Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 10:37 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.5.2020 11:08 - 11:09 hod.

Martin Beluský
Ďakujem za slovo. Dovoľujem si pripomenúť členom osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, že dnes máme výjazdové zasadnutie v NBÚ a o 12.15 hod. sa stretávame pred budovou. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 11:20 - 11:21 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán poslanec Pčolinský, je mi ľúto, že zase k programovému vyhláseniu vlády a k obhajobe k programovému vyhláseniu vlády vystúpil koaličný poslanec, a nie člen vlády. Zase koaličný poslanec tu rozprával a obhajoval proces alebo obsah tohto dokumentu a stále - za štvrtý deň - z vlády nikto k tomuto dokumentu nevystúpil teda okrem jedného ministra, nikto sa tomu nevyjadruje, nikto neodpovedá na otázky a aj teba ako koaličného poslanca by to malo podľa mňa trápiť a mali by ste s tým spraviť konečne poriadok.
Povedal si, že toto programové vyhlásenie vlády mohlo mať jednu stranu. Kľudne mohlo, ja by som vám to vôbec nevyčítal a vzhľadom na situáciu, ale vláda sa rozhodla, že bude mať 121 strán, a našou povinnosťou, nielen opozície, ale aj koalície je sa tomu dokumentu postaviť, treba sa k nemu vyjadrovať. A aj preto tá rozprava tak dlhá, pretože ten dokument je taký obsiahly, takže nemôžeme sa čudovať, že tu tá rozprava trvá dlho a že sa na ten dokument pozeráme zo všetkých strán, pretože vláda sa rozhodla, že bude mať ten dokument 121 strán, a k tomu je aj adekvátna potom reakcia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 10:49 - 10:51 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne za reakcie.
Pán poslanec Čekovský, skúste si prečítať váš predvolebný program, strany OĽANO. Je tam jasne napísané, že strana OĽANO chce znížiť kvórum na platnosť referenda na 25 %. A to vôbec v programovom vyhlásení vlády nenájdete. A jediné, čo sa v programovom vyhlásení vlády píše o priamej demokracii, alebo teda zlepšovaní referenda, je iba na úrovni miestnych referend, ale o celonárodnom referende tam nie je napísané absolútne vôbec nič. Ale sám som ešte dodal potom vetu, to ste možno nepočuli, že to ešte neznamená, že to reálne počas tohto volebného obdobia neschválite. A sám som povedal, že netreba kritizovať veci, ktoré programovom vyhlásení nie sú, ale tie, ktoré tam sú. Preto som sa potom 90 % svojho času venoval tým ostatným veciam.
Pán Šefčík, viete, vy môžte vysvetľovať tie svoje prehmaty akokoľvek chcete, ale keď už ste ich raz spravili, tak to, prosím, nevysvetlíte. Keď raz niečo máte napísané na papieri, keď raz niečo sľúbite a zároveň to potom nedodržíte, tak jednoducho už to potom vysvetľovať môžete, koľko chcete, ale nikto vám to už neuverí.
A na záver by som chcel povedať, že funkcia opozície v tomto pléne nie je vás tu vychvaľovať. A konštruktívna diskusia neznamená, že budeme s vami vo všetkom súhlasiť. Ale práve naopak, naša úloha opozície je, aby sme vám tu nastavovali zrkadlo a poukazovali na vaše prehmaty, a vy si jednoducho na toto budete musieť počas týchto štyroch rokov iba zvyknúť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.4.2020 10:36 - 10:45 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážený pán, vážený pán člen vlády pán Korčok, bohužiaľ, jediný člen vlády, ktorý je momentálne zúčastnený na rokovaní, ja osobne som zástanca názoru, že ak sa chceme rozprávať o programovom vyhlásení vlády, tak by sme asi nemali kritizovať to, čo v tomto dokumente nie je, pretože tento dokument má 121 strán, a napriek tomu nemôže obsiahnuť všetky oblasti života občanov. Preto sa chcem vo svojom príspevku zamerať iba na to, čo vo vašom programovom vyhlásení vlády napísané je a čím ste ukázali, čo chcete dokázať, docieliť, aké Slovensko by ste chceli po štyroch rokoch mať.
Vyčítať, čo všetko ste do programového vyhlásenia vlády nedali a voličom sľubovali, je naozaj veľa, napríklad politici z OĽANO a SME RODINA si vo svojom predvolebných brožúrach hovorili o priamej demokracii a o znížení kvóra na platnosť referenda, OĽANO 25 %, SME RODINA 30 %, zrazu v programovom vyhlásení vlády nič z toho nie je, čo však neznamená, že sa to nemôže počas volebného obdobia schváliť. Naša strana zastáva názor, že politikov by sme mali hodnotiť nie podľa toho, čo sľubujú, čo ľuďom rozprávajú, ale na základe reálnych činov, reálnych skutkov a na základe toho, čo už reálne dokázali.
Vaša vláda vládne iba niečo vyše mesiac a predtým okrem strany Sloboda a Solidarita ste nemali možnosť vládnuť, čiastočne, samozrejme, poslanci OĽANO, a preto by sa mohlo zdať, že nie je veľa skutkov, ktoré by sa dali hodnotiť. Opak je však pravdou a už po mesiaci vášho vládnutia môžeme nájsť niekoľko sľubov, ktoré ste si napísali do vašeho programového vyhlásenia vlády, ktoré ste už svojimi činmi porušili. Uvediem niekoľko konkrétnych príkladov.
Strana 14: „Vláda Slovenskej republiky prostredníctvom podpredsedu vlády Slovenskej republiky, ktorý bude koordinovať legislatívu, najmä zabezpečí dodržiavanie zákazu nepriamych novelizácií, obsahovo nesúvisiacich novelizácií právnych predpisov, tzv. prílepkov.“
Nuž, už sme tu mali za toto volebné obdobie, teda niečo vyše mesiaca už niekoľko príkladov toho, že ste napríklad toto ustanovenie vo svojom vlastnom vyhlásení porušili. Napríklad v tlači 29 ste nepriamo novelizovali zákon č. 185/2002 Z. z. o Súdnej rade, v ktorom ste úplne nezmyselne a obsahovo nesúvisiaco s tým daným predkladaným zákonom ošetrovali, akým spôsobom má zaniknúť funkcia člena Súdnej rady. Takisto ste, nepriamou novelou zákona č. 757/2004 Z. z. o súdoch ste riešili predsedu Najvyššieho súdu, takisto absolútne nesúvisiace obsahovo. Napríklad v tlači 48 ste nepriamo novelizovali zákon č. 302 o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje.
V týchto zákonoch ste porušili nielen pravidlo nepriamej novely, ktorá už je dnes v zákone o rokovacom poriadku upravená, a teda nemuseli ste to sľubovať, pretože to je niečo, čo už dnes v zákone máme, ale porušili ste aj dôvody, kvôli ktorým ste ako koalícia schválili skrátené legislatívne konanie, a tieto prílepky ste schválili bez možnosti širokej odbornosti vyjadriť sa k nim v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
Ďalší príklad porušenia vašich sľubov. Strana 92: „Medzi najväčšie environmentálne výzvy Slovenska patrí zlá kvalita ovzdušia, nízka miera recyklácie komunálneho odpadu a nedostatočná ochrana vôd, biodiverzity a lesných ekosystémov. Cieľom predkladaného programového vyhlásenia je dosiahnuť vyššiu kvalitu životného prostredia a podporiť prechod na zdrojovo efektívne obalové hospodárstvo.“
Priatelia, bol to váš minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý ešte pred napísaním a predložením tohto programového vyhlásenia vlády navrhol presun termínu v súvislosti s povinnosťou zavedenia zálohového systému o jeden rok.
Ďalší príklad, strana 8: „V záujme vyváženosti zloženia v Súdnej rade Slovenskej republiky zavedieme pravidlá, že zákonodarná a výkonná moc budú nominovať vždy len osoby, ktoré nie sú sudcami, a zákonodarná moc až po ich riadnom vypočutí v príslušnom výbore.“
Priatelia, dovolím si vám prečítať kandidátov, ktorých ste navrhli v minulej voľbe do Súdnej rady. Bol to pán Andrej Márnik, pán Ján Mazák a pani Alena Svetlovská, ktorá ešte dnes svieti v registri sudcov vedená ako aktívny sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Ďalší príklad toho, ako ste porušili sľub, ktorý ste sami napísali do vášho programového vyhlásenia vlády.
Poďme ďalej, strana 5: „Súčasťou dobre spravovaného a transparentného štátu je riadenie štátnych podnikov a transparentný výber zástupcov štátu v nich. Nekvalifikované rozhodnutia niektorých zástupcov štátu v týchto spoločnostiach spôsobovali štátu vysoké finančné straty. Vláda Slovenskej republiky zavedie transparentný výberový proces, tak aby boli do funkcií zástupcov štátu vyberaní ľudia napĺňajúci tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady. Vláda Slovenskej republiky zavedie do výberového procesu prvky verejnej kontroly, zverejnenie výzvy na prihlásenie sa do výberu, prihlášky a dokladov kandidáta, verejné vypočutie prihlásených kandidátov, zverejnenie konečného návrhu na voľbu.“ Priatelia, bolo to asi minulý týždeň, kedy v médiách prebehla informácia o tom, že minister hospodárstva Richard Sulík odvolal začiatkom apríla dlhoročného predsedu Hlavného banského úradu Petra Kúkelčíka, pričom do čela úradu obsadil Bohumíra Zvrškovca. A ten bol ešte vlani okresným predsedom strany Sloboda a Solidarita v Žarnovici a jeho manželka zároveň tento rok kandidovala za stranu Sloboda a Solidarita do parlamentu aj okresnú šéfku liberálov v Banskej Štiavnici.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážení členovia vlády, ja sa pýtam, ako môžeme vláde Slovenskej republiky veriť, že sľuby, ktoré ste si sami do programového vyhlásenia vlády napísali, ktoré tu už niekoľko dní prezentujete, že tieto sľuby aj reálne dodržíte, keď už ste nám ukázali, že niekoľkokrát ste niektoré sľuby už reálne porušili. Nemôžeme vám vyjadriť dôveru, keď už sami svoje vlastné programové vyhlásenie vlády niekoľkokrát porušili. A argumentovať tým, že tento dokument ešte nie je schválený, a preto ho môžete porušovať, veľmi neobstojí, pretože to hovorí o tom, ako dodržujete svoje vlastné sľuby, a tým pádom vám ľudia vlastne nemusia veriť nič z toho, čo ste reálne sľubovali vo volebnej kampani.
Na záver by som chcel povedať ešte pár poznámok. Veľmi ma mrzí politika, ktorú tu začali robiť hlavne koaliční poslanci, a to je to, že keď niekto vystupuje v rozprave, tak nehodnotíte obsah toho, čo sa vám snaží daný poslanec povedať, ale hodnotíte iba to, kto to hovorí, či už mal príležitosť vládnuť, či mal nejaké kauzy, či niekde už niečo urobil, neurobil, a jednoducho úplne obchádzate to, čo daný poslanec sa vám snaží povedať, a mnohokrát, verte mi, že je to snaha o konštruktívnu kritiku, aby ste si z toho zobrali spätnú väzbu.
Veľmi ma mrzí aj to, akým spôsobom sa vláda Slovenskej republiky postavila k predkladaniu tohto programového vyhlásenia vládu, programového vyhlásenia vlády. Za štvrtý deň, kedy rokujeme o tomto veľmi dôležitom dokumente, sme v rozprave mali možnosť si vypočuť iba ministra obrany, ktorý v rozprave vystúpil. Od ostatných členov vlády tu jediné, čo ho vidíme, je ignorácia tohto dokumentu, ignorácia tejto rozpravy. A toto nie je programové vyhlásenie koaličných poslancov. Nie je vaša úloha, aby ste obhajovali tento dokument. To je úloha členov vlády, ktorí by tu nemali iba sedieť, pozerať sa do telefónov a nejakým spôsobom nereagovať, ale práve naopak, práve títo členovia vlády by mali tento dokument obhajovať, a pokiaľ tak nedokážu spraviť, tak si nemôžu ani zaslúžiť našu, našu dôveru. Som rád, že som povzbudil pána ministra, že tak za chvíľku spraví.
Samozrejme, v tom dokumente je obsahovo ešte veľmi veľa vecí, ktoré by sa dali napadnúť. Nie je, bohužiaľ, dostatok času na to, aby som sa k tomu mohol vyjadriť. Verím, že moji kolegovia tak urobia v rozprave.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:42 - 11:44 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. (Ruch v sále. Rečník sa odmlčal.)
Pán podpredseda, chcel by som reagovať na vás, tak by som bol rád, keby ste počúvali, ďakujem.
Je mi ľúto, že vo svojej rozprave na začiatku ste povedali, že tá rozprava k diskusii o programovom vyhlásení vlády odišla od toho obsahu, a pritom sám ste v tom príspevku nič k obsahu o programovom vyhlásení vlády nepovedali. To je v poriadku, máte na to právo, môžete v rozprave povedať, čo chcete.
Ale viete čo, mne je osobne ľúto, že už tretí deň rokujeme o programovom vyhlásení vlády a za tie tri dni z vlády v rozprave nevystúpil nikto okrem ministra obrany pána Naďa. Ako je možné, že vy ako vedenie Národnej rady Slovenskej republiky dovolíte to, aby sme tu my rozprávali, pýtali sa ministrov otázky, pýtali sme sa na rôzne informácie a nikto z vlády nereaguje? Potom ako môžeme vyjadrovať dôveru vláde, ktorej ani nestojíme za to, aby tu reagovala?
Tak rovno zrušme celú túto diskusiu, zrušme celú rozpravu a poďme rovno hlasovať, pretože sa mi zdá, že celá táto diskusia je absolútne zbytočná.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 9:19 - 9:21 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán poslanec Vašečka, ja by som vás chcel povzbudiť a podporiť v niektorých veciach, ktoré ste hovorili v rozprave a ktoré máte aj napísané v programovom vyhlásení vlády, konkrétne v tej časti, kde hovoríte o optimalizácii siete škôl alebo optimalizácii študijných odborov, čo vlastne v preklade znamená rušenie zbytočných a nadbytočných. Máte to veľmi špecificky napísané aj v programovom vyhlásení vlády. Vláda považuje za nevyhnutné podporiť kvalitné vysoké školy, chcete podporiť prácu Slovenskej akreditačnej agentúry tak, aby došlo k zásadnému, všeobecnému a v rámci poslania vysokých škôl diverzifikovanému zvýšeniu kvality a zníženiu počtu študijných odborov a programov vyšších stupňov s cieľom eliminovať nekvalitné študijné odbory a vyprofilovať medzinárodné konkurencieschopné univerzity.
Viete, toto sú veľmi nepopulárne opatrenia a všetci politici, všetky politické strany vieme, že to je potrebné spraviť, už to bolo dávno potrebné urobiť. Nikto nemal na to energiu, nikto na to nemal tú politickú vôľu. A ja vám chcem povedať, že s takýmito opatreniami by ste nemali čakať. Mali by ste to spraviť na začiatku volebného obdobia, pretože keď sa budeme blížiť ku koncu volebného obdobia, k voľbám, tak to nikto nebude chcieť spraviť, pretože vieme veľmi dobre, akú reakciu to vzbudí vo verejnosti, hlavne u rodičov, zamestnancov, študentov na týchto školách.
Preto vám chcem povedať, máte našu plnú politickú podporu v tejto veci a naozaj potrebujeme tieto opatrenia začať robiť okamžite, aby sme konečne eliminovali tie zbytočné školy, gymnáziá a rôzne univerzity, ktoré produkujú nepotrebných študentov, absolventov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 16:01 - 16:03 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, čo sa týka dopravy, tak naozaj aj to, čo ste vy hovorili o tej prioritizácii a o tej potrebnej výstavbe, s tým sa dá naozaj len súhlasiť, ale ja vám cez, chcem vás tak upozorniť, alebo dávam do pozornosti aj to, že nielen tá výstavba, ale aj tá údržba je veľmi dôležitá už tej existujúcej cestnej siete a na Slovensku máme veľmi negatívny trend, čo sa týka kvality existujúcej cestnej infraštruktúry, pretože naozaj, keď si pozrieme štatistiky, tak vidíme, že stav ciest I., II. a III. triedy sa každý rok zhoršuje a je to spôsobené nielen tým, že sú podfinancované, i tí správcovia alebo samosprávy, ktoré majú tieto cesty na starosti, ale aj celkovým systémom. A keď sa bavíme o údržbe, tak k tomu, samozrejme, neodmysliteľne patrí aj zimná údržba a posypávanie ciest posypovou soľou a bola to práve naša iniciatíva, že sa posypová soľ dnes, respektíve dodnes obchoduje na komoditnej burze v Bratislave a jej posledná referenčná je 65 eur za jednu tonu. A tento systém nákupu, ktorý je mimoriadne transparentný, vysoko časovo efektívny a výsledok je rovnako kvalitný ako pri štandardnom verejnom obstarávaní, tak doteraz ho na Slovensku nevyužíva takmer nikto, iba Národná diaľničná spoločnosť, ktorá tak robí po mediálnom škandále, kedy NDS-ka nakúpila posypovú soľ dvakrát drahšie ako Banskobystrický samosprávny kraj počas županovania Mariana Kotlebu a dodnes ho používa Banskobystrický samosprávny kraj, pretože ten systém sme tam zaviedli my.
Preto vás chcem ako koaličného poslanca upozorniť a dávam do pozornosti aj túto oblasť dopravy, pretože je veľmi potrebné, aby aj ostatné samosprávne kraje sa do tohto nakupovania zapojili, aby sme naozaj šetrili desiatky miliónov eur na takýchto nákupoch.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:27 - 15:28 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, vy ste na začiatku, keď ste začali hovoriť, povedali, že nechcete zdržiavať alebo prerušovať, ale práve naopak, toto je programové vyhlásenie vlády, a vy členovia vlády by ste mali oveľa viacej vystupovať v diskusii, mali by ste reagovať na otázky, pretože to nie je programové vyhlásenie koaličných poslancov Národnej rady. Hej? Čiže ja vás chcem povzbudiť, vás aj vašich členov, ktorí sú tu, okrem vás je tu teda ešte jeden, aby ste naozaj v tejto diskusii sa zapájali oveľa aktívnejšie, pretože my potrebujeme nielen počuť na začiatku pána Matoviča, ale potrebujeme počuť aj ostatných členov vlády, aby sa k tomuto dokumentu vyjadrili. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.4.2020 11:37 - 11:37 hod.

Martin Beluský
Ďakujem za slovo. Dovoľujem si pozvať členov osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, že dnes o 12.30 budeme mať v zasadačke č. 71 rokovanie výboru. Ak majú poslanci, členovia tohto výboru záujem pozrieť si dokumenty, ktoré budú dnes schvaľované, tak vás poprosím, aby ste prišli do miestnosti č. 78, kde budú k dispozícii. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 10:37 - 10:39 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Naša strana má také krédo, alebo tak hovoríme ľuďom, že politici by sa mali hodnotiť nie na základe sľubov, ale na základe činov. Aj v tomto programovom vyhlásení vlády je naozaj veľmi veľa sľubov a mnohé z nich, keď sa vám podarí do praxe zaviesť, tak ako to spomínal kolega Marian Kotleba, tak my budeme radi, naozaj, budeme vám tlieskať a občania môžu byť spokojní. Ale nemali by sme vás hodnotiť na základe sľubov, ktorých v tom programovom vyhlásení je naozaj veľa, ale mali by sa zhodnotiť na základe činov, ktorých za tento mesiac bolo niekoľko a už sami ste ukázali, že dokážete, už niekoľkokrát ste dokázali porušiť svoje vlastné programové vyhlásenie vlády, keď ste napríklad nepriamo novelizovali zákony tými tzv. prílepkami, ktoré nijakým spôsobom nesúviseli s obsahom daného zákona. A to nielenže ste prijímali také zákony, ktoré nesúviseli s COVID-19, ale vy ste dokonca aj porušili skrátené legislatívne konanie a veci, ktoré mali prejsť štandardným medzirezortným pripomienkovým konaním, aby sa mu mohla naozaj široká odbornosť vyjadrovať, tak ste si to tam prilepili a sami ste si do programového vyhlásenia vlády napísali, že to robiť nechcete a už niekoľkokrát ste to porušili. Tých vecí, ktorých v tom programovom vyhlásení vlády ste už porušili, je naozaj veľmi veľa a tomu sa budem osobitne venovať vo svojom príspevku v rozprave. Ďakujem pekne.
Skryt prepis