40. schôdza

29.1.2019 - 14.2.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.2.2019 o 13:37 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:35

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Martin, za predloženie návrhu tohto zákona a musím povedať za klub SaS, že je tam stopercentná podpora tomuto návrhu, a chcem len pripomenúť, že pani ministerka vytrvalo trvá na svojom stanovisku, že nie je možné vyžadovať preukázanie vzťahu k pôde pri dotáciách. Ja som jej v relácii TA3 pri diskusii povedala, presne odpoveď som jej citovala eurokomisára Hogana ohľadom tohto, že nie je pravdou, že národná legisla..., národné štáty, členské štáty Európskej únie by nemohli si túto požiadavku uplatňovať. Takže je to len o tom, že komu toto vyhovuje, komu vyhovuje táto situácia, ktorá na Slovensku je.
Pripomínam aj dnešné protesty agrofarmárov, ktorí prišli protestovať pred Generálnu prokuratúru a dožadujú sa spravodlivosti, pretože len známych tých 36 prípadov, ktoré má šetriť prokuratúra, kde PPA-čka dala trestné oznámenia, do dnešného dňa sa s nimi nepohlo. A zaiste sú ešte aj ďalšie prípady, o ktorých nevieme.
Čiže je tu šanca na reparát Slovenskej národnej strany, aby prijali, aby podporili tento náš návrh a vlastne aj pani ministerke takýmto spôsobom dali najavo, že, že naozaj Slovenskej národnej strane záleží na farmároch napriek tomu, že samotné ministerstvo vytrvalo stojí na svojich, myslím, že nezákonných pozíciách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.2.2019 o 13:35 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:37

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Martin, jedno číslo je v podstate také charakteristické, ktoré teba charakterizuje, a to bolo číslo 13. Keď si povedal, že trinástykrát predkladáš tento návrh zákona, a v tomto mi pripadá, že si v podstate taký najväčší donkichot tohto parlamentu, bojovník za práva farmárov alebo majiteľov, malých farmárov a majiteľov pozemkov, ktorých nejaké zlodejky, grófky Roškové si vykazujú ich, ich pozemky, tvária sa, že ich obhospodarujú, berú na to dotácie a ja sa čudujem, naozaj sa čudujem vládnej strane SMER po tom, ako sem posadili zlodejku Roškovú, je tu jeden jediný zástupca tam v rohu, že po tom, ako sem dosadili a majú na prstoch vlastne to rozkrádanie, okrádanie týchto majiteľov pozemkov, rozkrádanie fondov určených vlastne za obhospodarovanie poľnohospodárskej pôdy, že tento tvoj návrh potichu nepodporia. Ja by som očakával, že po prvé ho buď si skopírujú, a predložia ako vlastný, čo zvyčajne robia, alebo dobre, potichúčku Glváč ukáže, nech aj také malinké to véčko, nemusí byť ani také veľké, ako zvyčajne ukazuje, také malinké dvojcentimetrové, ale nech ho podporia, lebo tým by ukázali, že s tými podvodmi, ktoré tu grófka Rošková na východnom Slovensku robila, nechcú s tým nič mať spoločné a chcú tomu do budúcna zabrániť. Ale obávam sa, že oni pôjdu naďalej v tomto, je to jednoducho ich DNA, oni vlastných ľudí nezradia. Iba vtedy, keď ich pritlačí nezávislý vyšetrovateľ, nezávislý prokurátor, vtedy s tým nedokážu nič urobiť, lebo jednoducho sú to naši ľudia.
Bol by som veľmi rád, aby sa tu našla tá väčšina, aby tento návrh zákona, spravodlivý návrh zákona sme dali do druhého čítania, lebo o tomto bol protest farmárov, a upozorňujem vás, ako som poznal alebo spoznal tých chlapov, ak tento návrh nepodporíte, v lete ich tu máte znova.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.2.2019 o 13:37 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:39

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani kolegyňa a pán kolega, na vaše reakcie. To, čo ste povedali, je to momentálne, aspoň ja to tak volám, že hlas volajúceho na púšti, aby som bol vypočutý, a tých 13 bolo, to aj vo výbore, bolo to aj v pléne Národnej rady, takže aby som to upresnil, že aj tam som dával, aj tam som dával a neni to prijaté. Ako spomenula kolegyňa Zemanová, asi to niekomu veľmi dobre vyhovuje a vedia prečo, že čo by sa stalo, keby sme náhodou to až dotiahli do takého štádia, že sa to bude musieť každý legitimizovať.
A ešte jednu vec by som chcel povedať, že prakticky z titulu čerpania eurofondov, nejakých financií sme pošliapali najzákladnejšie právo - vlastniť pôdu v plnohodnotnom režime, to znamená, že byť za ňu aj zodpovedný a mať aj práva k tejto pôde. Iba kvôli eurofondom. A vymysleli sme nejaké kultúrne dielce, ktoré spôsob..., oddiely, ktoré spôsobujú, že môže čerpať nie na vlastnícku parcelu, aj na kultúrny diel. Čo som povedal pani ministerke svojho času, že takáto devastácia vlastníckeho práva cez čerpanie financií iba kvôli tomu, aby sme vyčerpali určitý balík financií na úkor vlastníctva, je katastrofa v demokratickom zriadení, a preto nás nevedia ani europoslanci pochopiť, keď tu boli na prieskume, že čo sa vlastne u nás deje. Veď toto západná Európa, kultúrny svet v demokracii nepozná, aby takto bolo pošliapané vlastnícke právo k nehnuteľnostiam v nejakom štáte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.2.2019 o 13:39 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:41

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja by som len pár slov na záver chcela povedať, že o pár dní uplynie rok, odkedy bol zavraždený Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina, a práve Ján Kuciak písal o týchto prípadoch, ktoré sa stali, o týchto kšeftoch s pozemkami a už aspoň z úcty k tomuto novinárovi a k zavraždenej jeho snúbenici by sme... A chcem apelovať na všetkých poslancov, hlavne poslancov koalície, aby tento návrh, spravodlivý návrh zákona podporili.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.2.2019 o 13:41 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:42

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň. Kolegovia, hojný počet nás tu je, po tých zvýšených platoch o 1 500 eur by som tu očakával, že si sem pridáme ešte stoličky a budeme tu viacerí, a nie, že nás tu bude dokopy 10.
Tento návrh zákona sa zaoberá niečím, čo dávno sme mali v sociálnom štáte Roberta Fica mať vyriešené, lenže my sa tvárime, že ten problém tu neexistuje. Na jednej strane hovoríme, že nám vadí extrémizmus, že nám vadí Kotleba, že nám vadia fašisti, že nám vadia ľudia, ktorí zneužívajú také nízke pudy takej protirómskej nenávisti v našej spoločnosti, ale na druhej strane vôbec sa nesnažíme ten problém riešiť.
Náš návrh zákona hovorí o tom, aby sme zaviedli pre, zjednodušene hlavne teda pre deti z rómskych osád povinnú škôlku, aby sme tieto deti podchytili vo výchove čím skorej, lebo jednoducho keď ich sa snažíme chytiť vo výchove alebo podchytiť neskôr, už to nie je, bohužiaľ, účinné. Včera vyšla vlastne štúdia, ktorá krásne o tomto hovorí, tie výsledky sú jednoznačné a to je zase opäť takisto ako pri platoch, kedy sociálne cítiaca sociálna demokracia bez hanby sirotám dva..., dá navyše 2,70 a poslancom 1 500 eur. Takže to je takisto výsledkom, to, že vlastne tie deti sa naďalej vychovávajú v blate, v škôlke nie sú, toho, že táto vláda nemá za cieľ riešiť v skutočnosti problémy, táto vláda má v skutočnosti za cieľ robiť biznis a problémy len zneužívať na svoju vlastnú popularitu poukazovaním na osady a ukazovať, že tam sú tí zlí. Tak to presne robil Hitler.
Čiže viacej bude v mojom vystúpení, do ktorého sa zároveň týmto hlásim k rozprave.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.2.2019 o 13:42 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:44

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona. Predkladám teda informáciu k predloženému návrhu.
Tento spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov, jeho súčasťou je aj stanovisko ministerstva financií a zo znenia je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor NR SR, Výbor NR SR pre financie a rozpočet, Výbor NR SR pre sociálne veci a, samozrejme, školský, ktorý tiež je navrhnutý ako gestorský. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní školy..., čítaní výbory prerokovali do 22. marca 2019 a gestorský výbor do 25. marca 2019.
Skončil som, pani predsedajúca, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.2.2019 o 13:44 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:46

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže ešte raz, vážení kolegovia, ale hlavne teda tých 140 prázdnych stoličiek, ktoré beriete plat po novom približne 4-tisíc eur v novom..., v čistom, čiže o 1 500 eur v hrubom viac jako, jako minulý rok, tak prihováram sa vám, prázdne stoličky, ktoré si sem zvolili ľudia ako svojich zástupcov, že je tu jeden veľký problém, ktorý dlhodobo Slovensko trápi, a skúsim na, na ten problém sa pozrieť tak opačne.
Opýtam sa kolegu Mazureka, že či by sa chcel narodiť ako dieťa v osade. Zakláňa hlavu, usmieva sa, predpokladám, že odpoveď je, že asi nie. Nemusíme sa hrať, že by povedal, že áno. Preto som si ho vybral, lebo je to strana, ktorá, myslím si, že aj on to uzná, že dosť často zneužíva tento problém, tento neriešený problém v svojej, v svojej politike, a, inak povedané, ak by tento problém, alebo vládna koalícia, hlavne strana SMER, ktorá tu už tu jedenásty či koľký rok, jedenásty rok drží kľúče od miešačky, ak by tento problém riešila, tak nejakí kotlebovci by ani nevznikli. Alebo vznikli, ale stále by tam pochodovali ako smiešni nejakí pajácovia po ulici, ale nemali by agendu, lebo nemohli by ukazovať niekam do osád, že sú tam ľudia, ktorí nerobia, sú tam deti, ktoré dobre neštudujú, a sú tam deti, ktoré prepadajú a na ktoré platíme kopu peňazí vo vzdelávaní.
Čiže, inak povedané, to, že tu 11 rokov strana SMER tento problém nerieši, dôsledok toho je tu, že tu sedia poslanci za ĽSNS a konkrétne aj poslanec Mazurek. Inak povedané, pán poslanec Mazurek by vám mal kúpiť veľkú kyticu každému jednému - aj ostatní poslanci -, lebo vlastne bez vás by tu oni neboli. Inak povedané, Kotleba je dieťa Roberta Fica. On so ho nadájal na svojej hrudi, on ho vychoval, on mu vytvoril podmienky, aby sa do parlamentu dostal, lebo jednoducho iba svojimi vlastnými schopnosťami bez neriešeného rómskeho problému by sa do parlamentu nedostal. Tým som chcel naznačiť to, že mali by sme byť zodpovední, ľudia si nás zvolili na to, aby sme riešili problémy, a nielen zneužívali problémy, rozprávali o nich vtedy, keď nám to vyhovuje, a huckali ľudí alebo nabádali, alebo zneužívali také to zlo, ktoré v nich niekde drieme, že keď nevedia si v tom, v tom svojom životnom rozpoložení vysvetliť okolnosti, tak hľadajú toho nepriateľa niekde inde. Tak ako počas veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch prišiel veľký to mysliteľ Adolf Hitler, ukázal prstom, že to tí Židia sú za všetko zodpovední, a tí ľudia, keďže nemali odpovede, tak si povedali, že áno, tak to asi bude. Jednoducho zneužil tému, zneužil nejaké etnikum, na základe toho získal moc a vieme, aké to malo následky. To isté urobil SMER neriešením tohto problému a dnes ten problém nám v podstate narástol a máme ešte aj druhý problém, okrem rómskeho máme fašistický problém.
Ale teda k návrhu zákona. Náš návrh zákona predkladáme, ja už ani tiež neviem spočítať koľkokrát. Prvýkrát ho predkladal prvý rómsky poslanec, ktorého sme my sem dotiahli do parlamentu, Peter Pollák, ktorého sme dali napriek tomu, že sme vedeli, že je taká, taká tá predpojatosť, predsudky voči Rómom na Slovensku, sme ho dali na..., do prvej desiatky na kandidátke, nehanbili sme sa za neho a urobili sme to preto, lebo sme chceli ukázať deťom v osadách, že keď sa budú učiť, keď sa budú snažiť, tak môžu byť z nich aj poslanci Národnej rady. Môžu stáť na tom pomyselnom piedestáli spoločnosti, čo by sme asi teda mali byť, aj keď ja sa tak osobne sám necítim.
Urobili sme to preto, lebo je to správne, a na druhej strane nestačí len ukázať pozitívny vzor, ale treba aj vytvoriť tým deťom v tých osadách podmienky, aby mohli taký nejaký príklad sledovať. V skutočnosti, keď prídete do osád, a je ich požehnane, je ich niekoľko stoviek, tak vo väčšina v tých osa..., väčšine osád nie je žiadna škôlka alebo, inak povedané, nie je miesto pre rómske deti z osady v tej bielej časti dediny, ktorá je zaplnená deťmi z tej bielej časti dediny. Sú ale osady, v ktorých škôlka je, alebo teda dedina, ktorá prijme tie deti z osady, nie všetky, niektoré zostanú doma, niektoré do škôlky chodia, a je minimum osád, kde všetky deti, ktoré do škôlky chcú chodiť, aj to miesto v tej škôlke k dispozícii majú. No a čudovali by sa rasisti, či svetoví, alebo slovenskí, tomu, že tie deti, ktoré do tej škôlky chodia od tých troch rokov, tak, čuduj sa svete, majú v škole potom úplne rovnaké výsledky ako tie biele deti. No čím to asi bude? Možno rasisti povedia, že keďže sa im nejako potom rozpadá argumentačná pôda pod nohami, že to asi bude tým, že sú to nejaké výberové deti alebo do nich nejako viacej tlačíme rozumu v noci do hlavy a vlastne preto majú lepšie alebo rovnaké výsledky ako tie biele deti, lebo rasisti si povedia, lebo fašisti, že vlastne tie rómske deti, to sú nejaké menejcenné, oni majú iba polku mozgu, oni sa do..., do ich hlavy sa nedá dostať viacej informácií, lebo sú geneticky degenerované, a podobné sprosté reči. Ale nie. Fakty hovoria jasne. Deti, ktoré z osady chodia do škôlky od troch rokov, majú úplne rovné výsledky v škole ako deti z bielej komunity, čiže nerómske deti v tej danej dedine. A to teda podotýkam, že majú veľmi ťažké teda to prostredie vytvorené alebo zložité prostredie, že nemajú možno také komfortné zázemie ako tie ostatné deti.
Inak povedané, keďže tu nie je, je tu nejaký rómsky problém a vadí nám, že dospelí ľudia nerobia z tejto komunity, tak mali by sme dať tým deťom šancu, aby sa chytili v živote, a keďže oni sa nevedia samé postaviť na nohy, lebo jednoducho sú vychovávané v blate, veľa z nich nemá ani vlastnú posteľ, len má svoj vlastný koberec, starý, ktorý je hodený niekde v rohu na posteli, a potom si každé decko stiahne koberec na zem a na tom, na tejto kvázi posteli v noci spí. Žiadne, alebo nie, väčšina z nich nemá svoj vlastný stolík, nemá mamu, ktorá by mu čítala rozprávky, tak v takomto v „podnetnom prostredí“, samozrejme, to dieťa sa nevzdeláva, nechystá sa do tej školy.
A potom sa stane to, že to dieťa do tej škôlky sa nedostane, príde na zápis ako šesťročné tam sa ho teta psychologička alebo teta učiteľka opýta niečo v slovenčine a ono na ňu pozerá a nerozumie. A odkiaľ by to malo rozumieť to decko? Ono sa v tej osade, blate neučí po slovensky. Ono tam rozpráva po cigánsky, po rómsky ako chcete, ale po slovensky nie. Tým pádom teta jedna, druhá povedia, že však asi je trošku mentálne postihnuté, no však teda dáme mu priestor, nech sa doučí tú slovenčinu, však o rok odklad. To decko príde 7-ročné na zápis a čo s stane? Tie isté otázky, hops, jedna teda, druhá teta si povedia, však on je menťák, tak mu dáme mentálne postihnutie typu B a bác do špeciálnej školy. A čo sme vyriešili? Že desať rokov potom povinná školská dochádzka, ktorú musí teda chodiť do školy ale dieťa, ktoré v siedmich rokoch alebo do sedem rokov bolo vychovávané v blate, v osade, v chudobe, v absolútnej chudobe, ktoré vie o živote viac jako priemerný 15-ročný pubertiak, tak zrazu do tohoto decka ideme niečo vštepovať v tej špeciálnej základnej škole, kde je väčšina zase znova rovnako detí plus-mínus z rovnakej sociálnej situácie z rovnakých podmienok, v čom je podnetné to prostredie? Čo sa tým vyrieši? Nič. A dopadne to ako? Že to dieťa skončí v siedmom ročníku tú špeciálnu školu, ale že dva-tri ročníky si zopakuje alebo sa dostane aj na nejakú špeciálnu učňovku, ale keďže všade sú trošku uvoľnené kritéria, tak v skutočnosti si tú prácu za to alebo s takýmto vzdelaním prácu veľmi ťažko môže nájsť. Áno, v týchto rokoch, tento a minulý, si dosť ľudí aj z osád našlo prácu. Aj legálnu prácu, kým predtým možno malo väčšina tých ľudí, iba nelegálnu prácu, lebo jednoducho firmy už museli teda zobrať aj týchto ľudí do práce, hoci pred tým by ich nechceli. Ale kríza znova príde a znova tí ľudia zostanú bez práce, v chudobe a chudoba je pasca. Vieme všetci, že zase zároveň mnohodetnosť je znakom chudoby. Keď si pozriete kdekoľvek po svete alebo aj v minulosti, čím viacej detí, tým chudobnejšie rodiny, inak povedané, čím chudobnejšia rodina tým viacej detí. Jednoducho mnohodetnosť je znak chudoby. Čiže by som chcel aj kolegom z ĽSNS povedať, že nie, nekritizujme tie osady, neukazujme na tých Rómov v tých osadách. Ja pevne verím, že, kolega Mazurek, že aj vo vás je taká, taká tá základná spravodlivosť niekde, že možno to iba si poviete, že tak hráte tu nejaké divadlo, chcete mať nejaké percentá, chcete za to dostať nejaké peniaze, chcete byť strana, fajn. Ale tým deckám neubližujme, tie decká za to nemôžu a z tých detí vyrastú dospelí ľudia. Za to môžu títo ľudia, kritizujte SMER, že ten problém nerieši, lebo to je v skutočnosti ich maslo. Lebo my keď tým deťom nedáme šancu, keď im nedáme pomocnú ruku, keď ich nezoberieme do tej škôlky v tom rannom veku, tak s tých detí nevyrastie nič použiteľné na pracovnom trhu. Jednoducho základná logika. Predstavte si teda vy, v takýchto situáciách je to najlepšie. Predstavte si, že vy ba ste sa narodili v tej osade. Búda zbitá 3-krát 4 metre z dosák, že tam môžete strčiť medzi tie dosky ruku, jedna posteľ v rohu a v takej chatrči som bol v Jarovniciach. V rohu jedna posteľ, jedna váľanda, na tom desať kobercov. Tá rodina mala osem detí alebo deväť detí, dokopy ich bývalo tuším jedenásť, čiže vlastne oco, mama, 9 detí, 11. Jedenásť ľudí v búde 3-krát 4 metre. To je meter štvorcový na jedného. Priemerný Slovák v bytoch, priemerný byt je 65 metrov štvorcových a v priemere v ňom bývajú traja ľudia. Čiže priemerne bývame na životnom priestore 22 metrov štvorcových. V tej chatrči, tie deti majú životný priestor jeden meter štvorcový. Tam sa nepomestí jedenásť postelí, tam sa pomestí iba tá jedna, s tými ďalšími desiatimi kobercami. V takejto, v takomto životnom priestore, nemotivačnom životnom priestore len zlyhávajúci štát tie deti nechá napospas tomuto osudu. Len zlyhávajúci štát, a nie sociálny štát Roberta Fica, len zlyhávajúci štát nechá tie deti, nech sa boria tým životom a nech z nich vyrastú uvedomelí občania.
Aké to dieťa má podnety, pozitívne podnety? Toto je jeho životné prostredie, ten meter štvorcový jak dva psi, možno aj pes na Slovensku v priemere má väčšiu búdu jako to decko v tej osade. Takto ste nechali tie deti žiť. Za tých 10 rokov tam vyrástlo, 50-tisíc nových detí sa tam narodilo. 50-tisíc nových zamestnancov sme tu mohli mať, ktorí nám budú chýbať, áno, je to otázka času, kedy nám veľmi budú chýbať, lebo ako Slovensko veľmi zásadne starneme. Ale z tých 50-tisíc ľudí, je reálne použiteľných na pracovnom trhu možno 5-tisíc?! Ostatní budú použiteľní tak na zákazníkov, alebo zamestnancov sociálneho úradu, alebo teda úradu práce, kde budú dostávať dávky. A to ste za to zodpovední vy. Toto je osud detí, ktorých ste zničili, že lebo ste miesto toho, aby ste problém riešili, tento problém zneužívali.
Čiže nielen že ste ho neriešili, ale vy ste ho ešte aj zneužívali. A keď teda neviete, ako ste ho zneužívali, mne to v poslednej dobe pár ľudí vyčíta, že nazvem, keď prídem na nejakú debatu s Erikom Tomášom, že ho nazvem Goebbelsom, jednoducho nazvem, aj teraz keď tu nesedí, aj keby že tu sedí, mu to poviem takisto. Takisto Goebbels Hitlerovi robil propagandu, kde mu radil, zneuži tie nízke pudy v tých ľuďoch, zneuži to v tých Nemcoch, neznášajú tých Židov, povedz, že tí Židia sú za to zodpovední, za to zlo, ktoré tu máme. Tak tento goebbels Erik Tomáš, keď Ficovi pred dva a pol rokmi tieklo do bot, tak nevedel, čo jako sa z toho nejako vymotať, bola tu kauza nejakého Baštrnáka a podobne, tak zrazu zo dňa na deň prišiel, že Cigáni v osadách, naučíme ich robiť a to všetko musí robiť! A Cigáni sem, Cigáni tam, Cigáni sem, Cigáni tam, v priebehu mesiaca možno desať razy v médiách naozaj v exkluzívnych mediálnych priestoroch. Mediálny, hlavný mediálny poradca bol Erik Tomáš. Bolo to z jeho pera. Čiže vy vlastne aj to, čo ste spôsobili, alebo ten problém, ktorý ste neriešili, keď vám tečie do bot, ste ho schopní vlastne zneužiť a zahrávať sa na tie najnižšie pudy, ktoré medzi nami v spoločnosti sú. Hanbil by som sa za to, to neni sociálne cítenie, toto neni sociálna demokracia, toto je čistý fašizmus, ktorý ste predvádzali, a preto Erik Tomáš je goebbels a vy ste fašistická strana, čo sa týka riešenia rómskeho problému a zneužívania tohto problému... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová Lucia, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec Matovič, chcem vás upozorniť, že je 14.00 hod. Na ako dlho to ešte máte?

Matovič, Igor, poslanec NR SR
To posunieme potom na utorok.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

1.2.2019 o 13:46 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:00

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Môžem k tomu iba ešte dopovedať. Patrilo by sa, je to ako asi smola, naozaj že sa predsedajúci nemôže do..., s faktickou, čo sa mi zdá hlúposť. Na druhej strane, keď teda chce využiť ten mikrofón, podľa mňa mal by počkať v poradí, ako sú tí ostatní ľudia prihlásení.
Ďakujem pekne.

(Prerušenie rokovania o 14.01 hodine.)
==
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.2.2019 o 14:00 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
40. schôdza NR SR - 5.deň - A. dopoludnia
 

Vstup predsedajúceho 8:45

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, potreba prijatia vládneho návrhu zákona vychádza z potreby precizovania a zosúladenia právnej úpravy v oblasti strelných zbraní a streliva na civilné použitie v Slovenskej republike s rozhodnutiami Stálej medzinárodnej komisie na skúšky ručných palných zbraní, ktorú je Slovenská republika povinná podľa vyhlášky č. 70/1975 Zb. prevziať do právneho poriadku Slovenskej republiky.
Cieľom vládneho návrhu zákona je zároveň zosúladenie jednotlivých ustanovení vo vzťahu k novému zákonu č. 56/2018 o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Vládny návrh zákona bude súčasne zastrešovať právnu úpravu základných požiadaviek a postupov posudzovania zhody na strelné zbrane a strelivo na civilné použitie a ďalšie podrobnosti, ako sú označovanie strelných zbraní a streliva, dokumenty vydávané autorizovanou osobou, vyhlásenie o zhode a o označovaní strelných zbraní a streliva.
Vládny návrh zákona je technickým predpisom z oblasti posudzovania zhody. Z pôsobnosti vládneho návrhu zákona sú vylúčené strelné zbrane a strelivo určené na použitie ozbrojenými silami Slovenskej republiky a ďalšie zbrane a strelivo podľa § 4 ods. 3 návrhu zákona.
Vládny návrh zákona bol predmetom vnútrokomunitárneho pripomienkového konania, v rámci ktorého uplatnila Európska komisia pripomienky, ktoré predkladateľ, teda Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo, akceptoval a do materiálu zapracoval.
Prijatie vládneho návrhu zákona nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, má negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, nemá sociálny vplyv ani vplyvy na životné prostredie, ani na informatizáciu spoločnosti a na služby verejnej správy pre občana.
Zároveň si dovoľujem uviesť, že vládny návrh zákona nie je transpozíciou smernice 2017/853, ktorou sa mení smernica Rady (EÚ) o kontrole získavania a vlastnenia zbraní, nakoľko táto bude do právneho poriadku Slovenskej republiky transponovaná iným zákonom v pôsobnosti ministerstva vnútra.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

5.2.2019 o 8:45 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 8:45

Róbert Puci
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegyňa, kolegovia, predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu (tlač 1199) v druhom čítaní.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1511 zo 4. decembra 2018 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť.
Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili gestorskému výboru v určenej lehote žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Výbory, ktorým bol predmetný návrh zákona pridelený, odporúčali Národnej rade Slovenskej republiky tento návrh schváliť.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky uvedených pod bodom III spoločnej správy vyplýva desať pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča hlasovať spoločne o bodoch 1 až 10 s odporúčaním gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predmetnému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto spoločnej správe, ktoré gestorský výbor odporúčal schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu zákona v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti č. 333 z 29. januára 2019. Týmto uznesením výbor zároveň poveril mňa ako spoločného spravodajcu predložiť návrhy podľa § 81 ods. 2, § 83 ods. 4, § 84 ods. 2 a § 86 rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu, do ktorej sa hlásim prvý.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

5.2.2019 o 8:45 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video