Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

17.6.2021 o 10:09 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 26.10.2021 9:36 - 10:31 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobré ráno prajem, dámy a páni. Musím povedať, že táto schôdza začína veľmi veselo.
Chcem oceniť Maroša Kondróta, ktorý v podstate ako jediný hovoril k veci, hovoril k téme odvolávania. To je situácia v oblasti energií. Ale nebudem sa vyhýbať ničomu inému, pán Fico. Zjavne ste si nevšimli za tých asi 12 rokov, čo sa tu tak nejak stretávame, že ja žijem čestný život a nie nejaký fejkový, viete. Ja sa nemusím tváriť, že hodinky za 20-tisíc na ruke mi darovala manželka, milenka alebo neviem kto. Ja sa nemusím potupne odsťahovať z luxusného bytu ako vy. Ja žijem poctivý, čestný život. No a teraz poďme v poradí.
Ešte predtým chcem ale povedať. Minule, keď bola znovu tá schôdza, to som mal iba 20 minút čas, čo som si úvodom neuvedomil. Tiež ste vytiahli všetko možné, vysvedčenie, pani Plačkovú a tak ďalej a patrí sa na to reagovať, keď ma z niečoho obviníte a som to spravil. Časť času sa mi minula a keď som chcel rozprávať dlhšie, tak mi to nebolo umožnené. Potom vy ste hovorili, že som utiekol a ste hovorili, že som sa vyjadroval ku všetkému možnému, len nie k cenám energií. Dnes ste spravili to isté. K energiám ste nepovedali ani slovo. No a teraz poďme k tomuto.
Maturitné vysvedčenie. Vyštudoval som technické gymnázium vo Pforzheime. Žiadne nejaké predmety typu vedecký komunizmus a marxizmus-leninizmus. Ja som mal poctivé technické vzdelanie po moju maturitu. Samozrejme, že mám maturitné vysvedčenie. Nezvyknem s ním chodiť do parlamentu, ale čo ja pre vás neurobím, pán Fico, keď dorečním, tak pôjdem si pekne zobrať maturitné vysvedčenie aj s úradným prekladom, ktoré bolo podmienkou preto, aby som mohol študovať na Ekonomickej univerzite v Bratislava. Tu ste teda naozaj šlapli vedľa. Možno vás mal pán Bödör, ktorý ma nechal lustrovať, lepšie informovať. A som veľmi prekvapený, keď si už necháte lustrovať ľudí, keď už pošlete na mňa Bödöra, vášho mecenáša, a ten pošle nejaké zložky polície, že si nevedia riadne urobiť robotu. Takáto hanba s maturitným vysvedčením.
Čo si vy myslíte, že ja som Andrej Danko, ktorý potrebuje opisovať rigorózne práce? Pán Richter, ktorý mesiac po podaní prihlášky dostane titul JUDr.? Pani Zmajkovičová, pán Plavčan, pán Kubánek? Ja som si poctivo vyštudoval všetky moje školy. Dokonca na ekonomickú, to som už mal 30 rokov, keď som tam začal študovať, som chodil na denné štádium. Ja som si poctivo urobil všetky skúšky, všetky. Asi tak ako vy. No, takže toľkoto k maturitnému vysvedčeniu.
Teraz k tomu ranču. V roku 2019 som si spolu s ďalšími dvomi fyzickými osobami kúpil, teda nepriamo cez spoločnosť, ktorá tam je, preto samotný objekt nenájdete v mojom majetkovom priznaní, ale mám podiel v spoločnosti, v obchodnej spoločnosti, ktorá vlastní takúto nehnuteľnosť. Aby som to mohol zaplatiť, som si zobral úver, ja som tie peniaze neukradol ani nejaké príjmy, že neviem ich zdokladovať alebo sa tváriť, že tu to mi to kolega toho času nanešťastie v base, jak sa volal ten, čo staval Bonaparte, jak sa volal? (Reakcia z pléna.) Bašternák. Že on mi to tu prenajíma za nejakú kamarátsku cenu a podobne. Nie, ja som si zobral úver, ja som založil dva byty, ktoré mi v Bratislave patria, ktoré už mám roky rokúce v majetkovom priznaní, ja som išiel pekne do banky, ja som tieto dva byty založil, ja som si zobral úver a ten úver splácam. No a teraz na čo mi to je.
Ja som tam už nebol dva roky, lebo mám kopec roboty ako minister hospodárstva. Ale jedného dňa budeme na dôchodku všetci. Vy aj ja, u mňa je to o takých 13 rokov, no tak môj plán je taký, že v zimných mesiacoch - dva, tri, možno štyri mesiace niekedy - zimu budem tráviť tam, dožičím si tento luxus. Ja nemám hodinky za 20-tisíc, ja nemám auto za 200-tisíc, ja nemám ani lietadlo, ani ostrov, ani neviem čo. No tak som si dožičil toto, som si zobral úver. Mimochodom, nepoviem vám síce presnú sumu, ale bavíme sa o sume tak na úrovni lepšieho bratislavského bytu. Ja bývam napríklad v lepšom bratislavskom byte a táto radosť, ktorú začnem užívať o nejakých 12 - 13 rokov, ma stála toľko čo môj byt.
Nebudem vám hovoriť, s kým ten ranč mám, nebudem, sú to dve verejnosti neznáme fyzické osoby. No ja ich tak potrebujem, aby vy ste ich tu ťahali cez médiá a neviem čo. Takže toľkoto. Ale, samozrejme, úver je dohľadateľný, ktokoľvek sa o to bude zaujímať, tak napríklad, keby to začali riešiť orgány činné v trestnom konaní, úplne bez problémov si viem zdokladovať nielen tento ranč, celý môj život, komplet celý môj život.
Vy si to neviete predstaviť, že by ste vedeli čestným spôsobom zdokladovať váš život. Ja to viem, preto ja sa ani ničoho nemusím obávať.
No, budem pokračovať tým vzdelaním. Takže už viete, že mám maturitné vysvedčenie, ja vám ho aj donesiem ukázať. Potom som vyštudoval, tu by som chcel ešte sa zmieniť, minule pán Blaha tu pravidelne mne vyčíta, že ja som na moju diplomovú prácu potreboval iba štyri knihy a on až 260. No, na rozdiel od pána Blahu ja nepotrebujem opisovať z iných knižiek cudzie myšlienky, ja som do diplomovky písal moje myšlienky, preto mi stačili štyri knihy, ako napríklad "Základy zdaňovania" a podobne a zvyšok mojej diplomovej práce, ktorá je autentická a poctivá, tak zvyšok tej diplomovej práce som napísal sám, ja sám som moje myšlienky dal na papier. To je, samozrejme, pre pána Blahu niečo nepredstaviteľné, aby on napísal nejaký text, tak potrebuje 260 kníh. No ja by som sa tým nechválil, pán Blaha.
Dobre. Teraz si povedzme, prosím vás pekne, pán Fico, ako ďalej, chceme sa baviť o energetike alebo chceme rozoberať ešte iné veci? Ak chcete rozoberať iné veci, kľudne to tu robme celé doobedie a ja vám aj budem na všetko odpovedať a dúfam, že aj vy mne a bavme sa napríklad poobede potom už naozaj o energetike o 14.00 hodine.
A tu chcem aj na pána Kotlebu reagovať, že ľudí toto nezaujíma, no tak viete, dôjde Fico sem, zloží sem tunák nejaké jeho kôpky a potom nereagujte na to. Očiernite vás tu, narozpráva hlúposti, na to sa nedá nereagovať, lebo jednoducho klamstvá sa šíria ľahko.
Celkovo to musí pre vás byť celkom frustrujúce, lebo nás tak, pán Fico, v tom politickom živote postihli tak viac-menej rovnaké veci. Mňa si nahral Kočner, no keď si ma nahral a zverejnil videá, tak som sa rovno priznal. Áno, bola to chyba, chodil som k nemu na raňajky, nič zlé som tam neurobil. Keď si vás nahrali o tom, ako ste zháňali peniaze vlastnou hlavou na to, aby ste založili stranu SMER, tak jediné na čo ste sa zmohli, takú nahrávku vyrobím za tri minúty. Pritom všetci vieme, že hlas podobný Ficovi je váš. Všetci to vieme, vy s tým musíte žiť, ja nie. Ja musím žiť s tým, že som lozil na raňajky, kam som loziť nemal, ale ja som tam neurobil nič zlé. To je ten rozdiel. Keď si vás nahrajú v byte na Vazovovej, ako tam popíjate kolu, tak sa musíte roky rokúce vyhovárať a neodpovedať a kľučkovať. Kdežto keď na mňa pošle Kočner Tótha, aby ma sledoval, tak sa nemám čoho obávať, samozrejme, aj tie výsledky sú žiadne.
A keď pošlete na mňa Bödöra, aby ma lustroval, tak sa rovnako nemusím ničoho obávať, zatiaľ čo si myslím, že vám celkom lepí z tých nahrávok, ktoré boli zverejnené včera. Myslím si, že nie je vám všetko jedno. Lebo teda veď boli zverejnené len nejaké minúty. Ale majú ich mnoho hodín tých nahrávok. A to isté s tým rančom, keď to porovnám s vaším Bonaparte.
Dobre. A teraz by som prišiel k odvolávaniu. Budem reagovať na to, čo ste tam napísali, čiže nebude to len o energetike, lebo chcete sa rozprávať o energetike, ale furt píšete o niečom inom. Najprv som si pozrel odvolávanie, už ma odvolávate druhýkrát, už som mal tú česť. Vtedy som tu bol úplný nováčik, tak bolo to všetko také nové pre mňa. Už ma odvolávate druhýkrát a prvýkrát som si pozrel, aké ste mali dôvody vtedy. A tie dôvody na odvolanie boli, že som nenominoval do ústrednej referendovej komisie do obvodných, obvodných zástupcov, ale že som ich menoval iba do okresných okrskových komisií. Potom som povedal, že dôvod bol, že tam to vedia lepšie ovplyvniť, použil som zlé slovo, za to som sa ospravedlnil, malo to byť, že vedia na to lepšie dohliadnuť, keď sú priamo pri sčítaní hlasov. A tretí dôvod bol, že som poškodil vlastné národné záujmy prijatím jednomyseľného celoeurópskeho rozhodnutia vytvoriť podporný, teda takto, že ja som sa vyjadril, ja som sa vyjadril, že premiéri a hlavy členských štátov Európskej únie poškodili vlastné národné záujmy prijatím jednomyseľného celoeurópskeho rozhodnutia vytvoriť podporný finančný mechanizmus pre Grécko. Toto mali byť dôvody na moje odvolávanie. No keby ste sa počuli, čo vy narozprávate, jak je deň dlhý, a nikto vás za to odvolávať nešiel. No tak vtedy ste mal odvolávali z pozície predsedu Národnej rady. Dnes ma odvolávate z pozície ministra hospodárstva, avšak tie dôvody sú rovnako smiešne. Ja som narátal päť dôvodov a idem sa k nim postupne vyjadriť.
Takže po prvé. Sulík doslova ušiel z rokovania, takto to tam píšete, no už som to vysvetľoval, ja som si vtedy minul mojich 20 minút. Potom som chcel ďalších, a boli to poslanci SMER-u, ktorí mi nedovolili rozprávať, ktorí nedali všeobecný súhlas na to, že môžem rozprávať ďalej. Potom váš bývalý kolega pán Podmanický navrhol, teda vám navrhol cez procedurálny návrh, že: páni, ale však ste si ho sem pozvali, tak nechajte ho dorozprávať, čo má. No a tam smeráci, teda poslanci SMER-u nedali svoje hlasy na to, čiže ja som tu sedel a už nemal som čo ďalej, nemal som možnosť ďalej rozprávať, tak som odišiel. No a potom ste tu to na mňa vykrikovali, že ja utekám. Však keď mi dovolíte rozprávať, tu budem a to tu budem aj teraz. Takže, pán Fico, odišiel som preto, lebo poslanci SMER-u mi neumožnili ďalej hovoriť.
Druhá vec. Medzinárodná blamáž v Dubaji. Tak to zhrniem. Mali sme otvoriť v piatok 1. októbra, no stavebná firma meškala šesť dní. Namiesto 25. 9. nám otvorili, nám odovzdali stavbu až 1. 10. Toto sa dá dohľadať zo stavebných záznamov. K 1. 10. kedy teda sme chceli pôvodne otvoriť, to beriem, tam sme boli v sklze, nemalo otvorených ďalších vyše 40 krajín. Aj krajina ako napríklad Dánsko nemali otvorené k 1. 10., to sa skrátka stáva.
My sme otvorili pre odbornú verejnosť 48 hodín neskôr, kedy tam už boli potom prvé konferencie a odborné podujatia a pre širokú verejnosť, pre všetkých návštevníkov sme otvorili 4. 10., teda s trojdňovým meškaním. Pripomínam, že tá výstava trvá 181 dní a tie prvé tri dni zrovna neboli, že by to tam bolo vlastne ľudoprázdne. A sedí tu môj kolega z vlády, svedok, ktorý vie dosvedčiť, že sme sami boli prekvapení, že ako málo ľudí tam tie prvé dni bolo. Teraz sa to už naplnilo.
