31. schôdza

9.5.2018 - 29.5.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

15.5.2018 o 15:07 hod.

JUDr.

Miroslav Lajčák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:45

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Pán Klus, ak tu niekto šíri dezinformácie, ak tu niekto klame, tak ste to v prvom rade a jedine, jeden ste to vy, ale ešte, prepáčte a dovoľte mi, ale Facebook predsa nie je verejná informácia obyvateľstva. No jednoducho tu nebol, obyvateľstvo nebolo informované. Facebook nie je tá správna informácia pre.., to je, to nie je informácia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:45 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:46

Martin Fedor
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi pár poznámok k dokumentu o plnení úloh zahraničnej európskej politiky a jej zameraniu. Chcel by som však vo svojom príspevku uviesť niekoľko svojich názorov a tiež podeliť sa s niektorými obavami smerom do budúcnosti, niekoľko provokatívnych názorov možno pre niekoho aj komentárov.
Myslím, že zahraničná politika naberá na význame viac ako kedykoľvek predtým. Dôvody sú tak vnútroštátne ako aj medzinárodnopolitické. Svet v súčasnosti je charakterizovaný vysokou mierou nepredvídateľnosti. Zároveň platí, že keď zahraničná politika štátu je vyjadrením tej domácej politiky, a tu pribúda neznámych premenných aktérov tiež. Je preto dôležité, aby zahraničná politika štátu nekopírovala vnútropolitické excesy, ale snažila sa o vyrovnanosť a vyváženosť vo svojich cieľoch. A tu sa zdá, že naša diplomacia túto úlohu zvláda. Nepodlieha hystériám, pretože extrémov pribúda, a to sprava aj zľava.
Je jasné, že pre Slovensko ako krajinu s limitovanými možnosťami a obmedzenými zdrojmi je nevyhnutné, aby vzájomné vzťahy medzi štátmi boli založené na dohodnutých pravidlách, na zdieľaných hodnotách či spojeneckých záväzkoch. Pretože ak prestanú platiť pravidlá, medzinárodný poriadok, ako ho poznáme dnes, sa veľmi rýchlo môže zrútiť a malé štáty, ako je aj Slovensko, sa stanú hračkou v rukách tých silnejších. Iste je teda v jasnom záujme Slovenska snažiť sa pomôcť vytvárať svet založený na pravidlách. Vidím, že aj tu naša diplomacia sa o to napriek všetkému snaží. Dokázala zaujať jednoznačný názor v prípade obsadenia Krymu, ale aj napríklad nedávno v prípade podpory udržania dohody s Iránom v otázke nešírenia jadrových zbraní, pretože aj v tejto otázke platí, že deal je vždy lepší ako no deal. Alebo, ak chceme, snaha aspoň o nejaké pravidlá verzus nekontrolovateľný vývoj bez pravidiel. Vnímam priority zahraničnej politiky veľmi podobne ako vedenie súčasného ministerstva zahraničných vecí. Európska únia a NATO sú pre nás rozhodujúce organizácie z pohľadu ekonomiky, európskeho priestoru, v ktorom žijeme. Z hľadiska bezpečnostného sú naši spojenci v NATO a EÚ rozhodujúcim a jediným garantom našej bezpečnosti, preto by sme mali prispievať k väčšej solidarite, súdržnosti a jednote v rozhodovaní týchto organizáciách, ak, samozrejme, nie sú v protiklade so záujmami nášho štátu.
Áno, musíme sa zdržať jadra integračných procesov. Napojenie našej ekonomiky na hospodárstvo európskeho priestoru je bezprecedentne vysoké. Žijeme z toho. Samozrejme, Únia je aj hodnotové spoločenstvo, spoločenstvo krajín, ktoré spája rešpekt k jednotlivcovi, k ľudskej bytosti so svojimi právami, dovolím si tvrdiť, že azda s najväčším rešpektom a ochranou na celom svete. Preto ak chceme byť nápomocní k lepšiemu životu našich ľudí, jednoducho rešpektujme obe dimenzie, ekonomickú i hodnotovú. Niekedy Európa vyzerá z vonku až ako rozmaznaná, umrnčaná, nejednotná, nevážiaca si svoje výdobytky, zanedbávajúca si svoje povinnosti, a preto aj ľahký, ako ľahký terč podvratnej propagandy, alebo aj hrubej sily.
Pri posudzovaní zahraničnej politiky Slovenskej republiky považujem za primárne dôležité tri okruhy otázok.
Prvou je schopnosť, schopnosť vnútropolitického konsenzu, resp. jeho oslabenia, o tom, kam vlastne chceme patriť.
Po druhé je tu potom otázka alebo oblasť organizácií, ktoré sú prioritné a ktoré používame ako nástroj, nie ako cieľ dosahovania našich zahraničnopolitických cieľov a záujmov.
A po tretie vnímam to tak, že pre nás sú mimoriadne dôležití susedia a kvalita bilaterálnych väzieb s nimi.
Otázka vnútroštátneho konsenzu je dôležitá a definuje tiež schopnosť nášho štátu odvolávať, odolávať rozvratným tendenciám, ale aj bezpečnostným hrozbám. Potom je tu otázka organizácií, cez ktoré uplatňujeme svoje záujmy i ciele, susedské štáty a bilaterálne relácie k ním, ktoré nadobúdajú stále viac na význame. Susedské vzťahy, často rámcované a prioritizované vo vzťahu zoskupení V4 sú pre nás veľmi dôležité. Je výborné, ak naše krajiny zdieľajú spoločné presvedčenia. Treba byť však na pozore, ak pozorujeme isté divergencie.
Nedajú sa však ingenerovať potenciálne negatívne posuny, ktoré do budúcnosti môžu byť pre nás problematickými. Sú to znepokojujúce signály, ktoré však netreba prehliadať, aby sa z nich nestali nezvratné trendy. Upozorníme na niektoré z možných negatívnych tendencií, ktoré si iste treba do budúcna všímať.
Prvá obava sa spája s možnosťou, že pre Európu už nemusí byť v budúcnosti americký ochranný alebo bezpečnostný dáždnik samozrejmosťou. Pri pripustení takejto alternatívy sa zvyšuje potreba jednotlivých postojov, rozhodnutí Európskej únie najmä v bezpečnostnej oblasti. Preto je dobré, že aj Slovensko sa zapojilo do iniciatívy, ktorá bude mať ambíciu prekonať tradičnú rozdrobenosť európskych štátov aj v tejto oblasti. Tzv. projekt PESCA je projekt ambiciózny so zámerom zefektívniť vynakladané prostriedky v oblasti obrany jednotlivých štátoch Európskej únie a zároveň sa ukazuje, že je to aj projekt nevyhnutný. Samozrejme, že pre jeho úspešné napredovanie bude silná politická vôľa a podpora na jeho pokračovanie v užšej spolupráci či v integrácii nevyhnutnosťou.
Druhý okruh súvisí práve s politickou vôľou udržať trend spolupráce integrácie, jednoducho spoločnú Európu. Tá je, samozrejme, pod silným tlakom s tendenciou na rôzne delenia. Sever, juh alebo východ verzus západ, to je len na ilustráciu. Sú signály, že vo viacerých západoeurópskych metropolách začína prevládať presvedčenie, ktoré azda najlepšie vystihuje pocit, že strácajú trpezlivosť, že tí noví z východu robia len problémy, že sa nevžili akosi so spoločenstvom, že jednoducho jadro európskej integrácie sa lepšie a ľahšie vytvorí bez nich, teda bez nás a aj fungovanie bude potom vraj menej problematickejšie. Volajú po akomsi, po akýchsi návrat ku koreňom či vytvorenia akejsi novej obdoby Západoeurópskej únie. A to sa môže stať predmetom debaty, ak by sa ďalej prehlbovali rozpory medzi západom a niektorými štátmi strednej či východnej Európy. A môžme kľudne byť v tom aj nevinne, jednoducho by sme sa mohli zviesť na takomto negatívnom trende. Samozrejme, že pre Slovensko by to nebol dobrý scenár vývoja. Znamenalo by to uviaznutie niekde na periférií s limitovanými možnosťami ovplyvňovať priestor, od ktorého sme životne závislý vzhľadom na exportnú orientáciu v zásade celého nášho hospodárstva.
Tretia oblasť obáv, ktoré som chcel spomenúť, sa spája s bezprostredným okolím Slovenska. Slovensko musí mať pevnú väzbu so svojimi susedmi vo Višegrádskej štvorke. Napriek tomu sa nemôžme tváriť, že nevidíme vývoj u našich susedov. Vývoj, ktorý môže skončiť akýmsi únos, pomyselným únosom strednej Európy bez toho, aby sme sa o to výraznejšie zasadili. Verím však, že tak, ako si zachovanie integračného vektora slovenskej zahraničnej politiky želajú v tomto volebnom období aj traja najvyšší ústavní činitelia, tak to bude aj po ďalších voľbách.
Najmä u nášho južného suseda vidíme tendencie, ktoré sú iste znepokojivé. Nemyslím tým len výhrady ku kvalite demokracie, čo často spomínajú najmä médiá. Vyzerá to však stále viac, že ruka v ruke s tým nastupujú mútne, doteraz zakryté politické sily. Sily s potenciálom zmeniť smerovanie nielen jednej krajiny, ale aj celého stredoeurópskeho priestoru. Čoraz častejšie sa totiž predseda vlády nášho južného suseda pasuje do úlohy akéhosi hovorcu celého regiónu, najmä teda krajín V4. Stále častejšie brojí proti liberálnej demokracii a stavia akúsi alternatívu novú, novej formy demokracie, čo nikto netuší, kam môže vyústiť a kde to skončí. Vláda jednej strany mu však dáva určite veľa možností. Súhrnom a stručne, aké obavy z trendov nášho južného suseda vidím. Vidím to ako možnosť prelievania vzoru budovania akejsi novej, novej obdoby demokracie v podobe Fideszu, potom stále hlasnejšie a silnejšie znaky politického revizionizmu, ktoré budú vrcholiť pri pripomienke zmluvy z Trianonu, pričom najsilnejšia vládna strana vytláča aj v tejto téme doposiaľ radikálny a fašizoidný Jobbik.
Všímajme si identifikáciu a prehlbovanie vzťahov medzi našim južným a severným susedom. Nevyužívajú na to len platformu organizácií, ktorých sme členom aj my. Nenechajme, aby si podávali ruky ponad naše hlavy. A napokon by som rád spomenul aj to, že na Slovensku máme predĺženú politickú ruku stále radikálnejšieho Fideszu, je to SMK a považujem za, považujem každú snahu etablovať takúto stranu ako rešpektovaného partnera pre slovenské politické strany za nechutný a nemiestny žart.
Tu skončím, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.5.2018 o 14:46 hod.

Mgr. MEconSc.

Martin Fedor

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:56

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Fedor, ja sa možno budem opakovať, ale každé jedno vystúpenie, či už koaličných alebo tých takzvane opozičných poslancov, je stále o tom istom a to isté bolo aj to vaše. Skvelá, fantastická Amerika, úžasné Spojené štáty americké, bezchybná a fantastická Európska únia, ktorá je pre nás taká úžasná a nikdy nám nič zlé neurobila, a jediná svetlá a možná budúcnosť pre nás je úplne sa vopchať do zadku Bruselu, až tak, že stratíme to posledné, čo nás ešte robí Slovákmi a Slovenkami, stratíme našu vieru, naše národné hodnoty, našu kultúru, našu identitu. Ja viem, že vy v MOST-e - HÍD necítite k slovenskému národu vôbec žiadnu nejakú spojitosť. Takisto to necíti SaS ani OĽANO po tom všetkom, čo tu predviedli, ale my v Ľudovej strane Naše Slovensko máme veľmi silné národné cítenie a veľmi, veľmi obozretne vnímame všetky tie odnárodňovacie procesy, ktoré v súčasnosti z bruselského politbyra, z toho centra, byrokratického centra, ktoré úplne ničí demokraciu v Európe, prichádzajú. No a práve preto sa musíme kriticky vyjadrovať k všetkým takýmto vystúpeniam, ktoré tu predvádzate, aj to, čo pred chvíľkou hovorila vaša kolegyňa Cséfalvayová. Jednoducho v tomto parlamente musí byť počuť aj kritický hlas, pretože človek, ktorý by tu prišiel a len tak sledoval túto debatu, má pocit, že jednoducho Európska únia a Spojené štáty Americké, to je niečo nedotknuteľné, niečo sväté a opakujem, nikto z vás si nedovoľuje kritizovať Izrael. Prečo nepoviete niečo aj o tom, ako sa správa Izrael, ktorý sa hrá na veľkého partnera, ako vraždí obyvateľov na svojom vlastnom území, ako vedie rasistickú a fašistickú politiku izraelská vláda a všetci sú v poriadku, všetko je O. K., pretože najväčším porušovateľom medzinárodného práva nie je to Rusko, ktoré tu stále kritizujete zo všetkých strán a ktoré vnímate ako najväčšiu hrozbu pre Európu, ale práve Izrael, ktorý, opakujem, vraždí po desiatkach obyvateľov na svojom vlastnom území.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:56 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:58

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, pán Fedor, dnes sa to roztrhlo, nejaké to vreco, podvratná propaganda, rozvratné trendy. Boľševická rétorika dneska exceluje. A ten projekt, o ktorom ste hovoril, to je vlastne vytvorenie akejsi novej Varšavskej zmluvy a viete dobre, ako Varšavská zmluva padla do Československa. A tie trendy, čo ste spomínal u nášho južného suseda, no, keby som bol Maďar schvaľujem ich. Škoda, že naša vláda nechráni záujmy slovenské, slovenské záujmy tak, ako maďarská vláda chráni záujmy maďarské.
A k tej Európskej únii - v súčasnosti to skĺzlo do šialenstva.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:58 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:59

Martin Fedor
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Obyčajne nereagujem, ale tentokrát ešte si predĺžim to, čo som možno nedopovedal. Ale vidím, že tu niektorí majú svoju povinnú rozcvičku, a len chcem uviesť, že niekto, kto nedokáže odsúdiť zabratie Krymu, začlenenie teda časti štátu svojím susedom, nemôže a nemá právo sa nazývať ani slovenským národovcom a ani slovenským vlastencom. Vzor maďarského predsedu vlády, po ktorom viacerí tu voláte dokonca v rozprave, je niečo, čo ide priamo proti slovenským záujmom.
Takže prosím a konečne povedzte, koho zastupujete, pretože slovenské národné záujmy to určite nie sú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:59 hod.

Mgr. MEconSc.

Martin Fedor

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:00

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ešte raz, milé dámy poslankyne a vážení páni poslanci, pán minister, dovolím si ešte vystúpiť v tejto ústnej časti stručnejšie, pochopiteľne, ako v tej písomnej a zareagujem len na jednu z tých častí diskusie, ktorá tu doobeda a aj neskôr poobede zaznela, a to je vzťah našej diplomacie, zahraničnej politiky, ale keď chceme aj európske politiky k Ruskej federácii.
Mňa mnohí kolegovia poslanci najmä z jednej politickej strany označujú za rusofóbneho a rád by som na tomto mieste zdôraznil, že to nie je pravda. Mám desiatky priateľov z Ruskej federácie. Sú to skvelí ľudia s veľkým srdcom. S mnohými som stále v kontakte. Obdivujem ruskú kultúru a áno, nehanbím sa povedať aj, do istej miery aj ruskú históriu, ktorá je plná inšpiratívnych vecí, ale ak mám s niečím zásadný problém, tak je to súčasná ruská politika a súhlasím so všetkými tými vyhláseniami, ktoré hovoria o tom, že je v našom zásadnom strategickom, životnom záujme, aby sme mali dobré vzťahy s Ruskou federáciou. A ja sa k tomu plne hlásim a plne to podpisujem. Už som sa aj verejnej nechal počuť, že budem prvý hlasovať za zrušenie sankcií voči Ruskej federácii, keď noha posledného ruského vojaka opustí okupované územie Krymu, ale to je len jedna z vecí. Dovolil som si dať dokopy poltucet krokov, ktoré by mohli znamenať začiatok nových priateľských vzťahov s Ruskou federáciou. Keď sa tieto naplnia, budem sa veľmi tešiť na novú dimenziu našich spoločných vzťahov. Dovoľte mi, aby som ich odcitoval:
- Stiahnite sa z hybridnej vojny, prestaňte podporovať trolov a hackerov a pomocou nich sa miešať do volieb na Západe.
2. Vráťte Ukrajine Krym alebo začnite rokovať o finančných kompenzáciách za jeho zabratie, samozrejme, za predpokladu, že s ním bude Ukrajina súhlasiť.
- Prestaňte podporovať vzbúrencov na Donbase, zasaďte sa za ich kapituláciu, odzbrojenie a normalizáciu na východnej Ukrajine.
- Zasaďte sa za ukončenie občianskej vojny v Sýrii, nájdite dočasnú náhradu za Asada a buďte spolugarantom slobodných volieb v tejto krajine.
5. Nepodnikajte žiadne odvetné nelegálne akcie voči vašim bývalým agentom.
- Rešpektujte ľudské, občianske a politické práva na svojom území vrátane slobody tlače a slobody prejavu.
Týchto šesť maličkostí, nazvem ich takto, by mohli znamenať úplne inú, novú dimenziu vzťahov medzi Slovenskou republikou, a keď chceme, Európskou úniou a Ruskou federáciou. Na to ale, vážené dámy, vážení páni, treba vždy dvoch a ja zatiaľ nevidím nič, čo by čo i len trošičku napovedalo o tom, že Ruská federácia sa chystá niektorú z týchto šiestich vecí naplniť. Naopak, čelíme už minimálne piaty rok hybridnej vojne a je mi veľmi ľúto, že časť ľudí - trolov, ktorí sú na toto nechutne zneužívaní, tu dnes sedí medzi nami.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.5.2018 o 15:00 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:03

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Klus, vy ste naozaj rusofób, ale, ale až neuveriteľný, ale keby ste to brali aspoň z takej tej, z takého nadhľadu a povedali si áno, Spojené štáty Americké robia chybu tu, tu a tam, Európska únia urobila chybu sem, v tomto jednoducho porušili medzinárodné právo. Ale nie, Rusko, Rusko, Rusko, Rusko - Spojené štáty Americké a Európska únia, všetko v poriadku. Kedy ste odsúdili ten ničím nevyprovokovaný útok na Sýriu? Bez dôkazov, bez čohokoľvek, jednoducho začne bombardovať suverénny štát. To vám vôbec nevadilo.
A hovorili ste tu o nejakých bodoch, ja som si nestihol všetky zapísať, lebo to bolo relatívne krátke vystúpenie. Ale napríklad ste hovorili o tom, že Rusko musí prestať podporovať hackerov a hybridnú vojnu, ktorú v Európe vedie. Nebola to náhodou americká NSA, ktorá špehuje celý svet, ktorá jednoducho, o ktorej sa jednoducho zistilo, že má proste prsty úplne vo všetkom, ktorá dokonca špehovala aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú? Prečo nevyzvete USA, aby prestali špehovať v podstate celú planétu? Hovorili ste o tom, aby sa ruskí vojaci alebo ruské pôsobenie stiahlo z Krymu a vrátili Krym Ukrajine. A prečo nepoviete, aby sa americkí vojaci stiahli z Kosova a vrátili Kosovo Srbsku, ktorému bola násilne odtrhnuté a ešte dokonca aj bez referenda? Úplne v rozpore s medzinárodným právom, jednoducho len tak. Poďme, zoberme si ho, lebo my sme Spojené štáty Americké a môžme si na svete robiť, čo chceme.
Hovorili ste o tom, aby Rusko prestalo podporovať separatistov na východnej Ukrajine, ale prečo nevyzvete novú ukrajinskú, zločineckú, fašistickú vládu, aby prestala zakazovať Rusom hovoriť ruským jazykom na území, na ktorom žijú už storočia a prečo nevyzvete Spojené štáty Americké, aby prestali financovať a vojensky podporovať polovojenské jednotky Ukrajincov, ktoré bojujú proti týmto separatistom? Ono sa to nedá tak, že jedna strana sa siahne a druhá bude následne útočiť, biť a tá je v poriadku. Veď si to uvedomujete? Vy máte absolútne nekritický pohľad na Spojené štáty americké a v Rusku vidíte nepriateľa.
Ako som spomínal, ja Putina veľmi nemám rád, ale toto, čo vy predvádzate, veď to je neuveriteľné, pán Klus, aspoň trošku, trošku nadhľadu!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 15:03 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:05

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Tak môj drahý rotarián Klus, tí vaši ruskí priatelia sú asi z okolia Borisa Nemcova. Aj tam už máte Rotary kluby? A vy vo svojej hlúposti chcete otvoriť tému, že by sa vzbúrenci z Donbasu mali vzdať, žeby kapitulovali. Potom všetko vyvraždia kamaráti nášho prezidenta Kisku, Porošenko a jeho batalióny.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 15:05 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:06

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Opäť len veľmi stručne. Už som spomínal, že na ľudí, ktorí odovzdávajú šeky z neonacistickou symbolikou nemá zmysel reagovať, ale predsa len jedna vec. Pán Mazurek, skúste si trošku doštudovať napríklad posledné vyhlásenia, ktoré som dával a ktoré dávala aj naša politická strana, ktoré jasne kritizovali americkú zahraničnú politiku, napr. v súvislosti iránskou jadrovou krízou.
No a na pána pedagóga Mizíka, nie je často situácia, sa hanbím za to, že som tiež učiteľ, ale pri každom vašom príspevku je mi veľmi ľúto, že človek ako vy dostal niekedy možnosť vyučovať deti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 15:06 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:07

Miroslav Lajčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, páni poslanci, chcem v prvom rade poďakovať všetkým tým, ktorí sa zapojili do dnešnej rozpravy a prejavili záujem o zahraničnú a európsku politiku Slovenskej republiky. Ten sumár názorov, ktoré tu boli prezentované je komplexný, tak ako je komplexná dnešná zahraničná politika a prelieva sa aj do politiky vnútornej.
Otázky na mňa adresoval iba pán poslanec Klus, ale zobral to od podlahy. Ja som si ich zapísal 21. Veľmi rád vám na ne zodpoviem, ale keby som to chcel robiť tu a teraz, tak by som potreboval minimálne hodinu. Čiže verím, že sa dohodneme, že si to vyriešime samostatne. (Reakcia z pléna.)
Inak si naozaj vážim všetky pozitívne vyjadrenia na adresu ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Inak s ostatnými názormi polemizovať, samozrejme, nebudem. Máte mať právo svoje názory. Mne by len záležalo na tom, aby to boli názory informované a postavené na faktoch, lebo v opačnom prípade naozaj sa tu dehonestuje Národná rada Slovenskej republiky vystúpeniami typu, ktoré predviedla pani poslankyňa Grausová, pretože hovorila o niečom, čo neexistuje. A chcem len jednoznačne povedať, že nikto za Slovensko Marakéšsku deklaráciu nepodpísal, nikto v Marakéši nebol, nikto slovenský národ nezradil. Ja som si ju prečítal - na rozdiel od pani Grausovej - a žiadnych 800 euro som tam nenašiel. Ministerstvo zahraničných vecí dalo vyjadrenie pre médiá, aby sme sa od toho, od týchto nezmyslov, ktoré tu niekto šíri, dištancovali, zverejnili ich iba Hospodárske noviny, takže aj preto sme ich dali na našu facebookovú stránku.
Inak naozaj tá potreba informovanosti je dôležitejšia než kedykoľvek predtým, pretože vstupujeme do veľmi dôležitých rokovaní - finálna fáza rokovania o brexite, začiatok rokovaní o novom európskom rozpočte.
Tu by som chcel povedať len jednu vec. Napriek tomu, že vlastne máme za sebou len prvý výkop, a ten návrh komisia predstavila 2. mája, jedna vec je jasná, Slovensko zostane čistým poberateľom príspevkov z európskeho rozpočtu, ale tie nožnice medzi tou obálkou, ktorá prichádza z Bruselu k nám a ktorá ide od nás do Bruselu, sa zatvárajú, čo je dobré, lebo vlastne to je zmysel kohéznej
politiky, vyrovnávať rozdiely medzi členskými krajinami. My sme mali sedem rokov dobrý ekonomický rast, naše HDP sa približuje k európskemu priemeru, čo je, samozrejme, sa to odrazí aj v tom, aká bude tá celková finančná obálka.
Na záver chcem vás všetkých ubezpečiť, že ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí je pripravené s kýmkoľvek z vás sa detailne odborne rozprávať na ktorúkoľvek zahraničnopolitickú alebo európsku tému, ste vítaní na pôde ministerstva a chcem vás ubezpečiť, že pokiaľ, kým budem stáť na čele tohto rezortu, budem robiť všetko preto, aby naša zahraničná a európska politika bola predvídateľná, dôveryhodná, čitateľná, aby sme zaujímali pozície, ktoré sú založené na rešpekte voči medzinárodnému právu, našich medzinárodných záväzkov, a že budem mať vždy na prvom mieste záujmy Slovenskej republiky a jej občanov.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

15.5.2018 o 15:07 hod.

JUDr.

Miroslav Lajčák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video