19. schôdza

5.9.2017 - 19.9.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2017 o 18:54 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:41

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Využil som právo prihlásiť sa do rozpravy ako spravodajca. Chcem oznámiť aj za kolegyne a kolegov klubičku vznikajúcej strany Spolu – Občianska demokracia, že tento návrh podporíme, je dobrý. Odôvodnenie tu padlo, či z úst pani predkladateľky, alebo vo faktickej poznámke. Je to jednoducho tak, taký je život, taká je prax a dnes je skutočne nezmyselné klásť prekážky tomu, aby rodinný príslušník robil osobnú asistenciu svojmu rodinnému príslušníkovi, teda napríklad matka robila osobnú asistenciu svojmu dieťaťu. Nedáva to zmysel, núti to ľudí skutočne obchádzať nezmyselný zákon, nie je to v poriadku.
A áno, nebude to stáť žiadne nejaké drakonické navýšené finančné prostriedky, aj keď, aj keby tak bolo, tak si myslím, že by bolo treba tento zákon podporiť a túto zmenu prijať, pretože jednoducho život ju vyžaduje, a úlohou štátu je pomôcť postarať sa aj takýmto spôsobom o tých, ktorí tu pomoc potrebujú. Čiže nebráňme sa diskusii. A nielenže nebráňme sa tejto diskusii, opakovane to prinášate, veď som bol, myslím, aj posledne spravodajca k tomuto návrhu. Myslím si, že je načase, aby sa najmä koalícia zamyslela nad tým, ako vlastne funguje celý náš systém sociálnych služieb, pod ktorý tá osobná asistencia fakticky patrí. Akým spôsobom je reálne postarané o ľudí, ktorí najviac potrebujú pomoc, sú zdravotne postihnutí, mentálne postihnutí, ak dokonca ide o nedospelé deti. A tento návrh je teda len malá mozaika možných zlepšení nášho sociálneho systému, ale veľmi dôležitá. Takže ešte raz, podpora.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.9.2017 o 18:41 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Chcem poďakovať za podporu tohto návrhu zákona pánovi poslancovi Mihálovi. Jednak si ho vážime ako odborníka na túto tému, takže o to viacej si to ceníme. A na konci chcem len povedať, že mu v jeho novej politickej kariére držíme palce a želáme všetko dobré.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2017 o 18:43 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:44

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Vážené dámy a páni, účel tejto právnej normy je zrejmý z jej obsahu. Jedná sa o zákon o daňovej spravodlivosti, ktorý odôvodním v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.9.2017 o 18:44 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:44

Peter Štarchoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa všetky náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrh zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pani predsedajúca, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.9.2017 o 18:44 hod.

prof. Mgr. PhD.

Peter Štarchoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:46

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené dámy a páni, na Slovensku sa nám prehlbuje extrémizmus, ale nie je to ten extrémizmus, o ktorom vidíme v médiách hovoriť analytikov a rôznych pseudoodborníkov. Prehlbuje sa nám tu ekonomický extrémizmus. Slovenská republika pod vedením tejto vlády sa stáva absolútne sociálne nespravodlivým štátom. Premiér Fico nám rozprava o tom, ako vedie Slovensko do jadra EÚ a do prvej európskej ligy. Premiér Fico, dámy a páni, vedie Slovensko tak do tretieho sveta a do Afriky.
Uvediem to na dvoch príkladoch, ktoré pochopí úplne každý, okrem pána premiéra. Priemerná zisková marža energetických monopolov celosvetovo vrátane rozvojových krajín je 9,41 percenta. Zisková marža energetických firiem v Nemecku je 2,3 %, toľko zarábajú na Nemcoch nemecké energetické firmy. Zisková marža vo Francúzsku u energetických firiem je 3,8 percenta.
Dámy a páni, a viete, koľko je na Slovensku? SPP – distribúcia mala ziskovú maržu za rok 2016 37 percent. Dámy a páni, energetické monopoly zarábajú na Slovákoch 10-krát viac ako energetické monopoly v tom tzv. jadre Európy. Kam nás to vedie pán premiér Fico, kam nás to vedie táto extrémne sociálne nespravodlivá Ficova vláda?! Do tretieho sveta, na absolútnu ekonomickú perifériu.
Uvediem druhý príklad. Ako je možné, že táto vláda nič nerobí s tým, že pokladníčka v Tescu zarobí za 10 minút svojej práce ani nie 50 centov? Ale banky za 10 minút svojej práce s nejakým potvrdením pre štátny orgán zoberú tejto pokladničke 20 euro, 40-krát viac. Čo je toto za štát?! Toto je ekonomický extrémizmus a táto vláda s tým absolútne nič nerobí.
A viete, prečo s tým nič nerobí? Táto vláda len rozpráva o ekonomickom raste a o nebývalej prosperite, ktorú tu máme. Ale pre koho je tá prosperita? Pre jedno percento tých tých najbohatších firiem a ľudí, 90 % ľudí na Slovensku sa táto tzv. prosperita absolútne netýka. Nijako to nepociťujú, práve naopak, Slovenská republika je najzadlženejšou krajinou z hľadiska zadlženosti domácností a slovenských rodín spomedzi všetkých krajín strednej a východnej Európy, ktoré sú členmi Európskej únie. Ako je to možné, že za posledných 10 rokov tejto extrémne sociálne nespravodlivej vlády, ktorú tu stále máme, narástla zadlženosť slovenských rodín najviac v celej Európa a stále rastie? NBS-ka vydala upozornenie, že sa rútime do absolútnej dlhovej pasce a katastrofy.
Dámy a páni, normálni ľudia v tejto krajine nemajú z tzv. ekonomického rastu absolútne nič. A Ficov honielnik Holienčík, ktorý mal na úrade pre reguláciu postrážiť to, aby energetické monopoly neokrádali ľudí na cenách energie, s tým neurobil nič.
Preto sme predložili tento zákon o daňovej spravodlivosti, ktorý hovorí asi toto:. Energetické monopoly budú platiť daň zo zisku 50 %, pretože je nehorázne, aby slušný podnikateľ platil rovnú daň, ako energetický monopol, ktorý má štátom garantovaný zisk. Oligopoly, to znamená banky, poisťovne, telekomunikační operátori, ktorí majú obmedzený trh na základe štátom udelenej licencie, budú platiť 33-percentnú daň z príjmu. Rovnako si myslím, že je nehorázne, aby normálny živnostník platil rovnakú daň ako takéto inštitúcie. A samozrejme, každý slušný podnikateľ, malý a stredný, domáci podnikateľ, ale kľudne aj zahraničné firmy, ktoré normálne podnikajú, budú platiť daň nižšiu, to znamená 19 %, aby mali prostriedky na zvýšenie platov svojich zamestnancov. Tým chceme vytvoriť priestor pre to, aby tieto firmy mohli zvyšovať platy, aby tí ľudia mali niečo z tohto hospodárskeho rastu, nielen to horné percento, jedno percento firiem a najbohatších ľudí.
Dámy a páni, vážení občania Slovenskej republiky, vyzývam vás a upozorňujem, aby ste si skontrolovali, ako budú vládni poslanci tejto extrémne sociálne nespravodlivej vlády, ktorú tu máme, hlasovať o tomto návrhu zákona. Lebo to všetko ostatné, to sú reči o boji proti veľkým a ja nemám finančné skupiny rád, mám ich rád ako koza nôž a takéto blá-blá-blá. Pri tomto hlasovaní uvidíme, či táto extrémne sociálne nespravodlivá vláda myslí na ľudí, na tých 90 % ľudí, ktorí nemajú nič z tohto tzv. ekonomického rastu, alebo myslí iba na to jedno percento tých najbohatších.
Dámy a páni, veľmi skoro sa dozvieme, kto ekonomicky za koho v tomto štáte kope.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.9.2017 o 18:46 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:52

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Krajniak, spomínali ste tie energetické monopoly a ich prehnané zisky. Tam ide hlavne o tie distribučné spoločnosti. Sám ste na to upozornili, sú to regulované subjekty. Takže z môjho pohľadu tam ide hlavne o nesprávne nastavenie tej regulácie. Dobre vieme, kto na tom regulačnom úrade doteraz pôsobil, bol to pán Holienčík, ktorý podliehal nejakému vplyvu pána Fica. Dneska je to pán Jahnátek, ktorý v podstate ten SMER má vytetovaný na čele. Takže tu je tá prapríčina všetkých týchto problémov, ktoré sa potom pretavujú do tých cien energií. V minulosti sa o to pokúsil a napokon aj riešil túto situáciu pán Kažimír tzv. osobitným odvodom, ktorý je dneska zase predĺžený o ďalšie 4 roky, dokonca v dvojnásobnej výške. Ale z môjho pohľadu je to iba také vytĺkanie klinu klinom, čiže nie nejaké systémové riešenie. To znamená, že dneska tu máme nesprávnu reguláciu a ideme ju opravovať osobitným odvodom, alebo prípadne týmto vaším zákonom.
Ja by som radšej bol zato, aby naozaj tá regulácia bola transparentná, otvorená a systémová, aby keď sa bavíme o prirodzených monopoloch, ktoré nemajú na svojom vymedzenom území prirodzenú konkurenciu, tak aby sme vedeli, čo vstupuje do tej regulácie, aby naozaj zverejnili každý jeden cent, čo si uplatnili v rámci tej ceny. No a potom samozrejme s tým súvisí aj reálne nezávislý regulačný úrad, ktorý by to vedel zodpovedne posúdiť, nie tak, ako to máme dneska.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2017 o 18:52 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:54

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

Ďakujem. Pán poslanec, máte pravdu. Tu ide len o to, že my ako poslanci Národnej rady nevieme donútiť regulačný úrad pána Holienčíka a Jahnátka, aby sa správal tak, ako sa správať má, aby zabránil tomu nehoráznemu okrádaniu slovenských domácností na cenách energií. Preto som ako poslanec Národnej rady chcel urobiť aspoň to, že keď už tie monopoly tie peniaze z ľudí vytiahnu, aby čo najväčšia časť z nich zostala na Slovensku. Ja si myslím, že máte pravdu. Ak by ten regulačný úrad fungoval dobre, tak potom sa môžme baviť o tom, že akým spôsobom tie monopoly zdaníme alebo obmedzíme iným spôsobom, ale pokiaľ nemáme vplyv na regulačný úrad, lebo ho nemáme, tak ako poslanci Národnej rady predkladáme aspoň to, aby tie peniaze nemohli odísť v takejto miere do zahraničia. To je všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2017 o 18:54 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:56

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som vám v krátkosti predstavil návrh zákona, ktorý predkladáme na túto schôdzu. Cieľom nášho návrhu zákona je ochrániť právo dlžníka a občana Slovenskej republiky pred záložným veriteľom, ktorý si chce uspokojiť alebo domáhať sa uspokojenia zo zálohu premlčanú pohľadávku a tým zabrániť podvodným konaniam pri realizovaní dobrovoľných dražieb. Prijatím návrhu zákona nevzniknú zvýšené nároky na výdavky zo štátneho rozpočtu, respektíve rozpočtov vyšších územných celkov, návrh nebude mať vplyv na ekonomický, ani environmentálny vplyv, ani vplyv na zamestnanosť. Predkladatelia takisto nepredpokladajú negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, životné prostredie a informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Ďakujem pekne a hlásim sa prvý do rozpravy.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.9.2017 o 18:56 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:57

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážení pozostalí, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k návrhu zákona. Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom priadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh zákona v druhom čítaní do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť ústavnoprávnemu výboru vrátane jeho určenia ako gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pani podpredsedníčka, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.9.2017 o 18:57 hod.

Mgr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:58

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, aby som len upresnil. Tento návrh zákona je veľmi jednoduchý a ide len o to, aby sme vypustili ustanovenie zákona, aby sme vypustili ustanovenie, ktoré dnes umožňuje záložnému veriteľovi prostredníctvom dražobných spoločností dražiť nehnuteľnosti a majetok už premlčaných pohľadávok. Čiže chceme toto vypustiť, to znamená, aby sa nemohli dražiť dlhy, ktoré vyplývajú už z premlčaných pohľadávok. Nič viac, nič menej. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.9.2017 o 18:58 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video