Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:00 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 11:55 - 11:57 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Ďakujem všetkým za pozitívne faktické poznámky.
Pán predseda Kollár, viete, mne je v podstate jedno, kto vládne, mne ide o to, akú politiku ten, kto vládne, robí a myslím si, že pokiaľ máme spoločný cieľ, a to reálne pomáhať ľuďom, tak si myslím, že aj nájdeme spoločnú cestu. Ja sa snažím robiť konštruktívnu, nie deštruktívnu politiku a chcem naozaj byť nápomocný každému, kto bude prijímať takéto opatrenia, ktoré reálne pomôžu ľuďom, čiže či som v opozícii, koalícií, mne to je v podstate jedno, budem sa vždycky snažiť byť konštruktívny.
Marek, ty si spomenul ten rast cien nehnuteľností. Myslím si, že každému, kto rozumie trošku ekonomike a tým princípom ponuky a dopytu, vie, že práve kvôli nedostatočnej ponuke tieto ceny budú naďalej rásť a je to aj spôsobené nedostatočnou konkurenciou, pretože neexistuje žiadna regulácia zo strany štátu a ani štát neponúka žiadne vlastné byty či už na prenájom, alebo na predaj, ktoré by mohli tieto ceny stláčať dole. Sú veľmi nízke úrokové sadzby na hypotékach, tam asi nechceme žiadne zmeny, asi by sme chceli, aby tie nízke úroky aj naďalej zostali. Avšak aj počas obdobia krízy tie štatistiky ukazujú, že to množstvo načerpaných úverov zo strany obyvateľov dosiahlo rekordné čísla, čiže ľudia sa zadlžujú stále viac a viac. To, čo naozaj môžeme tomu pomôcť, je téma, s ktorou prišla aj strana SME RODINA, s ktorou, s touto témou sme prišli aj naša, s ktorou prišla aj naša strana v našom programe, tiež sme mali výstavbu štátnych bytov.
Verím, že sa to podarí rozbehnúť, že ten posledný rok, ktorý sme mali, že sa pripravovali nejaké dokumenty, ktoré tomu pomôžu, a že aj za pomoci opozície koalícia dokáže túto naozaj veľkú výstavbu štátnych bytov rozbehnúť, aby sme naozaj dokázali vytvoriť tú konkurenciu, ktorú tento trh pre oblasti nehnuteľností potrebuje.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.5.2021 11:27 - 11:45 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní členovia vlády, hneď na úvod mi dovoľte, aby som jasne zdôraznil, že budem hlasovať proti vyjadreniu dôvery tejto vláde. To znamená, budem hlasovať proti tomuto materiálu, a to hlavne z dôvodov, že nesúhlasím s viacerými krokmi, ktoré táto vláda, resp. vláda minulá podnikla za posledný rok. No najmä je to smerovanie Slovenskej republiky v oblasti zahraničnopolitickej orientácie, ktoré pre mňa je absolútne neprijateľné.
Na začiatku predseda vlády urobil akýsi odpis splnených sľubov, ktoré ste urobili za posledný rok. Myslím si, že táto myšlienka by sa mohla pretaviť do takej dobrej praxe, že by sme každý rok mohli predvolať vládu a jednotlivých ministrov, aby urobili za posledný rok určitý odpis toho, čo sa spravilo, aby naozaj aj parlament a poslanci mali možnosť sa k tomu vyjadrovať, pripomienkovať a dávať svoje návrhy jednotlivým veciam.
Uvažoval som aj ja, či vo svojom prejave sa budem venovať poslednému ročnému pôsobeniu vlády Igora Matoviča, ale keďže formálne bola táto vláda, nová vláda vymenovaná a prerokovávame v podstate nové, resp. aktualizované programové vyhlásenie vlády, tak sa budem aj ja opierať iba o informácie, ktoré sú zverejnené v tomto dokumente. Ja sa nebudem teda vracať to minulosti.
Predpokladám, že v konečnom dôsledku to nechcete ani vy, členovia novej vlády, že chcete taký nový štart. Nadviazať na dobré veci a nezhody nechať za hlavou. Či sa vám to podarí, to budeme hodnotiť neskôr v budúcnosti. Tá predchádzajúca vláda padla najmä na nezhodách, a teda vzájomnej zlej komunikácii, čo ja osobne považujem za naozaj závažné zlyhanie, pretože najmä teraz v čase tejto krízy ľudia potrebujú vidieť nádej a stabilitu, istotu a pevnosť. Namiesto toho boli zatiahnutí do konfliktu, ktorý k celkovej situácii vôbec neprispel.
Vy ste situáciu medzi sebou vo vláde možno na nejaký čas ukľudnili, ale určite ste neukľudnili situáciu medzi radovými občanmi. A tieto veci naozaj, aj tá komunikácia vlády smerom na širokú verejnosť bude potrebné veľmi výrazne zlepšiť.
Máme tu novú vládu. Tá stará trvala niečo vyše jedného roka. To, čo ste naozaj výmenou tejto vlády dosiahli, je to, že ste si kúpili čas. Pretože zákon o dlhovej brzde alebo zákon o rozpočtovej zodpovednosti v čl. 5 ods. 10 hovorí, že povinnosť uplatňovať ustanovenia ods. 6 až 8 sa nevzťahuje na obdobie 24 mesiacov počnúc prvým dňom nasledujúcom po dni, v ktorom bolo schválené programové vyhlásenie vlády a vyslovená dôvera vláde. To znamená, že všetky tie ustanovenia alebo opatrenia, ktoré sú v tých ods. 6 až 8, ktoré hovoria o tom, aké opatrenie musíte prijať kvôli tomu, že je dlh v určitej výške, sa nebudú musieť zase na obdobie 24 mesiacov uplatniť. To znamená, zase na dva roky máme vynulovanú dobu a všetky opatrenia sú neplatné a platí vlastne iba to, že vláda musí predložiť na rokovanie Národnej rady návrh opatrení, ktorými navrhuje zabezpečiť zníženie dlhu a znížia sa platy členov vlády na úroveň ich platov v predchádzajúcom rozpočtovom roku.
Ďalej by som sa chcel vyjadriť ku konkrétnym veciam, ktoré sú napísané vo finančnej oblasti v tomto programovom vyhlásení vlády. Hneď v úvode píšete, že sa chcete zamerať hlavne na hotovostnú výpomoc a úvery so štátnou garanciou pre podnikateľov a občanov a po stabilizačnej fáze sa zameriate na opatrenia na obnovenie ekonomického rastu. Opatrenia pôjdu ruka v ruke s posilnením udržateľnosti verejných financií v krátkodobom aj dlhodobom horizonte, pretože tá je základom pre ekonomickú stabilitu a udržateľný ekonomický rast a rozvoj.
V tejto veci ja čiastočne súhlasím, pretože naozaj v súčasnej podchladenej ekonomike by sme mali veľmi výrazným spôsobom zvýšiť a zlepšiť jednorazovú podporu a práve teraz by mala byť podľa môjho názoru maximálna a potom v nasledujúcich rokoch by sme mali začať s konsolidáciou, kedy už ekonomika sa začne postupne zohrievať a mali by sme teda pripravovať už teraz s tou konsolidáciou, ktorá by podľa niektorých odborných názorov mala začínať na 0,5 % HDP a postupne sa zvyšovať na 1 % a tak ďalej a tak ďalej, aby sme naozaj ten dlh začínali postupne stabilizovať, zvládať, pretože je dnes na veľmi vysokej úrovni. Je to vlastne viac ako, viac ako 60 %. To znamená, že sme prestrelili aj to posledné, posledné, posledný ukazovateľ, posledné kritérium v rámci zákona o rozpočtovej zodpovednosti.
Dali ste si za cieľ vyrovnané hospodárenie štátu do roku 2024 za predpokladu, že po kríze príde k zotavenie svetovej ekonomiky. Nuž je to síce váš cieľ, ale tento cieľ vám zároveň dáva, teda ako povinnosť vám to dáva spomínaný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, pretože podľa tohto zákona, ak je HDP viac ako 50 %, teda ak je dlh prepočítaný na percentá HDP vyššia ako 50 %, tak nesmie byť rozpočtovaný schodok a v roku 2024 sa vám končí táto úniková klauzula. To znamená, že vy vlastne musíte podľa súčasného znenia zákona, ak sa nezmení, v roku 2024 prísť do parlamentu s vyrovnaným rozpočtom.
Či sa vám to podarí vzhľadom na súčasnú situáciu a vzhľadom na prognózy, ktoré hovoria, že v roku 2024 budeme na úrovni dlhu 62,5 % HDP. Myslím, že je to absolútne nerealistické. Ale to, čo by sme naozaj mali pripravovať, je spomínaná konsolidácia verejného dlhu, aby sme začali jednotlivé výdavky štátneho rozpočtu znižovať, aby sme začali zlepšovať výber dane, aby sme naozaj situáciu v ekonomike začali postupne, ale stabilne zlepšovať.
Ako ďalší cieľ ste si zaviedli, ste si napísali, že chcete zaviesť dane z nehnuteľností na hodnotovom princípe a chcete zvyšovať spotrebné dane penalizujúce negatívne externality. Zavedenie dane z nehnuteľnosti na hodnotovom princípe vyvolalo najmä v priestore sociálnych sietí naozaj veľmi veľké znepokojenie, veľké emócie, pretože sa do médií dostali len určité čiastkové informácie o tom, čo sa vlastne pripravuje. Ako bude vyzerať tá daňová reforma, reforma daňového mixu a ministerstvo financií neskôr prostredníctvom sociálnych sietí vyjadrilo informáciu, že ubezpečuje občanov, že pripravovanou daňovou reformou sleduje zlepšenie života občanov a nie naopak. Tak ako v iných prípadoch aj v prípade zmien v daniach budú zohľadnené sociálne aspekty spoločnosti a tak ďalej.
Na sociálnych sieťach sa vyskytla informácia, že napríklad v Bratislave pri jednoizbových bytoch by tá zvýšená daň mala spôsobiť nárast až o dvetisíc eur, dvojizbových bytoch dvetisíc štyristo eur, pri trojizbových bytoch tritisíc dvesto eur a tieto informácie možno nie sú podložené na nejakých reálnych podkladoch, ale to, čo by si ministerstvo financií alebo vláda ako taká mala naozaj vziať z tejto celej situácie, je to, že je treba naozaj komunikovať tak, aby to bolo naozaj jasné aj pre širokú laickú verejnosť. Aby sa nestalo, že určité čiastkové informácie sa potom takýmto spôsobom pretransformujú až do takýchto hoaxov, pretože naozaj to spôsobuje v spoločnosti veľmi negatívne emócie a v súčasnej situácii potrebujeme naozaj presný opak.
Minister financií v médiách viackrát avizoval, že ten, kto má nadštandardný majetok, mal by byť solidárny a platiť vyššie dane ako ten, ktorý ma majetok tej tzv. bežnej hodnoty. Aj medzinárodné organizácie odporúčajú zaviesť progresívnu daň z nehnuteľností, to znamená vyššie sadzby pri nehnuteľnostiach s vyššou trhovou hodnotou. Teda nie počítať to na základe výmery, ale na základe toho, akú má daná nehnuteľnosť trhovú hodnotu.
Avšak myšlienkou určovať sadzbu tejto dane nie za meter štvorcový, ale podľa hodnoty nehnuteľnosti nie je nápadom súčasného rezortu financií. Lebo o tejto myšlienke, ktorá sa nikdy nerealizovala, hovorila ešte v roku 2012 strana SMER a tiež podporila rétorikou zdanenie bohatých ľudí ich luxusného majetku. Vtedajší minister financií Peter Kažimír chcel zdaniť luxus centrálne, ale od toho plánu sa napokon upustilo a rozhodnutie prenechal mestám a obciam. Nebolo presne jasné, či sa v luxusných majetkoch myslia len luxusné vily alebo hoci aj majitelia bežných bytov avšak v lukratívnej lokalite. Vtedajšia vláda totiž nechcela špeciálnou daňou zaťažiť majiteľov veľkých domov, ktoré mali postavené v sedemdesiatych či osemdesiatych rokoch.
Neskôr si mali v roku 2017 siahnuť hlbšie do vrecka tí, ktorí boli, ktorí bývali vo viacpodlažných nehnuteľnostiach, čo však tiež napokon neprešlo. A to je naozaj teraz otázka, akým spôsobom pripravuje ministerstvo financií novelu tohto zákona, kde sa bude zvyšovať alebo meniť spôsob výpočtu dane z nehnuteľností na hodnotovom princípe, aby sme zabezpečili to, že nebudú vyššou daňou potrestaní ľudia, ktorí si to nezaslúžia. Teda ľudia, ktorí možno bývajú v nejakých lukratívnejších lokalitách, ale mnohokrát sú tie byty alebo domy veľmi staré a nemali, nebolo by patrné a hneď ľudí ktorí patria, ktorí sú už v dôchodkoch ich zdaniť nejakou vyššou daňou. Verím, že dostaneme čoskoro odpoveď. Nemyslím teraz len parlament alebo odborná verejnosť, ale naozaj široká verejnosť, aby sme sa tomu vedeli aj prípadne postaviť.
Ďalší bod, ktorý zostal v programovom vyhlásení vlády ešte z minulého dokumentu je zanalyzovanie možností zavedenia tzv. reverse charge. Neviem teda, či sa tejto veci za posledný rok niečo konkrétne urobilo, nepostrehol som žiadne výsledky ani žiadne, ani žiadne analýzy. Keďže už jeden rok prešiel a tri roky sú pred nami, je podľa mňa potrebné začať s touto vecou veľmi dôrazne, pretože je to jedna z možností, akým spôsobom môžeme zvýšiť výber daní bez toho, aby sme zvyšovali sadzbu dane, to znamená, to, čo v súčasnosti pripravuje alebo uvažuje minister financií zvýšiť dépeháčku, by nebolo potrebné, keby sme dokázali výber tejto dane oveľa viacej zefektívniť a tie daňové úniky, ktoré sú dnes na úrovni rádovo v miliardách eur, by sme pomocou reverse charge dokázali vrátiť naspäť do štátneho rozpočtu a nemuseli by sme zvyšovať nejakým spôsobom dépeháčku.
Ďalej naším cieľom je, že vaša vláda chce zanalyzovať doterajšie fungovanie ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti v spolupráci s Radou pre rozpočtovú zodpovednosť a chcete predložiť návrhy potrebné na jeho zlepšenie. Táto, táto vec začala už minulý rok ešte predchádzajúca vláda, kedy sa vytvorila akási pracovná skupina aj za účasti členov opozície a začalo sa pracovať na tom, aby sa tento zákon zefektívnil, zlepšil. Aby sa konečne zaviedli výdavkové stropy, aby sme zlepšili vlastne akúsi vymožiteľnosť tých jednotlivých opatrení, ktoré v tom zákone sú v súčasnosti uvedené, ale nie sú efektívne.
Bohužiaľ, príprava tohto zákona sa úplne zasekla. Už niekoľko mesiacov sa neurobilo vôbec nič. Máme len informáciu, že sú nejaké nezhody v koalícii, že sa neviete medzi sebou dohodnúť a kto na tomto v konečnom dôsledku trpí, sú práve občania Slovenskej republiky, ktorí potrebujú, aby zákon o rozpočtovej zodpovednosti bol efektívny, aby bol čím skôr v platnosti, aby sme konečne dlh začali normalizovať, stabilizovať a aby vláda bola tiež zaviazaná týmto zákonom prijímať také opatrenia, ktoré budú viesť k zlepšeniu ekonomickej situácie.
Bohužiaľ, dnes súčasné znenie tohto zákona je veľmi slabé a ak budete pokračovať v týchto nezhodách na základe požiadaviek jednej koaličnej strany ďalej, tak, bohužiaľ, sa nijakým spôsobom táto situácia nebude ani zlepšovať.
Ešte v predchádzajúcom cieli som hovoril, že chcete zvyšovať spotrebné dane penalizujúcich negatívne externality. Tam ste už prijali zákon, v ktorom ste zvýšili daň z tabaku, teda z cigariet. Ja však chcem upozorniť ešte na jednu veľmi dôležitú negatívnu externalitu, ktorú už mnohé krajiny v Európe aj vo svete začali vyššou daňou zdaňovať. Naposledy to bolo napríklad v Poľsku, náš najbližší severný sused, a to je práve daň z cukru. Cukor ako látka, ktorá je dnes už mnohými odborníkmi považovaná za veľmi nebezpečnú najmä v množstvách, v akých ich ľudia, občania bežne konzumujú, je potrebné, aby sme túto externalitu začali minimalizovať a ja navrhujem, hovorím to úplne otvorene ako člen opozície, zaviesť daň z cukru, aby výrobky, ktoré obsahujú, ktoré obsahujú vysoké množstvo tejto látky, ktorá naozaj má veľmi negatívne zdravotné dôsledky, a tým pádom aj zvyšuje výdavky nášho zdravotníckeho systému, bude potrebné zaviesť, aby sme jednak znížili spotrebu tohto cukru, aby sme zároveň aj možno takýmto spôsobom dostali do štátneho rozpočtu potrebné financie.
A poslednú, ktorú chcem spomenúť, dosť na to, že mi zostalo už len pár minút. Vláda Slovenskej republiky chce podporiť zlepšovanie finančnej gramotnosti občanov s osobitným dôrazom na finančné vzdelávanie žiakov, študentov a pedagógov. Podporiť tak nielen zodpovedné hospodárenie rodín, lepšie investičné rozhodnutia obyvateľov vrátane dôchodkového sporenia, vyššiu ochranu zraniteľnej skupiny pred úžerou, ale aj celkovú finančnú stabilitu na Slovensku. Tento cieľ sa môže zdať na prvý pohľad ako menej dôležitý pri tých všetkých ostatných. Ja si však uvedomujem, že práve tento cieľ je nesmierne dôležitý v tej celej mozaike toho, ako môžeme pomôcť zlepšiť situáciu, finančnú situáciu našich slovenských rodín, pretože tá finančná negramotnosť, ktorá dnes na Slovensku je, ukazujú viaceré štúdie, podľa ktorých sa finančná situácia slovenských rodín stále zhoršuje, nie zlepšuje. Napríklad naposledy spoločnosť FinGO.sk nedávno uverejnila správu, podľa ktorej viac ako 430-tisíc Slovákov si nemôže dovoliť auto, telefón či práčku. Majú problémy čeliť nečakaným finančným výdavkom alebo si nemôžu dovoliť udržiavať doma primerané teplo. Slováci skončili na nelichotivom ôsmom mieste spomedzi dvadsiatich siedmich krajín Európskej únie v rebríčku tzv. materiálnej deprivácie. Medziročne sme sa prepadli až o dve miesta, pričom len za jeden rok pribudlo v tejto skupine ďalších 50-tisíc ľudí.
Ja som si všimol, že Národná banka Slovenska pustila taký program, myslím, že 5 peňazí sa to volá, kde sa snaží určitým spôsobom zlepšovať tú finančnú gramotnosť, avšak podľa môjho názoru je to veľmi nedostatočné a chcem požiadať novú vládu pod vedením Eduarda Hegera, ktorý bol minister financií, aby si zo svojej pozície dal na tomto cieli veľmi záležať, aby sme naozaj začali veľmi výrazným spôsobom zlepšovať finančnú gramotnosť občanov, pretože rozhodnutia, ktoré robia ľudia, a to viem z vlastnej skúsenosti, sú naozaj mnohokrát také, že by sa aj mohli, mohli vlastne urobiť oveľa lepšie rozhodnutia a mohli sme ich kľudne vystríhať.
No a naposledy taká posledná a veľmi dôležitá vec, ktorú by som, na ktorú by som chcel teda odpoveď, je, akým spôsobom postupne začneme vyrovnávať náš štátny rozpočet, ktorý sa vláda, ešte za vlády SMER-u si to zaviazala, jeden rok už vyzeralo, že ten vyrovnaný rozpočet budeme mať, nakoniec sa tiež od toho upustilo. Chcem teda vedieť nejakú koncepciu toho, akým spôsobom ideme najmä znižovať výdavky štátneho rozpočtu namiesto toho, aby sme zvyšovali dane, tak ako to bolo avizované.
Myslím si, že je veľmi potrebné, aby sme do tejto diskusie zapojili širokú odbornú verejnosť, pretože myslím si, že každý vie a chce do tejto diskusie pomôcť, aby sme naozaj konečne začali tú situáciu v oblasti štátneho rozpočtu zlepšovať, aby sme už konečne mohli aspoň prvýkrát v ére existencie Slovenskej republiky dosiahnuť vyrovnaný štátny rozpočet a následne prebytkové rozpočty, aby sme postupne začali splácať tie dlhy, ktoré tu narobili všetky vlády od roku 1993.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 9:24 - 9:26 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister Naď, ja vám chcem povedať, že programové vyhlásenie vlády, teda tá časť obrannej politiky, je hlavným dôvodom, prečo ja nemôžem hlasovať za. Ja rešpektujem vaše smerovanie, smerovanie vašej vlády to také prozápadné, ale ja osobne som zástanca neutrality. Bol by som rád, keby ste aj vy rešpektovali názor opozície, ktorá nie vždy musí mať rovnaký názor, ako má vláda.
Váš prejav bol síce zaujímavý, ale myslím si, že úplne nepatril k tomuto bodu, pretože keďže rokujeme o programovom vyhlásení vlády, tak ste sa možno mohli viacej venovať tej budúcnosti plánu, čo konkrétne plánujete v tomto rezorte urobiť, ale v poriadku. Je to váš postoj.
Mám na vás dve otázky. Prvá otázka: Viem, že my máme voči NATO záväzok vynakladať v rámci obrany výdavky vo výške 2 % HDP. Vy ste teda spomenuli, že sme to splnili. Ja sa vás chcem spýtať, či podľa vás je adekvátne v tejto ekonomickej situácii, kedy naozaj na Slovensku tá pomoc alebo tie finančné výdavky mohli byť viac smerované do pomoci, či to je podľa vás adekvátne. Ja nehovorím, že tie výdavky majú byť na úrovni 0 %, ale 2 % je podľa mňa veľmi veľa peňazí na to, aby sme to dávali do nákupu teraz nejakej techniky. To môžme nakúpiť podľa mňa aj neskôr, keď bude tá ekonomická situácia lepšia.
A druhá otázka, 2. 12. 2019, teda ešte v čase bývalej vlády, NKÚ zverejnil dokument - Využívanie služobných bytov vo vlastníctve Slovenskej republiky, v ktorom bolo konštatované, že všetky predaje služobných bytov boli v rozpore so zákonom a štát prišiel o majetok v hodnote viac ako, teda v hodnote niekoľko miliónov eur a chcem sa vás spýtať, či ste v tejto oblasti niečo podnikli. Nemyslím teraz len trestné oznámenia do minulosti, ale aj do budúcnosti, aby sa to proste neopakovalo a možnože aj, či ste urobili niečo k tomu, aby sme tie byty možno získali späť.
Ďakujem za odpovede.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 15:28 - 15:29 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister školstva, ja sa vás chcem spýtať na jednu vec, ktorú ste v prejave nespomenuli, a to je pripravovaná novela zákona o vysokých školách, ktorá si v akademickej obci, ktorá dostala v akademickej obci veľkú, veľkú vlnu kritiky. Veľa vysokých škôl aj senáty sa voči tej pripravovanej novele veľmi ohradili, pretože ony to tak tvrdia, to budem tak parafrázovať, že sa vlastne chystáte ako keby ukradnúť tú ich samosprávnosť vytvorením nejakej správnej rady, ktorá bude, ktorá si vlastne ako keby zobere niektoré kompetencie akademických senátov, ktoré vlastne rozhodujú o majetkoch, o tom, kto bude dekan, rektor a podobne. Ja sa vás chcem spýtať, pán minister, v akom je to stave, či to teda ste od toho už úplne upustili, že po tej vlne kritiky ste si povedali, že to neurobíte, alebo či to stále pripravujete, či chystáte nejakú diskusiu, nejaké zmeny, jednoducho chcem vedieť a myslím si, že aj tí zástupcovia akademickej obce potrebujú vedieť, čo sa vlastne ide v tejto veci robiť.
Ďakujem za odpoveď.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 15:00 - 15:01 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, vy aj vaši predchodcovia a, predpokladám, že aj ďalší ministri, ktorí budú vystupovať, ste tento bod poňali tak trošku zvláštne, lebo ideme rokovať o programovom vyhlásení vlády a venujete sa viac-menej poslednému roku. To je v poriadku, že ste robili ten odpis toho, čo ste už urobili, to je podľa mňa možno aj dobrá myšlienka, že je to možnosť robiť každoročne, že by vláda mohla predstúpiť pred, do parlamentu a urobiť nejaký odpis toho, čo ste spravili, čo už je teda vybavené. To je podľa mňa dobrá myšlienka, ale teraz by sme podľa mňa sa mali skôr venovať tej budúcnosti. Tam ste spomenuli nejaké veci ohľadne plánu obnovy.
Mňa však zaujíma hlavne z vášho rezortu dôchodková reforma, pretože stále to máme otvorené. Ja som zaznamenal z ministerstva financií informáciu, že medzi ministerstvom financií a vaším ministerstvom je nejaká nezhoda, že teda o niečom rokujete, len my ako opozícia do toho nevidíme. Tak by som vás chcel poprosiť, keby ste možno v stručnosti nám vedeli vysvetliť, v akom je to stave, kedy môžeme očakávať nejaký prvý návrh, aby sme do toho aj my ako opozícia mohla, mohli s nejakými návrhmi vstúpiť, aby sme to naozaj pripravili hlavne z hľadiska udržateľnosti verejných financií do budúcnosti čo najkvalitnejšie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 13:58 - 14:00 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Matovič, ja som vás chcel osloviť, že pán minister financií, ale musím vás osloviť pán bývalý premiér, pretože ste sa vo svojom prejave venovali nie témam, ktoré teraz máte za úlohu ako minister financií, ale venovali ste sa tomu poslednému roku vášho pôsobenia. Ja chápem, že opozícia sa bude vracať do toho posledného roku, že sa budú vyťahovať nejaké vaše zlyhania. Len si myslím, že vy ste sa ako minister financií mali teraz venovať témam, ktoré sa týkajú tohto rezortu. A neboli ste ani na zasadnutí výboru pre financie a rozpočet, to ma tiež mrzí, že sme tam nemali možnosť diskutovať o niektorých odborných veciach. Mňa konkrétne zaujíma, ako budeme pokračovať v dlhovej brzde, ako ideme zlepšiť výber daní, ako ideme znižovať výdavky štátneho rozpočtu, aspoň čiastočne ako by sme mohli zaviesť reverse charge a podobne.
A ešte teda dve také poznámky k vášmu vystúpeniu. Vy ste spomínali ten tunel Višňové, ja si tiež myslím, že treba pochváliť ministra dopravy, ja som bol tiež spokojný s tým, že sa tá súťaž ukončila, že sa začala rozbiehať tá výstavba. Napriek tomu musím, tvrdím, dovolím si tvrdiť, že nebolo to zlyhanie bývalej vlády, lebo ste to tak povedali, že bývalá vláda to zastavila. Ja som sa zúčastnil poslaneckého prieskumu, ktorý bol na tom tuneli Višňové zisťovať situáciu, a ja som presvedčený o tom, že to bolo zlyhanie zhotoviteľa a že tá bývalá vláda nemala inú možnosť, ako ukončiť tú spoluprácu a začať vlastne nové verejné obstarávanie.
A potom ste hovorili, že na základe ukazovateľa spotreby domácností, že ľudia sa, že tí ľudia ukazujú, že sa neboja budúcnosti. Podľa mňa to je veľmi zlá interpretácia tohto ukazovateľa, pretože aj vy musíte vedieť, že ľudia na Slovensku sa stále veľmi boja budúcnosti, a to je práve úlohou tejto novej vlády, aby sme ten strach minimalizovali práve cez tú štátnu pomoc, istoty a cez obnovenú dôveru.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 11:20 - 11:21 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister hospodárstva, ja mám tri poznámky k vášmu prejavu.
Prvá vec, vy ste spomínali vo svojom prejave ten priemyselný park v Rimavskej Sobote a ja som rád, že vláda nasmerovala svoju pozornosť do tohto regiónu, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté podľa viacerých ukazovateľov. Hovorili ste o tom, ako jednoducho a konsenzuálne to prešlo cez koaličnú radu, cez vládu, ale ste možno zabudli spomenúť, alebo teda ja doplním, že značnú časť zásluhy na celom tomto projekte mal aj náš primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, ktorý vám dal nápomocnú ruku a tiež vďaka ktorému sa ten priemyselný park rozbehol, takže treba to povedať naozaj komplexne.
Druhá vec, vy ste spomenuli, že za tú dobu, odkedy ste minister hospodárstva, ste nominovali asi 40 ľudí do rôznych pozícií, do rôznych podnikov, ktoré patria pod vaše ministerstvo. Ja sa vás chcem spýtať, koľko z nich ste urobili na základe transparentného výberového konania? Lebo myslím, že túto časť programového vyhlásenia vlády ste si veľmi k srdcu nezobrali a robíte tie nominácie podľa straníckeho trička, čo ma veľmi mrzí. Nehovorím, že tí ľudia nie sú kvalitní, ale myslím si, že ľudia si zaslúžia mať možnosť sledovať tieto výberové konania, aby naozaj videli, že tí ľudia, ktorí tam sú, sú kvalitní zo širokej odbornej verejnosti.
No a tretia vec, ktorú chcem povedať, je, že si vážim, že ste rozbehli tú vodíkovú národnú stratégiu, pretože ja som tiež zástanca vodíkového pohonu. Myslím si, že to je budúcnosť pre celý svet a je veľmi dobre, keď Slovensko trošku v tomto predbehne možno iné štáty v rámci Európy, aby sme boli trošku v tomto popredu a mohli, mohli získať nejaké lepšie projekty v budúcnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 16:43 - 16:45 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za faktické poznámky.
Pán poslanec Dostál, áno, ja rozumiem tomu, že to, že sa to zverejňuje vo vestníku vlády, že to je v súlade s tým zákonom. Otázka je, či je ten zákon v súlade s ústavou alebo teda s nejakou právnou istotou. Ja teda nie som právnik, vy právnik ste, možno máte pravdu, ja to netvrdím, že nie, ale ak má tam pochybnosť aj generálny prokurátor, tak asi nejaký dôvod tam bude. Ja si počkám na rozhodnutie Ústavného súdu, aké bude. Nech bude akékoľvek, ja to budem, samozrejme, rešpektovať.
Pani poslankyňa Pleštinská, ďakujem teda za to uznanie. Vy ste hovorili o tej štúdii, teda ktorá hovorí o tom, že máte alebo vaša vláda alebo na Slovensku máme úspechy v boji s vírusom vďaka tomu testovaniu. Ale zároveň, pani poslankyňa, treba to zopakovať, že práve keď v ostatných krajinách sa tá situácia zlepšovala, tak na Slovensku sa tá situácia zhoršovala alebo zlepšovala sa oveľa pomalším tempom. A jediný rozdiel medzi nami a ostatnými krajinami bolo práve to celoplošné testovanie. Takže racionálne keď to tak zvážime, tak podľa mňa to testovanie muselo mať nejaký dopad na zhoršenie situácie. Veď musí byť naozaj každému jasné, že keď zhromaždíte na jedno miesto, na jednom mieste veľa ľudí, kde časť z nich je pozitívnych, tak tam naozaj hrozí veľké riziko, že ten vírus sa tam bude šíriť. A preto, ak chcete ďalej testovať, tak vám tak poradím alebo mám taký návrh, musíte vymyslieť taký systém, aby tí ľudia sa testovali a zároveň tam boli v maximálne obmedzenom množstve. To znamená, aby tí ľudia tam chodili naozaj ideálne jednotlivo. Ja viem, že sa to nedá ideálne tak spraviť, ale treba to, samozrejme, minimalizovať.
A, pani poslankyňa Majorová Garstková, aj vy ste hovorili, že ten núdzový stav podporíte. Ja vám, samozrejme, ja to rešpektujem, to vaše rozhodnutie. Ale ja keď sa pozerám na ten dokument, keď si čítam tie argumenty a hľadám tam teda tie čísla, analýzy, na základe ktorých by som sa mal aj ja tak rozhodnúť, tak ja to tam proste nevidím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.4.2021 16:18 - 16:34 hod.

Martin Beluský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážený pán nový premiér, predseda vlády, v prvom rade mi dovoľte vám zagratulovať k novej funkcii. Úprimne vám držím palce, pretože držím palce Slovensku, takže každý, kto, čo je, stojí na čele vlády, má moju podporu a, samozrejme, aj moju kritiku.
Vy ste na začiatku, vy ste na začiatku vo vašom úvodnom slove zvolili taký slušný a taký vecný tón. Chcem vám za to naozaj poďakovať, pretože myslím si, že by, v takomto tóne by sa mala tá debata viesť, a nielen pri tomto bode, ale aj pri hocijakom inom. Verím, že sa tu vráti slušnosť a že sa budeme vzájomne všetci rešpektovať.
No a som veľmi rád, že tu ste vy ako predseda vlády, pretože v minulosti tento materiál predkladal buď, myslím, že to bola ministerka spravodlivosti, alebo podpredseda vlády Holý. Myslím si, že práve premiér a určite aj minister zdravotníctva by mali byť pri predkladaní tohto bodu prítomní, pretože naozaj aj tie pripomienky zo strany opozície, ale aj zo strany koalície sú veľmi vecné. Aj keď môžu sa zdať byť kritické, ale ich cieľom naozaj je nájsť spoločné riešenie, aby sme túto vec pomohli.
Ja som sa snažil na tento materiál nepozerať z pohľadu opozičného politika, ktorý by sa rozhodoval na základe toho, či to je alebo nie je populárne, tento materiál skritizovať, ale naozaj úplne technokraticky, vecne, objektívne a snažil som sa naozaj na základe tých informácií rozhodnúť, či by som podporil alebo nepodporil predĺženie núdzového stavu.
Prvá vec, ktorá mi dosť vadila, je to taká procesná vec, vy keď ste schvaľovali tento návrh 17. marca na vláde, tak vlastne do dnešného dňa v materiáloch na stránke vlády Slovenskej republiky je zverejnený iba návrh uznesenia. Nie je tam zverejnený žiadny materiál, žiadne odôvodnenie, žiadna analýza, jednoducho nič, čo by si mohli ľudia prečítať, na základe čoho by vedeli, prečo vláda dospela k tomuto rozhodnutiu. A keď som si pozrel 5. februára 2021 tiež takýto rovnaký bod, tak tam bola aspoň predkladacia správa, bola tam aj k tomu príloha. Hoci z môjho pohľadu to obsahovo nebolo dostatočné, ale bol tam aspoň nejaký materiál, ktorý vysvetľoval, prečo sa vláda rozhodla predĺžiť núdzový stav.
Tento podklad, ktorý sme dostali do Národnej rady Slovenskej republiky, bol vypracovaný včera, je podpísaný včerajším alebo so včerajším dátumom. Mohol by som síce povedať, že to je málo času na preštudovanie, ale viac-menej tie informácie už sa opakujú, takže toto nebudem kritizovať, že to bolo neskoro. Tiež som nevyjadril nejaký nesúhlas proti tomu, aby to nebolo prerokované dnes, ale myslím si, že ľudia majú právo vedieť naozaj v dostatočnom predstihu informácie, na základe ktorých sa aj my ako parlament, aj vy ako vláda rozhodujete.
Áno, vidím v tomto materiáli určité zlepšenie. Sú tam teda informácie, ktoré lepším spôsobom vysvetľujú vaše dôvody predĺženia núdzového stavu. Avšak stále si myslím, že je to nedostatočné, a myslím si, že tento materiál by mal obsahovať naozaj oveľa viac podrobnejších informácií, aby naozaj každý poslanec – či už koaličný, alebo opozičný – sa mohol zodpovedne postaviť, to svoje hlasovanie, aby vedel, že naozaj hlasuje v súlade so svojím svedomím a v súlade s naozaj verejným dobrom.
Hneď na druhej strane tohto materiálu opakovane vysvetľujete, že predĺženie núdzového stavu je potrebné najmä kvôli rezortu zdravotníctva. Keď budem citovať také, takých pár pasáží: "Vyhlásenie a predĺženie núdzového stavu umožňuje ministerstvu zdravotníctva aj naďalej efektívne riadiť poskytovanie adekvátnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19. Vyhlásenie núdzového stavu umožňuje v prípade akútnej potreby dopĺňať chýbajúci zdravotnícky personál." A "nepredĺžením núdzového stavu by rezort zdravotníctva stratil efektívny nástroj na manažovanie nemocníc". "Napriek mierne sa zlepšujúcej situácii je potrebné zachovať súčasnú úroveň kapacít reprofilizovaných lôžok aj vzhľadom na ďalší možný vývoj" a tak ďalej a tak ďalej.
Minulý rok predošlá vláda vyhlásila v polovici marca núdzový stav, ktorý bol najprv len pre 22 štátnych nemocníc a ústavov. Po štyroch dňoch sa to rozšírilo aj na neštátne nemocnice, ambulancie záchrannej a dopravnej zdravotnej služby, operačné stredisko, úrady verejného zdravotníctva, organizátorov prehliadok mŕtvych tiel aj pohrebné služby. To znamená, že tento núdzový stav bol vyhlásený len na rezort zdravotníctva. Vy ste tiež vo svojom úvodnom slove povedali, že skončenie núdzového stavu prinesie jedno z najväčších rizík, a to je nemožnosť riadiť alebo nariaďovať prácu v zdravotníctve, resp. ste spomínali tie reprofilizované lôžka, že by sme o ne prišli. Ale spomenul to aj predseda parlamentu vo svojom vystúpení, že mali by, mala by vláda alebo aj parlament by mal zvážiť, či by naozaj aj na základe týchto argumentov nebolo postačujúce, keby sa núdzový stav vyhlásil len na rezort zdravotníctva, pretože v tom prípade by ste o tieto nástroje neprišli a zároveň by sa podľa môjho názoru k iným teda opatreniam, ktoré by ste nemali možnosť ďalej riadiť, že by to nemalo žiadny negatívny efekt.
Ešte jedna poznámka k tej strane dva. Vy tu píšete, že ten britský variant, že je tam 97 % výskytu ochorenia, že je infekčnejší a smrtnejší. Ale chýba mi tu nejaký, nejaký odkaz alebo nejaké vysvetlenie, na základe akých údajov je toto tvrdenie pravdivé. Predpokladám, že asi bol robený nejaký výskum alebo je na to nejaká štúdia. Ale bolo by možno dobré, keby sme sa mali možnosť s touto štúdiou aj priamo v tomto materiáli oboznámiť.
Potom na strane 4 píšete, že čo sa týka právnej neistoty občanov, ktorí sú v čase núdzového stavu vystavení otázkam ohľadne potenciálneho prijímania obmedzení základných práv a slobôd vládou Slovenskej republiky za účelom ochrany ich života a zdravia, opätovné predĺženie núdzového stavu sa vzťahuje na celé územie Slovenska a je časovo obmedzené na obdobie 40 dní. Uznesenie vlády, a teda opätovne predĺžený núdzový stav, jej však zároveň umožňuje núdzový stav kedykoľvek rozhodnutím odvolať. Vláda je tak povinná neustále skúmať, preverovať a vyhodnocovať potrebu ponechania potenciálne prijatých obmedzení základných práv a slobôd v platnosti. Vláda si je tohto záväzku vedomá.
Vážený pán premiér, ja mám na vás otázku, pretože vôbec v materiáli som nenašiel na moju otázku odpoveď, že za akých podmienok alebo pri akom stave teda vláda rozhodne o tom, že sa zruší núdzový stav. Jednoducho kam sa musíme dostať, aké chcete mať čísla, koľko pacientov musí byť hospitalizovaných alebo aká má byť miera šírenia nákazy. Jednoducho nejaké konkrétne číslo alebo nejaký konkrétny ukazovateľ, ktorý aj tým ľuďom povie, že keď sa všetci spoločne, aj my ako parlament, aj občania Slovenskej republiky, keď dosiahneme tento stav, tak budeme vedieť, že už postupne naozaj aj núdzový stav skončí, aj tie ďalšie obmedzenia. Naozaj by bolo potrebné, keby tam niečo takéto bolo.
Nechcem byť len kritický. Chcem aj niečo pochváliť. Myslím si, že ten COVID automat bez ohľadu na to, aký je jeho obsah, to teraz nebudem riešiť, je dobré, že je jasné a odkomunikované a že naozaj ľudia majú prehľad o tom, v akom stave sa ich okres nachádza, teda vedia, aké opatrenia platia, aké neplatia. A je to dobré hlavne kvôli tomu, že v minulosti tu bol naozaj veľký chaos v tých opatreniach. Ľudia nevedeli, či môžu ísť do prírody, či môžu ísť mimo svojho okresu. Veľmi často sa to menilo. Teraz je v tom ako taká prehľadnosť. To si naozaj vážim a myslím si, že by bolo dobré to aj v tomto bode pochváliť.
Na strane 5 píšete, že "opätovné predĺženie núdzového stavu bolo prijaté na zasadnutí vlády, bolo prijaté formou uznesenia, výsledné znenie vyhlásenia núdzového stavu bolo publikované riadne v Zbierke zákonov Slovenskej republiky". Ja sa chcem spýtať v súvislosti s tým napadnutím generálneho prokurátora tých vyhlášok hlavného hygienika, ktorý nenapadol len tak ich obsah, ale hlavne spôsob ich vyhlásenia, že tie boli zverejnené iba vo vestníku vlády, prečo teda tieto vyhlášky hlavného hygienika tiež nie sú publikované riadne v Zbierke zákonov Slovenskej republiky, či teda aj na to existuje nejaký iný právny názor, pretože generálny prokurátor, a uvidíme, ako rozhodne Ústavný súd, povedal, že to určite nie je v súlade s platným právnym poriadkom.
No a, samozrejme, najkľúčovejší nástroj, ktorý ste hovorili aj vy vo svojej úvodnej reči, ktorý sa spomína niekoľkokrát aj v tomto materiáli, je dôvodnosť uvažovania o využití nástroja, ktorý má verejná moc k dispozícii, aby mohla efektívne bojovať so závažným ohrozením životov a zdravia občanov. A takým nástrojom je najmä obmedzenie slobody pohybu a pobytu a obmedzenie vzájomného styku, zhromažďovania obyvateľov medzi sebou a na frekventovaných verejných miestach. Avšak o niekoľko strán ďalej ste zverejnili graf, ktorý bol na základe údajov zo spoločnosti Apple, kde sa teda monitoroval pohyb ľudí, či už chôdzou, dopravou, alebo autom. Sami tu konštatujete, že tá mobilita neklesla. To znamená, že tento nástroj, ktorý využívate, teda obmedzovanie slobody pohybu, resp. dôvod, prečo hovoríte, že potrebujeme núdzový stav, aby sme mohli mať možnosť obmedzovať tento pohyb, a nie je mi jasné, prečo to máme, keď sami aj v tom grafe znázorňujete, že tá mobilita neklesá, práve naopak, ešte oproti januáru začala znovu stúpať a sami všetci veľmi dobre vieme, prečo to je. Veď nemusím to opakovať, že tí ľudia musia aj do práce, aj na to testovanie chodiť. Ale zdá sa mi to potom úplne nejasné, prečo potrebujeme mať núdzový stav na všetky rezorty aj na celé územie, keď ho môžme vyhlásiť iba na rezort zdravotníctva a to samotné obmedzovanie mobility aj tak v konečnom dôsledku nemá želaný efekt.
V časti IV na strane osem sa začína vyhodnotenie opatrení doteraz realizovaných v rámci núdzového stavu. A poviem úprimne, ja tam žiadne vyhodnotenie opatrení nevidím. Ja tam len vidím nejaké informácie o tom, o počte pacientov v nemocniciach, spomínate tu COVID automat, hodnota reprodukčného čísla, hovoríte o hrozbe nového variantu B117. Píše sa tu o tom, že ministerstvo zdravotníctva vydalo príkaz na vykonanie očkovania. Potom je tu spomínaný ten Apple. Zase píšete, že situácia v nemocniciach sa pomaly začína stabilizovať, ale nevidím tu žiadne vyhodnotenie doteraz realizovaných opatrení. Neviem, či tomu nerozumiem, alebo ako je to vlastne myslené, ale očakával som skôr, že tu budú vymenované jednotlivé opatrenia, tak ako je to v tej časti III, kde sú tie opatrenia niektoré vymenované. A očakával som, že tam bude nejaké vyhodnotenie, či dané opatrenie malo želaný efekt, či dokázalo šíreniu, či dokázalo šírenie znížiť alebo či, naopak, to nemalo žiadny efekt, a preto navrhujete to opatrenie zrušiť a tak ďalej a tak ďalej.
V poslednej časti, teda prognóza vývoja pandemickej situácie, v minulom materiáli, ktoré bolo tu na rokovaní Národnej rady, bolo spomenuté, že nejaká prognóza sa na ministerstve zdravotníctva robí alebo teda robia ju nejakí analytici, avšak tu nie je žiadna prognóza zverejnená.
A teda píšete, že bude vláda reagovať, samozrejme, promptne podľa toho, aká bude situácia. To je, samozrejme, každému jasné, ale tiež si myslím, že by tu bola dobrá nejaká prognóza vývoja. Zatiaľ vieme teda, že situácia sa mierne zlepšuje, avšak bolo by dobré, keby sme tu mali naozaj nejaké konkrétnejšie čísla alebo nejaký, nejaký konkrétnejší graf, ktorý by ukazoval, že či do leta tá situácia bude oveľa lepšia, alebo či ešte počas leta tá situácia bude kritická a tak ďalej.
Čo mi tu chýba? Najviac mi tu chýba to nejaké porovnanie toho, ktoré konkrétne opatrenia súvisia naozaj s vyhláseným núdzovým stavom a ktoré opatrenia by sa dali spraviť aj bez vyhláseného núdzového stavu, pretože napríklad povinnosť nosiť rúška alebo celoplošné testovanie alebo prípadne zatváranie prevádzok nemá podľa môjho názoru žiadny súvis s núdzovým stavom, tie sa dajú urobiť aj bez toho. Chýba mi tu teda nejaké vysvetlenie alebo nejaká, nejaká analýza toho, prečo by len tieto opatrenia nestačili, prečo teda potrebujeme mať aj ten núdzový stav. A keby máme, a keby ten núdzový stav nemáme, že by sme mali naozaj len tie ostatné opatrenia v zmysle teda iných zákonov, či by naozaj to nebolo dostačujúce na to, aby sme dokázali tú situáciu zvládať. Pravdepodobne "nie" mi poviete, ale chýba to tu. To je to, to je to, čo si myslím, že by tu proste malo byť, ako som povedal na začiatku, aby sa naozaj každý mohol objektívne rozhodnúť, či za daný materiál zahlasovať alebo nezahlasovať. Pretože ak sa na to pozrieme objektívne a tie informácie tam chýbajú, tak potom sa človek naozaj nevie rozhodnúť.
Vôbec nič v materiáli nepíšete o liečení. Ja viem, že zatiaľ sú to len také, sú to len také skúšky. Nemá to ešte nejaké reálne možno štúdie, ale už máme informácie aj z ústavov, ktoré fungujú v rámci slovenského zdravotníctva, sú rôzne teda lieky, ktoré už majú, majú teda efekt na to samotné vyliečenie. Ja chcem len vedieť to, či vláda nejakým spôsobom podporuje nejaký výskum v tom, aby sme naozaj našli liek, alebo aby sme začali ľudí liečiť, aby sme to neboli, nerobili len testovanie a len očkovanie, ale aby sme naozaj využili všetky možnosti, ktoré môžme mať k dispozícii.
Moja najdôležitejšia otázka, otázka na záver je: Vážený pán predseda vlády, ako budeme pokračovať do budúcnosti, a teraz naozaj hovorím o ďalekej budúcnosti, keď ochorenie COVID-19 nikdy nezmizne? Keď stále budeme mať ľudí, ktorí budú chorí, ktorí budú zomierať? Možno to bude percentuálne oveľa nižšie číslo, ale tá choroba tu podľa mňa už bude pravdepodobne navždy, ale núdzový stav, lockdowny, obmedzovania ekonomiky tu navždy proste nemôžu byť, a preto si myslím, že musíme naozaj hľadať spoločné riešenie, ako nájsť kompromis medzi tým, aby tu boli nejaké opatrenia, ale zároveň, aby sme sa mohli vrátiť aj do našich bežných životov.
Ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede, pán predseda vlády, a ešte raz, dovoľte vám zagratulovať k novej funkcii. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.3.2021 11:05 - 11:05 hod.

Martin Beluský
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja si len dovoľujem pripomenúť členom osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, že dnes o 12.15 máme štandardné zasadnutie výboru v našej rokovacej miestnosti. Tak vás poprosím, aby ste prišli. Ďakujem pekne.
Skryt prepis