Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.12.2021 o 20:07 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.12.2021 20:07 - 20:07 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda, ja ako som dobre počul vystúpenie pána poslanca Ledeckého, tak on oznámil, že mu nefungovalo zariadenie, a preto chcel zmeniť svoje hlasovanie alebo oznámil, že hlasoval ináč. On nepodal námietku. Pán poslanec nepodal námietku, on len oznámil to, čo tu bežne poslanci oznamujú, keď sa pomýlia pri hlasovaní. Takže on len dal oznamovaciu vetu, žiadnu námietku nepovedal, takže nie je splnená tá požiadavka ods. 4 a nie je potrebné dať o tom hlasovať. (Ruch v sále. Telefonovanie predsedajúceho služobným telefónom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.12.2021 18:26 - 18:27 hod.

Ján Podmanický
Pán predseda, ja som mal procedurálny návrh pred vaším procedurálnym návrhom, tak nemohlo sa, nemohol váš návrh vylučovať môj návrh, keď môj bol pred vaším.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.12.2021 18:23 - 18:23 hod.

Ján Podmanický
Ďakujem za slovo. Pán predseda, som presvedčený, že ste mali dať hlasovať o mojom procedurálnom návrhu, ktorý som predniesol, nakoľko sa týkal spôsobu prerokovania veci. Takže chcem vás poprosiť nabudúce, aby ste normálne postupovali tak ako... Ja viem, že sa vám nepáči, že opozícia vyrušuje vládnu koalíciu, ale, pán predseda, budeme vyrušovať vládnu koalíciu, keď bude vládna koalícia porušovať rokovací poriadok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.12.2021 17:49 - 17:50 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, vzhľadom na oznámenie pani poslankyne Zemanovej, že vládna koalícia ide nanovo rokovať o zákone o ochrane prírody a krajiny, dávam procedurálny návrh, aby sme odložili hlasovanie o tomto návrhu zákona na ďalšiu schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky. Je úplne nedôstojné, aby sa takýmto spôsobom opätovne vstupovalo v rámci hlasovania do novej rozpravy so zásadnou zmenou, s ktorou chce prísť pozmeňujúci návrh, ktorý avizovala pani poslankyňa Zemanová. Toto je úplne nedôstojné, jednoducho nehodí sa to takýmto spôsobom robiť takéto zásadné zmeny.
Pán predseda, v záujme nejakej normálnej diskusie a ešte normálneho obrazu tohto parlamentu odložte hlasovanie o tomto bode na ďalšiu schôdzu, nech prebehne normálna rozprava o tom, nech sa môžu pripraviť poslanci na rokovanie o tomto pozmeňujúcom návrhu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2021 18:22 - 18:24 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec, s niektorými vašimi výrokmi možno súhlasiť, ale na rozdiel od vás si nemyslím, že očkovanie, prípadne premorenie, ale teraz chcem hovoriť hlavne o očkovaní ako o aktívnom opatrení, je jediné riešenie, ktoré nám môže pomôcť s pandémiou. Ja som hlboko presvedčený aj po rozhovoroch s mnohými riaditeľmi nemocníc, ktoré, ktorí zápasia s COVID-om, s mnohými lekármi a zdravotníkmi, ktorí pracujú na covidových oddeleniach, že v Slovenskej republike sme hlboko, hlboko, hlboko zanedbali primárnu zdravotnú starostlivosť. Spomeňme si, čo sa odporúčalo ľuďom na začiatku pandémie. Zostaňte doma, s lekárom sa spojte telefonicky. Tak sa nám stalo, že do nemocníc nám prichádzajú ľudia už vo veľmi ťažkých stavoch, kedy tie nemocnice nevedeli tým ľuďom pomôcť.
Ja som presvedčený, že aspoň časť tej energie, ktorú dávame do očkovania, by sme mali dať aj do preventívy a do zabezpečenia tej prvotnej liečby pacientov. Ja som na túto otázku interpeloval ministra zdravotníctva a oni až 25. novembra, teda pred týždňom, vydali štandardizovaný postup pre ambulantných lekárov, ako majú postupovať. Dotazoval som sa aj na počet liekov, ktoré máme k dispozícii. Tých liekov máme v zásobách len na pár týždňov, prípadne na pár dní. Tie lieky sa poskytujú nemocniciam, hoci by sa mali poskytovať ambulantnej sfére, pretože všetci, ktorí s tým robia, vám povedia, že keď sa tie lieky dajú neskoro, už sú zbytočné. A dávajú sa až v nemocniciach. Jednoducho tu chýba dostatok liekov pre ambulantných lekárov, aby aspoň čiastočne riešili tú zložitú situáciu. Nehovorím, že to je jediné riešenie, ale tu musí byť komplex opatrení, nielen očkovanie od rána do večera, ale aj iné opatrenia.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 11.11.2021 17:15 - 17:15 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ja som sa prihlásil ešte pred hlasovaním, ale beriem, nemuseli ste si všimnúť. Každopádne mám procedurálny návrh k spôsobu prerokovania veci.
Vystúpenie pána premiéra, treba mu povedať, že ak sa chce vyjadrovať k zákonu, tak nech príde normálne k bodu, kedy sa o tom rokuje, nech vystúpi v rozprave a môžeme naňho reagovať aj faktickými pripomienkami, faktickými poznámkami. Takýto spôsob jednoducho je nevhodný a je v rozpore s procedurálnym poriadkom, lebo on sa vyjadroval k zákonu mimo toho bodu. My sme sa nemohli, my sme nemohli na neho reagovať, bolo to, len taký nejaký jeho, jeho vystúpenie a potom útek. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2021 10:39 - 10:41 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán poslanec, súhlasím s vami, že tento zákon má za cieľ donútiť ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní, aby sa dali zaočkovať, a táto vláda sa rozhodla ísť jednoducho cieľovou cestou. V podstate všetko presadzujú silovou cestou.
