49. schôdza

16.4.2015 - 23.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:40 hod.

Ing.

Zoltán Daniš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Antonín Cicoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. No, Igor, keď ťa počúvam, tak si hovorím, ako dokáže jeden poslanec klesnúť, len aby si udržal priazeň Matoviča. Hovoríš, že akože máme sa baviť o reálnych problémoch. Ako, ako to chceš urobiť, keď práve vaši poslanci, pred chvíľou tu trvali na hodine otázok bez otázok. Hej, to sú tiež reálne problémy.
Riešenie, ktoré by živnostníkom pomohlo, sme predkladali pred niekoľkými mesiacmi v novele Obchodného zákonníka a neprešlo to aj vďaka tvojmu hlasu. Myslím, že dnes by to vyzeralo ináč. No a k ministrovi vtedajšiemu, no ak na jeho oklamanie stačí jedna veta pred médiami, tak to je podľa mňa neschopný minister. No pokiaľ sa jedná o diskusie pána, nášho pána predsedu v médiách, tak ja neviem, či buď si klamár, alebo máš krátku pamäť, alebo ja neviem čo, ale tak ako minulý víkend, pokiaľ sa pamätám, tak diskutoval s pánom Bugárom, tuším to bolo na TA3. Takže sleduj médiá, keď, potom vykrikuj tu, že pán predseda s nikým nediskutuje.
Ešte sa vrátim k Obchodnému zákonníku. Pokiaľ si si nevšimol, my tu hľadáme riešenia a vďaka nám ľudia uvidia svoje peniaze. Ak by to bolo po vašom, tak by živnostníci dostali len 15 % v súlade so zákonom, ktorý navrhol pán Lipšic. Keď sa, som sa zasmial pri tej tvojej D4, odborník na, na všetko. Bol si, bol si, bol na seminári, kde na túto tému si mal možnosť diskutovať s odborníkmi. Ty si iba blúznil a o nejakých dvoch štúdiách, štúdiách realizovateĺnosti bez toho, aby... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:30 hod.

Ing.

Antonín Cicoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:32

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Igor, ja ti chcem len pripomenúť nejaké fakty. DPH sa bude odvádzať až po zaplatení faktúry. Schránkové firmy nebudú môcť obchodovať so štátom. Hádaj, ktorá vláda to dokázala a koľko rokov sa na to čakalo? (Reakcie z pléna.) Riešenie, ktoré by pomohlo živnostníkom, naozaj si nepodporil, Igor, to je pár mesiacov naspäť. To je fakt. To kolega mal pravdu predo mnou.
Nadávaš na predsedu vlády Roberta Fica. Prosím ťa, povedz mi aspoň jedného schopnejšieho politika, ktorý je teraz na Slovensku. Aspoň jedného. Veľmi rád by som to počul. (Reakcie z pléna.)
Igor, ale uvedom si aj to, kto týchto malých živnostníkov aj tieto malé firmy do tohto stavu dostal. Naozaj aj tie zmluvy, do ktorých boli tlačení Váhostavom, ktorý treba takisto potrestať, to si treba uvedomiť, že aj ministerstvo má na tomto podiel, ktorý za vlády podpredsedu Národnej rady prinútilo týchto ľudí a firmy, aby išli tak nízko s cenou. No a už sa vedelo vtedy, že ten inštitút, ktorý sa teraz prejednáva zajtra alebo pozajtra, naozaj už vedel Váhostav, že ho využije, aj kvôli tomu títo ľudia nemajú zaplatené. Preto treba s tým spraviť poriadok raz a navždy a nič nám nepomôže, že sa tu budeme hádať sprava, zľava. Treba naozaj schváliť taký zákon, ktorý to raz a navždy vyrieši.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:32 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:33

Pavol Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, pokiaľ som si všimol, tak máme teraz ten modul, odvolávanie pána Figeľa, ale na obhajobu pána Figeľa si nepovedal ani jedno slovo, aspoň som to nepostrehol, preto možno aj tvoje vyznanie, tvoj obsahový príhovor bol veľmi, veľmi plytký.
Pokiaľ viem, tak pán Figeľ, vy neustále hovoríte o tom, že pán Široký je zlodej a podvodník, tak sa čudujem, že pán Figeľ s ním vôbec podpísal zmluvy na výstavbu diaľnic, s Váhostavom, s takýmto zlodejom. Prečo nedal na neho trestné oznámenie? Veď mal na to plné právo, mohol to urobiť, tak ako sme to urobili my, a myslím si, že je to dneska aj v trestnom konaní, resp. prebieha trestné konanie a rieši to aj prokuratúra.
No a čo sa týka tvojho vystúpenia, tak ja by som bol teraz trošku ironický a poviem ti asi tak, že použil si množstvo veľmi milých slov, ktoré určite keď použijú naši kolegovia na vašu adresu, budeš úplne rešpektovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:33 hod.

PaedDr.

Pavol Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:34

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

162.
Ďakujem veľmi pekne. V zásade máte dve možnosti, tu byť alebo nebyť. V prípade, že ste tu, je to niekedy ťažké. Ak teda som tu bol, tak mi dovoľte uviesť, aj toto je čaro demokracie, že vlastne naozaj sa zjavujú údajné riešenia, riešenia, sociálne inžinierstvo. Zjavuje sa všeličo a chcem trošku apelovať aj na, možno aj do budúcna, že by bolo dobré, keby sme sa pokúsili tie problémy vyriešiť, nejak v tom počiatku a v tom nejakom, v tom mainstreame v tatomto základnom, lebo potom sa ten, tie javy budú zjavovať čoraz častejšie, budú sa javiť čoraz módnejšie a len prípadne upozorňujem, aby ste si potom nespomenuli, že zlatý dobrý Hlina. Viete, že v dobrom.

Naozaj niekedy je potrebné problém identifikovať rýchlo a snažiť sa ich vyriešiť. Ak nie, tak potom čaro demokracie sa prejavuje rôznymi formami aj napríklad takouto.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:34 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:36

Alojz Přidal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, poslanec Hraško, ten vtip bol nechutný.
Ja ďakujem Bohu, že novembrová revolúcia bola nežná. My sme nechceli násilie. Ten vtip podnecuje násilie. Jednoducho ospravedlňte sa členom strany SMER aj poslancom strany SMER, pretože jednoducho toto, my nechceme násilie. Jednoducho, vy sa musíte ospravedlniť, a keď sa neospravedlníte vy, tak sa im ospravedlňujem ja. A nie som schizofrenik. My ich povalíme aj nenásilne, nebojte sa. Ale toto nie. Toto bolo príliš. Ja si vážim Eriku Jurinovú aj Igora Matoviča, čo spravil, aj všetky opozičné strany ako za to gesto, ale toto nie.
Všetko má svoju mieru. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:36 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:37

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Hraško, no keď si povedal, že kto všetko by mal sedieť v base, chcem sa spýtať, koľko tých trestných oznámení si podal, aby tí ľudia sedeli v base. Kľudne ich podaj, pomôž slovenskej justícii, ale aj hlavne orgánom činným v trestnom konaní, že ty budeš ten, kto dá ten podnet, aby tí ľudia boli trestne stíhaní. Podaj tie trestné oznámenia.
V podstate to, čo tu si povedal, že Váhostav má ísť do konkurzu, to nemyslíš vážne. Však tých 1 200 veriteľov bojuje o to, aby získali aspoň nejaké peniaze, a keď ty pošleš Váhostav do konkurzu, no buď si istý, že z toho konkurzu to bude ešte horšie ako tá reštrukturalizácia. Z toho konkurzu tí veritelia nedostanú potom už ani fuka. Čiže jednoducho práve preto aj vláda zasahuje, aby Váhostav nemusel ísť do konkurzu, aby aspoň v rámci tejto reštrukturalizácie, ktorá je robená podľa zákonov prijatých za pána Lipšica a potom za pani Žitňanskej, aby, aby teda sa tomu zamedzilo, aspoň trošku tým ľuďom pomohlo. Čiže jednoducho nie je správne, ak Váhostav pôjde do konkurzu, lebo doplatia tí veritelia na to, i keď sa to môže stať, samozrejme.
No a čo sa týka toho, čo si povedal, že Váhostav presviedčal pána ministra vtedy Figeľa, že to zvládnu, no následne ministerstvo dopravy na čele s pánom Figeľom presviedčalo potom odbornú verejnosť a médiá, konkrétne denník SME v tom auguste 2011, že scenár, že nebudú vyplatení subdodávatelia, nehrozí, že ministerstvo to má naštudované, expertízy, že takýto scenár nehrozí. Ups, o pár rokov neskôr 1 200 veriteľov. Čiže je tu podľa mňa správne a namieste to, že pán Figeľ má zodpovednosť, politickú zodpovednosť za to, ako to dopadlo s Váhostavom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:37 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Andrej Kolesík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Pán poslanec Hraško, veľmi plamenne ste vystúpili a pre nezaujatého pozorovateľa by to možno vyzeralo aj zaujímavo a asi ste mali dobrých učiteľov, lebo ste hovorili, nemalo by sa kradnúť a vy sa raz budete pozerať na to niektorí spomedzi mreží.
Ja sa chcem spýtať, kto bol vaším takým učiteľom, lebo som sa tak dočítal. že v ’98. ste kandidovali za Stranu občianskeho porozumenia. A v životopise si uvádzate, podľa týždenníka Trend a dobre počúvajte, kolegovia, ako pracovnú skúsenosť, miesto organizačného pracovníka Republikovej kancelárie Strany občianskeho porozumenia. Je to pravda, pán poslanec Hraško? Páni kolegovia z opozície, kto bol v Strane občianskeho porozumenia, kto bol za ňu poslanec a potom neskôr prestúpil do ANO a bol ministrom? Nebol to náhodou istý pán Jirko Malchárek? No pán poslanec Hraško, mne dnes veľa vecí zapadlo do mozaiky. Ak ste mali takéhoto skvelého tútora (reakcia z pléna), pán poslanec Hraško, pána Malchárka, ktorý je podozrivý z rôznych vecí, kde bežali aj trestné stíhania, tak to sa teda máte čím chváliť. Toto som o vás nevedel, pán poslanec Hraško. Miesto organizačného pracovníka Republikovej kancelárie SOP. Teda vy ste boli vysoko, vy ste boli na ústredí, možno ste nosili Malchárkovi aj tašku a otvárali mu dvere.
Gratulujem vám. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:39 hod.

Mgr.

Andrej Kolesík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Zoltán Daniš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Pán poslanec Hraško, neprekvapil ste ma, ani ste nič nezostal dlžný svojej povesti. Ste dobrý tým zrejme, dobrý žiak. Včera tu urážal nášho predsedu vás predseda, váš šéf Matovič včera táral o niektorých veciach a vy ste dneska skutočne verne ho nasledoval. Opäť ste bezočivo tu prednášal podľa vás veľmi vtipné príhody. Opäť ste ho nejako pomenoval. Namiesto toho, tohto vášho teatrálneho vystúpenia, keby sme boli racionálne pokračovali, tak sme už mohli byť niekde ďalej. Mohli sme postúpiť, tak ako to je v úmysle aj tejto vlády a tohto vedenia parlamentu, mohli sme sa posunúť a v skrátenom legislatívnom konaní, mohli sme sa už dopracovať aj k doplneniu zákona o Obchodnom zákonníku, ale stále prešľapujeme na jednom mieste.
Naša vláda na rozdiel od vás, od bezduchého tárania robí aj konkrétne kroky. Podala pomocnú ruku v pravú chvíľu tým ľuďom, i keď oni neboli vo vzťahu so štátom. Je to vzťah medzi firmami. Dnes sme asi v tej úrovni a to vy všetci viete, že už 50 % pohľadávok preplatí záručná banka, a ideme ďalej. Chceme, prosím vás pekne, prijatím tohto zákona zamedziť, aby sa v budúcnosti takýmto prípadom s takými smutnými koncami dochádzalo. My teda konáme, riešime veci a vy zatiaľ ohovárate vulgárne a tárate.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:40 hod.

Ing.

Zoltán Daniš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Otto Brixi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Pán poslanec Hraško, podarilo sa vám to, čo sa nepodarí u mňa len tak hocikomu, a to teda, že ste si ma úplne dokázal týmto psychiatrickým prejavom získať. Ja stále obdivujem ľudí, ktorí majú tendenciu veľa hovoriť a málo povedať, a ak sa na toto dívajú mladí ľudia z celého sveta, čo ste vy teraz predviedol, mladí Slováci, ktorí odišli z tejto krajiny, tak ja sa skutočne nedivím, že sa nemajú záujem do tejto krajiny už nikdy vrátiť, pán Hraško. Toľko negativizmu, toľko populizmu, toľko, toľko plytkých, plytkej zloby, ktorú ste vy z vašich úst vypustili, to sa nepodarilo ani Goebbelsovi za najhrubšej propagandy počas druhej svetovej vojny, pán Hraško. Riešenia žiadne, žiadne konkrétne návrhy, len zlo a zlo a zlo.
Pán Hraško, toto nie nám, to si môžete byť úplne istý, ale toto vám ľudia v budúcoročných voľbách spočítajú. Ja neviem, čo ste vy robili okrem toho, čo tu povedal pán poslanec Kolesík, pretým, ako ste prišli do tohto parlamentu, komu ste čo a koho ste za čo držali, ale ak vy máte byť to svetielko na konci tunela budúcnosti tejto krajiny, tak sa bojím pán Hraško, že túto krajinu nikdy nič dobré nečaká. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:42 hod.

JUDr. Ing.

Otto Brixi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:44

Igor Choma
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán poslanec, ja nejdem komentovať ani odbornú rovinu vášho, teda tvojho vystúpenia, ani etickú rovinu tvojho vystúpenia, ba dokonca ani morálnu rovinu a už vonkoncom nie mentálnu úroveň tvojho vystúpenia. Myslím si, že by to nemalo žiaden význam. Ale vyprosujem si, aby si ma nazýval morálnym bahnom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 17:44 hod.

Ing.

Igor Choma

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video