22. schôdza

6.9.2011 - 14.9.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:21 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:55

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja som pôvodne ani nemal v úmysle nejako reagovať na kľudné, jasné, korektné vystúpenie môjho kolegu, pretože ono bolo naozaj jasné. Chcel som len poprosiť niektorých koaličných poslancov, aby boli takí láskaví a nevyrušovali pani premiérku, keď hovorí, to je jedno, či opozičný, alebo koaličný poslanec. A nevyrušoval ani pána Sulíka, pretože sa tam celý čas bavili, lebo tie slová boli adresované práve vám.
Vážení páni ministri, nám tu často z úst riadiacich schôdzí hovoria, že keď nás to nebaví, aby sme išli preč zo sály. No, jeden, druhý, tretí bavili sa, ďalší pracujú na počítači. Naozaj, my vás tu nemusíme vidieť, keď vás nebaví... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Sulík, Richard, predseda NR SR
Pán poslanec, mohli by ste reagovať, prosím vás, na rečníka? Ďakujem. Nech sa páči.

Jasaň, Viliam, poslanec NR SR
Áno, áno, na to, že ho nepočúvali. A prosím, aby ste ma neprerušovali.

Sulík, Richard, predseda NR SR
Ja vás prosím, aby ste reagovali na rečníka. Nech sa páči, pokračujte, pán Jasaň.

Jasaň, Viliam, poslanec NR SR
Ja som reagoval na to, že ho nepočúvali títo ľudia.
Ďakujem. Nemusím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:55 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:56

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predseda. Áno, pán poslanec Raši Richard, popísal si to "zcela přesně", ako sa hovorí v jednom českom filme o tých, ktorí vôbec nevedia, o čom hovoria. Naozaj snaha obhájiť budovu daňového úradu v Košiciach je proste neuveriteľná, lebo sa to fakt nedá. Jednoducho, naozaj v Bratislave je adekvátne miesto, Technické sklo medzi Dúbravkou a Devínskou Novou Vsou. To je presne to miesto, kde chodí jediný spoj, kde nie je prechod pre chodcov, kde sa vlastne normálne civilný človek nedostane, lebo to je priemyselná zóna.
Môžte hovoriť o čomkoľvek. Ja som hlboko ako Petržalčan urazený, keď povedal niekto, nejaký neinformovaný človek, nevedomý, že daňový úrad je v Bratislave na kraji mesta. Ja som hlboko urazený. Je to hneď za Novým mostom. Ale to už nebudem vyčítať ľuďom, ktorí naozaj nepoznajú mapu. Ale chcem vyjadriť toto svoje naozaj šokujúce zdesenie nad tým, že niekto nepozná, ani ako vyzerá Bratislava.
V Nitre by určite vedeli, že Daňový úrad v Cabaji-Čápori neďaleko Nitry by bol presne tým dobrým miestom. V Banskej Bystrici je takým dobrým miestom Slovenská Ľupča, hoci krásna dedinka, ale presne asi tak ďaleko ako tento daňový úrad bude. A v Žiline, Trnove, hoci viem, že Juraj Blanár je odtiaľ, ale naozaj je to tiež na konci mesta. Skrátka, možno Terchová by bola lepšia. Proste, lebo to je zhruba tá vzdialenosť. Toto sa nedá obhájiť.
A ja by som rád, a toto je presným príkladom aj teraz, ako častokrát na pána poslanca Rašiho reagujú napríklad riaditelia polikliniky, ktorí sú za skupinu Penta, a ten reaguje na poslanca Národnej rady. A v čom je on nezávislý? Človek, ktorý robí priamo pre Pentu a ešte bude hovoriť o finančných skupinách a o prepojení na finančné skupiny. Veď on je priamo ich vazal, ich zamestnanec, ich sluha de facto.
Takže treba povedať, že je to desivé, je to desivé, ako je snaha obhájiť kšeft, ktorý sa proste obhájiť nedá. A nedá sa obhájiť ani tým, že budete hovoriť, že zástupcovia SNS mali väčšie kauzy. To sa tým obhájiť proste nedá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:56 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:58

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Na pána poslanca Štefanca už nebudem reagovať, lebo aj spaľovňa za Slovnaftom, aj Technické sklo v Dúbravke tu už boli povedané.
Čo sa týka pánov poslancov Kalista a Novotného, možno si, chcel by som, aby ste sa na tie ich vystúpenia zamerali, lebo naozaj ide tu o netransparentnosť, ktorá bola daná do zákona vládou, ktorej predsedá pani predsedníčka vlády Iveta Radičová. Presne, ako pán poslanec Kalist čítal. Za mňa mohol predseda komisie kľudne vstup na rokovania Kategorizačnej komisie umožniť. Teraz je verejnosť, opakujem, teraz je verejnosť z prístupu na zasadania Kategorizačnej komisie vylúčená.
A možno si spomínate na prípad, keď žiadal jeden hlavný odborník, aby sa zverejnil záznam Kategorizačnej komisie, lebo tvrdil, že bolo urobené rozhodnutie iné, ako on prezentoval, a ten záznam sa doteraz nikdy nezverejnil.
A možno na vystúpenie pána poslanca Kalista a Novotného možno by som ešte zareagoval aj otázkou: Chránite pacientov, zlacňujete im lieky, prvého štvrtý sa prijal zákon, ktorý mal ochrániť dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých, povedzte mi meno jedného dôchodcu, ktorému sa vrátil doplatok za lieky, ktorý prekročil 30 alebo 45 eur? Doteraz nikomu.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:58 hod.

MUDr. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:04

Ivan Uhliarik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ak dovolíte, pár slov k reakcii, ktorá, alebo k reakciám, ktoré tu zazneli.
Pán poslanec Raši iste vie, že práve 1. decembra 2009, ako tu spomínal aj pán poslanec Kaliňák, pardon Kalist, naozaj zabetónoval Kategorizačnú komisiu tak, že nikto iný okrem predsedu Kategorizačnej komisie a toho, kto umožnil predseda pozvať, nemohol na Kategorizačnú komisiu prísť. Ale nie o tom som chcel hovoriť. Nechcel som hovoriť o zákone o lieku, ktorý naozaj prinesie pre Slovensko lacnejšie lieky. Chcel som hovoriť o niektorých iných kauzách alebo metroch štvorcových, ktorý pán poslanec Raši ako teraz primátor a možno odborník na realitný trh dnes predstavil tejto poslaneckej snemovni. Škoda, že týmto odborníkom nebol, aj keď bol ministrom, pretože vám poviem pár faktov kauzy, ktorá umožnila spoločnosti Pozemky Kramáre získať veľmi lukratívne pozemky na Kramároch práve za ministrovania bývalého ministra.
Dňa 10. októbra 2009 vznikla firma Pozemky Kramáre, s. r. o., o deväť dní neskôr bolo rozhodnutie o prebytočnosti majetku, o pozemkoch, ktoré sú na lukratívnom mieste na Kramároch. Meter štvorcový týchto pozemkov bol ohodnotený na 84 eur. Realitný trh vtedy, apelujem na pána poslanca ako znalca realitného trhu v Košiciach, sa pohyboval meter štvorcový od 470 do 590 eur, čiže viac ako šesťkrát, šesťnásobne. Kúpno-predajná zmluva znela na 5 721 000 eur, podľa trhovej ceny mohol štát za tieto pozemky získať až 39 mil. eur.
Dovoľte mi ďalšie fakty. V pôvodnom návrhu spoločnosti Pozemky Kramáre a zámeru na stavbu bolo napísané, táto budova alebo tento pozemok sa bude využívať, citujem, "na poskytnutie služieb celomestského a prímestského významu zdravotníctva, sociálnej starostlivosti, vedy a výskumu, predovšetkým však zariadenie stavieb charakteru pre deti, mládež a dorast". Dodatok, ktorý deň pred voľbami podpísal bývalý riaditeľ, 11. 6. 2010, a následne dva týždne po voľbách schválil pán minister Raši, vtedajší minister Raši a odsúhlasil, v tomto dodatku bolo napísané: "Ide o zmenu plánu stavby na administratívnu budovu s plochou 9 763 metrov."
Páni poslanci, ja som z tohto zase hlboko urazený, z takéhoto postupu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2011 o 22:04 hod.

MUDr.

Ivan Uhliarik

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:05

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister zdravotníctva, ja som celý čas dúfal, že vy nebudete mať odvahu vystúpiť preto, lebo to, čo sa deje v zdravotníctve, je ešte ďaleko horšie a ďaleko tristnejšie ako to, čo sa deje v súčasnosti v školstve. Proste, že vy máte ešte vôbec odvahu v tejto chvíli povedať štyri vety, to je pre mňa neuveriteľná drzosť preto, lebo vy ste pokračovateľom vlády, ktorej filozofiou bolo, takisto ako tam bola súčasná pani premiérka, ktorej filozofiou bolo, že ste spravili z pacienta klienta. Tam začal ten marazmus v zdravotníctve. Lebo klient môže byť alebo dobrý, alebo zlý, alebo platiaci, alebo neplatiaci. A tam ide o tých platiacich. Čiže, prosím vás pekne, vy buďte radšej ticho!
Ďakujem za pozornosť.

Sulík, Richard, predseda NR SR
Ďakujem. Pán poslanec Číž.

Číž, Miroslav, poslanec NR SR
Ďakujem. Pán minister, asi vám ušlo, toto je rokovanie o návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády. Podľa vášho vystúpenia som rozumel, že všetko, čo pán Raši hovoril, je pravda, len vy máte teda pocit, že predtým on neviem čo s pozemkami urobil a tak ďalej, kde iste ako minister viete, čo má robiť, pokiaľ ide o pochybenie, ktoré by malo charakter trestného činu, alebo ak ide o politické pochybenie, že není tam ten typ zodpovednosti, tak na to máte ako minister tisíc možností, aby ste to pri nejakom inom programe vysvetlili tejto našej komunite.
Takže, pán minister, pravdepodobne ste potvrdili všetko, čo povedal pán minister. A len chcem poprosiť aj pána predsedajúceho, že v takom prípade, ak by chceli, vážení kolegovia z koalície, predmet nášho rokovania ozvláštniť tým, že budú rozprávať o akýchsi podozreniach z minulosti, je to mimo bodu programu. Toto nie je o zodpovednosti pána ministra Rašiho, to je o zodpovednosti pána ministra a pani predsedníčky vlády.
Ďakujem pekne.

Sulík, Richard, predseda NR SR
Ďakujem. Pokračujeme ďalším rečníkom, a to je pán poslanec Matej.
Predtým, ako dôjdeme k tomu, dovolím si taký neobvyklý návrh, keďže sme tu už od rána od deviatej, neviem, či tá klimatizácia dostatočne správne funguje, beží naplno. Či by bol všeobecný súhlas, že by bolo dovolené rokovať aj bez saka, pýtam sa. Takže tí páni, ktorí sa tu tak, ja viem, niektorí už boli natoľko slobodní, niektorí nemajú v sebe túto slobodu (povedané so smiechom), takže navrhujem, že aby teda z toho sme nerobili nejakú túto, tak nech sa páči, komu je nevoľno, a tiež to využijem.
Nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:05 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:07

Ondrej Matej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda, vážená pani predsedníčka vlády Slovenskej republiky, ministerka, ministri vlády Slovenskej republiky, kolegyne, kolegovia, keď som dostal na stôl návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery predsedníčky vlády a prečítal som si pôvodné dôvody, tak som si myslel, že je to vtip. Potom som si uvedomil, že to nie je vtip, ale je to frustrácia z fatálnej izolácie strany SMER pod vedením Roberta Fica.
Zvolanie tejto schôdze je váš ďalší kŕčový pokus, ako za každú cenu hádzať piesok do stroja. V čase, kde vlády krajín eurozóny, Európskej únie, sveta riešia problémy svojich občanov, tak vy nerobíte nič iné, len vytĺkate politický kapitál. Z úst vášho predsedu som niekoľkokrát počul, že obvinil našu koalíciu z toho, že využívame, doslova budem citovať, "zneužívame témy na politické ciele". Chcem vám povedať, kolegovia zo strany SMER, ak tu niekto zneužíva témy na politické ciele, tak ste to vy.
A budem sa držať témy, lebo jedna z tém k návrhu na odvolanie je euroval. No dvojtvárnosť vás, strany SMER a vášho predsedu Roberta Fica, nemá hraníc. Počúval som tu dlhé mesiace, ako je dôležité z úst rôznych predstaviteľov strany SMER euroval podporiť, aký je tam vecný obsah v pohode, bez problémov. A zrazu, keď nevyšiel pánovi Ficovi pokus, aby sa stal on martýrom Slovenskej republiky alebo záchrancom, pardon, ospravedlňujem sa za slovo, a nevyšlo mu zvolanie všetkých strán a dostal jasnú odpoveď, my sa chceme najprv dohodnúť v koalícii, tak zrazu prišiel a povedal, nepodporím. A to je čo, vás poprosím?
Nie je to politické vydieranie?
Ak sa na niečom zhodneme, tak dúfam, že sa zhodneme na jednej veci, že euroval je tak vážna téma, na ktorej sa politicky kapitál nemá vybíjať. Hovorím to pre všetkých, áno. Ale rozumiem legitimite opozície využiť zákon a zvolať túto schôdzu, ale dovolím si aj sa spýtať, aká táto opozícia je. Kto je tá opozícia, ktorá túto schôdzu zvolala?
Je to v prvom rade strana SMER a jej zástupcovia, ktorí si ani nevšimli november 1989, ktorí zostavili vládu s ľuďmi, ktorí spôsobili, že v prvom kroku Slovenská republika nebola prijatá ani do NATO, ani do Európskej únie. A v súdnictve zabetónovali človeka, ktorý si tyká s medzinárodne hľadaným zločincom.
Pýtal ste sa aj vy, pán poslanec Číž, že by sme sa bavili o tom, ako to vyzeralo a ktoré krajiny boli ako na tom na konci krízy. Tak ja vám na to odpoviem. Vaša strana pred piatimi rokmi preberala túto krajinu s prívlastkom tiger Európy, citácia zo svetových denníkov, renomovaných, ktoré uznávajú aj vaši finančníci. Z tigra ste urobili za štyri roky chudobnú kostolnú myš. Je mi to ľúto, ale taká je pravda.
Vy ste dosiahli to, že tým, že ste nerobili opatrenia, neprijímali ste, nešetrili ste výdavky, ste spôsobili to, že práve Slovensko sa dostalo na konci vašej vlády medzi päť krajín s deficitom vyšším, ako je 8 %, a to je Írsko, Portugalsko, Španielsko, Grécko aj Veľká Británia, tá mala ale iné problémy. Taká je pravda. Hovorme si pravdu. A prečo ste nerobili opatrenia?
A pôjdeme k téme. Ak zoberieme to, že daňový úrad v Košiciach je kauza, pseudokauza, tak potom sa pýtam, čo je potom mýtny tender? (Rečník drží v rukách obrázok.)
Na tomto obrázku sú dva čísla... (Reakcia z pléna: "Dve čísla.") Dve čísla, pardon. Plus 0,7 mil. euro. To je rozdiel. To je rozdiel pri prenájme budovy daňového úradu. Váš minister šéfoval daňovému úradu, keď bola podpísaná zmluva o budúcej zmluve za 2 mil. eur. Naša vláda, vláda Ivety Radičovej, to uzavrela za 1,3 mil. eur plus pre štátny rozpočet je 0,7 mil. v súťaži.
Takisto je to pravda v súťaži na mýtny tender, za šéfovania vás po prvej zrušenej súťaži a vypísanej druhej ste to nechali a dali ste to a podpísali ste mýto konzorciu firiem, kde cenová ponuka bola vyššia o 6,6 mld. slovenských korún, čo je 220 mil. eur. A pripúšťam, a nechám iných, a na to sú iní, aby hovorili o tom, či aj v jednom, aj v druhom prípade bol alebo nebol porušený zákon, ale toto je rozdiel.
Páni, keby bola pravda o tom, že je to kauza, tak potom Ondrej Ščuraka by mal na Slovensku podľa týchto faktov, na to sú fakty, mal v každom okresnom meste štyri a pol budovy. V tom je ale náš rozdiel. A preto je otázka, či takáto opozícia má právo dávať takýto návrh na odvolanie.
A to môžme hovoriť ešte o inom prípade. A mohli by sme hovoriť spústa takýchto prípadov, príloh z vášho bačovania. Zákazky v hodnote 7 mil. euro firme IKORES bez výberového konania priamym zadaním. Tak o čom sa tu ďalej chceme baviť? Ale dobre. Chcel som len, chcel som len jasne poukázať na to, že kde ktorá vláda stojí a ako myslí na občanov Slovenskej republiky.
Nebudem ďalej dlho hovoriť, ale vždycky sa snažím hľadať konštruktívne riešenia. A myslím si, že teraz ak strane SMER a Robertovi Ficovi záleží skutočne na voličoch, na občanoch Slovenska, tak nebudeme hrať, nebudete hrať vy toto divadlo, keď viete, že to robíte len preto, lebo ste v izolácii a možno túžite rýchlo sa dostať k moci.
Navrhujem vám preto, aby sme tento čas využili oveľa zmysluplnejšie. Stiahnite tento návrh a poďme spoločne rokovať... (Reakcia z pléna. Smiech a potlesk v sále.)
Nie, pán Jarjabek, to ste povedali vy. To ste povedali vy. Vy ho asi potrebujete hľadať. Z toho som sa dozvedel, že asi to v budúcnosti nebude váš predseda.
Poďme, poďme, vyzývam vás, poďme, aby sme rokovali o zákone, o ústavnom zákone o rozpočtovej zodpovednosti, na ktorom sa podieľali aj vaši odborníci, ktorý je dneska na stole. Poďme ho predložiť do Národnej rady. Poďme ho schváliť ústavnou väčšinou, lebo toto sme všetci dlžní občanom Slovenskej republiky. A práve preto, aby sa v budúcnosti viackrát Slovensko len tak nedostávalo do situácie, do akej sa dostávalo. Práve preto, že v tomto zákone sú jasne popísané nástroje, sankcie, spôsoby, ako udržíme Slovenskú republiku na ceste, ktorú určite všetci chceme.
Preto ak máte kúsok pochopenia, stiahnite tento návrh. Prestaňme tu ďalej sa trápiť. A poďme zvolať mimoriadnu schôdzu na prijatie ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2011 o 22:07 hod.

Ing.

Ondrej Matej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:17

Marek Maďarič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Chyťme sa za ruky, pán poslanec, a poďme k svetlým zajtrajškom. (Smiech v sále.)
Vy ste povedali, že my hádžeme piesok do stroja. No, aj keby to bola pravda, nemalo by to žiadny význam, pán poslanec, pretože ten stroj nefunguje. Vládny stroj nefunguje. A aj o tom je dnešná mimoriadna schôdza.
Keby fungoval, tak by ste nemali dlhé niekoľkohodinové rokovanie v Papierničke, po ktorom nám poviete to isté, že ste sa dohodli na tom, že ste sa nedohodli.
Keby fungoval, tak by ste nemali problémy so štátnym rozpočtom. A jedna vaša časť navrhuje zvýšiť dane a druhá nezvýšiť dane. Keby fungoval, tak by ste z dnešnej riadnej schôdze nevylúčili vyše tridsať zákonov, poslaneckých návrhov. Dokonca aj opozičných. Vy s tým nemáte žiadny problém. A... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Sulík, Richard, predseda NR SR
Pán poslanec, a, prepáčte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:17 hod.

Mgr.

Marek Maďarič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:19

Marek Maďarič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čiže váš vládny stoj nefunguje a primárne je za to zodpovedná premiérka, hlavná osoba tejto vládnej koalície. O tom sa dnes pokúšame baviť. A, samozrejme, je na vyslovenie nedôvery aj to, že o politickom klientelizme neodškriepiteľnom už nemlčí, ale svojím postojom sa zaňho postavila. Je mi to ľúto, ale je to tak.
Primárne vinou premiérky Ivety Radičovej nefunguje vládny stroj, doplácajú na to občania Slovenskej republiky. A, žiaľ, pridala sa k tým ľuďom z vládnej koalície, ktorí nás chcú presvedčiť o tom, že kšeft pre okresného funkcionára SDKÚ je úplne čistý a je v poriadku. A môžete to stokrát...(Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Sulík, Richard, predseda NR SR
Pán poslanec Číž.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:19 hod.

Mgr.

Marek Maďarič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:19

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, politika je prostredie, v ktorom naozaj treba mať pevné nervy a aj istú otrlosť na to, aby sme znášali všetky úskalia s ňou spojené.
Pán kolega, postaviť sa a tvrdiť, že euroval je niečo ako kapitál, v ktorom nemožno vyvíjať nejaké politické ataky, a že je to tak vážna vec, že treba politickú zodpovednosť, pán kolega, veď na tom stála celá vaša kampaň. Všetky kroky, ktoré predchádzali eurovalu a boli s tým veľmi úzko späté akékoľvek rokovania o ňom, nastupovali bezostyšné, jednostranné a veľmi nezodpovedné vyhlásenia. Trpel som vtedy, keď ste to robili. Ale robili ste to transparentne, zásadne a masívne.
Pani premiérka, a to je jeden z ďalších momentov v tomto smere, vynikala. Veľmi dôveryhodný výraz tváre a oznamovala verejnosti, ako ona nedovolí okrádať našich občanov v nezodpovednom hospodárení, vtedy ste práve zistili, že teda socialistického spoločenstva európskeho a tak ďalej a tak ďalej.
Pán Matej, to tak nejde. A týmto spôsobom ani len náznak politickej korektnosti nenájdeme. A či to je politické majstrovstvo od vás, alebo obyčajná bezočivosť, to už je nakoniec jedno. Ani neviem, či nezneužívate trošku právomoci spravodajcu, pretože vás už je nejako veľa. A potom môžme reagovať iba dve minúty na veci.
Pani ministerka, ešte veľmi krátko, teda pani premiérka. V okolitých krajinách odstupovali, v Anglicku, vysokí vládni funkcionári, ministri a tuším aj podpredseda vlády za to, že zamestnávali ilegálnu prisťahovalkyňu v domácnosti. Premiér Fico odvolal ministra, ktorý pridelil 240-tisíc korún, ani nie on, jeho úrad, jeho nejakému bratrancovi vo väzbe na nejaký elektrický prístroj alebo niečo podobné, odvolal. Vymenoval tu trinástich ministrov. V tomto je ten problém. V tomto je ten problém a tento typ straníckeho klientelizmu, že tak transparentný prípad dať jednému okresnému... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:19 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:21

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán kolega, obhajujete neobhájiteľné. Zmiešavate tuná rôzne témy a odpútavate pozornosť od problematiky, prečo sme sa tuná dnes stretli. My hodnotíme prácu pani premiérky a tieto všetky témy, ktoré tuná vy ako sa snažíte nám nejakým spôsobom imputovať, proste je to čosi ako trošku ako nekorektné.
Povedzte, ste spokojní s pani premiérkou, nie ste spokojní s pani premiérkou? Ak áno, povedzte prečo, ak nie, povedzte prečo. O čom pochybujem. Hej? Ale veď nie my potrebujete z toho vytĺkať politický kapitál, ako vy hovoríte. My totižto cítime, že to nefunguje, ale vy viete, že to nefunguje. A dôkazom toho sú vyjadrenia vašich poslancov koaličných.
Prečítajte si dnešné aktuality, čo tam píše váš koaličný poslanec. Čo sa tuná hovorí po chodbách. Teraz to môžem povedať, lebo to vyšlo von. A nie som tu žiadna žalobaba v tejto chvíli. Ale vy samy hovoríte, koaliční poslanci, že to takto ďalej nejde. Prečo asi? Buďte aspoň k sebe úprimní!
Veď nedávajte nám do úst veci a slová, ktoré my sme nehovorili. Vy hovoríte, že táto pani premiérka ďalej nemôže takto riadiť vládu. Vy to hovoríte ako koalícia.
Tak čo tu rozprávate, prepáčte, nezmysly o tom, o nejakej jednote, o tom, ako všetko je fantastické, ako to všetko funguje. Nie je to pravda! Alebo nie ste informovaní, alebo tuná klamete. Opýtajte sa vašich koaličných poslancov, a keď to viem ja, vy to viete desaťkrát. Tak tu neklamte, prosím vás pekne. Nezavádzajte verejnosť. Proste to nefunguje, viete to a riešte to. Máte na to teraz príležitosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:21 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video