22. schôdza

6.9.2011 - 14.9.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:54 hod.

Mgr.

Andrej Kolesík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:24

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, napriek tomu, že pán podpredseda Hort mi nechcel udeliť slovo, ďakujem, že ste mi ho udelili, lebo som sa neskoro prihlásil kvôli nefungujúcemu hlasovaciemu zariadeniu.
Rád by som povedal, že skutočne tu došlo k jednému hlbokému omylu, že by toto bol volebný míting SaS. A viete, to je presne s tými sľubmi, ako ste hovorili na začiatku. Pozrite sa, koľko prázdnych zelených papierikov je na tej vašej strane, kde podporujete pani premiérku, a to je presne tak aj s vašimi slovami. Vy jednoducho chcete celé štyri roky žiť z toho, že budete nadávať len na predchádzajúcu vládu. Ja som sa rozhodol, že tieto dve minúty nebudem urážať, ako to robíte vy. Mal som pripravených niekoľko poznámok.
Ja jednoducho poviem, že keď nie sú v ruke argumenty, začne človek proste kričať. Chvíľku som mal pocit, že vám preskakujú riadky v tom príhovore, keď ste ho čítali, lebo dve vety nenasledovali za sebou rovnako. Lebo to tak nejako nenadväzovalo. Ale v každom prípade ani v jednom riadku, ktorý som pozorne počúval, som nezaregistroval, že by ste sa pokúsili vysvetliť, čo sa tu vlastne pani premiérky dnes pýtame, pán minister. Fakticky, že celé tri strany ste venovali pánovi predsedovi Ficovi, znamená v praxi, že sa ho strašne bojíte. To je jediný dôvod, ktorý mi z toho tak vychádza. A byť úspešný u pána poslanca Matoviča, to skutočne na to, áno, myslím si, že to je významný úspech, ale asi jediný, ktorý dosiahnete. (Smiech v sále.)
Osobne si myslím, že si zaslúži pani premiérka viacej obhajoby z radov svojich ministrov takých, ktorí budú priamo obhajovať to, čo ste robili, pretože rok už vládnete a rok už pracujete. A to sa vám zatiaľ nepodarilo. Čiže obhajovať sa o štyri roky tým, že čo je dobré a čo nie je dobré na SMER-e, vám jednoducho stačiť nebude. A o tom je práve dnešná schôdza a toto ste práve dnes vôbec nepochopili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:24 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:26

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. By som si dovolil v krátkosti zareagovať na každého diskutujúceho.
Pán Pelegrini, s tými cyperskými zmluvami máte naprosto pravdu. Ja s vami úplne súhlasím. Ja som tiež nejaké zmluvy vytiahol a jeden z vašich poslancov zbledol tak, že by sa mu krvi nedorezal. Takže viem, o čom hovoríte, a pevne verím, že na mňa tie zmluvy nikto nevytiahne.
Pán poslanec Blanár, ja som si všimol, ja som si pozrel tie podpisy. Budete sa čudovať, pretože ja mám tiež, ako hovorí pán predseda Richard Sulík, aj medzi vašimi poslancami ľudí, ktorých si veľmi vážim. Áno, je tam človek, ktorý má trénoval, keď som mal šestnásť rokov. A len tak zo zaujímavosti som si pozrel, že kto vlastne sa pod to podpísal. Ja som sa vyjadroval k tomu navrhovateľovi, ktorý mi tú latku toho adrenalínu dvihol najvyššie. Nevidel som žiadny dôvod sa vyjadrovať trebárs k vám, pretože s vami mám možno tri kontakty a všetky tie tri kontakty boli nadmieru slušné.
Pán poslanec Počiatek, tam môžem povedať len, že to s tou fitneskou sa mi veľmi páčilo. To bolo veľmi vtipné na tom. (Zasmiatie sa rečníka.) Ale čo som povedal v tom príhovore, trvám.
Pán poslanec Jarjabek, no kričím preto, alebo teda kričal som, možno som trošku viacej zvýšil hlas, lebo nemal som to v úmysle, ale ten predrečník, ktorý bol predo mnou, pán Paška tu kričal takisto, tak som si myslel, že keď človek nejakým spôsobom chce upútať, takže nejakí ľudia tu možno menej počujú alebo čo, tak som teda kričal aj ja. Iné vysvetlenie na to nemám.
Ja nemám imunitu. Ja ju ani nepotrebujem. Ja pevne verím, že ju nepotrebujete ani vy, že sa jej vzdáte a kľudne ma môžete žalovať.
Čo sa týka toho klinu, ten, nebudem vás zdržiavať, možno vám to vysvetlím niekedy osobne. Viac-menej tá poznámka smerovala do radu koaličných poslancov a oni vedia, o čom som rozprával.
Čo sa týka pána poslanca Senka, ja by som... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2011 o 21:26 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:29

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Poprosil by som, keby ste mi spustili monitor, lebo budem mať aj obrazovú prílohu k svojmu vystúpeniu. (Prezentácia na obrazovkách v sále.) Ďakujem pekne.
Vážený pán predseda Národnej rady, vážená pani premiérka, ctení páni poslanci, poslankyne, páni ministri, dovolil som si svoje vystúpenie obohatiť aj o obrazovú prílohu, a pokiaľ sa vám bude zdať, že na niektorých z tých obrázkov nevidíte takmer nič, tak je to úplne prirodzené, lebo naozaj mnohí občania Košíc Daňový úrad v Košiciach nevedia nájsť. (Potlesk.)
Chcel by som sa spýtať, že kam až ste schopní zájsť pri obhajovaní straníckeho klientelizmu, keď kvôli tomu, aby ste zabezpečili okresnému predsedovi príjem, obetujete väčšinu ľudí druhého najväčšieho mesta na Slovensku. Naozaj sa daňové úrady sťahujú mimo užšieho či širšieho centra Košíc. A ja navrhujem a dávam vám pomocnú ruku, pokiaľ naozaj treba zaistiť živobytie človeku, ktorý je zhodou okolností aj okresný šéf SDKÚ, som schopný urobiť v Košiciach verejnú zbierku. Radšej sa mu budeme každý mesiac skladať na živobytie, ako by sme mali hľadať daňový úrad na periférii Košíc. (Potlesk.)
V tejto súvislosti som napísal aj list. Napísal som ho Daňovému riaditeľstvu, napísal som ho, poslal som ho pani premiérke, poslal som ho Aliancii Fair Play, poslal som ho Transparency International, poslal som ho niektorým médiám. Bohužiaľ, ako to už býva, kone, ktoré ťahali poštové vozy, zdochli a holuby boli zostrelené, takže sa tento list nikde nedostal a neprišla naňho žiadne reakcia. Tak dovoľte, aby som vám z neho aspoň trochu prečítal.
"Na základe podnetov a sťažností Košičanov som ako primátor mesta Košice povinný reagovať na súčasnú situáciu ohľadom zamýšľaného sťahovania daňových úradov v Košiciach do jedného objektu na preriférii mesta na Rozvojovej ulici v Košiciach. Keďže ešte", bolo v to čase, keď ešte nebola podpísaná zmluva.
"Keďže ešte nie je podpísaná zmluva o prenájme budovy, apelujem na kompetentných, aby včas prehodnotili tento zámer. Postrehy Košičanov a samotných pracovníkov košických daňových úradov, ktorí sa majú do vybraného spoločného objektu sťahovať, sú pre mňa dôležité a relevantné. Vyplýva z nich, že takto vybrané nové sídlo daňovej správy v Košiciach by jednoznačne malo nevyhovujúcu polohu so zlým dopravným prístupom a neadekvátnymi možnosťami parkovania. Navyše zastávka mestskej hromadnej dopravy sa nachádza vo veľkej vzdialenosti od budovy a s možnosťou dopravy zamestnancov a návštevníkov daňovej správy iba jedným spojom. Zastávka mestskej hromadnej dopravy z centra mesta je na opačnej strane rušnej štvorprúdovej cesty, cez ktorú je veľmi komplikovaný prechod pre chodcov. Na tejto ceste je dokonca povolená rýchlosť 70 km/hod. Objekt sa nachádza na periférii mesta a dôležité úrady v ňom umiestnené by teda boli občanom i zamestnancom veľmi zle prístupné.
Verím, že sa nájde na kompetentných miestach dostatok zdravého rozumu a pochopenia pre záujem verejnosti, ktorý musí byť aj v takomto rozhodovacom procese prvoradý."
Vážená pani premiérka, dovoľte mi, aby som vám odprezentoval naozaj pár záberov z toho, kde sa nový daňový úrad v Košiciach nachádza. Čiže pokiaľ sa vám zdá, že vidíte len zeleň a vzadu nejakú malú budovu, nie je to vstup do botanickej záhrady, ale je to jediná cesta, ktorá prichádza k daňovému úradu, kde nie je žiaden chodník, a tam vzadu v diaľke, to je nová budova daňového úradu. Je to budova na Rozvojovej ulici. Keď si pozriete bežné centrá miest, či užšie, či širšie, Rozvojové ulice sa väčšinou nenachádzajú v centrách miest. A tak je tomu aj v Košiciach. Je to okrajová zóna, ktorá doteraz bola charakteristická prítomnosťou skladov, alebo uvidíte na ďalších fotkách, nachádza sa tam sklad vozidiel Peugeot. Je to naozaj ulica rozvojová, ktorá slúži na ďalší rozvoj najmä priemyselných Košíc.
Čo sa týka parkovacích kapacít, tie nepostačujú ani a nebudú postačovať ani pre zamestnancov spojených daňových úradov, nieto ešte pre obyvateľov mesta. Tam vzadu je daňový úrad. Tá zeleň pred tým, to nie je miesto na paintball. To je realita, ako je daňový úrad pred Košičanmi skrytý.
Daňový úrad sa nachádza na ceste, kde je povolená rýchlosť 70 km/hod. Iste uznáte, že bežne sa sedemdesiatka v mestách nepovoľuje a sedemdesiatka je väčšinou umožnená len na komunikáciách, ktoré vedú z alebo do mesta, a musíte uznať, že cez takúto cestu je výrazne komplikovaný prechod pre akéhokoľvek občana.
A čo je ďalší dôležitý fakt. V Košiciach máme desiatky spojov mestskej hromadnej dopravy. Sú to električky, trolejbusy, sú to autobusy. Na túto adresu, na Rozvojovú ulicu, ide iba jeden spoj, ide iba jedna električka v skorých a v neskorých večerných hodinách, keď už daňové úrady nepracujú, tam chodia dva robotnícke spoje, čiže naozaj ide o miesto, ktoré je reálne pre občanov mesta nedostupné.
Skúste si prestaviť prejsť cez takúto cestu, štvorprúdovú cestu ku daňovému úradu. Myslím si, že ani Usain Bolt by to nedokázal, hlavne keď sa po tejto ceste niekedy rútia vodiči takou rýchlosťou, ako svojho času tu pán prítomný minister Galko.
Tu je ďalší záber z tejto cesty, naozaj je to cesta, kde je povolená rýchlosť 70 km, tam za tou zeleňou je daňový úrad.
Dovoľte mi, aby som upriamil pozornosť na jeden bilbord, ktorý teraz v sále pri daňovom úrade nachádza, je tam šípka, ktorá predtým, vedľa nej je napísané "Prenájom - podnikateľské priestory". Pokiaľ naozaj reálne daňový úrad nefunguje, prosím pani premiérku a kompetentných, aby toto svoje rozhodnutie zmenili. Je naozaj v neprospech všetkých ľudí, ktorí sa budú potrebovať na tento daňový úrad dostať.
Dovoľte mi ešte, aby som sa vrátil k námietkam, ktoré tu odzneli, že koľko sa na prenájme tejto budovy pre daňový úrad ušetrilo. Viete, máme v Košiciach aj miesta, kde sú prenájmy ešte lacnejšie, a je ťažké porovnávať budovy, ktoré sa nachádzajú v centre mesta alebo v širšom centre mesta, s budovami, ktoré na nachádzajú v takto neprístupnej lokalite. A možnože kedy Daňové riaditeľstvo hľadalo trošku viac, tak našli by priestory možno aj v lokalite Luníka IX alebo v iných ešte menej atraktívnych lokalitách, kde tie nájmy by boli určite výrazne symbolickejšie. (Potlesk.)
Chcel by som sa ešte vrátiť k jednej pomerne závažnej udalosti, ktorá sa stala, ktorá sa stala dnes a ktorá naozaj nesvedčí o tom, čo tu bolo opakovane proklamované, ktorá nesvedčí o transparentnosti. Pani premiérka tu vtedy nebola, dnes boli prijaté zákony, ktoré, tak ako sídlo daňového úradu, idú proti ľuďom a ktoré nenesú absolútne žiadne známky transparentnosti.
Dovoľte, aby som zopakoval, čo som vo faktickej pripomienky povedal. Bol prijatý zákon, z ktorého vypadla veta, že celý proces kategorizácie liekov musí byť v súlade so zákonom o správnom poriadku, čím sa odstránili legitímne kroky sťažovateľov na kategorizačný proces. V zákone to bolo, dnes to zo zákona vypadlo. Po druhé zo zákona vypadla možnosť verejného prístupu na zasadania Kategorizačnej komisie. Stalo sa to dnes.
Tak mi povedzte, čo je na tom transparentné? Máte plné ústa transparentnosti, a pritom dve veci, ktoré túto transparentnosť v zákonoch garantovali, z nich jednoducho vyhodíte preč. (Potlesk.)
Za ďalšie. Celý priebeh prijímania zdravotníckych zákonov sprevádzali stovky pripomienok, bolo k zákonu o lieku viac ako 1 000 pripomienok, z toho bolo viac ako 400 zásadných pripomienok. K tomuto zákonu bolo prednesených viac ako 150 pozmeňujúcich návrhov, čo si myslím, že tiež svedčí o kvalite zákona, ako bol pripravený. Ale hlavne bol prijatý napriek tomu, že s ním bol odpor laickej aj odbornej verejnosti. Uprednostnili sa záujmy finančných skupín a majiteľov sietí lekární pred požiadavkami lekárnikov, ale aj pred požiadavkami pacientov a zdravotníckej verejnosti.
A dnes bol prijatý zákon, ktorý v roku 2009 bol zablokovaný 128 poslancami a ktorý aj toho roku ste zablokovali, keď ho prezident vrátil, 85 hlasmi. Tak pýtam sa, čo sa stalo, že naraz koalícia tento zákona vrátila?
Bol prijatý ďalší zákon, ktorý ide jednoznačne proti ľuďom, a takýto zákon by nemal vôbec opustiť pôdu vlády Slovenskej republiky. Ja som ho nazval zákonom o smrti a možno aj, možno len prijatie tohto zákona by malo stačiť na to, aby nielen minister zdravotníctva, ale celá vláda podala demisiu. Bol prijatý zákon, ktorý zabraňuje vstupu nových liekov pre našich pacientov tak, ako tomu bolo doteraz. Opakujem, napriek pozmeňujúcim návrhom, ktoré boli dané v parlamente, tento zákon sťažuje vstup nových liekov, najčastejšie onkologických liekov, pre našich pacientov tak, ako tomu bolo doteraz. A na toto niekto z našich pacientov, bohužiaľ, doplatí.
Vážené dámy, vážení páni, chcem využiť tento priestor ešte na vrátenie sa k jednej kauze, ktorá bola pomerne dobre živená v médiách a ktorá ale nebola dopovedaná do konca, a bola to kauza jednoznačného klientelizmu, ktorý sa udial v raných mesiacoch vládnutia novej vlády. Možno si pamätáte, že zázračne zrýchleným procesom sa umožnilo jednej z firiem vyrovnať cenovú ponuku druhej z firiem, išlo o vakcíny, čím získala na trhu výhodu, ktorú by ináč nemala. Veľmi stručne vám len pripomeniem, o čo išlo, pretože opakovane bolo aj zo strany pani premiérky hovorené, že pri tomto procese, ktorý pán minister takto urýchlene za 24 hodín urobil v prospech firmy, kde pracuje jeho brat, sa ušetrili verejné prostriedky. Neušetrili sa verejné prostriedky a pani premiérka o tom musí vedieť, pretože som na to upozorňoval aj jej poradcov, ktorí vedeli, čo sa deje.
Firma A mala schválený doplatok dajme tomu 30 eur, ktoré platí poisťovňa, a teda táto vakcína bola pre pacientov zadarmo. Firma B, jej liek stál 30 plus 3 eurá, a keďže poisťovňa platí iba 30 eur, tak bol predpoklad, tie 3 eurá by si musel doplatiť pacient a z toho reálne vyplývalo, že zrejme pacienti si budú skôr voliť liek, za ktorý doplatok nie je. Udialo sa to, že aj firme, ktorá mala o 3 eurá drahší liek, teda tie 3 eurá by si museli platiť pacienti, sa povolilo znížiť cenu na úroveň 30 eur, čiže na tú sumu, ktorú prepláca zdravotná poisťovňa.
Chcem vám povedať, že v tomto prípade sa neušetrili žiadne zdroje verejného zdravotného poistenia. Neušetrila sa ani jediná koruna a všetky informácie o ušetrení verejných zdrojov boli klamstvo. Zdravotná poisťovňa vždy prepláca len sumu X a firma, ktorá mala cenu lieku za sumu X plus 3 eurá, tým, že sa jej umožnilo za 24 hodín znížiť túto sumu, získala konkurenčnú výhodu na trhu. Nič iné. Čiže nešlo o žiadnu úsporu verejných prostriedkov, nešlo o žiadnu výhodu pre pacientov, išlo o obyčajný klientelizmus.
Vážené dámy, vážení páni, dovoľte mi, aby som teda pohľadom na dobre nájditeľný daňový úrad v Košiciach ukončil túto prezentáciu a naozaj by som poprosil všetkých, ktorí sa k tomuto vyjadrovali a ktorí to obhajovali, aby prišli do Košíc a aby si potencionálne miesta daňových úradov naozaj skutočne pozreli. Cena za priestory v tejto lokalite Košíc, ich zlá dostupnosť nemôže byť nijako porovnávaná s akoukoľvek inou budovou, ktorá sa nachádza v užšom alebo v širšom centre Košíc.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)

Sulík, Richard, predseda NR SR
Ďakujem. S faktickými poznámkami sa prihlásili siedmi poslanci.
A slovo má pán poslanec Štefanec.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2011 o 21:29 hod.

MUDr. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

21:29

Ivan Štefanec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Raši, najskôr chcem oceniť vašu peknú grafickú prezentáciu pri vašom vystúpení, ale dovoľte mi upozorniť vás, že sídla daňových riaditeľstiev i daňových úradov nie vždy sídlia v centre. Je tomu tak napríklad aj v Bratislave, kde nájdete daňové riaditeľstvo a daňový úrad ďaleko v Petržalke (reakcie z pléna) a nepovažujem to za nič výnimočné.
Keď hovoríte o tejto údajnej kauze ako o kauze súčasnej vlády, dovolím si vás upozorniť, že ponuka, ktorá bola vybratá, bola o 3,5 mil. eur nižšia ako tá, ktorú vybrali nominanti vašej vlády. A vybrali ju tým spôsobom, že podpísali zmluvu dva dni pred skončením funkčného obdobia vlády, ktorej ste boli vy súčasťou, a vybrali ju takým spôsobom, že za tento spôsob vzhľadom na viacnásobné podozrenie z porušenia zákona bolo na nich podané trestné oznámenie.
Ďakujem.
Skryt prepis

13.9.2011 o 21:29 hod.

Ing. PhD. MBA

Ivan Štefanec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

21:29

Ladislav Lazár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. V prvom rade som rád, že sme sa vrátili k téme po vystúpení pána Galka. Ja si myslím, že o tom sa máme rozprávať, o čom sme teraz práve aj začali znova rozprávať, lebo to bol aj jeden z dôvodov, ktorý sme vyčítali predsedníčke vlády, a to bola kauza daňového úradu. Je, samozrejme, smutné, že pani predsedníčka počas celého vystúpenia, podotýkam, primátora mesta Košice, ktorý zastupuje obyvateľov mesta Košice, sa zabávala s kolegom poslancom a nevenovala tomu pozornosť. Ja to chápem, na to sa nedá pozerať. A to, keď sa pozriete, to sa nedá zdôvodniť.
V Košiciach, Košice je prvé mesto, ktoré získalo erbovú listinu v roku 1369, je druhé najväčšie mesto. Máme tam električky, autobusy a trolejbusy. K tomuto miestu chodí jediná jedna električka, električka číslo 9. To len na margo toho, že je to širšie centrum. Nechápem, ako takáto ponuka mohla vyhrať, ak nesplnila úplne základnú podmienku, a t. j. že sa to nachádza v širšom centre mesta.
Ale predpokladám, že už toto sa asi nezmení, ale ak by sme si tento moment pripomenuli aj do budúcna a tento dar, ktorý nám dala pani premiérka, resp. ktorý požehnala v konečnom dôsledku, s ktorou sme skutočne veľmi smutní v Košiciach, tak na najbližšom Mestskom zastupiteľstve sme sa nechali inšpirovať posledným seriálom ........................ (rýchlo vyslovené) z nedávnych seriálov, ktorý sa volal Alžbetin dvor, a budeme iniciovať, aby sa táto lokalita v meste nevolala Rozvojová ulica, ale Ivetin dvor. Myslím si, že takto si to Košičania zapamätajú navždy, kto im takéto niečo doniesol.
Ďakujeme pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

13.9.2011 o 21:29 hod.

Ing.

Ladislav Lazár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

21:29

Peter Kalist
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ja by som chcel k pánovi poslancovi Rašimu povedať len veľmi jednoducho, že populizmus ako vždy, čo iné by sme mali čakať. A pokiaľ viem, rozprávame teraz o premiérke, nie o zdravotníckych zákonoch. No musím povedať, že zavádzaš alebo zavádzate, no, rokovanie Kategorizačnej komisie nikdy nebolo verejné. Dokonca dovolím si prečítať dodatok k Štatútu Kategorizačnej komisie pre liečivá. Štatút Kategorizačnej komisie pre liečivá sa dopĺňa takto, dopĺňa sa novým odsekom 11, ktorý znie: "Na zasadnutí komisie sa môžu bez práva hlasovať zúčastniť len zamestnanci ministerstva prizvaní predsedom komisie a ďalšie osoby prizvané členmi komisie po predchádzajúcom súhlase predsedu komisie. Na osoby uvedené v predchádzajúcej vete sa vzťahuje povinnosť zachovávať mlčanlivosť o všetkých skutočnostiach, o ktorých sa na zasadnutí komisie dozvedeli." Dodatok nadobudol účinnosť 1. decembra 2009, podpísaný Richard Raši, minister.
Neviem, o čom rozprávate, neviem, o čom rozprávate ako o verejnom zasadnutí Kategorizačnej komisie, ktoré nikdy nebolo verejné. V aktuálne schválenom zákone budú zasadnutia, teda rokovania zasadnutia, zápisy o tom, budú zverejnené na internete. Doteraz to tak nebolo.
A neviem, aký problém má predstaviteľ a bývalý minister takej veľmi sociálnej vlády s tým, že budú lacnejšie lieky. Ja fakt neviem, čo je s tým za problém.
Ďakujem.
Skryt prepis

13.9.2011 o 21:29 hod.

MUDr. MPH

Peter Kalist

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:50

Ján Počiatek

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:51

Peter Pelegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Raši, ja práveže súhlasím s vami, že ste okrem daňového úradu otvorili aj ďalšie oblasti, ako zdravotníctvo a narábanie efektívne s verejnými prostriedkami, pretože za to všetko je zodpovedná predsedníčka vlády v konečnom dôsledku.
A ja veľmi krátky budem tentokrát a ja len dám takú otázku aj vám, aj nám všetkým, či vôbec môže efektívne a transparentne s verejnými prostriedkami narábať subjekt, ktorému ukradnú 18 mil. korún a niekoľko rokov to ani nezbadá. A, žiaľ, podpredsedníčkou takéhoto subjektu je naša pani premiérka. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:51 hod.

Ing.

Peter Pelegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:52

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mňa mrzí, že pán poslanec Raši znovu otvoril diskusiu, o ktorej sme diskutovali v pléne Národnej rady minulý týždeň. Chcel by som mu len povedať asi toľko, že zákony o lieku a rozsahu naozaj vyvolali veľkú celospoločenskú diskusiu, diskutovalo sa aj na odbornej, aj na politickej úrovni. Veľký odpor bol citeľný zo strany farmaceutických firiem, zo strany lekárnikov, aj zo strany lekárov v úvode tejto diskusie. Treba povedať, že všetky vecné pripomienky, ktoré prichádzali, či už na výbor pre zdravotníctvo, alebo samotným poslancom, boli postupne po diskusii s ministerstvom zdravotníctva odstraňované, možno, keby sa pán poslanec trošku viacej venoval tomu, aké pozmeňovacie návrhy boli nakoniec prijímané a dnes schválené, a menej foteniu daňového úradu v Košiciach, tak by si určite všimol, že mnohé z problémov a otáznikov, ktoré nanášali či už farmaceutické firmy, alebo lekári, sa podarilo vydiskutovať. Dá sa povedať, že proti schváleniu tohto zákona o lieku boli v podstate v závere už len Slovenská lekárnická komora a poslanecký klub strany SMER a možno niekoľko ešte jednotlivých poslancov v Národnej rade.
Chcem tiež povedať, že tvrdenia o tom, že je to zákon o smrti, nie sú pravdivé, pretože pozmeňujúce návrhy pána poslanca Markoviča a môj pozmeňujúci návrh upravili aj vstup nových inovatívnych liekov, aj prípadne rozšírenie indikácie pri jednotlivých liekoch, takže to absolútne nie je pravda. Žiaľ, pán poslanec Raši dnes vystupoval, ako keby sa písal máj, aj keď je september tohto roku.
Výsledkom týchto zákonov, ktoré sme schválili, je to, že budú lacnejšie lieky, že budú nižšie doplatky a že budú zľavy pre pacientov. A ja verím, že silne sociálne cítiacich politikov to naozaj ide roztrhnúť, že takýto zákon nedokázali presadiť, keď vládli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:52 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:54

Andrej Kolesík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Rovnako ti chcem poďakovať, pán primátor, že si nám ukázal, kde teda to ten povestný daňový úrad v Košiciach sídli. A je mi veľmi ľúto všetkých Košičanov, ktorí k nemu budú musieť merať dlhú a nebezpečnú cestu. Rovnako nerozumiem ani tomu, že aj my meriame v Bratislave dlhú cestu, lebo podľa niektorých pánov poslancov, ktorí ani nie sú z Bratislavy, je určite Radlinského veľmi ďaleko. Mám pocit, že je to Staré Mesto, že? Ševčenkova je tiež veľmi ďaleko, Račianska ešte ďalej, Clementisova ešte ďalej. A, pán poslanec Štefanec, kúpim vám mapu nabudúce.
Druhá vec, čo si spomínal, pán primátor, zrušenie verejnosti prístupných zasadnutí Kategorizačnej komisie, no keby to tak urobila predchádzajúca vláda, už by tu revali všelijaké Transparency International, neviem, ani s kým teraz na čele, to by pán Beblavý vedel lepšie, alebo čo to je Aliancia Fair play. A teraz nič. Proste nič, ticho. Žiaden problém, lebo to ruší dobrá demokratická a transparentná vláda na čele s najtransparentnejšou pani premiérkou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:54 hod.

Mgr.

Andrej Kolesík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video