Teraz pre porovnanie k tomu nášmu stánku. Máme vedľa susedov, bulharský stánok, ich stánok má plochu 380 metrov štvorcových. Náš pavilón je na troch podlažiach a má plochu 2 100 metrov štorcových. Máme tam exponáty, čo veľa krajín nemá, máme tam špičkovú slovenskú kuchyňu, máme tam prakticky našich najvýznamnejších umelcov. Slovakia Travel tam má svoju vlastnú výstavu a tak ďalej. Takže, pán Fico, hovoriť pri dvoch alebo troch dňoch meškaní o medzinárodnej blamáži, tak mňa by strašne zaujímalo, keby sme meškali tak 12 rokov s diaľnicou D1, ktorá už teda mala byť v 2010 postavená, do Košíc, teda 11 rokov, prepáčte, ako by ste nazvali toto meškanie, lebo to je, to je meškanie, to je skutočné meškanie, keď v roku 2021 nie je hotová diaľnica, ktorá mala byť hotová v roku 2010. A vy ste, potom ste vládli prakticky len vy.
Čo sa týka samotného pavilónu, premiér to tu už spomenul, ďakujem mu za to, ten pavilón je naozaj pekný a (rečník hľadal materiály), no nič dobre, ja vám to ukážem potom inokedy (rečníkovi podali papier), naozaj pekne to vyzerá. Ukážem iba jedno, aby ste videli, nebudem to moc využívať. (Rečník ukazuje fotografiu.) Takto vyzerá, pán Fico, medzinárodná blamáž, šóra pred naším pavilónom, lebo bol plný a už sa tam ľudia nedostali. Šóra pred pavilónom slovenským, to je blamáž? Kto chce vidieť ďalšie obrázky, nech sa páči, ale nebudem ukazovať. Takže toľkoto k tomu Dubaju.
Tretí dôvod môjho odvolávania dnešného má byť to, že som povedal, že treba zrušiť úrady práce. Tak si, prosím vás, aspoň naštudujte, že čo som povedal. Lebo ja som nepovedal, že treba zrušiť úrady práce, ale navrhol som, aby štát už nesprostredkoval prácu preto, lebo máme viacero portálov na čele s profesia.sk. Kto dnes prácu chce, si nájde. Je veľký prebytok pracovných pozícií, nedostatok pracovnej sily no a štát by to vedel ušetriť. Z približne 9-tisíc zamestnancov, ktorých majú úrady práce, je asi 2-tisíc tých, čo sa venujú sprostredkovaniu práce, a tí by mohli robiť niečo osožnejšie. Čiže áno, to som povedal, k tomu si stojím, a síce, že štát by nemusel sprostredkovať prácu. Nehovoril som o tom, aby sme zrušili úrady práce, lebo majú kopec iných významných úloh. No tak toto má byť podľa vás dôvod na odvolávanie, že som chcel šetriť verejné výdavky, no to je naozaj úsmevné.
No a teraz ideme už trošku k vážnejším veciam - Slovenská pošta. Áno, pán Fico, ja sa priznávam k tomu, že Martin Ľupták, generálny riaditeľ Slovenskej pošty a predseda predstavenstva, zdá sa mi, je môj nominant. Je to čestný chlap, viedol roky súkromnú firmu úspešne a teraz šéfuje Slovenskej pošte. No a ja vám teraz, prosím pekne, prečítam, čo mi on k tomuto napísal. Martin Ľupták mi píše: Všetky naše súťaže sú elektronické, v digitálnej podobe, čiže s firmami sa prakticky takmer ani nestretávame. Po druhé, kvôli firme LAMA som osobne ako prvý požiadal hospodársky výbor, pána Kremského, o vykonanie poslaneckého prieskumu hneď po "medializácii štátnej korupcie", ako ste to nazvali. Súťaže boli transparentné a každú kategóriu, to boli, súťaž bola rozdelená na tri časti, vyhrala firma s najnižšou cenou, s najnižšou cenou. Jednoducho, taký to, tak to je postavený zákon o verejnom obstarávaní.
No ale teraz to bude zaujímavé, počujte. Zároveň v tom čase sa pán poslanec docent Fico ohlásil na svoj vlastný poslanecký prieskum, Martin Ľupták vám to umožnil, lenže, pamätáte sa na to ešte? Lenže čo sa stalo, stalo sa to, že pán docent Fico nám v deň konania jeho poslaneckého prieskumu zrušil návštevu. Neprišiel na poštu bez udania dôvodu, že jednoducho nepríde. Ja som ho ešte v ten deň, keď sme boli na hospodárskom výbore v Národnej rade, odchytil v Parlamentke, kde som mu svoj názor na celú vec povedal a poprosil, že by nemusel očierňovať poštu a pán Fico mi povedal, že ma príde navštíviť a dodnes tak neurobil. Takže vy ma chcete odvolávať kvôli pošte, dokopy nič o tom neviete, ani ste tam neboli, keď ste tam chceli byť. A výsledok teda je taký, že ste jednoducho vedľa s tou vašou štátnou korupciou.
A ešte vám poviem jednu vec, že pred dvomi týždňami, držte sa, toto bude teraz normálne že zaujímavé. Pred dvomi týždňami začal Úrad pre verejné obstarávanie voči pošte konanie, že s Lamou vysúťažili príliš nízku cenu. Tak vysvetlite mi, ako má fungovať štátna korupcia, keď oni sú ešte vyšetrovaní za to, že dali príliš nízku cenu? Pod svoje náklady možno. Toto jak to nesedí jednoducho dokopy. Takže toľkoto k tej pošte.
Poďme ďalej. To by boli tie iné dôvody a teraz poďme k tým cenám energie, ak vás to baví teraz počúvať, ak nie, môžeme to dať o štrnástej hodine alebo kedykoľvek inokedy, ale vidím, že nikto sa neozýva, tak budem pokračovať.
Ale predtým ako dôjdem k tým cenám energií, chcem ešte jednu vec poznamenať, a to je, to sú tie vaše neustále reči o tých kokaínových žúrkach v Liberálnom dome. Ja som tam bol teda opakovane v Liberálnom dome, to je pravda, ale nikdy žiadnu kokaínovú žúrku som tam nezažil. Dokonca vám poviem, že ja som v živote kokaín nebral. Nikdy v živote som sa toho nedotkol. A toto vám hovorím rovnako čestne a úprimne, ako všetky tie, a pravdivo, ako všetky tie ostatné veci. Pán Fico, nikdy, nikdy. Ja chápem, že keď máte vo vláde ľudí, ako je Počiatek alebo Kaliňák, že tomu jednoducho nechcete veriť, ale takto to je, takto to je. Ja som sa kokaínu v živote nedotkol a už som vám to aj opakovane povedal. Aj som opakovane išiel na kokaínový, na drogový test, keď ste ma takto očierňovali a takto podlo a zákerne o mne verejne klamali a robíte to znovu.
Tak všetko má svoj koniec, ja sa tu jednoducho budem brániť a budem sa brániť tak, že dnešným dňom na vás podávam trestné oznámenie, a síce vy ste, ja som si to všimol, ja som si to preberal aj s právnikom, vy ste si tak celkom pozor dávali pri tých vašich vyjadreniach a tvárili ste sa, že však to všetci hovoria a to ja som iba počul, ale boli ste v relácii, to bolo na Refresheri, to si asi pamätáte, tam ste povedali, všetci dobre vedia, že kokaín a SaS to je ako jedna rovnica. A na to vám hovorí redaktor, že nie, nie to tvrdíte len vy a vy ste v zápale boja na to povedali, dobre, tak ja to tvrdím a ja to budem tvrdiť, takže ja som presvedčený a tak ďalej, hej. Tak okej, keď ste presvedčený, uvidíme, čo na toto povie vyšetrovateľ, lebo viete, vy rozprávate veci o mne, ktoré sa mi nepáčia a ja rozprávam veci, ktoré sa vám nepáčia o vás. Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo vy o mne klamete, ja hovorím o vás pravdu. Toto je ten problém.
Poďme teda už k tým cenám energií. Ceny energií pozostávajú z dvoch častí. To je cena za distribúciu a cena za komodity. A tú cenu za distribúciu reguluje štát a tá komodita to je cena na svetových trhoch, tú štát nemá ako ovplyvniť. Teraz áno, je pravda, cena komodity išla veľmi hore aj plyn, aj elektrina a je to spôsobené, je to spôsobené takými dvomi-tromi faktormi.
Po prvé. Máme oživenie ekonomiky po covide. To vyhnalo, jednoducho stúpa dopyt, tak vždy, keď rastie dopyt a ponuka sa viac-menej nezmení, tak rastie cena. To je základný zákon ekonomiky, takto to funguje. Ale nielen to. To by nestačilo na ten prudký nárast. Ďalší dôvod sú CO2 povolenky, ktoré Európska únia umelo škrtí ich ponuku a to, že nie je dôvod hore a keď chcete vyrábať elektrinu, tak musíte kúpiť CO2 povolenky a dokonca v tomto prípade štát ani nedá nejaký počet CO2 povoleniek zdarma, ako robí pre iné firmy, čiže elektrárne musia všetko kúpiť, čo potrebujú na CO2 povolenkách. To sa bavíme najmä o uholných elektrárňach. (Ruch v sále.) Mne hovoríte? Dobre. Takže to sa, to sa týka uholných elektrárňach v Nemecku, ktoré, samozrejme, tú cenu tých CO2 povoleniek ženú do výšky a tie predražujú cenu elektriny.
Ďalší dôvod sú napríklad to, že Nemci sa rozhodli odstaviť svoje prakticky zánovné funkčné atómové elektrárne. Tento rok odstavia tri a budúci rok odstavia posledné tri a to, samozrejme, spôsobí obrovský, veľký nedostatok. Týchto šesť elektrární má väčší výkon, iba tých šesť elektrární má väčší výkon ako komplet všetko na Slovensku, čo sa nachádza. Komplet celý inštalovaný výkon na Slovensku je menší ako tieto elektrárne. No tak, bohužiaľ, to sa tak stane, že táto cena rastie. Ministerstvo hospodárstva ani vláda s tým nevedia urobiť nič, ale vieme sa snažiť to nejak stlmiť alebo pre domácnosti regulovať. Treba ale aj povedať, že predtým ako došlo k takémuto významnému cenovému nárastu, tak došlo najprv k poklesu. Tu je cena plynu, ako sa vyvíja (rečník ukazuje graf), keď si pozriete takto, takto išlo taký každý rok, však aj počas vašej vlády, každý rok stúpala cena plynu. Anomália došla tento rok, kedy cena plynu výrazne poklesla a budúci rok sa to vráti. Teraz o tomto ste, samozrejme, páni, nepovedali ani slovo. O tomto zvolávate mimoriadne schôdze. Pričom cena plynu sa vráti približne na tú úroveň, kde bola a bude pokračovať ten vývoj, ktorý sme tu roky rokúce mali. A keď si teraz pozriem ešte, že ako to zasiahne ľudí a napríklad dám tú cenu plynu do pomeru s priemernou mzdou, tak ten graf vyzerá tak, že, a jaj, dobre (rečník sa otočil a hľadá materiály), tak keď si nájdem graf, ja som ho nechal na stole asi aj tento. Pozri prosím ťa, taký pekný modrý graf, či tam nemám. Tak dokonca klesá. (Ruch v sále.) Dnes, dnešná priemerná domácnosť, dnešná priemerná domácnosť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pravdou je, pravda je, pán minister, že s tými vizuálnymi pomôckami je to ošemetné.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
... áno, okej. Akože kto takúto hlúposť tu naordinoval, že nesmiem? (Reakcia z pléna.) Pýtam si povolenie. Dostanem povolenie? Jasné, že nie. (Smiech.) Čo iné od vás čakať. Dobre.
Takže každopádne videli ste, jak sa vyvíja cena plynu, ale keď to dáte do porovnania s priemernou mzdou, tak cena plynu klesá. Ľudia musia zo svojich miezd, priemerná domácnosť musí zo svojej mzdy vynaložiť menej ako v roku 2020, ako minulý rok. Budúci rok napriek nárastu musí priemerná domácnosť zo svojho príjmu vynaložiť na plyn menej ako minulý rok. Dúfam, že chápete, páni, čo je menej. Robíte tu z toho takúto úžasnú krízu. Ja sa opieram o konkrétne čísla a fakta. Takže toľkoto k tej cene, samotnej cene komodity.
Teraz druhá zložka, to sú vysoké ceny distribúcie, no a tam je najmä TPS tarifa na prevádzku systému. Už som vám to tu minule líčil, nebudem teda k tomuto dlho rozprávať, ale pridávam, že doslova fušerská regulácia, ktorú tunák roky praktizoval pán profesor Jahnátek, zanechal taký chaos v tých cenách a ak by ste teda náhodou zvažovali myšlienku, že by ste navrhli mimoriadnu schôdzu k fungovaniu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, tak smelo do toho a rád sem prídem alebo, samozrejme, aj riaditeľ a bolo by hodne o čom rozprávať, o vašich nominantoch, pán profesor Jahnátek, a pred ním pán profesor, nebol profesor, prepáčte, Holjenčík.
