58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

4.12.2015 o 11:28 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 11:28

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážený pán minister vlády istôt pre občanov, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi, aby som za Stranu sloboda a solidarita povedal niekoľko poznámok k návrhu novely ústavy aj v druhom čítaní.
Dámy a páni, nie je náhoda, že lehoty na zadržanie ľudí, ktorí sú podozriví zo spáchania trestného činu, sa dostali až do slovenskej ústavy a sú obmedzené na 48, resp. 72 hodín. Má to svoje historické dôvody, keď štátna moc zneužívala silové zložky pre svoje politické ciele. Tieto lehoty pokladáme za primerané, preto nie je žiaden dôvod podľa nášho názoru ich predlžovať a vstupovať tak do ústavy.
Slovensko má dostatok sudcov aj policajtov, a tých má dokonca extrémne veľa, aby dokázali v súčasných lehotách účinne konať. Len musia pracovať a nie kávičkovať v kanceláriách, dámy a páni, tak je to, povedzme si to otvorene.
Aktuálna správa, ktorú sme mali možnosť si prečítať v médiách počas uplynulých dní, je tá, že máme na počet obyvateľov trojnásobný počet policajtov oproti Fínsku, prosím pekne. Trojnásobný počet policajtov oproti Fínsku. Je tu v tejto sále ešte niekto, kto si myslí, že máme málo policajtov na to, aby účinne bojovali so zločinom?
Dámy a páni, samotné skrátené legislatívne konanie je témou samo osebe a vyvoláva vo verejnosti falošný dojem, že dnes bezpečnostným orgánom chýbajú účinné nástroje na boj s terorizmom. Nie je to pravda. A ja s plnou vážnosťou a zodpovednosťou ako bývalý minister obrany viem, čo hovorím, a vyhlasujem, že Slovensko nečelí žiadnej teroristickej hrozbe.
Také závažné zmeny, ktoré zasahujú do práva občanov na súkromie, do práva na vycestovanie, na slobodu prejavu, do práva na slobodné šírenie a prijímanie informácií, nie je možné prerokúvať v skrátenom legislatívnom konaní.
Dámy a páni, tento postup v nás - v strane Sloboda a Solidarita - len posilňuje presvedčenie, že boj s terorizmom je len obyčajná kamufláž, aby sa Slovensko priblížilo k policajnému štátu a ktorý zrejme mnohým chýba. A ešte túto perfídnu politiku strany SMER - sociálna demokracia sa snažíte predať voličom ako niečo, čo potrebujú. Našťastie verejná mienka sa obracia a z toho pravdepodobne plynie tá nervozita, na ktorú sa tu niektorí kolegovia a moji predrečníci pýtali, keď sa pýtali, že z čoho ste nervózni, keď máte 40 %. My v strane SaS to vidíme, pretože my priamo komunikujeme s voličmi, či cez sociálnu sieť alebo mailmi, alebo osobne, a môžem vám garantovať, že toto ste prepískli, dámy a páni zo SMER-u. Toto ste prepískli.
Musím povedať, že platí presný opak, naša spoločnosť sa potrebuje chrániť pred ľuďmi, ktorí za takouto nebezpečnou politikou stoja a ktorí nemajú žiadne zábrany.
Dámy a páni, neviem, kde máme spravodajcu, pán predseda.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
A chýba vám k tomu vystúpeniu pán spravodajca?

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Nechýba mi k vystúpeniu, len aby si zapamätal, čo teraz poviem, lebo v zmysle rokovacieho poriadku... (reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Môžete, kľudne.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
... v zmysle rokovacieho poriadku predkladám procedurálny návrh, aby sa nepokračovalo ďalej v rokovaní o tomto bode programu, o novele ústavy, a chcem požiadať, aby sme o tom hlasovali v utorok na najbližšom hlasovaní.
Čo sa týka postoja strany Sloboda a solidarita, dámy a páni, my sme boli veľmi konštruktívni, nikto nás nemôže obviniť v rámci utečeneckej krízy, v rámci migrantskej krízy, my sme niekoľko krokov vlády SMER-u podporili, čo sa týka odmietnutia kvót, čo sa týka dokonca žaloby kvôli týmto povinných kvótam, sme povedali, že je to politické rozhodnutie vlády SMER-u, a keď tento nástroj, ktorý chce legitímne uplatniť, tak to môže spraviť. Podporili sme zmiešané cvičenia ozbrojených zborov, vojakov, policajtov, hasičov, obrovské množstvo ďalších krokov sme podporili, ale toto, čo idete robiť v rámci šírenia strachu a v rámci vašej marketingovej kampane, nielenže nepodporíme, ale budeme proti tomu hlasno protestovať.
A som veľmi rád, že kolegovia z opozície, napriek tomu, že sme v menšine, dokázali zabrániť tomu, aby sme to tu dneska aj v tichosti odhlasovali niekedy o druhej alebo o tretej. Nech sa o tom ešte rozpráva, celý víkend, aj do utorka, tak ako povedal kolega Hlina, aby ste mali nad čím rozmýšľať, aby občania Slovenskej republiky sa zamýšľali nad tým, čo sa tu deje a čo idete spraviť.
Nepresvedčil ma ani pán minister Borec napriek tomu, že v prvom čítaní veľmi pozorne som počúval to, čo rozprával, nepresvedčili ma ani zástupcovia ministerstva spravodlivosti na výbore branno-bezpečnostnom, no zástupcovia tajných služieb, tí už vonkoncom ma nepresvedčili, nepresvedčili ste ma absolútne v ničom, že treba prijať zmenu ústavy.
Prosím vás pekne, rozhodnutie alebo zdôvodnenie, že my potrebujeme viacej tlmočníkov z arabského jazyka, lebo tam je veľa nárečí, prekristapána, kvôli tomuto idete otvárať ústavu?
My nepodporíme tento návrh zákona, zmenu ústavy ani v prípade, že prijmete tie zmierňovacie pozmeňovacie návrhy kolegov z KDH a MOST-u a neviem odkiaľ, ja som ich všetky podpísal, za všetky zahlasujeme, aj za to, aby sa vypustila tá lehota pre tých sudcov, tá zvýšená. Ale ani policajti nepotrebujú viacej hodín, nepotrebujú viacej hodín, nič sa nezmenilo oproti situácii pred mesiacom, pred týždňom, pred rokom, pred desiatimi rokmi. Je ich trikrát viacej ako vo Fínsku. Nech si robia svoju robotu a budú vedieť do 48 hodín všetky dôkazy zhromaždiť.
Prosím vás pekne, tu sa stále rozpráva o nejakých migrantoch a utečencoch, ktorých tu ani nemáme, nikto ich tu poriadne ani nevidel, ale tie zákony, to predĺženie tých lehôt, sa bude zneužívať proti občanom Slovenskej republiky, to si uvedomte! My tu máme dôstojníčku, exdôstojníčku Vojenskej spravodajskej služby, ktorú frcli na 48 hodín do vyšetrovacej väzby na základe toho, že špeciálny prokurátor Kováčik podpísal vymyslené podozrenie zo sabotáže. Ale tam bol aspoň jeho podpis! A na základe tohoto teraz budete zodpovední za to, že na 96 hodín budú občania Slovenskej republiky strkaní do vyšetrovacej väzby a budú perzekvovaní, a nie nejaký Afganec, ktorého tu ani nemáme!
A toto nech si uvedomia, prosím pekne, aj kolegovia z opozície, ktorí chcú zahlasovať za to, že to nejakým spôsobom vymenia, že tá súdna lehota sa nepredĺži. A potom, keď trebárs pristúpi vládna strana SMER na to, že to bude na dobu určitú na 24 mesiacov alebo že nebude predĺžená tá súdna lehota, tak o tie 2 roky si spolu sadneme a porozprávame sa o tom. A porozprávame si všetky tie prípady tých občanov Slovenskej republiky, ktorí budú zašití na tých 96 hodín a potom blahosklonne budú prepustení. Choďte sa porozprávať s tou bývalou dôstojníčkou a s tou našou hovorkyňou, aké to tam bolo tých 48 hodín. Zlomili pomaly aj toho bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby, aj ten je dnes už očistený, a to bol chlap, ktorý bol na to školený.
Dáte právomoci policajtom takým ako ten policajt, ktorý je dnes súdený, ktorý robil tú dopravnú kontrolu tým dvom útlym ženám. Však ste to video videli, čo tam s ňou urobil, s tou jednou, keď jej kázal, aby mu otvorila kufor. Takýmto ľuďom dáte právomoc zašiť pod pláštikom nejakého boja proti terorizmu nepohodlných ľudí a oponentov na 96 hodín do vyšetrovacej väzby, lebo aj oni môžu byť podozriví z terorizmu. Tak si vypýtajte štatistiky, koľko ľudí bolo v minulosti podozrivých z terorizmu a boli to občania Slovenskej republiky a koľkí boli zo zahraničia.
A toto si treba povedať, lebo to tu ešte dnes nikto nepovedal. Každý sa tu hrá len na to, že však dajme preč to predĺženie tej súdnej lehoty a bude to v poriadku. Nebude to v poriadku, dámy a páni. Nebude. A poslanci SaS za takéto niečo hlasovať nebudú!
Dámy a páni, jediná teroristická organizácia, ktorú máme na Slovensku, je politická strana SMER - sociálna demokracia. To je jediná teroristická organizácia, ktorú máme tu, prosím vás pekne. (Reakcie z pléna.) Áno, ja viem, že sa vám to zle počúva, ale my tu máme teroristov na Slovensku, ktorých zrovna strana SMER sem doniesla. Teroristom je tam ten frajer z Prievidze, ktorý terorizuje a mláti svoju manželku a ukradnuté peniaze baníkom balí do alobalu. To je terorista! Voči tomu zakročte, vy ho dáte v 2020 na kandidátku. Terorista je bývalý poslanec, ktorého ste dali na nejaké 50. miesto, ktorý nič múdrejšie nemá na práci, len chodí mydliť nejakú Rómku kdesi do rómskej osady... (Reakcia predsedajúceho: "Pán poslanec.") A potom (reakcie z pléna) a potom, keď sa mu na to dôjde... (reakcia predsedajúceho: "Pán poslanec.") Potom, keď sa mu na to dôjde, tak nič múdrejšie ho nenapadne, len ho napchať kdesi do kufra svojho auta a tam ho zmlátiť aj so ... (pozn. red.: rýchlo vyslovené) To je terorista, pani Vaľová, voči tomu zakročte, vy ho dáte na 50. miesto na kandidátku... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec, upozorňujem vás, naozaj vyjadrujte sa tu, prosím vás, slušne (reakcia rečníka: "Vyjadrujem sa slušne.") a rešpektujte rozhodnutia súdov Slovenskej republiky, ktoré si určite vážite a ctíte.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Pán predseda, ja sa vyjadrujem veľmi slušne, to nechcite, aby som sa vyjadroval neslušne. (Ironické zasmiatie sa v pléne.)
Toto sú tí praví teroristi, dámy a páni.
Máme tu podpredsedkyňu Národnej rady, ktorá nás terorizuje štyri roky svojím palcom a tú posielate na Ústavný súd - to riešte! Takéto veci riešte! A nie to, že pod pláštikom nejakých marketingových aktivít a pod pláštikom marcových volieb tu idete kriviť ústavu. Čo keď teraz 12 alebo 16, alebo 20 rokov nebude politická konštelácia na to, aby sa to vrátilo naspäť, aby sa to zmenilo? Čo keď nebude dostatočná, čo keď sa nenájde 90 hlasov? Budete, 12, 16, 20 rokov budete pozerať do očí tým ľuďom, voči ktorým to bude zneužité, tých 96 hodín alebo 144, alebo koľko? Však rozmýšľajte nad tým, že čo idete schváliť a čo tu navrhujete, kam ste až zašli!
A nás naozaj nemôžete obviňovať z toho, že by sme dobré kroky alebo kroky, ktoré sme vedeli podporiť, že by sme vaše kroky nepodporili! Ale tu ste to jednoducho prepískli. A ja z tohto miesta voči tomu protestujem.
Dámy a páni, ukončím to tým, že chcem veriť, že možno aj na základe toho, že sa niektorí poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za stranu SMER - sociálna demokracia ani len nedostali na kandidátku, nielen kolega Martvoň, ale viacerí, že budú príčetní a že aspoň jedenkrát v živote nezahlasujú za niečo, za čo sa budú musieť možno najbližších 12, 16 alebo 20 rokov hanbiť.
Poslanci strany SaS novelu zákona alebo novelu ústavného zákona v žiadnom prípade v žiadnej podobe nepodporia.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.12.2015 o 11:28 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:41

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec, kde vy žijete? Keď vás niekto počúva, všetci sú tu teroristi, policajti sú zmagorení. Je toto normálne, čo vy rozprávate? Vy sa počúvate?! Bývalý minister obrany? Každého ste tu pourážali, každému ste vynadali do kriminálnikov, mne ste minule takisto povedali, že som podvodníčka. To, čo ste napísali na svoju stránku, vyšetrovala ma prokuratúra, počas vášho pôsobenia vo vláde museli vám to zmazať, pretože môžte ma nazývať, ako chcete, pretože ste klamali. A teraz nás všetkých nazývate teroristov a neviem akých. Vy sa nehanbíte? Aspoň trošku úcty majte k ľuďom a skúste sa zamyslieť nad tým, čo rozprávate.
A ďalšiu vec, ktorú chcem povedať, viete, ja hovorím aj svojim poslancom v meste. Tí, čo kričia, nenesú zodpovednosť. A vy najviac kričíte a máte zodpovednosť nula. Keď ste ju mali, tak ste položili vládu. (Potlesk.)
A teraz chcete nám hovoriť o tom, aké máme prijímať zákony? Akonáhle sa niečo stane v republike, tak prvý zase tam pôjdete kričať, aby premiér odstúpil a akí sme nekompetentní. Však preto to robíte. Aby sme nemali žiadne nástroje v rukách, aby sa čokoľvek v tomto štáte udialo, aby ste ohrozili bezpečnosť tohto štátu a potom aby ste mali preferencie vo voľbách. Veď o to vám ide. O tie preferencie. Preto ste taký nervózny.
Viete, preto ste taký nervózny a preto tak dneska kričíte. A robíte všetko možné a urážate hlava-nehlava od polície až po občanov, až po a všetkých nás nazvete teroristov? No naozaj sa nad tým zamyslite. A myslím si, že bolo by namieste, keby ste sa už raz niekedy aj týmto ľuďom ospravedlnili a uznali si chybu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2015 o 11:41 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:43

Magdaléna Vášáryová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, predvčerom zasadala britská Dolná komora a bola tam deväťhodinová debata, ktorá sa týkala, samozrejme, toho, že či Veľká Británia bude Daiš bombardovať, alebo nie. A ja odporúčam všetkým tým aj ktorí nerozumejú ani slovo po anglicky, aby ste sa aspoň pozreli, aby ste si to vyhľadali, ako vyzerá parlamentná debata o strategických rozhodnutiach. A zmena ústavy, ako ste povedali, možno na 12 rokov, je strategické rozhodnutie. Tam stál, tam stál 9 hodín David Cameron a odpovedal okamžite na akúkoľvek otázku poslanca.
Toto je tu, toto je tu debata o zmene ústavy, najvyššieho zákona? Veď sa pozrite! Veď tu nikto nie je. Je tu niekto z vlády? (Potlesk.) Niekto tu vystupuje, niekto tu sedí, pretože ideme zmeniť, tu sedí jeden človiečik? (Reakcia z pléna.) Jeden človiečik? Videli ste tú debatu? Pozrite sa na to, viem, že neviete po anglicky, ale pozrite sa aspoň, aby ste videli, ako to fyzicky vyzerá. Ako to fyzicky vyzerá, keď sa v demokratickej krajine chce tak zmeniť ústava. Je to úplne niečo iného. Tam sedí, tam stojí premiér a odpovedá každému poslancovi okamžite. Okamžite. Deväť hodín. Pretože to sú strategické rozhodnutia.
A čo sme my? Čo sme my už naozaj len dedinský dvor, kde sa hrá o to, že či bude nejaký kohút vládnuť nad nejakými sliepkami?! (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2015 o 11:43 hod.

Mgr.

Magdaléna Vášáryová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:45

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne kolegom za obidve faktické poznámky.
K pani Vaľovej by som povedal len veľmi krátko, že ak je pravda, že vás za tie podvody s dotáciami a s tou neziskovkou "Cesta životom" vyšetrovala prokuratúra a vás nezatvorili, to znamená, že tá prokuratúra má ešte dosť vážne rezervy a budeme musieť na nich popracovať. To je jediný záver, ktorý mi z toho vyplýva.
A čo sa týka pani Vášáryovej, súhlasím s tým, čo ste povedali, neviem, či ste adresovali svoju poznámku pánovi Bublavému, ktorý na vás kričal, ale pokiaľ jemu a pokiaľ je naozaj pravda, že nevie po anglicky, tak ja by som mu odporúčal kurz na Malte, lebo celkom dobre ho tam naučia po anglicky a je tam aj celkom príjemne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2015 o 11:45 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:48

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán predseda Pellegrini, chcem vám na úvod povedať, že ja akceptujem to, že ste, že ste sa ospravedlnili, že vlastne porušíte rokovací poriadok a že budete komentovať, tak chcem vás poprosiť, aby ste aj vy akceptovali to, čo ja poviem v rámci toho procedurálneho návrhu. Chcem vás požiadať, aby ste ma nevychovávali, dobre? Nie ste tu na to. Lebo keď ja vás začne vychovávať, tak sa vám to nebude páči.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

4.12.2015 o 11:48 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:48

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Mám procedurálny návrh, ktorý uvediem tak, že nebudem kričať, ale veľmi pokojne chcem oznámiť, aby ste, vážený pán predseda parlamentu, nezneužívali svoje postavenie, keďže vy si viete mikrofón zapnúť sám, a komentovali tým vystúpenia poslancov.
Odôvodňujem to tým, že, áno, debata, ktorá vede aj o jazyku, tu toho džina nevypustila ani pani ministerská predsedníčka Radičová, ale váš súčasný minister vnútra, kedy v tomto pléne priniesol vtedajšiemu ministrovi obrany Galkovi knižku, resp. slovník z cudzieho jazyka, z angličtiny, pretože mal pocit, že nevie dobre anglicky. Takže len pre pamäť.
Nie, nie je to tak, plénum tohto parlamentu je opakovane atakované aj tým, že sa tu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

4.12.2015 o 11:48 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:49

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, pán minister, kolegyne, kolegovia, nedá mi po tom texte nepovedať aspoň jednu klasickú vetu, keď to tu počúvam: "Quando finieris et quando cessabis, universa vanitas mundi." Lebo toto, čo tu je, to už je len márnosť nad márnosť, ako sa to deje. A teraz k téme.
Po prvé by som predsa len rád - to, čo som aj povedal vo faktickej poznámke - požiadal pána ministra, aby vysvetlil mi, pretože ten argument, ktorý ako hlavný zaznieva, prečo potrebujú policajti predĺžiť tú dobu, je, že jednoducho ten čas 48 hodín je krátky. Ja som povedal, že v dnešnej dobe pri fungovaní prenosu informácií, tak ako to funguje, sa mi zdá ten argument nie príliš dôveryhodný. Takže to by som rád uvítal.
A teraz k veci. Ja si myslím, že, zopakujem to, keď je naozaj vážne ohrozenie občanov, majú nastúpiť aj mechanizmy, ktoré obmedzujú isté slobody. Slobody prirodzene patriace k demokratickej krajine. Ale spôsob riešenia, ktorý tu je prijatý, je pre mňa neprijateľný. Áno, bol som asi jediný poslanec, jak som sa dobre díval, pri hlasovaní v prvom čítaní, ktorý bol proti tomu, a zatiaľ nemám žiaden dôvod zmeniť svoj postoj, pretože som presvedčený, že táto situácia sa v demokratickej krajine rieši iným spôsobom. Rieši sa tak, že za presne stanovených podmienok a za konkrétnej situácie je vyhlásený stav ohrozenia a ten môže byť vyhlásený vládou, aby nedošlo k škodám zo zmeškania. Ale len na obmedzený čas, každé ďalšie predĺženie je už pod kontrolou parlamentu. To je vec, ktorá nenaruší demokratické princípy. Ale takto natvrdo prijať tie zmeny ústavy, som presvedčený, že ich narúša. Narúša demokratické práva a slobody občanov.
A chcem upozorniť na dve skutočnosti. Po prvé, viacerí ste tu trochu krátko, takže si to ani nemôžete pamätať, ale my sme prijímali a ratifikovali Lisabonskú zmluvu a súčasťou tohto dokumentu bola aj charta ľudských práv a slobôd, európska charta ľudských práv a slobôd. Ja som vtedy upozorňoval, aj KDH upozorňovala na viaceré nebezpečenstvá z tak široko prijímanej charty. A my sme to prijali šmahom ruky, s ľahkosťou bez debaty. Dnes týmito obmedzeniami vlastne sa dostaneme s veľkou pravdepodobnosťou do rozporu s viacerými ustanoveniami tejto charty. A táto charta je záväzná ako súčasť Lisabonskej zmluvy. To je prvá vec.
A druhé moje upozornenie je, viete, ja si nerobím ilúzie. Keď táto zmena ústavy prejde a keby sa aj zmenila vláda a neboli by ste vy vo vláde, ja si vôbec nemyslím, že nasledujúca vláda urobí to, že to vráti späť. Žiaľbohu. Obávam sa, že na mnoho rokov to zostane tak, ako sa to teraz prijme. A to je nebezpečenstvo nie pre nás politikov, my nie sme tí podstatní, je to nebezpečenstvo pre všetkých občanov tejto krajiny.
A toto sú dôvody, pre ktoré ja som proti takejto zmene ústavy. A bol by som rád, keby ste sa v kľude zamysleli, nechcem ja používať a nemienim tu z tohto používať veci o kampani a politicky. Chcem zostať a zostávam prísne pri merite veci. Veď meritum veci, ktoré podľa mňa je vážnym ohrozením naozaj demokratického fungovania Slovenska.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.12.2015 o 11:49 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:55

