53.schôdza

16.6.2015 - 3.7.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:06 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

20.
Ďakujem, pán podpredseda.
Pán kolega, najprv technická otázka a dúfam, že mi na ňu potom odpoviete: Ten úvod, to je samostatné uznesenie, alebo rozširujeme uznesenie, ktoré bolo navrhnuté? To poprosím odpoveď.
A druhá vec, ono už súčasný systém založený na Dublinskom dohovore núti v zásade migrantov ísť tam, kam nechcú. A tak celý ten dublinský systém je nastavený. Práve preto existuje niečo ako prinávrátenie do krajiny, kde bolo prvýkrát požiadané o azyl, a presne kvôli tomu Maďari teraz vlastne sa rozhodli jednostranne odstúpiť od dublinského systému, že tí utečenci, azylanti, migranti, jedno, ako si ich nazveme, oni chcú ísť niekam inam než do tej krajiny, kde o ten azyl požiadali. Práve na základe toho ich vraciame potom naspäť.
A ak hovoríte, že kvóty sú proti ľudským právam, lebo nútia ľudí byť niekde, kde byť nechcú, že oni chceli ísť do inej krajiny a my ich prinútime ísť niekam inam, tak ale na tomto je založený celý dublinský systém, tak potom ho zrušme celý. V rámci solidarity a v rámci prerozdelenia zodpovednosti vnútri schengenského priestoru my už dnes máme medzinárodnoprávne záväzky, na základe ktorých sa majú presídľovať azylanti z miest, kde ich je príliš veľa, do miest, kde ich je menej. A tak isto v rámci dublinského systému predsa keď niekto požiada o azyl u nás a potom odíde do Nemecka alebo do Holandska, alebo do Británie, tak v momente, keď ho chytia, tak ho budú, aj keď by sme mu udelili ten azyl, tak ho vrátia sem. No a to neporušuje ľudské práva podľa tej istej logiky? Porušuje? Tak zrušíme dublinský systém? (Reakcia z pléna.) No a potom všetci skončia v tej Británii. (Reakcia navrhovateľa.)

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:06 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:08

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

22.
Nadviažem, ten príklad, čo ste spomínali, pán kolega. Pán poslanec Poliačik má pravdu, že niekto požiada o azyl v Taliansku a potom ide niekam ďalej, to neplatí, platia dublinské pravidlá. Už niekoľko rokov platia, verte mi, ja som chodil na rady ministrov každý mesiac, čiže vyznám sa v tomto asi trochu viac ako vy, a ten systém znamená vlastne, že sa tí migranti alebo azylanti v takom prípade posúvajú ďalej, naspäť do tej krajiny, kde požiadali o azyl. Vy ste spomenuli príklad, že niekto požiada v Taliansku o azyl a ide do Nemecka. (Reakcia navrhovateľa.) Takže, prosím? (Reakcia navrhovateľa.) Ale sa vrátia naspäť, podľa pravidiel platných v Európskej únii. Ešte raz, sa musia vrátiť naspäť. Áno. Čiže v princípe tá motivácia vôbec niekam tým pádom ísť je nižšia.
Ale k inej veci som chcel. Dve poznámky. Podľa mňa ste celú diskusiu zideologizovali. Čo mi je teda ľúto, ak teda máte záujem o veľký konsenzus v parlamente. Po prvé, ja si myslím, že vyjadrenie k sobote, prvé vyjadrenie na sociálnej sieti bolo nešťastné. Proste on tam neodsúdil násilie, to mu nevadilo, len tvrdil, že pán Kotleba vykopáva otvorené dvere, čím ako chcel povedať, že jediné, čo ho na tom mrzí, je, že teda prebral jeho tému. A to si myslím, že potom, samozrejme, sa zbadal o dva dni, že treba aj násilie a neonacistov odsúdiť, ale tá prvá reakcia, to vy dobre viete, podľa mňa asi adekvátna nebola.
Tretia poznámka, môžme diskutovať, že čo kde bolo zapríčinené, vlna migrantov bola veľká dávno predtým, ako padla Líbya, musím povedať, už je niekoľko rokov pomerne vysoká. Nedávno som bol s jedným pánom, ktorý slúžil na československých námorných lodiach, mi rozprával, ako sa vykladali československé tanky medzi obilím nelegálne v rôznych afrických krajinách. Čiže bol by som, áno, všetci majú asi nejakú mieru viny na situácii v Afrike, ale že by my a bývalé Československo bolo úplne bez viny, to by som si taký istý nebol.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:08 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

František Šebej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

24.
Ďakujem pekne. Predrečníci už upozornili na vec, ku ktorej som chcel hovoriť. No tak európska norma zvaná Dublin 3 hovorí, a to vy viete veľmi dobre, pán kolega, že naozaj v podstate azylovú procedúru musí utečenec podstúpiť v krajine Európskej únie, do ktorej vstúpil ako prvej, a teda teoreticky je to tak, že keď odíde niekde inde, bude vrátený do tej krajiny, do ktorej vstúpil. To sa v danej chvíli Slovenska nijako netýka, jedine, že by k nám prišli utečenci cez ukrajinskú hranicu. No ale to je aj dôvod, prečo Maďari urobili v danej chvíli taký zúfalý krok, že odstúpili od toho dublinského, Dublin 3 teda dohovoru, čo je ale naprostý nezmysel, lebo to sa jednoducho nedá. To sa proste, to je v európskom práve vylúčené, ale je to nezmyselný krok, ale urobili to. Ale nie k tomu som chcel.
Ja som strašne rád, že sa SMER dištancuje od náckov a fašistov a, bez akejkoľvek irónie, proste som rád, že jednoducho aj takýto hlas zaznel. Obávam sa, že ale s istým časovým posunom, a potom by som sa ale rád spýtal, keďže spoluorganizátormi toho nezmyslu sobotňajšieho bola aj akási skupina Vzdor, ktorá chce rehabilitovať Jozefa Tisa, čo sú čistí náckovia, ako sa teda ocitol medzi nominantami do Správnej rady Ústavu pamäti národa Roman Michelko, ktorý má presne tú istú agendu. Chvalabohu to nie je, bolo stiahnuté z rokovania vlády, ale to je len taká ironická poznámka, že niekedy proste sú duševné pochody v tomto smere vládnych predstaviteľov pre mňa dosť záhadou.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:10 hod.

PhDr. CSc.

František Šebej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:12

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

26.
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, ja som bola na výbore pre európske záležitosti, lebo som jeho členkou, viem, o čom sme sa tam rozprávali. Som veľmi rada, že sa opozícia aj s koalíciou chce zhodnúť na uznesení, pretože to je signál pre občanov Slovenskej republiky, pretože občania to od nás očakávajú a majú určitý názor, pre ktorý práve my tu sedíme, pre ktorý nás volili, a ktorí očakávajú, že budeme tento názor zastávať. Som rada, že sa zhodneme na tom, že naozaj ľudia trpia, že im treba pomôcť. Som rada, že sa zhodneme na tom, že vlastne chceme nejakým spôsobom riešiť migráciu, ale nechceme vystaviť bianko šek prevádzačom, ktorí teda budú púšťať ľudí do našej krajiny, s ktorými potom my naozaj budeme mať problémy alebo nebudeme si vedieť s nimi rady, pretože máme dosť problémov v Slovenskej republike.
Ale musím zase povedať jednu vec, že mrzí ma, že okrikujete pána predsedu výboru, ktorý chcel povedať názor a ktorý chcel vysvetliť možno aj ľuďom, nielen poslancom, kde sú korene. Lebo aj lekár, keď lieči, tak nelieči len príčinu choroby, ale lieči zárodok choroby. Čiže nesmieme si zatvoriť oči a povedať, že kde je ten zárodok. Nesmieme si povedať, že prečo to vzniklo a my už riešime iba príčinu.
A poviem ďalšiu vec, nerozprávajme ako na výbore, že koľko my tu máme voľných kapacít. V meste Humenné je záchytný tábor. Viem, o čom je solidarita, máme tam 524 osôb, ktoré môžeme dať do záchytu. Ja sa vás pýtam, keď teraz tu takto rozprávame, že či je to vôľa a čo chcú, my sa musíme riadiť občanmi, nie opozíciou a koalíciou, a občania jasne povedia. Predstavte si, že tento záchyt budeme premenovávať na pobyt, pretože my nemáme pobytové kapacity, a ja ako primátorka o tom budem musieť dať hlasovať poslancom. A tí poslanci sa nebudú pozerať na to, že či sme opozícia a koalícia, ale na to, čo chcú ľudia. Veď my tiež musíme vedieť, že máme určité kapacity, my chceme tým ľuďom pomôcť, ale musíme mať na to financie, musíme mať na to priestory a aj tí ľudia musia chcieť týchto ľudí prijať, aby sme s nimi žili, aby sme žili v solidárnosti. Tak vás prosím, rozprávajme tak naozaj ako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:12 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:14

Juraj Droba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Blaha, mám tri body, dva z nich budú pozitívne. V prvom rade oceňujem, že ste sa veľmi jasne vymedzili voči extrémizmu a xenofóbii, a tento smer, tento hlas konečne zo SMER-u zaznel, aj keď s niekoľkodňovým meškaním a zaznel z úst predovšetkým vás a vašej kolegyne z europarlamentu Moniky Flašíkovej-Beňovej, ktorej týmto tiež ďakujem. Bol by som ale čakal, že tento hlas zaznie z úplne iných úst, úplne iných predstaviteľov vašej strany. To je po prvé.
Po druhé, ďakujem za veľmi konštruktívnu spoluprácu pri formulácii rezolúcie, ktorú sme včera dotiahli a dnes ešte budeme ďalej k nej rokovať, a to bolo až pre mňa prekvapivé, ako príjemne a bezproblémovo sme dokázali spolupracovať naprieč celým politickým spektrom. Poďakovanie patrí aj kolegom Viskupičovi, Vašečkovi, pani Žitňanskej, pánovi Muránskemu. Ak som ešte náhodou na niekoho zabudol, tak sa ospravedlňujem.
No a tretia je už len taká poznámka, že ak by ste si boli ušetrili svoje geopolitické nezmysly, tak to mohol byť naozaj veľmi dobrý príspevok do rozpravy. Vy ste našli zase svojho vinníka, ktorým sú Spojené štáty americké a tie môžu za všetky bôle tohto sveta. Vyjadrili ste sa aj k Afrike. Hlavným problémom Afriky je Afrika samotná a diktátori, ktorí zbedačujú tento kontinent. Určite nie kolonizátori, kolonisti z polovice minulého storočia, ktorí poodchádzali väčšinou. A to je trošku naozaj smutné, keď vy vidíte problém Afriky v tom, že tam nejakí Briti, Francúzi a podobní priniesli kultúru, priniesli školstvo, priniesli súdny systém a podobne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:14 hod.

Mgr. MBA M.A.

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:16

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

30.
Ďakujem pekne. Ja sa pristavím pri dvoch takých poznámkach, možno nie celkom k tejto téme, ale ja k samotnej téme vystúpim.
Ale, pán kolega, operujete výrazom "progresívny socialista", to ma dosť tak politologicky prekvapuje, že čo to vlastne je, lebo ja som umiernený konzervatívec, vy ste progresívny socialista, to je taká meňavka, to znamená, že sa meníte v čase a priestore, ako napreduje progres. A to by prípadne aj sedelo, lebo ako progresívny socialista kľudne môžete zastupovať záujmy oligarchie, lebo progres na Slovensku špeciálne týmto smerom sa určite uberá. Politologicky je to pre mňa veľkým tajomstvom, čo to vlastne je, našiel som len nejakú progresívnu socialistickú stranu v Libanone, keď som si gúglil, možno bude zaujímavé vedieť o tom niečo viac.
A, pán kolega, ešte druhú poznámku o tej slušnosti. Ja som si to včera všimol, ale aj som sa prihlásil, potom som to stiahol, keď vystupoval pán Bugár. Vy ste predseda jedného z najvplyvnejších výborov v parlamente. Sedíte tam teraz na mieste spravodajcu a pijete z plastovej fľašky. Naozaj, keď pán Bugár vystupoval, ste pili z plastovej fľašky, proste mňa tu upozorňujete na neviem čo všetko, ale ja by som sa z plastovej fľašky v parlamente nenapil, lebo to proste mojim deťom to manželka stále pripomína a už to nerobia, keď boli malé, to robili, z fľašky sa piť nemá. Ale ja viem, že niekto povie, že to je nepodstatné, ale keď ste v parlamente, tak, a obzvlášť, keď tuná budete od pána Brocku vyžadovať neviem akú kultúru, tak prípadne pozrite na seba a potom hovorte. Ja až tak moc neapelujem, lebo ja som si vedomý toho, že som z Oravy, nikdy som sa na nič nehral, ale vy ste tu všetci za intelektuálov, za slušných, múdrych, svätých pomaly a napriek tomu, pozrite sa najskôr na seba a potom budete mať právo kritizovať.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:16 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:18

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Najprv štatistika, počet migrantov ako podiel, alebo podiel migrantov na celkovej populácii Zeme bol 3 % v roku 1960, približne 3 % aj v sedemdesiatom, aj v osemdesiatom, aj v deväťdesiatom, aj v roku 2000, aj v roku 2010, bez ohľadu na to, či boli konflikty alebo neboli. Takže nemôžme jeden konflikt obviňovať z toho, že stúpa migrácia.
A teraz hlavná myšlienka tejto poznámky. Jednoznačne podľa štatistík ľudia odchádzajú do bohatých krajín z chudobných krajín. Tie bohaté krajiny sú jednoznačne založené na demokracii a trhovej ekonomike a zapájajú sa do globalizácie. Čiže nie je to tak, že trhová ekonomika, súkromné vlastníctvo, tolerancia k zisku, k voľnej tvorbe cien a k zahraničnému obchodu spôsobuje chudobu v Afrike. Je to presne naopak. To, že Afrika zatiaľ neprešla na tieto princípy úspechu, v súčasnosti to spôsobuje chudobu v týchto krajinách, a to potom vedie k vysokej migrácii a k tragédiám. Pokiaľ by sa malo v záverečnom vyhlásení objaviť niečo o tom, že demokracia a princípy trhovej ekonomiky spôsobujú tragédie v chudobných krajinách, tak ja by som mal veľký problém to podporiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:18 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:19

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán poslanec Blaha, ak máme byť voči sebe objektívni, pravdiví a úprimní, tak nemusíme chodiť ani ďaleko do štátov severnej Afriky, stačí, keď sa pozrieme na to, ako vyzerá politické riadenie u nás doma. Dnes nikto z nás nespochybní, že aj súčasná slovenská politická moc je riadená a určovaná diktátom nadnárodných skupín, nadnárodných monopolov, diktátom finančnej moci. A na to množstvo ľudí, a ten počet ľudí zo dňa na deň rastie na Slovensku, veľmi kruto a extrémne dlhodobo dopláca. A ja viem, že práve aj ten sobotňajší protest bol spojený s účasťou ľudí, ktorí s fašizmom, s extrémizmom nemajú vôbec nič spoločné. Prišli vyjadriť svoj protest s tým, ako ťažko znášajú dopady súčasne uplatňovanej, a nielen súčasne, ale dlhodobo uplatňovanej politickej moci, ktorá je prerastená diktátom finančného kapitálu, diktátom nadnárodných spoločností.
Tak ako je nesprávne riešiť necitlivé zásahy do vnútropolitického vývoja krajín severnej Afriky už v dôsledkoch a zameriavať sa len na usmerňovanie migračnej politiky, ja za nesprávne považujem, ak sa uchyľujeme len k útokom na adresu účastníkov sobotňajšieho protestu namiesto toho, aby sme sa zamysleli nad príčinou stále viac rastúcej nespokojnosti občanov a radikalizácie slovenskej ulice.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:19 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Viera Šedivcová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
(Začiatok faktickej poznámky bol povedaný mimo mikrofónu.) ... Blaha poukázal jasne na príčiny veľkej nespokojnosti a vlastne poukázal na to, prečo v nedeľu tieto protesty sa takýmto spôsobom zneužili. Téma migrácie sa naozaj veľmi flagrantne zneužila. Úlohou politikov, nielen sociálnych, ale aj pravicových, liberálnych, kresťanských, je absolútne jasne odsúdiť rasistické prejavy a akékoľvek útoky na ľudí, aj keď sa to spája s migráciou alebo s rasizmom, alebo s akoukoľvek inou témou v spoločnosti. A myslím si, že toto veľmi presne pán Blaha povedal.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:21 hod.

Mgr.

Viera Šedivcová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

38.
Ďakujem pekne za poznámky. Chcel by som len opäť zdôrazniť, že sme sa zhodli na texte vyhlásenia, čo je také spoločné minimum, a za to veľmi pekne ďakujem. Ale ako sme si aj povedali na tých stretnutiach a Juro Droba to vie, každý zo svojich vlastných dôvodov, hodnotových dôvodov, to znamená, máme niektoré interpretácie tejto situácie iné, a treba to zdôrazniť, to je úplne legitímne. Ako vytvárať tu umelú situáciu, že všetci máme ten istý názor na túto istú otázku, je nezmysel. Vieme sa zhodnúť na tom, na tej koncovke, že sme proti kvótam, že sme za solidaritu, že sme proti extrémizmu a tak ďalej, ale tie vlastné dôvody musíme povedať. Ľavicový dôvod, ľavicové príčiny a ľavica interpretuje tieto veci inak, a to som sa snažil zdôrazniť.
Ospravedlňujem sa, že som si ukradol pätnásť minút, z toho čo vy tu už rozprávate pravičiari, asi siedmi ste už hovorili pätnásť minút, tak ja ako ľavičiar som si dovolil pätnásť minút porozprávať. No fakt sa ospravedlňujem, pán Brocka, to je tragédia parlamentarizmu.
Takže nie je to ideologizácia, pán Lipšic. Je to proste úplne legitímna snaha interpretovať veci tak, ako to vníma ľavica na Slovensku, alebo ako to vnímajú ľavičiari.
Teraz k tomu Dublinu. Sám dobre viete, že tu je jedna norma, že to je norma, je tu rozdiel normy a faktu. Norma je, tak ako vravíte, áno, deportujú ich, keď ich nájdu, ale deje sa to. Deje sa to, to je fakticita. To znamená, prečo je Slovensko tranzitnou krajinou? Však teoreticky, keď sem všetci tí ľudia došli, tak mali tu zostať, neostali, lebo sa to deje, odchádzajú na ten Západ. Je to tak, fakt a norma tu v tomto smere narážajú na rozpor.
A potom, pán kolega Poliačik, iba vecne: Áno, rozširujeme uznesenie, ktoré bolo navrhnuté, o bod 2, hej.
A teraz k tomu pojmu progresívny ľavičiar. Pán kolega, to je normálny politologický terminus technicus, to neni názov strany, má sa tým na mysli, že som kultúrne liberálny, teda v otázkach kultúry a etiky som liberálny, to je to progresívne, tak sa to nazýva, označuje, je to zaužívané, a teraz keď budete ten pojem rozvádzať, že to je pokrok a budete tam hľadať nejaké špekulácie, takto to nefunguje, dobre? Je to terminus technicus a viete, keď budete po mne hulákať práve vy, ktorý tu naozaj mlátite poslancov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2015 o 10:22 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video