Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 16:01 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 10.12.2020 14:31 - 14:32 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Že tá optimalizácia daní ich vlastne primäla aj k tomu, že v podstate tie, tie platby, ktoré pôjdu smerom k nim, teraz budú omnoho nižšie. Tým hovorím o základných platoch, ktoré dávali, resp. ľudí, ktorých ani nemali na papieri atď. atď. Chápem.
Za ďalšie, keď tu máme úhradu nájomného, tak ako ste hovorili, pán minister, nie všetci majú, nie všetci sú v nájme, niektorí sú majitelia a vlastne v podstate na nich sa to nájomné ne, ne, nedá uplatniť. Čiže či by sme vedeli pomôcť aj majiteľom, ktorí sú zároveň majiteľmi budovy, mnohí to majú v rodinných domoch atď. Takže ak by sa dalo ešte na toto odpovedať, aby som vedela aj týmto ľuďom odpovedať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 10.12.2020 14:29 - 14:31 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Dobre, super, ďakujem. Ja chápem, teraz otázka je, 10 % obratu bude preplácať vláda, resp. vaše ministerstvo. Mňa by zaujímalo... (Prerušenie vystúpenia nasledujúcim rečníkom.)

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Nie, prepáčte, nie, ministerstvo dopravy.

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
Áno? Ministerstvo dopravy. Dobre.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
To z dôvodu takého, že reštaurácie sú súčasťou cestovného ruchu a rieši sa to ako celok a cestovný ruch patrí pod dopravu.

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
Čiže reštaurácie budú cez, budú platiť cez, teda pôjdu cez ministerstvo dopravy, cez vás teda konkrétne vlastne ide iba tá úhrada nájomného, ak som dobre pochopila.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Áno.

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
Lebo je v tom trochu zmätok, ja sa aj preto tak pýtam, že je v tom trochu zmätok a nevieme, nevieme sa zorientovať, nevieme odpovedať ľuďom, hej?
Za ďalšie, myslím, že je tam ešte ďalšia, ďalšie niečo, nejaké ďalšie preplácanie, a to sú pravdepodobne ľudia a ich mzdy, ktoré by mali ísť pravdepodobne cez pána ministra Krajniaka. Dobre hovorím? Dobre. Otázka je ale, že, viete, nechcem, aby sme hľadali veci ako, ako, ako nechcú ísť, ale hľadali by, ale, aby sme hľadali cestu, ako to ide, nie ako to nejde celé. Pretože ja im rozumiem a chápem, že jednoducho oni idú skutočne dolu vodou, ale nie je to len u nás, je to všade v Európe, takže zas sa nehrajme, že my sme tu horší, lebo nie sme, sme úplne rovnakí ako po celej Európe, ak nie svete. Ja hľadám cestu, ako by to išlo, ako, ako s nimi spolupracovať, ako im pomôcť. Desať percent z obratu sa mi zdá tak či tak veľmi málo z mojej, z môjho hľadiska už k situácii, v akej momentálne sa nachádzajú, v akej momentálne sú. Ja chápem, že je tam veľa, veľa problémov. Problémy sú tzv. optimalizácia daní, ktoré, ktorá bežne fungovala v tejto krajine v minulom roku. To znamená, že tým, že optimalizovali... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 11:45 - 11:46 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Pán minister, jedna vec na úvod. Nič nie je zadarmo, ani obedy, ani vlaky, to vie snáď každé malé decko. (Reakcie z pléna.) Vstupujeme do ďalšieho roka s nižším rozpočtom pre kultúru zhruba o 2,5 mil. oproti roku 2019. Nie je to práve najlepšia správa pre kultúru vzhľadom k zdedenému stavu financií ministerstva kultúry a vzhľadom na neočakávané výdavky spojené s pandémiou sa to teda dalo čakať. Ale neustále vylievanie peňazí zo všetkých ministerstiev cez súkromné firmy a rôzne nelogické a predražené dotácie, granty, verejné obstarávania, tie skončili. V konečnom dôsledku teda pôjde do verejného priestoru omnoho viac peňazí ako predtým.
Vzhľadom k vyjadreniam odborníkov o konečne reálnom rozpočte verím, že naplánované a narozpočtované financie nájdu presný cieľ, že sa konečne použijú na to, na čo majú, teda na nemocnice, na diaľnice, učiteľov a, áno, aj na Krásnu Hôrku.
Ja nie som ekonóm, ale jedno viem iste, my kradnúť nebudeme. A prikrývať sa môžeme len takou perinou, na akú máme. Napriek tomu verím, že stratené peniaze nahradíme v štátnom rozpočte návratom financií a zhabaných majetkov väzobne stíhaných novozbohatlíkov, policajných úplatkárov, sudcov a prokurátorov a ďalších členov niekoľkých novorozkrytých zločineckých skupín.
A pre konzervatívnych poslancov – v tom nám Kolíková, Žilinka a Mikulec pomáhaj.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 9:29 - 9:30 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ó, pani poslankyňa, ako fakt nežartujte s tými pamiatkami, tuto kolega Kotleba vám už povedal tú prvú časť. Pravda je taká, že na Krásnej Hôrke sa prešustrovali milióny a nie je to vidno, to je jedna vec.
A druhá vec, ja vás len chcem upozorniť, spomeňte si, prosím vás, túto na Keltov na Hrade, čož bola pamiatka nevyčísliteľnej hodnoty, ktorá skončila pod betónom, pod tou nádhernou záhradou tereziánskeho typu, ktorá vyzerá ako reklama na betonárku pána Širokého.
Takže ja verím tomu, že peniaze, ktoré sú momentálne rozpočtované v štátnom rozpočte, skutočne pôjdu na pamiatky, a nie, ako som povedala, do betónu pána Širokého.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2020 19:00 - 19:02 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Dušan, nie sme slabí naozaj a ja myslím, že práve teraz je to obdobie, kedy v tom výbore pre kultúru naozaj sedia aj ľudia, ktorí sú z praxe, a nesedia tam odložení poslanci, ktorých nemal, nemali jednotlivé poslanecké kluby kam prideliť. Ja som tiež hovorila s pánom ministrom. Naozaj urobil, čo mohol. A v tomto pohnutom čase je to strašne ťažké. Pre mňa je, sú, je tých peňazí tiež málo, ale ja sa obávam, že takto málo je pre každé to odvetvie. To znamená, či pre zdravotníctvo, či pre sociálne, sociálne veci, pre všetkých.
Mne leží, mne ležia na srdci pamiatky, ktoré tu 30 rokov chátrajú a ak sa o ne čoskoro nepostaráme, tak nám padnú na hlavu. S pamiatkami nám padne aj cestovný ruch, pretože ak na niečom cestovný ruch šľape, tak to sú pamiatky a naše prírodné krásy. To sú dve veci. Ja pevne verím, že nápomocná bude, nápomocná bude aj Európska únia a že časť peňazí dostaneme do kultúry z Európskej únie, hlavne teda možno, predpokladám, že to bude práve na záchranu pamiatok a tým pádom väčší objem peňazí príde či do zriaďovanej, či do nezriaďovanej kultúry. Ja aspoň pevne tomu verím. A to je asi tak zhruba všetko.
Ja chápem, chápem, všetci by sme tam chceli mať omnoho viac peňazí. Naozaj všetci. A verím tomu, že po tomto nie veľmi dobrom roku pre budúci rok a pre ďalší rozpočet tých peňazí bude podstatne, podstatne viac. A chápem, že treba tú kultúru zachrániť, pretože naozaj doteraz bola vždy na chvoste. Bolo to úplne jedno, ktorá vláda bola pri moci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.12.2020 11:29 - 11:29 hod.

Monika Kozelová
Pán predsedajúci, ja už budem trápna, ale tuto aj s kolegyňami naozaj prosíme, keby zase zakúrili, lebo je tu opäť zima. To už, už si pripadáme ako idioti, keď to neustále opakujeme. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 16:01 - 16:03 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja sa tiež vrátim k tým gastrolístkom. V podstate tie problémy okolo gastrolístkov naozaj sú tu roky a naozaj, naozaj roky všetci špekulujú nad tým, ako by to šlo, ako by to nešlo. Problém bol v tom, že nie všetci mali rovnaké šance a rovnaké, rovnaký prístup k tým gastrolístkom a zároveň k strave, presne tak, ako ste pred chvíľočkou povedali.
Ja si myslím, že ľudia by mali mať možnosť voľby. Či si zvolia gastrolístky, či si zvolia peniaze, je to naozaj na nich. A v podstate ešte máme jednu možnosť, aby to teda bolo férové a aby sme nekŕmili, naozaj nekŕmili firmy, ktoré tie gastrolístky a ktoré tie karty vydávajú, pretože zrazu poskočili pri tej mar.., pri tých, pri tom ziskom o 10 %, tak ešte je tu možnosť vydávania napríklad štátnych cenín a vydávania štátnych lístkov a tak ďalej, čím by sme teda tie peniaze nechali u nás. Ako tu je možností a možností.
Ja si myslím, že každý by mal mať možnosť rozhodnúť sa sám, či chce gastrolístky, či chce peniaze.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 16:06 - 16:07 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Pán minister, ako som dnes povedala, ďakujem za otvorenosť, s ktorou ste dnes vystúpili v pléne a ďakujem za to, že ste sa dotkli Bratislavy a okolia, lebo som presvedčená, že tak, ako je ohrozený Zemplín, rovnako je ohrozené aj toto územie. A to nemyslím len Istrochem, ktorý patrí pánovi Babišovi, českému pánovi premiérovi, ja to poviem nahlas, pretože to je katastrofa tam, ale pôjdem aj ďalej.
Ohrozenie Žitného ostrova a zásobáreň pitnej vody pod Žitným ostrovom najmä v posledných 20 rokoch je už hraničné a ak toto dokážeme účinne zastaviť, bude to zázrak možného a obrovská úľava pre takmer tretinu obyvateľstva, ktorá na tomto území žije, lebo skutočne to je zásobáreň, ktorá zásobuje pätinu obyvateľstva tejto krajiny pitnou vodou.
Ešte raz ďakujem aj za Bratislavčanov a za široké okolie, pretože pokiaľ sa nám to podarí zastaviť, tak to bude čistý zázrak.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 16:05 - 16:06 hod.

Monika Kozelová
Vážený pán minister, ako som dnes už raz povedala, ďakujem za otvorenosť, ktorou ste vystúpili v pléne a bolo dobré... Počkám si (zaznenie gongu), hovorím k nemu a asi sotva. Nie, hovorím k pánovi ministrovi. Môžem znova? Pretože ma nepočúva vôbec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 15:13 - 15:14 hod.

Monika Kozelová Zobrazit prepis
Ja by som chcela najskôr poďakovať pani ombudsmanke, že s touto témou prišla. Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem aj za to, že ste spomenuli aj pamiatky, pretože sú na tom skoro rovnako ako životné prostredie, ale snáď sa k nim dostaneme nabudúce.
Ale za čo chcem hlavne poďakovať, chcem poďakovať pánovi ministrovi Budajovi. Chcem mu poďakovať za to, že sa konečne na pôde tohto parlamentu začína hovoriť pravda o životnom prostredí, že sa tu nezahmlieva, že sa tu nezaťahujú závesy, rolety a že sa tu naozaj pomenováva problém, tak ako je. Že sa konečne dozvedáme, v akom katastrofálnom stave naše životné prostredie je, že konečne viem, čo nás to bude stáť, že vieme pripraviť možno deti tejto krajiny na to, že ešte oni budú dávať dokopy to, čo my sme zanedbali.
Takže ešte raz ďakujem za to, že sa hovorí pravda. Ďakujem.
Skryt prepis