Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

29.6.2021 o 17:19 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 18:32 - 18:34 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Naši koaliční poslanci a politici sa snažia celej spoločnosti nahovoriť, že ten, kto bude zaočkovaný, bude mať v konečnom dôsledku rôzne výhody.
Ale ja sa obávam, že sa rovnako ako povedal pán poslanec Taraba, naplní ten scenár, aký sa napĺňa v Izraeli, najnovšie v Chorvátsku, vo Francúzsku a v ďalších štátoch, keď aj tí (ruch v sále a zaznievanie gongu), ktorí, keď aj tí, ktorí budú zaočkovaní, zistia, že budú si musieť robiť testy, že budú musieť dodržiavať ďalšie opatrenia. Vychádza to z toho, čo v podstate všetci pripúšťate, že zaočkovaný človek bude môcť byť nositeľom toho vírusu.
A namodelujeme si situáciu podľa toho zákona, ktorý ste predložili. Prijmete opatrenie, že do reštaurácie budú môcť vstupovať len zaočkovaní ľudia alebo ľudia s testom. Ľudia, ktorí prídu s testom, budú mať doklad o tom, že za posledných, ja neviem, 3-4 dni sa nenakazili COVID-om, ale ten nezaočkovaný, ktorý príde rovnako tak do reštaurácie, taký doklad nebude mať a zrovna ten, ktorý je nezaočkovaný a bude v tej chvíli nositeľom vírusu, nakazí toho, teda ten zaočkovaný, ktorý vstúpi do reštaurácie a bude nositeľom vírusu nakazí toto nezaočkovaného, ktorý ale bude mať test.
Toto mi vysvetlite potom, tento logický nezmysel, ktorý prináša tento zákon, že v konečnom dôsledku budú poškodení tí, ktorí síce budú nezaočkovaní, ale budú otestovaní. A nakazia ich tí zaočkovaní, ktorí budú nositelia vírusu, ale nebudú mať test.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 16:46 - 16:48 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Viete, koaliční poslanci tu veľmi radi opakujú, že zaočkovaní ľudia budú mať výhody. Pokiaľ by to bolo takto, je to možno na diskusiu, môžeme sa o tom baviť. Je to oveľa legitímnejšie ako to, čo idete vy urobiť.
Pani poslankyňa Cigániková to tu spomínala napríklad, to chcem len doplniť pani poslankyňu, predrečníčku, že to je ako s vodičským preukazom, že aj vodičský preukaz keď chcete, tak musíte ísť na skúšky, musíte splniť nejaké podmienky, aby ste ho dostali. Len zabudla poveď jednu základnú vec, že vodičský preukaz je určitý nadštandard. Keď chce niekto riadiť vozidlo, v poriadku, nie je to ľudské právo, s ktorým sa rodíme, ale musíme splniť nejaké podmienky a môžeme mať vodičský preukaz.
Ale vy nejdete dávať nadštandard očkovaným. Vy idete brať štandard neočkovaným a to je problém. To je problém, že vy idete brať nie štandard, vy idete brať ľudské práva a základné slobody neočkovaným. A toto je problém tohto vášho návrhu. Keby ste chceli prichádzať s nejakými motivačnými programami, dobre, mne sa ani to nepáči, prečo by z peňazí všetkých daňových poplatníkov mala byť táto propaganda financovaná, ale budiž. Ste vo vláde, máte právo rozhodovať o verejných prostriedkoch. Ale vy nejdete touto cestou. Vy idete cestou odoberania slobody, základných ľudských práv ľuďom, ktorí sa rozhodnú neočkovať. A to je podľa mňa zrada základných ideálov strany, ktorá si nesie vo svojich, vo svojom názve hrdé termíny sloboda a solidarita.
Robte si, čo chcete, akúkoľvek politiku, ale neberte ľuďom slobodu, páni poslanci, zo SaS, Slobody a Solidarity!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.6.2021 18:39 - 18:40 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán predseda, to, čo sa udialo pri hlasovaní o tlači 595, nemá obdoby. Pani poslankyňa Cigániková uviedla, že v rozprave nezaznel žiaden pozmeňujúci alebo procedurálny návrh. Nedali ste nám slovo. My by sme povedali, a mohli by ste si to overiť v prepise rozpravy, že počas rozpravy zaznel procedurálny návrh pána poslanca Kuffu 24. júna o 18.37 hod. Procedurálny návrh znel: vymeniť pani predsedníčku, teda vymeniť spravodajkyňu pani Cigánikovú. O tomto pán vtedajší predsedajúci schôdze nedal hlasovať, lebo bola Národná rada neuznášaniaschopná a hlasovanie sa malo odložiť na utorok o 17. hodine. Je to presne zapísané v prepise rozpravy. To je, to je také ako, to je taká manipulácia a klamanie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.6.2021 17:19 - 17:19 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pán predseda, vy ste tu čítali § 80, ten sa týka druhého čítania. Áno, v druhom čítaní, ak neurčí výbor, tak určuje predseda výboru spravodajcu. Ja som však čítal § 73, ktorý hovorí o prvom čítaní, takže trvám na tom, že v zákone o rokovacom poriadku máme jasne napísané, že do prvého čítania určuje spravodajcu navrhnutý gestorský výbor. To, čo ste čítali vy, § 80, ten sa týka až druhého čítania. My sme len v prvom čítaní, takže trvám na tom, že pani Cigániková bola pri tomto návrhu zákona nelegitímna a svojvoľná spravodajkyňa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.6.2021 17:13 - 17:14 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predseda. Ja chcem upozorniť na veľmi závažné procedurálne pochybenie, ktorého sa dopustila pani predsedníčka výboru pre zdravotníctvo, pani Bittó Cigániková, ktorá na schôdzi zdravotníckeho výboru svojvoľne nerešpektovala hlasovanie výboru o tom, že nebude spravodajkyňa pri návrhu zákona pána poslanca Čepčeka (tlač 595), prisvojila si rolu spravodajcu a svojím návrhom, ktorý predniesla, v podstate zmarila procedúru ďalšieho rokovania o tomto návrhu zákona. Pán predseda, ja chcem prečítať... (Prerušenie vystúpenie časomerom.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Poprosím, zapnite hlas pánovi poslancovi Podmanickému.

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Ja chcem upozorniť, že podľa zákona o rokovacom poriadku, § 73 ods. 1, návrh zákona uvedie navrhovateľ zákona, po ňom vystúpi spravodajca, ktorého určí navrhnutý gestorský výbor. Je to jasne napísané, že spravodajcu určuje gestorský výbor, spravodajca sa nemôže určiť sám. Pani poslankyňa Cigániková nedala hlasovať ani poriadne, dala hlasovať len, kto je za, boli za dvaja poslanci, nedala hlasovať ani, kto je proti, kto sa zdržal, čiže nedokončila ani procedúru hlasovania, ale v zásade nebol určený legitímny spravodajca pri tomto návrhu zákona, a teda sú diskutabilné aj všetky návrhy, ktoré ona v roli nelegitímneho spravodajcu prednášala.
Ja žiadam, aby toto bolo riadne prešetrené, toto sa nesmie opakovať, toto je vrcholná, hrubá svojvôľa, ktorá sa v tomto parlamente nikdy nediala. Ja som bol tiež predseda výboru, vždy sa hľadal... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.6.2021 9:40 - 9:41 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, dovoľte, aby som predniesol procedurálny návrh, ktorý sa týka ďalšieho chodu rokovania tohto parlamentu. Pán podpredseda, chcem vás požiadať, aby ste si urobili už poriadok vo vládnej koalícii, aby sa vládna koalícia začala správať zodpovedne, aby si uvedomila, že nesie zodpovednosť za štát. (Výkriky z pléna.) To bol procedurálny návrh, ktorý sa týkal spôsobu rokovania parlamentu.
A teraz dovoľte, aby som odôvodnil tento môj procedurálny návrh. Stáva sa.... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
... stáva sa, stáva sa, pán podpredseda, že Národná rada je neuznášaniaschopná počas rokovania parlamentu, ale nepamätám si, že by Národná rada bola neuznášaniaschopná pri začiatku rokovania riadnej schôdze. Je vás, pán podpredseda, 95... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.5.2021 11:17 - 11:17 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pán podpredseda, keď jasne formulujem, tak ako mnohí poslanci v minulosti v iných prípadoch, ako má Národná rada ďalej postupovať... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Nie je to procedurálny návrh, pán poslanec. (Povedané súbežne s poslancom.)

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
... nie je vašou, nie je vaším právom, nechajte ma dokončiť, pán podpredseda, nie je vaším, nie je vaším právom rozhodovať... (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.5.2021 11:16 - 11:16 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pán podpredseda, nemáte pravdu. Ja som predniesol jasne formulovaný procedurálny návrh, kde bol jasný návrh, ako má Národná rada ďalej postupovať v rokovaní. Navrhol som, aby Národná rada hlasovaním poslala výzvu vláde Slovenskej republiky... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, toto vôbec nie je procedurálny návrh.

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Ja vás žiadam, pán podpredseda, žiadam vás, aby ste dali o tomto procedurálnom návrhu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.5.2021 11:13 - 11:14 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, dajte hlasovať o mojom procedurálnom návrhu, že Národná rada Slovenskej republiky zaväzuje vládu Slovenskej republiky okamžite uvoľniť finančné prostriedky na dofinancovanie Matice slovenskej. Odôvodnenie: Matica slovenská sa nachádza v zúfalej finančnej situácii a je nútená prepúšťať kmeňových zamestnancov. Situácia sa nezlepšila ani po rôznych prísľuboch zo strany vládnych politikov, práve naopak. Ministerka kultúry pani Milanová pokračuje v politike stanovenej na začiatku jej funkčného obdobia, ktorá sa nedá nazvať inak ako finančná likvidácia Matice slovenskej. Včera vláda navýšila deficit rozpočtu o neuveriteľných 3 a pol miliardy eur. Počúvame o miliónoch, ktoré idú na rôzne podporné aktivity pochybného významu. Stovky miliónov sa rozhadzujú na nezmyselné testovanie. V tejto situácii nemôže byť pre vládu problém nájsť 400-tisíc na dofinancovanie Matice.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:54 - 20:55 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani ministerka, vystúpili ste takým pokorným, sebakritickým hlasom, čo nie je u vás celkom zvyk, ale dobre. Mne sa to páčilo, hodí sa to, pretože naozaj sa zodpovedáte parlamentu, vy nie ste nadriadená parlamentu, žiaden minister nie je nadriadený parlamentu, preto takýto pokorný tón má svoje miesto. Neviem teda, či vám prinesie tú politickú podporu, po akej túžite, no ale už uvidíme v hlasovaní.
Ale na čo narážam, dnes v rozprave váš kolega pán minister Sulík urazil poslanca Národnej rady hrubým, hlúpym, nevkusným spôsobom. Ja si myslím, pani ministerka, že (ruch v sále), že ja si myslím, pani ministerka, že mali by ste sa dištancovať od konania svojho kolegu Richarda Sulíka, mali by ste sa v tejto chvíli ospravedlniť aj za neho, keď on nebol schopný sa voči slušnému poslancovi zachovať normálnym, slušným spôsobom. Myslím si, že by sa to hodilo, tak ja nebudem (reakcia z pléna), ja sa, pán poslanec (zaznenie gongu), na rozdiel od predsedu SaS-ky vulgárne nevyjadrujem, takže nežiadajte odo mňa, aby som ja opakoval jeho slová, ale beriem, že môže človeku niečo ujsť, ale potom by malo prísť aj vyvodenie zodpovednosti, minimálne ospravedlnenie voči dotyčnému poslancovi Národnej rady.
Skryt prepis