Takže táto regulácia napáchala veľa zla a vniesla veľa chaosu a potom sme tu, potom tu máme tarifu za prevádzku systému, tzv. TPS, ktorú máme jednu z najvyšších v Európe. A tá je vysoká preto, lebo dotujeme uhlie a máme fotovoltaiku.
Najprv k uhliu. Za vašej vlády, pán Fico, ste podpísali dohodu, že budeme uhlie dotovať do roku alebo teda prijali rozhodnutie, že budeme uhlie dotovať do roku 2030. Toto ste nám tu chceli zanechať. Tá suma, čo tam ide, je 120 mil. ročne. Predstavte si ten nonsens, to je úplne šialené. My na jednej strane bojujeme proti CO2, to sa snažíme silou mocou znížiť, kadečo si tu zakazujeme, nútime firmy kupovať drahé povolenky, na emisné povolenky a zároveň platíme 120 mil. ročne, aby to dobre fúkalo to CO2 do ovzdušia. Jeden a pol milióna tony ročne mimochodom. A toto ste tu nám chceli zanechať do roku 2030. No a podarilo sa to môjmu kolegovi Karolovi Galekovi, ešte keď sme boli v opozícii, sa nám to podarilo, ja som bol vtedy europoslanec, znížiť na úroveň, teda na rok 2023 a ďalej to už nešlo.
Čiže áno, páni, budúci rok a ten ďalší rok budeme tu žiť s touto zmluvou na tú nezmyselnú dotáciu uhlia a tam sa nedá nič iné povedať, ako to, že lebo Fico. Lebo Fico nám tunák zanechal takúto dlhú zmluvu. Si pozrite, prosím vás, moje iné vyjadrenia. Ja toto nehovorím, že lebo Fico na všetko možné, ale v týchto dvoch veciach áno, lebo nám tu zanechal zmluvu do roku 2023, ktorou nevieme pohnúť. A to isté sa týka aj fotovoltaiky. Fotovoltaiky, ktorá garantuje vyvoleným firmám až 430 eur za jednu megawatthodinu. V čase, keď stála elektrina možno 30 alebo 40 eur, oni predávali za 430 a od štátu dostávali, povedzme, tých 400 eur doplatok. Nie od štátu, nie od štátu, od ľudí, v cenách elektriny, ktoré boli zamaskované v tej tarife za prevádzku systému TPS a tá je preto dnes jedna z najvyšších v Európe - 24 eur. Vďaka vám. A tie zmluvy ste tiež uzavreli na pätnásť rokov a musíme s tým žiť, musíme s tým žiť. To jednoducho tak je a tu tiež platí, lebo Fico, lebo ste potrebovali nakŕmiť svojich mecenášov, konkrétne v tomto prípade pána Brhela alebo toho mafoša z východu pána Vadalu, ktorí akože krásne zmluvy dostali, pouzatvárali, jasné a na tom parádne zbohatli.
Takže toto sú dva dôvody, prečo máme vysoké ceny za, teda prečo tá TPS-ka je vysoká cena, a teda celkové ceny za distribúciu. My na tom pracujeme. Nebudem tu zachádzať do detailu, by som tu rozprával dlho, ale my naozaj, verte mi, na tomto pracujeme a koho to zaujíma, Maroša Kondróta napríklad, tak rád vysvetlím detailne, aké robíme kroky v tej regulácii, robí ich, samozrejme, v prvom rade ÚRSO.
No a teraz k tým, lebo už to tu odznelo, k tým cenám tej fotovoltaiky. Toto je to, čo som chcel ukázať, ako klesá podiel výdavkov na plyn, to len pre informáciu, ale mám tu mail, poprosil som Karola Galeka, aby mi napísal, ako to teda bolo s tým, že za našej vlády bolo najviac tých fotovoltaických inštalácií. To už to tu odznelo, neviem, pán Takáč to, či kto. Takže poďme si pozrieť, aké boli fakty.
Prvého septembra 2009 za vašej vlády, pán Fico, bol prijatý zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby, to je VUKVET. Vtedy bol minister pán profesor Jahnátek a štátny tajomník bol pán Žiga. Dvadsiateho siedmeho novembra, teda takmer tri mesiace neskôr bola vyhlásená súťaž SEPS, tam boli tiež vaši nominanti, vyhlásil súťaž, kto prvý príde, ten prvý berie. Konkrétne sa išlo rozdať alebo rozdeliť 120 MW na pripojenie fotovoltaiky, aby ste teda vedeli, tí, čo sa tomu nevenujete, tak 1 MW už je hodne veľa, to už je veľká, veľká, jak sa povie, veľká plocha, aj 100 kW už je hodne veľa, no a keď také niečo máte, to je niečo ako, v tom čase to bolo niečo ako licencia na tlačenie peňazí, lebo kto to dostal, tak vy potrebujete dve veci. Po prvé potrebujete súhlas od tej lokálnej distribučky, ZSE napríklad, že vám ten prúd budú odoberať a po druhé potrebujete tú garanciu štátu, že vám za ten prúd bude platiť 430 eur. Takže kto mal túto informáciu, kto o tomto vedel, tak to tak, ježišmária, to bolo radosť žiť. No predstavte si, že vedeli o tom ľudia ako pán Vadala, pán Lazár, pán Brhel.
No a teda následne 3. 12. počas priebežného vyhodnotenia SEPS skonštatoval, že kapacita je vyčerpaná a že teda žiadosti prevyšujú ponuku. A zdá sa, že už bola naplnená v pondelok, čiže v piatok ste vyhlásili súťaž 27. novembra, v piatok, 2009, a v pondelok 30. novembra už bola celá kapacita naplnená, komplet celá. Rozchytalo si to cez víkend pár ľudí. Presne takto fungoval aj nástenkový tender. Rozchytalo si to pár ľudí. Už mali v ruke tie licencie. Samozrejme, museli postaviť, oni to aj fyzicky museli postaviť, a to stavali počas našej vlády. Áno, už keď mali v rukách zmluvy, ktoré dostali od vás, miliónové zmluvy, Brhel, keď mal v ruke, tak potom v roku 2010, však to nepostavíte lusknutím prsta, v roku 2010 začal to stavať. Áno. Počas našej vlády sa najviac toho postavalo, ale všetky rozhodnutia boli počas vašej vlády.
Naopak, počas našej vlády prišiel poslanec Jurčík, ktorý navrhol, že žiadne také že niekto si tu rozchytá 4 MW a podobne. Navrhol, že maximálne 100 kW výkon. No tak 100 kW fotovoltaický výkon to už je hodne a to sme v parlamente odhlasovali ako koalícia. Ale myslel som, že aj pán Fico bude chcieť tomu zabrániť, tak som si pozrel ako hlasoval pán Fico. Pán Fico neprišiel na hlasovanie. Nebol v robote v ten deň. Ale sme to teda zvládli aj bez vás. Jurčíkova novela robila ešte aj druhú vec. Znížila tých 430 eur, tých nehoráznych gangsterských 430 eur za jednu megawatthodinu na 260. Ani to ste, samozrejme, nepodporili. Tak len teda, aby bolo jasné, kto tu čachroval a robil kšefty s fotovoltaikou. Naša vláda to nebola. Iba počas našej vlády Brhel a mafián Vadala si stavali to, na čo dostali zmluvy od vás v 2009 roku. Toľko k tej fotovoltaike.
Poďme ďalej. No dochádzam ku kľúčovému obvineniu, to je vlastne už tak posledný bod toho môjho vystúpenia, a to je pán Sulík doteraz nepredstavil jedno jediné racionálne riešenie. Tak sa poďme pozrieť, čo sme my tu robili tento rok a aj minulý.
Po prvé. Zaviedli sme transparentnú reguláciu prirodzených monopolov v energetike. To znamená, že musia byť zverejňované cenové návrhy a konania, aby sa presne vedelo, že či tie ceny sú korektné alebo či tam zas nejaký mecenáš si robí kšefty. To je dobrá vec, kto by to neuvítal? Transparentnosť je dobrá vec, ale nie pre pána Fica, ktorý... Ozaj, kde je? Nevydržal počúvať? Dobre. Je tu? Nie, tak dobre. Lebo on chcel mimoriadnu schôdzu, on ma chce odolávať, tak si ani nevypočuje, čo mám na jeho návrh čo povedať, ale má tu dosť kolegov. Čiže my sme zaviedli viac transparentnosti. A pán Fico, čo robí? Pán Fico hlasuje proti. Zdravím, vrátili ste sa. Takže tam hlasoval pán Fico proti.
Potom sme došli s repoweringom. Repowering znamená, že sme natiahli tú zmluvu, čo sme tu, pre Brhela šitú zmluvu, čo sme zdedili, lebo inak by tá TPS-ka nikdy nemohla klesnúť, tak sme ju natiahli v čase, aby mohla klesnúť. To sme spravili teraz prednedávnom. Tam šetríme 60 mil. ročne. K tomu hneď dôjdem. Pán Fico ako hlasoval? Pán Fico nehlasoval, lebo neprišiel do roboty.
Po tretie. Uvoľnili sme trhové prostredie v oblasti výroby tepla tzv. teplárenské nevoľníctvo, a síce zúžili sme definíciu vymedzeného územia, dali sme vyššie kompetencie obciam. Pán Fico čo spravil? Pán Fico sa zdržal. To bolo po tretie.
Po štvrté. Prijali sme novelu zákona o fyzickej infraštruktúre, aby sme mohli lepšie hájiť záujmy štátu voči ľuďom, ktorým vy ste kadečo podohadzovali. Pán Fico sa zdržal.
Po piate. Teraz čerstvo sme prijali novelu atómového zákona, kde sme vybavili tzv. večnú EIA pre ďalší jadrový zdroj pravdepodobne v Bohuniciach. Pán Fico čo spravil? Pán Fico neprišiel do roboty. Čiže chápete? Vy nielenže sa nahlásite na Slovenskú poštu, vykrikujete, okydávate, ale potom tam ani nejdete. A keď dôjde zákon, že môžme tie vaše prešľapy v tej fotovoltaike napraviť, tak neprídete do roboty. A potom a ďalších päť zákonov, ktoré sú teraz aktuálne, ktoré sa teraz dali spraviť, tak vy ste buď neboli, alebo ste sa zdržali, alebo ste boli proti. Na čo sa vy vôbec ozývate k energetike, keď vy ste nespravili nič? Vy ste napáchali škody a potom ste nespravili nič pre ich nápravu. Že vy sa nehanbíte vôbec tu sedieť a mne rozprávať niečo o energetike. Takže päť bodov, čo sme spravili, na margo vášho tam čo máte napísané v tom onem, že pán Sulík doteraz nepredstavil jedno jediné racionálne riešenie. Tu som vám ich vymenoval päť.
Ideme k šiestemu racionálnemu riešeniu. Vymenili sme profesora Jahnátka, čo teda bol čistý fail. Opakujem, keď bude mimoriadne schôdza, tak vám tu hodinu dvadsať budem rozprávať, čo všetko ten pán profesor Jahnátek tam napáchal a čo všetko po ňom musí Andrej Juris opravovať.
Po siedme. Vysporiadanie sa so Žigovym dlhom voči distribučným spoločnostiam vo výške 360 mil. Tutok sa mladý muž ozýval, že ten dlh nemal uznať a podobne. No vy nemáte páru, o čom hovoríte. A neviem, či má zmysel na to reagovať. Ale každopádne nám toto pán Žiga zanechal. Škoda, že tu nesedí, ale spýtajte sa ho, že ako to bolo naozaj. To je vec, ktorú sme museli riešiť. A ja vám poviem, ako vznikla, ak vás to teda zaujíma počúvať.
TPS-ka bola nastavená strašene vysoko, ale stále to nestačilo na to, aby to vedelo kryť tie nehorázne zmluvy z tej fotovoltaiky a tie dotácie do uhlia, z ktorých teda podľa výpovede očitej svedkyne boli balené úplatky do alobalu pre pána Fica, tak stále to nestačilo. Takto to robili. Už nemali odvahu zvýšiť TPS-ku, tak to robili na dlh. Robili to na dlh, však to niekedy niekto nejak uprace a nechali to nám a s týmto sme sa vysporiadali. Čiže to je po siedme, čo my sme spravili. To je siedmy krok, ktorý vám teraz menujem. My sme sa s týmto dlhom vysporiadali. Hovoril o tom už premiér.
Po ôsme. Čo som už spravil ja napríklad, v auguste som sa stretol so šéfom Gazpromu. Mal som rokovanie s Alexejom Millerom. Takisto a, samozrejme, sa to týkalo plynu a bezpečnosti dodávok. Takisto som v pravidelnom kontakte s naším eurokomisárom Marošom Šefčovičom. A čo sa podarilo taký drobný úspech. Predvčerom sa komisárka, teda predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen vyjadrila, že do energetického mixu do budúcna patrí aj nukleárna energia a jadrová energia. Toto je veľmi dôležité pre Slovensko, lebo sa snažíme, pán Šefčovič je v tomto naozaj nápomocný, snažíme sa docieliť, aby elektrina zo slovenských atómiek alebo všeobecne z atómiek bola uznaná ako nizkokarbónový, teda nízko, zdroj nízkeho CO2. Toto je po ôsme.
Po deviate, čo sme urobili. Prijali sme vyše konkrétnych desať, prijali sme vyše desať konkrétnych opatrení na to, aby sme dostali Mochovce do funkčného stavu. To akože tiež čistý disaster. Ale ako som sa už minule vyjadril, toto je vina skôr talianskych partnerov. My teda sme spravili to, že ako prvé sme odmietli podpísať tzv. waiver. Tzv. waiver, z ktorého vám teraz chcem prečítať, a síce bod 2.1., ktorý podpísal váš nominant, minister hospodárstva a môj predchodca Peter Žiga, v bode 2.1. sa píše: "Ministerstvo sa neodvolateľne vzdáva akéhokoľvek známeho a neznámeho práva nároku postupu alebo opravného prostriedku voči spoločnostiam ENEL." No tak akože ťažko potom môžte od niekoho niečo vymôcť, keď sa vopred všetkého vzdáte. S týmto som poslal, lebo to malo nejakú časovú obmedzenosť, s týmto som poslal spoločníkov z Enelu do teplých krajín. Odmietol som im to podpísať. Už minule som tu o tom hovoril, pán Žiga na to namietal, že ale v bode ďalšom, v bode dva je napísané, že to je podmienené iba podmienkou, že bude dodaná, že bude dodržaná lehota a tá nebola a že to neplatí. Ale to nie je pravda, lebo máme tu potom ešte ďalší bod, kde sa píše, že lehota sa predlžuje o dobu predlženia a už to ide o nejakých omáčok. Skrátka, toto svinstvo by som ja v živote nepodpísal. Toto je na kriminál, čo vám váš nominant Žiga podpísal v energetike. Toto páchalo zlo, lebo, samozrejme, ENEL kam by sa ponáhľal, čo by sa snažili. A preto sa aj stalo, že toho neschopného projektového manažéra, volá sa pán Morejon, neviem, či vám to meno vôbec niečo hovorí, tak toho sme vypoklonkovali zo Slovenských elektrární až my.
Takisto sme prihlásili ministerstvo hospodárstva u Národnej kriminálnej agentúry ako poškodeného. To sa vôbec dovtedy nestalo. Ste sa tvárili, však nič, jasné, tuná unikajú Slovenskej republike desiatky, stovky miliónov eur, meškáme, predraženie o miliardy. A však a čo, prečo by mala byť Slovenská republika poškodená. Takto ste vy hájili národnoštátne záujmy, o ktorých ste stále rozprávali. No a my o nich síce menej rozprávame, ale viac robíme. A hovorím vám, že my sme prihlásili ministerstvo hospodárstva ako poškodeného. Čo je úplná samozrejmosť. Ale vy ste to nespravili.
Vydupali sme si nezávislý audit. Renovovaná medzinárodná spoločnosť McKinsey robí v elektrárňach nezávislý audit. A osobne sme kontrolovali nedostatky. Ja som lozil po atómke. Mám technické vzdelanie na rozdiel od vás. Ja som si to bol všetko obzrieť, všetko som chcel vidieť, aby som vedel posúdiť, že kedy to asi bude. A myslím si, že sme na dobrej ceste, lebo zrovna včera boli zamietnuté posledné námietky Global 2000, to sú tí ľudia z Rakúska, ktorí to celé chceli zbrzdiť. A ďalší príklad, ktorý ešte uvediem, že štát má v elektrárňach silné zastúpenie, napríklad bývalého guvernéra Národnej banky Ivana Šramka. To bolo po deviate, čo sme urobili. Vy, počúvajte, nepredložil jeden jediný, jedno jediné racionálne riešenie. Tak vymenoval som ich deväť.
Po desiate. Nechali sme spraviť stres test. Stres test znamená, že ten, kto je kľúčový hráč, v tomto prípade SPP distribúcia, si dá na kopu, si vyžiada všetky zmluvy, ktoré na trhu existujú, a simuluje vývoj cez zimu. Výsledky stres testu sú nasledovné: Ak bude zima taká, aký je priemer z posledných 20 rokov, tak plynu je dostatok aj so slušnou rezervou. Ak bude najtuhšia zima, aká bola za posledných dvadsať rokov, tak plynu bude chýbať osem alebo deväť dní na konci februára. A toto budeme riešiť tak, že najväčší spotrebitelia plynu, to je Duslo, Slovnaft a Malženice, o niečo znížia túto svoju spotrebu, lebo tá je naozaj gigantická. A ak bude tá zima naozaj najtuhšia za posledných dvadsať rokov, tak urobíme na osem - deväť dní takéto opatrenie. Výsledok je, že bude plynu dostatok. Toto je kľúčové. Dôležitejšie ako cena je, aby ten plyn tu fyzicky bol a je tu. Zásobníky plynu sú naplnené na 74 %. To ste tu hovorili minule, pán Fico. Ste mi tu vyčítali, že iba 74 %. Som hovoril, ježíš, aspoň sa nestrápňujte. Totiž, čo by sme mali vedieť, keď už o tom rozprávate, je to, že za posledných dvanásť rokov stúpla kapacita zásobníkov. Stúpla tak, že vedia, teda tie zásobníky to nie sú, že nejako umelo robené nádrže, to sú bývalé ložiská plynu, ktoré sa spätne natlakujú. No tak skrátka vedia to lepšie natlakovať. Takže asi o 20 % stúpla kapacita zásobníkov. To znamená, že keď dnes máme 74 %, tak je to ako takmer 90 spred, spred 10 - 12 rokov. Čiže plynu je dostatok a stres test to preukázal. To bolo po desiate.
Po jedenáste. Skrachovala nám do tohto všetkého Slovakia Energy. Trinásť rokov tu zarábali a akonáhle sa im prestalo dariť, tak z trhu zdúchli. No a tu sme naozaj konali. Postarali sme o všetkých 200-tisíc zákazníkov. Všetci mohli prejsť do iných existujúcich firiem, najmä do SPP. Rozvodné závody, ktoré najprv trucovali, tak pristúpili k tomu, že týmto zákazníkov zo Slovakia Energy ponúkajú tiež ceny, energiu za ceny, ktoré majú v cenníku. Toto je výsledok, toto je výsledok opakovaného, miestami náročného vyjednávania. Toto sme spravili. Slovakia Energy sme, myslím si, že poctivo vyriešili. To, čo oni urobili, nebolo len nekorektné a nemorálne, ale bolo to aj protizákonné. A preto tu oznamujem, že druhé trestné oznámenie, ktoré podávam, je na manažérov Slovakia Energy, lebo to, čo spravili, tomu sa hovorí svinstvo. Takže takto sme konali, pán Fico, to bol desiaty bod, jedenásty, prepáčte.
Dvanásty. Zavádzame pásmovú tarifu za prevádzku systému. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.) Prepáčte, kolegovia zo SMER-u, vy ste chceli vedieť, čo všetko som urobil, snažím sa vám to tu vypočítať. Keby ste mi venovali trošku pozornosti, ďakujem vám.
Takže po dvanáste, zavádzame pásmovú tarifu za prevádzku systému. To je to, čo pred chvíľkou pán Fico kritizoval, že už v nedeľu som povedal, že to bude v pondelok. Je to na webe. Dnes, keď si pozriete, išlo to médiám, každopádne je to na webe. Tak a teraz otázka je: Z čoho pozostáva tá tzv. pásmová TPS? Ide o to, že v závislosti od odobratého množstva sa znižuje cena. Toto vykrývame zo zdrojov, ktoré sme ušetrili. Tam nebudem zachádzať, lebo by to bolo na dlhšie, spomeniem len jeden. Ale každopádne najväčším priemyselný odberateľom poskytneme 100 % zľavu. Už od 1 GW zľava bude, od jednej gigawatt hodiny ročného odberu bude zľava 60 alebo viac percent. Dnes to bolo predstavené na verejnú diskusiu. Dúfam, že sa tam zapojíte odbornými návrhmi a poviete tam niečo k veci. A navrhnete možno zlepšenie, radi prijmeme. Toto, samozrejme, bude platiť od 1. januára, preto my nie sme pod nejakým veľkým tlakom. Všetko je to včas pripravené, prerátané, ale bude takáto TPS a poviem vám, pán Fico, prečo to nebolo zverejnené včera, napriek tomu, že som avizoval v nedeľu v debate s pánom Kamenickým. Dôvod bol ten, že sme to chceli najprv, ja som to chcel prerokovať najprv so sociálnymi partnermi na tripartite a tam si myslím, že, že to celkom dobre prijali. Preto to bolo zverejnené dnes. Ja mám tunák tú prezentáciu, ktorú vám dávam rád k dispozícii. To bolo teda dvanáste opatrenie.
Trináste, čo sme spravili. Dohodli sme forward na predaj elektriny z OZE. Totiž tá elektrina nie je drahá, len keď ju nakupujeme, ale aj keď ju predávame. Aby ste vedeli, tie fotovoltaické články, čo tak draho sa vykupuje tá elektrina, tak toto celé organizuje SPP. A SPP to potom predáva na trhu. SPP ale môže aj to spraviť, keď je elektrina práve vysoká, že to forwardne, že túto cenu zahedžuje. To znamená, teraz sú ceny vysoké a teraz predala SPP, predá do konca roku prakticky celú budúcoročnú, možno aj tú ďalšoročnú produkciu a to vlastne bude znamenať, že sa tam ďalších niekoľko desiatok miliónov ušetrí alebo teda získa, ktoré použijeme na zníženie tej pásmovej TPS.
Po štrnáste. Otvoril som jednania s akcionármi SE (Slovenských elektrární). Stretol som sa s dvojkou Enelu, pán Simone Mori. V krátkej dobe sa stretnem aj so zástupcami EPH a stretol som sa už aj s generálnym riaditeľom Slovenských elektrární. Ideme spraviť to, preto lebo problém nie je budúci rok, aj keď vy to strašne nafukujete, ale problém nie je budúci rok. Problém bude 2023. Dnes si musíme klásť otázku - Čo budeme robiť s domácnosťami v roku 2023? No a tam ideme robiť to, že elektrárne na budúci rok majú všetko predané, čo vyprodukujú, dokonca o niečo viac, ale 2023 majú ešte nejakých 12 TWh voľných. Všetky domácnosti na Slovensku spotrebujú päť. A ideme urobiť také, že option and cap. To znamená, ideme zastropovať cenu, ktorú budeme, ktorú ale nemusíme nutne využiť. Ak teda cena bude stúpať ďalej, tak postaráme sa o to, aby ten nárast, ktorý tam asi bude, tomu jednoducho my sa neubránime svetovému alebo európskemu trhu. Ale ako som hovoril, vieme to zmierniť. A na tom robíme dnes, aby sme, aby sme mali nejaký strop primeraný na rok ´23. To bude problém. To bolo po štrnáste.
Po pätnáste. Rokujem s mojím kolegom, práve (rečník sa obzerá), ale je tu, s mojím kolegom Jánom Budajom o tom, že z envirofondu sa viac peňazí bude vracať do priemyslu, aby nám neodchádzali firmy, ktoré sú energeticky náročné. Prebiehajú ešte aj ďalšie rokovania, ale tie tu nebudem konkretizovať. Každopádne, snažíme sa o to, aby sme kompenzovali tieto zvýšené náklady priemyslu, preto lebo domácnosti máme celkom pozichrované. Pri plyne domácnosť bude musieť vynaložiť menej z priemerného zárobku, ako to bolo pred rokom. Pri elektrine bude nárast, ako som hovoril, 3 až 4 eurá mesačne. To ma mrzí. Nevieme viac urobiť, ale omnoho dôležitejšie ako toto sú pevné spoľahlivé bezpečné pracovné miesta. O toto sa musíme starať. A preto aj s Jánom Budajom rokujeme o tom, lebo uňho je envirofond, ako vieme vykompenzovať tie energeticky náročné podniky. To bolo po pätnáste, pán Fico, pätnásť vecí som vám uviedol. Pätnásť krokov, ktoré sme spravili a vy napíšete, že teda nepredstavil jedno jediné racionálne riešenie. Dobre.
Ja vám ďakujem pekne za pozornosť a skončil som. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.9.2021 14:59 - 15:08 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobrý deň prajem, dámy a páni, a ďakujem aj za túto otázku. Som rád, že mám možnosť priamo informovať poslancov Národnej rady. Je to predsa len vec národného záujmu a významná udalosť.
Týmito prípravami sa zaoberáme už vyše roka. Ten tím, ktorý to robí pod vedením komisárky pre Expo Miroslavy Valovičovej, je štvorčlenný a odviedli kus veľkej roboty. No a všetko to smerovalo k tomu, že 25. septembra budú odovzdané priestory. A tento termín bol až na tretíkrát, trikrát nám dodávateľ stavby posunul tento odovzdávací termín, a ja teda keď som sa napríklad snažil urgovať priamo ministerku pre Expo, tak, tak ma vždy ukľudnila, že však dobre, 25. 9. bude odovzdané, budú priestory odovzdané, teda pavilón. No a tým pádom až 25. 9., keď sa ukázalo, že naozaj to tak nie je, že sa to nestíha, tak začala tomu aj ona osobne venovať. Bola na našom stánku za posledných, teda za posledné tri dni asi štyrikrát a naposledy dnes, komunikujem s ňou priamo. Dnes máme 30. september, zajtra začína oficiálne výstava Expo.
Nedokončených je možno že 30 takýchto pavilónov. Sú pavilóny, ktoré sú v omnoho horšom stave ako ten náš. Ten náš pavilón je taký, že prízemie je komplet hotové. Tu by som si len dovolil ukázať, toto je jeden z tých hlavných exponátov, takto to vyzerá. (Rečník zobral do ruky obrázok, ukazujúc ho plénu.) Dám to potom tomu, koho to bude zaujímať. To auto, je to na vodíkový pohon. Prízemie je kompletne hotové. Bude od... bude spojazdnené, teda odovzdané dnes a zajtra tam môžu už naši ľudia dorobiť, dokončiť tie exponáty. Oni to už robia teraz, ale zajtra to vedia dokončiť úplne. A máme... to je piatok a máme pred sebou ešte sobotu a nedeľu, kedy bude dokončené prvé a druhé podlažie.
V pondelok budeme mať v tomto pavilóne prviu... prvú udalosť, to je, to bude taká high level konferencia k životnému prostrediu, a preto v nedeľu alebo možno už v sobotu, to ešte nie je stanovené, letím do Dubaja aj s Jánom Budajom, s naším mini... s vaším ministrom (povedané so smiechom) životného prostredia, čiže ten pavilón bude od pondelku riadne sprevádzkovaný. Znamená, máme 48 hodín meškanie.
Čo sa teraz týka otváracieho ceremoniálu, to sa tak patrilo byť, ale to neznamená, že to musí byť prvá udalosť, a tam sme si povedali, že už nech sa to aj všetko tak trošku zabehne. Aj preto, lebo na otvárací ceremoniál chceme pozvať aj tú pani ministerku dubajskú, ktorá to má na starosť. Dúfam, že premiér, náš premiér si nájde čas tam ísť, možno predseda parlamentu a tak ďalej, a preto momentálne to vidím na deň 15. október. Ale to je len samotný ceremoniál, ktorý bude spojený tiež s nejakými ďalšími aktivitami. Ten pavilón bude fungovať od pondelku.
Ak dovolia kolegovia, ešte by som v krátkosti dva obrázky ukázal. Budeme tam mať... Môžem tú poslednú minútu ešte? (Reakcia z pléna.) Takúto, toto mi poslala naša komisárka, ktorá už je v Dubaji. Odfotila, ja som to tu vytlačil, to tak funguje dnes, hej. (Povedané so smiechom a ruch v sále). Toto bude jedna obrovská LCD stena. Pre zaujímavosť, jeden z partnerov, s ktorým to robíme je z Prešova, firma LEJART a vyrábajú LCD steny v najmenšom rozlíšení na svete. To ja som vôbec nevedel. Bežné 0,9 mm, úplne že top, čo sa teraz vyrába, je 0,5, oni vedia robiť 0,3 mm a ten obraz je, samozrejme, že výrazne ostrejší a dá sa k nemu úplne priblížiť. My tam budeme mať stenu, ktorá bude 8 m široká, to si treba predstaviť ako, ako obrovskú telku, hej. Už je to takmer nainštalované, keďže vy ste sa pýtali, ja by som tie fotky rád potom aj odovzdal. Tá je takmer hotová a vyzerá to veľmi dobre.
Napriek tomu je tam miliarda drobných problémov. Čas mi vypršal. Ale rád vám potom o tom porozprávam. Myslím si, že takmer všetky budú odstránené a od pondelku úplne normálne fungujeme s tým spomínaným 48-hodinovým meškaním.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.9.2021 16:29 - 16:30 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, tak ja som sa, keď som sa pripravoval na tento dnešný veľký deň, tak mal som v pláne teda najprv povedať o tom, že o tých dôvodoch, prečo sme pri tej cene regulácií tam, kde sme, o tom, čo sa udialo doteraz. Potom som chcel hovoriť teda, čo sme my podnikli, k tomu som sa ešte dostal a potom, lebo ja som totiž nevedel, že mám len dvadsať minút tunák dovolených rečniť, a potom som teda ... (pozn. red.: rýchlo vyslovené) presvedčený, že teda aspoň štipka veľkorys... veľkorysosti vo vás sa nájde, že ma necháte dorozprávať to, čo ste chceli počuť odo mňa.
A chcel som teda pokračovať tým, že čo budeme, čo budeme robiť a konkrétne aj k tým cenám, ale jednoducho to ste nedokázali sa tu prekonať, páni, tak si rozmyslite teda, či chcete počuť, potom, prosím vás, dajte mi ešte ďalších dvadsať minút a ja budem rád pokračovať, alebo nechcete počuť. Ale nemôžte mi že aj nedovoliť, aj vyčítať.
No a zvyšnú minútu teda sa budem venovať, pán Blaha, vám, lebo ako vy dokážete neuveriteľne posplietať a naklamať. Ale jedna veta, čo ste povedali, že starám sa o kšefty nadnárodných korporácií. V 2015. roku, ako tá privatizácia, to bola katastrofa, bez debaty. Ja som s tým nemal nič do činenia, nič, nie. To, že som robil Ivanovi Miklošovi poradcu pre oblasť daní, neznamená, že som akokoľvek zasahoval do akejkoľvek privatizácie. A, ale v 2015. roku mal Robert Fico možnosť nebyť posluhovačom nadnárodných korporácií. Nemusel napríklad súhlasiť s miliardovým preceňovaním majetku v SPP z 2 na 4 mld. Nemusel súhlasiť s nekonečne veľkým vyplatením mimoriadnych dividend vo výške asi 3 mld. za niekoľko málo rokov, z čoho vlastne splatil kupca tú cenu. Ale tomu vy nechápete, to je problém!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.9.2021 15:51 - 16:11 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
No, som sa len pýtal, lebo som zaskočený, že kde je navrhovateľ... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár Boris, predseda NR SR
Je, je. Pán minister, pán minister, má na to právo, nakoľko sme tu mali minule spor a ten spor, bohužiaľ, teda bohudík prehrala strana SMER a dostali sme ich presne na tom mieste, kde sedí Robert Fico, takže teraz mu to nemôžeme vyčítať, môže tam sedieť.
Nech sa páči, máte slovo.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
(Smiech rečníka.) Ja som sa len pýtal, začnem tými dôležitými otázkami, pán Fico, ktoré vás najviac zamestnávajú.
Stredná škola a moje maturitné vysvedčenie, tak ja som maturoval v roku 1987 na Technickom gymnáziu vo Pfortzheime, po troch rokoch a vysvedčenie, nemám také dobré známky ako vy, vy ste boli úplne že jedničkár. Ja nie, ja som to tak optimalizoval, učil som sa to, čo som sa naozaj učiť mal a nebiflil som sa zbytočne. A príležitostne to vysvedčenie vám okopírujem a donesiem. Mám z neho aj úradný preklad, ktorý som potreboval, keď som išiel študovať na výšku.
Pani Plačková vás trápi, no ju som stretol, v podstate bola tam jediná spolupráca asi pred dvomi rokmi, ak je pravda to, čo sa jej vyčíta, resp. z čoho je obvinená, tak padni, komu padni a patrí tam, kde všetci ostatní, ktorí dílujú s drogami. Inak nemá strana SaS žiadne ďalšie väzby s pani alebo so, s pani Plačkovou.
Pavilón v Dubaji, áno, je pravda, 25. septembra, to je dva dozadu, malo byť odovzdanie tohto pavilónu a vyzerá to tak, že odovzdanie bude pozajtra, čiže meškajú asi päť alebo šesť dní. No, bohužiaľ, také sa stáva, je to mimo našej moci, my sme všetko urobili, čo sa z našej strany urobiť dalo. Ale, áno, došlo tam k meškaniu. Sme asi jedna možno zo štyridsiatich krajín, kde k meškaniu došlo.
No, teraz poďme už k tomu, jaj, nie, ešte tu mám dve veci.
Koalícia je ako maďarský guláš. Neviem, či ste hovorili o našej, ale ja mám pripomeniem tú vašu poslednú a tam ste mali Bugára a Danka. No, to bola už len veľmi homogénna kôpka.
A teraz teda k tomu plynu. 76 % máme v zásobníkoch, toto číslo sedí, konkrétne to predstavuje 6,25 mil. MWh, k tomu má SPP, to je, to je iba SPP tá štátna, podnik, ktorý na 100 % patrí štátu. SPP distribúcia má ďalších 5,8 MWh, 5,8 mil. MWh a plus ešte 1,5 mil. MWh sa nachádza v zásobníkoch, ktoré na pokyn ministra môžu byť kvázi zadržané, že musia byť použité na Slovensku. Dokopy je to asi 13, a toto je skutočná fyzická zásoba na území Slovenska, ktorá postačí na sto dní, na sto dní priemernej zimy.
Ale toto platí len vtedy, keby ten plyn okamžite prestal tiecť. No samozrejme, že priteká, priteká v takom množstve, v akým, v akým, v akom bol zazmluvnený. A jedna z tých vecí, ktoré sme urobili, keď sa už pýtate, čo teda my robíme, tak komunikujeme s dodávateľom plynu, so spoločnosťou Gazprom, kde nám potvrdili, že všetky zmluvné záväzky budú dodržané. Ja som sa so šéfom Gazpromu stretol prednedávnom, s pánom Alexom Müllerom. Myslím, že mali sme konštruktívny rozhovor, kde teda tiež mi bolo potvrdené, že ruská strana svoje záväzky dodrží.
To, čo sa v Európe deje, je znižovanie ponuky a ja osobne si myslím, že súvisí to najmä s Nord Stream 2. Predsa len, keď zainvestujete do 2,5-tisíc kilometrov dlhej rúry a dokončíte to, tak už nejaký papier, nejaké povolenie hádam na tomto nestroskotá.
Určite viete, pán Fico, že nórska spoločnosť, neviem presne jej meno, ktorá mala certifikovať ten plynovod, odskočila pod hrozbou sankcií zo strany USA. Tak teraz sa to o to naťahuje a to, čo spravila ruská strana, je, že škrtí dodávky do západnej Európy, ale robí najmä cez plynovod Jamal, nie cez ten, ktorý ide cez územie Slovenska, a Nord Stream aj v prvom rade konkuruje plynovodu Jamal. To po prvé.
Po druhé, situácia v Nemecku je tá, že odstavujú atómové elektrárne a zároveň budú musieť čoskoro začať odstavovať uhoľné elektrárne kvôli CO2, CO2 emisiám. To znamená, že v Nemecku výrazne vzrastie dopyt po plyne a toto uživí možno celý Nord Stream 2, neviem teraz tie presne, resp. nechcem hovoriť presné čísla, ľahko sa hádže miliardami kubíkov, ale v zásade Nord Stream bude kryť dodatočný dopyt Nemecka po energii preto, lebo atómovú energiu si zakázali sami a uhoľné elektrárne im zakáže čoskoro Európska únia. Nord Stream preto nie je priamym ohrozením Slovenska a toto je aj zmluvne podchytené, dobre ste povedali, do roku 2028, ale sú tam ešte aj ďalšie zmluvy, ktoré majú zabezpečiť to, že to, čo cez Slovensko tečie, bude tiecť naďalej. Áno, je možné, že príde k nejakým výpadkom na dividendách, ale určite tieto dividendy neklesnú na nulu.
K samotným cenám energií chcel by som teda začať tým, že prečo vlastne energie stúpajú a je tu niekoľko faktorov.
Prvý faktor je, to som už spomínal, Nemecko odstavilo svoje atómové elektrárne. Ešte im beží posledných šesť, tri budú odstavené koncom tohto roka a úplne posledné tri budú odstavené koncom budúceho roku. Ja nerozumiem takto medzi nami, ako súdni ľudia dokážu prijať takéto šialené rozhodnutie, pričom koncom roka budú odstavovať atómky, ktoré išli do siete v ´89. roku. To sú, to sú prakticky zánovné. My tu dobudovávame Mochovce z osemdesiateho neviem koľkáteho, určite staršie Mochovce ideme spustiť, oni idú mladšie elektrárne, Neckarsumwest 2 napríklad, idú odstavovať. To je, to je jednoducho šialené. Myslia si, že všetko nahradia slnkom a vetrom, ale nenahradia, lebo to slnko si svieti len cez deň a vietor si fúka, kedy chce.
Druhý faktor je, že sa prestalo investovať do elektrární, ktoré by mohli tie atómky nahradiť, napríklad do plynových elektrární alebo do, do iných takýchto zdrojov, geotermálnych možno a tak ďalej, aj to znamená celkový, celkové zníženie ponuky elektrickej energie. No a to znamená nárast cien.
A ďalší silný argument je škrtenie CO2 povoleniek. CO2 povolenky, to si treba predstaviť ako nejakú menu, ako euro, proste papieriky, je to kryté nejakým súborom pravidiel, ničím iným a Európska únia povedala, vymýšľa stále nové a nové veci, ako tie CO2 povolenky predražovať.
Však vy si určite dobre pamätáte, že to nič nestálo, jak sa s tým dalo výborne kšeftovať. Počiatek o tom tiež vedel a to máme aj zaznamenané, no a toto skončilo, lebo tie CO2 povolenky sú jednoducho veľmi drahé. Sú drahé preto, lebo to množstvo povoleniek, ktoré Európska únia dá zadarmo priemyselným podnikom, ona rok čo rok znižuje, škrtí toto množstvo. A navyše sa stalo to, že tieto systémy toho obchodovania CO2 povoleniek, je ich viacero vo svete, ale tu v EÚ sa už smú používať iba tie európske, to tiež pôsobí na cenu a ženie cenu CO2 povoleniek hore a to, samozrejme, ženie hore cenu elektriny.
Ďalší faktor, ktorý zvyšuje cenu elektriny, je zvýšený dopyt, to je oživenie ekonomiky od ekonomiky po COVID-e, to by bolo normálne bývalo, ale teraz je to zosilnené tými ďalšími faktormi, ktoré som spomínal.
Toto je len jedna cena, toto je len jedna zložka tej ceny. To je tzv. silová zložka ceny, ten samotný prúd. A potom je tu ešte aj distribúcia. Medzičasom náklady na distribúciu sú tak vysoké ako samotný prúd, približne pol na pol a to je spôsobené najmä jedným faktorom a ten sa volá tarifa za prevádzku systému.
Dovoľte mi k tomuto povedať pár slov preto, lebo to považujem za veľmi dôležité. Tarifa za prevádzku systému dnes je jedna z najvyšších v Európe, 23 eur aj 70 centov. Ale ešte jednu dekádu dozadu to bolo že 2 eurá 70, 5 eur, to boli také pomerne smiešne sumy. Ale potom nastúpili ľudia, ako napríklad pán Brhel.
Čo sa vlastne stalo vtedy v tom roku 2009? Stalo sa to, že vláda Roberta Fica si povedala, my chceme fotovoltaiku. To znie pekne, veď kto by to nechcel? OZE, obnoviteľné zdroje energie, fajn. V tom čase stála 1 MWh elektrickej energie 40 až 50 eur. Za túto sumu nebolo možné prevádzkovať fotovoltaickú elektráreň, tak vláda povedala, my to budeme regulovať, my ponúkneme viac. To je aj pochopiteľné. Namiesto 50 eur možnože by dostal 100 taký prevádzkovateľ, alebo 200. Ale to bolo málo. Lepšie sa kradne zo 400 ako z 200.
Čiže vláda Roberta Fica prisľúbila na nejaké množstvo výkonu výkupné ceny 430 eur za 1 MWh, 430 v čase, keď elektrina stále 40 až 50 eur, 430. Na obrovský výkon 120 MW išlo iba cez jeden víkend. Robil to SEPS, štátna firma, ktorá toto mala na starosti. To obchodovanie bolo možné, teda do toho systému bolo možné sa prihlásiť iba medzi 27. novembrom a 3. decembrom, len týchto pár dní. Taký typický nástenkový tender, však jak sa vtedy bežne kradlo, hej. No, kto sa prihlásil? Kto sa prihlásil napríklad na týchto 120 MWh? Nájdeme tam pána Ladislava Lazara, toť generálneho sekretára SMER-u, nájdeme tam Romana Šipoša, dlhoročného najbližšieho spolupracovníka pána Fica. A nájdeme tam ešte aj Antonína Vadalu. Toho asi poznáte. To je ten mafián z východu, ktorý mal tú kamošku, mali spoločnú kamošku s pánom Ficom, Máriu Troškovú.
Takíto ľudia získali desiatky megawatthodín výkonu, potrebovali to už len niekde do poľa postaviť a, bum-bác, 430 eur za každú MWh, v čase, keď elektrina stála 40 až 50. Kto to zaplatil? No zaplatili to ľudia preto, lebo vláda povedala, tieto náklady, ktoré tu máme, ten rozdiel medzi tými 50 a 430 eurami na 1 MWh, tie premietneme do tej tarify za prevádzku systému. To znie múdro, tomu bežný volič SMER-u nemá šancu rozumieť. TPS-ka, však jasné, TPS-ka je najvyššia v Európe, takmer 27 eur. No a toto im garantovali, že nie že vtedy na rok, na päť, nie, na pätnásť, do roku 2024.
No tak, prosím vás pekne, nedivte sa, pán Fico, keď ja poviem, že TPS-ka je dnes vysoká, lebo Fico. A keď vy dojdete, čo ste za rok a pol spravili? No my za rok a pol, keď tu narazíme na takéto zmluvy, ešte som dlho neskončil, tak my môžme len robiť rozumné rozhodnutia do budúcna. My to nevieme okamžite zmeniť a vy to veľmi dobre viete.
Čiže, áno, to, že máme vysokú TPS-ku, dôvod je, lebo Fico. A to neberte to ako urážku ani ako nadávku. Ale to je fakt! Keby nebolo vašich katastrofálnych rozhodnutí, tak toto sme tu dnes nemuseli mať. Samozrejme, ani pán Brhel by, by toľko nezarobil, ale zase možnože by nesedel v base, i keď tam sedí kvôli mýtnemu tendru, ale to tu nechcem otvárať, to tiež viete, o čo tam išlo.
No, tá TPS-ka nestúpala ale len kvôli tomuto. TPS-ka stúpala aj kvôli tomu, že sme si povedali, budeme pekne ťažiť ďalej uhlie. Tak na jednej strane sa vláda zaviaže, aj vaša vláda to bola, k znižovaniu CO2, to je teraz akože veľká móda. Najprv to bolo 30 %, to bolo potom málo, tak 40, aj to bolo málo, dnes už máme 50, 50 či 55 dokonca zníženie CO2 a zároveň platíme rok čo rok peniaze, aby sa mohlo ťažiť uhlie. Tak, tak ja nerozumiem tomuto, ktorý mozog toto vymyslel, ale je to jednoducho šialené. Je to šialené platiť, a to nie je že päť korún. To je 120 mil. ročne, čo ide na ťažbu uhlia.
Pôvodne to bolo tak, že to sa tak robilo, že každé dva roky sa to nejak predĺžilo. My sme do toho začali búšiť. (Rečník prstom pravej ruky pobúchal po rečníckom pulte.) My SaS, aby sa s tým prestalo. Čo spravila vláda Roberta Fica? Prijali to rovno do roku 2030. Toto sme my zdedili. Do roku 2030 sa musí platiť ťažba uhlia. Dotovať 120 mil. ročne. Tak sme sa obrátili na Európsku komisiu. Tá našťastie zasiahla. Podarilo sa nám to, nám SaS a Karolovi Galekovi osobitne, môjmu štátnemu tajomníkovi, sa to podarilo znížiť (rečník ľavou rukou pobúchal po rečníckom pulte) na rok 2023. To je celkom dobrý úspech, ale, no v tomto momente nespravíme s vysokou cenou TPS-ky nič. A toto rovnako dobre viete, pán Fico.
Čiže výsledok je taký, že vďaka vašim – vašim –rozhodnutiam sa udialo za posledné roky toto. Z 2 eurá 70 eur, potom 5 eur to išlo až na 27 za každú jednu jedinú megawatthodinu. No áno, potom idú tie ceny elektrickej energie hore, keď urobíte vy takéto rozhodnutia, keď toto dopustíte. Ako ja nechápem vašu, vašu takú tú morálnu odvahu sem ísť o tom rečniť. Môže to byť len definitívna istota, že vaši voliči aj tak nerozumejú tomu, čo hovoríte vy a čo hovorím ja.
Realita je však taká, že ani tá obrovská TPS-ka za 27 eur nestačila na tieto zlodejstvá. Nestačila! A ešte tam vznikal tzv. historický dlh. Tiež nie 5 korún, 360 miliónov. To my sme to zdedili, tuto pán Žiga veľmi dobre vie, čo sa stalo v posledných dňoch jeho ministrovania. Tak sme zdedili 360 mil. historický dlh. Aj s ním sa musíme vysporiadať. A to robíme. Ale nejde to zo dňa na deň. Nejde to ani za rok a pol. Nejde.
Preto ešte raz by som chcel zdôrazniť, že lebo Fico v tomto momente, v tejto situácii je plne namieste. Vy ste nám tu nechali fatálne, katastrofálne rozhodnutia.
No a teraz chcem prejsť k tomu, že čo takého naša vláda urobila, lebo vy ste sa tu nechali počuť, že sme neurobili nič. No, tak ja vám poviem, čo sme urobili.
Ako prvé sme začali dávať do poriadku atómovú elektráreň Mochovce. To a to som už minule tu hovoril v Národnej rade, aj ste tam sedeli, kde sedíte teraz, pán Fico, čiže možnože si budete pamätať. Ten dezolátny stav v Mochovciach, to nebola priamo vaša vina, ale vina talianskych manažérov, ktorí, keď nastúpili, prvé čo spravili, zrušili generálneho dodávateľa stavby. Dosadili si nejakú Enel Produzione, že však oni to spravia. Lenže vy ste ich mali kontrolovať. Ale vy ste ich nekontrolovali. Namiesto toho, aby ste ich kontrolovali, im podpísal minister hospodárstva, tu prítomný pán Žiga, tzv. waiver.
Dovoľte mi z neho odcitovať jednu vetu. Tá veta znie, je to waiver, teda dohoda medzi Enelom a medzi slovenskou stranou, a veta znie: „Ministerstvo hospodárstva sa neodvolateľne vzdáva akéhokoľvek známeho a neznámeho práva, nároku, postupu alebo opravného prostriedku voči spoločnostiam Enel, SPH a Slovenské elektrárne.“
Tak akože (zasmiatie sa rečníka) to takto ste zastupovali práva štátu? Takto, pán Fico a pán Žiga? Toto? Tak, že sa vzdáte všetkých vašich nárokov?
No tak potom jasné, si tam bačovali. Preto to aj skúma dnes NAKA a, takto úprimne medzi nami, som prekvapený, že tam už zatiaľ ešte nikoho odtiaľ neodviedli.
Čiže ako prvé my sme naozaj začali poctivo vykonávať štátny dohľad nielen v Slovenských elektrárňach, kde sme napríklad si vynútili výmenu toho totálne neschopného projektového manažéra Morejona, to je, ten tam, ešte od vás zdedili, a ďalších x opatrení. Dnes je situácia taká, že generálny riaditeľ Slovenských elektrární tam chodí každý týždeň osobne na inšpekciu, lebo sme to žiadali. Tak to sme spravili.
Ja osobne som bol v Mochovciach tak, že som si zobral správu zo SIS-ky, kde bolo vymenovaných 19 problémov, a som tam strávil štyri hodiny s technikom. Nie so šéfom, s technikom. Museli mi každú jednu vec ukázať. Ja mám technické vzdelanie, to uvidíte z môjho maturitného vysvedčenia.
Chcem poprosiť predsedajúceho, či by sa mohol spýtať, či je všeobecný súhlas, ešte že by som dostal desať minút, dámy a páni. (Nesúhlasná reakcia pléna a reakcie z pléna.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pýtam sa teda...

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Takže čo teraz?

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
... či je všeobecný súhlas, aby pán minister mohol rozprávať. (Reakcie z pléna.)

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Dobre. Ďakujem pekne, ja zas chápem... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Ešte raz sa pýtam, je všeobecný súhlas? (Nesúhlasná reakcia pléna.)

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Nie, nie, hovoria, že nie je. Sa vám to nepočúvalo dobre. Ja potom v tej faktickej dokončím, čo všetko sme urobili, lebo tých krokov je hodne. Tu sme niekoľkokrát boli s návrhmi, ktoré aj prešli, kde vy ste nehlasovali za alebo proti, alebo ste tu ani len neboli. No, tak ale to potom prečítam v ďalšom kroku.
Ďakujem pekne. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.9.2021 14:40 - 14:40 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Hlásim sa do rozpravy, aby pán poslanec Taraba mohol na mňa reagovať vo faktickej poznámke.
V podstate so všetkým súhlasím, čo ste povedali, a chcem uviesť pár drobných doplnení. Ja som nespomínal Kiu v tom mojom, pri prvom vstupe, ale BMW ako príklad, a nechcem tým povedať, že väčšina investorov, ktorí sem neprišli, je takých ako BMW. Nie. BMW je jeden do očí bijúci príklad a keby to bol iba tento jeden prípad, tak si myslím, stojí to za to prijať tento zákon, lebo to by bol naozaj obrovský investor, zrovna taký, ktorý tú dodávateľskú sieť na Slovensku by vybudovanú mal.
No a potom ste ďalej spomenuli teda, že už pomaly niet moc kde kapacít, súhlasím s vami, ale na východe je tá situácia predsa len iná. Teda nielen na východe, ale konkrétne v najmenej rozvinutých okresoch a preto aj všetky investičné stimuly, ktoré ja som predložil vláde, možnože s jednou výnimkou, išli, išli práveže na východ alebo úplne hore na Oravu alebo na, na juhovýchod. Čiže tam, kde naozaj má ešte zmysel prinášať pracovné miesta s cieľom znižovať regionálne rozdiely. No nie je pravda, že na tom východe sú len ľahké montážne práce. Je tam napríklad aj niekoľko tisíc ľudí zamestnaných ako programátori, v T-Systems, ale aj v ďalších firmách v Košiciach. Čiže tam, tam ten potenciál je aj na náročnejšie práce. Navyše to, čo dnes je nejaká ľahká montážna práca, tak o pár rokov to bude skoro programovanie tých kobotov alebo o takýchto vyslovene sofistikovaných činnostiach.
Potom ste spomenuli, že to, čo tu naozaj chýba, je vzdelanie. Áno, súhlasím s vami, sociálna práca, politológia, právo, kadečo. A potom tí ľudia jazdia taxíkmi. Čiže tam je čo robiť. Už prvú vysokú školu v Sládkovičove zrovna sa podarilo zrušiť, ale viem, že Braňo Gröhling tu má aj ďalšie plány a pokračuje, len nejde to zo dňa na deň. No a potom ste spomenuli, že teda Slovensko je len akási návnada a aby s našimi ponukami niekde dostali viac. Áno, ale deje sa to aj naopak. Zažil som tieto prípady. Čiže ono sa to tak plus-mínus vyrovná a na konci dňa rozhodujú iné, iné faktory, ako len investičné stimuly preto, lebo Európska únia stanovuje pomerne jasné stropy a keď už dajú všetci, všetci maximum, tak potom už všade má rovnako a tým pádom hrajú rolu iné faktory. A k tým iným faktorom patrí napríklad čas, ktorý tu vieme získať, a vieme ho získať aj v prípade menších investícií preto, lebo ten zákon aj znižuje sumy. No a poslednú vec. Teda sumy, čo treba preinvestovať a koľko ľudí zamestnať.
Posledné dve veci, čo chcem spomenúť. No aj tam vám dávam za pravdu, že pokiaľ tu chceme týmto nahrádzať stavebný zákon, či nie je rozumnejšie napísať nový, robí to kolega Holý. Je to veľmi ťažká vec. Čím komplexnejšia úprava, tým to trvá dlhšie, tým je aj menšia šanca, že to prejde. Tam boli no už desiatky rozporových konaní, a to sme ešte stále len vo vnútri koalície. A keď ten zákon teda už bude pustený do, do parlamentu, tak to bude ďalšia velikánska debata, ale významné zmeny takéto niečo so sebou majú, chcem vám teda len, so sebou prinášajú. Chcem vám teda len povedať, že áno, toto sa robí a napriek tomu si myslím, že táto novela zákona je dôležitá, užitočná a vrátane aj tých pozmeňujúcich návrhov, ktoré tu boli predložené.
Úplne posledná poznámka k tým prázdnym areálom. No tak, keď raz predáte firmu, keď aj predáte firme pozemok, ona si tam postaví halu, aj keď so štátnym príspevkom, tak, tak je to skrátka jej vlastníctvo. Ale SARIO prednedávnom, pár mesiacov dozadu veľmi rozsiahlym spôsobom a náročným aktualizovalo zoznam voľných kapacít, ktoré aj reálne ponúkame, je tam vyše 500 objektov. Môžete si stiahnuť aplikáciu, ktorá sa volá Industrial Parks a tam uvidíte, čo, kde, v akej rozlohe a aká plocha je disponibilná, aké je tam pripojenie elektrické, plyn, podobne. Toto všetko tam nájdete. Čiže minimálne toto sme urobili, že keď sem príde investor, tak nemusíme najprv siahodlho zisťovať, čo by malo byť preňho vhodné, ale je to pár klikov v počítači, ktorému sa, ktorými sa, ktorými je možné vyfiltrovať mu tie objekty, ktoré sú pre prípadného investora vhodné. Takže toto som chcel v krátkosti reagovať.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 28.9.2021 14:08 - 14:12 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Dobrý deň, ctení kolegovia, ctené kolegyne, som nachscípaný, ale nemám COVID. Bol som aj na jednom, aj druhom teste, tak nemusíte mať predo mnou obavu.
Dovoľte mi, prosím vás, odôvodniť a predniesť vládny návrh zákona o významných investíciách.
Cieľom tohto zákona je, cieľom tejto novely je reagovať na zmeny v trendoch prípravy významných investícií, ako aj strategických parkov. Ide najmä o tie strategické parky. Nechceme, aby sa nám v budúcnosti stalo to, čo sa nám už stalo v minulosti, keď jeden obrovský investor BMW sa, ktorý plánoval ísť do Košíc, my sme tam skončili medzi prvými dvomi lokalitami, no a nakoniec sa rozhodlo pre maďarský Debrecen. Jediný dôvod bol alebo hlavný dôvod bol, že neboli sme dostatočne rýchli. Tento zákon má nám práve túto rýchlosť dodať.
Naďalej však bude platiť to, že významnú investíciu môže vyhlásiť len vláda a v prípade strategických parkov len na návrh ministra hospodárstva. Čiže je tu akási dvojitá kontrola. Je to preto, aby náhodou nedošlo k zneužitiu. Zároveň tento návrh novely zákona o významných investíciách nanovo definuje podmienky, proces a kontrolu vydávania osvedčení o významných investíciách. Ide najmä také, o také, ktoré budú realizované v oblasti priemyselnej výroby, služieb, výskumu, vývoja, ale napríklad aj na ochranu životného prostredia. Návrh zákona ponecháva väčšinu, najmä tie osvedčené prvky, to je už spomínané schvaľovanie investície vládou a zároveň definuje proces schvaľovania žiadosti o osvedčenie o významných investíciách, ako aj kontrolu plnenia podmienok a povinností držiteľa osvedčenia o významnej investícii.
Tu by som sa chcel zastaviť. Ide o to, že ak niekto už raz takúto, takéto, takúto licenciu dostal, kde teda mu vláda potvrdila, áno, toto je významná investícia, tak chceme mať takéhoto človeka aj omnoho viac pod kontrolou a musí sa omnoho viac zodpovedať vláde, aby teda naozaj bol naplnený ten spoločenský cieľ, ktorý je vo väčšine prípadov viac alebo lepšie pracovné miesta.
Tento materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, takisto nemá vplyv na podnikateľské prostredie, resp. ak má, tak len pozitívny. Na životné prostredie, nemá sociálne vplyvy, ani na informatizáciu spoločnosti, ani na služby verejnej správy pre občana a nemá vplyv ani na manželstvo a rodičovstvo a rodinu.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne a poslanci, dovoľujem si vás požiadať o podporu predloženého vládneho návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

2.7.2021 15:08 - 15:10 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dobrý deň prajem, ctené poslankyne, ctení poslanci. Vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 309 o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby, bol vypracovaný s cieľom zníženia ročného objemu finančných nákladov vynaložených na zúčtovanie podpory obnoviteľných zdrojov energie.
Návrhom sa zabezpečuje zníženie ročného objemu finančných nákladov, ktoré sa prenášajú do koncovej ceny elektriny predĺžením doby podpory o 5 rokov, a súčasným znížením ceny elektriny, ktorá bola výrobcovi z obnoviteľných zdrojov energie stanovená pri uvedení zariadenia do prevádzky. O týchto zmenách pre výrobcu elektriny rozhoduje ÚRSO buď na základe žiadosti výrobcu elektriny, alebo z vlastného podnetu, ak výrobca elektriny nesplní povinnosť podať žiadosť. Zároveň sa predlžuje aj podpora výkupom elektriny a podpora prevzatia zodpovednosti za odchýlku.
Odhadované zníženie nákladov na podporu výroby z obnoviteľných zdrojov je 77 mil. eur ročne počas najbližších päť rokov.
Prijatie návrhu zákona má pozitívne aj negatívne vplyvy na podnikateľské prostredie. Návrh zákona nebude mať vplyv na rozpočet verejnej správy, nebude mať sociálne vplyvy, nebude mať vplyvy na životné prostredie, nebude mať vplyvy ani na informatizáciu spoločnosti, služieb verejnej správy pre občana. Tento zákon nebude mať vplyv ani na manželstvo, ani na rodičovstvo, ani rodinu.
Vážený pán predseda, vážené poslankyne a poslanci, poprosím vás o podporu a schválenie tohto zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.7.2021 13:09 - 13:11 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Myslím si, že nevidíte to správne, ale môžem sa aj ja mýliť. Ak sa mýlim, poprosím navrhovateľa, aby ma opravil. Tie dva roky je lehota vtedy, keď sa odvolá ten, kto tú pokutu dostal. Naďalej platí tých 60 dní. To znamená, niekto ide po diaľnici bez diaľničnej známky napríklad, hej, do 60 dní musí byť oboznámený s tým, musí skrátka dostať od polície oznam, že teda spáchal tento priestupok a že má platiť pokutu. Teraz 90 alebo 95 % ľudí to zaplatí, lebo však vedia, sú si toho vedomí a zaplatia to a vec je vybavená, vec je zo sveta. Ak im to do 60 dní, nie pol roka, 60 dní neoznámia, už im to oznámiť nemôžu.
No ale teraz čo sa stane v prípade, že niekto sa odvolá, a keď sa odvolá, tak už polícia objektívne nestíha to dať do 60 dní. Tvrdia, že ani do pol roka, možnože by mohli, ale každopádne už tam nastupuje nejaké správne konanie. Ale len v tomto malom percente prípadov je platná tá lehota tých dvoch rokov. U všetkých ostatných nie. Tí keď... Pokiaľ do 60 dní im to nebude, nebudú oboznámení, tak už im tú pokutu nie je možné udeliť. Takúto informáciu nám podal minister dopravy na vláde. Tak dúfam, že to je aj tak, ako vám to hovorím, a že sa vy, vy mýlite. Hej? Chceme v to všetci dúfať.
Dovoľte mi ešte objasniť, prečo ten zákon tu vôbec je. My sme totiž pôvodne v Kilečku 1 pred rokom, my sme napísali, keď tú pokutu do 60 dní, nie je, keď nie je udelená, tak ju nemôžu udeliť. A potom ale ten zákon bol tak napísaný, že aj ak sa niekto odvolá, to musí byť do 60 dni, a potom už mu nemohli udeliť, čo, čo, čo zjavne nie je správne. A polícia ale spravila to, že prestali vymáhať rovno všetky pokuty, hej? Ale to (povedané so smiechom), to neviem, kto to na tej polícii rozhodol, ale to, samozrejme, tak nemalo byť, lebo oni tie pokuty mohli udeľovať do tých 60 dní, a to malé percento, ktoré by sa odvolalo, tak možno to by nemohli pokutovať. Ale oni sa zriekli úplne všetkých pokút bez zjavného oprávnenia takéto niečo spraviť.
Tak toto som chcel vysvetliť na, na, na doplnenie, a preto si myslím, že ten návrh je, je správny, a chcem aj ja poprosiť o jeho podporu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

24.6.2021 14:16 - 14:17 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Chcem sa vyjadriť k prípadu pošta. Poštu vedie Martin Ľupták, ktorý je jeden z tých veľmi schopných a čestných manažérov, poznám ho niekoľko rokov. Predtým šéfoval súkromnej, teda nórskej spoločnosti Drink. Bol, mal, teda robil logistiku na autá.
Po voľbách som sa s Martinom Ľuptákom dohodol, že by prevzal vedenie pošty, a tak ako všade inde, aj tam narobil poriadky, odstavil tieto nevýhodné zmluvy a tak ďalej. No ako prvé, samozrejme, začal robiť výberové konania. To, čo bolo predtým na celé Slovensko, čím teda vlastne boli niektoré menšie firmy vylúčené, tak on rozdelil na tri časti, na západ, stred a východné Slovensko. Všade boli samostatné výberové konania na ostrahu. Do každého sa prihlásilo približne 15 firiem a v každom vyhrala, teda dala najnižšiu cenu práve táto firma LAMA.
Ja vám poviem, ja netuším, kto je za firmou LAMA, ja som to nikdy nezo... neriešil. Ja, ja sa ani s pánom Makóom nepoznám a iba teda viem, že to bol nominant SMER-u, ktorý páchal celkom akože ohavné veci.
No a teraz teda vyhrala tá firma, kde nie je priame prepojenie na toho pána Makóa. Keď si napríklad pozriete obchodný register, tam sú nejaké iné mená, tak dobrá otázka je, si myslím, že, že čo v takom prípade robiť. Povedať, no my sme niekde počuli, že hentamtí sú namočení v hentom a mohlo by to mať prepojenie na hentoho? To sú presne tie metódy, ktoré fungovali v minulosti, kedy, kedy jednoducho za veľmi záhadných okolností boli vyhodené zo súťaží firmy, ktoré dali najnižšiu ponuku. A takto sme sa potom dopracovali k takému mýtnemu tendru, kde štát prišiel o 200 mil. Pán Vážny asi vie, o čom hovorím.
No tak ja si myslím, je úplne logické a pochopiteľné a správne a v súlade so zákonom, že Martin Ľupták rozhodol vybrať firmu, ktorá dala najnižšiu ponuku. Ja teda definitívne vylučujem, že toto by mohlo mať súvis s nejakou inou údajnou dohodou, kde mal byť rozpočet SIS-ky navýšený o 20 mil. za to, že zamestná SIS-ka pána Makóa. Ja som sa o tom tiež len z novín dozvedel.
Rovnako vylučujem, že to by mohlo mať nejaký súvis, že niekto bude niekde nejak vypovedať. Jednoducho tu bola obchodná súťaž, kde firma LAMA dala najnižšiu ponuku. Nestalo sa to prvýkrát, stalo sa to aj na iných organizáciách, kde napríklad strážna služba BONUL dala najnižšiu ponuku, tam, tam to prepojenie je úplne očividné, ale ani tam nám zákon nedovoľuje tieto firmy vylúčiť. A to nás, samozrejme, stavia do takej nepeknej pozície a ľahko zneužiteľnou opozíciou. Je to pozícia, ktorá je ľahko zneužiteľná opozíciou, ale presne ako vám tu Igor Matovič pred chvíľočku povedal, páni, akože, fakt vy akože nemáte štipku hanby a štipku drzosti nám vyčítať vášho nominanta (povedané so smiechom), ktorý tu páchal nejaké veci.
Mám posledných 30 sekúnd. Chcem ich využiť na to, že hlásim sa úplne otvorene, aj s určitou hrdosťou sa hlásim k nášmu nominantovi Martinovi Ľuptákovi. Je to nominant SAS, tak ako desiatky ďalších si robí poctivú robotu, neni naňho vôbec nič. Bojuje tam na tom fronte, nemá to ľahké, lebo nielen predražené zmluvy z minulosti sú jeho jediný problém. Ale snažíme sa túto krajinu dať, dať dohromady tak, aby, aby fungovala lepšie, aby sme ju odovzdala v lepšom stave, ako sme ju prevzali.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 17.6.2021 10:09 - 10:19 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dovoľte mi teraz na záver rozpravy reagovať na pánov, ktorí mali faktické poznámky. Najprv pán Suja, no, už to poopravil, pán Borguľa, samozrejme, že... Inak ja som hovoril stále, že najmenej rozvinuté. (Minister si nasadil okuliare.) Nech na vás lepšie vidím.
No, ja som si to, ja som hovoril v mojom príhovore o najmenej rozvinutých regiónoch, hej, nielen o východe. A nakoniec to, že ten park sme, alebo teda že najviac som tlačil na Rimavskú Sobotu, je práve preto, že keď tam je dlhodobo najvyššia nezamestnanosť, a dlhodobo znamená, že, ja neviem, dvadsať rokov alebo koľko, tak je úplne jedno, kde ten okres je, tam treba začať. Takže ide pri tomto zákone o najmenej rozvinuté, nie o východ. Konkrétne sa bavíme o § 3 ods. 4, kde je napísané "najmenej rozvinuté okresy", a to je potom definované podľa zákona 336/2015. To po prvé.
Po druhé, pán Kočiš, no, máte pravdu, na západe už je toho hodne. Ja sám som mnohokrát kritizoval Jaguar. Ja to považujem za, z takej tej priemyselnej logiky za veľmi nešťastnú investíciu, ale je tam, my s tým už teraz nič nezmeníme. Čo môžme spraviť, je, aby sa tej fabrike darilo aj tam, nech pekne platí dane. Určite by bolo lepšie, keby Jaguar bol na východe alebo na juhu.
Teraz v tejto súvislosti ste vraveli, pán Kočiš, že teda darí sa tam, ako postupuje diaľnica. S tým sa dá len súhlasiť, a preto napríklad sa nám podarilo umiestniť jednu dobrú investíciu do Detvy, tam už je obchvat hotový, a teraz tie mestá začínajú byť čoraz zaujímavejšie, to je konkrétne Lučenec, Rimavská a neskôr aj Rožňava. A ja už mám napríklad jedného celkom vážneho záujemcu rozrobeného do Rimavskej Soboty a to práve, práve preto, lebo som mu tak nejak povedal, že no, však do Lučenca už tá rýchlocesta čoskoro bude, no a začína o tom uvažovať.
Tu by som chcel ešte spomenúť, že boli v minulosti niekedy také reči o tom, že Soroška nepotrebuje tunel, tak, lebo to vyrátal, neviem, Útvar hodnoty za peniaze alebo čo, tak tento výpočet považujem, neviem posúdiť, či je správny, nesprávny, ale je určite zbytočný, lebo tunel pod Soroškou musí byť a myslím si, že tam nie je veľa čo diskutovať.
Pán Taraba, vy ste teda hovorili, že stratené investície napríklad smerom k Maďarom. No, je to tak, ale nie kvôli vzdelaniu, ale je to kvôli tomu, že sme neboli pripravení, že BMW konkrétne malo záujem prísť na Slovensko, na východ Slovenska a bol pripravený priemyselný park Haniska – Valaliky, no, ale keď sme im povedali, ešte predošlá vláda, že ako dlho bude trvať príprava tohto parku, tak povedali ďakujem a išli do Debrecínu. Keby sme ten park mali predpripravený, tak už tam mohol, mohlo BMW investovať. Čiže naozaj tu treba byť pripravený.
Ale súhlasím s tým, že nie je to len o priemyselných parkoch. Jasné, ani tento zákon nie je všeliek. To je to, že to nefunguje tak, že tuto lusknem prstom a regionálne rozdiely sú vybavené. Alebo prijmeme jeden zákon a je po regionálnych rozdieloch. To je ilúzia. To budú desiatky a desiatky konkrétnych opatrení, kým sa to čo len začne znižovať. Však tridsať rokov sa s tým nerobilo prakticky nič. Dokonca opačné kroky sme robili. Prijali sme zákon, kde sa platí za presťahovanie, to aby Jaguar mal pracovné, pracovnú silu, tak ešte štyritisíc eur dostane niekto za presťahovanie. No, tak odkiaľ sa ľudia sťahujú kam? No odtiaľ, kde robota nie je, tam, kde robota je. Takže prejdú čo? Zo Stropkova do Nitry. A za to ešte dostanú prémiu.
No a toto ponaprávať, to budú že desiatky a desiatky krokov a, samozrejme, musíme sa do toho pustiť, len nejde všetko naraz, ale v zásade práca musí ísť za ľuďmi, nie ľudia za prácou. Ja odmietam tieto reči, že flexibilita pracovnej sily, to sú omáčky. To sú také dogmatické tvrdenia. Áno, pracovná sila musí byť flexibilná, pokiaľ je naozaj že jedinečná. Keď máte nejakého molekulárneho biológa, ktorého, ktorých je v Európe päť, tak tí nech sú mobilní, tí nech sú flexibilní. Preto lebo keď sa stavia niekde výskumné centrum, tak, samozrejme, musia sa vedieť presunúť. Ale toto sa predsa netýka bežného programátora. Práca musí ísť za ľuďmi. Toto je dôležité poznanie.
Tento zákon, to chcem ešte povedať, prosím vás pekne, nie je len o priemyselných parkoch; to v úvodnej reči bola možno moja chyba to nespomenúť. Toto nie je len o priemyselných parkoch, toto je o bežných investíciách. Len štát nerobí bežné investície, preto som spomenul priemyselné parky, lebo robíme tú Rimavskú Sobotu, na tej naozaj intenzívne sa pracuje a ja dúfam, že začneme aj na Valalikoch pre nejakého že megainvestora byť aspoň predpripravení. Tak preto som spomenul v úvodnej reči iba priemyselné parky, ale toto je pre ľubovoľnú investíciu, sú tu tie kritériá a teraz vám to poviem presne. Významná investícia môže byť investičný projekt, kde sú investičné náklady najmenej 30 miliónov eur a počet pracovných miest najmenej 50. A potom neskôr sa píše, že pokiaľ ide o najmenej rozvinuté okresy, tak je to polovičná hodnota. Čiže toto je dôležité.
No a posledná vec, to je reakcia na vás, pán Kuffa. Vy by ste už, prosím vás pekne, mohli prestať s touto poľnohospodárskou pôdou, to sú strašidelné omáčky. Neviem, či nás chcete vrátiť niekam do prvotnej pospolnej, ale dovolím si jeden prepočet, lebo čísla nepustia, čísla sú v tomto veľmi kruté. Ideálne, keď si to hodíte do excelovskej tabuľky, potom vám to bude rovno aj úplne zrejmé.
Predstavte si ten Jaguar. Ešte raz, je umiestnený zle. Tých 250 hektárov, ktoré zaberá Jaguar, to malo byť inde. To malo byť... však to poznáte všetci. Tých dvadsať, dvadsať najmenej rozvinutých okresov, kdekoľvek by ten Jaguar v tých dvadsiatich bol, bolo by to výrazne lepšie. Ale predstavte si tých 250 hektárov najlepšej pôdy. Koľko tam vypestujete tej pšenice, prosím vás pekne? Päť ton na hektár, to už ste majster sveta pomaly. Koľko dostanete za tonu tej pšenice? Dostanete tristo eur? Keď dostanete tristo eur, tak ste (zaznievanie gongu), tak ste čarodejník, čo sa týka obchodovania s obilím. Tisícpäťsto eur na jeden hektár. Nekričte mi do toho, tak ja som vás, ja som vás tiež neprerušoval. (Zaznievanie gongu.) Tisícpäťsto eur na jeden hektár dostanete tou vašou pšenicou a poľnohospodárskou pôdou krát 250 hektárov, na ktorých je Jaguar, tak máte odhadom 400-tisíc eur ročný výnos. A koľko tam robí Jaguar? Miliardu. (Reakcia z pléna.) Ale prečo do toho furt rozprávate, však ma nechajte rozprávať, pán Kuffa! Dvetisícpäť... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, poprosím pokoj. (Hovorené súbežne s rečníkom.)

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) Vy ste ako verklík, nedá sa vás zastaviť alebo čo?

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán podpredseda...

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
A nielenže rozprávate a skáčete druhým do reči, ešte aj rozprávate hlúposti, tak aspoň chvíľku teraz počúvajte, keď ja mám slovo. Ďakujem pekne.
Takže dvetisícpäťsto... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán podpredseda, pokračujte a, pán Kuffa, poprosím...

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
... dvetisícpäťstokrát, dvetisícpäťstokrát vytvorí hodnotu Jaguar vyššiu ako vy s tou vašou pšenicou. Dvetisícpäťstokrát, viete si toto predstaviť, čo to je? My tu chceme žiť tak, že konské pohony a že budeme si tuto chodiť pšenicu fasovať niekam? Ja chcem žiť v modernej spoločnosti. Ja chcem žiť v spoločnosti, kde budeme mať vysokú životnú úroveň, kde budeme mať veľmi vysokú životnú úroveň. Nie, kde nám bude Kuffa rozprávať, všade pestujte pšenicu. My sme, my sme priemyselná krajina, len vy o tom nemáte páru. Slovensko je druhá najviac spriemyselnená krajina v Európe. Máme tu štyri veľké automobilky. Vyrábame najviac áut na obyvateľa na svete. K tomu je tu štyristo subdodávateľov. Máme tu päť, päť firiem, ktoré vyrábajú lietadlá. Čo vy tu chcete, prosím vás pekne, stále tu strašíte s tou vašou poľnohospodárskou pôdou! Chcete, aby sme tu žili ako pred sto rokmi? Ja teda chcem žiť v krajine, ktorá je, kde je veľmi vysoká životná úroveň. A nie za cenu toho a za cenu takú ešte, že si zničíme prírodu. Preto nám neostane nič iné, ako máme ten priemysel, našťastie, a teraz, čo je dôležité, nie tutok rozvíjať oné, pšenicu, dôležité je sofistikovať tie pracovné miesta, aby tú bežnú manuálnu robotu robili roboty, lebo ľudí budeme mať aj tak málo. Ale my budeme potrebovať tých málo ľudí, nech programujú tie roboty. Toto je to, čo prinesie blahobyt. Toto je to, čo prinesie životnú úroveň. Však keby to tak bolo s tou pšenicou a poľnohospodárskou pôdou, tak by Ukrajina musela byť, Ukrajina je predsa obilnica Európy. Museli by byť asi najbohatší na svete. Toto je akože myslenie z minulého storočia, čo tu vy, pravidelne to rozprávate.
Ďakujem pekne za slovo, ďakujem pekne, pán Kuffa, že ste ma nechali vyhovoriť, i keď to som si musel trochu vynútiť. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis