Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.6.2021 o 15:13 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.7.2021 14:06 - 14:06 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pápež František na svojich návštevách niekoľkokrát prijal audienciu obetí sexuálneho zneužívania duchovnými. Za stranu SaS mám procedurálny návrh, rád by som preto navrhol hlasovanie o tom, aby parlament uznesením požiadal pani prezidentku, aby pápeža požiadala o prijatie obetí sexuálneho zneužívania duchovnými. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Aj na Slovensku sú známe prípady a svedectvá konkrétnych ľudí, ktorí sa s takýmto zneužívaním stretli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 11:12 - 11:13 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán Kotleba, ako sme zvyknutí, natáral ste toho veľmi veľa, veľmi veľa dezinformácií, hoaxov a fake news. A dovolím si len také parafrázy povedať, že vy keby ste žil v roku 1950, alebo v 50. rokoch, tak Jonas Salk vynašiel vakcínu proti detskej mozgovej obrne, tak by ste spochybňovali, nechceli by ste zabiť naše deti.
Hovorili ste, že táto vakcína, ktoré moderné vakcíny, že ešte nevieme zistiť, čo z toho bude, tak vám poviem taký príklad: Edward Jenner bol otec imunológie a on vypozoroval, že dojičky kráv, ktoré sa nakazili kravskými kiahňami, neskôr nedostali pravé kiahne. A vtedy zobral teda látku z týchto ovčích kiahní a naškrabal ju do kože dieťaťa, osemročného dieťaťa. Následne toto dieťa nakazil pravými kiahňami a to dieťa sa nenakazilo.
Chcete mi povedať, že toto, toto je niečo, čo bolo skúmané alebo vyskúšané? Alebo že to hľadali niekoľko rokov, kým zistia, že či to má fakt účinok? Toto bol, toto bol ako otec modernej imunológie. Preočkovanie následne tej ľudskej populácie vyvrcholilo eradikáciou tohto vírusu z povrchu zemského a definitívne sme sa zbavili tohto vírusu, tohto ochorenia len vďaka takémuto naškrabaniu hnisu do kože dieťaťa.
No a na vašu vzdelanosť by som vám odporučil seriál z roku 1986, francúzsky seriál, volá sa to že Bol raz jeden život. Pozrite si na YouTube, je tam časť o očkovaní. Pre vaše mentálne kapacity, myslím, že to bude úplne ideálny seriál.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.6.2021 17:18 - 17:18 hod.

Miroslav Žiak
Vážený pán predseda, ja by som chcel dať procedurálny návrh na podporenie maďarského ľudu a menšín v ich právach na informácie a ľudskú dôstojnosť. Predsa nebojíme sa inakosti len preto, že máme strach pred niečím iným, odlišným, čo nám nijako neubližuje, a netreba dehonestovať ľudskú dôstojnosť ani podporovať režimy, ktoré ľudskú dôstojnosť dehonestujú.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 17:01 - 17:02 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani poslankyňa Cigániková, chcem potvrdiť tvoje slová a bol som pri tom, keď poslanec Štefan Kuffa ťa označil za mužatku (reakcia z pléna), a myslím si, že tento pán, ktorý dokonca má, spomínal, že hore na balkóne je aj farár, kňaz, alebo teda neviem presne tú terminológiu (ruch v sále), ale, pán Kuffa, ja, ja by som sa hanbil takto klamať pred celým poslaneckým zborom, pred neviem, či je to váš brat, alebo rodinný príslušník, chcem upozorniť, že hanbite sa... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím, ukľudnite sa. On reaguje na rozpravu.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Pán Kuffa, hanbite sa, takto klamať, verejne klamať.
Takže potvrdzujem slová poslankyne Cigánikovej, vedľa ktorej som stál (ruch v sále), označiť, označiť ženu za mužatku je vrcholne nemiestne. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.6.2021 18:55 - 19:00 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán predseda, kolegovia poslanci, poslankyne, je vás tu pomenej poslankýň. Uplynul len polrok od posledného predloženia návrhu na sprísnenie interrupcií a dnes to tu máme opätovne.
Ja rozumiem, že niektorí poslanci, politici majú problém so svojimi témami, a preto sa snažia zaujať aspoň takýmto spôsobom. Veď pán Čepček to už predkladá v podstate tretíkrát. Tentoraz je to však od politika muža, ktorému úplne chýbajú ženské reprodukčné orgány. Bohužiaľ, pán polonezaradený poslanec má pocit, že z pozície poslanca dostáva neobmedzenú právomoc zasahovať do práv ľudí, a tak im komplikovať život.
K tejto téme sa nevyjadrujem prvýkrát. Žien, ale aj tých, ktorí sú utláčaní, som sa vždy zastal a budem to robiť vždy, keď sa ktokoľvek ako napríklad vy, pán Čepček, len na základe fundamentalistickej viery pokúsi zasahovať do osobných slobôd.
Zavádzanie a okliešťovanie práv žien je u viacerých poslancov novým športom. Zavádzať tvrdením, že väčšina spoločností už neschvaľuje, aby bol zákonom povolený bezdôvodný umelý potrat je veľmi odvážne. Navyše ste si to ako obvykle vycucali z prsta.
To, že vaša bublina stredovekého typu to žiada, neznamená, že spoločnosť v 21. storočí tiež. Vo vašom návrhu ste spomínali bezdôvodný potrat. To si akože naozaj myslíte, že ženy len tak bez dôvodu si idú z nejakého rozmaru, zo špásu, lebo nemajú čo robiť, sa idú dať, idú, idú na potrat. Hej? Idú si dať podstúpiť interrupciu?
Ja som ateista, to viete, nehanbím sa za to a nemám problém ani sa tým prezentovať. Avšak môj ateizmus a moje presvedčenie o živote a smrti nijako nezasahuje do vášho života. Prečo mám ale pocit, že pri tejto téme, téme potratov, sa točíme stále dookola vašej viery. Občas mám pocit, že keby ste mali možnosť, tak by ste ženy, ktoré chcú alebo podstúpili interrupciu, homosexuálov alebo neveriacich, všetkých, ktorí nezapadajú do vašej šablóny, označili za čarodejnice a najradšej upálili na hraniciach, ako to bolo v dávnych časoch. Časoch, keď cirkev a nie veda a dáta rozhodovali, čo je správne. Vy by ste bol vlastne taký novodobý inkvizítor z utopickej krajiny Gileád, kde ženy používajú len na rodenie detí pre tých vyvolených.
Myslím si, že téma interrupcií môže prerásť do takého zákona, ktorý bude vyhovovať väčšine žien alebo aj ich dcéram. A možno ani väčšine mužov. A nie je to kvôli tomu, že na Slovensku hromadne interrupcie využívajú, pretože opak je pravda. Dokonca každoročne klesajú.
Zákon, ktorý máme je dlhodobo vyhovujúci a neexistuje žiadny relevantný dôvod na to, aby sme ho menili. Viete, v živote sa dejú rôzne situácie, no a nikto z nás mužov, nikto z nás mužov nikdy nekráčal v topánkach ženy, ktorá sa pre takéto ťažké rozhodnutie rozhodla. Ja si myslím, že nikto z nás nemá právo odsudzovať takúto ženu, ani jej kázať, ako sa má rozhodnúť. Viete, že keď ide na takýto ťažký zákrok, nie je to z nudy alebo z nejakého rozmaru. Vždy sú to nejaké ťažké dôvody. Vždy. A to som si určite istý.
No táto téma nás pomalými krokmi vracia do stredoveku, no žijeme však v 21. storočí a patriarcháda už dávno nevládne a vedecké a medicínske pokroky idú raketovo vpred. Namiesto predkladania stupídnych návrhov zákona, by ste, pán poslanec, mali študovať odborné články a novinky možno zo sveta vedy.
Viete, kam vedie obmedzovanie potratov? Ženy nezastavíte, docielite len to, že zákroky sa stanú nedostupné, a teda aj drahšie a nebezpečnejšie. Viete, každoročne na svete zomrie okolo 70-tisíc žien len kvôli neodborne robeným potratom v krajinách, kde prevládajú politici s rovnako obmedzeným pohľadom na svet, ako je ten váš. Ženy v tomto prípade volia nelegálne prostriedky. Budú trpieť len kvôli vám a kvôli vášmu presvedčeniu, presvedčeniam a viere, ktorú máte potrebu pretláčať všade, kde sa vám to hodí.
V civilizovanom svete prevláda názor, že právo rozhodnúť sa je ľudské právo. Ja si na rozdiel od vášho duchovného sveta vyberám ten civilizovaný svet. Paradoxné je, že aj vy a vami podobní sa oháňate slobodou napríklad pri očkovaní, no druhým dychom by ste tú slobodu ihneď okliešťovali vždy, keď sa vám to hodí pre vaše fundamentalistické cirkevné názory.
Mrzí ma, že v Národnej rade Slovenskej republiky už sa objavujú hlasy a motívy, ktoré si napriek všetkému snažia nahrať body u svojich ultrakonzervatívnych fanúšikov. A zaoberať sa takýmito témami v parlamente je stratou času a energie a nezabúdajme na ľudské práva.
No a ja si na záver pomôžem jedným citátom od Isaaca Asimova, trošku ho vylepším: "Som si istý, že veríte tomu, že po smrti skončím v pekle a že si tam pretrpím všetky bolesti a mučenie, aké si len vaše sadistické a vynaliezavé božstvo dokáže predstaviť a že toto utrpenie bude trvať celú večnosť. Nie je táto predstava pre vás dostatočná?" Ešte musíte na mňa reagovať?
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 17:07 - 17:08 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Schlosár, hovoríte že štvrtýkrát za štyri roky ste dali tento istý návrh, tak sa čudujem, na čo ste vystupovali 10 minút, však všetci to už tu poznáme dokolečka ako obohratá platňa.
Rád rozbíjate hlavou stenu, pozerám.
Vyslovili ste taký text, že nedemokratický systém na Slovensku, resp. totalitný systém na Slovensku. Ja si myslím, že vy ste si to pomýlili s tým, čo chcete zaviesť vy na Slovensku, ak by ste sa nebodaj dostali k moci. Ja hovorím, vyslovene k moci, nie prebrali zodpovednosť za Slovensko, lebo tá vaša zvrátená ideológia, ktorú predstavujete, je fakt zvrátená.
A príde mi úplne že tragikomické, keď človek hovorí o živote a záchrane života, keď sám pochodoval v gardistických uniformách. Tých uniformách, ktoré v minulosti deportovali ľudí do vyhladzovacích táborov. Vy normálne nemáte štipku hanby, vy nemáte štipku hanby s tým, čo teraz predkladáte, a s tým, čo rozprávate.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.6.2021 11:15 - 11:16 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem veľmi pekne. Ja by som vás chcel poprosiť, pán predseda, keď budete kupovať novú techniku a teda aj nové mikrofóny, ja by som poprosil výsostne pre pána Suju taký s tlmičom, lebo má... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec, prosím vás pekne, toto nie je procedurálny návrh.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Ja viem, ďakujem. (Ruch v sále. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 15:46 - 15:46 hod.

Miroslav Žiak
Ďakujem pekne. Pán Suja, aj počúvajte, aj si píšte, prosím vás, lebo povedali ste, že ste nikdy nekradli. No chvalabohu, že ste nikdy nekradli, lebo ste ešte nemali príležitosť, neboli ste vo vláde a ja pevne verím, že keď sa tu oháňate preferenciami a percentami, tak pevne verím, že nebudete kradnúť, lebo sa nedostanete do parlamentu a tým pádom do vlády. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 15:30 - 15:32 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja budem skutočne sa snažiť krátko.
Najprv na pána poslanca Suju. Nazval ma, že som nejaký jednoduchší na špinavú robotu. A to je zaujímavé, keď to robí človek, ktorý robil fakt špinavú robotu pre iných ľudí, nebudeme rozvádzať, pravda, pán Suja, že koho ste trénoval a koho ste bol vojakom.
Pán Kotleba, no, Trnka, áno, bohužiaľ, bola to chyba, spätne sa to už vyhodnotiť nedá, že teda vieme to vyhodnotiť spätne, že to bola chyba v tom čase. Bol to sused Kočnera, bola to malinká vec, ktorá sa dala vtedy prehliadnuť, ale nakoniec vzrástlo do veľkých problémov. To je tak, ako povedal Machiavelli, že keď je oheň malý, tak sa ľahko zahasí, ale je to aj s problémom, že keď je problém malý, tak sa ľahko hasí, ale ťažko ho rozpoznať. A keď sa rozhorí, tak už je neskoro. Takže, áno, Trnka bola pravicová chyba, bohužiaľ, vymklo sa to kontrole.
Pán Saloň, no, bohužiaľ, mám o čom hovoriť, a to je, myslím si, že váš fuck-up, po anglicky povedané, že dvanásť rokov ste tu vládli a my tu máme o tomto, stále máme čo prirovnávať.
Idete dehonestovať človeka, ktorý je čestný a pracovitý, a zo strany ľudí, ktorí zničili Slovensko, tak ja neviem, či vy ste žili v inej krajine, samozrejme, vám tento systém fungovania vyhovuje, veď vidím to teraz, na Slovensku nefunguje nič bez toho, aby ľudia sa neobracali na niekoho, kto im to pomôže vybaviť a to, takto to nemôže fungovať.
Pán Kočiš, viete, oni, tá súčasná opozícia mimo vás, áno, aby sme chápali, SMER, HLAS bagatelizujú zločiny svoje a snažia sa kriminalizovať ľudí, ktorí sú čestní. To je typická práca tejto garnitúry, ktorá robí už dvanásť rokov. Bolo to aj, viď bojovali proti SDKÚ, čiže treba na to poukazovať, čo sú zač, bohužiaľ, zle sa to počúva, ale čo už.
A, pán poslanec Mizík, ľudsky vás mám rád, samozrejme, len skúste vymyslieť na budúce nejaké iné prirovnanie ako autíčko a dve autíčka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2021 15:13 - 15:21 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Na úvod poviem, že zastupujem stranu, ktorá má viacej percent ako kolega poslanec Šeliga. Tak to by sme mali, to by sme mali na začiatok.
A najprv sa pozreme, najprv sa pozreme, že kto iniciuje odvolanie ministra Mikulca. Ministra Mikulca iniciujú strany, ako je SMER a HLAS, teda môžme povedať SMEROHLAS. Dôvody odvolania, aké máme dôvody odvolania ministra? Nevinní za mrežami alebo politickí väzni, politickí väzni alebo vojna policajtov a SIS.
Vždy sa treba pozrieť, kto hovorí takéto slová. Najhlasnejšie kričí, samozrejme, Robert Fico a jeho dlhoročný poskok Peter Pellegrini a sluha, ktorí boli architektami ukradnutého štátu. Bohužiaľ, aj právneho. Nechali sprivatizovať políciu, nechali sprivatizovať Poľnohospodársku platobnú agentúru, cez ktorú, vieme, tečie najviac financií do pôdohospodárstva, ale aj Finančnú správu, kde, vieme, utekali rôzne milióny kade-tade. Snažia sa znova skriviť pravdu a vlastne z obetí urobiť páchateľov a z páchateľov obete, tak ako je to známe z dlhoročných praktík tejto hlasostrany. Dokonca sa trojnásobný bývalý premiér nehanbí dehonestovať politických väzňov z čias totality. A týmto, vlastne takýmto pomenovaním označuje ľudí, o ktorých nikto z nás asi nepochybuje, ako menom Kičura, Jankovská, Kováčik alebo Bödör. Generálnu prokuratúru riadil Ficov sused Kočner cez jeho nasadeného trojského koňa Trnku. Sledovali vtedajších opozičných politikov. Neštítili sa použiť všetky zbrane, či to bol Igor Matovič, či to bol Daniel Lipšic, Gábor Grendel, ale aj novinárov. Takýmto hnusným spôsobom zastrašovali opozíciu.
Oligarchovia na čele s Výbohom, Širokým, Brhelom, Bödörom riadili štát cez svoje biele kone Fica a Kaliňáka na piatom poschodí hotela Hilton. Toto sú všetko známe fakty... (Reakcia z pléna.) Ďakujem, pán kolega, na deviatom, som rád, že máte prehľad.
No a teraz Robert Fico, ktorý podľa vlastných slov už od roku 2014 nie je v politike a ktorý sa vysmieval expremiérovi Mikulášovi Dzurindovi, že on si v živote nesadne ako bývalý premiér do poslaneckej lavice, a teraz v tomto období zvoláva každý deň tlačovku, vykrikuje z poslaneckej lavice, dáva procedurálne návrhy a snaží sa odvolávať pracovitých a čestných ľudí. Nič iné mu však nezostáva, veď z mafie sa dobrovoľne neodchádza. Chudák, nemôže si ani vlastný byt kúpiť, lebo peniaze, ktoré má, reálne nemôže ani priznať. On, bohužiaľ, musí so svojimi konkubínami prespávať v rôznych kaštieľoch, ktoré vlastnia jeho kamaráti oligarchovia, po všelijakých akože prenájmoch.
Teraz si pozrime, čo, budem citovať slová tohto politika: „Pod zodpovednosťou politika rozumiem predovšetkým stanovenie si reálnych cieľov. Na ich dosiahnutie však treba použiť legitímne prostriedky. Ak sme si v našom tíme povedali, že chceme vyhrať voľby, tak zároveň vieme, že jedinou cestou na dosiahnutie tohto cieľa sú parlamentné voľby. Samozrejme, zvíťaziť a dosiahnuť dobrý výsledok je jedna vec a druhá vec je tento výsledok pretaviť do zodpovedného správania sa po dosiahnutí výsledku. Poznáte moje vyjadrenie, za ktorým si stojím, ak SMER nebude úspešný a nedosiahne svoj cieľ, to znamená byť pri zostavovaní vlády a dostať do kabinetu i celkovej politiky čo najviac ľudí, Robert Fico z politiky odíde. Týmto chcem dať najavo, že politik musí prijímať osobnú politickú zodpovednosť za úspech alebo neúspech. Ak príde úspech, som pripravený kandidovať aj na post predsedu vlády. Ak sa dostaví neúspech, odchádzam. Mávať z televíznej obrazovky nebudem, no všetkým sa poďakujem a ihneď sa vzdám funkcie predsedu strany.“
Toto vyjadrenie, myslím si, že netreba personifikovať, že kto to vyjadril. Klamstvo za klamstvom, ako sme zvyknutý pri predsedovi strany SMER Robertovi Ficovi.
Ďalšie vyjadrenie: „Som predsedom vlády Slovenskej republiky a mojou povinnosťou je chrániť svojich ľudí,“ na obhajobu Miroslava Lajčáka, ministra zahraničných vecí, ku kauze zvýhodnenia Agentúry EVKA počas slovenského predsedníctva Európskej únie.
„Miera sebareflexie v SMER-e je nastavená tak vysoko, že pokiaľ ide o prípadné zlyhanie, ani nepotrebuje kontrolné orgány.“ Všetko vyjadrenia predsedu strany SMER, ktoré sú, bohužiaľ, veľmi smutné.
Porovnajme si teda prácu súčasného ministra Mikulca a ministra, najlepšieho ministra v histórii, tak ako ho označuje strana SMER, pána Kaliňáka. Pán minister Mikulec sedem rokov čelil krivému obvineniu z neoprávnenej manipulácie s utajovanými skutočnosťami, keď mu policajti za Kaliňákovej éry v roku 2013 podhodili do auta USB kľúč s utajovanými skutočnosťami. Nakoniec však bol zbavený všetkých obvinení a dokázalo sa, že išlo o spravodajskú hru a snahu o diskreditáciu človeka, ktorý upozornil na tunelovanie Vojenskej spravodajskej služby za prvej Ficovej vlády. Štátna moc sa snažila Mikulca zničiť a Kaliňák na druhej strane neváhal použiť silu voči prokurátorovi Špirkovi, ktorý začal odkrývať trestnú činnosť, v ktorej pán minister, vtedajší minister Kaliňák, profitoval.
Dáme si ďalší citát, aby sme boli konkrétni. „Všetci skončíme v base.“ No hádajme, kto to povedal. Bol to, bol to sused možno aj vášho priateľa Roberta Fica v komplexe Bonaparte, keď... (Reakcia z pléna.)
Pán Suja, ja vám neskáčem do reči, keď vy vystupujete, aj keď veľakrát tliachate. (Zaznievanie gongu. Reakcia poslanca.) No, dobre. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím, ukľudnime sa, nech môže pán poslanec pokračovať.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Povedal to, bol to, bol to verný sused a obhajca Marian Kočner, ktorý to vyjadril aj v Threeme. (Reakcia z pléna.)
Pán Galis, máte faktickú, prihláste sa faktickou, môžte reagovať. No veď máme, sme fair play, ste bývalý futbalista, tak, prosím vás, neskáčte mi do reči, dobre?
Viete čo, nazývať takýchto ľudí politickými väzňami môžu len bezškrupulózni klamári a cynici Robert Fico a jeho sluha Peter Pellegrini. Rúca sa im svet, a tak sú schopní všetkého. Politickými väzňami boli, skutočnými politickými väzňami boli Krčméry, Jukl, Rudolf Dobiáš, a nie Jankovská a Kičura. Skutočnými obeťami dvanásť rokov vládnutia strany SMER sú Ján Kuciak a Martina Kušnírová, nie Kočner a Zsuzsová. Nevhodným ministrom bol klamár a podvodník Kaliňák, ktorý dal stíhať prokurátora Špirka, ktorý mal toľko odvahy a dokázal sa postaviť Strapatému. Hlavou gangu, ako bolo včera ministrom financií, capo di capo tutti (capo di tutti capi, pozn. red.) povedané, bol Robert Fico a Peter Pellegrini, nie Matovič, Heger alebo Mikulec.
Viete, zdochýnajúci kôň najviac kope a pravda zostane pravdou, že Slovensko si zaslúži konečne spravodlivosť. A ja si myslím, že Roman Mikulec, aj keď nie je dokonalý vo svojej veci, očistil políciu a rozviazal im ruky, tak ako sa tu SMER snažil rozväzovať ruky dvanásť rokov a vieme, ako to, všetci, dopadlo.
Ďakujem veľmi pekne.
Pán minister Roman Mikulec má moju plnú podporu a ja verím, že to so Slovenskom dopadne dobre.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis