14. schôdza

21.3.2017 - 7.4.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:55 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:30

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Budaj, ďakujem, vy keď vystúpite, tak vždy to prináša takú, najmä to, že to bude niečo väčšie, hlbšie, a tak ste nesklamal aj teraz, páčila sa mi tá poznámka, ako ste povedali, že zabehol som od čítania, teda od tohto čítania do väčšieho obrazu, ale myslím, že práve to je to dôležité, natieniť tu ten väčší obraz, pretože naozaj častokrát si možno hovoríme, že však to je len také malé kozmetické technické riešenie. Vôbec nie, tuto sa bavíme o dopade na budúcnosť našej krajiny, na budúcnosť Slovenska, na budúcnosť našich detí a vidíme, že naozaj vládna koalícia prichádza s opatreniami, ktoré sa nám snaží predať ako malé technické riešenia, ale ohýba demokraciu poriadne cez koleno.
Takže ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:30 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Budaj v záchvate svojho citového, svojich citových výlevov nazval tento parlament chrámom, demokratickým chrámom. Ja si dovolím povedať, že väčšina doterajších parlamentov vrátane tohoto a vrátane zahraničných agentov, ktorí, medzi ktorých patrí asi aj pán Budaj, vrátane konfident..., bývalých eštebákov, konfidentov a agentov ŠTB ho práve, žiaľ, premieňa tento parlament, tento, ktorý on nazval chrámom, premieňate ho na peleš lotrovskú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:31 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Súhlasím s vrátením tohto uvedeného zákona, lebo ja osobne mám za to, že dvojkolová voľba je legitímnejšia a zaručuje v druhom kole väčšiu legitimitu kandidáta, dostane viacej hlasov, samozrejme.
Ale dovoľte mi jedným dychom upozorniť na niečo choré. A to, že raz zavádzame dvojkolové voľby, aby tam neboli nebodaj Maďari, a teraz sa ideme spájať v jednokolových voľbách, lebo Kotleba. Myslím si, že súťažiť vo voľbách by sa malo programom, a nie politikárčením.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:31 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Budaj, prečo si myslíte, že ničíme demokraciu, keď budú jednokolové voľby do vyššieho územného celku? Nech ľudia idú voliť a zvolia si, koho chcú. Nikto im neprikazuje. Takže ja si myslím, že žiadne krivenie demokracie, keď sú jednokolové voľby, neprichádza. Treba si uvedomiť, že každý rok sú nejaké voľby a ľudia, ľudia sú traumatizovaní a už ich to nebaví chodiť každý rok k voľbám, a ešte keď si predstavíme, že ideme do druhého kola, tak tých ľudí príde o 50 % menej. I keď si pán prezident myslí, že v tom druhom kole dostane ten víťaz viac hlasov, ako to bolo v prvom kole, lenže on si musí uvedomiť, že v tom prvom kole bolo viac kandidátov a viac ľudí, a tu, si myslím, že si to ani pán prezident tak neuvedomuje, že tam v tom druhom kole tá platnosť, keď je menej voličov, tú musí mať na zreteli. My sa radšej sústreďme na to, aby sme našli vhodného kandidáta, a je jedno, či, či bude podporovaný ľavicou, pravicou, nezávislými ľuďmi, ktorí sú nepoliticky angažovaní, ale nech sa postavia kandidáti, ktorí sú mienkotvorní a v ktorých ľudia majú dôveru, v ktorých majú dôveru a ktorí budú zvolení. Skôr treba hľadať vhodných kandidátov, ktorí budú zvolení a môžu byť dobrí župani.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:32 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:34

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Som rád, že kolegovia naozaj viacerí pochopili, že toto vôbec nie je malá zmena. Toto je krok smerom k zrušeniu dvojkolovej voľby prezidenta. To si povedzme nahlas.
A, samozrejme, pobavila ma pani Grausová, ďakujem jej za to. A ale najviac pán Bublavý, lebo naozaj píšem si, pán Bublavý, ich medzi perly argumentačné, keď poviete, že druhé kolo volieb traumatizovalo voličov, a preto ho navrhujete zvoliť, tak to naozaj je zlaté. A potom dajte pozor, aby vás to nepriviedlo k zrušeniu volieb ako takých. To už po ’48. raz bolo, k tomu už by ste určite sa nechceli vracať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:34 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:35

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som podporil návrh, ktorý predložil pán prezident, a v podstate vystupoval v duchu, ako vystupovali aj moji kolegovia, chcem len upozorniť na to, že krok, ktorý robíte, je v príkrom rozpore so zastupiteľskou demokraciou.
Áno, tu pán spravodajca pred chvíľkou hovoril, veď ľudia idú voliť a zvolia si, koho chcú, či je jedno kolo alebo dve kolá, ale to je presne ten prístup ľudí, ktorí voľby berú ako také nejaké nutné zlo, ktorí nechápu zmysel zastupiteľskej demokracie, a nechápu, že zastupiteľská demokracia, ak má byť naozaj reprezentatívna, musíme všetko pre to urobiť, aby ľudia si vo voľbách zvolili čo najreprezentatívnejšie zastúpenie. To, čo robíte vy, spôsobí to, že keď napríklad... To je jedno, nemusíme stále hovoriť o Banskobystrickom kraji, keď v Bratislave bude kandidovať 10 kandidátov plus-mínus s vyrovnanými, s vyrovnanou podporou, povedzme si, že všetci budú mať 10 % alebo 9 a jeden bude mať 10 %, tak ten s tou 10-percentnou bude predsedom kraja. Ale ak by sme sa opýtali v druhých, v druhom kole, tak možno tento človek by mal stále iba tých svojich 10 % a všetci ostatní by sa zomkli za jedného iného. Vy dláždite cestu fašizmu. Vy s plnými krhlami polievate Slovensko a tie hajlujúce ruky, ktoré nám postupne vyrastajú po Slovensku, aby nám vyrástli až potadeto. (Rečník rukou ukázal do výšky svojich pliec.) Tento krok je presne to, nieže hrádza voči extrémizmu, toto je polievanie tých hajlujúcich rúk, aby nám vyrástli do rozkvetu. Výhovorky, že ušetríme 2 mil. eur, pri tých zlodejinách, ktoré páchate, pri tých zlodejoch, ktorých kryjete, keď len jeden Baštrnák za jeden rok je schopný ukradnúť z našeho spoločného 8 mil. eur. Takúto zásterku tu používať, takýto klamlivý argument, že vám ide o to, aby ste šetrili spoločné peniaze. Vám nikdy nešlo o to, aby sme šetrili spoločné peniaze.
A druhá vec, ak by si ľudia zvolili naozaj zodpovedne v druhom kole a vybrali človeka, ktorý má najväčšiu podporu, tak ten človek zrejme by ušetril omnoho viac a so všetkými ostatnými županmi, ako keď takto možno vyhrá ten najväčší zlodej v tom kraji. Lebo v prvom kole, áno, motyka môže vystreliť. Videli sme aj pri iných voľbách, že sa to v takejto situácii môže podariť. Príklad krásny máte, napríklad je to tak, síce sú to iné voľby, komunálne voľby v Petržalke, že Bajan s tým, že ho zvolí 8-tisíc ľudí v Petržalke, tak vyhrá v miestnej časti, ktorá má 130-tisíc obyvateľov. Presne tomuto vy chystáte cestu, že ľudia si budú voliť človeka, ktorý ich nereprezentuje. Niekedy áno, sa podarí, že áno, sa trafia, a veľakrát to bude ten, ktorý v tom prvom kole, v tých kvázi primárkach, lebo tak by sme mali brať to prvé kolo, v tých primárkach bude mať zhodou okolností najväčší počet hlasov.
Skutočný cieľ je ten, že chce umožniť Bélovi Bugárovi, aby konečne mal maďarského župana, lebo v takejto situácii, áno, bude ho mať, lebo keď Slováci sa rozdelia, tak stačí, že Béla Bugár tam dá v kraji, v ktorom Maďari majú dostatočné zastúpenie, že tam dá svojho kandidáta, bude ho mať. Jednoducho SNS sa podpísala pod to, že chce, aby konečne sme mali maďarského župana. Ja nemám nič voči Maďarom, ale toto je presne návrh, ktorý tomuto žehlí cestu. Čiže to je jeden cieľ.
Druhý, že svojmu tichému koaličnému partnerovi pánovi Kotlebovi chcete zabezpečiť, aby bol županom aj v budúcom volebnom období. Lebo toto je presne návrh, ktorý nikomu inému najviac na Slovensku nevyhovuje ako jemu. Toto nie je návrh, ktorý ho porazí, toto je návrh, ktorý mu ošetrí, aby nabudúce tam bol znova županom a potom znova, znova a znova.
Ďalší, že chcete zabetónovať svojich ľudí, lebo to je vždy tak pri týchto voľbách, či už sú to primátorské, starostovské, županovské, ak ten župan, primátor, starosta nepokazil niečo veľmi, tak jednoducho má obrovský náskok iba tým, že mal tú funkciu. A v tom prvom kole jednoducho tie voľby vyhrá. Čiže áno, toto je cesta, ako zabetónovať Chudíka, ako zabetónovať Blanára a ďalších vašich ľudí, ktorých jednoducho dnes za županov máte. Ste zbabelí ísť do súťaže, vidíte, že podpora ľudí vám klesá, že ľudia jednoducho začínajú pozerať vám na prsty, že už sa neuspokoja len s nejakými rečami, že bude diaľnica do roku 2010 do Košíc, keď nebude ani 2025, že už sa neuspokoja s nejakými klamstvami, že do troch sekúnd odvoláte podozrivo skorumpovaného ministra, a jednoducho už vám prestávajú veriť. Pustili ste do gatí, tak si to vymyslíte takýmto spôsobom a ešte to tu obhajujete, že to je demokratické. Áno, formálne to je v súlade so zákonom, ale je to v príkrom rozpore so zastupiteľskou demokraciou.
Ak by vám úprimne išlo o to, aby ľudia, aby sme tu budovali zastupiteľskú demokraciu, tak by ste robili všetko preto, aby ten človek, ktorý finálne bude zvolený, či to už za poslanca, za starostu, za primátora, za župana, za prezidenta, za kohokoľvek, tak aby mal čo najväčšiu podporu od ľudí. Týmto toho človeka pripravíte o tú možnosť a chcete spôsobiť to, že ľudia jednoducho budú musieť prehltnúť horkú pilulku, že hold jednoducho tak ináč to nevydalo, ale však vlastne tí smeráci hovorili, že týmto nejako ušetríme. Je to odrobinka. To, čo ušetríme, to ste schopní rozkradnúť za jednu hodinu vašeho vládnutia! To je odrobinka a neklamte ľudí, že toto je dôvod.
Jediný dôvod teda je, aby tu bol maďarský župan, aby bol Kotleba županom v Banskobystrickom kraji, že chcete zabetónovať svojich ľudí, Blanára, Chudíka a spol., lebo v prvom kole, jasné, že to vyhrajú alebo že majú veľmi veľkú pravdepodobnosť, že to vyhrajú, a chcete si odskúšať, čo ľudia povedia, keď zrušíte druhé kolo pri župných voľbách, vidíte, nejaký veľký odpor nebol a v správnej chvíli, pol roka, rok pred prezidentskými voľbami zrušíte druhé kolo prezidentských volieb, aby ste mali prezidenta Fica. Jednoducho takto ste zbabelí a toto je vaša matematika, ktorú za týmto návrhom máte. A ste zbabelí, že to nepriznáte, lebo keby sa sem postavíte a poviete, že viete čo, ale my si to zaslúžime, aby sme mali toho Fica prezidenta, a my potrebujeme zrušiť to druhé kolo, lebo tí ľudia nás prekuknú v tom druhom kole, a pomôže nám to zrušiť. No dobre, tak povieme, že aspoň ste chlapi, aspoň ste priznali, čo s tým sledujete. Keď poviete čestne, že vy si netrúfate v súboji obhájiť, Chudík, Blanár, po tých zlodejinách, ktoré vieme pri Chudíkovi, ktoré boli zverejnené s jeho fotovoltaickými elektrárňami, pri cétečku Blanárovom, ktoré kupoval dvakrát drahšie ako v Starej Ľubovni, tak to bude fér, keď to priznáte.
Ale vy tu iba zneužívate moc, tvárite sa, že to je demokratické a ešte sa nehanbíte povedať, že však vlastne to nie je žiadne krivenie demokracie a druhé kolo vlastne traumatizovalo voličov, jako nám to povedal pán spravodajca Bublavý. Traumatizovalo voličov! Potom je fakt úplne ideálne, ako povedal pán Budaj, zrušte všetky voľby, lebo však to ľudí traumatizuje. Oni sa cítia dotknutí, že oni chodia voliť. Ako takúto blbosť vypustiť, že poslanec Národnej rady, že spravodajca pri tomto návrhu zákona: "Voľby traumatizujú ľudí!" Nie, ľudia by si chceli práve, že tam zvoliť človeka, ktorý ich naozaj bude reprezentovať, ktorý konečne ich nebude okrádať, a vy im tú možnosť berete. Vy im diktujete, že v Bystrici budú mať fašistu, lebo týmto zákonom vy to robíte. Priznajte to!
A, fašisti milí, ja som doteraz mal trošku výčitky svedomia, pri vás hovoriť fašisti, odteraz vám inak hovoriť nebudem, lebo to, čo ste včera spravili, že zneužijete postihnuté deti na to, aby ste tu propagovali vašu fašistickú, odpornú ideológiu, s tým ste prerazili posledné dno, ktoré tu bolo. Žiadne zľutovanie nad vami. (Potlesk.)
Ešte to budete prezentovať, že to bola náhoda, 1488?! Matematiku mám rád, mohlo to byť od 0 do 2 000, trafiť akurát číslo 1 488, fašistický symbol, je náhoda jedna ku dvetisíc! To hovorte tomu, čo seno žere! Ste odporní fašisti! A urobím všetko preto, aby ste tu nabudúce neboli! A veľmi sa hanbím na to, že títo ľudia s vami kolaborujú (rečník pravou rukou ukázal na rokovaciu sálu) aj v tomto návrhu zákona, že vám umožňujú, aby nabudúce ste tam vládli! A budeme otvárať oči vašim voličom! A poprosím aj všetkých vás, nebojme sa fašistov nazývať fašistami! Budeme im hovoriť pána Koltebu?! Nie, fašistu Kotlebu! Budeme im hovoriť, že Ľudová strana Naše Slovensko?! V čom to je ľudová strana?! To sú odporní fašisti! Včera zneužili postihnuté dieťa na to, aby propagovali fašizmus! Ľudia, prosím vás, spamätajme sa! Vy sa, prosím vás, spamätajte! Odložte hlasovanie o tom návrhu zákona, iba im pomáhate k tomu, aby mali fašistu za župana v Banskobystrickom kraji. Ľudia, prosím vás, aj voliči tejto fašistickej strany, spamätajme sa! Čo dobré nám priniesol fašizmus?! Čo nám pomôže?! Aké riešenie predložili?! Čo tu pred rokom hovorili, jak oni vyčistia Slovensko od tých Cigánov. Kde ich vyčistili, koľko návrhov predložili?! Predložili návrh, aby išli malí Rómovia z tých osád, aby išli do škôlky? Aby mali šancu sa chytiť v živote? Aby z nich boli možno smetiari, robotníci alebo inžinieri? Predložili nejaký návrh, ktorý by pomohol reálne tento problém riešiť? Neurobili za ten rok nič!
A veľmi ma mrzí, že po schválení tohto, že ste zrušili druhé kolo, už pri troch výboroch vás podržali páni z koalície! Zrejme je to jednoducho biznis, ktorý ste s týmito ľuďmi urobili, obchodujete s fašistami a za to by ste sa mali hanbiť. Schválili ste im jednokolové voľby, ktoré im veľmi vyhovujú, a pri troch kľúčových hlasovaniach na výboroch. Napríklad pri hlasovaní o tom, či tam sa bude prerokovávať rozkrádanie pri našom predsedníctve v EÚ. Pri tomto hlasovaní napr. ich podržal jeden z fašistov, vás podržal jeden z fašistov. A vám to vyhovuje. Lebo toto, čo robíte, je tichá koalícia s fašizmom! Ako vy sa nehanbíte prichádzať do Banskej Bystrice 29. augusta a tváriť sa, že vy ste hrdí nositelia odkazu Slovenského národného povstania?! Nezdá sa vám tu niečo choré? Tento návrh, ktorý idete spáchať, a prezident vás upozornil na to, že to idete spáchať, nevyhovuje nikomu viac jako fašistom na Slovensku. Keď doteraz ste si mysleli, že možno to môže byť fajn, prijať od nich podporu, ja by som vás chcel vyzvať, prosím vás, vráťte sa z krátkej cesty! Včera prerazili dno, včera zneužili postihnutého chlapca na to, aby propagovali fašizmus v priamom prenose. 1 488 eur! Nikto hlbšie neklesol. Prosím vás, keď chcete bojovať voči fašizmu, nepomáhajte mu, neuzatvárajte tiché koalície, nekolaborujte s fašizmom!
Pani Grausová, neviem, či tam máte, určite tam budem mať nejakú od vás faktickú pripomienku, vy tu hovoríte o tom, navrhujete, že modlime sa, pomodlime sa Otčenáš?! Pani Grausová, Boh nie je nenávisť! Vy si musíte vybrať, koho hlásate. Vy hlásite zároveň Boha a hlásate nenávisť! Ale Boh nie je nenávisť! Vyberte si buď nenávisť, alebo Boha! A keď si vyberáte nenávisť, tým, že hlásate fašistickú ideológiu, tak prosím vás, prestaňte si z Boha a z kresťanstva robiť rohožku. Jednoducho to kresťanstvo nie je toho hodné. A každého z vás, kto tu je kresťanom v tejto sále, nech je to zo SMER-u, nech je to z SNS, nech je to ktokoľvek iný, a je kresťanom, prosím vás, bojujte za to, aby sme tú rohožku, ktorú si oni urobili z kresťanstva, aby sme im ju vytrhli spod nôh a urobili znova z nej zástavu!
Kresťanská politika do parlamentu patrí, do zastupiteľskej demokracie patrí. Ale keď my budeme ticho, keď my budeme skláňať hlavy pred fašizmom, ktorý sa zakrýva kresťanstvom, a zároveň bude hlásať tým pádom aj Boha aj nenávisť, tak my všetci budeme zodpovední za osud kresťanstva, lebo mladí ľudia, tí možno, ktorí nedostávajú tú vieru do vienka, keď sa narodia, tak si budú vytvárať obraz o kresťanstve na základe nenávistnej politiky fašistov z ĽSNS. Ak tu niekto z nás to myslí s kresťanstvom úprimne, tak chráňme kresťanstvo, chráňme čistotu kresťanskej politiky, lebo kresťanská politika by mala byť o sociálnom cítení, o odkaze Ježiša Krista, ale nie o nenávisti, ktorú tu hlásajú títo ľudia! Ešte raz upozorňujem, včera prerazili dno a ja by som chcel, aby pre každého z nás to bol veľmi silný impulz a veľmi silný budíček. Zneužiť postihnuté dieťa, aby propagovali fašistické symboly, fašistickú ideológiu, je neodpustiteľný hriech! A odvtedy ja som stratil trpezlivosť s týmito ľuďmi a úprimne priznávam, že som veľakrát sa pristihol pri tom, že možno im krivdím, keď im hovorím, že sú fašisti, možno sú len zblúdilé ovečky.
Poprosím vás, pani Grausová, pán Mizík, alebo ako všetci sa voláte, skúste si vy sami nastaviť, čo v politike chcete. Dajte si základnú otázku, či chcete zároveň hlásať Boha aj nenávisť, lebo jednoducho Boh sa nerovná nenávisť. Vyberte si a potom hlásajte, buď nenávisť a choďte tou fašistickou cestou, alebo hlásajte Boha a choďte kresťanskou cestou. A, pani Grausová, dokedy si túto otázku nezodpoviete, poprosím vás, aby ste nezneužívali toto plénum a nevyzývali nás tu, aby sme sa pomodlili Otčenáš, lebo v prvom rade sa treba ísť vyspovedať z toho, čo ste spáchali, zneužiť postihnutého chlapca na to, aby ste propagovali fašistické symboly, je neodpustiteľný a donebavolajúci hriech! Takže poprosím vás, vstúpte si v prvom rade do svedomia. Trošku som sa nechal uniesť.
K návrhu zákona. Poprosím vás, ktorí máte moc nad týmto zákonom, zastavte sa! Ten budíček včerajší, čo spravili, to dieťa zneužité s tými fašistickými symbolmi je možno symbol pre vás. Nič nám nepomôže toto. Pome do normálneho súboja! Pome sa dohodnúť na spoločnom kandidátovi v tej Bystrici, ale netlačme sa do kúta, že jedno kolo volieb. Tie dva milióny je falošný argument, sami veľmi dobre viete. Máme na to, aby sme si dovolili luxus toho, aby sa ľudia slobodne rozhodli, aby si vybrali v druhom kole toho najlepšieho z toho prvého kola. Stiahnite ten návrh! Ja viem, že ste teraz možno, s prepáčením, nasratí na prezidenta, lebo vám to vrátil, že teraz robíte tu hocičo proti prezidentovi a si myslíte, že teda týmto, že neschválite, čo vám vracia, tak teda mu dokážete, akí ste silní. Nie, len dokážete svoju slabosť, lebo týmto návrhom len podporíte odporný, profašistický návrh a cestu k tomu, aby v Banskej Bystrici obyvatelia tohto kraja aj naďalej trpeli s pocitom, že sa musia hanbiť za svojeho župana.
Poprosím vás o zdravý rozum a stiahnite to. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.3.2017 o 14:35 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:51

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Igor, vďaka, začnem od konca. Ja som možno ešte niekedy taký útlocitnejší ako ty. Podobne oddnes fašisti. Nebudem hovoriť žiadna Ľudová strana Naše Slovensko, fašisti. 1 488, to môžte rozprávať, komu chcete! Magát na vašej kandidátke 88. Myslíte si, že sme sprostí?! Hanbite sa!
Druhá vec, k samotnému návrhu zákona. Naozaj s takýmito ľuďmi sa chcete spájať? Toto je demokracia? Od dvojkolovej k jednokolovej voľbe? Demokracia čosi stojí. Demokracia to nie je politický systém, to je brať do úvahy to, čo ľudia chcú, ale aj to, čo ľudia nechcú. A keď vyhrá jeden z desiatich kandidátov o kúsoček, tak možno 90 % ľudí ho nechcelo, ale vy preto, že zrušíte dvojkolovú voľbu, dosiahnete, že bude županom niekto, koho 90 % ľudí nechcelo. Nepočuli sme tu žiadnu odbornú debatu ohľadom nejakých volebných modelov. Bolo by o čom. Dá sa, samozrejme, myslím tým zo strany vlády alebo teda predkladateľov, lebo to dokonca nepredkladá ani vláda, ale my sme vlastne videli len nejaký politický záujem, zmeňme, urobme to, ušetríme. Viete, máme na sociálne úplatky vo forme vlakov zadarmo a podobných vecí, ale nemáme na demokraciu, nemáme na slobodu podľa vás. Pre vás je možno jednoduchšie povedať si, načo je druhé kolo, to stojí peniaze, nech sa kandidáti dohodnú mimo. No to je celá vaša politika. Mimo kamier, niekde v zákulisí sa dohodneme, kto čo bude na župe mať, aké budú posty, no a potom to jeden vyhrá.
My nechceme dohady zákulisné, nejaké kšefty, ale nech rozhodnú voliči, koho chcú a koho nechcú. A nech sú teda prvé kolo ako primárky. Naozaj vás vyzývam, neurobte to, neprelomte to veto, ale akceptujme tie pripomienky.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:51 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:53

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. V tej debate k predloženému návrhu, skutočne nie je na tej strane predkladateľov žiaden rozumne obhájiteľný, racionálny argument. Argument ušetrenia 2,5 tisíca v svetle peňazí, ktoré nás stála záchrana vášho človeka Juraja Širokého a jeho Váhostavu, je suma 2,5 mil. smiešna. Dokonca i v zmysle v alobale zabalených Jánošových finančných rezerv za dlhé roky je 2,5 mil. čistá brnkačka.
A pokiaľ ide o ten argument všeobecne, že demokracia niečo stojí, no stojí. Celkom príznačne na stretnutí s priemyselníkmi v roku ’32 občan Adolf Hitler požiadal priemyselníkov o poslednú predvolebnú finančnú podporu slovami: "Dajte mi poslednýkrát, toto budú posledné voľby!" A boli. Chcem teda povedať, že ten argument o peniazoch sa dá bohate použiť i v..., samozrejme, v druhom kole prezidentských volieb. A opäť budeme my za tých haurov, ktorí šetria verejné peniaze. Samozrejme, v svetle faktu, čo sa tým reálne podporuje, ma jasne napadá, že bude zbytočné, ak bude sa pán premiér presúšať po Kľakoch, Ostrých Grúňoch a Kalištiach a po oslavách SNP, keď robí jeho garda tento krok. Tá garda, samozrejme, je bezprávna a robí len to, čo má povolené, a robí teda to, čo je v intenciách pána premiéra. V tomto zmysle teda diviť sa, že ľudia v týchto obciach dokážu voliť to, čo volia, je položením červeného koberca, aby to, čo tí ľudia si vyberú, aby viedlo k tomu výsledku, ku ktorému to môže poviesť.
A celkom nakoniec chcem povedať, že veľmi plačeme nad tým, ako majú VÚC-ky nesžitý stav so svojimi občanmi. No takýmto krokom, keď bude 5-8 % víťaz vládnuť VÚC-ke, robíme všetko preto, aby sme tento stav zlepšili. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:53 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:55

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcem poďakovať Igorovi Matovičovi za tento štátnický a podľa mňa historický prejav, ktorý ešte sa možno zapíše aj do učebnice dejepisu, lebo poukázal na ten obrovský problém, ktorý tu máme. Len na vysvetlenie aj tým, ktorí možno nevedia, čo znamená 1 488. Štrnásť je číselný kód pre štrnásť slov Davida Lanea: "My musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí." Lane bol neonacistický terorista, člen Ku-Klux-Klanu, odsúdený na doživotie. A 88 je zašifrovaný pozdrav Heil Hitler. H je ôsme písmeno v poradí abecedy, často je to používané na motívoch neonacistov. Čiže takýto odkaz išiel s tým postihnutým chlapčekom. Je to hnusné, je to odporné.
A historická chvíľa možno ešte aj v súvislosti s dnešnými udalosťami, 29. augusta ’44 začalo SNP Golianovou výzvou: "Začnite s vysťahovaním!" Takže by som to možno tak pánovi premiérovi aj z tohto miesta odkázal, začnite s vysťahovaním a my ostatní začnime so skutočným národným povstaním proti fašizmu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:55 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:57

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V prvom rade, Igor, ti chcem povedať, aby si si uvedomil, pán Blanár je slušný človek, zbytočne ho urážaš.
Ja som si myslel, že nikde nikdy nepoviem určité záležitosti, ale budem musieť. Urazil si desaťtisíce našich členov, ktorí sú protifašistickými bojovníkmi. Hanbi sa, hanbi sa! My si vážime ľudí, SNP. Ak niekto podporuje a chodí medzi ľudí a protifašistických bojovníkov si váži, tak to je strana SMER. Si nás ukrutne urazil. A ja ti musím teraz povedať to, čo som nechcel. Ale v tvojich novinách propaguješ predaj knihy, ako dopadla Hitlerova rodina. Za peniaze si schopný čokoľvek. Za peniaze, za reklamu propaguješ fašizmus. V tvojich novinách, ktoré vychádzajú každý týždeň. Nehnevaj sa, ale musel som to povedať. A za to sa môžeš hanbiť.
Prvé kolo. Ak nemáš vhodného kandidáta z tvojho hnutia, ktorý by mohol byť zvolený za župana, no tak podpor niekoho, niektorého kandidáta, ktorý môže byť zvolený. Za to sa nemusíš hanbiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.3.2017 o 14:57 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video