15. schôdza

6.4.2017 - 7.4.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 6:43 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 6:36

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi teda veľmi krátko sa ešte predsa len vyjadriť k tomu, čo sme tu túto noc počuli. Priznám sa, že prišla som tu s rôznymi indíciami, hej, ktoré som... Ani som netušila, že niektoré z nich sa ukážu ako veľmi dôležité a možno aj urobia taký konečný dosť nepríjemný dojem na celej rozprave k odvolávaniu Richtera.
Od kolegov, ktorí, musím povedať, že veľmi silno, kolegov SMER-u, veľmi silno obhajovali, a tak až nevídane obhajovali svojho ministra, čo považujem za sympatické, sme sa dozvedeli, koľko dobrých vecí pán minister urobil. Len naozaj vždy je to o uhle pohľadu. Vypočítavali ste, aj on sám teda vypočítaval rôzne zmeny zákonov, vypočítaval, koľko peňazí investoval viac oproti predchádzajúcim rokom, ale zabudol sa pozrieť na všetky opatrenia, ktoré robil z pohľadu ľudí, pre ktorých ich robil. A to, opäť poviem tak ako vo svojom prvom príspevku, je asi to najdôležitejšie pre spoločnosť, pre občanov Slovenska, aby dopady zákonov boli na nich priaznivé, pre nich priaznivé, aby ľudia, ktorí potrebujú sociálnu službu, ju mohli mať k dispozícii v primeranej kvalite alebo v dobrej kvalite, aby každý jeden, kto potrebuje kompenzačnú pomôcku a má podľa parametrov na ňu nárok, ju aj dostal, aby nemusel zápasiť s úradmi a podobne. Takže možno áno, pán minister vie vypočítať množstvo zákonov, ktoré boli prijaté, ale ktoré my vnímame, že naozaj urobili veľký škrt pre mnohých občanov v tom, že nijako sa nezlepšila dostupnosť služieb, nijako sa nezlepšila kvalita služieb, nijako sa nezlepšilo, neskrátili čakacie lehoty na službu a podobne.
V oblasti zamestnanosti - tú považujem za možno jedinú oblasť, kde má možno morálne právo sa pán minister pochváliť, pretože dochádzalo k pozitívnym zmenám aj dochádza, a verím tomu, že aj bude dochádzať k pozitívnym zmenám, ale len vďaka tomu, že celá ekonomika Európy napreduje. Takže nie vďaka pánovi ministrovi, ale aj napriek tomu, že máme pána ministra Richtera, sa situácia v oblasti zamestnanosti zlepšuje. Ale zlepšuje sa nie tak ako v ostatnej časti Európy. Bohužiaľ.
My sme, naopak, poukazovali na najväčšiu kauzu alebo na kauzu, kvôli ktorej sa táto schôdza spustila, na kauzu Čistý deň, ktorá hovorí o tom, a za to viníme ministra, že konal nie dostatočne razantne na to, aby boli ochránené práva detí. Ľudské práva detí, adolescentov, ľudí, detí, ktorí, ktoré sú ešte závislé na tomto systéme. A, bohužiaľ, jeho konaním a naozaj veľmi čudným obhajovaním ponechania akreditácie sa to pre nás stáva úplne nepochopiteľným. A stále si kladieme otázku, že čo za tým musí byť. Financie sú malo, drogy sú málo, nevieme, čo by to mohlo byť. Ale niečo, proste čo nám, čo nás túto noc nenechalo spať, za tým musí byť. Pán minister hrá buď hru zariadenia, alebo zariadenie hrá hru pána ministra.
V závere by som už iba podotkla, že kauza Čistý deň má naozaj dve roviny. Jedna je trestnoprávna, na ktorú neustále poukazovali poslanci SMER-u, druhá rovina je ľudskoprávna alebo výkonu sociálnoprávnej ochrany, na ktorú zväčša poukazujeme, celá opozícia. Tváriť, že konať minister má začať až vtedy, keď bude, budú ukončené všetky vyšetrovania, keď bude vznesené obvinenie nebodaj, dokonca budeme čakať, kým rozhodne súd, je pre ministra práce úplne nehodné. Nehodné je to! Takéto čakanie absolútne nie je na mieste. Minister má konať, keď len má náznak podozrenia, pretože tých podozrení nie je len u jednej osoby, nejde o jedno sexuálne obťažovanie, o jedno, o jednu, o jeden nejaký sexuálny delikt, ale ide o výpovede viacerých chovancov bývalých aj terajších.
Pán minister, stále si myslím, že bolo by pre vás oveľa lepšie, keby ste so cťou sám odstúpili. Všetky ostatné pripomienky, ktoré sme dávali, čo sa týka oblasti sociálnych vecí alebo sociálnych politík, zopakujem iba, že sme, že boli podávané a vnímané najmä zo strany občanov, ktorým nie je poskytnutá adekvátna služba, hlavne vzhľadom k tomu, ako ste hovorili, ako sa vlastne by mala zlepšiť tá situácia. Ste päť rokov ministrom a neboli ste schopný vytvoriť systém financovania sociálnych služieb taký, aby vyhovoval celej spoločnosti. Aj to je dôvod na vaše odvolanie, pán minister.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 6:36 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 6:43

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, pár slov. Ja by som sa vrátil na začiatok, keď sme o šestnástej začali a naša kolegyňa Natália Blahová tu čítala naozaj tri hodiny veľmi veľa výpovedí, svedectiev.
Ja som teda sedel poctivo a počúval som to. Bolo mi to veľmi aj zaťažko počúvať v niektorých situáciách a myslím, že každý normálne emocionálne nastavený človek musel byť pohnutý tými udalosťami, a či už je otec, matka, alebo mal nejakú skúsenosť s osudmi takýchto ľudí. Martin Poliačik to potom neskôr, už teraz nadránom zhrnul čosi z toho a celá alebo tá atmosféra na začiatku bola potom taká výbušná, ak si pamätáte.
Mňa veľmi zamrzelo to, ako vystúpil pán premiér. Viete, keď si tu pán premiér vymieňa nejaké, nejaké naťahovačky s niekým z nás chlapov, možno s Igorom Matovičom, tak to ešte viem pochopiť. Ale je pre mňa absolútne neprijateľné, aby akýkoľvek muž, ešte o to viac predseda vlády v parlamente, kde sa on a členovia jeho vlády zodpovedajú, nazval tak vážne tvrdenia babskými táraninami, pričom teda vlastne tým vyjadrením aj urazil kolegyňu, a potom ešte jej povedal, že ja vás nepoznám, tak to mi príde absolútne nevhodné, a preto si myslím, že to bolo hodné ospravedlnenia.
Takisto, ak je minister odvolávaný a je mu vyčítaných mnoho vecí, tak je namieste povedať, je mi to úprimne ľúto a ospravedlniť sa za to, čo urobil zlé, prípadne vyvodiť spravodlivosť. Keď som to počúval na začiatku, tak som mal naozaj taký pocit, ako keď sme včera doobeda riešili podanie na poslancov z kotlebovskej strany, kde za nich vystúpil kolega, ktorý namiesto toho, aby povedal, áno, je nám to úprimne ľúto, ospravedlňujeme sa všetkým slušným Židom, moslimom, neviem, komukoľvek, napriek tomu, že máme politický názor, aký máme. To je ich politický názor, s ktorým ja síce hlboko nesúhlasím, ale teda ospravedlňujeme sa, tak naopak, znova k tomu pridali, začali útočiť. A v tomto mi to, v tomto mi pripadala paralela. A preto som ja vo faktickej poznámke povedal, že ste ako fašisti. Pretože ja nazývam týchto ľudí fašistami, nie ako Adolf Hitler, nie ako nacisti z tretej ríše. (Reakcie z pléna.) Áno, a to vám hneď poviem a to ste, ale poviem, poviem prečo. (Reakcie z pléna.) Keby ste ma, milí kolegovia, nechali dohovoriť, ja by som to rád krátko ukončil. Dobre? Hovoríme o týchto fašistoch, ešte raz. A povedal som, prečo ste horší. Lebo oni tu derú opozičné lavice a v podstate okrem rozprávania nemôžu nič robiť. Vy nesiete zodpovednosť a namiesto toho, aby sa prijalo nejaké, nejaká zodpovednosť, aby prišlo nejaké ospravedlnenie, tak ešte budete brániť a budete útočiť na tých, ktorí tieto veci riešia. A tak som to celé povedal a tak som si to pozeral aj v zázname a tak to aj je. Ja nie som psychopat, a ak je potreba sa ospravedlniť, dobre ma poznáte, že to veľmi rád urobím. Ale nemôžem sa ospravedlniť za niečo, čo som nepovedal ani som tak nemyslel.
Ak pán minister mal vo svojej rodine nejaké nepríjemné zážitky, alebo resp. jeho rodičia, lebo on sa narodil teda po vojne, tak je mi to úprimne ľúto, ak som sa tohto dotkol, tak za to sa naozaj ospravedlňujem. Ale neospravedlňujem sa za to, že tu sa, tu počúvame hrozné veci tri hodiny a niekto to zhodí tak, ako tamtí ľudia popierajú rôzne veci. My nie sme historici, my toto, tamto... Tak tu mi to prišlo také isté, a preto som to povedal a na tom trvám. A je to naozaj o to nebezpečnejšie, tu nehovoríme o niekom, kto si na Facebooku niečo vypisuje, ale o niekom, kto nesie plnú politickú zodpovednosť za takéto záležitosti. A preto sme tu. Nie aby sa útočilo na pani poslankyňu Blahovú alebo na kohokoľvek, ale aby minister vyvodil zodpovednosť - aj politickú - z toho, čo urobil.
A ešte na záver budem, budem taký trocha osobný, aby som to premietol do roviny, ktorá mňa sa týka. Pán minister Ján Richter bol predstaviteľom zločineckého komunistického režimu, za ktorého ja a moja rodina boli perzekvovaní. Ospravedlnil sa mi niekedy alebo niekomu z nás? Takže ak by sme o tom rozprávali, tak potom nie ja som ten, kto sa má ospravedlniť, ale on.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 6:43 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6:48

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Richard, ďakujem, že si spomenul spojenie zločinecký komunistický režim, ktorého predstaviteľom, a zrejme sa k tomu aj hrdo hlási, je práve aj pán minister, ktorý študoval marxizmus-leninizmus a hrdo to má napísané vo svojom životopise.
Chcem tak urobiť možno aj v mene takého človeka, ktorý bude novým svätým na oltári Slovenskej republiky už v septembri, Titusa Zemana, ktorému predstavitelia tohto režimu za to, že previedol mladých saleziánov cez rieku Moravu, máčali hlavu vo výkaloch, mučili ho, trýznili a pracoval v uránových baniach a podobne. Sú to stovky, sú to tisíce, sú to, dá sa povedať, milióny ľudí, ktorí v gulagoch trpeli. A tak ako v iných krajinách, napríklad v Maďarsku sa vysporiadali aj s červenými hviezdami, aj s pamätníkmi komunistickým, tak my tu máme stále ulice osloboditeľov, stále tu máme hviezdy komunistické a stále tu máme hrdých predstaviteľov marxizmu-leninizmu, takýchto boľševikov, ktorí nám tu hlásajú túto socialistickú internacionálu a sú na hony vzdialení od nejakej reálnej politiky, ktorá skutočne pomáha ľuďom.
Takže ďakujem, že si pomenoval veci pravým menom a že vieme, že pán minister Richter je predstaviteľom zločineckého komunistického režimu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 6:48 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6:49

Dušan Čaplovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, očakával som od vás ako od učiteľa, ktorý sa hlási ku kresťanstvu, trošku pokory. Ja si myslím, že ste sa mali ospravedlniť. Tak ako sa mi v minulom parlamente, keď tu bol pán Sulík, ospravedlnil jeden poslanec za SDKÚ, keď obvinil mňa z fašizmu a z nacizmu. Pritom môj otec bojoval na západnom fronte a v 50. rokoch bol ťažko súdený. Ja by som vás veľmi pekne prosil, aby ste pochopili, čo je to nacizmus, fašizmus a komunizmus. To sú polopravdy, klamstvá, ktoré často používa aj pani predkladateľka na odvolanie pána ministra Jána Richtera. Toto je podstatné.
Ďakujem vám veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 6:49 hod.

doc. PhDr. DrSc.

Dušan Čaplovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6:50

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Vašečka, ja ťa považujem za jedného seriózneho a slušného človeka a naozaj ma veľmi nemilo prekvapilo, keď si vystúpil a povedal si, že nie, že sme len fašisti a že ti pripomíname fašistov, ale že sme horší ako fašisti. Ja si dovolím dať ti krátke školenie. Fašizmus je krajne pravicová ideológia, extrémistická, ktorá vznikla v 20. rokoch v Taliansku. Hlavní predstavitelia Benito Mussolini, Palmieri, Gentile. V dvadsiatom prvom si Mussolini založil fašistickú stranu, o rok neskôr, v dvadsiatom druhom pochodoval na Rím. Následne ho kráľ Viktor Emanuel III. musel vymenovať za ministerského predsedu. Mohol by som pokračovať ďalej. Fašizmus šíril zlo. Ešte pred nacizmom zaútočili fašisti vojensky na Etiópiu, vtedajší Habeš, a rozpútali vojnový konflikt a potom spolupracovali s Hitlerom. A ty sa nehanbíš nás nazvať fašistami a horšími ako fašistami? Ja viem, môžeš mať pocit nejakej frustrácie, môžeš byť nahnevaný, môžeš politicky nesúhlasiť s nami, ale prosím ťa, v budúcnosti sa vyvaruj takýchto tvrdých vyjadrení.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 6:50 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6:52

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No úplne mi stačilo, netreba ani prednášky o fašizme, stačí počúvať. Ja som nepovedal, že ste fašisti, lebo nie ste krajne pravicoví, bezpochyby. Nepovedal som to, hej. To je prvá vec. Nech sa páči, pozrite si záznam. Povedal som, že ste ako, a povedal som o týchto našich, tých, ktorých ja nazývam fašistami. Možno nie úplne presne historicky a politologicky. A horší ste v tom, že vy tie veci môžete veci prevádzať vo vláde.
Čo sa týka porovnania komunizmu a nacizmu, ja osobne by som vsadil na to, že komunizmus je horší ako nacizmus. Stalin bol podľa mňa horší ako Hitler a mal hlavne väčšie možnosti, no a vyhral vojnu, pretože si museli spojenci vyberať medzi Stalinom a Hitlerom. (Ruch v sále.) Takže toľko na, na margo tej... (Ruch v sále.) Poprosím vás, keby ste nebučali... (Reakcie z pléna.) Keby ste nebučali. Keď chcete, môžme si to potom medzi lavicami vyjasniť, teraz by som chcel zareagovať na faktickú.
Čiže ešte raz. Za to - a to som povedal pred chvíľočkou, a v tom nemám žiaden problém a podľa mňa to nie je nič pokorujúce, je to úplne normálne - je mi úprimne ľúto, ak komukoľvek z vás nejakým spôsobom fašizmus zasiahol do života aj pánu ministrovi. A ak som mu toto pripomenul a týmto som sa dotkol, tak sa ospravedlňujem. To som povedal. Ale nie to, že tu niekto obhajuje neobhájiteľné veci a to, že ešte to celé zaobalí do nejakého, do nejakého politického systému a do nejakého systému práce a popierame tu niečo, popierame dokolečka. V tom ste ako fašisti. Nie v tom, že robíte koncentračné tábory. Veď nebuďte ješitní alebo hluchí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 6:52 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 6:54

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobré ráno všetkým. Takže zopakujme si to. Bola zvolaná schôdza proti noci, aj keď to bolo technicky možné na budúci týždeň. Nie táto, ale prerušená, v ktorej sme mohli pokračovať, tak my sme tu celé tie hodiny od šestnástej až doteraz preto, že minister Richter nekoná vo veci ochrany maloletých detí, vo veci ochrany tých najzraniteľnejších detí, závislých detí, nekoná napriek tomu, že by mal konať, ako mu to ukladá zákon o sociálnoprávnej ochrany detí, § 85, ktorý hovorí, že minister, ministerstvo zruší akreditáciu, ak sú metódami, postupami, postupmi alebo technikami činnosti vykonávania opatrení sociálnoprávnej ochrany detí, je ohrozené život a zdravie alebo môže byť ohrozený život a zdravie. Takže nie dokonané, dopotvrdené policajtmi, vyšetrené, odsúdené trestné činy, ale už len podozrenie, že sa tu môže narušiť zdravý psychický, fyzický vývin dieťaťa, že mu bolo ublížené! Už len podozrenie! Pretože hovoríme o deťoch, nie o nás dospelých. Hovoríme o deťoch, ktoré treba výsostne chrániť, maximálne chrániť a mať v sebe obrovskú zelenú klapku, červenú, jednoducho zasvieti mi, tuto je dieťa, musím byť ostražitejší. Pritom mám niekedy, som mala pri vás, páni poslanci SMER-u, pocit, že vy hovoríte o diaľniciach, a nie o deťoch. Pán minister Richter nedokáže ochrániť naše deti.
A tak si zopakujme. Hovorili ste nám v septembri v 2016., že nemáme dosť informácií. Vykonali sme trojmesačný poslanecký prieskum na ústredí, na ministerstve, na úrade práce v Galante, v Čistom dni a ešte aj tuná v Národnej rade sme opakovane komunikovali a pýtali sme si informácie. Dve psychologičky, zamestnankyne ústredia práce hovorili o tom, ako bola vykonaná kontrola, a kritizovali svojich nadriadených a rada vám to prečítam.
Komora sociálnych pracovníkov a sociálnych asistentov potvrdila abdikácie dvoch členov akreditačnej komisie a vyjadrila vlastne takto nesúhlas s tým, že minister rozhodol neodobrať napriek všetkým podnetom a ich odporúčaniu akreditáciu Čistému dňu.
Z poslaneckého prieskumu by som chcela zopakovať, čosi veľmi mi zarezonovalo, že ústredie vždy dospelo k záveru, že v zmysle zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele nemá dostatočné kompetencie na realizáciu kontroly úrovne vykonávania týchto opatrení. Ani ministerstvo práce však necítilo byť dostatočne kompetentné a personálne vybavené na vykonanie tejto kontroly. Náš poslanecký prieskum teda potvrdil nečinnosť kontrolných orgánov a bagatelizovanie sťažností detí a rodičov umiestnených v resocializačnom stredisku Čistý deň. Bagatelizovanie sa prejavuje predovšetkým v tom, že individuálne sťažnosti sú spravidla považované za neopodstatnené a nepravdivé.
Ja som nedopovedala v tej svojej prvej rozprave, z prieskumu na ústredí som si dala vypracovať audítorovi analýzu štyroch zmlúv o poskytnutí finančného príspevku medzi ústredím a Čistým dňom. Totižto minister aj štátny tajomník Ondruš nám, aj generálny riaditeľ Valentovič nám opakovane hovorili, že nemôžu kontrolovať neštátne subjekty. Totálny blud! Totálny blud! Každý neverejný poskytovateľ, ktorý dostane verejné zdroje, to znamená finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu, je kontrolovaný a garantujem vám, že neziskové organizácie ako neverejní poskytovatelia sú kontrolovaní oveľa viac. Na základe predloženej zmluvy číslo... z 2016. a z odpovedí mi audítorka konštatovala:
1. Zlyhanie kontroly výkonu opatrení sociálnoprávnej ochrany detí v nadväznosti na finančnú kontrolu, chýbala kontrola spôsobilosti a odbornosti zamestnancov v zmysle zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch.
2. Ministerstvo práce ako orgán verejnej správy neurčil pri poskytovaní a použití verejných financií také podmienky, aby bolo zabezpečené hospodárne, efektívne, účinné a účelné hospodárenie s verejnými financiami.
3. Uzatvorené zmluvy - a mám tu čísla, môžete sa prísť pozrieť - medzi ÚPSVaR-om a Čistý deň, nezisková organizácia, obsahuje fatálne chyby, ktoré sú v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o finančnej kontrole a audite.
A ešte mám čas, tak by som si dovolila na také osvieženie prečítať pár odstavcov z rozhovoru s psychologičkou Katarínou Hatrákovou, zamestnankyňou ústredia práce, ktorá pred rokom robila dlhodobú kontrolu v Čistom dni, kde zistila závažné problémy.
- Prečo ste začali preverovať zariadenie Čistý deň?
- V decembri roku 2015 nás oslovil Odbor kontroly na ministerstve. Minister... Na ministerstvo prišiel totiž podnet, ktorý bol posunutý ústrediu.
- Čo ste mali skúmať?
- Čistý deň má podpísanú zmluvu s ústredím práce, na základe ktorej v rámci výkonu svojej služby musí poskytovať aj psychologickú starostlivosť. Z toho vyplývalo, že bolo treba kontrolovať aj psychológa, ktorý tam mal pracovať.
- Hovorili ste, že o kontrolu ste boli požiadaná na základe istého podnetu. O čo presne šlo?
- Primárne sme ho dostali od rodičov Natálie - ide o tú Natáliu, ktorá naštartovala kauzu -, podľa ktorých tam prišlo k sexuálnemu zneužívaniu s tým, že pravdepodobne nešlo o ojedinelý prípad.
- Boli tam vážne, teda vážne formálne nedostatky? Preskakujem.
- Skúmali ste, čo sa dialo v realite?
- V intenciách poverenia to bolo problematické.
- Naznačujete, že zo strany vašich nadradených išlo o to, aby ste na základe podnetu urobili len formálnu kontrolu a nešli viac pod povrch? - (Ticho.) Presne tak.
- Hovoríte, že ste mali z Čistého dňa zlý pocit, súčasne ste zistili, že fungovanie zariadenia je minimálne sčasti v rozpore so zmluvou a zákonom. Čo sa teda dialo po ukončení vašich kontrol?
- Záverom kontroly bolo, že Čistý deň nenapĺňa zmluvu, ktorú má s ústredím práce a na základe ktorej majú deti prechádzať resocializačným procesom a jeho súčasťou má byť aj práca so psychológom, teda terapeutický a poradenský proces. Čistý deň nevedel dokázať, že zamestnával riadneho psychológa, resp. že sa tento proces, že tento proces vykonával.
A jej kolegyňa, aby som citovala, ako sa volala, psychologička Hradileková k tomu pridáva: "Kolegyňa napísala správu, ktorú jej však nariadili zmeniť. Prišla vtedy do kancelárie a bola veľmi nešťastná, pretože jej správu, jej správa bola označená za neprijateľnú. Vtedajšia riaditeľka sekcie rodiny ju podľa nej nútila vyškrtať alebo pozmeniť vety v správe. Videla som e-maily, ktoré obsahovali podrobnejšie inštrukcie, ako upraviť správu z kontroly. Potom zistila, že tieto e-maily jej v pracovnom počítači zmizli. Celé konverzácie. Správa bola pozmenená na pokyn jej nadriadených." Prečo? Prečo?! Čo je také závažné? Prečo pán minister takto chráni Čistý deň? Chráni ústredie? Chráni svoje ministerstvo? Chráni seba?
Tu naozaj nestačí ani jeho odchod. Toto je diletantizmus najhrubšieho zrna. Na odchod je celá táto mašinéria, ktorá nevie ochrániť naše deti.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 6:54 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:04

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Anka, chcem ti poďakovať za tvoje vystúpenie, kde si zhrnula vecne a fakticky všetky argumenty, a myslím si, že bolo to potrebné, aby sme po tom nočnom maratóne to dnes ráno takto mali zhrnuté.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:04 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 7:04

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda. Nebudem ja dlho naťahovať čas ani zdržiavať, lebo prakticky všetko podstatné tu bolo povedané, povedali to kolegovia, ktorí celú noc ťahali a vystupovali v rámci rozpravy. Ja len niekoľko faktov. Čistý deň vedie ako odborný garant niekto, kto má podľa pána poslanca Krajniaka schizofréniu s paranoidnými sklonmi, teda nie je spôsobilý viesť resocializačné stredisko. Pani Natália Blahová má desiatky výpovedí klientov Čistého dňa, ktorí poukazujú na šikanu, ponižovanie, teror a rozdávanie návykových látok deťom, ktoré tam súdy umiestňujú na liečenie drogovej závislosti.
Váš argument, kolegovia, že 90 % detí je tam spokojných, je smiešny, lebo ak by išlo čo i len o jedno znásilnené, týrané, ponižované alebo šikanované dieťa, Čistý deň mal prísť o akreditáciu. Preto tvrdím, že sme za celých zhruba 15 hodín nepočuli jeden jediný argument, len urážanie predkladateľky a tlieskanie tých, ktorí sa už nevedia viac vtierať do priazne svojho predsedu, ako tlieskať tomu, keď uráža ženu.
Paradoxne, pán minister, vy nemáte inú možnosť zachrániť sa, ako nájsť v sebe zvyšky cti a zložiť funkciu, pretože je jedno, kedy táto vláda skončí, či predčasne alebo či na konci volebného obdobia, pretože vaša agónia touto schôdzou dnes naplno prepukla. A, pán minister, mali by ste myslieť na ten deň po voľbách, keď budete chodiť po kanáloch, lebo Čistý deň vám ľudia tam vonku nezabudnú nikdy.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 7:04 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:06

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Ďakujem kolegyni Nicholsonovej. Nuž to je tak, keď niekto nevie riadiť štát, zlyháva, kopí sa mu kauza za kauzou, babráctvo za babráctvom, energie, Bašternák, jedno s druhým, no tak potom už uráža aj tie ženy. A to je signál, že asi by mal z politiky odísť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:06 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video