Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:40 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 5.2.2021 16:28 - 16:43 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi na úvod, aby som sa vyjadril najprv ako predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, už to tu bolo v niektorých reakciách spomínané alebo spochybňované.
Ja som si dovolil zvolať tento výbor práve za účelom preverenia toho, či bol, alebo nebol porušený zákon pri udeľovaní bezpečnostnej previerky pánovi kandidátovi Danielovi Lipšicovi, a môžem so svojou zodpovednosťou a naozaj nestranne povedať, že na základe predložených informácií a na základe vysvetlení pána riaditeľa sme dospeli k jednohlasnému rozhodnutiu, že zákon porušený nebol. To znamená, ja nemám pochybnosť o tom, že úrad postupoval v súlade so zákonom.
Avšak to, čo chcem povedať, je to, čo sme nemohli na našom výbore preveriť ani sa k tomu pán riaditeľ nemohol vyjadriť, je ten krok číslo jedna, to znamená tá žiadosť o to, aby pánovi Lipšicovi bola udelená bezpečnostná previerka.
Už to bolo medializované, bolo to spomenuté, že práve pán minister Krajniak bol ten, ktorý dal žiadosť na NBÚ, aby bola pánovi Lipšicovi udelená bezpečnostná previerka. Tam začína aj končí celý tento problém.
To, že pán Krajniak v tejto veci zavádzal, dokazuje úplne jednoduchý fakt. Keby mal naozaj záujem dať si pána Lipšica ako právnika alebo nejakého poradcu na ministerstve, mohol by to spraviť iba dvomi spôsobmi.
Prvý spôsob ako nejakého dodávateľa služieb. Takéhoto by si ale musel obstarať a nemohol dopredu predpokladať, že takéto služby by poskytoval práve pán Lipšic. Alebo by si ho mohol dať ako zamestnanca, v takom prípade by si však pán Lipšic v zmysle zákona musel svoju advokáciu pozastaviť a nemohol by sa venovať všetkým tým svojim prípadom a kauzám, ktorým sa venuje, ktoré zastupuje.
Takže tvrdenie, že pán minister uvažoval o tom, že by si dal pána Lipšica ako nejakého poradcu na ministerstvo, bolo absolútne zavádzanie a bola to, a vy ako koalícia ste nemali odvahu priznať to, že ste spravili v tom procese legislatívnom proste chybu, čo ja osobne by som vôbec nekritizoval, pretože to sa niekedy naozaj môže stať, pretože veci robíte v zrýchlených konaniach bez medzirezortného pripomienkového konania a potom sa, samozrejme, stane, že tie veci nie sú dokonané, že tam chýbajú niektoré veci. A stalo sa, že pán Lipšic by nemohol kandidovať, pretože nemal splnenú podmienku o bezpečnostnej previerke. To ste mali ako chlapi priznať. Možno ste mohli cez nejaký prílepok nejak tento zákon zmeniť alebo ste možno v skrátenom konaní mohli to ešte upraviť. Síce by to nebolo v súlade so zákonom, ale aspoň by to bolo chlapské a priznali by ste, že ste urobili jednoducho chybu, ktorú sa snažíte napraviť, aby ste mohli pánovi Lipšicovi umožniť kandidovať.
Ja sa nechcem k osobe pána Lipšica vyjadrovať. Už tu bolo povedané podľa mňa všetko podstatné. Chcem len povedať, že ja osobne ani moji kolegovia z nášho poslaneckého klubu, my nemáme vôbec žiadny strach z toho, že by sme v budúcnosti, keby pán Lipšic sa stal špeciálny prokurátor, mali mať strach z toho, že by sme mali byť trestne stíhaní alebo že by sme boli v hľadáčiku u pána Lipšica. Ale, práve naopak, my máme odôvodnené podozrenie a máme odôvodnenú obavu, že pán Lipšic ako špeciálny prokurátor si bude zakrývať oči pred konaním a zločinmi, ktoré robí práve vaša vláda alebo ktoré robili vaši nominanti v minulosti. Tá odôvodnená obava tu je, a to nemôže nikto z vás spochybniť, že to tak proste nie je, pretože veľmi dobre viete, že ešte stále súčasne aktívne väzby pána Lipšica na politikov a politické strany sú také živé, že pán Lipšic ich nedokáže ako špeciálny prokurátor preťať.
Ja osobne chcem povedať, že som rád, že ste zaviedli ten inštitút verejného vypočúvania, že naozaj tí kandidáti mohli byť grilovaní, že si to mohli aj ľudia z verejnosti pozrieť, to chcem naozaj pochváliť, avšak chcem povedať, že škoda, že to bolo celé úplne zbytočné, pretože už od začiatku bolo jasné, že jediným reálnym kandidátom, ktorý bude na túto funkciu zvolený, je práve pán Lipšic.
A dovoľte mi ešte jednu takú malú poznámku. Niektorí koaliční poslanci vo faktických poznámkach povedali, napríklad pán poslanec Vons, ste kritizovali poslancov SMER-u, že akých oni mali nominantov, akých oni ľudí dávali do týchto funkcií, ale ja vám chcem povedať, že to neni argument, prečo, pre to, aby ste aj vy to mohli robiť. To, že to oni robili, že robili chyby, že tam dali ľudí, ktorí nemali morálny kredit, to je jedna vec, ale to neospravedlňuje vás, aby ste to spravili aj vy. Veď máte sa predsa správať tak, ako ste to ľuďom pred voľbami sľubovali.
Takže na záver môjho vystúpenia posledná vec, a to, že ja verím, že na základe informácií, ktoré boli aj v tejto rozprave povedané, nebudete hlasovať a nebudete voliť Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2021 15:43 - 15:58 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Vážený pán poslanec Blaha, váš prejav sa našim koaličným kolegom nepočúva veľmi dobre, a to práve preto, že všetko, čo ste povedali, bola iba, len čistá pravda.
Ja som vás chcel nadovšetko trošku poopraviť, lebo vy ste hovorili, že bolo v podstate od začiatku jasné, že pán Lipšic bude špeciálny prokurátor, ale potom ste to neskôr aj povedali, teda, že s ním sa vlastne od samotného začiatku uvažovalo ako o generálnom prokurátorovi. Všetko bolo nachystané, zákon bol zmenený, podmienky boli upravené, len ich zastavila pani prezidentka. Tak sa rozhodli, že ho dajú teda na toho špeciálneho prokurátora a nakoniec vo funkcii, kde má byť najviac nepolitický kandidát alebo najviac nepolitický človek, bude ten najviac politicky exponovaný človek. Človek, ktorý bol minister vnútra, minister spravodlivosti, ktorý založil politickú stranu, ktorá je ešte aj dnes v súčasnej vládnej koalícii.
Pán poslanec, ja vás chcem upozorniť, že už dneska vyšiel článok na denníku SME, kde už píšu, že pán Lipšic bude dnes o 16.30 zvolený za špeciálneho prokurátora, takže jediný, kto sa tu hrá na to, že vlastne ešte nevieme alebo že sú tu nejaké dohody, alebo nejaké vyjednávanie, sú len naši vládni kolegovia, pritom je už úplne jasné od samotného začiatku, že Daniel Lipšic bol od začiatku jasný človek, ktorý bude na pozícii tejto funkcie. A to, že to nepovedali nahlas, bolo len preto, lebo nemali odvahu to povedať, lebo sa za to hanbili, pretože sa nie je za čo chváliť, pretože takýto človek nemá čo robiť na pozícii ani generálneho, ani špeciálneho prokurátora.
Skryt prepis
 

5.2.2021 11:28 - 11:43 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľujem si podať ešte pozmeňujúci návrh k tomuto návrhu uznesenia vzhľadom na to, že ešte nastali nejaké zmeny, keď odišli niektorí poslanci z nášho klubu. Stratili členstvo a potrebujeme tých ľudí nahradiť a takisto niektorých členov ešte potrebujeme zmeniť.
Nebudem viacej zdržiavať nejakým odôvodňovaním a prejdem rovno k pozmeňujúcemu návrhu poslanca Martina Beluského k návrhu na zmeny v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 414).
1. V bode 1 sa písm. A "odvoláva", dopĺňa nasledovne: "poslanca Andreja Medveckého (ĽS Naše Slovensko) zo Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, poslanca Miroslava Suju (nezaradený) z Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, poslanca Ondreja Ďuricu (nezaradený) z Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií, poslanca Milana Mazureka z Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti, poslanca Eduarda Kočiša (nezaradený) z funkcie náhradného člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti a poslanca Ondreja Ďuricu (nezaradený) z funkcie náhradného člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti."
2. V bode 2 sa písm. B "volí" dopĺňa nasledovne: "poslanca Andreja Medveckého (ĽS Naše Slovensko) za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, poslanca Miroslava Suju (nezaradený) za člena Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, poslanca Rastislava Schlosára (ĽS Naše Slovensko) za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií, poslanca Martina Beluského (ĽS Naše Slovensko) za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti, poslanca Petra Krupu (ĽS Naše Slovensko) za náhradného člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti za poslanca Martina Beluského, poslankyňu Magdalénu Sulanovú (ĽS Naše Slovensko) za náhradnú členku Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti za poslanca Jozefa Šimka a poslanca Mariana Kotlebu (ĽS Naše Slovensko) za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu."
Ďakujem veľmi pekne za podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 18:58 - 18:59 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Krajčír, ja vám to skúsim vysvetliť. Ten váš príspevok z môjho pohľadu ako z pohľadu poslanca, ktorý nie je súčasťou ani súčasnej koalície a nebol ani súčasťou bývalej koalície, pretože vy ste rozprávali o tom, čo sa stalo v minulosti, teda kritizovali ste bývalú vládu. Na to máte, samozrejme, právo, ale my sa teraz rozprávame o zákone o skrátení volebného obdobia a ja by som skôr uvítal, keby ste nás presviedčali, prečo nemáme hlasovať za tento návrh, pretože vy ste kritizovali vládu a ja by som sa nevedel na základe vášho príspevku rozhodnúť, pretože ste ma nepresvedčili ani, či mám hlasovať za, alebo či mám hlasovať proti, lebo my teraz neskracujeme volebné obdobie bývalej vlády. Čiže to skôr berte ako v dobrom, lebo napríklad pani poslankyňa Zemanová to využila a porozprávala, čo SaS-ka teda vo vláde spravila. Možno aj vy ste mohli viacej porozprávať o tom, čo vaša strana SME RODINA urobila, určite sa máte čím pochváliť. Takže berte to ako takú konštruktívnu kritiku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 18:08 - 18:10 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem, pán minister, že ste vystúpili ešte v rozprave, aby sa dalo reagovať. Nie každý to robí, takže treba to oceniť.
Vy ste hovorili o tej jednej miliarde v tom rozpočte, teda hovorili ste o tom rozdiele tej prognózy rastu HDP, ale ja keď som si pozrel ten rozpočet, aj teraz som to skontroloval, tak na viacerých stranách to máte popísané ako rezerva na vyššie výdavky spôsobené COVID-19 alebo rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19, takže ja to proste vnímam tak, že to sú peniaze, ktoré sú tam ako rezerva na to, keď bude potrebné nejakým spôsobom podporovať tú ekonomiku, stimulovať výdavky, ktoré neboli inak v iných kapitolách naplánované.
Čo sa týka toho samotného návrhu, ja som teda nezachytil, že by ste sa nejak vyjadrili k tomu obsahu, ktorý sme aj my spomínali, teda že tie respirátory my navrhujeme alebo teda pýtame sa, či by nebolo lepšie nakúpiť centrálne, aby sa tá cena stlačila, a potom rozdávať. Ja nehovorím, že to musí byť pre každého občana, ale máme tu tú kritickú infraštruktúru ľudí, ktorí sú, ľudia, ktorí sú v nejakom väčšom ohrození, čiže pre tých by som určite ja uvažoval, že by sme tie respirátory mohli dávať ako štát zadarmo, lebo nemyslím si, že to je až taký veľký výdavok, a sám ste povedali, že sme tu mali minulý týždeň zákon, kde sme sa bavili teda o oveľa väčších opatreniach.
A posledná vec, ja keď hovorím, že tá pomoc nie je dostatočná, ja tým nechcem kritizovať len vás alebo iba vás, pretože ja si uvedomujem, že vy by ste mali úplne inú východiskovú situáciu, keby aj tie predchádzajúce vlády vám nechali úplne iný výsledok hospodárenia, pretože, a naozaj, keď to porovnávame s Českou republikou a v tom stave, v ktorom bola ekonomika po tej prvej kríze 2009, tak vieme dobre, že keby sa tu hospodárilo naozaj efektívne a keby sa naozaj tie peniaze v dobrých časoch šetrili a nemíňalo sa na hlúposti, na rôzne sociálne balíky, tak, samozrejme, tú situáciu by sme zvládali oveľa lepšie. Takže neberte to ako kritiku len vás, ale je to naozaj kritika aj na tie predchádzajúce vlády.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 17:47 - 17:48 hod.

Martin Beluský
 

Vystúpenie v rozprave 4.2.2021 17:40 - 17:43 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja nechcem tiež dlho vystupovať, ale tiež chcem tak faktograficky vystúpiť k tomuto návrhu.
Najprv sa chcem vyjadriť k samotnému skrátenému konaniu, kde mám síce pochybnosť o tom, či spĺňame tie zákonom stanovené požiadavky o tých škodách hospodárskych a podobne. Ale v poriadku, stanovili sme si ten termín do 30. 4. a keby ideme v štandardnom konaní, tak stratíme zhruba jeden-dva mesiace. Takže rozumiem tomu, že potrebujeme tú lehotu čo najdlhšiu, aby tí ľudia mohli mať možnosť si tie respirátory v obchodoch kúpiť.
Čo sa týka samotného návrhu, tam sa predpokladá, že to štát bude stáť zhruba 16 mil. eur na strate, ktorú, ktorú stratíme tým, že nevybereme vlastne dépeháčku pri predaji týchto výrobkov. Keďže sa jedná o 16 mil., a teda predpoklad je, že keď máme teda tých 5,5 mil. obyvateľov a počítame nejakú priemernú cenu tých respirátorov toho tretieho stupňa, tak tam sa predpokladá, že keby kúpime tie respirátory pre všetkých obyvateľov, tak by to malo vyjsť teda menej ako 80 mil. eur podľa mojich teda nejakých odhadov, prepočtov. A keďže máme v štátnom rozpočte rezervu na COVID opatrenia viac ako jednu miliardu eur, čo teda tieto výdavky by predstavovali iba nejakých 8 %, tak sa chcem preto spýtať, pán minister, či ste neuvažovali nad tým, čo tu bolo už v rozprave spomenuté, že by štát nakúpil tieto respirátory a potom by tým, a potom by tie respirátory mohol ľuďom rozdávať zadarmo.
