13. schôdza

14.2.2017 - 17.2.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:49 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:14

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, tento boj je dlhý a vyčerpávajúci. A určite mi dá za pravdu aj súčasne podpredsedkyňa parlamentu, pretože toto bola téma, ktorá myslím, že rozumných a reálne uvažujúcich ľudí jednoducho musela spojiť. Využili sme asi všetky nástroje, ktoré môžeme, či už z úrovne európskej politiky, či z úrovne parlamentu, keďže sme, myslím, opakovane predkladali návrh zákona, asi päťkrát, aby sa, aby ľudia neboli naozaj uvrhnutí do nevoľníctva teplárenských oligarchov a jednoducho, ak im, niekto môže so 40-, 47-percentnou úsporou kúriť, tak aby si mohli takýto spôsob vykurovania alebo výhrevu teplej vody jednoducho vybrať.
Áno, firmy ako TERMIK v Starom Meste alebo Veolia v Petržalke, alebo z iných regiónov, ktorých je množstvo, kde jednoducho ľudia vedia, že vedia ušetriť na vykurovacích sezónach stovky eur, sú obžalobou toho, akým spôsobom vláda pristupuje nielen k regulácii a cenotvorbe v elektrine a vode, ale aj v teple. A na to by sme nemali zabúdať, pretože tu sa opakovane nenájde podpora rozumnej veci, a to je, aby sme stav v teplárenstve vrátili pred máj v roku 2014.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:14 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:16

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemný dobrý večer, pani predsedajúca, pán navrhovateľ, pán spravodajca. Ja keď sa tak pozerám do Európy, ako to tam funguje, tak ja by som to skúsil zhrnúť a začať aj toto svoje vystúpenie vetou: sociálnodemokratický premiér, ktorý siahne na ceny energií, musí padnúť. Ja si myslím, že u nás veľa vecí, ktoré vidíme v Európe, nefunguje a že veci, ktoré by už mali ďalekosiahle následky, ak by sa udiali v rámci politickej scény, tak u nás tie následky nemajú. Naopak, to zachádza až do úplne opačného extrému. Videli sme to za posledné mesiace, prípadne roky toho dosť preto, že sa u nás nevznikne vyvodzovať zodpovednosť, politická zodpovednosť či už na úrovni ministra alebo aj premiéra a zostane len to na úrovni nejakého úradníka, aj keď z významnej inštitúcie, ako bol pán Holjenčík v rámci ÚRSO. Tak potom je to úloha opozície, aby také niečo urobila, aby nastavila zrkadlo a aby túto tému priniesla na pôdu parlamentu, tak ako to nakoniec ústavné procesy umožňujú.
Ja by som sa chcel zaoberať jednou vecou, ktorá súvisí aj s tým sociálnodemokratickým charakterom a súvisí aj s demografiou. Dobre som si všimol, ako Igor Matovič hovoril v tom úvodnom slove aj o negatívnom demografickom vývoji na Slovensku, o tom, že nám tu chýba, resp. oproti tomu trendu, ktorý bol na prelome 80., 90. rokov, že sa nám nenarodilo pol milióna detí, ktoré tu teraz chýbajú. Myslím, že keďže to nie je témou tejto schôdze, tak nemusím zachádzať do detailov, že o tom vieme, kde nám chýbajú. Ja som nedávno čítal takú štúdiu, ktorá ma veľmi zaujala a ktorá hovorí o tom, že krajina ako Slovensko, resp. presne Slovensko by vzhľadom na svoj reliéf, na svoje usporiadanie malo mať asi o 20 %, o 20 obyvateľov na km2 viac, čo v absolútnych číslach znamená, že tá hustota je dnes 110 obyvateľov na km2 a bolo by vhodné, keby mala 130 obyvateľov na km2. A takúto hustotu vlastne vidíme v Českej republike. V absolútnych číslach je to zhruba 1 milión obyvateľov. To znamená, že potrebovali by sme ten pozitívny rast.
A tu by som sa chcel zastaviť tak krátko práve k tomu prepojeniu demografie a energií. Je jasné, že ak máte väčšiu rodinu, tak máte aj väčšiu spotrebu, napríklad. Samozrejme, keď zoberieme úplne od maličkých detí, pranie plienok, práčka, chladnička a ďalšie mnohé veci. Takisto potrebujete väčší dom, kde sa spotrebuje viac elektrickej energie a ďalších energií, o ktorých hovoríme. To znamená, že ak siahame na ceny energií, resp. nestrážime ich, resp. nesnažíme sa, aby sa tieto ceny, aby naozaj nedopadali na tých najslabších, tak pôsobíme aj protirodinne.
Ak sa pozrieme do okolitých krajín, pozrieme sa do Českej republiky, aby sme teda zostali pri V4, a špeciálne možno aj do Maďarska a do Poľska, tak vidíme, že tam existuje ucelená rodinná politika. Nejde mi teraz o to, len aby som to nejak vyhrotil opozično-koalične, ale aj naozaj tak konštruktívne, že Slovensko potrebuje, aby sme sa takejto konštruktívnej, celkovej, komplexnej prorodinnej politike venovali. Demografia je len jednou z tých častí tejto rodinnej politiky, ale určite v rámci tej rodinnej politiky je potrebné, aby sa rozvíjala nejaká energetická podpora alebo podpora v oblasti energií práve pre rodiny s deťmi, pretože ony patria medzi tie najviac ohrozené. Mohli sme hovoriť alebo hovorili sme o dôchodcoch, ktorí samozrejme, tiež majú relatívne nízke príjmy, bola tu spomenutá tá chudobná vdova, ale podľa dát viem, že ešte viac sú takouto chudobou ohrozené mladé rodiny, a je pre nich veľmi významné, aká je cena energie.
Takže aj na túto prorodinnú, prodemografickú oblasť treba prihliadať, na tento aspekt treba prihliadať, ak hovoríme o cenách energií. A na Slovensku je to veľmi potrebné. Preto si myslím, že aj tuto je veľká zodpovednosť nielen nezvyšovať ceny energií, ale aj prihliadať na to, aby sme práve rodiny s deťmi špeciálne podporili. Ak chceme, aby bolo normálne, aby bolo trendom, že je normálne mať tri-štyri deti, pozor, nehovorím o tom, že každý má mať tri-štyri deti, alebo päť, alebo viac, je to, samozrejme, individuálna záležitosť každého jedného. Ale mnohí ľudia hovoria, že by radi prijali viac detí, ale jeden z argumentov, ktorý hovoria, že tie náklady, ktoré sú spôsobené starosťou o deti, ich výchovou, rozvojom tej rodiny, sú neúmerné. Samozrejme, nejaké náklady, nejaké ekonomické a sociálne okolnosti nie sú jediným dôvodom, prečo dnes je pôrodnosť na Slovensku okolo 1,5; sú tam, samozrejme, otázka vnútornej motivácie, otázka všeobecne zvládania rodiny, výchovy, manažmentu rodinných financií, ale určite nie malá čiastka, ktorá to ovplyvňuje, sú aj tie náklady na živobytie a ceny energie v rámci toho zohrávajú veľký význam.
Ja poviem osobne, že mňa sa teda tiež dotýkajú všetky tieto veci. Bývam na dedine, máme cirkulárku, máme trojfázový istič, kúrime na drevo, plyn a uvažovali sme, že v rámci toho si ešte doplníme aj nejaké prídavné elektrické kúrenie, čiže v každom prípade by sa ma to týkalo. Takže priznám sa, že som možno v strete záujmov, ale kvôli môjmu vlastnému účtu by som určite nešiel do odvolávania premiéra, lebo to je moja súkromná záležitosť. Ale chcel by som povedať, že ja budem teda hlasovať za vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky práve preto, že si myslím, že sociálnodemokratický premiér takto nemôže vystupovať, a práve preto, že je to aj podľa mňa veľmi negatívne vzhľadom na nedostatočnú alebo veľmi slabú prorodinnú politiku a v tejto oblasti sú tieto otázky veľmi zanedbané.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 22:16 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:23

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Začal si skepticky, že tak troška prerobil, myslím, že ten švejkovský moment, že "vláda, která zvýši cenu piva, musí padnout", a tú skepsu si prerobil na to, že sociálnodemokratický premiér, ak zvýši cenu energií, musí padnúť. Ja by som si ale na druhej strane, možno to prehupol na nejaký optimistickejší scenár, pretože v súčasnej dobe nemôžme presne vedieť, ako náklady, ktoré spôsobili svojím diletantstvom a spôsobením chaosu v cenách energií, reálne ľudia vyhodnotia.
Čo ma ale mrzí, hrozne ma mrzí, že vládnu a používajú metódu pokusu a omylu. Totižto ak máme nastavené mechanizmy pri tvorbe cien energií takým spôsobom, že musí prísť až k vystaveniu faktúr a následne ich musí jeden sociálnodemokratický premiér v priamych prenosoch trhať, tak si myslím, že každý normálny premiér, nemusí byť ani sociálnodemokratický, hneď po roztrhaní faktúr povie, že zle som nastavil systém, celé to zlyhalo, ja som musel roztrhať faktúry a vzdávam sa svojho úradu. A možno aj z tohoto pohľadu vidím ten optimizmus, že ak považuje schôdze na jeho odvolanie za divadlo, tak by mohol prestať hrať to svoje divadlo a odísť z postu predsedu vlády. Padla by vláda a mohli by sme sa rozprávať o tom, ako nastaviť systém v iných pomeroch v parlamente a s inou vládou.
Ak tento optimizmus, ktorý v sebe chcem vidieť, a chcem hovoriť aj o tom, že existuje reálna lepšia alternatíva, ako nám tu dnes vládne, tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:23 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:25

Jaroslav Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Viete, Richard, budem pokračovať tam, kde začal Jožko Viskupič, naozaj voľakedy platilo, že vláda, ktorá zvýšila ceny piva, tak padla. Vy ste to tak nejak parafrázoval, že vláda alebo predseda vlády, ktorý zvýši cenu tepla, takže by mal padnúť. Len ste po funuse. Je pravda, že pán Fico siahol na ceny tepla, ale on znížil ceny tepla, on znížil rozhodnutie alebo pritlačil na regulačný úrad, aby znížil ceny tepla. Uvidíme, v akej miere sa to podarí naplniť. Ale v takom prípade naozaj nie je dôvod, aby predseda vlády, ktorý zabojoval za nižšiu spotrebu alebo za nižšiu cenu tepla, aby bol odvolávaný. Takže pravdepodobne sa vám váš úmysel nepodarí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:25 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:26

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja chcem poďakovať obidvom reagujúcim za ich pripomienky. Samozrejme, že to, čo som hovoril, bola parafráza, ale naozaj si myslím, že je dôležité, aby sme tieto veci nebrali na ľahkú váhu. Nie je to v prvom rade boj medzi, ja neviem, Matovičom a Ficom alebo medzi opozíciou a vládou. Naozaj je to veľmi dôležité z toho hľadiska, ktoré som akcentoval, a to je kvôli ľuďom, špeciálne kvôli slabším.
A mne leží, a ja sa tým priznám, na srdci hlavne rozvoj Slovenska po stránke rodinnej a prodemografickej. A toto je vážna otázka. A myslím si, že aj tuto máme veľké zanedbanie a podobne, ako sa zanedbala tá regulácia a musela sa riešiť až po tom, ako sme naozaj búšili, ako konkrétne Igor Matovič veľmi silno búšil do tejto témy, tak až potom sa to pohlo. Tak dúfam, že budeme rovnako silne búšiť do tejto témy. A ja budem rád, ak ako následok nášho búšenia v akejkoľvek téme, či v otázke energií, či v otázke demografie, prorodinnej politiky, sa ktokoľvek, kto bude vládnuť, či to bude tento premiér alebo nejaký iný alebo ďalšia iná vláda, bude snažiť na to pamätať a urobiť to, čo je pre Slovensko nevyhnuté, a to, čo je pre Slovensko dobré. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:26 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:27

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážení páni poslanci, milí hostia, dovoľte, aby som nie dlho vystúpil v rozprave aj ja. Ja som pred pár dňami dal na sociálnu sieť, keďže sociálna sieť je náš domov, taký status a vyzval som ľudí, aby napísali oni svoje dôvody, prečo by podľa nich mal predseda vlády odstúpiť. Čiže aby som nebol obviňovaný zo šírenia zla, nenávisti, lživých a neviem akých informácií, ako to často počúvame od predsedu vlády, ak niekto povie nejakú kritiku, tak by som pánovi predsedovi vlády chcel prečítať zopár odkazov, respektíve dôvodov od bežných ľudí, prečo by mal odstúpiť.
Janka píše. "Kvôli tomu, že v našej krajine nezamestnaný je žobrák, zamestnaný je chudák, živnostník je dlžník. Ak náhodou niekto v rodine ochorie, je to priam nemožné finančne zvládnuť."
Jakub, mimochodom študent gymnázia z východného Slovenska, poznám ho osobne: "Kvôli tomu, že znechutil mladých ľudí žiť v tomto štáte, zakladať tu svoje rodiny, pracovať, a nemajú dôvod byť hrdí na to, že sú Slováci."
Vladimír, ktorý je športovec. "Som športovec z Prievidze. Kickboxu sa venujem aktívne už dvadsať rokov. Získal som mnoho medzinárodných ocenení, medailí v amatérskom aj v profesionálnom ringu. V roku 2013. som ako prvý vyhral celoročný turnaj v ruskej Kazani. Som držiteľom piatich profesionálnych titulov majstra sveta a Európy a tak ďalej a tak ďalej... Bohužiaľ, som nútený opustiť túto krajinu, pretože v nej nemám absolútne žiadne uplatnenie."
Martina: "Pretože som presvedčená, že svojím konaním dlhodobo poškodzuje bežných občanov tejto krajiny, chráni svojich vyvolených, podporuje rodinkárstvo, kryje zlodejov a podvodníkov. Nič mne ako občanovi, živnostníkovi a podnikateľovi jeho vláda nepriniesla, len horšie podnikateľské prostredie, vyššie odvody. Uprednostňuje tých, čo nepracujú. Nepáči sa mi ani jeho arogancia voči poslancom opozície. Som presvedčená, že zneužíva svoje postavenie premiéra a pohŕda bežným občanom. Všetky kauzy zametá pod koberec. Nikdy sa nič nevyšetrilo a kauza energie je len posledná kvapka."
Klára: "Ako docent práva by mal vedieť, že šírenie poplašnej správy je trestný čin, pretože v roku 2006 povedal, že Košice s Bratislavou spojí do roku 2010. A už máme rok 2017."
Petra: "Odstúpiť by mal predovšetkým kvôli tomu, že za jeho vládnutia nedokázal v pozícii premiéra nijako prispieť k objasneniu káuz, ako je Gorila, cétečko, Široký, Bašternák a tak ďalej. Je dokonca úzko prepojený na všetkých týchto svojich ľudí, ktorých nepostihuje žiadnym zákonom a trestom, ale ich následne ešte odmeňuje. Keby mal aspoň trošku hrdosti, dávno by odstúpil."
Richard: "Človek v tejto krajine nemá hodnotu. Bez známostí ste stratený, slušnosť je trápnosť, primitivizmus je na vzostupe a byť šťastným je hanba a hlupákom frajerina. V nemocniciach s úplatkami, bez úplatkov sme nuly, teda ak nemáte známosti. Policajti sú šašovia bez úcty, politici neslúžia ľuďom, ale sebe, česť výnimkám." A tak ďalej a tak ďalej.
Žanet: "Zamestnaný človek žije z ruky do huby, ledva sa z tej výplaty dá prežiť a nie ísť ešte s deťmi na dovolenku. To nie je v poriadku. Stredná trieda by nemala živoriť, ale slušne žiť."
Evka: "Pán premiér aj s jeho ľuďmi okato rozkrádajú tento štát, vieme a vidíme to všetci, no pán doktor s tým nič absolútne nerobí. Ako premiér zlyhal na plnej čiare. Ďakujem za možnosť vyjadriť svoju nespokojnosť."
Monika: "Pretože ak bude aj naďalej pokračovať vo svojej antisociálnej politike, o chvíľu zo Slovenska zuteká aj zvyšok produktívnych mladých Slovákov, ktorí tu strácajú akúkoľvek perspektívu. Dnes je takmer nemožné prehliadnuť všadeprítomnú zlodejinu, ktorá vo vysokých kruhoch prebieha takmer na dennodennom poriadku. Deje sa to už bez akejkoľvek hanby či skrývania, priamo pred očami občanov. Tento štát ste premenili na jednu samozlegalizovanú Cosa Nostru. Mňa ako občianku vrcholne uráža najmä to, že každý návrh predložený do parlamentu opozíciou, ktorý má byť pre ľudí, koalícia pod Ficovou taktovkou nehanebne ignoruje a všetky návrhy proti ich politike a ich ľuďom si bez hanby prehlasujú, čím si zabezpečujú nedotknuteľnosť a beztrestnosť. Tí politici, ktorí nemajú vlastný názor a zdržujú sa vo vážnych témach hlasovania, nemajú čo v parlamente robiť. A tí, ktorí do parlamentu ani vôbec neráčia prísť, už duplom. Je to výsmech pracujúcej strednej vrstve, ktorá chodí do práce za oveľa menej peňazí napriek zdravotným, rodinným či osobným problémom."
Simi: "Predseda vlády by mal odstúpiť kvôli tomu, že mladí ľudia sa boja budúcnosti, boja sa mať deti, rodinu, vlastné zázemie, pretože ich jediná možnosť ako si vybudovať niečo vlastné, je zadlžiť sa pomaly do konca života."
Siska, to je Sisa: "Lebo sa hanbím za to, že ľudia žijú z ruky do úst, že rodiny s chorými alebo postihnutými deťmi sú nútené zbierať vrchnáky na rehabilitáciu, že sa tento štát nestará ani o mladé rodiny, ani o ľudí, ktorí robili celý život, že sa predstavitelia starajú len o svoje kšefty na úkor horeuvedeného. Absolútne im nedôverujem, nevolila som ich a musím aj s rodinou znášať ich nechutnosti."
Toto je vulgárne. Michal: "Pretože je tu viac ako desať rokov a ide to len k horšiemu z roka na rok. Ľudia tu nežijú, ale živoria. Kauza za kauzou, nikto stíhaný, iba vždy niekoho odvolajú z funkcie a šup to pod koberec."
To je také povedomé. No toto neprečítam, lebo pán premiér by to bral veľmi osobne.
Róbert: "Pretože vďaka nemu pomaly neexistuje stredná vrstva obyvateľstva, v krajine rastie chudoba, rozmáha sa korupcia. Hodnoty vytvorené našimi rukami rozdeľuje svojim mecenášom, a to je trestuhodné."
Ľubo: "Pretože sa ku štátnej kase správa tak, akoby to boli jeho vlastné peniaze a nie príspevky daňových poplatníkov. Fico odíde a bude na Slovensku lepšie a veľa ľudí, vrátane mňa, sa vráti domov."
Alena: "Pretože on aj s celým SMER-om robia z ľudí žobrákov, pretože nerobia nič iné, aj keď náhodou hlasujú, tak len a len proti ľuďom. Ako príklad doplatky na lieky pre deti do troch rokov a ZŤP. Slovákov, mladých nútia utekať preč z tejto krajiny, budúcnosť tu nemá nikto."
Igor: "V iných krajinách len pri náznaku akejsi kauzy politici podávajú demisiu. Za kauzy ako Váhostav, Bašternák a podobne už mal dávno odísť sám."
Katka: "Jednou vetou sa to asi nedá. Každý normálne uvažujúci človek nestačí otvárať oči, ako sa systém vládnutia na Slovensku pomaly ale isto mení na totalitný so všetkými následkami a dôsledkami."
Patrik: "Myslím si, že sľubov a zavádzaní z úst pána Fica už bolo dosť. Slovensko sa potrebuje očistiť od škandálov a korupcie. Slovensko sa potrebuje znovu nadýchnuť. Je ťažké napísať jednou vetou dôvod, prečo by mal premiér Fico byť odvolaný. Tých dôvodov je veľa. Mládež uteká za prácou do zahraničia, študenti po skončení vysokej školy majú veľký problém sa zamestnať. Slováci sú pracovitý národ a ich práca vôbec nie je finančne ohodnotená, ako by v skutočnosti mala byť. Chýbajú tu pre mladých nové možnosti. Veľa z nich končí pod vplyvom drog, alkoholu a tak ďalej. Mohol by som písať a písať. A to je všetko výsledkom vládnutia Roberta Fica."
Katarína: "Pretože nezamestnanosť znižujú tým, že mladí ľudia odchádzajú do zahraničia, deti ostávajú bez rodičov, odcudzujú sa ženy, ktoré sa starajú o babky v zahraničí a svojich rodičov zanedbávajú, pretože na Slovensku už nemá kto robiť, vyrábať na dôchodok budúcim dôchodcom."
Bobi: "Pretože som už takmer dva roky absolventom vysokej školy a nedokážem si nájsť prácu adekvátnu môjmu vzdelaniu."
Pán kolega, kľudne sa prihláste, faktickú, môžete reagovať. Nemám s tým absolútne žiaden problém, kľudne vám potom aj odpoviem na vašu faktickú. Že skúsme takto. Ďakujem.
Zuzanka: "Mladí rodičia s deťmi musia žiť v podnájme za neskutočné peniaze alebo u svojich rodičov, pretože štát nedokáže zabezpečiť mladých ľudí. Pýtam sa, ako si máme založiť rodiny, bývanie? Veď keď idete do banky a nechcú vám dať úver na dom, byt, pretože pracujete za minimálnu mzdu. Preboha, už s tým konečne spravte poriadky, lebo mnoho mladých ľudí zo Slovenska odíde alebo sa takto zadlží až do exekúcie!"
No, len aby ste vedeli, tých komentárov som tam dostal 390, 380 niečo. Strašne veľa.
Ešte pár vlastných slov. Ja vám poviem taký príklad, ktorý som včera dostal, ako funguje na Slovensku podnikanie zahraničných investorov. Na východnom Slovensku je jedna textilná fabrika, ktorá zamestnáva 200 – 300 žien. Je to textilná fabrika, ženy tam pracujú. A viete, ako tam pracujú? Ako sú platení? Všetci sú zamestnaní na dohody o vykonaní práce cez študentský servis. Na výplatných páskach na týchto dohodách majú 70 euro. Zvyšok im zamestnávateľ dopláca v hotovosti, zhruba 300 euro. Tie ženy tam pracujú v dosť zlých podmienkach, keďže je to hala, oplechovaná hala, v lete je v tej hale okolo 40 stupňov. V štyridsiatkach pracujú zhruba za 370 euro mesačne. Sedemdesiat oficiálne na výplatnú pásku, ja som tú výplatnú pásku videl a tristo euro dostávajú v hotovosti od zahraničného investora. Vie o tom úrad práce, keďže tam boli podnety, vie o tom inšpekcia, vedia o tom všetci v celom regióne, v celom okrese, štátne inštitúcie o tom vedia a všetci sú ticho, nikto nerobí nič, lebo je to zahraničný investor, lebo nám tam zamestnáva tristo ľudí. Samozrejme, mnohí si poviete, že ale veď nech sa dvihnú a nech idú inde. Lenže problém je v tom, že tento okres má 20, necelých 20 percent, oficiálne 20-, necelých, percentnú nezamestnanosť. Keďže samozrejme niekoľko tisíc ľudí už je v zahraničí, tak je priam nemožné nájsť si v tomto regióne prácu. Tak preto tie ženy sú ochotné robiť aj takto, že dostávajú 70 euro na výplatnú pásku, 300 euro keš. Nemajú na výber, pretože majú rodiny, ktoré musia živiť.
Ja sa pýtam či je normálne, aby štátne orgány a inštitúcie zatvárali oči pred takouto formou zamestnávania? To je reálny príklad. Ja poznám ten podnik, poznám osobne aj ženy, ktoré tam pracujú. Je toto podľa vás normálne, že zahraničný investor takýmto spôsobom pracuje, takýto spôsobom podniká na Slovensku? A štát je ticho, pretože zamestnáva ľudí. Tak radšej to neriešime, lebo sa zbalí a odíde preč. Podľa mňa to normálne nie je. A podobných príkladov by som vedel rozprávať viac.
Situácia na Slovensku totižto nie je taká ružová, ako sa predseda vlády snaží často v diskusiách a na tlačovkách prezentovať, že klesla nám tak nezamestnanosť, my už nemáme ľudí, už nemáme koho zamestnávať. Občania, si predstavte, že zamestnávatelia majú problém aj za 1300 euro nájsť zamestnanca. No choďte na východné Slovensko a ponúknite niekomu akúkoľvek prácu za tisíctristo euro! Tak sa pozabíjajú, aby tam robili. Mladí zdrhli do zahraničia. Neviem teraz presné číslo, ale myslím, že za posledných desať rokov z okresu Snina odišlo 15 % ľudí? To je šialené číslo.
Môžme sa baviť ďalej. Akčné plány. Minulý rok začiatkom septembra vláda mala výjazdové zasadnutia v okresoch na východnom Slovensku. Mnohí viete, že takéhoto zasadnutia vo Vranove nad Topľou som sa nepriamo zúčastnil aj ja, kde som poukázal na rôzne divné podnikateľské projekty v týchto akčných plánoch. Nedávno som sa stretol s niekoľkými podnikateľmi, ktorí boli zahrnutí v týchto akčných plánoch. Pýtal som sa ich, že: no ako, už ste dostali nejaké peniaze, už sa niečo pohlo? Kedy budú tie pracovné miesta? Viete, čo mi povedali? Ešte ani cent sme nedostali. Napriek tomu, že v tých akčných plánoch je vyslovene napísaná suma, ktorá má byť vyplatená do tohto okresu do konca roka 2016. Ani cent.
Tak ja sa pýtam, vážený pán predseda vlády, či ste v tom septembri zavádzali ľudí v tom okrese, že do konca roka tam pošlete nejakú sumu, alebo jednoducho len niečo nevyšlo, niečo sa pokazilo a jednoducho ten proces je dlhší? Kľudne, to je normálna otázka. Ani cent do tohto okresu ešte neprišiel. Napriek tomu, že je to v akčnom pláne a pán Fico sľúbil vytvoriť v tomto okrese 3 600 pracovných miest? Super, ja ich vítam, ja budem veľmi rád, len zatiaľ tam neprišiel ani cent. A tí podnikatelia, ktorí v tom akčnom pláne sú zahrnutí, tak vám povedia, že je veľmi ťažká komunikácia s ministerstvami, že oni už tie investície by radi spustili, už radi by začali tam stavať tie prevádzky, ale, bohužiaľ, byrokracia, s akou sa stretávajú, tak je taká, že majú toho plné zuby a sú ochotní ešte pár mesiacov počkať a nakoniec sa na to vykašlú.
Tak teraz mi povedzte, pán premiér, akčné plány, bola len marketingová bublina alebo naozaj niečo sa aj bude robiť v týchto regiónoch? Lebo zatiaľ to vyzerá, že nič, ani cent.
Mohol by som rozprávať veľmi dlho o dôvodoch, prečo by mal predseda vlády odstúpiť. Mohol by som opäť zopakovať tému energií ako rečníci predo mnou. Mohol by som spomenúť obchodné aktivity niektorých poslancov za SMER a zároveň županov. Ale všetko už tu bolo povedané. Bolo by korektné a chlapské od predsedu vlády, aby sa postavil a povedal: vážení, sorry, napríklad pri akčných plánoch zatiaľ nám to nevychádza, realita je taká a taká. Len stále počúvame, ako je tu všetkým dobre, akú máme nízku nezamestnanosť, aké máme stabilné ceny energií, akože to už je na smiech, ako tu chodia zahraničné investície, ako sa majú ľudia na Slovensku dobre a tí, čo sú nezamestnaní, tak v skutočnosti oni robiť nechcú. Toto nám rozpráva predseda vlády.
Pán predseda vlády, prepáčte, ale buď už ste stratili úplný kontakt s realitou, alebo váš marketingový tím si to vyhodnotil, že toto je najbližšia marketingová komunikácia. Ale, bohužiaľ, ľudia vám prestávajú čoraz viac veriť a myslím, že toto je vaše posledné volebné obdobie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 22:27 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:46

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Pán poslanec Pčolinský, niežeby sa nedalo súhlasiť s viacerým z toho, čo ste povedali, ale akosi som nerozumel tomu záveru, takže by som poprosil, keby ste ho mohli dovysvetliť. Povedali ste na adresu vlády, že, bohužiaľ, ľudia vám prestávajú veriť. Nechceli ste povedať, našťastie, ľudia vám prestávajú veriť?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:46 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:46

Jaroslav Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Vážený pán poslanec, rozumiem vašej argumentácii a naozaj niekedy mám tiež pocit, že Slovenská republika je v podstate Potemkinova dedina, že vlastne vydávame tie mnohé úspechy, ktoré Slovensko dosiahlo, za príliš výrazné, že ten život radových občanov je, povedal by som, na inej úrovni, že je to spojené s veľkými problémami. Ale napriek tomu by som sa chcel zmieniť o tom, že platí isté pravidlo v civilizovaných krajinách o demokracii, a pokiaľ neexistuje alternatíva, taká alternatíva, ktorá by ponúkala verejnosti, povedal by som, lepší život a ktorá by presvedčila tú širokú verejnosť o tom, že iný politický subjekt si bude môcť nominovať svojho predsedu do funkcie predsedu vlády, tak budeme musieť akceptovať aj spôsob vládnutia, na ktorý je víťazná strana zvyknutá, a trebárs teda v tomto režime žiť, akceptovať to a usilovať sa o to, aby sme zmenili tie podmienky k lepšiemu pre občanov tak, ako to dokážeme v tomto prostredí dosiahnuť. Ak to dokážeme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:46 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:48

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Peter, vážim si, že si odkomunikoval túto tému aj s občanmi. Ja by som možno vybral dve, tri také najzaujímavejšie z tých príspevkov, ktoré si nám prezentoval, ale proti gustu žiaden dišputát.
Každopádne, vážim si aj to, že sa venuješ dlhodobo vo svojich príspevkoch regionálnym disparitám v tejto krajine, čo je jeden z vážnych problémov, ktorému sa v minimálnej možnej miere venuje vláda Roberta Fica jedna, dva alebo tri. Ale rád by som upriamil pozornosť, že nejde len o východ republiky. Veľmi podobné problémy máme aj na juhu stredného Slovenska alebo na Horehroní. Takže budem veľmi rád, keď táto téma, podobne ako téma energetiky, bude súčasťou ďalších veľmi vážnych diskusií na pôde Národnej rady, pretože je hodne čo riešiť. A ak občania dnes majú tendenciu, že hasia oheň benzínom tým, že práve v týchto oblastiach najviac obyvateľov sa prikláňa k radikálom a k nenávisti, tak je najvyšší čas, aby sme začali my ostatní konať. V opačnom prípade sa nám to vymkne spod kontroly.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:48 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:49

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Dostál, nakoľko som hovoril k predsedovi vlády, tak "bohužiaľ" pre predsedu vlády, samozrejme.
Pán kolega Paška, ja plne rešpektujem výsledky volieb, plne rešpektujem, že vznikla vláda, aká vznikla. Samozrejme, hlboko nesúhlasím s politikou tejto vlády a je legitímnym cieľom opozície, aby takáto vláda vládla čo najkratšie. Čiže asi toľko.
A pán kolega Klus, samozrejme, tie problémy nie sú len na východnom Slovensku. Juh stredného Slovenska, Gemer je vo veľmi podobnom stave ako mnohé okresy na východnom Slovensku. A zase, keď sa pozrieme na tú mapu Slovenska, tak ten rozvoj prichádza s diaľnicami, keďže od Bratislavy do Žiliny smerom na Poprad tá ekonomika je ako-tak, ale tam, kde tá diaľnica nie je, tam, kde nie je infraštruktúra, tak jednoducho tá ekonomická situácia je veľmi zlá, čo samozrejme súvisí aj s jedným z tých komentárov, ktorý tam bol uvedený, kde predseda vlády Robert Fico v roku 2006 tvrdil, že bude diaľnica do roku 2010. Čiže máme rok 2017, vieme, že diaľnica nebude ani do roku 2020. Tak ja len pevne verím, že naše deti sa dožijú spojenia Bratislavy s Košicami a snáď ten nejaký investor sa rozhodne ísť nielen na západné Slovensko, ale potiahne to aj trošku ďalej na stredné a východné Slovensko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:49 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video