Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.7.2021 o 20:12 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 16:25 - 16:27 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec, vo svojom vystúpení ste kritizovali Generálnu prokuratúru, že nedostatočne komunikuje a ako keby rezignovali na nejakú snahu získať väčšiu dôveru v spoločnosti. Ja, pán poslanec, v tomto s vami nesúhlasím. Naopak, ja sa domnievam, že Generálna prokuratúra si získava dôveru v spoločnosti a dostatočne komunikuje. Svedčia o tom viaceré odôvodnenia uznesení, ktoré na desiatkach stranách zverejňujú. Ja si myslím, že to je, čo je lepšie zdôvodnenie, ako keď niekto zverejní kompletný spis s riadnym komplexným odôvodnením? Ale keby aj ste mali pravdu, tak nie je predsa úlohou Generálnej prokuratúry bodovať v nejakých rebríčkoch dôveryhodnosti alebo v nejakých iných súťažiach krásy. Predsa Generálnu prokuratúru sme nezriadili nato, aby zabezpečovala dôveru v štát, ale preto, a to je jej ústavná pôsobnosť, aby kontrolovala zákonnosť jednotlivých procesov, ktoré sa v štáte dejú. To je jej hlavná úloha, či už v ústave definovaná, alebo v zákone.
A ja si myslím, že toto je absolútne kľúčové, že Generálna prokuratúra pod vedením súčasného generálneho prokurátora ukazuje, že rozhoduje zákonne a snaží sa, aby zákonnosť bola dodržiavaná, či sa nám to páči, alebo sa nám to nepáči. Ja nemám dôvod nejako nadbiehať pánovi generálnemu prokurátorovi, ja ho osobne nepoznám, ale vždy som ho vnímal ako človeka s vysokou profesionalitou, s úctou k zákonu, s úctou k spravodlivosti, a ja si myslím, že to vo svojom pôsobení dokazuje, či sa to už komu páči, alebo nepáči, či sa to páči médiám, alebo nepáči médiám. Podľa mňa to je kľúčové, dohliadať nad zákonnosťou jednotlivých procesov, aby tu boli dodržiavané princípy právneho štátu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 17:09 - 17:10 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Juraj, ja som bol jeden z tých, ktorí podpísali zvolanie tejto mimoriadnej schôdze, takže myslím si, že nemusíš mať obavu, že či mi ide o to, aby sa hľadalo nejaké riešenie s tou katastrofálnou situáciou, ktorá vzniká v oblasti cien energií.
Ale ty sám si niekoľkokrát vyhlásil pre rôzne agentúry, keď sa išla zvolávať táto schôdza, že chceš počuť nejaké riešenia od vlády, že chcete diskutovať s vládou, však parlament je od slova rozprávať. Ja si stále myslím, že minister Sulík vystúpil pomerne vecne, nejaká dávka kritiky, panebože, veď po Matovičovi už musíte byť zvyknutí na všetko, toto bol slabý odvar, toto sa mohlo úplne v pohode zvládnuť.
A takisto si nemyslím, a znova to zopakujem, že je správne, že sa mu zabránilo vystúpiť. Ja si myslím, že zbytočne sa z toho téma urobila.
Juraj, a takisto nesúhlasím s tým, čo si povedal, že to zrežírovali. A prosím vás, kolegovia, už nehovorte takéto hlúposti, to vzniklo úplne z naivnej situácie a zasa tak nepreceňujte koalíciu, aby takú ťažko sofistikovanú operáciu ako zrežírovanie Sulíkovho nevystúpenia zvládli. Veď vidíte, že nevedia sa stretnúť na to, aby prerokovali nejaký bod programu. Stále nerokujeme. Takže prosím vás, nepreceňujte ich, oni to nedokážu zrežírovať, takúto vec. (Reakcia z pléna a smiech v sále.) Dobre, Dušan. Tak končím. (Smiech poslanca.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 16:38 - 16:39 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, ja si vždy rád vypočujem tvoje vystúpenia. Vo väčšine prípadov triafaš klinec po hlavičke a hovoríš veci veľmi zrozumiteľne, takže aj mnohí ľudia, ktorí to sledujú, chápu, v čom je problém.
Napriek tomu si myslím, že nie je správne, že sme nedali slovo Richardovi Sulíkovi. Preto... (Reakcie z pléna.)
Chlapci, nekričte, dobre? (Zaznenie gongu.) Nemáte to radi, keď sa po vás vykrikuje. Ja to tiež nemám rád. Rešpektujte aj môj názor. Môžem niečo povedať, nie? Či nemôžem?
Ja si myslím, že to nebolo správne, že sme nedali slovo ministrovi hospodárstva, že sme nedovolili, aby tá diskusia prebiehala. Začala veľmi zaujímavo. Zostal som tu sedieť, hoci sa týmto témam nerozumiem. Bolo to pre mňa veľmi zaujímavé a stále som dával za pravdu tebe, Robert, tebe som dával za pravdu, lebo si myslím, že tá vláda naozaj nerobí nič pre to, aby sa ceny energií znížili. A bolo by podľa mňa dobré, aby si to Richard Sulík vypočul, prípadne na to reagoval, prípadne niektoré veci vo svojom prístupe zmenil. Takže myslím si, že to je chyba.
Keď chceme diskutovať a máme tu príslušného ministra, podľa mňa je základ elementárnej nejakej slušnosti dať mu slovo, aby odpovedal na naše pripomienky a na naše otázky. Napokon tiež si vystupoval najskôr 20 minút. Povedal si, že si to mal naplánované na 20 minút. Potom si ešte vystupoval možno 10 minút, lebo to z diskusie vyplynulo a je to normálne. Prečo by Sulík nemohol vystúpiť dlhšie? To nerozumiem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.9.2021 16:29 - 16:30 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, každý, kto bol v tejto sále a vypočul si či už vystúpenie pána poslanca Fica, alebo pána ministra Sulíka, musí uznať, že obe vystúpenia boli vecné, išli k podstate, boli podľa môjho názoru zaujímavé, preto si myslím, že by sme mali zvážiť to naše hlasovanie. Treba oceniť, že prišiel sem pán minister Sulík. A s kým chceme diskutovať, ak mu nedáme slovo? Ja si myslím, že on jediný je tu kompetentný, s kým môžeme diskutovať. Hádam nebudeme chcieť odpovede od pani poslankyne Zemanovej.
Takže ja, vážení kolegovia, dávam procedurálny návrh, aby pán minister Sulík mohol vystúpiť v podstate toľko, koľko potrebuje. Však hovorí vecne. Ja si myslím, že to nebude naťahovať nad primeraný rámec a nebude toto naše slovo zneužívať.
Takže chcem poprosiť kolegov z opozície. Prosím vás, stretli sme sa tu preto, aby sme diskutovali. Vytvorme si priestor a bez diskusie s pánom ministrom Sulíkom by bola táto schôdza zbytočná.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 10:24 - 10:26 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec, ja nepochopím, čo sa tu vy vôbec vyjadrujete k tomu, že sa tu niekto rozhodne zabíjať iného človeka? Ja to nepochopím. Čo sa vôbec tu niekto vyjadruje k tomu, že niekto zabije svojho suseda? Však to je vec toho suseda. Prečo sa tu niekto vyjadruje k tomu, že tu niekto týra deti? Čo vás do toho? To je vec tej matky, ktorá týra tie deti. A vás nepochopím, pán poslanec, prečo sa tu vy vyjadrujete k tomu, že tu niekto zabíja svoje nenarodené dieťa? Ja to nepochopím. Čo sa tu vy ako muž k tomu vyjadrujete? Čo vás do toho? Keď si chce zabíjať, nech si zabíja.
Prepáčte túto krátku hyperbolu, samozrejme, nemyslím to vážne, len som chcel ad absurdum priviesť argumentáciu jednej pani poslankyne na vás.
Dámy a páni, celý problém je v tom, v tých našich antropológiách, ako vnímame vznik človeka. Ak vnímame vznik človeka, že človek začína od počatia, tak v takom prípade je táto debata, tento zákon legitímny. Ak raz hovoríme o človeku, tak tú tému musíme nastolovať, k tej téme sa musíme vyjadrovať. A keď tu niekto hľadá len podporné finančné mechanizmy na to, aby sa takéto dieťa mohlo narodiť, tak prosím vás, aj najväčší liberál za to musí dvihnúť roku a nediskutovať o tom. Ale samozrejme, ak niekto vníma človeka až do narodenia ako zhluk buniek, no tak potom áno, môže tu mať takéto fašistické návrhy, ktoré tu spomínala pani poslankyňa v červenom. Nestarajme sa do toho. Urobme to ako v Amerike, nech sa deti, nech idú deti na potrat pomaly v deviatom mesiaci, lebo je to právo žien.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.9.2021 18:23 - 18:24 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda, nie je nás tu veľa, takže všetci sme dobre počuli, ako počas predchádzajúceho vystúpenia sústavne vykrikoval, vyrušoval rozprávajúcich poslancov pán poslanec Pročko. Ja vás chcem poprosiť, aby ste si s ním urobili poriadok, lebo všetci sme tu normálne diskutovali, normálne sme vystupovali, nepoužívame vulgarizmy, nepoužívame žiadne primitívne rečové nástroje a vyslovene nás tento náš kolega vyrušuje. Tak si, prosím vás, urobte s ním poriadok. Už keď nie ako podpredseda parlamentu, ktorý vedie schôdzu, tak aspoň ako podpredseda OĽANO, lebo je to váš poslanec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2021 18:17 - 18:19 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja chcem nadviazať na slová predrečníkov aj na slová pána poslanca Tarabu a chcem sa naozaj obrátiť na pani poslankyňu Hatrákovú a ostatných poslancov z Kresťanskej únie. Pozrite sa, prosím vás, do svojho svedomia a zvážte, či toto, čo idete urobiť, je normálne. Zvážte, či toto je normálne. Lebo je pravda, však poznáme tú situáciu, aká je. Nepodarilo sa vám nič konzervatívne presadiť v tejto vláde. Nedokázali ste liberálom zabrániť v mnohých veciach, ktoré oni presadili, a tu keď je nejaká dobrá iniciatíva, na ktorej sa objektívne zhodneme, že je to dobrá iniciatíva, že je to iniciatíva, ktorá chráni naše slovenské deti pred indoktrináciou LGBTI agendy, tak idete dať takýto procedurálny návrh.
Pani poslankyňa Hatráková, prosím vás, stiahnite ten návrh. Hlasujte si už, ako chcete, hlasujte si, ako chcete. Podľa mňa je vašou psou povinnosťou to podporiť bez ohľadu na to, čo vám budú hovoriť kolegovia, ale už dávať takýto procedurálny návrh, to je naozaj vrchol. To je vrchol a ja vás prosím, aby ste to stiahli. Lebo to sama dobre viete alebo sami dobre viete, vážení poslanci Kresťanskej únie, že vy taký návrh nepredložíte, nedovolia vám to, nedovolia vám to predložiť. Nedovolia vám to kolegovia v OĽANO predložiť, nedovolia vám to vaši kolegovia v koalícii predložiť. Budú sa vám vyhrážať, že padne vládna koalícia, a nepredložíte ten návrh.
Takže prosím vás, keď tu je ten návrh na stole, treba ho podporiť. Ak máte pripomienky, v druhom čítaní ich môžete odstrániť. Ale aspoň nedávajte také procedurálne návrhy. Veľmi pekne vás, pani poslankyňa Hatráková, prosím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.7.2021 20:12 - 20:13 hod.

Ján Podmanický
Pán podpredseda, ja som sa vždy slušne vyjadroval, aj keď sa vám to nemuselo páčiť. Tie vaše slová posledné boli úplne nevhodné a nehodia sa ani do vašich úst, lebo vás poznám ako korektného človeka. Nemusíte s opozíciou súhlasiť, ale pokiaľ sa legitímne, si legitímne uplatňujeme svoje práva, nepoužívajte také slová, aké ste použili. To vás chcem veľmi pekne poprosiť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.7.2021 20:07 - 20:08 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Ja chcem dať procedurálny návrh, aby pán podpredseda Národnej rady pán Juraj Blanár využil svoju kompetenciu a právo vystúpiť kedykoľvek v parlamente. A keďže ostatní podpredsedovia nám utajujú rozpis vedenia schôdze, chcem ho poprosiť, ak má nejakú informáciu, aby nám ju poskytol on, aby nás teda informoval, ako je naplánované vedenie schôdze pánom predsedom parlamentu, prípadne, ak má nejaké iné informácie, aby nám ich dal.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.7.2021 19:50 - 19:51 hod.

Ján Podmanický
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda, ja vám verím, že máte rozpis vedenia schôdze. Chcel by som sa vás spýtať na základe tohto rozpisu, kedy má viesť schôdzu opäť pán predseda Boris Kollár. (Ruch v sále.)
Skryt prepis