Len ja si myslím, že tým dosahujú presný opak. Ja som presvedčený, že tak ako sa im to nepodarilo pri lotérii, tak sa im to nepodarí ani pri tomto zákone. Výsledok bude skôr ďalšie vzrastanie napätia, ďalšie konflikty, ďalšie organizované skupiny, ktoré budú narúšať nejaký pokojný spôsob života. Takéto zákony, jednoducho to sú cestou do pekla, to sú cestou do pekla, a ak si myslíte, že silovo presadíte očkovanie, tak to sa jednoducho mýlite. Očkovanie môžete presadiť jedine normálnou diskusiou s priznaním plusov aj mínusov, ale takouto cestou isto nie.
Každopádne treba položiť aj niekoľko praktických otázok, lebo však koalícia si to schváli. Ja sa chcem spýtať, kto bude platiť náklady školám, úradom, materským školám a všetkým inštitúciám, ktoré sú napojené na verejný rozpočet a budú musieť zabezpečovať testovanie. Kto to bude platiť? To je prvá otázka.
Druhá otázka, ktorú sa musíme pýtať, pán poslanec, ministra, je, či by nebolo možno, či by nestálo za úvahu vrátiť sa k možnostiam, aby obce tak ako pred rokom si mohli zriaďovať testovacie miesta, a aspoň takýmto spôsobom uľahčiť tým ľuďom, ktorí sú touto vládou donútení sa testovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 17:58 - 17:59 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som nereagoval na matériu toho, čo ste hovorili, lebo naozaj zákon o rokovacom poriadku hovorí to, čo ste povedali, ja som reagoval na spôsob, ktorým ste sa s pani Záborskou rozprávali. Rozprávali ste sa s ňou naozaj úplne nevhodne a ja som, pán poslanec, rád, že tón bol úplne nevhodný aj neverbálna komunikácia bola úplne nevhodná, že ste sa ospravedlnili. Ja vám za to ďakujem, bolo to správne rozhodnutie. Len nechápem potom vášmu dovetku, že za čo sa vám mám ospravedlniť ja? Za to že som vás vyzval, aby ste sa ospravedlnili a vy ste sa ospravedlnil, za to sa vám mám ja teraz ospravedlniť? Tak ak chcete, aby som sa vám ospravedlnil za to, že som vás vyzval, aby ste sa ospravedlnili a vy ste sa ospravedlnili, no tak sa vám ospravedlňujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 17:47 - 17:49 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ja chcem poďakovať za veľmi dobré vystúpenie, aj za konštruktívny návrh, aj za reakciu pána predsedu parlamentu, ktorý to, predpokladám, zajtra na grémiu vyrieši. Každopádne súhlasím s tebou, že vystúpenie pána spravodajcu bolo vrcholne neokrôchané a mal by sa ospravedlniť pani poslankyni Záborskej, lebo aj keď mám iný názor, aj keď nesúhlasím s predkladaným návrhom zákona, dá sa to povedať slušne a kultivovane, o to viac, že ide o ženu, ktorá tu požíva v parlamente všeobecnú úctu.
Ja by som očakával práve od liberálov, ktorí sa tak radi zastávajú žien, ako sa napríklad pani poslankyňa Cigániková zastávala pani poslankyne Tabák, že práve oni tomu svojmu táboru povedia, aby prestali hejtovať pani poslankyňu Záborskú. Toto keby urobila pani Cigániková, tak ja si ju budem o to viac vážiť, keby to dokázala urobiť, lebo pani Záborská je dnes najviac hejtovaná žena na Slovensku. Tak vy, vážení, alebo, pán podpredseda, nadväzujem na tvoje slová, že toto by bolo slušné od liberálov, aby zastavili ten hejt proti pani poslankyni Záborskej, lebo môžeme mať rozličné názory, ale nemôžeme používať absolútne neférové, neslušné spôsoby. Ja by som sa veľmi čudoval, ak by tento zákon neprešiel po tom všetkom, ako sa na pani poslankyňu Záborskú útočilo, keby ešte zostala v tejto vládnej koalícii. Ja by som sa veľmi čudoval. To naozaj už potom nie je opodstatnenie, aby v nej zostávala. Ale však to už je na jej rozhodnutí a na rozhodnutí jej kolegov.
Ale, vážení kolegovia, toto sa naozaj nerobí a, prosím vás, zastavte to. Vyzvite svojich fanúšikov, nech sa aj voči názorovým oponentom správajú slušne!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.11.2021 17:35 - 17:36 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, dovoľte mi, aby som predniesol procedurálny návrh, ktorý smeruje k spôsobu prerokovania tejto veci. Osobitne ho adresujem pánovi spravodajcovi Cmorejovi. Je to úplne nevídané, čo pán spravodajca ste urobili teraz, že ste tu pokrikovali na predkladateľku o tom, ktoré pozmeňujúce návrhy, o ktorých pozmeňujúcich návrhoch dáte hlasovať, resp. nedáte hlasovať.
Toto som ja nezažil v parlamente, že by tu spravodajca začal vykrikovať na predkladateľa návrhu zákona, že on nedá hlasovať o nejakom pozmeňujúcom návrhu. To čo je, prosím vás pekne? To čo si dovoľujete? To už jednoducho v tom, v tej honbe za, v tom ošiali toho boja proti jednému normálnemu a správnemu zákonu, vy jednoducho sa nebojíte prekračovať akékoľvek hranice slušnosti a normálnosti? Ja sa budem čudovať pani poslankyni Záborskej, ak potom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis