13. schôdza

14.2.2017 - 17.2.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 19:34 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:15

Andrej Danko
Skontrolovaný text
Pani poslankyňa Kaščáková.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 19:15 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:17

Renáta Kaščáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegovi Rajtárovi, ktorý je jedným z celého radu mojich ďalších kolegov zo strany SaS, strany odborníkov, či už v oblasti ekonomiky, energetiky, verejných financií, a tak ďalej. Nielen klobúk dolu pred vašimi fundovanými analýzami, ale aj pred schopnosťou zrozumiteľne podať túto problematiku širokej verejnosti, lebo laici, bežní ľudia, ktorí žijú svojím každodenným životom, sa už ani nezamýšľajú nad neustále sa valiacimi kauzami, rôznymi tendrami medzi, nevyznajú sa v tej spleti vzťahov medzi všakovakými privatizérmi a investormi, nerozumejú téme štátnych podielov, teda podielov v štátnych firmách a podobne. Ale vďaka ľuďom ako vy už aspoň dokážu vnímať, že sa to všetko týka ich vlastnej peňaženky a prejavuje sa to už v klesajúcich preferenciách strany SMER – SD. Je už neprehliadnuteľné aj pre bežného človeka, že jednoducho po toľkých rokoch sociálnej vlády žijeme v čoraz zaostalejších regiónoch a máme ďakovať za nejaké almužny do jedného vrecka, ktoré nám z druhého vrecka táto vláda berie. A ak by mal náhodou niekto pochybnosti o tom, že či je súčasná opozícia nejakou alternatívou k súčasnej vláde, ktorá, ako pevne verím, je na odchode, tak nech o tom po týchto fundovaných a naozaj odborných vystúpeniach nepochybuje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 19:17 hod.

Mgr.

Renáta Kaščáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:19

Jaroslav Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Vážený pán poslanec, vo svojom vystúpení ste sformovali viacero podozrení vo vzťahu o spojitosti, ekonomickej spojitosti medzi predsedom vlády a pánom Patrikom Tkáčom aj so spoločnosťou J&T. Z pohľadu takého dlhodobého vnímania a pôsobenia spoločnosti pána Křetínského na Slovensku v energetike je však, možno by mal byť pre nás zaujímavejší ten, také to pozadie práve fungovania tejto osoby, aby sme vedeli vlastne, kto sa skrýva za pánom Křetínským, kto je capo di tutti capi, ktorý umožňuje vlastne pánovi Křetínskému nadobúdať energetické podiely na Slovensku, pretože práve tam sa koncentrujú všetky energetické, dostupné energetické podiely. Takže možno by nám viac napovedalo, keby sa orientovali týmto smerom, pretože naozaj tie energetické podiely utekajú práve týmto smerom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 19:19 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:20

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Budem rád reagovať, ďakujem. Ďakujem za všetky faktické poznámky. Ďakujem aj pánovi Paškovi, súhlasím s tým, že treba sa pozrieť hlbšie aj na pána Křetínského a kde sa to všetko koncentruje, a tak ďalej. Škoda, že ešte nedal nejaké ďalšie detaily, ale ja si myslím, že aj novinári, aj verejnosť si vie pozrieť. A ja dúfam, že teda aj koaliční partneri, ako je SNS, sa budú pozerať viac do hĺbky veci aj v budúcnosti a nebude tá koalícia fungovať tak ako doteraz, že sa budú veci zakrývať, ale naopak, že koaliční partneri skôr prispejú k tomu, aby sa veci odhaľovali. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 19:20 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:21

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, pozvaný a neprítomný pán premiér Fico, neprítomní páni ministri vlády kontinuity a pokroku, vážené prítomné panie poslankyne, páni poslanci a pozvaní, ale neprítomní a nekomunikujúci poslaneckí kolegovia z politickej strany SMER – sociálna demokracia. Takéto netradičné oslovenie som nezvolil náhodou. Robert Fico a jeho zástup zo strany SMER – sociálna demokracia dnes neprejavujú svojou neprítomnosťou a svojím tichom v rozprave svoju ignoranciu voči nám, opozícii, aspoň nie nejakú podstatnú, na ňu sme si už zvykli. Oni nevedia spolupracovať vo vlastnej koalícii, svojich partnerov vydierajú a diskreditujú, nečakajme teda od nich nejakú úctu k opozícii. Avšak ich dnešná neprítomnosť a ich ticho v rozprave je hrubou ignoranciou a je to doslova pohŕdanie občanmi Slovenskej republiky. Je to silná káva, dámy a páni. A mala by byť vážnym mementom hlavne pre ich koaličných partnerov – strany MOST – HÍD a stranu SNS. Či im stojí za to byť príveskami takého arogantného a bezcharakterného politického subjektu, ako je strana SMER – sociálna demokracia a či sa chcú spolu s touto stranou, ktorá je v nespornom úpadku a na postupnom odchode do minulosti, do tohto úpadku nechať stiahnuť tiež.
Rozhodnutie predsedu vlády Roberta Fica vystúpiť na tejto mimoriadnej schôdzi na začiatku, ešte pred spravodajcom, a teda nie v rozprave, tak aby sme naňho nemohli reagovať ani len faktickými pripomienkami, je čistá zbabelosť. Premiér, ktorý dlhodobo spôsobuje chaos v cenách energií, nemá ani toľko slušnosti a toľko úcty k občanom, aby sa za svoje kroky bil na parlamentnej pôde. Premiér ignoruje dnešné rokovanie v Národnej rade Slovenskej republiky napriek tomu, že aj jeho koaličný partner, predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko tvrdí, že slovenskej energetike hrozí absolútny kolaps. Za ten nesie plnú zodpovednosť práve Robert Fico. Dnes, aby nemusel čeliť kritike a vysvetľovať, ako sa mieni hroziacemu ohňu vyhnúť, sa konfrontácii radšej vyhol. Je to veľmi zbabelé, dámy a páni, je to mimoriadne zbabelé.
Už bolo veľa povedané k dôvodom, pre ktoré dnes odvolávame Roberta Fica z pozície predsedu vlády, ale tie dôvody treba neustále opakovať. Otázka dnes stojí tak, či stačí, že bol vypoklonkovaný z funkcie Jozef Holjenčík. Spomínala to tu už moja kolegyňa z SaS Jana Kiššová. Ak by sme mali prípad nezávislého štátneho úradníka, ktorý dlhodobo nastavuje férový a kvalitný regulačný rámec, objektívne ceny a zároveň dbá o primerané podmienky na podnikanie, a keby išlo o nejakú výnimočnú chybu, za ktorú vzal tento človek politickú zodpovednosť, bol by to úplne iný prípad. Avšak nič z tohto neplatí. Jozef Holjenčík dlhodobo plnil príkazy vedenia SMER-u, preferoval vyvolené záujmové skupiny, zvýhodňoval ich a nechával toto všetko platiť občanom Slovenskej republiky. Cítime povinnosť na tento smutný fakt verejnosť upozorniť aj takýmto gestom, ako je návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády. Obyvateľ Bašternákovho bytu musí byť pod tlakom. Dámy a páni, nesmie mať ani najmenší pocit, že sa mu všetky hrubé chyby a všetky tieto podvody bez povšimnutia prepečú.
Dámy a páni, nominant strany SMER – sociálna demokracia Jozef Holjenčík sa pod kuratelou premiéra Roberta Fica rozhodol zmeniť štruktúru cien vody, elektriny a plynu aj tepla. Zmenil aj vyhlášku o teple. Pri vode zaviedol fixné poplatky, pri ostatných zdvihol cenu týchto fixných poplatkov. Bolo to brutálne nevýhodné pre obrovskú skupinu bežných občanov, čo majú malú alebo bežnú spotrebu, a bolo to výhodné možno pre pár boháčov, čo majú vykurované bazény, jacuzzi, sauny, oberluxusné a výkonné elektrické zariadenia, čo spotrebujú množstvo elektriny, vody a plynu.
Takýto asociálny podfuk celá organizovaná skupina smeráckych nominantov a podnikateľov v biznise s energiami, združená okolo Roberta Fica, v tichosti spáchala na slovenských občanoch. Našťastie im to nevyšlo. Tlak a odpor boli priveľké a ľudia sa zmobilizovali. A na povrch sa začali navyše vyplavovať neuveriteľné zvrátenosti.
Dámy a páni, nahrávka s hlasom, ako by vypadla z hrdla Jozefa Holjenčíka, dosvedčujúca to, že distribučné spoločnosti boli navádzané na podvod na verejnosti, a síce na to, aby si tieto firmy už odpísaný majetok, ktorý má už nízku alebo nulovú účtovnú hodnotu, nechali cez firmu, ktorú dotyčný pán ovládal, opätovne preceniť na vyššie ceny. A keďže odpisy z tohto majetku sa premietajú do poplatkov energií, do faktúr ľuďom, takto sa umelo navyšovali ceny energií. A takto si nechali firmy dvakrát zaplatiť od ľudí to isté. Mimochodom, trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa je už v procese, postarali sme sa o to, aby sa na tento Holjenčíkov patent pozreli orgány činné v trestnom konaní.
Dámy a páni, Robert Fico odmietol odvolať svojich spoluvinníkov, ktorí neobhajovali verejný záujem, ministra hospodárstva Žigu a smeráckych nominantov v štátnych energetických spoločnostiach a sám strká hlavu do piesku aj pri možnom podvodnom konaní bývalého predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Holjenčíka týkajúcom sa vyššie uvedeného preceňovania majetku. Odmieta sa k tejto skutočnosti akokoľvek vyjadriť. Ukazuje sa, že predseda vlády Robert Fico dlhodobo klamal a kryl okrádanie občanov Slovenska. Zisky sa liali do rúk smeráckym oligarchom. On nestrážil stabilné ceny energií, on strážil stabilné príjmy svojich klientov. Robert Fico priniesol problém s cenami energií do mnohých domácností a za toto dnes musí niesť politickú zodpovednosť. Smerácky nominant Jozef Holjenčík ovládal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví desať rokov. Dámy a páni, od roku 2007 bol zastupujúci predseda tohto úradu a v roku 2012 bol legitímne zvolený za predsedu ÚRSO na šesť rokov ako kandidát strany SMER – sociálna demokracia.
Chápem, že sa strane MOST – HÍD a aj strane SNS so SMER-om ťažko vládne, pretože v SMER-e si úplne odvykli rešpektovať iných politických partnerov, iné názory. Aj preto sa pýtam z tohto miesta kolegov z SNS a MOST-u – HÍD, stojí vám toto za to? Stojí vám za to, nechať sa spolu so stranou SMER – sociálna demokracia, ktorá je v úpadku, nechať sa do tohto úpadku stiahnuť tiež? Pýtam sa to nie Bélu Bugára, dámy a páni, on ako dosluhujúci politik, pomaly končí, ale pýtam sa to mladšej generácie politikov v MOST-e a v Slovenskej národnej strane, stojí vám toto naozaj za to? Treba vám pripomenúť, že Robert Fico stále býva v byte človeka, ktorému chodia robiť policajti razie pomaly ako na klavír? Treba vám pripomenúť, že s týmto človekom, podozrivým z obrovských daňových únikov, obchodoval Fico, minister vnútra Kaliňák, ktorý sa doslova zmocňoval jeho majetku, takže sa musíme dnes pýtať, či to nebola platba za Bašternákovu beztrestnosť? A dnes sa ten istý Robert Kaliňák samovyšetruje. Treba vám pripomínať dôvodné podozrenia zo sexuálneho zneužívania a týranie detí v zariadení Čistý deň a až na nepochopiteľnú ochranu, ktorú tomuto zariadeniu poskytujú vysokí predstavitelia SMER-u? Napríklad minister Richter, detská ombudsmanka Tomanová alebo poslanec Erik Tomáš? Toto všetko vám treba pripomínať? Treba vám pripomínať, že smeráci spravili z policajtov vyberačov pokút, že jedna kauza za druhou je zametaná pod koberec, že čestní vyšetrovatelia odchádzajú do civilu, dámy a páni, zo SMER-u a zo strany SNS? Predstavitelia SMER-u zbabelo utekajú pred novinármi pri ich otázkach. Nevystupujú v rozprave, nediskutujú v médiách s relevantnými oponentmi o kritických témach. Je nenormálne, že premiér Robert Fico je v televíznych diskusiách zásadne sám. Čo má nákazlivú chorobu? Čo má nákazlivú chorobu, že tu teraz nie je medzi nami? Kolegovia z vládnych strán, SNS a MOST – HÍD, uprite, prosím, svoj zrak do Rumunska. Pozrite sa čo sa deje v súčasnosti v Rumunsku. Chcete, aby sa u nás dialo to isté? Aby sme vystavili celému svetu na obdiv svoju neschopnosť spravovať si vlastný štát, ako nám káže vlastná ústava, naše vlastné zákony, dobré mravy a morálka?
Ja to nechcem a som si istý, že ani vy to nechcete. Tak konajte a pošlite najväčšieho zbabelca v kresle predsedu vlády počas éry samostatného Slovenska do politického dôchodku! Slovensko si to zaslúži, naša vlasť to potrebuje.
Áno, dámy a páni, je čas stranu SMER – sociálna demokracia vymeniť, pretože je to strana v morálnom rozklade, ktorá už nič dobré občanom našej vlasti neponúka. Cítim z kuloárnych rozhovorov s niektorými poslancami strany MOST – HÍD a SNS, že to cítia rovnako. Slovensko sa pod vládou SMER-u nehýbe dopredu. A tých sektorov, kde hrozí kolaps, je viac, nie je to len energetika. Je to spravodlivosť, je to bezpečnosť, je to školstvo, je to zdravotníctvo, podnikateľské prostredie, kde treba urobiť zmeny. Sme povinní spoločne zabrániť tomuto kolapsu, a preto je potrebné spraviť zásadné rozhodnutie, a tým zásadným rozhodnutím je vysloviť nedôveru predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 19:21 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:33

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som chcel poďakovať kolegovi Galkovi za jeho štátnický prejav, dá sa povedať. Naozaj bol tam nadhľad, ktorý častokrát tu aj chýba. A chcem pritakať k tomu, čo uviedol, že my sa ako štát rútime do záhuby nielen ekonomickej, ale rútime sa do úplného rozvratu základných hodnôt, pretože tak ako tejto oligarchickej bande prechádza jeden průšvih za druhým, to ich v podstate posilňuje. Oni jednoducho si myslia, že si môžu dovoliť viac a viac, a vôbec nie je jasné, kde toto skončí. Majú ovládnuté všetky rozhodujúce zložky štátu, ktoré by mohli, akokoľvek ich tzv. biznisy, ale v skutočnosti je to len rozkrádanie, ako by ich mohli ovplyvniť. To znamená, že títo ľudia fakticky prevzali náš štát. Vyzývam preto všetkých, ktorým záleží na Slovensku, aby vzali štát späť a dali ho ľuďom. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 19:33 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:34

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, ako ste si už všimli, väčšinou sa vyjadrujem k zdravotníctvu, som členkou zdravotníckeho výboru, som členkou reformného zdravotníckeho tímu SaS, ale aj mňa trápi problém s energiami. Trápi ma samozrejme preto, lebo aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti musia platiť za energie. Faktúry za elektrinu idú do nákladov a náklady poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa platia z jedného balíka peňazí, na ktorý sme sa poskladali spoločne všetci zo solidárneho zdravotného postenia.
Požičiam si malú vizualizáciu svojho kolegu zo zdravotníckeho tímu SaS Martina Pílnika, pretože to podľa mňa výborne vystihol. Predstavte si na chvíľu množinu všetkej možnej dostupnej starostlivosti na svete, starostlivosti na základe relevantných vedeckých poznatkov a potom si predstavte takú menšiu množinu, v ktorej je zdravotná starostlivosť, ktorú si môže naša spoločnosť nakúpiť z toho celého balíka peňazí, ktorý sme vyskladali. Veľkosť tejto našej množiny závisí nielen, nielen zo vstupov a z prispievateľov do solidárneho zdravotného poistenia, ale aj od schopnosti dobre a efektívne nakupovať zdravotnú starostlivosť. Čím viac plochy tej množiny všetkej možnej dostupnej starostlivosti prekrýva tá naša menšia, ktorú si môžeme dovoliť, tým sme bližšie k tomu, aby každý jeden z nás bol pred smrťou zachránený najlepšie a najviac, ako je to momentálne možno, ako je to momentálne dostupné. Ale tá naša množina, tá je oveľa menšia, ako by mohla byť. Tu si z nej odhryzne nejaké to predražené CT, tam si potichu odkusne teta Anka. Všeobecka vedená vládnymi nominantami vyrobí dlh 200 mil., zas si môžme menej dovoliť. Treba niečo odložiť aj na oddlženie štátnych nemocníc, lebo veď desať rokov vlády SMER-u a dlh 500 miliónov.
Chceme riešiť personálnu a odbornú krízu v zdravotníctve? Sestričky, musíte vydržať, pacienti, musíte vydržať, lebo veď nie je z čoho. Naozaj, ten dom, v ktorom býva pán Foraj v luxusnom River parku, alebo ten, v ktorom býva pán Paška v mestskom parku, ten si nevšímajte, oni si to určite zaslúžili na rozdiel od vás. A pre istotu sme ešte tento rok utiahli kohútik a znížili platbu za poistenca štátu, nech nemusíme toľko platiť za štátnych poistencov. Štát zaplatí o 120 mil. menej na tejto položke, dámy a páni, 120 mil., ale náklady a nároky neklesnú, skôr naopak, ešte stúpnu. Kto to zaplatí? Znova pracujúci ľudia. A už dnes musím povedať, pracujúci ľudia a už aj ich deti. A namiesto toho, aby sa tvrdé opatrenia, aby prinášali výsledky, aby ich konečne pacienti pocítili v pozitívnom zmysle, namiesto toho sa tieto úspory využívajú na plátanie zlodejín a babráctiev nominantov vládnej strany SMER.
A takto isto peknú, veľkú dieru do tej našej malej množiny urobili aj nové faktúry za energie, na ktorých sa zase raz len niekto obohatil. A ani jedna z tých dier do zdravotnej starostlivosti nemusela byť, ak by nevládol režim Roberta Fica. Vždy dostaneme len to, čo si zvolíme, všakže?
Všetko to, čo do tej menšej množiny, čo sa tam nezmestí, to všetko je zdravotná starostlivosť, to sú lieky, operácie, ošetrenia, to je materiál, ktorý niekto mohol dostať, ale nedostal, pretože si to nemôžeme dovoliť, nevieme si to nakúpiť. Sú to životy ľudí, osudy ľudí, celých rodín, sú to lepšie platy zdravotníckeho personálu. Všetci majú ťažšie osudy, ako by mohli mať, iba preto, že niekto si naplnil vačky.
Množstvo zdravotnej starostlivosti, ktorá je pre nás všetkých dostupná zo solidárneho zdravotného poistenia je konečná množina. Každé jedno euro, ktoré niekto neoprávnene či nesprávne alebo podvodne zo zdravotníckeho rozpočtu minie, zabíja niekoho z nás. Úradný limit, podľa ktorého v slovenskom zdravotníctve sa ohodnocuje rok predĺženia života, je 30-tisíc eur. Každých 30-tisíc eur, ktoré sa nasčítajú vo zvýšených nákladoch na zdravotnú starostlivosť aj kvôli faktúram za energie, pripraví vašich rodičov, mojich rodičov, našich priateľov či kolegu v práci o šancu žiť tu s nami kvalitne, dlhšie ešte jeden rok.
Toto je pre vás typické, pán premiér. Toto je váš štýl robenia politiky. Sľubujete ľuďom prácu a pracovné miesta, ale komplikujete život najväčšiemu zamestnávateľovi na Slovensku, malému a strednému podnikateľovi. Nezaoberáte sa jeho problémami, zvyšujete mu dane, náklady, administratívnu náročnosť, prikazujete, koľko má platiť ľuďom, koľko má platiť štátu, ale zatiaľ svojim ľuďom, tým svojim vyvoleným podnikateľom, odpúšťate dane, dávate štedré dotácie, dávate štedré, štátne zákazky. Toto ste vy, pán premiér.
Sľubujete ľuďom istoty, ale v čase, keď sa štátu darí, znižujete svoj podiel platby na solidárnom zdravotnom poistení. Natoľko si vážite zdravie a životy svojich voličov. Rušíte poplatky za prednostné ošetrenie pred voľbami, aby ste ich po voľbách ešte zvýšili, a zároveň roky vaši ľudia na zdravotníctve zarábajú. Dávate ľuďom, vraj, vlaky zadarmo. Vlaky zadarmo, prosím vás pekne, nič také ako vlaky zadarmo nie je. Zdravotníctvo zadarmo, obed zadarmo, energie zadarmo, to neexistuje, nič také nie je. Vždy to musí niekto zaplatiť. Že stabilné ceny energií? Myslíte to tak ako s tým bezplatným zdravotníctvom, ktoré akože konečne máme? Lebo keď ste zrušili všetky poplatky, aby sa to vašim voličom páčilo, vrátane prednostného prijatia, tak odvtedy podľa OECD tvoria tretinu výdavkov na zdravotníctvo súkromné výdavky, teda priame platby od ľudí. To je to vaše bezplatné, to je to vaše zadarmo? Odkladanie platenia účtov na ďalšiu vládu sa vypomstí a vidíte, najmä keď má rovnakých zodpovedných.
Pýtate si dôveru na základe stabilných cien energií a ľuďom prídu predražené faktúry o 400, 600, 900 percent? Ale to nebola náhoda, to nebola ani nehoda. Celá Európa má lacnejšie energie, iba u nás sú stabilné. Stabilne drahé. Upozorňovali sme už na jeseň, že ľudia budú mať problém, bolo vám to jedno. Holjenčík, ktorý by mal byť akože nezávislý a mal by chrániť peňaženky ľudí a ktorý skáče presne podľa vašich pokynov, radí firmám, ako môžu od ľudí vytiahnuť ešte viac peňazí.
Toto je vaša metóda vládnutia. Tá metóda sa nazýva klamstvo a parazitovanie. Vaši ľudia sa majú dobre a bežný človek, čo vám celú tú parádičku platí, ten sa nedomôže na Slovensku ničoho, práva, zdravia, pohodlia, mnohí už ani dôchodku. Chcela som povedať, že ste amatér, ale vy ste vlastne odborník, odborník v okrádaní ľudí a v tom, že keď im ukradnete, hodíte im naspäť aspoň malé omrvinky a ešte máte tú drzosť nazývať to sociálnou demokraciou. Vy nechcete samostatných ľudí, vy potrebujete závislých ľudí, závislých od tzv. vašich milodarov, milodarov od štátu, ktoré sa tvária, že sú zadarmo, ale všetci vieme, že to zaplatili pracujúci. Vy nechcete nezávislého, samostatného voliča, ktorý nepotrebuje vaše vlaky zadarmo, pretože z vlastného príjmu si môže dovoliť zaplatiť cestovné. Máme oveľa vyššie dane, ako by sme mohli mať, oveľa vyššie odvody. Máme množstvo regulácií, ktoré bránia podnikateľom vytvárať pracovné miesta. Máme množstvo dotácií a štátnych zákaziek, ktoré dostávajú vždy tí istí, a platíte to z peňazí ľudí, ktorí vám veria.
A za to vás odvolávame, pán premiér, za to, že klamstvom získavate ľudí. Ale to si ešte človek môže povedať, no je to problém toho voliča, mal byť pozornejší, mal jednoducho rozoznať klamstvo. Ale to, že ste tú dôveru klamstvom získali, a potom ju ešte aj zneužijete na to, aby sa obohatili ľudia okolo vás, aby sa obohatili na úkor práve tých bežných ľudí, ktorí vám verili, to už človek nemôže dávať za vinu tomu nepozornému voličovi. Je to DNA vašej strany, je to vaše chrapúnstvo. Dokážete síce urobiť pred kamerami tisíc klikov, ale nedokážete odstrihnúť príživníkov od peňaženiek vašich vlastných voličov. Nedokážete počúvať argumenty, nedokážete vysvetliť vaše zlyhania ani zlyhania vašich ľudí. Nedokážete čeliť vlastnej podstate. My nepotrebujeme, aby ste mali silu na kliky. My potrebujeme, aby ste mali silu vysvetľovať vaše zlyhania. A ak nemáte, nemáte tu čo robiť.
Vravíte, bol to omyl, vyriešili sme to. Nie, to nebol omyl, to bola zlodejina, na ktorej sa zas obohatili konkrétni ľudia a na ktorú sme vás upozorňovali vopred, ale vám to bolo ukradnuté. A dnes, keby sme nerobili tento, podľa vás, cirkus, ako to vy nazývate, bolo by vám to ukradnuté úplne rovnako. Ste zlý premiér a je na to tisíc dôvodov, ale dnes vás budeme odvolávať pre jeden konkrétny, že klamete, okrádate a priživujete sa na ľuďoch, ktorí si myslia, že ste ich posledná nádej. Je to niečo ako zneužitie zverenej osoby. Je to nechutné, neľudské a extra odporné. Skoro tak odporné, že si nás, zástupcov ľudí, ani nevypočujete, že pohŕdate právom, spravodlivosťou aj ľuďmi samotnými. Vezmite svoje zlodejiny, svoje regulácie, svoje milodary aj svoju zlodejskú partaj a utekajte z tejto krajiny! Lebo raz, keď sa ľudia zobudia a už nebudú chcieť počúvať klamstvá, radšej si do vlády zvolia politikov, ktorí povedia pravdu, aj keď nebude taká populárna. Zvolia si nás a bude to čoskoro. A prvé, čo urobíme, prvé, čo urobíme, bude, že povolíme ruky prokuratúre, sudcom, policajtom a necháme vás všetkých pozatvárať. Vrátime ľuďom nádej a vy aj s vašimi kamošmi sa budete zodpovedať súdom, neovplyvneným súdom. Ten deň je bližšie, ako si myslíte.
A možno sa raz aj vo vašej strane nájde hrdina, ktorý si povie dosť, ktorý toho bude mať plné zuby. Mohlo by to byť napríklad aj dnes, veď preto sme tu. Dávame šancu čestným ľuďom v koaličných radách byť tým lotosom, čo vyrastá z bahna. Byť tým, čo zmení svet, čo to nandá zlodejom a nechá spravodlivosť vykonať svoje. Byť tým, vďaka ktorému ľudia začnú politikom znova veriť. Byť naozaj dôležitý pre našich ľudí, našu krajinu.
Kolegovia, všetky možnosti na to máte, využite ich!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 19:34 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:47

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, zaujal ma výrok nášho kolegu, ktorý tuná hovoril, že vy nie ste sociálna demokracia, ale ste ultrapravicová vláda. A v tomto prípade sa s ním zhodujem, keď som počula, akým spôsobom to vysvetľoval. Dovolím si i ja zacitovať z vášho programového vyhlásenia vlády. "Vláda považuje dôsledné využívanie regulačného rámca na stabilitu cien energií za dôležitú súčasť energetickej bezpečnosti Slovenskej republiky a jeden z dôležitých nástrojov, podporujúci udržateľný rozvoj hospodárstva, konkurencieschopnosť priemyslu a kvalitný život domácností. Z uvedených dôvodov bude vláda v súlade s právom Európskej únie a Slovenskej republiky vytvárať podmienky pre nezávislosť regulačného orgánu pri plnení jeho úloh. Vláda zároveň dôrazne podporí zabezpečenie ochrany zraniteľných odberateľov, vrátane riešenia energetickej chudoby." Toto úplne stačí.
Počuli sme tu vo viacerých prejavoch, koľko peňazí komu, dokonca sme počuli aj o spôsoboch, akými tieto peniaze viete odovzdávať.
Pán premiér, keby ste tu boli, tak tieto slová adresujem vám. Prosím vás, k čomu ste sa to odhodlali včera? Rozhodli ste sa teda spochybňovať obrázky, ktoré boli súčasťou podania na vás. Je to nieže detinské, ale až smiešne. Tak veľmi chcete ublížiť Matovičovi a všetkým, ktorí sú v kauze energetika zainteresovaní, ale zrejme vám to nevychádza, keď ste sa uchýlili k opätovnému zneužitiu štátnych inštitúcií na zisťovanie totožnosti tváre z prílohy. Chceli ste sa jej azda, chceli ste tej osobe priamo popriať azda dobrý deň a spýtať sa jej, či jej prišla taká a taká faktúra? Iste, toto môžete hovoriť iným, možno ovečkám. Je smutné, že premiér Slovenskej republiky zamestnáva vyhľadávaním spochybnení jasných faktov týkajúcich sa energií päťdesiat ľudí a výsledok je zistenie, o ktorom je tu škoda vlastne hovoriť. Veď vy ste chceli z toho urobiť medzinárodný škandál. Matovič má však na rozdiel od vás v sebe toľko chochmesu, že sa dokázal za túto situáciu ospravedlniť.
Vašou úlohou, pán premiér, je ukazovať, ako riešite, ale boli ste to práve vy, kto sa sedem týždňov tváril, že sa nič nedeje. Pomaličky a v snahe, aby si nikto nevšimol, ako veľmi sa mýlil. Alebo klamal? Menil svoje vyhlásenie, ale v konečnom dôsledku sa stalo, že v plnej miere pán premiér bol usvedčený z konečného zvyšovania cien energií. Padla jedna jediná figúrka, pán Holjenčík, ktorý bol v úrade desať rokov považovaný za nedotknuteľného. Ktorý bol počas ľavicovej vlády na výslní, pretože existujú pravdepodobné prepojenia na energetické firmy, a zároveň za vlády Radičovej bol nedotknuteľný jedine v tom, že nerobil úlohu nezávislého regulátora, ale regulátora, ktorý musí dokázať Radičovej vláde, že zdražuje. Nikto si s ním nevedel rady. A teraz sa iba prerátal, zrejme prešvihol svoju dôležitosť.
A čo robia štátni nominanti? Tí, ktorí majú byť na základe uznesenia vlády, stále platného uznesenia vlády, nie politickí nominanti, ale majú byť odborníci, ktorí vzídu z výberových konaní? Vládna koalícia si robí z vládnych dokumentov zdrapy papiera. O tom nás presviedčate. Tak ako Fico teatrálne trhal faktúry, ktoré prišli ľuďom, tak isto si robí nič z uznesenia vlády, na ktoré nemal doteraz odvahu zrušiť ho, keďže ho nemal chuť so svojimi koaličnými partnermi ani napĺňať. Zodpovednosť za to, že premiér si dovolil malicherný postoj k tak vážnej téme, je hlavný dôvod jeho odvolávania. A zdá sa dokonca, že ani dnes nemôžu mať ľudia istotu, že nedôjde k navýšeniu konečných platieb, aj keď to premiér srdcervúco sľubuje.
Premiér dodnes nevyvodil dôsledne politickú zodpovednosť v tejto kauze. A teraz trochu chronológie. V decembri minulého roka šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík spolu s premiérom Robertom Ficom oznámili ľuďom, že energie budú od 1. januára lacnejšie. Ceny za elektrinu pôvodne mali klesnúť v priemere o 4,3 %, ceny za plyn o 2,6 percenta. Elektrina mala zlacnieť vďaka zmene štruktúry platobných taríf. Holjenčík ešte vlani tvrdil, že nové tarify by mali reálne odrážať spotrebu. V januári však prišiel šok, keď predovšetkým zákazníci Stredoslovenskej energetiky a niektorí klienti Východoslovenskej energetiky dostali oveľa vyššie zálohové platby. V niektorých prípadoch boli niekoľkonásobne vyššie. Podobná situácia sa odohrala aj pri plyne. Spotrebitelia, ktorí mali zbytočne veľké ističe, mali po novom zaplatiť oveľa viac. Okrem domácností sa tento problém týkal aj niektorých podnikateľov a malých obcí. Cena za distribúciu elektriny sa tým niekoľkonásobne zvýšila. Spočiatku ÚRSO kritiku odmietalo a odkázal, že vďaka zníženým platbám za skutočne spotrebovanú elektrinu budú odberatelia platiť nakoniec menej. Keďže však kritika začala narastať, do hry vstúpil premiér Robert Fico. V podstate donútil regulátora, toho nezávislého regulátora, aby sa ceny vrátili na úroveň roka 2016. Predseda vlády vyhlásil, že keby úrad neuposlúchol, tak by inicioval legislatívne zmeny v parlamente.
Šéf ÚRSO pán Holjenčík nakoniec vydal vyhlášku, ktorá spätne upravila cenové rozhodnutie na úroveň stavu pred 1. januárom 2017. Postup predsedu regulačného úradu sa okrem opozičných politikov nepáči ani koaličnému partnerovi zo SNS. Šéf národniarov tlačil na to, aby Holjenčík skončil na svojom poste. Holjenčík nakoniec rezignoval 2. februára, teda v deň, keď mal pred poslancami vysvetliť svoje kroky. Napriek koncu doterajšieho šéfa ÚRSO zostáva podľa slov premiéra, úrad funkčný. Jeho riadením bol dočasne poverený podpredseda Miroslav Čelinský. Kto sa postaví na čelo úradu, zatiaľ nie je mne známe. Kandidáta vyberá vláda, vymenovať ho musí prezident. Po oznámení Holjenčíka sa objavila informácia, že ÚRSO pod jeho vedením dovolil energetickým spoločnostiam precenenie často už odpísaného majetku, jeho opätovné odpisovanie a prenesenie do cien energií. Pri preceňovaní mala fungovať aj poradenská firma JHS, ktorú Holjenčík v minulosti zakladal.
A teraz chvíľku faktografie k firme JHS. V roku 1998 ju prekvapivo založil Jozef Holjenčík, dodnes ju ovláda a má v nej vplyv. Podľa denníka Plus jeden deň, firma JHS, s. r. o., so sídlom v Martine, v ktorej Holjenčík roky pôsobil a ktorá sa okrem iného zaoberá aj znaleckou činnosťou, dnes patrí k prosperujúcim firmám aj vďaka zákazkám v štátnych podnikoch. Jej zakladateľ, kedysi aj konateľ, aj generálny riaditeľ, Jozef Holjenčík pritom posledných desať rokov pôsobil v regulačnom úrade, ktorý energetickým spoločnostiam určoval pravidlá a ceny. Holjenčík sedel v regulačnej rade od roku 2007, pričom posledných päť rokov bol aj predsedom úradu. Denník zároveň informoval, že podľa účtovných uzávierok zverejnených na portáli Finstat.sk firme JHS rástli v posledných rokoch zisky nadštandardne. Ale zistili sme, že neboli jediní blízki vláde, ktorým rástli takto neuveriteľne zisky. ÚRSO dostal zo štátneho rozpočtu 1,8 mil. eur, aby sa v distribučných spoločnostiach vykonal audit. Jeho výsledkom mala byť optimalizácia a zníženie cien energie. Audit si regulačný úrad objednal u sedemnástich súdnych znalcov, prevažne z Martina, odkiaľ pochádza aj Jozef Holjenčík, ktorý je paradoxne aj prezidentom komory týchto znalcov. Jedným zo zazmluvnených znalcov bol aj oficiálny vlastník spoločnosti JHS, pán Štefan Varga, na ktorého Holjenčík firmu JHS v roku 2007 prepísal. Štefan Varga je aj predsedom Dozornej rady spoločnosti Západoslovenská energia, sestry ZSE Distribúcia, ktorá bola tiež kontrolovaná. ÚRSO teda použil peniaze na audity, ktorých výsledkom bol precenený majetok, ktorý navýšil ceny energie. Nehovoriac o tom, že už pár dní sa objavujú na sieťach údaje, ktoré dávajú predpoklad a najmä dôvody na skúmanie osobného majetku pána Holjenčíka. Toto bude zrejme skúmané orgánmi činnými v trestnom konaní, teda dúfame.
Rovnako premiér nevyvodil politickú zodpovednosť za štátnych nominantov SMER-u – SD a SNS v dozorných radách a predstavenstvách energetických spoločností. Sedem týždňov upozorňovali rôzne inštitúcie, ako Združenie dodávateľov energií, opozícia, OĽANO a SaS, energetici a zúfalí ľudia na zvyšovanie cien energií. Premiérovi posielali maily ešte v decembri minulého roku. On však absolútne na nich nereagoval. Odvolávanie Roberta Fica v utorok 14. februára malo byť verejnou obžalobou premiéra vlády v mene viac ako milióna podvedených domácností za chaos, ktorý nastal.
Robert Fico spolu so svojimi ministrami sa rozhodol odignorovať schôdzu a chvíľu na tieto svoje výroky, ich stihol potom aj korigovať. Jemne, ale stihol. Vraj sa našimi slovami, alebo vašimi slovami, ktoré ste povedali, na tomto divadle nezúčastníte a budete sa venovať práci pre ľudí. Toto divadlo je, bolo práve dôsledkom absolútnej ignorancie a nevypočutia hlasov občanov, ktorí zúfalo upozorňovali na vysoké faktúry za energie. Svojou absenciou na mimoriadnej schôdzi, ktorú ste aj avizovali, a teda čiastočne aj plníte, tak iba dokazujete, že ignorujete práve ľudí, ktorým chcete tak oduševnene venovať svoj čas a prácu. Odstúpenie pána Holjenčíka bolo nevyhnutným až obligatórnym krokom. Jeho rezignácia však neznamená, že kauza je vyriešená a môžete ju zaradiť k ostatným, na ktoré padá prach. Odstúpenie pána Holjenčíka by malo byť začiatkom zmien, ktoré sú tak zúfalo potrebné nielen na ÚRSO. Svojím postojom pán premiér len stavia a posilňuje múr, ktorý rastie medzi ním a občanmi. Namiesto sociálnej vlády starajúcej sa o starých, chudobných a chorých, namiesto vlády podporujúcej rodiny, tu máme vládu, resp. premiéra, ktorý budí dojem nedotknuteľnosti a ktorý posilňuje narastajúcu apatiu občanov v otázke dôvery politikom.
Dovoľte mi teraz povedať, čo je skutočným výsledkom vašej práce pre ľudí, pán minister. Výsledkom práce pre ľudí, v úvodzovkách, je napr. aj prijatie jasličkového zákona, ktorý starostlivosť o deti do troch rokov zaradil medzi sociálne služby, ktoré riešia patologické stavy človeka alebo rodiny. Výchova detí je teda podľa nášho štátu riešením patologickej situácie. Ministerstvo práce takýmto spôsobom nezabezpečuje zosúlaďovanie pracovného a rodinného života, ako to tak rád zdôrazňuje, ale spôsobuje väčšiu neprístupnosť jaslí pre mnohých rodičov, ktorí sú tiež samotným zákonom diskriminovaní už len tým, že o túto službu môžu žiadať len rodičia pracujúci alebo študujúci. Nehovoriac o tom, že množstvo škôlok slúžiacich rodičom s deťmi pravdepodobne zanikne a nové povinnosti určite sťažia prístupnosť týchto jaslí práve tým, že budú musieť dvíhať ceny. Hanba. Výsledkom vlády istoty je aj domrvená starostlivosť o chorých, bezradných v zákone o sociálnych službách, pre ktorých nie je ani dosť miest v zariadeniach. Dokonca, ktorí ani nemajú pre svoje zariadenia už ani dostatok ambulantných služieb. Aj tým, že ste neumožnili celoročnú pobytovú službu pre deti v ťažkom stave. Že sa tvárite, že domovy sociálnych služieb nie sú pre seniorov a o odkázaných so stupňom päť a šesť sa majú starať domovy pre seniorov.
Uvedomujete si, ako ste zhoršili prístup k takýmto službám? S jasličkovým zákonom ste tiež oklieštili denné stacionáre, ale nie tak, že ste dali po prstoch len zneužívateľom, ale rôznymi bariérami, priestorové vybavenie, personálne počty a pod., ste postavili pred poskytovateľov také bariéry, že nebude mať o chvíľu ani kto poskytovať túto ambulantnú starostlivosť v denných stacionároch.
Pán premiér, čo to máte za ministrov? Jeden ožobračuje ľudí pri platbách za energie, druhý nedopraje ľuďom oddych a starostlivosť. Viete si predstaviť, čo prežíva rodina, ktorá sa stará o dve postihnuté deti a ktorá zistí, že matka si nemôže odľahčiť ani stacionárom, lebo jej dieťa býva často choré a zariadenie potrebuje podľa nových pravidiel garanciu, že klient bude v zariadení aspoň dvadsať hodín týždenne, aby buď dostalo a zároveň aj aby matka nestratila financie za opatrovanie? A viete vy, že matky musia choré deti brať zo školy aj skôr len preto, aby neprišli o príspevky za opatrovanie? Aj keby dieťa bolo schopné vydržať v škole o hodinu či dve viac. A chápete vôbec, že vy ste dôvodom na to, že tieto deti nedostanú vzdelanie, na aké by mali nárok, ak by nehrozilo, že jeho rodičom budú krátiť opatrovateľský príspevok? Pán premiér, toto je vaša starostlivosť o vašich občanov?
Zrkadlom vašej vlády je tiež jej nezáujem o prevzatie zodpovednosti štátu za to, že nechce ľuďom vysvetľovať, že na dôchodky si musia šetriť, lebo o tridsať rokov nastane veľká demografická diera, kedy štát zistí, že nemá dosť platiteľov na vyfinancovanie dôchodkov. Podpora finančnej gramotnosti našich občanov by mala byť pritom prioritou vlády, najmä tej sociálnej. Včera sa premiér opäť vyjadroval, že dnes sme v situácii, kedy nerobí len ten, ktorý robiť nechce, podľa neho. Ale opatrenia zatiaľ nesmerujú priamo na takýchto ľudí. Dnes je pre vládu jednoduchšie privážať žiadateľov o zamestnanie z iných krajín, ktorí sú ochotní robiť za iných podmienok, viete akých. Ako môže mať jeden premiér takéto vyjadrenia, ak sa doteraz poriadne vláda ani nezaoberala starostlivosťou o dlhodobo nezamestnaných, nehľadala dostatočne aktívne nástroje, ale radšej vynakladala nástroje neefektívne.
Dnes na Mestskom zastupiteľstve v Bratislave protestujú zamestnanci herní a nechcú, aby sa herne zavreli, nechcú prísť o prácu. Pán premiér, veď ste to boli práve vy, ktorí ste nám s Richterom oznamovali, že nemáme obsadených dnes 40-tisíc pracovných miest. Tí mladí a zdraví zamestnanci herní sa boja, že nebudú si vedieť nájsť prácu? Vtipné. Tak ako tu prebieha boj v tomto parlamente, rovnako v mestskom parlamente v Bratislave prebieha boj o hazard.
Pokračujem ďalej výpočtom. Rovnako aj deti a starostlivosť o ne sú obrazom pôsobenia prosociálnej vlády. Preto je neprehliadnuteľné a nepochopiteľné, ako sa vyvíja situácia okolo resocializačného zariadenia Čistý deň. Prvostupňové rozhodnutie vo veci akreditácie Čistého dňa už padlo. Výsledok stále netušíme alebo nevieme, ale desíme sa, keď počujeme vyjadrenia, obhajobné vyjadrenia štátneho tajomníka Ondruša. Kam ste schopní zájsť pri zakrývaní svojich kunčaftov? Ukážte mi ešte inú neziskovku, ktorá si vyslúžila toľkú ochranu zo strany ministerstva? Keď príde kontrola, vyťahujú na požiadanie všetko, čo si žiadajú, ale v tomto zariadení, kdeže, nedopýtate sa na nič, lebo máte nesprávne oprávnenie na kontrolu a iné čudesnosti, ktoré vypúšťali z úst ľudia z vedenia zariadenia. Toto je tá vaša starostlivosť o svojich. A počuli sme to aj v oblasti energetiky.
Pán premiér, vy si uvedomujete, že pôsobením vašej vlády, vládnete od roku 2006, s krátkou prestávkou, a preto sa nemáte právo ani dovolávať na krátke prerušenie vládou Radičovej, boli mnohí občania nútení odísť zo svojej vlasti a zanechať svoje rodiny, deti, rodičov? Stále nechcete prevziať zodpovednosť za hromadné odchody mladých ľudí? Neuvedomujete si, že tá vaša sociálna vláda vyháňa najviac mladých za hranice a zanecháva rozvrátené rodiny, bezprizorné deti, nešťastných manželov s deťmi, nevládnych rodičov bez pomoci? A vy stále hráte hrdinu, ktorý chráni ľudí? Neuveriteľné. Zaostalé regióny sa stali ešte zaostalejšími a o chvíľu z nich budú úplne čierne diery, kde zostávajú len starí a chorí. Vyrábate síce akčné plány, ktoré nevieme, ako a či budú fungovať, ale tvárite sa, že podporujete ťažkými miliónmi dlhodobú nezamestnanosť.
Pán premiér, som si úplne istá, že dôvody na vaše odvolanie sú úplne dostatočne, dostatočne legitímne. Ja verím tomu, že už neprejde dlhý čas a budete niesť naozaj všetku zodpovednosť, ktorú si niesť aj zaslúžite. Dnes určite budem hlasovať za vyslovenie nedôvery vašej vláde.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 19:47 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:07

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Keď pani kolegyňa Jurinová hovorila o peniazoch, napadla ma kacírska myšlienka, a vyzerá to tak, že pán premiér zobral svojich poslancov mimo sálu, aby nepočuli, o aké peniaze vlastne ide a aby im nedošlo, že oni vlastne dostávajú len drobné. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 20:07 hod.

Mgr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:07

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Ďakujem kolegyni Erike Jurinovej, že tak veľmi výstižne zhrnula situáciu. A vlastne hovorila o tom, že aj ako, aj ako má dopad diletantizmus tejto vlády na jednoduchých bežných ľudí. A, žiaľ, sme svedkami, že vládu jednoduchí ľudia nezaujímajú, nezaujímajú ich ceny alebo teda rozhodnutia, zlé rozhodnutia, dôsledkom ktorých trpia, trpia všetci občania na Slovensku, a ide im len teda o tie svoje profity v energetike. Ďakujeme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 20:07 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video