Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2022 o 12:03 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2022 12:19 - 12:21 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pani ministerka, stále dookola sa tu ako argument používa to rozhodnutie krajského súdu, ktorý rozhodoval o väzbe, nerozhodoval o merite veci, o vine a nevine. Rozhodoval o dôvodoch väzby, teda či sú útekové dôvody, kolúzne dôvody alebo iné, alebo, ja neviem, ovplyvňovacie dôvody, alebo iné dôvody. To dobre viete. To nebolo rozhodovanie o vine alebo nevine tých vyšetrovateľov. Bola to ťažká nadpráca sudkýň, ktorá jednoducho bola následne odmenená tým, že boli posunutí, posunuté na nejakú pozíciu. Takže neobhajujte sa týmto rozhodnutím, lebo v tejto časti to bolo nezákonné, a to dobre viete aj vy, pani ministerka, aj pán minister, aj ostatní.
Pán poslanec Suja mi vyfúkol tú krásnu vetu klasika: „Mária, Mária, ty si ten podvod spáchala.“ (Povedané so smiechom.) To je krásna veta, ktorú treba opakovať, ale ja mám dnes ešte lepšiu vetu pre vás, pani ministerka. A povedali ste ju vy pred chvíľou. Podvedomie je beťár, podvedomie je beťár. Viete, čo ste povedali? A budem to opakovať až do konca mojej faktickej poznámky: „Minister Mikulec nastúpil v čase, keď políciu ovládla mafia.“ Inými slovami, minister Mikulec nastúpil v čase, keď políciu ovládla mafia, jeden deň, spolu prišli. Rozumiete, čo ste povedali? Minister Mikulec nastúpil v čase, keď políciu ovládla mafia. Minister Mikulec nastúpil v čase, keď políciu ovládla mafia. (Reakcia z pléna.) Áno, aby ste to pochopili aj vy, pani poslankyňa, pre vás, minister Mikulec nastúpil v ten deň, keď spolu s ním polícia ovládla mafia. (Ruch v sále.)
To som parafrázoval, aby to pani poslankyňa pochopila. To som pre ňu urobil špeciálne vysvetlenia podvedomia pani ministerky.
Ďakujem pekne. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2022 12:18 - 12:19 hod.

Ján Podmanický
Áno, áno. Ospravedlňujem sa. Pijem kávu, takže...
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2022 12:03 - 12:05 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, vy ste sa tu snažili tie dôkazy, ktoré boli zverejnené, bagatelizovať, relativizovať, snažili ste sa navodiť atmosféru, že čo tu my robíme nejakú vedu z nejakých neformálnych debát vyšetrovateľov. Takých debát je na Slovensku milión.
Pán minister, dobre viete, že je to len márny pokus niečo schovať pod koberec. To nebola žiadna neformálna debata nejakých ľudí, ktorí niekde sedia a rozprávajú sa. Bola to debata štátnych orgánov o príprave trestnej činnosti, o manipulovaní dôkazov. To neboli nejakí chlapci, ktorí sa o niečom rozprávajú. To boli vyšetrovatelia, štátne orgány, ktoré vykonávali svoju právomoc a vykonávali ju spôsobom absolútne protiprávnym, nepovoleným, zločinným.
Nie sú to len nejaké nahrávky, ktoré si niekto urobil. Sú to legálne, povolené nahrávky, povolené krajským súdom, použiteľné v trestnom konaní. To nebola žiadna nejaká vec, ktorá sa dá vypnúť, ako povedal jeden z mála novinárov, ktorý sa tejto téme venujú a ktorého nemožno nijakým spôsobom obviňovať, že je naklonený SMER-u, mám na mysli pána Daga Daniša, ktorý povedal vo svojom komentári, tieto ohavnosti, použil slovo ohavnosti, sa nedajú vypnúť. Tieto ohavnosti sa nedajú vypnúť.
Vy máte jediné šťastie, pán minister, že vás ešte médiá chránia. Ale už viacerí novinári si uvedomujú, že ak budú toto obraňovať, tak zavedú precedens, že v budúcnosti sa už nebudú môcť nikoho, žiadneho politika na nič pýtať, lebo ak toto prikryjú, tak potom už nemôžu nikomu nič vyčítať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.2.2022 17:36 - 17:37 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem vám, že ste mi vrátili slovo a že ste si uvedomili, že ste konali protiprávne. Keby ste mi slovo nevrátili, bol by som sa prihlásil do tretieho čítania a reagoval na legislatívno-technické pripomienky. Takže dobre, že ste to urobil, lebo by to trvalo dlhšie, takto to bude trvať len minútu.
Pani poslankyňa...

Kollár, Boris, predseda NR SR
Ďakujem za úvod. Dajte ešte raz dve minúty, aby mohol vyčerpať celé dve minúty, dobre? Ďakujem pekne.

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Toľko ani nebudem hovoriť. Ja som len chcel poprosiť pani poslankyňu, ktorá čítala pozmeňujúci návrh, voči ktorému obsahovo nemám nič, ale toto nie je normálne, aby sa takýmto spôsobom na poslednú chvíľu vkuse pomaly každý druhý zákon otváral a dopĺňal. Veď si už uvedomte, že takto vychádzate na posmech, len to svedčí o žalostnom stave, v akom vládna koalícia funguje!
Pani poslankyňa, nabudúce odmietnite takýto pozmeňujúci návrh a aj vy tlačte predsedu parlamentu, aby sa tu dodržiaval nejaký základný, elementárny legislatívny proces.
Takže to chcem povedať, keď robíte zákony, nerobte ich na poslednú chvíľu, neotvárajte zákony v hlasovaní, ale radšej ich podajte na nasledujúcu schôdzu a riadne pripravené, nech to má štandardný proces.
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, za ústretovosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.2.2022 17:31 - 17:32 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán predseda, teda, pani poslankyňa, ja vás ľutujem, že vás si vybrali ako obeť, ktorá tu musela prečítať tento pozmeňujúci návrh, ale prosím vás pekne, pani poslankyňa aj všetci ostatní kolegovia na čele s pánom predsedom parlamentu, prestaňte takýmto spôsobom sústavne zneužívať hlasovanie a ministerské otváranie druhého čítania. O jedenástej... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec, máte hovoriť k veci, nie, nemáte nás čo poučovať, ako máme viesť schôdzu. Buďte taký láskavý, buď budete hovoriť k tomu, alebo vám zoberem slovo. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Hovorím, hovorím. Pán predseda, neskáčte mi, prosím vás, pán predseda, neskáčte mi do reči, ja reagujem... (Hovorené súbežne s predsedajúcim. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, zoberte pánovi poslancovi slovo. (Výkriky z pléna.)
Koniec. (Výkriky z pléna.)
S ďalšou faktickou poznámkou vystúpi pán poslanec Beluský. (Výkriky z pléna.) Naučíte sa chovať. (Výkriky z pléna.)
Pán poslanec Beluský, máte slovo. (Reakcie z pléna.) Ale nešiel k veci. (Reakcie z pléna.) Nie, nehanbím. Pani poslankyňa Bittó Cigániková!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.2.2022 17:13 - 17:13 hod.

Ján Podmanický
Pán podpredseda, naháňate tu zdravých poslancov, aby, mali rúška na tvári alebo respirátory, a zároveň sa nezaujímate o to, či je medzi nami pozitívna osoba. To mi vysvetlite, prosím vás, ako teda chcete viesť túto schôdzu. Naháňate zdravých ľudí a neriešite chorých.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.2.2022 17:13 - 17:13 hod.

Ján Podmanický
 

16.2.2022 16:25 - 16:29 hod.

Ján Podmanický
Pán podpredseda, naháňate tu zdravých poslancov, aby, mali rúška na tvári alebo respirátory, a zároveň sa nezaujímate o to, či je medzi nami pozitívna osoba. To mi vysvetlite, prosím vás, ako teda chcete viesť túto schôdzu. Naháňate zdravých ľudí a neriešite chorých.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.2.2022 13:18 - 13:19 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďalší procedurálny návrh znie: navrhujem vypustiť body 30, 31, 32, 33 z programu rokovania Národnej rady Slovenskej republiky na tejto schôdzi. Ide o takzvanú súdnu reformu. Ja by som to nazval, že je to skôr súdna deforma.
Vážení kolegovia z vládnej koalície, prosím vás, už neprichádzajte s takýmito zákonmi, pretože čoho sa vy dotknete, to prestáva fungovať. Keď už počujem z vašich úst o slove reforma, tak zasa sa bojím, čo sa zasa pokazí, čo prestane fungovať, aká katastrofa sa to hrnie zasa na ľudí. Prosím vás, nehovorte vznešene o reformách, začnite riadiť štát a stiahnite tieto nezmyselné body z programu rokovania.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.2.2022 13:17 - 13:18 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, dávam návrh na vypustenie bodov 20 a 21 z programu rokovania tejto schôdze. Sú to vládne návrhy zákona o územnom plánovaní a vládny návrh zákona o výstavbe. Oba tieto návrhy sú katastrofálne pripravené. Neboli rešpektované mnohé pripomienky odborníkov. Je to pretláčanie developerských zákonov v tomto parlamente. Ak by sme takéto návrhy schválili, tak sa výrazne sťaží schopnosť ľudí vybaviť si svoje stavebné povolenia a naopak, výrazne sa uľahčí výstavba developerským skupinám. Takže je to, sú to zákony, ktoré sú vyslovene a vyslovene proti občanom Slovenskej republiky.
Skryt prepis