25. schôdza

21.12.2017 - 21.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:22 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, viete veľmi dobre, že sme vám schválili viaceré aj iné, nielen tento. Tento kvitujem, a preto sme ho aj podporili. Ale predkladali ste aj mnohé, ktoré ste nemali prerokované a neboli schválené, takže netvárte sa, akože všetky máte prerokované, nie je to tak, ale je to vaše ústavné právo, aby ste to predložili.
Pán poslanec Heger, nuž dobre, ak teda prijmem vašu argumentáciu, naozaj si budem dávať dobre pozor na všetky vaše pozmeňujúce návrhy, aký budú mať charakter. A mám taký pocit, že tým, čo ste povedali, ste sa chytili do vlastnej pasce, lebo keď budú mať obsahový charakter, tak vám to okamžite pripomeniem, pretože bežne toto tu robíte.
Pán poslanec Jurzyca, áno, kvitujem, je to tak, ja som nepovedal, že všetci, ale že poslanci za SaS a OĽANO či už zdržali sa, alebo aj hlasovali za.
Pán poslanec Krajčí, Marek, ty si za poplatky za objednávanie, ty si to priamo povedal, môžeš sa tu vyhovárať akokoľvek, že v tomto marazme atď. To je podľa môjho názoru absolútne nemorálne, aby sa za takéto veci brali finančné prostriedky od ľudí. Ak môže lekár objednať človeka, tak prečo by mal za to brať peniaze?
Preto vytvárame, a ja si myslím, že tento návrh je dobrý, jednak nenabúrava riadne ordinačné hodiny, čo je dôležité, to znamená, všetci tí, ktorí majú zaplatené zdravotné poistenie, môžu mať ošetrenie vybavené a tí, ktorí môžu alebo chcú ísť na doplnkové, tak idú, je to dobrovoľná záležitosť a je tam strop maximálne 30 eur. To nie je povedané, že všetci automaticky budú 30 eur platiť.
Ale čo ste vy povedali? Vy ste povedali, že namiesto úhrady, že sú to poplatky, a mohol by som povedať mnoho iných manipulácií z toho, čo ste hovorili o doplnkových hodinách, pretože to nebola pravda. A to bolo meritum toho, čo aj pán premiér hovoril, keď hovoril o tých poplatkoch, teda o úhradách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:02 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:04

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Vážený pán minister, vážené poslankyne, vážení poslanci, bavíme sa tu o tom, že či ponechať, alebo vypustiť odpočítateľné odvodové položky zo zákona. Dneska aj na zdravotníckom výbore sme počuli, že vypustenie týchto odpočítateľných položiek znamená krok proti pacientom, že tým vezmeme 100 mil. zdravotníctvu. Počuli sme, že je to nesystémový prvok a že teda ako taký, keďže je nesystémový, tak ho treba odstrániť. A k tomu môžem toľko len povedať, že, áno, ja osobne teda som za to, aby nesystémové veci sa odstraňovali a aby sme zavádzali len systémy a dobré systémy.
Ale k tomu musím povedať toľko, že som za, nech každý milión aj každých 100 miliónov, ktoré môžu do zdravotníctva prísť, tak nech prídu. Bolo to konštatované, sám minister zdravotníctva tento rok priznal, že v prepočítaní na počet obyvateľov, aké má, koľko má Slovensko, by v rozpočte pre zdravotníctvo malo byť na Slovensku o 500 mil. eur viac, ako skutočne na Slovensku je. A pritom počúvame, niektorí hovoria, že v zdravotníctve je dosť peňazí. Áno, viem, že systém nie je celkom efektívny, verím, že už dneska nejaké veľké rozkrádačky sa nebudú diať, a dúfam, že ani budúci rok a že systém treba napravovať. Ale ak nechceme, aby sa tie nožnice medzi Slovenskom a Českom roztvárali, tak my tam tie peniaze potrebujeme dať. Ale nemôžme na jednej strane tvrdiť, že preto zrušíme odvodovú odpočítateľnú položku, aby sme tam tých 100 mil. mohli dať, ale na druhej strane v podstate v rovnakom období znížime platbu za poistenca štátu zo 4 na 3,71. Čiže ubereme niekoľko, niekoľko 100 mil., aby sme tam potom dali jeden 100 milión.
Je to pomenované dobre, keď povieme, že odpočítateľná odvodová položka sa ruší preto, lebo bude zavedený 13. a 14. plat, ktoré budú oslobodené od odvodov. Takže tento, toto zrušenie tejto odvodovej odpočítateľnej položky je urobené preto, pretože prídeme na odvodoch za 13. a 14. platy. Ale znova chcem povedať, to, čo prídeme o tie, počítam nejakých 200, 300 mil., tým, že sme znížili platbu za poistenca štátu na 3,71, tak tieto milióny nám budú chýbať. Vieme dobre, že minimálne nejaká miliarda je skrytého dlhu v slovenskom zdravotníctve. Keď si porovnáme slovenské nemocnice, ako vyzerajú, ako sú vybavené, aj ako celý systém beží, tak je to skutočne pravda. A túto miliardu, ak tam nedáme, tak české zdravotníctvo, a už nehovorím o európskom vôbec, nebudeme dobiehať. Tie nožnice alebo ten rozdiel sa nielenže nebude udržovať, ale sa bude zväčšovať. Tie nožnice sa budú roztvárať.
Európska komisia povedala približne pred mesiacom, že Slovensko dáva alebo na Slovensku sa dáva na zdravotníctvo 6,6 % HDP proti 9,9 % priemeru Európskej únie. A v nominále proti priemeru Európskej únie je to na Slovensku nejakých tisícpäťsto-, asi, -štyridsať eur, kdežto priemer Európskej únie je 2 900 eur. Čiže takmer polovica.
Ak chceme mať modernú európsku medicínu, tak s týmto musíme robiť a niečo, s tým musíme niečo urobiť a nemôžme sa tváriť, že nominálne je tam, síce dostaneme, dostaneme rovnaké peniaze ako minulý rok, ale nebodaj o 129 mil. viac, a preto budeme spokojní a môžme znížiť percento. To nie je dobrý systém. Vieme, že naše, že náš zdravotný systém je, aj poisťovací, je solidárny, ale tá solidárnosť je taká mnohonásobná. Keďže za pracujúcich, aj pracujúci si odvádza 14 %, aj zamestnávateľ zaňho odvádza a za ekonomicky neaktívnych štát odvádza percento, s ktorým si vždycky minister financií robí to, čo chce, aby mu to v tom rozpočte vyšlo a stámilióny lietajú hore-dole.
Ak chceme v tom zdravotníctve skutočne niečo urobiť, tak to 4 %, to je úplne minimum. Zdravotníci sa väčšinou zhodujú na tom, že optimálne - optimálne? - také minimálne by malo byť 5 %, a preto určite táto odpočítateľná odvodová položka, tých 100 mil., zdravotníctvu môže pomôcť, nemusí. Samozrejme, na toto zdravotníctvo nezájde, ak by tam aj nebola, pretože budúci rok, a ja som si takmer 100-percentne istý, že budúci rok niekedy v septembri, v októbri budeme tu znovu sa baviť o tom, že budeme navyšovať percento za poistencov štátov a bude to cez 5 % na nejaké posledné dva, tri, možno štyri mesiace, aby sme do systému naliali nejakých 200 až 300 mil.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.12.2017 o 16:04 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja chcem poďakovať, Alan, že si sa venoval práve tým dvom bodom, o ktorých hovoril pán prezident, a teda že vecná diskusia. Dá sa s tými argumentáciami súhlasiť, ale práve preto sám hovoríš, a veľmi správne, že chýbajú peniaze v rezorte, je vnútorná zadlženosť, ale systémovo my predsa nemôžeme donekonečna hovoriť o tom, že to bude sanovať zdravotníctvo, aj platy. Čiže tu sa musia nájsť úplne iné mechanizmy.
A odpočítateľná odvodová položka, prakticky sme požičali, zdravotníci, niekomu peniaze na to, aby sa zdvihli mzdy. Práve preto, aby sa zvýšila zamestnanosť obyvateľstva, aby dostali väčšie platy. Ale tá doba, kedy toto bolo, už pominula a my naozaj nemôžeme si dovoliť práve kvôli tým argumentom, ktoré si veľmi správne povedal, málo je peňazí, vnútorná zadlženosť a my ideme ešte, poviem, saturovať skupiny obyvateľstva z peňazí, ktoré majú ísť zo zdravotníctva.
Ja som za to, aby sa zdvihli čisté mzdy pre všetkých zamestnancov, aby sa znížila nezamestnanosť, ale nemôže to byť na úkor platieb cez zdravotné poisťovne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:10 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Rovnako oceňujem, že ste, pán poslanec, hovorili o tej podstate, aj keď nesúhlasím so všetkým, čo ste povedali v súvislosti s vrátením zákona pánom prezidentom.
Avšak nesúhlasím s tým, ako ste komentovali, že ministerstvo financií si robí, čo chce, že prehadzuje peniaze a že tu lietajú stámilióny. To vyzerá, ako keby minister financií bol jeden nezodpovedný človek, ktorý len tak príde a prehadzuje si peniaze. Nie je to tak a vy to veľmi dobre viete. A naviac minister Kažimír sa, myslím si, že teší dobrej reputácii. Nie predarmo bol jeden z kandidátov na šéfa eurozóny. Takže nevytvárajte tu dojem, že takýto minister financií tu je, lebo to nie je pravda.
Hovorili ste napriek tomu mimo toho návrhu pána prezidenta, týkalo sa to toho percenta odvodu za poistencov. Ja keď čím viacej sa nad tým zamýšľam a myslím si, že už aj kolegovia v našom výbore s tým vo väčšine už začínajú súhlasiť, že my sa budeme musieť od toho percenta úplne vzdialiť. Percento nevyjadruje realitu, len zbytočne deformuje realitu. My sa musíme pozerať vždy na absolútne číslo, aké ide do zdravotníctva. A napriek tomu, že dnes to percento je 3,71, v absolútnom čísle ide viacej finančných prostriedkov do zdravotníctva. Ale to ste nevysvetlili, pretože vy len hovoríte o tomto percente. Pretože matematika hovorí, jak zo 100 mil. je 5 % 5 mil., tak z 200 mil. je 3,71 % 7,42 a to je viac. Rozumiete? Čiže z tohto pohľadu to ja vidím, a preto by sme sa mali vrátiť k tomu absolútnemu číslu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:12 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:14

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
K poslancovi Zelníkovi. Ja som to nekritizoval, nepovedal som, že to tak nemá byť. Ja len kritizujem to, že tá odpočítateľná odvodová položka, keď sa zruší, tak v podstate zaplatia viacej zamestnávatelia. Áno, bude to systémové, vráti sa to tam, kde sa to má. Ale v každom prípade to necháme zaplatiť niekomu, kto to niekoľko rokov neplatil a pomôže to tomu zdravotníctvu, hovoríme. Ale štát sa zbavuje svojej zodpovednosti, pretože znižuje to svoje percento. A jedná vec je, keď sa bavíme o nominálnych hodnotách, ktoré potom do toho zdravotníctva idú, pretože vieme, že populácia starne, chorobnosť sa zvyšuje, sú nové nároky na diagnostické liečebné metódy atď. Takže ja som presvedčený, že do toho zdravotníctva treba dávať stále viac a viac.
A to, čo hovoril poslanec Blanár, že to percento deformuje realitu. No, vôbec nedeformuje, pretože ak zamestnaní ľudia odvádzajú percento, tak potom je to porovnateľné s tým, čo štát odvádza za svojich poistencov. A v každom prípade, keď si pozriete tie tabuľky v tých rozpočtoch, odvody za ekonomicky aktívnych poistencov stúpajú významne a odvody za ekonomicky neaktívnych, teda tých nezamestnaných, klesajú v budúcom rozpočte o 83 mil. Takže to neni deformácia, skutočne to klesá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:14 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:16

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Prezident nám vracia zákon a vždy je to, vždy je to závažná vec, pretože to je záchranná brzda a prezidentská kancelária sa zvyčajne naozaj trafí. V tomto prípade vracia zákon najmä preto, že neprebehol štandardnými legislatívnymi procedúrami, a upozorňuje na to, že zasahuje do života práce a podnikania týmto, že sa zvýšia platby zo dňa na deň za, á, stratia sa určité úhrady, ktoré smerovali k najmenej zarábajúcim skupinám. Bezpochyby to zasiahne do života občanov. Ide o 100 mil., už tá čiastka jasne hovorí, že to je vysoká suma.
Aj táto schôdza dokazuje, ja sa necítim oprávnený ju hodnotiť, ale už sa, zdá sa, chýli ku koncu, aj táto schôdza dokazuje, koľko veľa vecí zostalo nedopovedaných. Koľko veľa vecí sa objasnilo. Napríklad tá okolnosť, že zrejme týchto 100 mil. zďaleka teda nám negarantuje to, že zadlžovanie nemocníc, ktoré sme nedávno oddlžovali vo výške 70 mil., sa znovu nezopakuje. Toto nie je také riešenie, ktoré by nenahradilo tých 500 mil., o ktorých minister hovorí, že v zdravotníctve chýbajú.
Ak teda chýba 500 mil., zdalo by sa, že zrušenie úľav pre určitý druh zamestnávateľov je úplne v poriadku. Ale ak to má byť cieľom, ak má byť cieľom, že sa zaplatí politický projekt, ktorým je projekt o tzv. dobrovoľných 13. a 14. platoch, potom to už tak celkom v poriadku nie je.
Ako vieme, tento experiment nie je nijak vyčíslený, a ak má byť zbavený odvodového zaťaženia, tak bude znamenať pre nás straty peňazí, ktoré by inak prišli. To práve má byť na tom projekte príťažlivé, že bude zbavený odvodov aj do zdravotnej poisťovne. Má niekto vyčíslené? No nemôže mať vyčíslené, lebo nikto z vás nevie, koľkí sa toho chytia, koľkí napríklad podnikatelia začnú dávať veľké 13. a 14. platy a malé abo o čosi menšie a možno oveľa menšie tie platy jedna až dvanásť, aby sa práve zbavili čo najväčšej ťarchy odvodov. Z ich hľadiska to bude úplne logické. Z hľadiska našej snemovne malo byť úplne logické požadovať čísla a požadovať odhady.
Ale vrátim sa k zákonu, ktorý by teda mal 100 mil. priniesť do zdravotníctva. Samozrejme, do zdravotníctva, no bezprostredne ich prinesie predovšetkým poisťovniam. Nedá mi, aby som v zátvorke nepripomenul, že teda aj do tých poisťovní, ktoré chcel pán premiér Fico zrušiť a ktoré nezrušil.
Prinesie tam 100 mil., ale znovu aj tie nedorozumenia, ktoré aj tuná vysvitli o tých dodatkových hodinách, alebo rôzne interpretácie ukazujú, že napriek snahám tu systémová reforma ešte stále na stole neleží. Nevieme s tým zdravotníctvom ani vyčísliť potrebné náklady a ani zabrániť plytvaniu.
Prezident ale vracia zákon najmä kvôli procedurálnym otázkam a ja by som na záver ešte poznamenal niečo práve k týmto. Celý rok 2017 sa stávalo, že sa tá procedúra skracovala, či už z vôle vlády, kedy nám predkladali aj závažné zákony v skrátenom legislatívnom konaní alebo zákony, ktoré nemali dôvod byť v skrátenom legislatívnom konaní, lebo o ich potrebe sa vedelo dávno predtým. Takým bol aj ten komický prípad s tzv. zvyšovaním alebo nezvyšovaním poslaneckých platov.
Chcem apelovať na koalíciu, aby si uvedomovala, že predovšetkým na vás, páni poslanci, a na vláde je zodpovednosť za to, aby sa takéto procedúry nekonali. Márne je vyčítať opozícii, že aj ona dáva pozmeňujúce návrhy. Opozícia nevládne, jej pozmeňujúce návrhy sú naozaj iba návrhmi, sú naozaj iba podnetmi, o ktorých rozhodnete vy, ktorí máte väčšinu. Vy však keď dávate pozmeňujúci návrh napríklad aj menom ministra alebo z jeho požiadavky, alebo s jeho súhlasom, tak je to pozmeňujúci návrh, ktorý, samozrejme, prejde. Vy tými pozmeňujúcimi návrhmi naozaj vládnete, a preto je zbytočné obviňovať opozíciu, že aj ona občas dáva pozmeňujúce návrhy, ktoré neprešli všetkými procedúrami. Vy máte možnosť ísť riadnym legislatívnym procesom, máte možnosť využívať všetky nástroje komunikácie s verejnosťou a predkladať zákony, ktorými budete vládnuť tak, aby ste sa vyhýbali neštandardným situáciám, aby prezident zákony nemusel z tohoto dôvodu vracať.
Neverím, že by sa to nedalo, a nielen v prípade zamrazovania platov, neverím, že by ste aj vy sami boli celkom spokojní s tým, ako tieto zdravotnícke reformy, ktoré ste navrhli, čiastkové reformy, ako prebiehajú, ako sú komunikované verejnosti a aké nové a nové komplikácie sa okolo nich objavujú.
Dúfam, dámy a páni, že sa v budúcom roku, a znovu je to najmä vaša zodpovednosť, ktorí vládnete, budete snažiť vyvarovať neštandardných situácií a budete sa snažiť dodržiavať rokovací poriadok a zákony, ktoré určujú, akým legislatívnym procesom majú zákony prejsť tak, aby prezident ich vracať už nemusel.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.12.2017 o 16:16 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja chcem len povedať, že je len škoda, že prezident nezaujal stanovisko k zníženiu odvodov štátu na svojich poistencov zo 4 % na 3,71 %, že mu je to asi jedno, že absolútne odignoroval navrhnuté platby pacientov za zdravotné výkony, na ktoré majú nárok zo zdravotnej poisťovne. To, že ich budú platiť, je protiústavné.
Škoda, že sa prezident nezamýšľa nad tým, že funkcionári Všeobecnej zdravotnej poisťovne napriek tomu, že poisťovňa sa dostala do mínusu, do záporných čísiel, že títo funkcionári Všeobecnej zdravotnej mali tú drzosť a opovážlivosť udeliť si vysoké odmeny. A prezidenta vôbec nezaujíma, či boli tieto osoby brané na zodpovednosť.
Čiže veľmi pochybujem o svedomí prezidenta Kisku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:22 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ďakujem pánu poslancovi Budajovi za to, že poukázal aj na tie procesné pochybenia, a ja by som chcel zopakovať naozaj to, čo povedal, že my ako opozícia nemáme iné možnosti, ako dávať pozmeňujúce návrhy. Nevládneme, preto sme opozícia, takže je v tom istý rozdiel medzi tým, či takéto niečo využívate vy vládna koalícia, ktorá máte ministerstvá a môžete tieto veci pripraviť. Máte na to aj zamestnancov. Takže to, čo môžme robiť my, budeme robiť my a budeme strážiť vás, pretože to je štandard demokracie. Opozícia stráži vládu, aby robila to, čo má. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:24 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Do systému sa že vraj naleje 100 mil. Pri skúsenostiach z nášho zdravotníctva garantujem, že sa rozplynú vo vzduchoprázdne. Predražené tendre, predražené cétečká, cirkus humberto to bude tak či tak. A tých 100 mil. je len kvapka v mori prehajdákaných v stá miliónoch. Som skeptik. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:24 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:25

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, zopár upresnení vo vašom vystúpení. Hovorili ste o nejakom oddlžení 70 mil. a potom... (Reakcia z pléna.) Povedali ste 70, asi ste mysleli, preto to opravujem, môžete si to pozrieť aj v prepise. A potom ste hovorili o 500 mil. Chcem vás len informovať, že týchto 104 mil., o ktorých teraz rokujeme, nemá s oddlžovaním nič spoločné. Len pre vašu informáciu, pozrite si návrh, ktorý sme schválili pre oddlžovanie nemocníc, ten hovorí o použití štátnych aktív na to, aby boli oddlžené nemocnice, a to je rozdiel.
Zrušenie poisťovní vyčítate pánovi premiérovi. Vy veľmi dobre viete, že súkromné poisťovne bola snaha rušiť, ale dodnes sú tam nedoriešené medzinárodné arbitráže, pretože to nie je jednoduché. Ony sa tam zabetónovali. Tak to nevyčítajte premiérovi, lebo snaha nás a premiéra bola naozaj úprimná a je.
Procedurálne otázky, a tu sa chcem zastaviť. Ja som si naozaj dával pozor a sledoval som celú túto diskusiu, ja som nepočul od jedného poslanca, ktorý by povedal, že vyčítame opozícii, že predkladá pozmeňujúce návrhy. Zato vy ste to bezostyšne povedali, že my vám vyčítame. Nie. Ja som vo svojom príhovore hovoril, že je to právo, ústavné právo. Tu nehovoríme, že vám to vyčítame a treba ho využívať. Tak ako povedal pán poslanec Vašečka. Ale potom ste povedali, že, a je na nás, že či teda niektoré pozmeňujúce návrhy, ktoré sú z opozície, podporíme alebo nie. No prirodzene, že zvažujeme to. A keď vám ho schválime, tak je to v poriadku, a keď vám ho neschválime, tak to nie je v poriadku. Na toto som poukazoval, pán poslanec.
A dávajte si naozaj pozor, nevytvárajte tu nejakú nenávisť, ktorá tu ani nebola povedaná. Nikto tu nepovedal, že vás obviňujeme z toho, že predkladáte pozmeňujúce návrhy, pretože je to ústavné právo každého poslanca a my to rešpektujeme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:25 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video