A hovorím to aj preto, lebo ja mám tiež podozrenie, že keby tí obchodníci, nehovorím, že všetci sú takí, ale tí, ktorí budú mať príležitosť a sú to špekulanti, tak keď budú mať možnosť zarobiť na tom, že nemusia tu, nemusia tú dépeháčku zaplatiť, že jednoducho tú cenu, nehovorím, že zvýšia o tých 20 %, ale aspoň možno o desať, ale keby štát takýmto spôsobom hromadne nakúpi tie respirátory veľkým obstarávaním, tak si dovolím tvrdiť, že tú cenu by sme stlačili oveľa nižšie a v konečnom dôsledku by na tom štát ušetril veľké peniaze a nakoniec ľudia by boli možno radi, že štát im vie pomôcť aj tým spôsobom, že dostanú zadarmo respirátory domov do rúk. Pretože tá pomoc, ktorú očakávajú od štátu, vieme dobre, že podľa vyjadrenia aj prieskumov je nedostatočná, podnikatelia to stále kritizujú, ľudia očakávajú väčšiu pomoc od štátu. A myslím si, že to by bol taký správny krok, ako tým ľuďom ukázať, že tu štát vie pre nich urobiť aj takéto niečo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 4.2.2021 15:21 - 15:24 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, vážení členovia vlády, vážený pán minister dopravy a výstavby Slovenskej republiky pán inžinier Andrej Doležal, v súlade s čl. 80 Ústavy Slovenskej republiky a § 129 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov si vám dovoľujem podať nasledovnú interpeláciu:
Dopravná situácia na ceste I/64 je v kolabujúcom stave na trase Komárno – Nové Zámky – Nitra – Topoľčany. Táto cesta I. triedy začína na hraničnom priechode s Maďarskom v Komárne a konči v Žilinskom kraji. Prepája štyri okresné mestá v Nitrianskom kraji, ktorú denne využívajú desaťtisíce aut. Táto cesta I. triedy ide cez viaceré okresné mestá, v ktorých je doprava preťažená a tvoria sa neustále kolóny, čo jednak má za následok poškodenie ciest, preťažovanie mostov na rôznych úsekoch, s kolónami alebo kolabujúcou dopravou. Na túto situáciu sa už niekoľko rokov poukazuje, či zo strany primátorov, župných poslancov, poslancov Národnej rady, alebo samotných občanov.
Cesta I. triedy by mala poskytovať bezpečnú a rýchlu, plynulú premávku mimo miest a obcí. Dokonca samotná Slovenská správa ciest definuje cesty I. triedy ako cesty, ktoré majú význam najmä pre medzinárodnú a celoštátnu dopravu. Zabezpečujú bez prerušenia vzájomné prepojenie sídiel krajov a prepojenie hraničných priechodov.
V roku 2016 bola vyhlásená verejná súťaž na štúdiu realizovateľnosti Slovenskou správou ciest na úseku Topoľčany – Nitra – Komárno. Tieto štúdie mali byť financované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Ministerstvo sa v minulosti vyjadrilo, že je potrebné počkať na výsledky štúdie, pričom bolo zdôraznené, že nebude možné celý úsek zrealizovať naraz, jednotlivé projekty budú zaradené do zoznamu projektov, že modernizácia jednotlivých úsekov bude závisieť od dopravného zaťaženia, ekonomického posúdenia, stavu prípravy aj medzivládnej dohody, potvrdenie opodstatnenosti stavby, štúdiou realizovateľnosti.
Úplne prvé štúdie sa tu robili ohľadne tejto cesty ešte v 80. rokoch. Dookola čakáme na nejakú štúdiu a problém tam narastá a nerieši sa. Preto v nadväznosti na uvedené informácie, pán minister, si vám dovoľujem, si vás dovoľujem požiadať o vysvetlenie a zodpovedanie nasledovných otázok.
Otázka č. 1, ako dopadli posledné výsledky vyššie spomínaných štúdií realizovateľnosti?
Druhá otázka, existujú nejaké bližšie plány realizácie na obchvat na trase Komárno – Nové Zámky – Nitra – Topoľčany?
A tretia otázka, v ktorom roku plánuje Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky začať s výstavbou obchvatu na trase Komárno – Nové Zámky – Nitra – Topoľčany?
Pán minister, veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 17:40 - 17:41 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani poslankyňa, využili ste možnosť, aby ste teda pri tomto bode trošku pochválili prácu vašich ministrov vašej strany vo vláde. Samozrejme, máte na to právo.
Mohli by sme sa baviť o tých jednotlivých bodoch, ktoré ste spomínali, lebo sú diskutabilné, ale myslím si, že to nie je predmetom tohto predloženého návrhu, ale ja sa vás chcem spýtať iba jednu otázku, lebo som si prebehol programové vyhlásenie vlády, teda dokument, za ktorý ste hlasovali aj vy osobne.
Na strane 5 sú napísané také vety, že: „Súčasťou dobre spravovaného a transparentného štátu je riadenie štátnych podnikov a transparentný výber zástupcov v nich. Nekvalifikované rozhodnutia niektorých zástupcov štátu v týchto spoločnostiach spôsobili štátu vysoké finančné straty. Vláda Slovenskej republiky zavedie transparentný výberový proces tak, aby boli do funkcií“ štátov „zástupcov štátu vyberaní ľudia napĺňajúci tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady. Vláda Slovenskej republiky zavedie do výberového procesu prvky verejnej kontroly, zverejnenie výzvy na prihlásenie sa do výberu, prihlášky a dokladov kandidáta a verejné vypočutie prihlásených kandidátov a zverejnenie konečného návrhu na voľbu.“
Tak sa vás chcem spýtať, pani poslankyňa, a čo hovoríte na nominácie Strany a Solidarita, ktorí nominovali niekoľkokrát do rôznych funkcií rôznych okresných šéfov vašej strany a podobne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2021 14:02 - 14:04 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Benčík, najprv vám chcem povedať alebo prečítať jeden výrok. "Ja som bol dlhé roky prívržencom toho, že extrémistické názory, pokiaľ nepodnecujú násilie, sú chránené slobodou prejavu. Človek by nemal mať právomoc rozhodovať, ktorý názor je správny, ktorý nesprávny a ktorý z týchto nesprávnych budeme aj trestne stíhať. Ak niekto popiera holokaust, tak je idiot, máme ho kvôli tomu trestne stíhať? Churchill povedal, že krajina, ktorá má slobodu prejavu, bude mať aj veľa hlúpeho prejavu."
Viete, pán poslanec, kto je autorom týchto výrokov? Povedal to Dr. Daniel Lipšic, v súčasnosti kandidát na špeciálneho prokurátora, takisto bývalý šéf rezortu spravodlivosti, bývalý šéf rezortu vnútra, ktorý chcel zo zákona úplne vypustiť tresty za slovné trestné činy. A keď bol v minulom volebnom období predložený ten balík tých tzv. protiextrémistických zákonov z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, tak on tento balík označil za absolútnu katastrofu, a dokonca sa k tomuto názoru priklonili aj niektorí ústavní právnici, ktorí sa vyjadrili, že Lipšic má v podstate pravdu. Napríklad aj ústavný právnik Peter Kresák, ktorý tiež s týmto návrhom súhlasil, ten však hovoril aj o tom, že by tam mali byť určité hranice stanovené.
Pán poslanec, viete, vy sa pozeráte na to, že kto ten návrh zákona predkladá. Je to, samozrejme, vaše právo, ale musíte sa pozerať aj na ten obsah. Ten ste teda tiež spomínali vo svojom prejave, ale my sme v parlamente čakali päť rokov na to, či niekto príde s nejakým návrhom, ktorý aspoň nejakým spôsobom zlepší slobodu prejavu. Bolo to presne naopak, pani Žitňanská, tá urobila s naším trestným zákonníkom presný opak toho, čo by tu podľa mňa malo byť. A ja vás môžem ubezpečiť, že ja ani moji kolegovia si nechceme týmto zákonom zabezpečiť žiadnu beztrestnosť, ja sa nemám za čo hanbiť ani sa čoho báť, v živote som nič neurobil, nikomu som neublížil a hocikedy sa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis