23. schôdza

28.11.2017 - 13.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2017 o 11:38 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:21

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Vážený pán podpredseda, dovoľte mi iba pre záznam uviesť, že pri návrhu č. 21, tlač 705, som nevedel sfunkčniť hlasovacie zariadenie, takže som nehlasoval a chcel som hlasovať za.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.11.2017 o 11:21 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:21

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Dovoľte iba pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že o 12.00 v miestnosti č. 149 máme zasadnutie výboru. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.11.2017 o 11:21 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:21

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Vážení páni poslanci, dovoľujem si upozorniť členov výboru pre obranu a bezpečnosť, že o 13.00 hodine máme návštevu náčelníka Generálneho štábu Macedónskej armády, keby ste sa zúčastnili tohto prijatia. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.11.2017 o 11:21 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:21

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Ďakujem. Vážení kolegovia z osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, budeme mať dnes o 12.30 schôdzu výboru v rokovacej miestnosti č. 71, v ubytovacom zariadení. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.11.2017 o 11:21 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:25

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani podpredsedníčka, dámy poslankyne, páni poslanci, ide o technickú normu, ktorá vyplýva z transpozície tzv. PNR smernice, je to otázka zdieľania údajov cestujúcich v leteckej preprave, o ktorom sme začali prvýkrát hovoriť ešte v roku 2006, krátko po teroristických útokoch v Londýne. Po desiatich rokoch úporných snáh a nakoniec aj ďalších problémoch, ktoré vznikli s presunom mnohých podozrivých osôb medzi Európskou úniou a tretími stranami, ale aj vo vnútri Európskej únie, vznikla smernica, ktorá predovšetkým hovorí o výmene, výmene informácií medzi leteckými spoločnosťami a bezpečnostnými zložkami. To je jej hlavná časť a respektíve jediná, ktorá súvisí s tým, aby sme mali možnosť monitorovať osoby, ktoré predovšetkým boli alebo pracovali pre niektoré teroristické organizácie a snažia sa na európsky pasy alebo aj na pasy tretích krajín vrátiť do Európskej únie, ktoré by predstavovali veľmi zvýšené riziko teroristického útoku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.11.2017 o 11:25 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:26

Jozef Buček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 756). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 26. januára 2018 a v gestorskom výbore do 29. januára 2018.
Prosím, pani predsedajúca, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

30.11.2017 o 11:26 hod.

Mgr.

Jozef Buček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:28

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, vážená pani predsedajúca, vážený pán, dúfam, že čoskoro bývalý minister vnútra Kaliňák, vážené kolegyne, kolegovia, opätovne sa nám do pléna Národnej rady dostáva transpozícia práva Európske únie, teda v preklade nadiktovaný, Bruselom nadiktovaný právny predpis, ktorý musíme prijať, ako to už väčšinou býva pri väčšine zákonov, ktoré prerokúvame tu v Národnej rade, pretože tie pochádzajú viac z Bruselu ako od nás, od národnej vlády a od národného štátu.
Na prvý pohľad človek určite nemôže namietať voči dôvodovej správe k tomuto návrhu zákona, kde sa hovorí o tom, že chceme zabrániť snahám o teroristické útoky, chceme posilniť bezpečnosť obyvateľov aj Slovenskej republiky, ale celkovo bezpečnosť obyvateľov v Európskej únii a postaviť sa jednej z najväčších hrozieb, ktorým v súčasnosti Európska únia čelí, a to je neoddiskutovateľne hrozba teroristického útoku, rôzneho teroristického útoku vo všetkých štátov Európskej únie zo strany predstaviteľov takzvaného náboženstva mieru.
Pýtajme sa ale dôležitejšiu otázku, než že ideme riešiť tieto dôsledky týchto teroristických činov, a to je otázka, kto spôsobil, že Európska únia je vystavená takémuto veľkému množstvu teroristických útokov. Pretože keď sa pozrieme na západné štáty Európskej únie, tak môžeme vidieť, že teroristické útoky sú tam na tak pravidelnej báze, že pomaly každý mesiac dochádza k nejakému teroristickému útoku. A títo naši spoluobčania, predstavitelia náboženstva mieru využívajú akékoľvek prostriedky, bomby, strelné zbrane, nože, nákladiaky, osobné autá, využívajú všetko to, čo im umožní efektívne vraždiť čo najviac nevinných ľudí len pre dosiahnutie svojich chorých fanatických úmyslov, ktoré im nadiktováva to takzvané náboženstvo mieru.
Kto ale spôsobil, že v Európe čelíme takejto situácii? Kto spôsobil to, že brána do Európskej únie ostala takpovediac otvorená a ktokoľvek len chcel sa sem mohol pokojne, pekne dostať? A nehovoríme o jednotlivcoch, nehovoríme o desiatkach, hovoríme o miliónoch ľudí, ktorí sa dostali do Európskej únie bez toho, aby sme o nich čokoľvek vedeli. Aby sme vedeli, akú majú kriminálnu minulosť, aby sme poznali čo i len ich pravé meno, aby sem vedeli identifikovať ich pravý vek. Veď tie prípady, ako napríklad vo Švédsku, kde sa 35-roční chlapi vydávali za 16-, 15-ročné deti a potom končili v detských domovoch, to sú vážne veci, o ktorých jednoducho nechce nikto hovoriť. Ale dnes už stojíme pred hotovou vecou. Európa je pod neustálou hrozbou týchto teroristických útokov, opakujem znovu, od predstaviteľov tohto takzvaného náboženstva mieru, pretože hovoriť o islame je v tomto pléne očividne tak veľmi politicky nekorektné, že za to môžete dostať tisíceurovú pokutu, ako som dostal napríklad ja aj kolega Mizík.
Čo ale robí Európska únia pre to, aby zabránila týmto teroristickým útokom, aby chránila občanov Európskej únie, aby pomohla k tomu, aby sa každý z nás mohol cítiť bezpečne, aby sme nemuseli báť ísť niekde v západnej Európe metrom, alebo aby sme sa nemuseli báť ísť okolo mešity, alebo aby tu nevybuchovali čoskoro kostoly? Lebo aj toto nám jednoducho hrozí. Tak Európska únia nerobí nič. Namiesto toho, aby efektívne chránila hranice svojich štátov, tak ich sem naďalej púšťa. Namiesto toho, aby okamžite, okamžite vyviezla všetkých tých, ktorí sa sem dostali nelegálne, neoprávnene a tým pádom porušili zákony Európskej únie, tak európska pobrežná stráž napríklad v Taliansku chodí k líbyjským brehom a doslova vylovuje týchto našich afrických spoluobčanov z vody a dováža ich do Európy. Rovnako sa to deje s gréckou pobrežnou strážou pri tureckých brehoch. To znamená, my si sami chodíme po týchto teroristov, dovážame si ich sem a potom ideme presviedčať občanov, že potrebujeme prijímať akési zákony obmedzujúce ich práva, ich slobody na to, aby sme riešili dôsledky a nie príčiny.
A rovnako o tomto hovorí aj tento navrhovaný zákon, ktorý, ako som spomínal, je len nadiktovaný z Bruselu a pán servilný minister vnútra, ktorý prijme všetko, čo mu pani Merkelová a podobné bruselské bábky nadiktujú, hovorí o tom, že bude štát akýmsi spôsobom archivovať, ukladať údaje leteckých spoločností, ktoré hovoria o tom, kto kedy letel, kde letel, dokonca na akom sedadle v tom lietadle sedel, údaje o ich pasoch, o ich občianskych preukazoch a tak ďalej, a to na viac než päť rokov. To znamená, na to, aby sme išli riešiť akýsi problém terorizmu, za ktorý môžme zakryť úplne čokoľvek, ideme jednoducho obmedzovať slobodu občanov Európskej únie.
Ono je to samozrejmé, keď sa na to pozrieme z globálneho hľadiska, veľmi výborným plánom pre Európsku úniu, ako budovať ten svoj takzvaný super štát po vzore ich zaoceánskeho brata zo Spojených štátoch amerických z Washingtonu, pretože práve tam čerpá Európska únia najväčšiu inšpiráciu. Mnohí si pamätáte na teroristické útoky 11. septembra 2001 v New Yorku, keď padli dvojičky. Môžme sa baviť o tom, či to bolo tak, ako hovorí oficiálna verzia, alebo nie. Faktom je ten, že americká vláda následne na to prijala takzvaný Patriot Act, teda vlastenecký zákon, ktorý americkej vláde umožňuje kohokoľvek predviesť, zadržiavať, a to bez udania dôvodu. Stačí, že povedia, že je podozrivý z terorizmu, a ešte som zabudol, na akúkoľvek dlhú dobu. A k tomu aj smerujeme v Európskej únii, pretože za ten plášť toho rizika terorizmu môžme schovať úplne čokoľvek, čo smeruje k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd všetkých slobodných ľudí, ktorí si ešte naivne myslia, že sú v tomto systéme jednoducho slobodní.
No a práve táto spolupráca Washingtonu a Európskej únie aj na takýchto zákonoch, ako sú tieto, sú len čiastkovými krokmi k tomu, aby sme tu vybudovali ten supereurópsky super štát, o ktorom hovorí pán premiér Robert Fico ako o nejakom jadre EÚ, ktoré bude pre nás mať také neskutočné pozitívne hospodárske výsledky, že všetkým tu budú padať pečené holuby rovno, ako sa hovorí, do huby. A všetci si budeme žiť ten luxusný fantastický život na úkor toho, že stratíme úplne všetky osobné slobody, suverenitu štátu, úplne v celkovej miere a už nebudeme môcť hovoriť o Slovensku ako o nejakom samostatnom štáte, o štáte s vlastnou kultúrou, štáte s kresťanskými tradíciami. Jednoducho všetko nám pekne nadiktuje Brusel a vytvoríme si ten štát po vzore Spojených štátoch amerických, kde sa tie nedemokratické, diktátorské snahy ukazujú najviac v plnej miere.
Teda tento zákon a mnoho ďalších, ktoré budú po nich prichádzať, slúžia iba na to, aby obmedzovali práva občanov Európskej únie. Keď sa pozrieme, tie plány Európskej únie na jednotnú európsku prokuratúru, na jednotnú európsku armádu, teraz tento jednotný o ochrane osobných údajov a tak ďalej a tak ďalej. Tých krokov je strašne veľa a vidí to už každý, kto to len vidieť chce. Len títo naši štandardní politici to odmietajú verejnosti odprezentovať. Ale občania to jednoducho vidieť musia. Tak zistíme, že sa môžme zajtra, pozajtra zobudiť a nebudeme vedieť ako a žijeme v štáte, aký opisoval muž so pseudonymom George Orwell v tej svojej najznámejšej "1984". To znamená, v totalitnom, nedemokratickom super štáte, kde je kontrolovaný a sledovaný každý aj jeden váš krok.
Mnohí si môžu myslieť, že preháňam, že tu šírim nejaké utopické vízie, že šírim nejaké konšpiračné teórie. Ale mnohokrát v minulosti sa už ukázalo, že práve tí konšpirační teoretici mali pravdu. Pretože aj tu v tomto pléne možno sedia niektorí, ktorí tak vehementne obhajovali útok v Spojených štátov amerických na Irak, keď sa tvrdilo, že v Iraku sú nejaké zbrane hromadného ničenia, tak zbombardovali celú krajinu. Stálo to život nejakých tri milióny ľudí a následne sa zistilo, že žiadne zbrane hromadného ničenia sa v Iraku nenašli, ale všetko je v poriadku, pretože to údajne malo svoj význam.
Preto ja som chcel tento svoj prejav venovať práve občanom Slovenskej republiky, aby si uvedomili, čo sa tu na nich chystá, a aby sa postavili týmto nedemokratickým snahám, týmto, otvorene môžem povedať, lebo to slovo máte tak veľmi radi všetci, aj tu poslanci SaS, týmto fašistickým snahám o diktatúru v Európskej únii a aby si otvorili oči a vymenili túto šialenú vládu, ktoré nás vedie do totálneho otroctva.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.11.2017 o 11:28 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:37

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Výborne, Milan. Tvoje rady by som trošku rozšíril, čo sa týka tých konšpirácií. Je rozdiel medzi konšpiráciou a realitou, je možno dva, tri roky. V tomto štáte sa všetko sleduje, v EÚ sa všetko sleduje. Za komunistov stačila jedna ŠtB, teraz máme SIS aj NAKA. Teraz sa vymyslela Národná ústredňa informácií o pasažieroch. No, aké ďalšie národné ústredne budú vymyslené. Národná ústredňa o myslení, či národná ústredňa pre veľkosť čínskych tenisiek? Však oko veľkého brata je všade. Nestačí SIS a NAKA?
A teraz vážne. V bode 3 po b) je uvedené, že cestujúci, ktorý nastúpi ,už nemôže vystúpiť. A to čo je za blud? Keď človek nemôže už vôbec dostať na dajaký náhly záchvat paniky a vystúpiť z lietadla, musí tam ostať sedieť? A potom ešte existuje aj možnosť zneužitia informácii. Pán minister tu nie je, ale mu poviem. Aké to zneužitie? Keby som bol zlodej nakontaktujem sa alebo hacknem túto ústredňu a potom v pohode vykrádam byty alebo vily ľudí, čo cestujú do Dubaja. Aj pána ministra by som tak vybrakoval, že by oči treštil ešte viacej ako v televízii.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2017 o 11:37 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:38

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V reakcii na slová pána poslanca Mazureka by som chcel adresovať pár slov pánu ministrovi vnútra Kaliňákovi, ktorý by tu mal sedieť a nesedí tu. My sme síce pri predchádzajúcom bode, ktorý sa týkal novely zákona o obecnom zriadení, mali nejakú prestrelku, ale napriek tomu v tomto bode by som vám chcel prejaviť obdiv, že ste dokázali predložiť do parlamentu návrh zákona, ktorý vo fašistických poslancoch dokáže naraz, jeden jediný, vyvolať ich prirodzenosť a spojiť ich nenávisť k Európskej únii, Bruselu, Merkelovej, imigrantom, moslimom, Afričanom, Spojeným štátom americkým, liberálom, demokracii a zároveň ich lásku a sklon ku konšpiračným teóriám. Myslím, že tento výkon si zaslúži uznanie. Tak to sa vám naozaj podarilo. Gratulujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2017 o 11:38 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Mizíkovi. A čo sa týka faktickej poznámky tu pána kolegu Dostála, ktorý vidí fašistov za každým rohom, a bojím sa, že raz sa môže stať, že fašistov nájde aj doma, keď sa jednoducho pomýli a označí členov svojej vlastnej rodiny za fašistov. Pretože ten tu už označil za fašistov úplne každého.
A to, ako som vám povedal aj v minulosti, pán Dostál, keby som reagoval na označenie fašista rovnako, ako reaguje pán poslanec Osuský, tak neviem, či by ste to jednoducho ustáli. Pretože biť ľudí, tak to je predovšetkým taká tendencia strany Sloboda a Solidarita. Ale čo je najväčší paradox, je, že ja som tam v tomto prejave obhajoval predovšetkým slobodu jednotlivcov, ich základné ľudské práva. Môžete sa so mnou hádať o konšpiračných teóriách, o vzťahu k USA, k Bruselu, jednoducho k čomukoľvek. Ja som sa len postavil voči tomu, aby vláda nemohla zbierať pomaly už každý jeden údaj o človeku, archivovať si to a jednoducho totálne sledovať a možno v budúcnosti aj zneužívať tie údaje všetkých svojich občanov. A keď vy mňa, ktorý sa postaví za slobodu jednotlivcov, nazvete fašistom, tak to jednoducho asi máte trošku, jak by som to povedal slušne, v hlave pomotané.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2017 o 11:39 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video