Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 16:24 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 11:17 - 11:19 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Musím povedať, že tí, ktorí v státisícoch a miliónoch zomierali na španielsku chrípku po prvej svetovej vojne, by hrozne uvítali nepreverenú vakcínu. Ale žiadna nebola, tak umreli. A tak je to presne, ako hovoril Ondro Dostál i s tým, že treba to preskúmať sedem rokov. No, treba sa potom pozrieť na to, čo, aký, ako plnili plán krematóriá tých sedem rokov, a so záujmom konštatovať, že sme teda si ten čas dali. Ale ubezpečujem všetkých, že aj môj ctený kolega Ľubo Petrák by bol veľmi rád zaočkovaný a sedel by tu i dnes. Ale on sa nemohol zaočkovať, lebo nebola vakcína a už tu dnes s nami nesedí.
Tie úvahy o tom, že sa zabúda na prevenciu, presne ako povedal Ondro, zabúda sa na ňu preto, lebo dnes dva milióny kandidátov nezaočkovaných na rozvinutý COVID budú blokovať lôžkové oddelenia. Rozhodne sa rodina takéhoto nezaočkovaného geroja, že svojho blízkeho doopatruje doma? Že nebude chcieť zdravotnícku starostlivosť, ktorá blokuje presne tie preventívne a onkologické programy a všetko to, čo ste tu veľkoryso vyrátali? Však vy si protirečíte vo vlastných výrokoch v rozpätí piatich sekúnd.
A pokiaľ ide o osobnú skúsenosť, ja som COVID prekonal, moja žena pracovala na zmenenom covidovom oddelení v skafandri a vytrela v rámci plošného testovania stovky nosov. A musím povedať, že mala dve očkovacie dávky v sebe, keď som ja doniesol COVID, možnože i od vás, lebo tu ste sedeli bez rúšok, pani Sulanová bola pozitívna... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 16:37 - 16:39 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Keď som bol pred viacerými rokmi ako súčasť vedenia Univerzity Komenského na návšteve Českej akadémie vied, tak sme len s hrubým odhadom pochopili, že Česká akadémia vied dostáva, ak sa to dá tak vulgárne povedať, na hlavu dvojnásobný obnos ako slovenská, teraz som to povedal veľmi obrysovo. Je teda zrejmé, že za dvojnásobok peňazí sa dá urobiť o niečo viacej dobrej muziky. Všetka česť mnohým ústavom Slovenskej akadémie vied za to, akú muziku dokázali pri polovičnom prídele produkovať.
Pred rokmi som bol na demonštrácii pracovníkov SAV na Námestí slobody, keď ministerka neblahej pamäti, ktorej pôvod bol v Akadémii vied, sa postavila k nevyhnutnému rozumnému, racionálnemu kroku tak, ako sa postavila, a ostane to navždy jej neblahou pamiatkou. Preto ma teší, že sa vedci a pracovníci – medzi nimi i moji priatelia – v Akadémii vied dočkajú hádam toho, čo kázal zdravý rozum už dávno. A doslova platí, kto, keď nie my, a kedy, keď nie teraz.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 16:40 - 16:42 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán podpredseda, milý Gábor, musím povedať, že aj keď ti to vytýkajú pokojným hlasom, si predniesol súbor faktov, ktorými neotrasie ani rev, ani kvikot. Jednoducho tak je to, ako si povedal, aj ti za to ďakujem, a to nie preto, že sme v jednej koalícii, ale preto, že mám pocit, že človek rád počuje pravdu.
