Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 15:56 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 16:24 - 16:25 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pani poslankyňa, ďakujem ti za tvoj prejav, kde si presne pomenovala veci. Pravda sa počúva veľmi zle. A prejavom alebo odpoveď na to, že sa to počúva veľmi zle, je presne rétorika ľudí, ktorí vedia len ponižovať, sú arogantní, útočia a nemajú žiadne iné konkrétne vízie. Zvýšili svoj hlas, nervozitu a reagujú iba útočne.
Ja ti ďakujem za tvoj prejav a nechcem sa ku tomu opäť vracať, ale ako sa hovorí, presne si to pomenovala a niet čo dodať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 15:56 - 15:58 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán Fico, celú tú vašu rozpravu som ja osobne poňala ako rozprávanie o sebe, o praktikách, ktoré ste možnože vy praktizovali vo vašom vedení krajiny ako premiéra alebo predsedu najsilnejšej strany. Mali sme tu stran... mali sme tu vládu, keď ste boli naozaj len vy vo vláde, a takéto naozaj úprimné ako keby z vašej strany akože prejavy by sa ani nedostali za rečnícky pult. Lebo by to bolo zmarené. Ten prejav demokracie o tom rozprávať vôbec by sa tu neuplatnil.
Ak hovoríte o chochmese, tak mne je to veľmi ľúto, pretože na to tesne nadväzujete aj zastrašovanie, a ak chcete rozprávať o štýle zastrašovania, tak prepáčte, ale tu by mohlo veľa ľudí rozprávať o zastrašovaní, ktoré zažili a zažívajú možno niektorí ešte z čias, keď vy ste boli premiérom tejto krajiny a keď poukazovali na nedostatky skrivodlivosti a bezprávia. A my keď sme poukazovali ako sestry, prepáčte, my sme boli obvinené a vyšetrované a vláčené po vyšetrovacích údajoch, úradoch ako zločinci. Ak je toto vaša predstava sociálneho a právneho štátu, bohužiaľ, stratili ste asi pamäť. Máte nejakú amnéziu a rozprávate o niečom, čo ste vyrobili alebo vy by ste robili.
Mne je to veľmi ľúto.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2021 13:26 - 13:27 hod.

Monika Kavecká
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Termín hlasovania bude v utorok o jedenástej hodine. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2021 10:52 - 10:53 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem predkladateľovi, že opäť otvoril rozpravu a chcem tento populistický výlev niektorého poslanca ukončiť tým, že tuto nie je priestor na veci, ktoré ste v minulosti nezahlasovali. Čiže ak sa chce niekto vyviniť, bohužiaľ, toto by nemal byť ten priestor. Očakávam, keď budeme predkladať zákon o zvyšovaní platov zdravotníckych pracovníkov, že potom s takouto horlivosťou sa bude v pléne obhajovať tento zákon aj z radov opozície, pretože je to veľmi dôležité. Ale ešte raz, ak má niekto amnéziu a nepamätá si, čo v minulosti urobil a už sme tie platy mohli mať zvýšené a postupne zvyšované, je mi to ľúto. Ale nechcem robiť na tom populizmus, ktorý teraz si niekto vytĺka. A z tohto miesta chcem poďakovať práveže tým zdravotníckym pracovníkom, že to doteraz vydržali. A aj tým bojovníkom a bojovníčkam, ktorí za to roky, desaťročia bojujú. Bohužiaľ, museli ísť až do politiky, aby vôbec presadzovali tieto veci, aby sa vôbec o nás mal kto starať. A toto nie je bonmot týchto dní po korone, ale bonmot dvadsiatich rokov. Ak si pamätáte, kto sa o nás postará? To tu máme dvadsať rokov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2021 10:36 - 10:38 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán Kuffa, ja oceňujem to, že teraz hovoríte o zvyšovaní platov. Ale ja si pamätám rok 2016, pred voľbami 2015, kedy ste sa veľmi nepekne vyjadrovali na tému problematiky zvyšovania platov sestier. Mne to bolo veľmi ľúto, keď som vás počúvala hore z balkóna, kde ste naozaj povedali, že čo vlastne chceme. Už vtedy viete veľmi dobre, vtedy, keby sa bola začala riešiť táto problematika, nechcem útočiť, ani nechcem vo vás vzbudzovať pocit viny, ale bolo to hrozné, skutočne hrozné. Som rada, že ste zmenili názor a som naozaj veľmi rada, pretože už vtedy sme mohli urobiť prvé kroky a, bohužiaľ, sa to v tomto pléne nestalo.
A tento zákon, ktorý je, my ho berieme ako tú lastovičku, ktorú sme si my dali v rámci nášho programového vyhlásenia vlády, aby sa naozaj tým zdravotníckym pracovníkom zdvihla tá mzda adekvátne, aby to bolo motivujúce, aby ostali v zdravotníckych zariadeniach a ten náš niekoľkoročný ťažký boj, ktorý zdravotnícki pracovníci zvádzajú voči tomuto štátu, aby sme mohli vykonávať tú prácu v dostatočnom počte, lebo ten personál, ktorý je, je to najcennejšie a, bohužiaľ, táto ťažká koronakríza to nielenže potvrdila, ale proste v takomto, by som povedala, že ťažkom stave utvrdila tú ráznosť, ktorá teraz musí prísť. A očakávam takisto, že pri príprave nového zákona o odmeňovaní, na ktorom intenzívne pracujem so všetkými stavovskými a odborovými organizáciami, aby sme sa skutočne dohodli, aká tá mzda má byť adekvátna... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18.6.2021 10:04 - 10:08 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, podľa § 80 ods. 2 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov podávam informáciu o výsledku prerokovania návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Mareka Šefčíka, Evy Horváthovej, Tomáša Lehotského a Zuzany Šebovej na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 504.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 719 z 5. mája 2021 po prerokovaní návrhu poslancov, tlač 504, rozhodla, že podľa § 73 ods. 3 písm. c) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky prerokuje uvedený návrh zákona v druhom čítaní a prideľuje návrh na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo.
Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky prerokoval predložený návrh zákona dňa 10. júna 2021 a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s jednou pripomienkou, uznesenie č. 298 z 10. júna 2021. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo nerokoval o predmetnom návrhu zákona, nakoľko podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov nebol uznášaniaschopný.
Z uznesenia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky vyplýva jeden pozmeňujúci návrh. V čl. II sa slová „1. júla“ nahrádzajú slovami „1. augusta“, bez odporúčania gestorského výboru. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo ako gestorský výbor mal rokovať 16. júna 2021. Návrh spoločnej správy o výsledku prerokovania vo výboroch ani stanovisko gestorského výboru neboli prerokované, nakoľko podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov výbor nebol uznášaniaschopný.
Pán predsedajúci, skončila som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 15:22 - 15:23 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Milá pani kolegyňa, som veľmi rada, že si takouto formou zvolila svoj prejav, zvlášť keď sa rozpráva na jednej strane o právach žien a na druhej strane o právach na výhradu vo svedomí. Ja si stále myslím a myslím si, že si aj ty zhodne teda s tým mojím zmýšľaním povedala o tom, že tie práva by mali byť dodržiavané.
A skutočne, keď sme suverénny štát a sme občania suverénneho štátu, máme mať všetci teda rovnaké práva. Tak veľmi s tebou súhlasím s tou výhradou vo svedomí. A súhlasím a zastávam tvoj názor, že nemôžeme predsa nikomu diktovať to svedomie. A práve preto takýmto signálom dávame aj Európskej únii náš postoj, že sme proste štát, ktorý má občanov, ktorí vedia, čo chcú a vedia, ako chcú žiť, a na základe tohto nášho uznesenia ten signál môžeme aj takto vyslať.
Ďakujem ti ešte raz.
Skryt prepis
 

7.5.2021 11:25 - 11:27 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán kolega, viete, vaše vyjadrenie bolo také kritické ku tomu ako vo všeobecnosti povedané, ako keby sme tu svojvoľne zatvorili školy a proste neumožnili deťom výučbu.
Poviem vám príklad z praxe. Som starostkou obce, ktorá v tých najťažších chvíľach udržala školu a škôlku naozaj v chode. Zobrali sme všetky deti do školy, do škôlky. Nehľadeli sme na to, že či je to z kritickej infraštruktúry alebo nie. Práve preto, keď vznikali tieto pochybenia alebo spochybnenia zo strany tých neprispôsobivých ľudí, alebo z tých, ktorí chceli presadiť iba svoje právo, bolo zistené, že vlastne teraz, keď sa uvoľňujú opatrenia, máme školu a škôlku zatvorenú. Máme naozaj najviac, najväčší počet nakazených v obci. Roznášajú nám to deti. Ja som zástanca toho, že proste ten vyučovací proces má byť bezpečný, práve tak pre deti, ako aj pre učiteľov. Samotní rodičia mi napísali petíciu na obec, aby sa testovali deti, aby sme zabezpečili čo najdlhšie a najširšie vlastne portfólio na vyučovací proces.
Takže nemôžeme to takto proste napísať alebo povedať, že proste sme zabránili my vyučovaciemu procesu. Musíme byť objektívni a poukázať na všetky fakty, preto odsudzujem práve takéto správanie, kedy povieme, že testovanie je zlé, alebo zovšeobecňovanie týchto pojmov. Práveže to zabránilo tomu, aby sa šírila infekcia a ten proces vyučovací sme dokázali zabezpečiť. Práveže uvoľnením opatrení sa nám to, bohužiaľ, nepodarilo a z tisíc obyvateľovej obce máme skoro 60 ľudí pozitívnych, takže to nie je dobrý... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 14:22 - 14:24 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán, pre mňa pán, a milý Igor. Zápas o zdravie a život človeka je pre mňa ako zdravotníka tiež jedno z naj, z naj... na hodnote a ďakujem ti za to, že si sa obetoval a obetuješ sa stále pre ľudí. Ďakujem ti za to, že nie si cynický politik, že si práve neuprednostnil tie politické preferencie, tú ľúbivosť politickú pred tým, aby si mohol sa postarať o ľudí, aby si mohol zachrániť čo najviac životov. Stálo ťa to nemalé úsilie.
Ďakujem ti za úprimnosť, za ľudí, ktorých si chcel chrániť a pomáhať im a chrániš ich aj teraz a to bez rozdielu politickej príslušnosti, náboženskej, ekonomickej, akejkoľvek. Berieš každého človeka ako človeka. Viem, čím si si prešiel ako človek, čomu si musel čeliť aj stále čelíš, lebo na Slovensku sa veľmi rýchlo zabúda. A zabúda sa, bohužiaľ, aj na to dobré, ale ver tomu, že veľa ľudí nezabúda.
K testovaniu poviem iba toľko, že je mi veľmi ľúto, že sa vyjadrujú k testovaniu ľudia, ktorí nemajú žiadnu praktickú skúsenosť. Ja jediná z tejto sály sa môžem ku tomu relevantne vyjadriť, pretože som niekoľkotisíc testov urobila, bola som pri nich a z tých očí ľudí, ktorí prichádzali na testovania, vychádzalo mnohokrát, vo väčšine prípadov vďak za to, že majú tú možnosť, lebo je to najvyššia forma chránenia v tom, že keď poznáte svoje ochorenie... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 31.3.2021 14:05 - 14:07 hod.

Monika Kavecká Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločná spravodajkyňa výboru predkladám spoločnú správu k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 389a.
Vládny návrh zákona prerokovali určené výbory: ústavnoprávny výbor, výbor pre sociálne veci a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Výbory prerokovali návrh zákona v stanovenom termíne, vyslovili súhlas s návrhom zákona a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky, aby návrh zákona schválili.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 389, vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona, tlač 389, schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 84 zo 16. marca 2021, kde ma výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončila som, môžete otvoriť rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis