No na tejto situácii, zasa to tak nejak stiahnem na to, čomu čelíme, je jediné pozitívum, keďže teda vláda, ako sme počuli od pána ministra, zdôvodňuje skrátené legislatívne konanie hroziacimi hospodárskymi škodami, znamená to, že minister financií konečne priznal existujúci problém, a teda tento pokus o podvod.
Kľúčové však je, že navrhnutý spôsob vypojenie výdavkových limitov, ako aj v stave, teda keď aj v Európe, v Európskej únii je generálny pardon, je absolútne zlé riešenie. My totiž tie výdavkové limity potrebujeme ako krajina, potrebujeme ich pre ozdravenie našich slovenských verejných financií. To prepájanie s Európskou úniou má veľa, veľa problémov, ktoré si môžeme potom povedať bližšie, ale už len toto by mohlo zasa nám zasvietiť kontrolkami, toto riešenie, to sú slová samotnej RRZ, nebolo nijak konzultované s Rozpočtovou radou. Samotná rada hovorí, že sa o riešení dozvedela v momente jeho predloženia do Národnej rady a už toto hovorí za veľa.
Ja už akože ťažko hovorím, ťažko k tomu niečo povedať. Som presvedčený teda, že ani toto skrátené legislatívne konanie týmto pádom nespĺňa zákonné náležitosti a hlavne, ale hlavne tu je problém aj ten, že to nerieši problém. Je akurát dôkazom toho teda, že minister financií zase raz má neúctu k dodržiavaniu zákonov, nepočúva odborníkov, nekonzultuje s nimi a jednoducho tento problém bol mesiace dopredu upozorňovaný. Upozorňovalo na to slovenské zastúpenie Európskej komisie, upozorňovala na to Rozpočtová rada, my sme o tom hovorili. Proste zasa sa rieši na poslednú chvíľu niečo, čo malo a mohlo byť a bolo dostatok času na to, aby bolo vyriešené.
Čo sa týka stanoviska SaS, toto SLK-áčko nevieme podporiť, správnym riešením by totiž bolo stiahnuť predložený rozpočet, zapracovať do neho formu výdavkových limitov a nielen pre rok ´23, kde sa teda už teraz hovorí, že vlastne ich spĺňa, ale aj pre roky ´24 a ´25, to je ten hlavný princíp výdavkových limitov, že teda disciplinujú krajinu dlhodobo. No a následne teda znovu predložiť rozpočet a prerokovať ho v Národnej rade.
Toľko som chcel, veľmi pekne ďakujem za pozornosť, môžem vymenovať všetkých troch kolegov, ktorí počúvali.
Ďakujem pekne, ďakujem.
Skryt prepis
 

13.12.2022 9:55 - 9:55 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, štyria kolegovia, predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 1393 z 8. decembra 2022 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách .... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský Peter, podpredseda NR SR
Pán poslanec Galis.

Viskupič, Marián, poslanec NR SR
.... verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1337, na prerokovanie výboru pre financie a rozpočet s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu.
Výbor pre financie a rozpočet prerokoval tento návrh na skrátené legislatívne konanie na svojej 119. schôdzi dňa 8. decembra 2022 a prijal k nemu uznesenie č. 419, ktorým odporúča Národnej rade vysloviť súhlas s prerokovaním vládneho návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách, v skrátenom legislatívnom konaní na jej 78. schôdzi.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

13.12.2022 9:40 - 9:40 hod.

Marián Viskupič
Ďakujem pekne. Ja chcem len poďakovať obom kolegom za ich faktické poznámky, no toľko. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.12.2022 9:25 - 9:25 hod.

Marián Viskupič
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2022 17:55 - 17:57 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som sa pozastavil pri slovách pána ministra o... o teda stropovaní cien, resp. teda čo vláda dosiahla.
Áno, súhlas s tým, že sme v situácii energetickej krízy, kedy je nevyhnuté dočasne stropovať ceny, to sa asi zhodneme. Ale nie je jedno, ako sa to bude diať. A ja by som si dovolil povedať ten maďarský príklad, kedy teda Maďari už dosť dávno zastropovali ceny PHM-iek, palív. A tá situácia sa vyvíjala, vyvíjala, vyvíjala a vlastne dospelo to k tomu, že včera to museli zrušiť, okamžite ceny stúpli o jednu tretinu. No a spôsobilo to vlastne všetky, úplne že učebnicový príklad, že teda aj to prinieslo do ekonomiky nerovnováhu, aj to nevytváralo žiadny tlak na efektivitu, keďže ten benzín, nafta boli lacné, tak v Maďarsku stúpla v danej situácii spotreba pohonných hmôt o 20 %.
No a, samozrejme, to spôsobili vo finále aj nedostatok na trhu, keď jednoducho ani výrobcovia, ani obchodníci nemali záujem predávať na maďarskom trhu pohonné hmoty, keďže nemohli si realizovať nejaký primeraný zisk. No a toto, to, to, že sa teraz všetkým ľuďom energia ani o cent nezvýši a nie je tam žiadny šetriaci faktor, to je veľmi, veľmi dôležitá vec, aby sme sa na to pozreli aj na Slovensku. Aj tu je limitované množstvo tej, tej energie. A ten šetriaci faktor, možno teda aby tých 85 % bolo za cenu nezmenenú a aspoň 15 % za cenu regulovanú, aby, aby to bol nejaký, nejaký tlak na šetrenie. Toto je veľmi kľúčové a od toho bude veľmi potom závisieť ten výsledok.
Takže myslím si, že tu to môže byť také to Pyrrhovo víťazstvo. A ešte stále proste upozorňujem, aby ste sa na to možno pozreli ešte raz.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2022 17:25 - 17:26 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani ministerka, toto bolo klamstvo za klamstvom. Toto bolo pokrytectvo. Toto bolo hľadanie nového politického domova a nadpráca pre staronového šéfa.
No ale ešte k rozpočtu. V roku 2021 sme ako koaličná strana hlasovali za rozpočet. V strede roka ministra financií napadlo ešte zvýšiť deficit až na... (rečník si odkašlal), až na absurdných 10 % hrubého domáceho produktu, len za to už vtedy strana SaS nezahlasovala. Vtedy sme mali výhrady, vtedy sme to jasne hovorili a nehlasovali sme za túto zmenu. Že sme mali nakoniec pravdu, ukázal potom koncoročný deficit, ktorý bol výrazne nižší.
No a jedna vec ešte. Pani ministerka, túto krajinu si spolupreberala v roku 2020 s dlhom 45 mld. a odovzdáš ju v ’24. so 71-miliardovým dlhom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2022 15:40 - 15:41 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán premiér, Edo, smerujeme do situácie, kedy vláda a verejné financie nebudú schopné zaplatiť naschvaľované plošné opatrenia. Peniaze nerastú na strome, nie je ich nekonečné množstvo. Nemôže byť najväčším úspechom vlády ich plošné helikopterové rozdávanie. Určite vnímaš komplikovanú aktuálnu situáciu v Maďarsku. Lenže ty chváliš a schvaľuješ podobné opatrenia, ktoré vlani pred voľbami prijímalo Maďarsko, a tieto opatrenia, bohužiaľ, privedú do rovnakých problémov aj Slovensko.
Nie, z ďaleka to nie je len o zlom rozpočte, ale aj o zákonoch, ktoré boli teda naprijímané a ktorých dôsledkom sú obrovské výdavky. Čiže mojou základnou výhradou je, že nekonáš, že ako premiér nebrániš hrozbe rozpadu verejných financií. Necháš Igora Matoviča nivočiť Slovensko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

8.12.2022 12:10 - 12:10 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Milan, aj ja ti ďakujem, že si sa teda postavil na stranu slobody. To je veľmi cenné. A nakoniec ako to tak ťažkopádne ráno začalo, že nás tu bol fakt len pár, tak tá diskusia nakoniec bola vcelku košatá a myslím si, že taká, akú si tento zákon zasluhuje. A tiež si myslím, Milan, že bolo by dobré stiahnuť tento procedurák. Myslím, že ten názor máš aj ty, a tak nejak som optimista. Zisťujem, že väčšina snemovne, že je šanca, že ten zákon neprejde. Normálne dať šancu hlasovať a som normálne presvedčený, že to nebude len na tých šesť mesiacov, ale že to bude posledný pokus vlastne, ktorý v tomto volebnom období bude takto obmedzovať slobodu. Takže ja si myslím, že daj tomu šancu, aby sa dalo hlasovať a myslím si, že táto snemovňa sa vyjadrí a ochráni, ochráni slobodu v tejto krajine.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.12.2022 11:40 - 11:40 hod.

Marián Viskupič
Ďakujem pekne. Ja chcem len poprosiť kolegov z finančného výboru, že máme zasadnutie dnes 13.30 ku práve týmto skráteným legislatívnym. Ďakujem pekne.
Skryt prepis