A tu ak sa vyťahujú také fakty typu vzal mu šoféra, no musím povedať, že keď si pomyslím, čo museli prežiť ľudia väznení Gestapom a nevypovedali o svojich partneroch a spolubojovníkoch, keď si pomyslím, čo musela prežiť doktor Milada Horáková, ktorú na konci trýznenia vo väznici komunisti nechali 20 minút dusiť sa v slučke, lebo ju tak nastavili, tak pre mňa človek, ktorý sa obesí vo vyšetrovacej väzbe, sa priznal!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 12:24 - 12:25 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem. V dnešnej rozprave v zásade ešte viac ako inokedy platí a bude platiť až do večera, pokiaľ potrvá, že sa treba pozrieť, kto hovorí. Aj keď je rev či kvikot tých, ktorí dnes revú či kvíkajú sebehlasnejšie a sebesrdceryvnejšie, ešte stále to neznamená, že je to spev anjelov. A ak sú nominanti ctených veľkých opozičných strán podľa nich samotných, Rimania by povedali, horribile dictu, kriminálnici, tak ma napadá jedno veľmi múdre slovenské príslovie: „Akí išli, takých našli.“ (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2021 10:01 - 10:03 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda, viete, hovorili ste pomerne podpásovo o tom, že ministerka blábolí a že čo robila rok. Ja nechcem byť podpásový, ale spýtal by som sa vás, koľko z tých desiatok tisícov bytov stojí? To, o ktorých ste blábolili vy. Kde sú? (Reakcie z pléna.)
A tiež môžte správne odpovedať (zaznievanie gongu), že boli iné starosti v tejto krajine. Ale obviniť ministerku, ktorá, dá sa povedať, roky rokúce žije so zdedenými normami kolúznej väzby, že je ona za ne zodpovedná, že ona to mala ako štátna tajomníčka meniť. Viete, tento návrh, ktorý je predložený, nielenže porušuje koaličnú zmluvu a všecko ďalšie, ale je to tak (reakcie z pléna), ako keby sme teraz kúpili lokomotívu Hikari... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia, poprosím vás, aby ste...

Osuský, Peter, poslanec NR SR
... alebo Šinkansen, alebo francúzskeho supervlaku, postavili ju na naše koľajnice a povedali, a bude sa tu jazdiť 350 km/h, lebo tá lokomotíva je. To znamená, to je vytrhnutie z kontextu stavu železníc, stavu zákrut, klopenia, všetkého to, čo potrebuje 350 km rýchlo idúca lokomotíva, aby sa nevykoľajila.
A presne o tomto hovorí ministerka. Že treba zmeniť všetko to, čo s tým súvisí, aby sme mohli tú lokomotívu tam postaviť. Kto to nechápe, tomu nevidím pomoci. Ale obviňovať ju, že ako štátna tajomníčka v koaličnej vláde, kde nemala tlačiareň bankoviek, nestihla urobiť to, to, tamto.
Áno, my nemáme desiatky rokov ústav pre detenciu duševne chorých kriminálnikov, ale neurobil to nikto. Ani my zatiaľ. Ale minister ani štátny tajomník dupľom nesedí na pytli peňazí, ktorý rozhoduje o tom, že dám luxusné breivikovské cely do kolúznej väzby, postavím basu pre... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:57 - 20:58 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. (Ruch v sále.) Vážená pani ministerka, to, čo tu zaznelo na vašu adresu (zaznenie gongu) zo strany opozície, je okrem vašich jasných a priamych odpovedí ďalším nosným dôvodom, prečo za vami stojím a budem stáť. Všetky tie lži, bludy, konšpirácie, všetko to svinstvo i sprostosti, čo tu zazneli, len postavilo do kontrastu vaše postoje a to, čo pre budúcnosť slovenskej justície predstavujete, s tou bandou, s tou, s tým súborom podozrivých, ktorí sa na vás obrátili.
Ja vám ďakujem, že ste to tu vydržali a ďakujem vám i za tie tri roky práce, ktoré vás čakajú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 16:36 - 16:38 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Blaha, najprv jazykové okienko. Nepokulhávame, pokrivkávame po slovensky. Ale tým končím jazykové okienko.
Pokiaľ ide o to relativizovanie všetkého, tak to, samozrejme, potom dostaneme sa do bodu, kde agent A54 Paul Thümmel alebo povedzme doktor Sorge, Richard Sorge je rovnaký zločinec ako povedzme špióni a agenti Reichssicherheitshauptamtu, lebo však špiónovali a každý režim má svoje. No, je hádam trošku rozdiel medzi niekým, kto špiónuje proti nacistom a kto špiónujú za nacistov. U vás sa to, samozrejme, stiera.
