Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:37 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 17:05 - 17:06 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, keď ste prišli na úrad pani Remišovej, tak sme si povedali, že aspoň prišiel človek, ktorý prišiel z praxe, z regiónu, z obce ako starosta, ktorý bude vedieť, čo sa robí, a aj vaše slová o tom, že regionálnemu rozvoju sa nevenuje taká pozornosť, aká by sa mala, alebo resp. že to nové ministerstvo je ministerstvo eurofondov, a nie regionálneho rozvoja, naozaj svedčí o tom, čo sa reálne deje, do miest a obcí neprichádza žiadna pomoc teraz, a preto chápeme, že, že ste sa rozhodli odísť, lebo ste sa na to nemohli pozerať, ale vy ste sa vždy profilovali aj ako niekto, kto vie pracovať s rómskymi komunitami, tak možno by ste ešte mohli zabojovať teraz, kým ešte ste v strane ZA ĽUDÍ, o to, aby napríklad rómske občianske hliadky po 30. 6. nezanikli. Určite viete, je to problém miest a obcí, nie sú na to peniaze, nie sú na to výzvy, sú s tým dobré skúsenosti, určite to sám viete a zrazu po 30. 6., aj keď to má každý plné ústa toho, ako sa dá pracovať s touto komunitou, zrazu po 30. 6. prázdno, nič.
Tak verím, že kým ste v strane, ktorá reprezentuje vládu, tak aspoň urobíte niečo pre mestá a obce, pretože v mnohých veciach sa na nich, bohužiaľ, aj ministerstvo, kde ste boli, vykašľalo, a myslím si, že aj to je jeden z dôvodov, prečo ste museli odísť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 14:26 - 14:28 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, myslím si, že pán minister je aj svojprávny, aj dospelý, aj obliecť sa vie, aj prehovoriť vie. Myslím si, že jeho chrániť netreba. Ale riešime skrátené legislatívne konanie a prešlo sedem mesiacov od 21. júla 2020, keď vstúpila do platnosti novela zákona o diaľničnej známke, ktorú vtedy predkladal, však povedzme to tu rovno, minister Sulík takisto v skrátenom legislatívnom konaní. Takisto sme upozorňovali, že v skrátenom legislatívnom konaní sa nerobí kvalitná legislatíva. A teraz ho musí obhajovať váš pán minister. Ale je to súčasť vlády, je to jedno koliesko z celého súkolia a taká istá vina za chybne prijaté zákony ide na každého a vláda tento zákon schválila.
Pán predseda, ja viem, že donekonečna sa dá vracať do minulosti, ale vracať sa k tomu, čo bolo pred dvadsiatimi rokmi, keď ste tu reagovali na niektoré faktické poznámky, ja si myslím, že keď začneme rozoberať životy každého z nás aj vás pred dvadsiatimi rokmi, tak naozaj môžeme prísť ku veľmi zaujímavým zisteniam. Čiže ja by som sa venoval tomu, prečo sme tu. Sedem mesiacov bolo na to, aby na to niekto prišiel, ale hlavne nemalo byť vôbec skrátené legislatívne konanie ku Sulíkovmu, teda k tomuto návrhu zákona. Pretože keby štandardne prebiehal legislatívny proces, akože neprebieha, tak by k takýmto chybám vôbec, vôbec nemuselo dôjsť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 16:51 - 16:53 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda.
Pán poslanec Vons, vás si vážim ako jedného človeka, ktorý urobil pre slovenský šport v oblasti naturálnej kulturistiky veľmi veľa a si vás pamätám ešte ako mladý lekár, a tak budem len úplne bez emócií a fakticky. Viete, vy ste tu neboli asi v minulom volebnom období ani mnohí z vašich kolegov a keď sa hovorí o spolupráci opozície a o kolegialite a konštruktívnosti, tak skúste sa len pozreť, čo tu predvádzal váš predseda v parlamente. To nebolo ani o kolegialite, ani o konštruktívnych riešeniach, to bola jedna veľká emócia. Aj vaša predvolebná kampaň, teda vášho predsedu, bola jedna veľká emócia, ktorá vo finále prebrala nerozhodnutých voličov z ostatných vašich terajších koaličných strán. Takže politika je aj o emóciách, ale to, čo my ponúkame, je aj skúsenosť naozaj s konštruktívnym a serióznym riešením problémov.
A v súčasnosti nežiadajte ani riešenia od opozície, naozaj je situácia, ktorá si vyžaduje riešenia odborníkov. Nachádzame sa v bezprecedentnej situácii, ktorá má dopad na zdravie občanov a v súčasnej dobe to majú riešiť odborníci. A hovorím to aj preto, lebo odporúčania odborníkov boli mnohokrát negované samorozhodnutím vášho predsedu. Dnes treba, aby odborníci dávali jasné pokyny a manažéri ich potom prenášali do praxe a kompenzovali ich dôsledky. Takže tie riešenia sú na stole, treba ich len počúvať.
A budem veľmi rád, keď tak ako nás vyzývate, aby ste nás naozaj niekedy, opozíciu, kohokoľvek, pozvali k rokovaciemu stolu, lebo stále nás na to vyzývate a napriek tomu sa to nikdy zo žia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 17:37 - 17:38 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pani poslankyňa, to bola óda na radosť, to bola oslavná symfónia Slobody a Solidarity, len my sme dali návrh na skrátenie volebného obdobia kvôli vláde ako celok.
A možno ste si všimli, že keď dávate dobré návrhy, my ich podporujeme a to je jedno, z ktorej oblasti, len, bohužiaľ, zatiaľ všetky ich nápady, ktoré máte a ktoré sme ochotní podporiť, vyjdú navnivoč, pretože vám ich jednoducho predseda vlády zhodí zo stola preto, lebo si rieši možno svoje osobné spory s vaším predsedom strany a s ministrom hospodárstva.
A, bohužiaľ, tak, ako ste aj v rozličných prieskumoch verejnej mienky vystrelili, tak, pretože neviete doručiť to, čo doručiť možno chcete a čo máte v kompetencii, prejavuje sa to aj na výsledkoch a myslím si, že aj vaším záujmom by malo byť skrátiť toto volebné obdobie, lebo keď vás takto bude premiér potláčať ako doteraz, tak sa môže stať, že sa do ďalšieho parlamentu ani nedostanete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.12.2020 9:08 - 9:14 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Príjemný, dobrý deň, prajem. Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán podpredseda vlády, pán spravodajca, ctené dámy, vážení páni, dovoľte mi, aby som vystúpil písomne prihlásený v rozprave a napriek tomu, že tá rozprava býva mnohokrát emotívna, dovoľte mi, aby som si využil túto príležitosť a prezentoval stanovisko, s ktorým sa stotožňujem, ale je to stanovisko, ktoré napísali a ktoré napísali stavovské a profesné, odborové, pacientske a mnohé iné organizácie a ktoré majú požiadavku ku úprave štátneho rozpočtu, a dovoľte mi potom, aby som predniesol aj pozmeňujúci návrh.
Situácia v celej Európe je kvôli koronakríze kritická a táto situácia sa, samozrejme, dotýka aj rezortov zdravotníctva európskych krajín a dotýka sa aj nášho rezortu. Sme svedkami toho, že zdravotníci melú z posledného, odkladajú sa operácie, odkladajú sa výkony, ktoré by za normálnych okolností boli robené. Ľudia týmto doplácajú na stav, ktorý kvôli koronakríze nastal, a naozaj sa mnohokrát aj znižuje kvalita zdravotnej starostlivosti, pretože nejde tak v takom poradí a tak rýchlo, ako by za normálnych okolností mala ísť.
Aj preto vznikla iniciatíva „Stop hazardu so zdravím“ a podporili ju organizácie, ktoré zastupujú desiatky tisíc zdravotníckych pracovníkov, ale aj pacientov a reprezentujú asi 80 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.
V tejto iniciatíve sa sťažujú a navrhujú konkrétnu úpravu, čiže nie sú len deštruktívni, nie sú vôbec deštruktívni, ale práve konštruktívni, navrhujú aj konkrétnu úpravu, čo by sa s rozpočtom dalo dať, dalo robiť.
A tým druhým dôvodom je aj to, že nenašli odozvu na ministerstve zdravotníctva. Píšu, že mnoho mesiacov sa snažili stretnúť a prekonzultovať základné témy rezortu zdravotníctva, ale dvere na ministerstvo zdravotníctva im neboli otvorené. Minister zdravotníctva s nimi nekomunikoval a dokonca aj rozpočet, ktorý pre zdravotníctvo pripravil, nekonzultoval so zástupcami stavovských ani profesijných, ani odborových alebo pacientskych organizácií a odborná diskusia nebola žiadna.
