44. schôdza

4.4.2019 - 5.4.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:47 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:27

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca.
Janko, ja som rád, že si vystúpil, a naozaj viem si predstaviť, že by si dokázal rozprávať omnoho viacej o všetkých tých problémoch, ale poňal si to z toho správneho konca.
Ja by som chcel jednu vec ešte vypichnúť a potom zareagujem na to, čo som povedal v úvode, že, k tým železniciam. To je presne to, že však sledujeme to veľmi pozorne a ty to sleduješ veľmi pozorne aj sa k tomu vyjadruješ. Naozaj tu vidíme, že pri tých železniciach a v tej doprave sa dialo už od začiatku tohto volebného obdobia, ako keby sa začali snívať veľké sny o tom, čo všetko sa dá. Začali sa tu kresliť vzdušné hrady a zámky, a pritom je úplne jasné, že základné veci nie sú vysporiadané, nie sú pripravené, nie sú nachystané. A ako keby sa snaží len aj táto vládna garnitúra zalepiť ľuďom oči nejakými utkvelými predstavami, aké to tu bude úžasné, akými rýchlosťami budeme jazdiť, a pritom vieme, že mnoho úsekov by potrebovalo úplne dramatickú rekonštrukciu len na to, aby dokázalo jazdiť bežnou rýchlosťou, nie to ešte nejakou, nejakou vysokou. Takže som rád, že si aj toto vypichol.
A taktiež, presne ako si povedal, je dôležité mať oči pozreté dopredu alebo nastavené dopredu a hovoriť o veciach, ktoré treba pripraviť, aby sme nekreslili ľuďom nejaké vzdušné hrady a zámky, ale naliali im naozaj čistého vína a povedali, že tak toto sú problémy, treba sa im postaviť čelom a začať ich riešiť. Takže veľká vďaka za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:27 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:28

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Antal, naozaj by sme v tejto sále mali počuť odpoveď z úst pána ministra, či je nezávislý stavebný dozor zo strany štátu alebo teda aj kontrolný orgán, ktorý sa venuje tej D4. A tie problémy vyplávali už dávnejšie, to neni, že je to otázka tohto dňa.
No a pokiaľ ide o tie vlaky, zase budeme pozitívni a dáme pánu ministrovi zase jedno odporúčanie, ako si dobiť politický kredit. Trať medzi Lučencom a Fiľakovom od jesene 2017 v úseku siedmich kilometrov rýchliky brzdia z rýchlosti 100 kilometrov na 50 kilometrov a denné úhrny meškaní všetkých vlakov presahuje 100 minút. Príčinou je zlý stav železničného zvršku a riešenie je v nedohľadne. Takže to je napríklad ďalší príklad, že máme ix takýchto rôznych bodových závad. A ja si myslím, že aj minister by sa mal pravidelne zaujímať, že kde tí ľudia tou dopravou trpia, lebo keď im ten rýchlik, ten vlak mešká, tak sa nedostanú načas do roboty, zvyšuje sa u nich stres, napätie, doplácajú na to mnohé a mnohé rodiny. Takže treba to zobrať, tieto problémy, aj z takého ľudského hľadiska a zároveň manažovať ten rezort poriadne.
A ďakujem teda všetkým kolegom za faktické poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:28 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 12:30

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážení členovia vlády, milé pani poslankyne, páni poslanci, v nadväznosti na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra dopravy a výstavby pána Árpáda Érseka ako predseda Výboru Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj považujem za potrebné vyjadriť sa k oblasti, ktorú pokladám za chrbtovú kosť našej ekonomiky, to je k doprave.
Nebudem tu dnes rozprávať o tom, kde je aká katastrofálna situácia s dopravou. Myslím, že moji predrečníci to už dostatočne zhodnotili a už by som sa len opakoval. Veď to dennodenne všetci pociťujeme na vlastnej koži, ale pýtam sa, prečo sa zabudlo na ľudí na Slovensku.
Musím súhlasiť s podnikateľmi z jednotlivých krajov našej krajiny, ktorí sa v médiách častokrát vyjadrujú, že sa cítia, ako keby boli odtrhnutí od zvyšku Európy. Čo je podľa nich dôvodom? Samozrejme, chýbajúca kvalitná cestná infraštruktúra, čo logicky spôsobuje, že sa regióny na Slovensku odborne a ľudsky vyprázdňujú. To však so sebou prináša obrovské riziko, keďže predovšetkým mladí ľudia sa po rokoch života v cudzine vracajú už len veľmi ťažko a vrátiť fungovanie v týchto regiónoch do pôvodného stavu bude veľmi, veľmi ťažké.
Aj napriek obrovským finančným čiastkam je takmer tretina štátnych ciest v zlom, až havarijnom stave. Železničná doprava neslúži tak, ako by mala. Sledujeme, ako ľudia vyskakujú z horiacich vagónov, a po rokoch sľubov od jednotlivých vlád je jasné, že ani do roku 2026 sa neprejavia dve najväčšie; pardon; sa neprepoja dve najväčšie mestá na Slovensku diaľnicou. Verejnosť je tak výrazne diskriminovaná a nedostáva to, na čo sú vynakladané zdroje. Nie je akceptovateľné, ak sa nerieši zlý až havarijný stav mostov, nefunkčných zvodidiel, nebezpečných výtlkov.
V tejto sále je asi málo ľudí, ktorí by povedali, že zo strany štátu, to jest zo strany ministerstva dopravy, bolo pre rozvoj dopravnej infraštruktúry spravené toľko, ako bolo sľúbené. Nehnevajte sa, ale aby po 14 rokoch v Európskej únii a pomaly 30 rokoch od pádu komunizmu, aby Košičan, Prešovčan, Michalovčan, Kysučan nemal napojenie na diaľnicu, ktorou sa dostane do tej spoločnej Európskej únii, je veľká hanba. Sú krajiny, kde, úprimne povedané, nám neostáva nič iné, len závidieť, kde sa politická reprezentácia bez ohľadu na svoje primárne záujmy dokázala zhodnúť na nutnosti zabezpečiť efektívnu dopravnú politiku a v podstate zlepšiť podmienky pre konkurencieschopnosť štátu. Tieto štáty dokázali pochopiť, že ekonomické problémy majú častejšie politický charakter a že je to len v ich záujme riešiť veľké výzvy konštruktívne. Spomeniem napríklad Chorvátsko, ktoré sa ešte aj v čase občianskej vojny snažilo stavať diaľnicu.
V oblasti dopravy, v ktorých máme problémy, sú predovšetkým cestná, železničná, vodná a letecká doprava. Azda najväčším problémom v oblasti dopravy na Slovensku je dlhodobo nepriaznivý vývoj v cestnej doprave. Čo je vám azda momentálne najviac vytýkané, je úsek D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala v dĺžke 13,5 km, z toho tunel Višňové 7,5 km, ktorý mal byť podľa zmluvy o dielo z júna 2014 vybudovaný do konca roku 2019. Práce však oproti plánu už teraz meškajú približne rok. Všetci vieme, všetci vieme, že aby štát neprišiel o finančné prostriedky z Európskej únie na túto diaľničnú stavbu, musí byť dokončená, teda pardon, táto diaľničná stavba musí byť dokončená najneskôr do roku 2023, dokedy je možné využiť európske zdroje zo súčasného programového obdobia 2014 – 2020.
V nadväznosti na uvedené po tom, čo sledujem, čo sa deje v oblasti výstavby diaľnic a rýchlostných ciest, musím povedať, že hrozí, že ak sa verejné obstarávanie nového zhotoviteľa natiahne, prepadnú nám eurofondy a v tom prípade to celé zaplatia opäť občania Slovenska.
Pán minister, uvedomujete si, čo to môže pre našu krajinu znamenať? Nielenže budeme na smiech celej Európe, ale všetko zaplatí náš zbedačený národ. Moji kolegovia v opozícii dnes otvorili témy predovšetkým o problémoch v cestnej a železničnej doprave, preto sa im nebudem venovať, lebo už toho bolo povedané veľakrát a ja by som to znova premieľal a bolo by to už kontraproduktívne.
Ja by som však dnes chcel otvoriť a dotknúť sa inej témy, a to leteckej dopravy, pán minister. Ak si všetci uvedomujeme; asi si všetci uvedomujeme, že letisková sieť výrazným spôsobom zvyšuje dostupnosť okrajových regiónov Slovenska, zvlášť tam, kde nie je rozvinutá cestná sieť moderného druhu. Je teda logické, že štát by mal poznať stav týchto letísk a držať nad nimi ochrannú ruku a nedopustiť, aby sa stali lacnou korisťou rôznych lobistických skupín bažiacich po využití týchto pekných a opravených plôch na výstavby akéhokoľvek druhu zo zištných dôvodov.
Pripravovaný zákon, pán minister, odplata za poskytovanie príspevku v civilnom letectve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý je po medzirezortnom pripomienkovom konaní pripravený na prerokovanie do Národnej rady, musím podrobiť mimoriadnej kritike. V rámci tohto návrhu zákona sa má popritom nenápadne novelizovať aj tzv. letecký zákon č. 143/´98, kde chce ministerstvo riešiť zmenou niektorých paragrafov hlavne § 33, konkrétne zrušiť klasické malé aeroklubové a práškarské letiská. Neskôr sa vrátim, prečo to považujem za podstatné.
Letisko pre letecké a poľnohospodárske práce, vážení, to si musíme uvedomiť, že v tomto my máme obrovský problém. Máme tu potravinovú sebestačnosť na úrovni 38 – 39 percent. Stále klesáme. V prípade, že sa čokoľvek stane a nebudeme vedieť poľnohospodárom okamžite tými čmeliakmi pomôcť, zrušíme si malé letiská, tak môže dôjsť k absolútnej katastrofe.
Teraz je to hlavne ten § 33, konkrétne zrušiť klasické malé aeroklubové a práškové letiská, letisko pre letecké a poľnohospodárske práce, a pretransformovať ich na nejaké letecké plochy, pre ktoré ale neexistuje doteraz žiadna legislatíva, pán minister. Ministerstvo pritom sľubuje vytvorenie novej leteckej legislatívy v stave, keď jej roky nedokáže ani len novelizovať existujúce letecké predpisy, napríklad minimálne 12 predpisov súvisiacich s medzinárodnou organizáciou pre letecké; pre civilné letectvo a je, a týchto 12 predpisov je absolútne neplatných. Prečo? Lebo nie sú dlhodobo aktualizované.
V tejto situácii sľubuje ministerstvo vytvárať úplne novú legislatívu pre nový inštitút letecké plochy, keď roky neaktualizovalo ani spomínaný existujúci platný predpis o vyššie spomínaných letiskách. Letiskové plochy preto, lebo tam okamžite zmizne potom tá ochrana toho letiska a zrazu zistíme, že na všetkých letiskách máme vystavané činžiaky, byty, domy, a developeri so svojou drzosťou, aroganciou a peniazmi si to presadia. Preto to treba chrániť, pán minister, a nie takýmto ľahkým spôsobom sa nechať naporcovať.
Ministerstvo pritom sľubuje vytvorenie novej leteckej legislatívy v stave, keď nedokáže ani tú starú aktualizovať. Štatút takéhoto letiska alebo letiskovej plochy predstavoval nielen určitý status a úroveň bezpečnosti, teda ten pôvodný, bolo totiž postavené štátom podľa presných pravidiel a riadne skolaudované pred uvedením do prevádzky, niečo, čo to letisko robilo letiskom.
Teraz sa z letiska stane nejaká plocha, ktorú vy teraz idete prijať, čo ho degraduje na nižšiu úroveň. Na týchto letiskách ministerstvo dopravy deklaruje, že bude aj naďalej možné na ňom vykonávať všetky doteraz vykonávané činnosti, ale toto nie je zásadný problém celej situácie. Ministerstvo dopravy svoj krok zdôvodňuje tým, že tieto letiská už nespĺňajú platnú legislatívu, ktorú ministerstvo roky zanedbáva, nenovelizuje a neaktualizuje. A to je váš problém, pán minister. A preto nie je možné už vydávať prevádzkové povolenie na takéto letiská. Preto sa rozhodlo, že sa tieto letiská premenujú a budú sa volať letecké plochy, na ktoré už dopravný úrad bude vedieť vydať povolenie na prevádzku na leteckej ploche podľa zatiaľ neexistujúcej, len sľubovanej legislatívnej normy.
Celková koncepcia materiálu pripomína účelový manéver, ako zakryť dlhodobé nedostatky leteckej legislatívy a zodpovednosti ministerstva dopravy en bloc jedinou jednou novelou leteckého zákona s likvidačným dopadom na malé letectvo. Ako to má fungovať? Na Slovensku; teda takto to má fungovať? Na Slovensku asi áno.
Žiadam preto ministerstvo, aby okamžite stiahlo novelu leteckého zákona, aby dopravný úrad začal zaobchádzať so všetkými subjektmi rovnako, predovšetkým pri plnení podmienok prevádzkovateľa letísk, tak, aby mali všetci žiadatelia rovnaké podmienky. Ak sa má zmeniť letecký zákon, spravme to komplexne, so širokou diskusiou odbornej verejnosti, tak, aby to vyhovovalo všetkým. Mám za to, že novela leteckého zákona nie je zlý nápad, ale musí sa týkať, ale musí sa týkať už len úplne nových, na novobudovaných letiskách alebo tzv. letištných plôch. Samotná podstata riešenia musí byť pripravená v spolupráci s odbornou verejnosťou a nie v kancelárii úradníka bez akejkoľvek praktickej leteckej skúsenosti. Takto to vyzerá len tak, že znova niekto si ide pripraviť legislatívu, aby to vedel rozparcelovať a rozdrobiť a rozpredať na pozemky a na stavbu domov.
Okrem iného dávam do pozornosti ešte aj iné aspekty zlého riešenia a rušenia týchto letísk. Jedná sa predovšetkým o existenciu a napriek zanedbaniu doteraz fungujúcu infraštruktúru štátu, ktorú doteraz používa napríklad aj polícia. Tieto letiská niekto vybudoval za peniaze daňových poplatníkov. Vybudoval to náš štát pre svoje potreby, nielen na zabezpečenie brannej pohotovosti štátu, ale aj na poskytovanie priestoru pre záchranné zložky, hasenie požiarov, zabezpečovanie potravinovej bezpečnosti hlavne práškarskými lietadlami, ale aj na výcvik a výchovu mládeže v tejto oblasti. Poľnohospodári sú už teraz utláčaní a degradovaní v takej miere, že keď ešte začneme rušiť letiská, tak v nepriazni počasia ani tí najlepší poľnohospodári nestihnú včas postreky, lebo ministerstvo rozhodlo, že na neschválenom letisku alebo ploche zaplatí vinník pokutu 5-tisíc eur.
Preboha živého, je toto normálne? Ani nieže od sto, pardon; a ani nieže od sto do 5-tisíc, ale rovno pevná likvidačná sadzba 5-tisíc euro. Chápete to? Všade je tolerancia a možnosť posúdiť skutkový stav porušenia predpisov, ale, samozrejme, na ministerstve dopravy usúdili, že bez milosti sa udelí sankcia rovno vo výške 5-tisíc eur. Kde to sme dospeli?
V tejto situácii sa chcem opýtať predstaviteľov koalície, či je normálne, pán premiér, na sociálnych sieťach sa prezentujete, že vám je blízke letectvo. Pán Danko zo SNS, snívate o národnom prepravcovi, je preto podľa vás normálne, že ministerstvo dopravy pripravuje takúto legislatívu, ktorá de facto spôsobí ohrozenie malých letísk, ktoré sú zdrojom výcviku nového leteckého personálu, ktoré sú vo vlastníctve súkromných osôb, resp. štátu? A to všetko v čase, keď všetky okolité krajiny akcelerujú aktivity vrátane leteckého výcviku za účelom zapojiť sa do leteckého trhu, ktorý aktuálne avizuje nedostatok niekoľko stotisíc pilotov a leteckých odborníkov v budúcich piatich až pätnástich rokoch. Teda v oblasti bez nárokov na suroviny, kde sme desaťročia dosahovali výsledky na svetovej úrovni.
Pán minister, problémov v oblasti dopravy je toľko, že by som tu mohol stáť do zajtrajšieho rána. Ale zároveň by som vyslovil želanie a nádej, že Slováci budú o fungovaní inštitúcií, o riešeniach v doprave v budúcnosti počúvať pozitívnejšie správy ako v súčasnosti. Verejnosť je situáciou v doprave frustrovaná a je potrebné vyvinúť naozaj maximálny účinný tlak na kompetentných, aby sa nestrieľali termíny prepojenia Bratislavy s Košicami diaľnicou, ale reálne riešila katastrofálna situácia v doprave, čoho výsledkom bude zníženie environmentálneho zaťaženia a zníženia čísel úmrtnosti na slovenských cestách, k rozvoju ciest, prístavov, letísk, železníc, s tým súvisiacim zvyšovaním zamestnanosti, hospodárskemu rastu a rozvoju cestovného ruchu.
Na záver by som ešte k tým letiskám chcel podotknúť, kúpili sme alebo nakupujeme obrovské množstvo leteckej techniky teraz. My naozaj už nemáme ani vysokú školu leteckú v Košiciach, nevieme, kde budeme brať týchto pilotov. Na každé lietadlo treba minimálne štyroch pilotov, piatich, šiestich v zálohe. Neviem, kde toto chceme vycvičiť, keď si likvidujeme úplne všetko a ešte aj tie posledné zvyšky tých plôch, kde mohli mladí ľudia, aktivisti, nadšenci sa naučiť lietať, kde mohli prísť k tejto profesii a proste nejakou touto novelou, kde ideme zase urobiť handry, zase ideme sa robiť, ideme robiť onuce týmto oligarchom, developerom, len aby proste sme prijali taký nejaký paskvil, nazveme to nejakou plochou a okamžite stratí každá takáto plocha ochranu štátu a bude pripravená na rozparcelovanie, rozkúskovanie. A keď sa nám niečo udeje, tak nebudeme mať kde pristáť. Keď budete riešiť poľnohospodárstvo, nebudete tomu vedieť popráškovať. Keď nás niečo napadne, nejaký, nejaký hmyz alebo čokoľvek, nebudete sa vedieť aktívne brániť, lebo keď hocikde pristanete, tak vami pripravenou novelou budeme likvidovať tých chudákov farmárov ďalšími päťtisíceurovými pokutami. Ako som spomínal, už sa nebude dať urobiť stoeurová pokuta, ale päťtisíc.
Ja som sa naschvál venoval tejto téme, preto lebo som presvedčený, že kolegovia o tých veciach; mohol by som tuná rozprávať o tunele Višňovom, mohol by som rozprávať, že tunak vlastne sa posúva rok a bude to znova stáť podstatne viacej peňazí, ako sme si mysleli. A tuto to vadí, pritom tam predtým, čo boli problémy na, pri Ivachnovej, tam nebol problém, že sa nám to predĺžilo o päť rokov a že to stálo o sto miliónov viacej. Tam vám to nevadí, tuná vám to vadí. To znamená, že my za tým vidíme absolútny biznis, korupciu, kšeftovanie. Ale ja som sa tomu nechcel venovať, lebo to už tu bolo všetko povedané.
Mňa zaujíma toto, aby sme si nezničili ešte tie posledné zvyšky zdravého rozumu, čo tu máme. Fungujú nám tie letiská, tak ich neničte, pán minister. Toto som chcel mojím, mojou rozpravou na vás apelovať, aby ste si to zapísali. Ja tu vás nejdem teraz napádať a vás tunak zobrať na hák nejako. V žiadnom prípade, nebolo to mojím účelom. Moja rozprava mala hlavne význam v tom, aby ste si to zapísali, aby ste sa na to pozreli. Nie je mysliteľné, aby sme ešte tých poľnohospodárov, už tak ich decimujeme, tých farmárov, že už ich bijeme na tých poliach, že im kradneme úrodnú pôdu, ešte im zoberme letiská a znemožnime im čokoľvek, sa nejako postarať o tú úrodu aj tými letiskami, lebo za chvíľku budú všetky rozparcelované a nebude, nebude ten farmár sa môcť aktívne brániť. Takže vás prosím, pán minister, keby ste toto mohli vyslyšať a zapísať si to nejako do pozornosti.
A vám všetkým ostatným ďakujem, že ste ma boli ochotní počúvať tak dlho. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

5.4.2019 o 12:30 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:46

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja, keďže som svojho času koketoval s myšlienkou urobiť si letištný kurz, letecký kurz a som v kontakte s pilotmi, tak musím potvrdiť tieto slová a obavy, ktoré spomínal pán poslanec Kollár. Naozaj viacerí piloti, najmä na tzv. ultralightoch, majú obavu z toho, ako sa tento problém bude ďalej vyvíjať. Takže poprosím, pán minister, keby ste prípadne aj k tomuto vedeli zaujať stanovisko napriek tomu, že to nie je primárny problém, kvôli ktorému tu dnes sedíme.
No a pokiaľ ide o tie nápady vášho koaličného partnera v súvislosti s národným leteckým dopravcom alebo dokonca som zachytil s lodným národným dopravcom, tak rád by som vám dal do pozornosti článok, ktorý vyšiel už pred takmer tromi rokmi a ktorý hovorí o našom veľmi šikovnom mladom manažérovi, to meno by som vám tak isto rád dal do pozornosti, a konkrétne teda o tom, že je to človek, ktorý z airBaltik spravil dnes ziskovú spoločnosť. Akiste poznáte tento úspešný príbeh. No a práve u Martina Sedlackého, u konkrétne tohto mladého manažéra treba hľadať inšpiráciu, že keď už sa, nedajbože, do takýchto aktivít pustíme, tak potom nechoďme cestou všetkých tých skrachovaných národných dopravcov, ktorých sme zažili aj na Slovensku a najmä v okolitom svete, ale skúsme ísť do naozaj komerčného a fungujúceho modelu, tak ako sa to podarilo baltickým krajinám. Takže to je moja taká možno prosba na vás, ak by sa, nedajbože, presadili tieto myšlienky vášho koaličného partnera. Neviem, do akej miery ste s nimi stotožnený vy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:46 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:47

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem len potvrdiť tie slová pána Kollára, že význam tých letísk slovenských by sme, by mal ostať zachovaný. Dám svoj nedávny príklad, keď som bol vo švédskom meste Malmö. Je to malé mesto a to letisko nebolo možno väčšie, ako je to žilinské letisko a každých 15 – 20 minút tam pristáli malé turbovrtuľové lietadlá, ktoré, ktoré prepravovali pasažierov, že je to tam akýsi taký bežný štandard, že ľudia si zvykli na tú dopravu lietadlami. Na Slovensku teda, keď nevieme tie diaľnice tak rýchlo dostavať, bol by som veľmi šťastný, keby aspoň z niektorých bodov na Slovensku sa ľudia, manažéri, ale aj bežní cestujúci vedeli dostať do Európy z tých miestnych letísk, a máme na to všetky predpoklady, všetok potenciál. Tá letecká doprava sa stáva stále, stále lacnejšou a dostupnejšou aj pre bežných ľudí.
Jediné, čomu musíme zabrániť, ako ste naznačili, aj týmto zase pokútnym spôsobom pripravovaný zákon, ktorý ako keby bol takým posledným vzopätím nominantov strany SMER v oblasti letectva na ministerstve dopravy a snažia sa urobiť všetko pre to, aby ešte sa dostali k nejakým zaujímavým parcelám a mohli tam robiť nejaké svoje developerské projekty. Takže, prosím, pán minister, buchnúť po stole a zachovať dopravný účel tých letísk, ktoré máme k dispozícii.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:47 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:49

Irén Sárközy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka.
Pán poslanec, neviem, či máte správne informácie ohľadne tých regionálnych letísk, nakoľko ministerstvo dopravy nemá možnosť financovať regionálne letiská, lebo práve v tejto oblasti by mohlo ísť o nedovolenú štátnu pomoc. Napriek tomu boli sme svedkami na tejto schôdzi, ministerstvo sa snaží a snaží zachrániť regionálne letiská a práve preto pán minister tu vystúpil a chce vyhovieť požiadavke aj opozičnej predsedníčke VÚC a prerokovali sme o prevode tohto letiska na samosprávny kraj.
Čo sa týka zákona o menších letiskách, ktorý podľa vás neexistuje, tak vám odporúčam pozrieť si medzirezortné pripomienkové konanie, pretože tento zákon tam už bol a prekvapuje ma, že nemáte o tom informácie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:49 hod.

Ing. JUDr.

Irén Sárközy

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:50

Igor Janckulík
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo.
Boris, ja sa ti chcem poďakovať, že si otvoril túto tému letísk, lebo tieto letiská sú veľmi dôležité, tak ako si spomenul vo svojom vystúpení, aj malé, aj veľké. Nemali by sme toto zanedbávať a ďakujem za vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:50 hod.

Igor Janckulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:50

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja skúsim tak trošku odľahčene. Na Slovensku je to tak, ani jeden kilometer diaľnic sme nevedeli postaviť bez predraženia, bez dodatkov, bez meškania. Ani jeden úsek reálne nebol kompletný, urobený načas a bez tých rôznych dodatkov. V iných krajinách to vedia. My tuná na Slovensku sme zjavne menej inteligentní, keď to nevieme tak ako v iných krajinách a vždy je nejaký problém, nejaká kauza, pri každom tendri. Už je to taká komédia. Ja mám občas pocit, že kým sa tá diaľnica na Slovensku dostavia, tak už z toho bude aj pomaly národná kultúrna pamiatka.
A čo sa týka tých letísk, o ktorých si, Boris, hovoril, no národný prepravca sem, národný prepravca tam, ja sa obávam, že kým aj naše letiská budú nejakým spôsobom vyriešené a v nejakom normálnom fungujúcom stave, tak okolité krajiny tu už budú mať možno aj národných vesmírnych prepravcov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:50 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:52

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegom ďakujem za vaše faktické poznámky. Ja by som sa viacej sústredil na pani kolegyňu Sárközy.
Pani kolegyňa, vy ste tu boli celý čas, keď som vystupoval? Lebo asi nie, lebo ste reagovali na niečo, o čom som vôbec nehovoril. Alebo vám to niekto zle preložil zo slovenčiny do maďarčiny? Preto lebo, pri všetkej úcte, pani kolegyňa, ja som ani slovom nepovedal, že by štát mal financovať nejaké letiská, preboha živého! Ja neviem, či ste, ja vám to môžem dať potom, ja neviem, možno aj preložiť do maďarčiny, pri všetkej úcte, ale ja to mám všetko napísané a ja som tu ani raz nespomenul, že by štát mal financovať nejaké letiská. Takže vy ma tunak upozorňujete, aby, že, a vysvetľujete mi odborne, že mám si to naštudovať, že štát nemôže financovať letiská. Ale veď tuná nepadlo jedno slovo, pani kolegyňa. Tak buď nedávate pozor, čo mi je veľmi ľúto, alebo ste tomu nerozumeli, čo som v slovenskom jazyku hovoril.
Teraz by som chcel, teraz by som chcel povedať k tomu. Ja som upozorňoval na jednu vec, že sa chystá, okrem toho všetkého čo tunak je problémy v doprave, že sa tuná chystajú problémy, chystá sa tu novela a teraz nebudú tie plochy, letiská sa zmenia na nejaké letištné plochy a nebude tuná chránená, chránené tie letiskové plochy, že sa budú, že developeri si to rozkúskujú. Na to upozorňujem. Toto treba riešiť a nie podporu finančnú, finančnú podporu letísk, preboha živého, pani kolegyňa!
A na toto som ešte upozorňoval, že likvidačné je pre nich tých 5-tisíc euro, to sú drobné aerokluby, ktoré naozaj využívajú policajti, hasiči a využíva to celá sieť poľnohospodárstva. Však si predstavte, že to sú, to sú, celé Slovensko máme pretkané tými letištnými plochami a tie je treba chrániť, preto lebo keď sa nám čokoľvek stane, my už dnes sme potravinovo nesebestační a teraz keď ešte aj toto zrušíme a nastaváme si tam všade domy a na základe tejto zmeny to bude možné urobiť, už nebudú mať tú ochranu, no tak potom skončíme veľmi zle. Ja na toto upozorňujem, pani kolegyňa, ja som nepovedal ani jedno jediné slovo o tom, že by mal štát financovať nejaké letiská, preboha živého, pri všetkej úcte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:52 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:54

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň vám prajem, vážené dámy, vážení páni. Som veľmi rád, že dneska sa podarilo otvoriť túto schôdzu, som veľmi nerád, že tu musím ja stáť práve, ale patrí do našej profesie ako ministrov. Ale som aj rád, pretože vám môžem povedať pár slov. Možnože včera som bol trošku lepšie nažhavený, ale dneska už to tak, tak trošku kleslo, ale je nás tu pár, takže dovoľte, aby som povedal, že každá rozprava sa dá začať z negatívnej časti. My vždycky, keď odvolávame ministra, ideme z negatívnej časti, čo všetko minister mohol, čo všetko nestihol, za čo môže a za čo ho ideme vešať. Dneska, keď som odchádzal, manželka mi povedala, že ale nedaj sa obesiť. Tak hovorím, o to nemaj strach, pretože ja ako športovec a šermiar, individuálny šport, ja nemám taký problém, aby som sa obával.
Vážené dámy, vážení páni, veľmi veľa som si toho vypočul, je to fantastické, dva aj pol roka som ministrom, nastúpil som do vlaku, ktorý už išiel, neišiel, niekde brzdil, niekde horel, niekde neboli koľajnice, museli sme s tým niečo spraviť, niekde sa cesta zastavila, niekde sa obnovila; že, pán poslanec, ale citujete; niekde sme vybrali pokuty, niekde sa nevyberali pokuty, no a povedzme aj, že prečo. Povedzme, prečo sme nevyberali pokuty.
Pán poslanec, vy ste hovorili, že máte vyberať, ale riešenie ste nepovedali. Ja neporuším kvôli tomu, že vám sa to páči alebo nepáči, zákon. Tento zákon, ktorý na Slovensku platí, nevieme vyberať pokuty zahraničným vodičom, ktorí nezaplatia mýto. Môžme vyberať len na mieste. A povedal ste na hraniciach. Nemôžme vyberať na hraniciach, pretože musíte dať jednu možnosť vodičovi podľa zákona, aby mohol mať možnosť vyjsť z diaľnice. A keď idete cez Rakúsko, v Jarovciach, keď vyjde napravo, môžte stáť vy na hraniciach, koľko chcete, nevyberiete. Až keď nesplní túto povinnosť, môžu ho zastaviť policajti, pokutovať za to, že ne; a to sa robí. To sa robí.
Keď ja vám dám otázku, keď na všetko vy mi dávate otázku, aj ja vám dám otázku. Idete na Schwechat, pán poslanec, a nechytia vás rakúski policajti, nekúpil ste si známku. Čo sa vám stane? No nič. Nič sa vám nestane. A keď sme my toto začínali, veď my sme boli jediný alebo druhý štát, ktorý mal výber elektronického mýta, no veľkí to nemali. Vo Francúzsku hádžete do sita peniaze, v Taliansku hádžete do sita peniaze, v Nemecku vôbec žiadny zákon na toto nebol, lebo nepotrebovali to, lebo nemali diaľničné známky, až kedy Slovensko zaviedlo tento systém, potom išli Češi, Rakušáci a teraz je to na programe. Viete, koľko energie som ja strávil preto, aby; viete, čo je to EUCARIS? A tam sú pomenované tie medzinárodné pokyny. Idem vás ja trošku skúšať, aby to bolo jednoduchšie, ale na všetko môžte povedať ehm, ale možnože to... (Reakcia navrhovateľa.) Môžte aj kľudne, už je nás pár. Takže, ale povedzte.
EUCARIS hovorí o tom, že keď vás chytia na červenú, prekročíte rýchlosť, nemáte helmu, nie ste pripútaný, telefonujete a ešte nejaké dve veci, vtedy to môžem vymáhať. Čo je najväčší problém, my máme zachytené číslo, len rakúska polícia vám nevydá meno k tomu číslu. A toto robia Maďari podvodným spôsobom a to hovoril už pán Bastrnák, lebo v Maďarsku najali slovenskú právnickú firmu, ktorá vyberá týmto, že vám napíše, chudák, prekročil, nemá zaplatenú diaľničnú známku maďarskú. Tak sa kukne na to, jéééžišmária, dostal, bude ma súdiť, radšej zaplatím. No nie je to tak. Lebo viete, čo robia, tá právnická kancelária? V prvom rade, že vám dajú dvojnásobnú cenu, samozrejme, aby oni z niečoho žili, a potom poprosia súd, že ide o zmierenie nejakého procesu; ja nie som právnik, možno pán Kollár vám lepšie povie, ide o nejaké zmierenie, vydajte mi meno. A vydajú mu meno, zistia vašu adresu a pošlú vám, že zaplaťte 180, 120 euro na naše konto právnickej kancelárie, z toho niečo zaplaťte. Toto myslíte, že je riešenie? Nie je riešenie... (Reakcia z pléna.) Je riešenie, ale nepovedal si, aké navrhujete.
V rámci právnych noriem Slovensko nevie toto zatiaľ spraviť a nevedia to ani Rakušáci a nebudú vedieť ani Češi, keď vybudujú; právny. Musíme zmeniť, nie my, európsku legislatívu, aby sme z viedenskej dopravnej značky dostali Viedeňáka, ktorý to auto vlastní. A to vám Rakušáci nevydajú, lebo to sú osobné údaje, ktoré vám nedajú, basta, ak to neni v tom eurocarise, lebo to automaticky chodí, rozumieme si. Ďakujem pekne.
Čo sa týka, toto bola asi prvá vaša vec, ktorú sme začali tu hovoriť. Čo sa týka diaľničnej siete. Pozrite sa, už každý tu je staviteľ, každý je tu developer, už všetko máme tu, všetko v najväčšom poriadku. Ja som v živote nepovedal, keď som nastúpil, že dostavíme diaľnicu 2020. Ja som bol prvý, ktorý som povedal, že dostavíme, keď sa všetko dobre podarí, v roku 2025 alebo ´26, keď som videl, že jaký je stav na Turany – Hubová, že tam bolo treba, zosuv, nová EIA a tak ďalej. A vám poviem jednu vec. Tá Turany – Hubová už je teraz napadnutá, lebo na Slovensku je folklór všetko napádať v každom kroku, možno pani poslankyňa to veľmi dobre pozná, lebo tu furt hovorila o Triblavine. Triblavina všetko napadá aj to, čo ešte ani neni vypísané, aby ste vedeli. Na to majú tím ľudí, ktorí brzdia rozvoj diaľničnej siete na Slovensku, lebo nielen to, všetky ostatné stavby, čo sa týka; ste tu starostovia a primátori miest, však viete, existuje nejaký pán Slávik, existuje nejaká, nejaká činnosť týchto ľudí a napádajú vám všetko a neviete pohnúť z miesta. Takže toto si uvedomte.
Hovoríte o tom, že všade meškáme? A prečo ste nezačali tým, že čo som ja rozostaval a mal som na stole, keď som nastúpil na ministerstve, dva projekty. Jeden bol Čadca, kde boli CEF peniaze, ktoré sme nemali dva mesiace čas na rozmyslenie, čo s tým. Buď to spustíme, alebo prepadnú CEF-kárske peniaze. Som to pustil. Bol tam Prešov, južný obchvat na D1, znížil som sadzbu o 15 miliónov, pustil som tú stavbu. Tretia stavba Budimír – Bidovce. Tam som klepal ja kamene na týchto stavbách. Ani jedna nemešká, môžte si aj tým začať. Len vy začínate vždycky, čo mešká. No aj vlaky meškajú a presne dôjdu do cieľa, len nie je jedno kedy, že? Lebo neviete prestúpiť možno na niečo iné. Dobre. Poďme ďalej.
Čo sa týka, samozrejme, Višňové. To je story, nie? (Povedané s pobavením.) Tak Višňové už každý pozná, ja ju poznám dosť, od začiatku som to sledoval, aby som vám povedal, každý mi hovorí, že bol ste vtedy štátnym tajomníkom Radičovej vlády. To je fakt, neskoro som tam nastúpil, po trištvrte roka, aby ste vedeli. Ale viete, akú má úlohu štátny tajomník na ministerstve? Je tu nejaký minister? (Rečník sa obzrel za seba, smiech z pléna.) Tak môžem povedať všetko, nie? (Reakcia z pléna.) Také má, že zastupuje ministra tam, kde ho minister poverí. Má určité sekcie, ktoré kontroluje, ale nerozhoduje o ničom, pretože nemá na to právomoc, lebo vy ste zodpovedný za rezort, lebo vy ste štatutár. Keď ja odídem na dovolenku, čo som nebol dva aj pol roka kvôli tomuto a Višňové a všetko, čo, horiace vlaky, čo s tým súvisí, tak musím poveriť písomne štátneho tajomníka, že má zodpovednosť za tú dobu, keď nie som tu. Tak viete, za dva týždne, keď odíde, a neskúšal som to, odíde, tak vám nič nepodpíše, lebo toľko to počká, aby sa zbavil zodpovednosti. Tak toto je úkon štátneho tajomníka, ja som to zažil, bol som dvakrát, aby ste vedel. Je iné byť ministrom ako štátnym tajomníkom.
A o tom, že pán Figeľ rozhodol, ako rozhodol, pri RegioJete bez, hovoríte, medzinárodných dopravcov, ani tender nebol vypísaný na RegioJet. Pán Figeľ to podpísal priamym zadaním. Čo sa stalo? Nič. RegioJet chodil, len ja mám s tým problém, že už tam ľudia idú ako heringy. (Reakcia navrhovateľa.) Ale neni tu pán Figeľ, len vám hovorím, jak to funguje. A ja, ja, ja nehovorím, ja v živote, ako ma poznáte, som nehodnotil to, čo bolo predo mnou, ja vždycky vidím dopredu, čo treba spraviť pre to, aby sa to pohlo. Len vám osviežujem pamäť v tomto, aby ste vedeli. Pán Figeľ došiel na to, že PPP nie je dobrý, že ideme na eurofondy, najnižšia cena, vysúťažili sme. On to nebol schopný dosúťažiť, aj keď dal dvojnásobnú, dvojnásobný čas na ten projekt, aby sa prihlásil. No prihlásili sa, došla iná vláda, vybrala a tak ďalej a tam sme. Ale to je jedno, čo je.
Teraz jaký je stav? Ja som tam bol asi ix-krát? Furt som bol na Višňove, sledoval som to. Niekedy tam robilo 500 ľudí, potom robilo 250, potom sa stava; 226 objektov na Višňovom.
Pán poslanec, dávajte pozor, čo vám povedám. Keď som tam bol v októbri, začiatkom októbra na kontrole, na kontrole bez premiéra, október, dávajte pozor, čo hovorím, stavali títo naši kamaráti na pätnástich objektoch. Mohli stavať na sedemdesiatich piatich objektoch, lebo poznáte, čo je žltý FIDIC, asi každému je to jasné, samozrejme, na 75 objektov mali vydané právoplatné stavebné povolenie podľa, aj so zmenami podľa žltého FIDIC-u. Stavali na pätnástich objektoch, rozumieme sa zatiaľ. Keď som sa pýtal, že jaké je čerpanie, lebo za rok tú stavbu musíte odovzdať, no a keď som sa poobzeral po tej stavbe, lebo to pochodím autom, tak som videl, že to v živote neodovzdáte za rok túto stavbu, tak som sa ich pýtal, povedzte vy! Tam sedeli všetky, Salini, DÚHA, nezávislý dozor, NDS-ka, som povedal, no, povedzte vy! Povedzte termín, kedy odovzdáte túto stavbu. Ticho jak v hrobe. Vzápätí na to, čo som povedal, pane? Že všetci klamete! (Reakcia navrhovateľa.) Aj to som povedal a to som povedal v závere, že všetci klamete tu, čo sedíte, a čakal som na nich, že bude nejaká reakcia. No myslíte, že bola? Aspoň niekto, keby povedal, že, pán minister, pri každej úcte k vám, ja neklamem. No nikto tam nepovedal takú vec.
A čo sa stalo potom? To už ten celý pochod viete. Začali a medzitým som ešte raz tam bol, skontroloval, dorazili tunel s veľkou pompou, že bol zosuv. Hovorím, jaký zosuv? Nezávislý dozor pýtam, povedzte mi, aký zosuv? Tam 800 kubíkov. Pýtam sa zhotoviteľa, koľko je vynosiť tatrovkami 800 kubíkov, keď na jeden naložíte 10? No, koľko je to tatroviek? Neni ťažko vypočítať, toto tam bol veľký zosuv? Aby sme čakali 9 mesiacov? S veľkou pompou sme dorazili. Ale chcem poďakovať tým ľuďom, ktorí ten tunel razili, razili v dobrom tempe a česť im, česť ich práci, to tiež treba povedať. Ale tá pompa na záver, všetko, nafukovačky, ťahali ma tam, že idem ja? A kde? A išli míľniky, to, čo ste vy povedal. A pokuty.
A ideme tam na ďalšiu, bez premiéra, na ďalšie, čo sa stalo odvtedy, jak som tu bol naposledy. No ešte menej ľudí robí na stavbe. Tak vtedy som ich zmobilizoval, tak sa zmobilizujte, tam mohlo robiť 1 500 ľudí, keď mali 75 objektov odsúhlasených so zmenami, tak koľko robilo? Potom menej robilo, potom prepúšťali. No prečo prepúšťali? Lebo keď vás niekto raz ako projektanta, keď vám raz nevyplatí za to, čo ste naprojektovali, myslíte, že mu dodáte ďalšie projekty? Možnože ste dobrosrdečný, pán poslanec, že mu dáte, potom zaplatíte a ja budem žiť zo vzduchu alebo z vody? No nedávali tie veci, rozumiete ma? Keď Skanska sa tam odtiaľ odsťahovala, lebo prerazili tunel, len mali doriešiť vetranie obidvoch tunelových rúr, no nezaplatí im, Skanska zbalila kšefty a odišla odtiaľ preč. A prečo? A dodnes im dlžíme, nie my, oni, týmto spôsobom, samozrejme. (Reakcia navrhovateľa.) Jako my? (Reakcia z pléna.) Aj to vám; nekričte, dobre nekričte, môžte mať slovo, ale na mňa nekričte, to nemám rád. Potom vám to prečítam, jak je tá zmluva napísaná, buďte kľudný, mám to pripravené, počkajte na to.
Ale, no a takto sa tam stavalo. A potom som povedal pánovi premiérovi: Pán premiér, poďte sa tam presvedčiť, pozriete sa aj vy, jak sa na tej stavbe stavá, keď pompézne otvárame tunel, že všetko je v najväčšom poriadku, a 78 % času na tej stavbe už bolo vyčerpaných, lebo teraz plynie im čas ku koncu roku, ale finančné čerpanie bolo 42 %, no porovnajte tento pomer. Tak čo tam robili? Čas plynul, peňáze išli, ako išli, lebo to dobre viete, že dozor musí všetko odsúhlasiť podľa toho, jak im zákon káže. Oni sa vyhovárali na dozor, potom na NDS-ku, potom na starú mater už sa vyhovárali, len akurát práca neišla dopredu a robilo tam 30 ľudí, keď som tam došiel s premiérom, tak že nebola ohlásená návšteva. A hotovo. A vtedy im premiér povedal: Ak to neviete dokončiť, zbaľte kufre a choďte preč! A mal pravdu. A čo by ste vy povedal na rodinnom dome, keď vás niekto za nos ťahá a furt tam chodí a neplatíte a čo by ste im povedal? No zbaľte sa a choďte preč, nejako to musíme ukončiť, lebo chceme, aby to išlo ďalej. Že?
A teraz vám prečítam... (reakcia z pléna), nie, nie, nie, však budete mať na to ešte možnosť. Teraz vám prečítam, je to trošku dlhšie čítanie, ale prečítam vám to, dobre? Jako vznikla táto zmluva. Ako vy ste povedal teraz, včera, že, pán poslanec Ivan uviedol, že štát prebral záväzok zhotoviteľa zaplatiť subdodávateľom, ak to zhotoviteľ nezaplatí, tak štát bude musieť použiť 36 miliónov. To neni pravda. (Reakcia navrhovateľa.) To neni pravda. Lebo oni, čo zložili zábezpeku, a mám informáciu, už vyplácajú, nie z tejto zábezpeky, už vyplácajú subdodávateľov, aby sa, aby vyrovnali svoje vlastné účty, aby sa dostali k týmto 40 miliónom, ak to bude niekedy. (Reakcia spravodajcu.) Jaj, potom ako individuálne tu môžme potom na chodbe, ale nie je to podstatné. No, tým som vám povedal jednu vec. O čo išlo hlavne? A vy dobre viete a už to odznelo, Višňové, vyplatiť, jedno s druhým, je to jasné každému, nebudem to opakovať.
Čo je mojou úlohou? Mojou úlohou, aby ste vedel, spraviť inventarizáciu, ktorá prebieha, aby sme vedeli, jak tá stavba stojí, čo treba ešte dobudovať. To musia spraviť spoločne nezávislý dozor, NDS-ka, dodávateľ, to majú v zmluve všetko zachytené, kto komu dlží. My im asi nedlžíme nulu, lebo nevedia, nevedia sa vypracovať na takú úroveň, aby im dozor odsúhlasil to, čo mali robiť. Lebo on mi povedal, že práve s tým, a to chcem povedať na príklade, keď došli, že tu bol obrovský zosuv. No jaký zosuv, 800 kubíkov, čo je to za zosuv? Ale hovorili, že bol, a preto meškali. Nie je to pravda. No tak asi tu stojíme s týmito vecami, aby sme vedeli.
A čo je našou úlohou? Našou úlohou je spraviť inventarizáciu. My sme ešte predtým, jak sme túto zmluvu podpísali, boli v Európskej komisii. Bola tam NDS-ka, bola tam ministerstvo zastúpenie, bolo to ÚVO zastúpenie, jakú máme, čo doporučuje Európska komisia, jakú možnosť. Súťažným dialógom, to je najrýchlejšie. Neviem, či to tak bude, ale snažíme sa preto po inventarizácii tejto celej stavby. Uvidíme, čo sa dá v tomto spraviť alebo čo. A toto je najrýchlejšie riešenie, lebo nemávajme tu s tým, že keby sme sa s nimi súdili, nesúdili. Dajú predbežné opatrenia, ako je zvykom, súd zastaví stavbu, rok 2023 ubehne a nevieme sa, nevieme sa pohnúť z miesta a prepadnú eurofondy. No toto nechcem. Ale toto vám dám ako čítanie, potom môžte, nechcem to teraz tým zaťažovať všetkých. (Povedané navrhovateľovi.)
A ináč, pán poslanec, pri každej úcte, NDS-ka vás viackrát vyzvala, že poďte sa pozrieť na tú dohodu, vy ste to odmietol, mám také informácie, tak len aby sme vedeli. (Reakcia navrhovateľa.) Nie je pravda, keď potom poviete, okej? (Reakcia navrhovateľa.) Však on nebude zhora rozprávať. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Dobre páni, poprosím vás, toto nie je debatný krúžok úplne. Tak potom sa hláste poprípade do faktických poznámok alebo požiadajte o slovo v rozprave.
Pán minister, pokračujte ďalej.

Érsek, Árpád, minister dopravy a výstavby SR
Môžem poprosiť vodu?

Ďuriš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
No, zavolám niekoho.

Érsek, Árpád, minister dopravy a výstavby SR
Viete vybaviť, nie? Ďakujem pekne.
No, Hubová – Ivachnová, stav ste poznali, rok a pol stavba stála. Začala sa robiť, robí sa. Prešov, idú všetko na čas, ale nebudem o tom rozprávať, pretože to nerád počúvate, čo ide v dobrom tempe.
Čo tu ešte bolo? Čerpanie eurofondov. No najlepšie čerpáme eurofondy, no nemysleli sme toto my. Dostali sme viackrát z Európskej komisii pozitívne stanovisko k tomu, že ministerstvo dopravy čerpá veľmi dobre eurofondy, ale treba vedieť, že niektoré eurofondy sa zaz-mluv-ňu-jú. Teraz, čo sú veľkého rangu a to ide vždycky k záveru.
Ďakujem, vidíte, ďakujem veľmi pekne, už od vás to lepšie aj prijmem, lepšie mi to bude chutiť. Super, ďakujem. (Povedané poslankyni Kiššovej, ktorá ministrovi naliala vodu do pohára.) Prepáčte. (Minister sa napil.) Dneska som si ráno povedal, že nebudem taký ostrý, no ale čo už.
No dobre. Čo to bolo; ešte hovoríte o eurofondoch. Tak tam vám vieme dokázať, že najlepšie čerpám, ideme, er, er...; ideme, realokáciu ešte dostaváme, takže to pôjde do cestnej siete, opravy ciest a tak ďalej.
Ale čo chcem povedať. Keď hovoríte o železnici, ideme kupovať nové rušne. Hovoríte, že predražene, kradneme. Ideme doniesť nové električky do Tatier, predražené, kradneme. No chcel by som vidieť tú švajčiarsku firmu, ktorej pôjdete tam a poviete, že dajte keš, že toto chcem vybaviť. No, to asi nefunguje. Takže všetko, čo ideme robiť, modernizáciu železníc, všetko je napadnuté, všetko je predražené, všade niečo, ako vidíte za tým niečo. Ja nehovorím, a teraz nechcem obhajovať nikoho. Každý je... (Ministrovi podali ďalší pohár s nápojom.) Ďakujem pekne, už... (Smiech v sále.) Ešte aj štamperlík mi donesiete, keď tu budem. (Smiech v sále.)
No, ale toto chcem povedať, že všetko, čo ide do obnovy, ja nehovorím, čo je, ja neviem posúdiť, či je to predražené, nepredražené, koľko to stojí, ale jednoducho ide súťažou. Súťaž musí niekto vyhrať, musí sa to robiť, aby to nestálo v garáži, ako hovoríte vy. Samozrejme, ja teraz tie procesy stopercentne neviem posúdiť. Ale je, nepredpokladám, ale môže byť. Dajte trestné oznámenie, nech to vyšetria. Ak máte takú, ak máte takú nejakú informáciu o tom.
Samozrejme, pokuty sme hovorili, eurofondy, áno. Čo sa týka; cesty I. triedy. No nikdy tam nebolo toľko peňazí, jak je tam teraz. Ešte zabudli povedať, že aj eurofondy, eurofondy, z operačných programov ideme, veľké peniaze sa tam dajú minúť, ale len vtedy, keď máte hotové súťaže a všetko, čo s tým spraví, vycentrované, aj z toho idú obrovské peňáze. Ale ja chcem povedať jednu vec. Ja keď som nastúpil, povedal, chcel by som mať v tom jeden systém. A systém je napríklad to, čo majú Rakúšania, keď povedia... (Minister sa začal smiať ako reakciu na to, že mu poslanec Kollár priniesol ešte aj kávu.)
Tak kto ma bude odvolávať, keď všetko donesiete? Kto ma bude odvolávať potom, pán Kollár? (Reakcia z pléna.) Prosím? (Reakcia z pléna.) Pozrite sa, nebolí nič, vrátim sa medzi vás, nebojte sa. (Smiech v pléne.) Takže, zatiaľ mandát mám, ale ťažko to bude zas odvolať, lebo toľko argumentov zas nemáte, aj keby som veľmi chcel vám v tom pomôcť (smiech v pléne), na to nemáte toľko argumentov. (Potlesk.) No poďme ďalej, keď už treba, lebo potom už nechcem vystupovať, dám vám ešte pole, aby ste mohli.
Čo sa týka ŽSSK. ŽSSK pred dvoma rokmi malo v každodennej výbave 1 200 súprav. Dneska ich má 1 500. Samozrejme, tie vlaky sú narodené možno v roku 1968, ´70. Vtedy ide 20, 48 súprav, z toho asi 18 dieselových a ostatné elektrické, začínajú už v máji prichádzať na Slovensko. Dieselové idú na Zvolensko, elektrické ide na Žilinu. Takže jednoducho toto jak sme mohli, a to je práve tá eurofondová záležitosť, že čo by sme mali.
Ale vrátim sa k tomu, čo som vám začal hovoriť, že ak by som to, no preto som vybavil s ministrom Kažimírom 200 mil. na tieto štyri roky začiatkom tohto roka, lebo to musíme opraviť cesty I. triedy, zvodidlá, všetko systematicky. My môžeme mať teraz obrovský balík peňazí. Nemáme vysúťažené, nevieme, vieme meniť koberce, niekde je to treba čo najrýchlejšie, ale niekde nestačí vymeniť koberce, lebo je bezpečnostný test, hlavne na horských priechodoch. Všade je veľmi zlá, tam treba robiť väčšie zásahy. A preto som povedal, ak tu niekto už povedal, vybavil som pre ďalšieho ministra ďalších 50, ďalších 50, ďalších 50, ktoré idú do opravu miest. Nezáleží na tom, kto bude minister, ale toto už bude mať od dopravy pripravené.
Hovorili sme ŽSR. ŽSR dostalo tento rok o 20 mil. viac do rozpočtu. To som tiež, nie je toľko, čo bolo vlani, predvlani ako stabilne, o 20 mil. dostali viac peňazí do rozpočtu na základe toho, ktoré môžu ísť ďalej, môžu robiť. Ale, samozrejme, ja nehovorím, všade je, všade to ide jako na másle, ale jednoducho finančné zázemie som vedel v tomto smere navýšiť a zabezpečiť viac finančných prostriedkov.
Čo sa týka vodnej dopravy. No teraz ste čítali pred chvíľou, keď ste povedal, že v eurofondoch nečerpáme. Keď som povedal, že dáme Dunajbusy za 57 mil. a čo dáme, tak to neni čerpanie? Len to ste zabudol povedať, že vy ste proti tomu. Ale ja prečo by som nemal byť za to? Pretože na Dunaji sa nič nedeje. Jednoducho my potenciál Dunaja musíme využiť a toto sú na to vhodné tieto eurofondy, ktoré môžme spraviť týmto spôsobom, že zainvestujeme do toho. To je sedem lodí. Samozrejme, šesť bude premávať, nech sa páči, poďme ďalej v tomto smere a ja si myslím, že to neni vyhodená investícia, treba s tým začať. Všade vo svete, kde majú Dunaj, zoberte Budapešť, Viedeň, toto funguje. V Bratislave to nemôže fungovať? Lebo zas niekomu sa to nepáči? No tak treba sa pozrieť trošku ďalej.
Čo sa týka, no Višňové už nechcem otvárať, lebo tam už podľa mňa viete všetko. Čo sa týka liberalizácie, no tak jedna trasa bola vypísaná, keď som nastúpil na ministerstvo. Bola Banská Bystrica – Bratislava, pekná chrbtová kosť vypísaná, ŽSSK tam dovozí ľudí a ten, kto to vyhrá, ten bude voziť a bude na tom zarábať. Ja by som to videl trošku ináč.
Ináč, keď idete do liberalizácie, my už rok; rok dopredu treba nahlásiť na Európsku komisiu a ona to má vyvesené, že Slovensko sa pripravuje na liberalizáciu a tam je 30 tratí napísaných v tom zozname. Ja skúsim tri. Nikdy to na Slovensku nikto nerobil. Jak som povedal, RegioJet bol priamym zadaním, tam nevieme, jak vyzerá súťaž, ale ja pripravím súťaž tak, aby sme mohli do konca tohto roku vypísať, lebo ju musíme, na tú liberalizáciu, aby sme uvideli, jak to je. Ani v Čechách to tak nie je. To sú len na papieri dáta, neliberalizovali, zastavili Češi. Takže pozor! Čakajú na nás, že jak to dopadne, ale poďme. Ja nehovorím; preto sme vybrali jednu trať na východnom, jednu na strednom, jednu na južnom Slovensku, aby sme to skúsili a mohli ísť týmto spôsobom ďalej. Nebránim sa tomu.
Monopol ŽSSK, áno, tým pádom, samozrejme, nebude monopol, lebo táto liberalizácia, a uviedli sme asi 30 alebo 33 tratí, kde by sme to mohli začať robiť, musí pokračovať ďalej, ja s tým problém nemám.
To odstúpenie od zmluvy, som, o tom sme hovorili. Zábezpeka, to je všetko k tomu Višňovému, ale to už toľko odznelo, že jednoducho...
Á, pán kolega, pri každej úcte, vy vždycky vykladáte, že koľko motorista zaplatí to, dane, peňazí. Ja viem, tam započítate daň z benzínu, daň zo všetkého a z čoho potom bude ten rozpočet tvorený, lebo jednoducho to je súčasť rozpočtu. Otázka je, minister financií koľko toho vyčlení na dopravu alebo nevyčlení. Ale on vidí ten rozpočet, kde čo musí dávať, takže tým pádom je to takto riešené.
Vy ste hovorili asi, pán Marosz, obchvat Komárna. No, jednoducho nielen obchvat Komárna riešim. Sám dobre viete, ale aj to je medzi nimi, pretože, keď logicky rozmý; teraz robíme na Slovensku dva dunajské mosty. Povedzte mi, kedy sme robili súčasne dva dunajské mosty? Tí starší pamätníci možno viete, že nikdy. Teraz robíme jeden v Komárne, jeden robíme nový diaľničný most tu, takže jednoducho, keď otvoríme diaľničný most v Komárne, tak nejaký privádzač tam musí byť, lebo každá kamiónová doprava, ktorá zbehne z M1 z diaľnice z Maďarska, pôjde do mesta. Nebude to za mojej éry hotové, ale musíme to pripravovať, a preto idem s tým, že tie prípravy musíme ísť dopredu, lebo ešte neni rozhodnuté o tom, jaké financovanie my budeme mať z nového finančného obdobia z Európskej komisie. Musíme sa na to pripraviť, aby sme boli pripravení. Ja keď som prebral ministerstvo, nebol som tak pripravený. Nedostal som také projekty, ktoré by som veľmi rýchlo mohol využívať.
Vrátim sa, pani Zemanová, pani, ďakujem veľmi pekne, že ste vystúpila, len, len treba si overiť fakty. Vy ste hneď povedali, že staviame trojpruh na Trnavu, ja hovorím o štvorpruhu. Neviem, kde ste to napočítala, aj budú to štyri, štyri a dva odstavné kompletné pruhy, a preto nestaviam, nestaviam kolektory. Pretože jak k tomu dôjde niekto, keď na Bratislave budem stavať kolektory za ix miliónov a v Žiline alebo v Turci stojím, lebo nemám na to peniaze, nie. Kolektory nech postaví župa. My sme pripravili všetky podmienky k tomu, čo sa týka všetkých výkresov, aby mohli oni pekne postaviť. A to som sa s pánom županom Drobom dohodol, že nech sa páči, my vám to pripravíme, ale ja to financovať nebudem. Mám dosť závažnejších projektov na Slovensku, aby som tie peniaze mohol dať.
A, samozrejme, tu treba povedať, vy ste začala Triblavinu. Ja vám hovorím, áno, Triblavinu mi ani nespomínajte, ale nie križovatku, ale OZ Triblavinu. A to som už povedal, všetko, čo sa dá, je napadnuté. OZ Triblavina má na to, lebo im nestaviam možno kolektory, lebo majú, viete, čo bol najväčší dôvod? Že majú vizuálny smog. No ja ako Maďar som si musel nechať vysvetliť, čo znamená vizuálny smog. A preto dvíhame diaľnicu, ktorá je postavená na základe tohto vizuálneho smogu, dvíhame tú diaľnicu, ktorá je postavená, lebo inač to nechceli tam pustiť. Pred ix rokmi, nie je to moja vec. A, samozrejme, poďakujme sa OZ Triblavina, že hovoríte, že je meškanie. A práve preto je tam meškanie. V každom kroku, ale, mne nehovorte, dennodenne sa s tým zapodievam. Dobre, však vy máte na to iný názor. Hovorili ste, súd rozhodol, ale súd nedal predčasné opatrenie. Keby bol súd zastavil stavbu, musí dať predčasné opatrenie. Vtedy ju musíme zastaviť. Teraz som sa pýtal právnikov, ja neviem. Je to tak, pán Kollár? Pomôžte mi. Súd nedal predčasné opatrenie, my sme sa odvolali na vyšší súd a potom ten rozhodne. Keď neni predčasné opatrenie, ja sa nemám obávať, keď som sa odvolal. Dali sme k tomu všetko, čo bolo treba, právnici to tak vysvetlili.
No čo sa týka, a včera... Už som dlho, nie? (Minister sa pozrel na hodinky, reakcie z pléna.) Teda no neviem, ktoré si mám brať. (Minister ukázal na tri nápoje, ktoré mal na rečníckom pulte, smiech v pléne.) To až potom.
No a poďme ďalej. Čo sa týka; viete, prečo som bol včera na polícii? Niekomu sa to nepáčilo, niekomu sa nepáčilo, ja konám.

Ja som neovplyvňoval žiadnu Naku nikoho, ja som sa dohodol telefonicky s policajným prezidentom, že chcem mať informácie, čo sa týka toho vyšetrovania do takej miery, čo môže postúpiť alebo nemôže postúpiť. Ja tam nebudem vybavovať, že čo oni vyšetrujú alebo čo nevyšetrujú, len som sa pýtal, že ministerstvo je pripravené k nápomoci tomu, keď oni potrebujú, my budeme striktne konať a keď potrebujú nejaké doklady, my im dáme, čo máme v kompetencii. To je, ste hovorili o štrkových jamách, čo ja mám so štrkovými jamami? Ešte povedzte mi, čo ja mám s nimi spoločného. Čo ja mám s nimi spoločné? No nič. Nič nemám. Minister dopravy so štrkovými jamami nemá nič. Dobre, dajte to na súd, nech to súd vyrieši, keď si myslíte.
No, čo sa týka (reakcia z pléna) celej stavby D4, R7. Zatiaľ tam nie je dokázaná žiadna kontaminácia. Policajti odobrali vzorky, čo vám môžem povedať, a za tri týždne budú výsledky. Keď vy máte nejaké iné, ponúknite im, nech sa páči. Je tam, sú tam, polícia, ktorá to vyšetruje, dajte im vzorky, keď máte, overiť. Taký je stav. Ale všetko robíme pre to.
A čo vy, a viete, čo je to nezávislý dozor? Nezávislý dozor je dennodenne na stavbe, nesedí vo Viedni, mal by byť tu a mal by kontrolovať všetky procesy, ktoré sa týkajú výstavby diaľnice, za to sú platení a zodpovední. Keď niečo zistí nezávislý dozor a je to renomovaná rakúska firma... (Reakcia z pléna.) Prosím? (Reakcia z pléna.) Čo? Ale čo vám mám s tým spoločného? Preto je tam nezávislý dozor medzinárodný, aby toto spravoval. Nie my, my tam čo? My tam môžeme dať dodatočne ďalší dozor a tretí dozor a štvrtý dozor a geológiu ešte, nie (?), a čo mám ešte robiť?
(Reakcie z pléna.) A čo mám ešte robiť? Však; všetko, archeológia, aj tí tam chodia.
No ale toto chcem povedať. Je tam vysúťažený medzinárodný rakúsky dozor, renomovaná firma. My keď sme dostali nejaké informácie, že môže sa tam vyvážať nejaký materiál, tak sme okamžite upozornili nie jedným listom, ale ix listami nezávislý dozor, keď tam také pochybenie vidí, nech to hlási, lebo my na to čakáme, ministerstvo. Jednoducho, že by sme mali zdvojiť, strojiť tú kontrolu, myslím si, že potom poviete, že sú to zbytočné vyhodené finančné prostriedky. Ak vyjdú výsledky také, že sa zistia, že je tam niečo kontaminované a nezávislý dozor to nehlásil, tak sa s tým rozlúčime v tom momente a spravíme opatrenia také, aby tá kontaminácia, ktorá tam bude, ak bude dokázaná, tam odtiaľ musí zmiznúť. Ja bývam na Žitnom ostrove, tam som sa narodil, moji vnuci sú tam a nechcem, aby pili kalnú vodu v tomto smere.
(Minister študoval svoje podklady.) A nekonáme, tu hovoríte. (Minister mávol rukou.) Čo nekonáme? To je najlepšie konštatovať, nič sa nekoná, to som hovoril, políciu som hovoril, čo... (Reakcia z pléna.) A idem k tomu.
Kauza D4, R7, pozriem, kompenzačné opatrenia. Pani poslankyňa, kompenzačné opatrenia sa nedajú vyvlastniť, kompenzačné opatrenia sa môžu len vykúpiť, ak sa dohodnete s tým, ktoré sú, pozemky sú, to sa nedá vyvlastniť. Zabudnete na to, že niekto to chcel vyvlastniť za 5 euro, nedá sa. A tieto, že niektoré kompenzačné opatrenia sa presunú do Kosíh, tam nebolo to kvôli tomu, lebo tam je taký typ živočícha, ktorý tam prerušujeme s diaľnicou, s telesom diaľnice, to ekológovia a ochrancovia prírody a všetci títo toto sa rozhodli a mne je to jedno, čo; potom povedzte, dobre?
No, čo sa týka tunelu Karpaty, vy nechcete, aby bol tunel Karpaty, povedzte Bratislavčanom, že ak vy budete ministerka dopravy a budete vo vláde, nechcete, aby sa robil tunel Karpaty, lebo máte lepšie riešenie. Ale ja som ho nepočul. Tak nám potom povedzte, že nechcete tunel Karpaty, budeme mať v Bratislave polobchvat a nech si s tým robí každý, čo chce. Lebo viem, že niektoré, niektoré obce už na druhej strane tunela hovoria, že nám 800 metrov ďalej posunúť, nám tu ďalej posunúť. Je, existuje EIA, na základe ktorého ideme. Mali sa tam vtedy vyjadriť, ale ja to už určite ťažko zažijem, aby, aby... (Reakcia z pléna.) Čo je dôvod? (Reakcie z pléna.) To je jedno. Tak som vám hovoril, že treba načítať, že tam sú štyrikrát štyri pruhy, enviro.
Asi z mojej strany v tomto momente toto bolo všetko. Ale odpoviem, pán Kollár. Viem o tom zákone, že sa pripravuje. Pozrite sa, už trikrát sme sedeli s malými letiskami. Ak nedôjde k dohode medzi návrhom a malými letiskami, tá stať z toho zákona vypadne. Toľko vám môžem povedať. To sa týka leteckého dopravcu, videli ste, ja som nechal za lacné peniaze na základe programového vyhlásenia vlády spraviť štúdiu uskutočniteľnosti, vyšla, ako vyšla. Ja určite národného leteckého dopravcu nemám silu spraviť, o tom sa musí rozhodnúť koalícia alebo niekto, ale myslím si, že táto štúdia bola dostatočná do tej miery, aby, aby povedala čo ďalej.
Ostatné, čo sa týka letísk, aj to tu bola otázka, chcem sa zbavovať letísk takých, ktoré nevieme my využiť alebo nemáme na to, aby som aj povedal, rozumu toľko, to ministerstvo, aby vedelo rozlietať. Žilinské letisko alebo piešťanské letisko, samozrejme, sme pripravení a robíme na tom, žilinské letisko asi zoberie župa, vy ste už povedal, že ani toto neni dobré riešenie, ani predaj, ani prenájom, ani to, že to dáme župe, neni dobré riešenie, tak asi tam okrem toho, že holuby pristávajú, nech tam nič nechodí. Takže ja chcem zabezpečiť to, aby župa, ak to vie robiť lepšie ako my, nech sa páči, dáme tu podmienku, preto je ten materiál v Národnej rade. Je tak? Korektne sme sa rozhodli.
Čo sa týka bratislavského letiska, ešte krátku informáciu, ide tam tá, ide, dorobíme tú súťaž vlastne na toho koncesionára, čo sa vláda rozhodla, ja to už súťažiť nebudem, lebo už mi dvadsiati alebo ix povedali, že už mám vybratú spoločnosť, ktorá to bude, ktorá to dostane. Nech sa páči, my ju pripravíme a potom niekto, do konca roka by to malo byť pripravené v takýchto dimenziách.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.4.2019 o 12:54 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video