Keď vy hovoríte o mafiánskych praktikách. Viete, to je tak, ťažko je hovoriť o Budajovi, keď sa na príslušnom poschodí so zvláštnym vchodom Double Tree by Hilton v Bratislave stretával rezident Štátnej bezpečnosti, istý Široký, s poverencami vašej strany.
A ak budete hovoriť o kolektívnej vine, kolektívna vina by bola vtedy, keby sme zobrali stranícke zoznamy SMER-u a dali do basy všetkých. Ja si myslím, že tam nie sme. Pretože sme v demokracii. A vy dokonca aj tieto sprosté reči môžte viesť úplne bez problémov, pretože viete, že sa vám, hrdinovi, nič nestane. Takže márne sa mňa pýtate na nejaké hrdinstvá.
A pokiaľ vy hovoríte o Davidovej hviezde a červenej hviezde ako o tom istom, tak ja vám poviem jeden lepší prímer. Červená hviezda a hákový kríž, to je to isté. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 16:24 - 16:26 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
No, pán kolega Blaha, viete, ja som v socializme, áno, liečil ľudí a vzdelával piatakov medikov v dermatovenerológii. Vy sa živíte oblbovaním študentov alebo publika, ktoré vám tie sprostosti žerie, to je trošku rozdiel medzi tými povolaniami.
Neviem, aký hrdina ste bol kedy vy, ale vy ste hrdinom teraz, keď sa vám nič nemôže stať. A to platí aj pre pána poslanca Kočiša, ktorý hovorí, že demokracia mi veľmi nevadí. No nemala by vadiť ani jemu, lebo v bývalom režime by vaša partaj bola čierna z toho, jak by sedeli v base do nohy všetci. Takže ak niekto má byť vďačný za demokraciu, tak ste to vy. (Potlesk.)
Pokiaľ ide o tie reči o Ukrajine, tak ja som bol zhodou okolností v minulom roku trikrát v Ukrajine pozorovať voľby. A videl som volebné výsledky toho, o čom vy hovoríte, že je to hegemónom ukrajinskej politiky, pravého sektora. Tak ten je ešte menej úspešný ako ktorákoľvek z tých vašich dvoch protofašistických strán, ktoré teraz na Slovensku máme. Takže asi taká hrozba pre Ukrajinu ako vy pre nás, našťastie, boli tamtí.
Pokiaľ ide o tie reči, čo koho trápi a akých občanov čo trápi. Tento blbý argument môžem použiť na tri štvrtiny čohokoľvek, čo kedy prešlo týmto plénom. Lebo vždy nájdem nejakých ľudí, ktorých trápia iné veci. Takže táto sprostá demagógia skutočne nestojí za väčší rozbor.
A ešte raz, platí aj pre kolegu Mizíka. Tí lotyšskí nacisti sú skutočne asi tak významní ako vy v slovenskej politike. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.5.2021 16:03 - 16:13 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená snemovňa, dovolím si zareagovať aspoň na zopár z vecí, ktoré zaznievajú z rôznych reakcií a vystúpení nielen v pléne, ale aj v diskusných fórach.
Začnem s jedným z prvých argumentov. Prečo po tridsiatich rokoch? No jednoducho, z prostej príčiny, že teraz je v parlamente zvolená konštelácia poslancov, ktorí nevlečú na svojich nohách červenú guľu komunizmu. Že je to prvýkrát, keď má takýto návrh zákona šancu na to, aby prešiel. Je to neskoro, ale až teraz je čas urobiť to, za čo patrí moja veľká vďaka poslankyni Andrejuvovej, pretože sa dala na riešenie niečoho, čo sme mali riešiť dávno. (Reakcia z pléna. Zaznievanie gongu.)
Jedna z ďalších pripomienok je, že je to, ako hovorí pán poslanec Blaha, ktorý dnes čerpal veľmi hlboko zo žumpy pri svojich príspevkoch, že je to akt živočíšnej pomsty. No, keď oslobodení väzni koncentrákov sem-tam zavraždili esesmanov, tak by to iste považoval tiež za akt živočíšnej pomsty. Nebola to ži... bola to normálna ľudská pomsta. Keď na kandelábroch v Budapešti v roku ´56 viseli komunisti, nebola to živočíšna pomsta, bola to ľudská pomsta, alebo predtým viseli na šibeniciach iní. A základným pravidlom je, aby sme si uvedomili, že je zásadný rozdiel medzi totalitou a demokraciou. Komunizmus a fašizmus majú k sebe bytostne blízko. Jeden bol založený na triednej nenávisti, druhý na rasovej, ale konečný efekt i milióny mŕtvych sa dajú úspešne porovnávať.
Počujem argument, že berieme bezmocným. Bezmocné boli obete tých ľudí, ktorým berieme. Bezmocná bola doktor Milada Horáková, ktorú nechali dvadsať minút škrtiť sa a dusiť v slučke na šibenici, a nie jej sudkyňa Polednová, ktorá prišla pred súd v deväťdesiatke. Opäť starý človek. Zaujímavé je, že sa nikto nepostavil ani z obhajcov týchto starých ľudí, keď 86-ročný Ladislav Nižňanský z pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy bol v Nemecku zadržaný za svoje zločiny spáchané v Kľaku a Ostrom Grúni. To nám nevadil vek. Tak ako nám nevadí vek chlapa, ktorý v koncentrákoch, Litovec či Lotyš, vraždí ľudí a pred súd prišiel v 82 rokoch. Títo ľudia, ktorí používajú takéto hanebné sofizmy, by možno bránili aj Mengeleho, ak by naňho prišli po 35 rokoch ako na starého človeka, lebo však je, chudák, starý.
Ale ešte niečo je tu zásadné. Viete, aký je rozdiel medzi červenoarmejcom, vojakom Wehrmachtu alebo vojakom akejkoľvek armády a esesmanom, kágebákom a eštebákom? Zásadný. Do tých prvých troch boli ľudia povolávaní a nemali možnosť výberu. Naopak, stať sa pracovníkom gestapa, Sicherheitsdienstu, KGB a ŠtB bola výberová organizácia každá. Tam si sa musel aktívne prihlásiť, aktívne súhlasiť s tým, čo robí železná päsť robotníckej triedy demokratom, kňazom, mníškam, s tým si sa musel stotožniť, teda aktívne si si vybral službu zločinu.
V Rakúsku bol kedysi predsedom Freiheitliche Partei Österreichs Friedrich Peter. O tom sa ukázalo, že bol kuchárom v jednotkách SS. Ale pozor, SS nebol Wehrmacht! Ak si sa chcel stať čo i len kuchárom v SS, musel si sa prihlásiť, uchádzať sa a prejsť previerkou. Ergo si sa aktívne hlásil k zločineckej organizácii. A preto neexistujú také porovnania a tieto patetické reči o nevinných úradníkoch. Je úplne svinstvo vracať sa vždy len k tým "no, trošku problematickým" päťdesiatym rokom. 9. augusta 1986 v Petržalke vykrvácal a nad ním stáli ochrancovia hraníc, ktorí majú dodnes Námestie hraničiarov, čo je čistá perverzia, a počkali, kým dotrhaného psami nechajú tohto 17-ročného východného Nemca bezpečne prísť na kraj smrti, a potom ho zobrali do nemocnice, kde pre ťažkú stratu krve tri roky pred pádom komunizmu zomrel. Teda neboli to žiadne päťdesiate roky. Tie svinstvá sa páchali až do konca, až do poslednej guľky nad riekou Moravou pod Devínom.
Obľúbené reči sú tiež "počúvali rozkazy". No, počúvaním rozkazov omluvím aj náčelníka Osvienčimu, lebo i ten len počúval rozkazy. Lebo rozkaz prišiel z Wannsee, z konferencií, kde sa rozhodlo o konečnom riešení židovskej otázky a odtiaľ prišli rozkazy, takže tí popravení velitelia koncentráku a plynových komôr boli vlastne nevinní, lebo len poslúchali rozkazy.
Jeden z obľúbených argumentov komunistických a nacistických relativistov je to, že každý režim mal svoje zákony. No nepochybne, zákon na ochranu republiky a Norimberské zákony boli zákony. Mali paragrafové znenie, odseky. Chceme tým povedať, že boli v poriadku?
Je výborné, keď sa hovorí o kolektívnej vine. Viete, náš štát, a je to trochu smutné, stojí na princípe etnického čistenia, na princípe kolektívnej viny. Lenže byť eštebákom a byť tým, ktorý robí zlo normálnym ľuďom, je trošku iné, ako narodiť sa ako karpatský Nemec v rodine, ktorá žije na Slovensku 400 rokov. My sme vyhnali karpatských Nemcov a vyhnali Maďarov, ktorí na tej pôde v tých domoch žili generácie. A vyhnali sme mužov, ženy, deti, starcov i starenky. Náš štát stojí na kolektívnej vine a nespomínam si, že by sa komunistickí geroji typu Blaha niekedy hlboko omlúvali karpatským Nemcom, sudetským Nemcom a Maďarom. Pretože s nimi sme naložili len na princípe kolektívnej viny a je to trošku iná kolektívna vina než tá, o ktorej hovorí pán poslanec Susko. Lebo byť dieťaťom štvorročným je trošku iné, ako byť vyšetrovateľom Štátnej bezpečnosti. Takže takto je to s tou kolektívnou vinou a s naším svatým štátom.
Argumenty kolegu Jarjabka o tom, že herci robili propagandu, skutočne veľkolepé porovnanie! Richard Strauss dirigoval olympijskú kantátu pri otvorení olympijských hier v Berlíne ´36. Všetci, ktorí videli veľkolepý film Istvána Szabóa Mefisto s Klaus Maria Brandauerom v hlavnej úlohe, vidia, aké prekérne bolo postavenie umelcov. Ale hádam si kolega Jarjabek nemyslí, že mlátiť vyslúchaných pri výsluchu je to isté ako hrať Hamleta? To snáď nie je to isté?! Takže to je ďalšia ukážka relativizácie. Relativizácie zločinov.
Pokiaľ ide o to, že sa berú ľuďom dôchodky a že je to nefér, vdova po Rolandovi Freislerovi, predsedovi Volksgerichtu, ktorý zahynul na jar ´45 pri tom, ako bola bombardovaná budova Volksgerichtu, ostala po ňom vdova Marion. Vdova Marion sa dožadovala – a dostala – vyrovnávací príspevok k dôchodku vychádzajúci z toho, že jej muž ako vysokopostavený právnik by mal po vojne, keby prežil, primerané zamestnanie a z neho by mal vyšší príjem. V roku 1997 Správny súd v Nemecku zrušil tento nárok v prípade, že sa vypláca osobám, ktoré porušovali právny štát, a osobám, ktoré sa priečili normám ľudskosti. A presne o tomto je Štátna bezpečnosť, gestapo, Sicherheitsdienst aj KGB. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 18:46 - 18:48 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zajtra sa zrejme bez veľkého halasu priblíži 17. výročie vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Keď som vstupoval pred 27 rokmi prvýkrát do nejakej politickej strany v živote, tak to bola éra, keď sa nad nami vznášal pamätný výrok: "Keď nás nechcú na Západe, obrátime sa na Východ." Jeho autorom bol, samozrejme, Vladimír Mečiar. Treba povedať, že keď sme prevzali v ´98. Mečiarom zdevastovanú krajinu, tak nádej, že sa nám podarí vstúpiť zároveň s troma okolitými členmi dnešnej Visegrádskej štvorky do Európskej únie zároveň s nimi, bola takmer utópiou. Stal sa zázrak a stali sme sa členmi.
Ja som veľmi rád, že dlhodobá línia ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí sa špeciálne i v týchto neľahkých časoch pevne drží v našej bezalternatívnej existenčnej záležitosti, ako je členstvo v Európskej únii a v NATO. A všetka česť i predchádzajúcemu ministrovi zahraničia, ktorý v rámci možností robil, čo sa dalo, tak musím povedať, že som veľmi rád, že tak pevné odhodlanie držať sa maxím našej zahraničnej politiky a zahraničnopolitickej orientácie, akú reprezentuje ministerstvo zahraničných vecí s Ivanom Korčokom, ma napĺňa istotou, že s nami nepohnú a neobrátime sa nikam inam.
Skryt prepis