Čo sa týka rezortu zdravotníctva a návrhu rozpočtu, žiadajú o jeho prehodnotenie aj preto, lebo vychádza z nadhodnotených príjmov od ekonomicky aktívnych občanov, pri ktorých nie je dostatočne zohľadnený vplyv pandémie, nezamestnanosť, výpadky na odvodoch. Aj pri tomto nadhodnotenom odhade je plánovaný nárast príjmov len 3,48 %, v roku 2022 len 1,97 %, a aj keď platba štátu rastie, po novom má byť za poistenca štátu 39 eur. Na porovnanie, v Českej republike bude asi 66 eur za poistencov štátu.
Čo sa týka rastu výdavkov na zdravotníctvo vo výške 4,4 %, toto nestačí ani na krytie prirodzeného každoročného nárastu súvisiaceho so starnutím populácie, infláciou či rastom miezd. Prostriedky potrebné na investície, zvýšenie kvality hodnoty pre pacienta v rozpočte nie sú alebo sú podmienené nereálnymi a nevykonateľnými úspornými opatreniami. Napriek tomu je ale v rozpočte rezerva na negatívne vplyvy pandémie vo výške miliarda 41 miliónov eur a prostriedky vyčlenené pre štátne nemocnice vo výške 223 mil. eur.
Preto v mene zdravotníkov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zástupcov pacientov, profesných aj odborových organizácií chcem požiadať o podporu môjho pozmeňujúceho návrhu a dovoľte mi, aby som ho teda predniesol.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Rašiho, Róberta Puciho a Erika Tomáša k vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2021, vládny návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2021 až 2023 (tlač 307).
Po 1. V prílohe č. 6 sa v riadku „Rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19“ suma „1 041 000 000 eur“ znižuje o sumu „500 000 000 eur“ a zmena rezervy sa premietne aj v riadku „Spolu“. Zároveň zmena vykonaná v prílohe č. 6 sa premietne aj v paragrafovom znení zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 (§ 1 ods. 6).
Odôvodnenie: Zmena rezervy na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19, ktorá je rozpočtovaná v kapitole Všeobecná pokladničná správa, sa premieta aj do prílohy č. 6 k návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 v paragrafovom znení zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 (§ 1 ods. 6).
V prílohe č. 7 v riadku „Celková platba za poistencov štátu na verejné zdravotné poistenie“ sa suma „1 432 968 028 eur“ zvyšuje o sumu „500 000 000 eur“.
Odôvodnenie: V záujme zachovania stability vo financovaní zdravotnej starostlivosti sa zvyšuje celková platba za poistencov štátu na verejné zdravotné poistenie. Dlhodobé podfinancovanie zdravotníctva na Slovensku spôsobené neustále sa znižujúcimi platbami štátu za svojich poistencov sa v dôsledku pandémie koronavírusu dostáva na kritický bod.
Tuto signatári tejto iniciatívy sú teda, ako som povedal, Asociácia na ochranu práv pacientov, Slovenský pacient, ambulantní poskytovatelia, Asociácia súkromných lekárov, Asociácia nemocníc, Asociácia jednodňovej chirurgie a mnohých ďalších vrátane Slovenskej lekárskej komory.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 12:55 - 12:56 hod.

Richard Raši
Ďakujem pekne. Možno by som, Erik, tvoj príhovor zhrnul na jedno veľké sklamanie a trpké a bolestivé vytriezvenie z tejto vlády. Vytriezvenie z klamstiev a nesplnených sľubov. A naozaj možno to najvýstižnejšie je to, že táto vláda, vláda Igora Matoviča je jeden veľký volebný podvod na občanoch.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 10:07 - 10:09 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Myslím, že vystúpenie pani poslankyne bolo potvrdením toho, čo som povedal.
Určite ste si všimli, že sa ani jednou vetou nedokázala spochybniť to, čo som povedal. Ani jednou vetou, ani jedným slovom. Keď je človek zúfalý a nemá argumenty, tak sa musí vracať do minulosti a toto vy robíte a nič iné nebudete robiť, lebo naozaj sme tu preto, že máme neschopného ministra zdravotníctva, ktorý nás donútil z celého Slovenska prísť tu, aby sme urobili to, čo sme, a schválili to, čo sme mohli schváliť minulý týždeň.
A čo sa týka účasti zdravotníkov, možno si pani poslankyňa pamätáte, že lekárska komora, zástupcovia všeobecných lekárov, zástupcovia ambulantných špecialistov, zástupcovia nemocníc Slovenska povedali, že nútenie zdravotníkov alebo kupovanie zdravotníkov, aby prišli na testovanie, nepovažujú za vhodnú formu, pretože nám títo zdravotníci môžu potom v nemocniciach chýbať, pretože aj samotné testovanie prebiehalo tak, že mohlo dôjsť k nakazeniu zdravotníckeho personálu. A pri tej príležitosti som aj ja povedal, že keď k tejto situácii dôjde, ako lekár som pripravený ísť do nemocníc, kde teda ako vy teda nezdravotníčka a zástupkyňa kultúry môžte ísť iba ako pacient a vtedy vám ja ako lekár v tej nemocnici môžem pomôcť.
A budem rád, keď sa vrátime k podstate veci, lebo nedokážete povedať ani jedno slovo na obranu toho, že sme tu dnes kvôli tomu, že máme neschopného ministra zdravotníctva.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2020 10:01 - 10:05 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Príjemný, dobrý deň prajem. Vážený pán predsedajúci, ctený pán minister, ctené dámy, vážené, vážení páni, dovoľte mi, aby som sa po tejto kultúrno-politickej vsuvke vrátil k meritu veci a ku skrátenému legislatívnemu konaniu.
Dôvod, dôvody, prečo máme dnes skrátené legislatívne konanie, sú v podstate dva. Prvý je amaterizmus a chaos v riadení pandémie a druhý, a to používam aj slová niektorých opozičných, koaličných poslancov, neschopnosť v riadení ministerstva zdravotníctva. Tieto dva dôvody sú tie, prečo sme tu dnes.
Keď si pozriete celý zákon po obsahovej stránke, nenájdete v ňom nič, o čom by sme nevedeli. Keď si ho vezmete od A po Z, či už je to možnosť testovať študentom zdravotníckych škôl, otázka je, či môžu testovať aj neplnoletí. Či už sú to opatrenia a možnosť ministerstva zdravotníctva urobiť nejaké kontrakty s našimi nemocnicami, o tomto všetko sme všetci vedeli a hlavne, keď sme náhodou my nevedeli, muselo to vedieť ministerstvo zdravotníctva. V tom zákone nie je vôbec nič, čo by sme nemohli schváliť minulý týždeň, keď sa tu prejednávali dva alebo tri zdravotnícke zákony. Preto, preto vravím, že dôvody sú dva, amaterizmus a chaos a neschopnosť riadenia ministerstva zdravotníctva.
Všetky, celá obsahová stránka, ku ktorej, o ktorej môžme diskutovať, a mnohé veci môžme aj v kľude podporiť, je len to, o čom sme dopredu vedeli, o čom sme vedeli po pilotnom testovaní aj po prvom kole a minulý týždeň sme to mohli kľudne schváliť. Môžme si povedať, áno, poslanci majú rokovať stále, 365 dní v roku. Ale čo sme urobili teraz s týmto rokovaním? Každý vedec, odborník lekár, nemyslím pacienta, ale lekára odborníka, vedca, hovoria, že základným predpokladom zníženia zastavenia šírenia a postupného ústupu v boji proti koronavírusu je zníženie mobility.
Kvôli tomu, že ministerstvo zdravotníctva nedalo túto legislatívu minulý týždeň, keď sme tu boli všetci, sme urobili presný opak, zmobilizovali sme takmer 150 poslancov, ktorí prišli z celého Slovenska, stretnú sa v jednom mieste a rozbehnú sa znova do regiónu, a zmobilizovali sme aj všetkých našich asistentov, ktorí nám predsa pripravujú materiály, sú tu s nami a takisto mnohí z nich, môže ich byť od 150 do 450 podľa toho, kto má koľko asistentov, zase sme zmobilizovali jednu masu ľudí, ktorá prišla do Bratislavy, pochodí tu, odíde do svojich regiónov. Čiže my zákonodarci, ktorí máme chrániť toto obyvateľstvo, sme kvôli jednej neschopnosti urobili presný opak, zmobilizovali sme sa a vrátime sa do regiónov. My netušíme, ktorý z nás je teraz pozitívny, ktorý negatívny, naši asistenti, či sú pozitívni, či sú negatívni, pretože väčšinou sme z okresov, kde sa netestovalo minulý víkend.
Hovorím to preto, lebo určite si spomeniete na slová, ktoré opakovane odzneli a prvýkrát odzneli z úst predsedu vtedajšieho kandidáta na predsedu vlády Igora Matoviča, keď povedal, že chýba mu plán a že jeho vláda bude robiť všetko podľa plánu. Tak čo sa týka vývoja koronavírusu, nárastu kriviek prvej vlny, prestávky druhej vlny, nič mimoriadne sa z hľadiska pandémie nestalo, čiže boli mesiace na to, aby sa pripravil plán.
A plán nie je len o tom, či budeme testovať, koľko vakcín nakúpime, aké druhy vakcín budeme používať atď. Plán je aj o tom, že máme mesiace na to, aby sme upravili legislatívu tak, aby sme vedeli v boji s koronavírusom zasiahnuť ihneď.
Čiže opakujem, sme tu preto, lebo sme nezvládli základnú vec legislatívnej prípravy legislatívneho plánu boja s koronavírusom. Mohli sme to mať schválené minulý týždeň. Verím, že sa nikomu nič nestane a že nestaneme sa my vo svojich regiónoch šíriteľmi preto, lebo sme tu boli donútení takto prísť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 1:49 - 1:49 hod.

Richard Raši
Ďakujem pekne, Peter. Tak ma napadlo, že keď sa bude raz písať história a bude sa spomínať meno predsedu vlády, tak určite pri, pri ňom bude vždy svietiť slovo plagiát a plagiátor, pri jeho diplomovej práci, a myslím si, že pri jeho mene bude navždy svietiť slovo fejk, lebo aj on je taký falzifikát a taká napodobenina normálneho premiéra, nie úplne dobre vydarená, taký čínsky fejk.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.7.2020 0:08 - 0:15 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda vlády, ctený pán predsedajúci, milé kolegyne, kolegovia, aj keď bezprostredným dôvodom návrhu na odvolanie premiéra je kauza jeho diplomovej práce a všetky detaily s tým súvisiace, ktoré medzitým vyšli na povrch, dovoľte mi hneď na začiatku zdôrazniť, že dôvodov na odvolanie je teraz sotva po štyroch mesiacoch práce a vládnutia viac ako dostatok, ale vráťme sa k tej podstate.
Prvým dôvodom je holý fakt, že predseda vlády, a to teraz citujem aj s uvedením citácie, aj autora, je podľa vlastných slov, klamár a zlodej, sám sebou potvrdený, sám sebou priznaný. Fakty o jeho diplomovke sú všetkým známe, sú neodškriepiteľné a myslím si, že iba to nakoniec dotlačilo nášho pána magistra k priznaniu, pretože to, že nejde o žiadnu školácku chybu, ako sa tu snaží povedať a tvrdiť, je aj to, že najprv tvrdil, že diplomovka je jeho autorským textom a ju prepísala kamarátka. Aj v práci, aj v samotnej diplomovej práci je vyhlásenie autora, ktorý tvrdí, že dielo je jeho autorským textom. Teraz tvrdí, že netuší, že pred 20 rokmi niečo necitoval a mal. Pozrite si všetky vyjadrenia od roku 2012, ktoré boli uverejnené v tlači či na sociálnych sieťach. A nakoniec sa ukazuje, že celá diplomovka je skopírovaná z dvoch cudzích prác.
Jedna lož za druhou, predseda vlády sa v nich zamotal tak, že včera pred novinármi už tvrdil, že vlastne netuší, čo v tej diplomovke je, a zdá sa, že ju úplne celú ani nečítal, a stále má podľa jeho slov, čisté svedomie. No vážne si niekto myslí, že sa dá zároveň potvrdiť, že v diplomovke sú iba, tvrdí teda, že v diplomovke sú iba tri strany autorské a zbytok okopírovaný z iných prác, a je jedno, či ide o citáciu, alebo nie a zároveň mať 20 rokov čisté svedomie?
Prečo ju potom s čistým svedomím neprístu..., nesprístupní všetkým? A aj keď sa tá debata v pléne odvíja úplne iným smerom, ani opozícia, ani nikto iný nezačal s témou plagiátorskej diplomovej práce. Začali s tým médiá a médiá v tom pokračujú. A naozaj toto je problém, lebo keď si všimnete, všetky diskusie, ktoré sú tu, snažia sa odvrátiť tému úplne inde. Vystúpenia všetkých ministrov boli o tom, čo všetko, ale vlastne len o kritike svojich predchodcov a nikto sa nevrátil k celej podstate, ako to celé vzniklo. Otvorili to denníky, ktoré nikto z dnešnej koalície nemôže považovať za priateľské dnešnej opozície. Ani jeden. V Denníku N ťažko nájdete nejaký článok, ktorý by chválil bývalú vládu. A keď to otvoril Denník N a pridali sa ostatné médiá, tak asi to problém je. Neotvorili sme to my, neotvorili to naše médiá, neotvorili to naše televízie, netrvajú na tom a netlačia to ďalej naše sociálne siete. Robia to médiá, ktoré kritizovali aj predchádzajúce vlády, väčšinou vlády SMER-u, ale kritizovali určite aj vládu Ivety Radičovej a stále, stále idú, idú, idú a tvrdia a ďalej tvrdia, že to treba nejako riešiť.
Takže sa vráťme k podstate. Tu sa haldou vystúpení, kde sa hovorilo o predchodcoch, o ministerstvách, sa to len snaží, celá táto téma, ktorá je podstatná pre nás, sa snaží niekde odtlačiť. Čiže a keď sa tomu médiá venujú, ktoré aj vďaka médiám a vďaka kritike bývalých vlád, došlo k zmene, tak potom sa tomu, čo sa médiá tak intenzívne venujú, treba venovať a netreba to ani zľahčovať, ani zastierať. Kritiky na médiá odznelo aj zo strany bývalých vlád veľa a aj za to boli bývalé vlády kritizované, že útočia na médiá, a teraz sa deje presne to isté. Teraz je jeden veľký útok na médiá, ktoré objavili jeden obrovský podvod. A je to aj preto, lebo celá kampaň nielen hnutia OĽANO, ale najmä hnutia OĽANO bola založená práve na tom, že sa tu nebude klamať, nebude sa kradnúť, nebudú tu zlodeji a bude to spravodlivý prístup. A presne toto sa celé teraz deje. A táto schôdza nie je o celej vláde. Áno, vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky je zároveň vyslovením nedôvery vlády. Ale aj to riešenie je jednoduché a sám predseda vlády povedal, že netrvá, aby sedel na svojej stoličke. Tak nech sa to udeje. Hnutie OĽANO môže navrhnúť iného predsedu vlády. A mňa sa médiá pýtali, že kto by mohol byť predsedom vlády, ja tvrdím určite každý z hnutia OĽANO. Každý, kto nemá na sebe takú istú škvrnu, ako má predseda vlády.
Neviem koľkí z vás tú škvrnu máte, alebo nie, ale určite sa aj medzi vami nájde niekto, kto svoju diplomovú prácu urobil férovo a čisto. O to tu ide, o predsedu vlády. A vládnuť môžte kľudne ďalej. Máte tu ministra financií, je vás tu 53 alebo koľko poslancov. Mnohí z vás by to určite zvládli bez akejkoľvek škvrny na sebe alebo na svojej minulosti.
Takže vráťme sa znova k tomu, kvôli čomu to začalo. Áno, možno sa to zdá byť malicherné, ale malicherné to nie je, a keď si vezmete príklady z minulosti, maďarský prezident kvôli tejto práci odstúpil. Z úplnej, z úplne opačnej strany zemegule, brazílsky minister školstva presne kvôli takýmto problémom odstúpil. Lídri krajín Európskej únie by kvôli týmto problémom odstúpili. Tak ja nevidím problém, aby v našej vláde, ktorá sa deklaruje ako čistá, ktorá vyhrala na tom, na sľuboch, že to tu bude všetko iné, aby sa vyvodila osobná zodpovednosť a vládnuť sa môže ďalej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis