35. schôdza

16.10.2018 - 24.10.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:28 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Madej, nedá mi, opäť je to jeden dôkaz, že ako ste to pokašľali s tým rokovacím poriadkom, lebo ste nám to ani nemohli dovysvetliť, keďže uplynulo tých 10 minút. A toto je naozaj, ideme meniť ústavu a vy preto, že uplynulo 10 minút, tak ste v podstate museli skončiť. Ešte ste sa nás mohli spýtať, či by sme vám dali súhlas s tým, aby ste mohli dohovoriť, ale neprišli ste s tým, lebo ani ste nemohli dovysvetliť, čo ste chceli povedať.
Ak vám vyčítame, že na konci ústne prihlásených poslancov do rozpravy prichádzate s takýmto dôležitým návrhom, tak je to aj preto, že to nie je niečo, o čom sa tu dlho hovorilo, ako je to v prípade tých opozičných návrhov, čo bolo odborne prediskutované, na rokovaniach sa o tom hovorilo, na ústavnoprávnom výbore. Vy ste teraz prišli s úplne novým návrhom. Samozrejme, vychádza z toho, s čím prišiel SMER, ale SMER hovoril o tom, že trojpätinovou väčšinou sa budú voliť ústavní sudcovia. Teraz je to doplnené o to, že, že, že ak nie, tak z tých zvyšných sa budú voliť kandidáti. Je to doplnené o to, že nie parlament, ale, ale samotný Ústavný súd bude voliť predsedu a podpredsedu Ústavného súdu, čo to predtým vôbec, vôbec nebolo, nebolo v hre, pokiaľ si pamätám.
A ešte aj to, na čo upozornil Peter Osuský, to sú tie dvojičky, lebo súčasné znenie hovorí o tom, že Národná rada navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých má prezident vymenovať, čiže keď je neobsadených 6 miest, tak Národná rada navrhuje dvojnásobok. Vy tam máte, že na každé voľné miesto sudcu Ústavného súdu navrhne, navrhne dvojicu kandidátov, z ktorej prezident vymenuje. Čiže na každé dvojicu. To je iné znenie, ako je, ako je v ústave. Tak by som sa chcel spýtať, aby ste povedali, že ako to myslíte, že čo to bude znamenať, že či naozaj hrozí to, že Fico... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:12 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:15

Peter Kresák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Veľmi krátko, pretože pán kolega Madej vyzval na diskusiu. Ja musím reagovať, že, žiaľ, na tú diskusiu ozaj nie je čas. Pretože diskutovať fakticky iba cez faktickú pripomienku k tejto vážnej téme sa podľa môjho názoru nedá. Preto iba veľmi stručne zopár vecí, ktoré mňa trápia na tom návrhu.
V podstate upozorňujem na to, že, a povedal som to už nahlas, takže nie je to žiadne tajomstvo, že ja mám s tým návrhom problém. Ten návrh vytvára vlastne tri kategórie ústavných sudcov. Ak to prejde, ak sa to realizuje, budeme mať sudcov, ktorí boli zvolení podľa starého, štyroch na Ústavnom súde, budeme mať potom niekoľko, ix sudcov, ktorí budú zvolení deväťdesiatkou, a potom budeme mať tretiu kategóriu, ix sudcov možno, ktorých si vyberie prezident. Nerozumiem, nerozumiem tomuto deleniu.
Ale najvážnejší problém mám s tými dvojičkami aj ja, pretože to je úplná zmena filozofie. Ale nejde len o tú filozofiu, ale ako to bude vyzerať v praxi. Chcel by som teda rád vidieť, že keď sa budú vyhlasovať nejaké dvojičky na jedno miesto, ktorý z tých kandidátov bude ochotný ísť ako dvojička s niekým do súťaže alebo s nejakými ďalšími dvomi, keď bude vidieť, že on tam bude do počtu, pretože vzhľadom na svoju skúsenosť a vzhľadom na svoje kvality nebude asi porovnateľný, a tí kandidáti, či chceme, alebo nechceme, nebudú rovnakí. Takže tam je obrovský problém. Kto to bude určovať, kto s kým? Neviem si to v praxi predstaviť. Naviac aj to opakovanie, neviem dokedy, neviem, či, či po treťom kole sa bude vyberať z nových kandidátov do dvojičiek. Čo sa stane, keď v tom novom kole z nových kandidátov niekto získa 90, zrazu viac ako 76, ako sa bude potom postupovať?
Samozrejme, takisto mám problém aj s tým, že sa vlastne výber predsedu a podpredsedu Ústavného súdu dostáva na Ústavný súd, pretože tá téma bola dlho diskutovaná a mala by sa diskutovať najmä z pohľadu toho, aké bude dlhé funkčné obdobie. Mali sme veľa problémov, aj máme problém s tým. Ja osobne si myslím, že neni správne, a to je, samozrejme, tiež prax z ostatných krajín, keď, keď sa nestriedajú predsedovia a predsedovia. Prečo nejdeme systémom, že sa na isté obdobie vyberie predseda a potom ho nahradí druhý? To je systém, ktorý pozná aj Spolková republika, aj ďalšie krajiny. Čiže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:15 hod.

doc. JUDr. CSc.

Peter Kresák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Róbert Madej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým predrečníkom. Budem sa snažiť čo najstručnejšie na všetkých. Pokiaľ ide o pána poslanca Dostála, ja som veľmi spokojný. Ja som vysvetľoval, odôvodnil všetko. Ak vy nie ste spokojný, berme to ako subjektívne názory oboch strán.
Budem reagovať na pána poslanca Dostála a pána poslanca Kresáka. Tie dvojičky sú len východiskom z toho, keď sme tvorili ten pozmeňovací návrh. Pamätáte si tie pochybnosti, ktoré vznikli, keď prezident Slovenskej republiky vymenoval sudkyňu Laššákovú a sudcu Mamojku, že boli bola odborná diskusia, že či môže vzhľadom na to, že boli rôzne uprázdnené miesta, voľba sa mala vykonať oddelene. To je jediný leitmotív, prečo urobiť, urobiť s touto vecou poriadok.
Pán poslanec Baránik, vy ste negovali, nehnevajte sa, Benátsku komisiu. Ja by som si to nikdy nedovolil. Vlastne keď vám vyhovuje jej rozhodnutie, tak ju velebíte, a keď vám nevyhovuje, tak Benátska komisia sú nikto. A už príznačné bolo vlastne citovať prezidenta Slovenskej republiky, že ľutuje, že sa na ňu obrátil. Ja neľutujem, aj keby som nebol spokojný s jej rozhodnutím, pretože sú tam najväčší odborníci z Európskej únie, Európy v oblasti ústavného práva a práva ako takého. Takže myslím si, že, myslím si, že máme sa my od nich čo učiť.
Pani poslankyňa Remišová, stretnutí bolo veľa, aj u pána prezidenta. Otvorene hovorím, predložil som pozmeňujúci návrh na ústavnoprávnom výbore, nikto mi to nemôže poprieť. Legislatíva sa vyvíja.
Pán poslanec Vašečka, nesúhlasím s vami, že rovina politická. My sme v ústavnoprávnej rovine a nič iné nemôžem povedať len to, že nesúhlasím s vami. Ja budem v tejto veci hovoriť, čo najodbornejšie, ako sa len dá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:17 hod.

JUDr. PhD.

Róbert Madej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:19

Lucia Žitňanská

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:28

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Žitňanská, súhlasím, tento pozmeňujúci návrh je prejavom neúcty k ústave, znemožňuje normálnu diskusiu, pretože obsahuje nové veci, ktoré sa na, tak pri rýchlom čítaní ani nedajú, nedajú postrehnúť.
Ja som si to prešiel a nadobudol som dojem, že v tom druhom kole, keď, keď nebude zvolený, zvolený ústavnou väčšinou potrebný počet ústavných sudcov priamo parlamentom, teda bez prezidenta, tak sa bude postupovať podľa toho, toho systému, ktorý navrhuje vláda. Teda že z dvojnásobného počtu kandidátov si bude môcť prezident vybrať, aj som to takto verejne povedal, lebo tak som to prečítal, aj, aj mi tu koaliční poslanci prikyvovali, no ale ono je to úplne inak. A musel na to mňa, ktorý som vyštudovaný právnik, upozorniť doktor medicíny Peter Osuský, že, že sú tam nejaké dvojičky a že to nie je systém, že dvojnásobný počet kandidátov a polovicu z nich prezident vymenuje, ale na každé jedno neobsadené miesto bude dvojica. Fico - Kaliňák, Harabin - Jankovská. Vytvoríte, vytvoríte dvojice a prinútite prezidenta, aby si z tých dvojíc, dvojíc vybral. Ale to tu nezaznelo, to nebolo ani v úvodnom slove pána poslanca Madeja. Nemáte to úplne jasne napísané, napísané ani v tej dôvodovej správe. To sme si tu len tak náhodou všimli a toto je taká prax, ako keď sa schvaľujú prílepky v druhom čítaní, narýchlo priložené zmeny nejakých iných návrhov, ktoré si nikto nestihne všimnúť, ale však tu, preboha, tu rokujeme o novele ústavy. Tu rokujeme o tom, že kto tu ďalších 12 rokov bude sedieť na Ústavnom súde a tvoriť drvivú väčšinu ústavných sudcov. A nemáme vyriešené ani to napríklad, že čo sa udeje, keď tým systémom nebudú navrhnu..., nebudú zvolení ani, ani sudcovia, ani kandidáti.
No, nemám čas.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:28 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:30

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani Žitňanská, keď vás tak počúvam, tak mám pocit, že prehrávame zápas o lepšiu krajinu. Žitňanskú nahradil pán Gál, Kaliňáka nahradila pani Saková, Fica, Harabina ideme tu cez pozmeňovák niekde na 12 rokov zabetónovať na Ústavnom súde, pomôžu vám k tomu fašisti.
Naozaj si neviem predstaviť, čo to s vami musí byť, aby ste bol, aby ste sa takto usmievali, pán minister, aby ste boli úplne v pohode s tým, čo som teraz povedala, aby ste bol ešte aj pyšný. Čo to robíte tým ľuďom? Tu nejde teraz, že o vás a o vaše záujmy. Tu ide o ich životy, o ich budúcnosť, o spravodlivosť a nepleťte mi sem, prosím vás, zdravotníctvo, lebo ako tam to tiež neni výhra vďaka tomu, že ste Druckera použili, aby ste tam mohli dať Sakovú. Jednoducho úplne, keď sme pri tom zdravotníctve, úplne bežne v zdravotníctve robíte to, že nesúvisiace veci prikladáte na poslednú chvíľu, vaša vláda teda, na poslednú chvíľu to prikladáte k zákonom. Toto isté robíte teraz s ústavou?! To vážne?! Akože teraz my sa tu bavíme o tom, čo bude platiť 12 rokov, čo bude ovplyvňovať životy ľudí, vy sa správate jak obyčajní šmejdi. Vy predávate nekvalitný tovar ľuďom, ktorí si nemôžu pomôcť, klamete ich, zavádzate, hovoria vám to tu všetci a vy sa pritom reklamne usmievate. Sú z vás obyčajní šmejdi.
Môžte sa hanbiť a robíte to ľuďom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:30 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Musím povedať, že je neuveriteľné, že meníme zásadným spôsobom ústavu návrhom, ktorý bol predložený o..., niekedy okolo 17.58 hod., jediná, ktorá ešte mala možnosť k nemu kvalifikovane vystúpiť, pani poslankyňa Žitňanská mala 101 minút, predkladateľ tohto veľkolepého do pozlátka zabaleného právneho prúseru sa odtrepal zo sály, ani si ju nevypočul. To je typické štricáctvo, rozbijem okno a potom zdrhnem. A z tohto zle do potrhaného pozlátka zabaleného právneho názoru, tak ako povedala pani poslankyňa Žitňanská, trčí evidentný úmysel obísť prezidenta. Obísť prezidenta, ktorý nie je váš prezident, lebo ste boli navyknutý na vášho prezidenta, a tento nie je vašim prezidentom.
A ten spôsob, ako sa to deje, je hanbou i človeka právneho vzdelania poslanca Madeja, pretože ani si nevypočuť oponentúru, nezareagovať vo faktickej poznámke, neurobiť nič, len to sem hodiť, je jednoducho takmer právne grázlovstvo.
A aby som to povedal veľmi salónne a hľadal som desať minút slovo, ktoré použijem, to, čo je predložené poslancom Madejom, je, jemne povedané, odrb!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:31 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Lucia, v plnej miere s tebou súhlasím. Musím povedať, že to, čo vládna koalícia tu predvádza aj s týmto návrhom od pána Madeja, je výsmechom občanov. Ja si pamätám, keď prezidentom bol Gašparovič, vtedy Fico urobil, presadzoval zmenu ústavy veľmi narýchlo a posilňoval pozíciu prezidenta. Keď tam nesedí prezident, ktorý mu ide po ruke, tak ho oslabuje. Ale nie je to normálne, ak vládna koalícia v tejto krajine, kam to dotiahla aj s Kočnerom, aj s Bašternákom, aj s ostatnými, ide, prehlasovala, že bojuje proti extrémizmu, a dnes sa ide verejne spojiť SMER, SNS a MOST - HÍD s fašistami, aby presadil takúto zásadnú zmenu ústavy.
Je to o princípoch a je to dehonestácia tejto snemovne, že takýmto pokútnym spôsobom ideme meniť deľbu moci.
A tie dvojičky, o tom ani slovo. To doteraz táto vládna koalícia tajila. A ten spôsob, procedúra, akým tu ideme a robíme, a kde nás vládna koalícia takýmto spôsobom tlačí, je absolútna, absolútny prejav arogancie a ja práve preto musím povedať, že, pán minister, ak máte štrp..., štrpku, štipku hrdosti, tak povedzte, že ten návrh od pána kolegu Madeja je nesúci na to, aby ná..., táto snemovňa prijala.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:33 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Peter Kresák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Nie som priateľ pejoratívnych výrazov, preto nebudem ani takéto používať. Mrzí ma, že odzneli v jednotlivých faktických poznámkach. Takisto si myslím, že adresovať výčitky na pána ministra v súvislosti s návrhom, ktorý predložil kolega Madej, tiež neni veľmi seriózne.
Ale chcem reagovať priamo na predrečníčku, alebo teda na rečníčku, na pani Žitňanskú. Musím povedať, že ako človeka, ktorý sa zaoberá výukou ústavného práva špeciálne desiatky rokov, ma veľmi oslovila tá jej myšlienka, o ktorej som ani v prvom momente sám nerozmýšľal, za čo sa hanbím, a to je vlastne tá úloha ústavy ako spoločenskej zmluvy.
Je to vlastne základný zákon tohto štátu a spoločnosti. Je to niečo, na čo by tá spoločnosť mala byť hrdá. A tá spoločnosť, lebo v pléne, to musím tak povedať, neni priestor na odbornú diskusiu, plénum na to nie je, tá spoločnosť si nezaslúži, aby sme my, ktorí nie sme nositelia tej pôvodnej moci, my ju máme iba dočasne v rukách, aby sme my to dočasno zneužívali takýmto spôsobom, že vlastne vstúpime brutálne do základného zákona v priebehu niekoľkých hodín bez možnosti odborne diskutovať. Nepatrí nám to.
A preto môžem iba veľmi pokorne požiadať o to, aby sme rozmýšľali, ako budeme hlasovať v tejto súvislosti. Skutočne padlo veľa dobrých otázok, praktických otázok, na ktoré nemáme odpoveď, najmä s tými dvojičkami. Mohli by sme ešte nastoliť veľa ďalších otázok, na ktoré sa veľmi ťažko hľadajú odpovede.
Možno iba jedna výčitka k Lucii. Ten návrh sa znova zmenil dnes, predsedu a podpredsedu už nebude voliť plénum, ako to bolo ešte včera, ale dnes podľa toho návrhu ho bude voliť plénum Ústavného súdu, čiže nie Národná rada. Ale pravdou je, že vlastne nedá sa odvolať okrem disciplinárneho priestupku ani jeden z nich. Len otázka je filozoficky, či je to správne. Zažili sme to, keď dvanásť rokov riadil ten súd jeden človek ako predseda a jeden človek ako podpredseda. A vieme, že tí majú veľmi silnú moc. A neni správne, aby podľa môjho názoru, aby ju vykonávali celých 12 rokov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:35 hod.

doc. JUDr. CSc.

Peter Kresák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani bývalá ministerka, ako váš jeden predrečník, terajší minister, ste opäť spomínali fašistov. Pani Žitňanská, ako štátna tajomníčka ste boli aj pri vzniku Špeciálneho súdu, ktorý sa neskôr pretransformoval na Špecializovaný trestný súd. Obdobný súd bol zriadený aj počas tretej ríše. Z vašej dielne pochádza náhubkový zákon, ktorý je ideologický náhubkový zákon namierený proti opozícii. Obdobný ideologický zákon bol aj za tretej ríše, tiež bol zameraný proti opozícii. Ako právnička by ste mali vážiť slová, mimo sály by už padlo trestné oznámenie. Ako právnička ste akým právnym zistením zistili, že sa na území Slovenska a v Slovenskej národnej rade pohybujú fašisti? Na základe vašej vyfabulovanej chiméry? Na základe vášho mokrého sna?
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 18:37 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video