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Mám dva fakty a kratučký komentár. Myslím, že tie fakty budú práve pasovať do tohto vystúpenia v rozprave, inak by sa dali uviesť aj, aj pri inom vystúpení.
Jednak som chcel povedať, že Eurostat - Štatistický úrad Európskej únie, zverejňuje čísla, z ktorých je zrejmé, koľko ktorá krajina dáva na jednotlivé funkcie štátu ako podiel na verejných financiách. Predkladaný návrh bude mať dopady na verejné financie najmä v oblasti verejného poriadku a bezpečnosti. V tomto, v tejto oblasti, na túto oblasť Slovenská republika vydáva 8 % z celkových výdavkov verejných financií, priemer krajín V3, to znamená Česko, Poľsko, Maďarsko, je 4,6, Európska únia v priemere vydáva 3,7 %, opakujem, 8 % Slovensko, ďaleko, ďaleko najviac.
Druhý fakt je citát predsedu vlády Roberta Fica z jeho blogu, kde hovorí, že denník SME sa, a citujem, "v otázkach teroristického ohrozenia úplne pomiatol, až sa stáva nebezpečným". Je nenulové riziko, že Robert Fico, tak ako hovorí o svete, tak tak ho aj vníma. Ak je to tak, tak potom z tohto citátu vyplýva, že v kombinácii so schválením predkladaných legislatívnych zmien táto krajina sa môže dostať do veľkých problémov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2015 o 11:55 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:57

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. V ´92 bola pripravená vcelku veľmi dobrá a zaujímavá, dlho pripravovaná ústava, ja ju niekde mám, minule som ju našiel, potom prišiel Mečiar k vláde, zahodil ju a za pár mesiacov upravil, pripravil novú ústavu s mnohými zadrhelmi, ktoré vidíme dodnes, a táto ústava sa, žiaľ, často mení a nie vždy k lepšiemu. Pamätáme sa, keď tu bola debata o predaji vody do zahraničia, nakoniec tej vody stále máme, chvalabohu, dosť. (Reakcia z pléna.) No, ja hovorím teraz o vode. Hneď sa to dalo aj do ústavy, myslím, že sa tam dostalo, že nemôže sa to v igelitkách vyvážať von ani, čiže do ústavy sa dostali tieto fľaštičky, no, to málokde na svete majú. A zákaz vyvážania vody, čiže to bola tak skôr politika, no.
Samozrejme, keď je situácia mimoriadna, tak možno meniť aj ústavu, aj treba ju meniť, ale je to vec celej spoločnosti, je to vec vlády aj opozície, chce to naozaj celoštátnu diskusiu, rozhovory s opozíciou. A k tým nedošlo. Dostali sme balíky, hrubé balíky zákonov a tam bola aj táto lehota na dlhšie zadržanie. No, ja si myslím, že tá lehota je v podstate takým bielym psom, že všetci sa na ňu upnú a začnú o nej diskutovať, tak jak to už bolo veľmi často. Proste nebol by som proti zmene ústavy, keď je naozaj zdôvodnená, ale veľmi by som žiadal, pretože to je treba aj s opozíciou prerokovať, aby pred tým boli nejaké pokojné rozhovory, že prečo a jako. Na tých výboroch je to veľmi rýchle, bla-bla-bla, niekto niečo povie, aj tak sa to neschváli, čiže mnohí ľudia rezignovali. Čiže v tomto smere chýba mi pred zmenou ústavy seriózna a dobrá diskusia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2015 o 11:57 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:59

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, len veľmi krátko. Ďakujem tým, ktorí mali faktické poznámky.
Len jedna krátka reakcia na to, čo povedal kolega Jurzyca. Je to veľmi zaujímavý údaj a bolo by dobré, keby sme ho dokázali aj rozkryť v podobe, jak skutočne efektívne tieto financie sú vynaložené.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2015 o 11:59 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video