45. schôdza

9.5.2019 - 22.5.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2019 o 14:46 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:29

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega, ja si myslím, že tu v Národnej rade patríš k tým, ktorí sa do histórie, aj do heraldiky vyznajú najviacej, a ja som si pozorne vypočul tvoje argumenty a chcem poďakovať za to. No a samozrejme, že kto chce, tak to bude naďalej znevažovať a bude to spochybňovať, ale taký už je svet. Je škoda, že takéto spochybňovanie alebo takéto napádanie sa práve deje na pôde slovenského parlamentu.
Takže ešte raz ďakujem za to odborné stanovisko a plne s ním súhlasím. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2019 o 14:29 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:29

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Hrnko, pri tom, čo ste hovorili s tým Jobbikom, ma napadla naozaj jedna vec. Je to prehnané, ale, ale ilustruje to podobné, podobné mentálne pochody. Na jednej starne zemegule nejaký psychopat vlezie do mešity, začne strieľať, vyzabíja mnoho ľudí a na inej strane zemegule nejaký iný psychopat vlezie do kostola, nechá tam bombu, zabije mnohých ľudí a povie, že to je pomsta za to, že moslimi zomreli v tej mešite. A medzitým je drtivá väčšina ľudí, ktorí s tým nechcú mať nič spoločné a ktorí nerozumejú, že prečo sú ľudia v mešitách a kostoloch braní za rukojemníkov psychopatov, buď s tým krížom, alebo s tým polmesiacom.
A presne to sedí na to, čo ste vy povedali s tým Jobbikom. Samozrejme, že Jobbik nezastupuje bežných Maďarov žijúcich na Slovensku. Jobbik dokonca nezastupuje ani úplne bežných Maďarov žijúcich v Maďarsku. Jobbik zastupuje ultranacionalistov v Maďarsku a vaším konaním ste mu dali dôvod sem prísť. Vašou pseudonárodniarskou agendou, ktorej nie je žiadny iný dôvod len to, formálne vykazovať, že sa hlásime k ochrane štátu, a pritom ho rozvracať a rozkrádať zvnútra, ste pozvali Jobbik sem. Dali ste mu dôvod premávať sa po slovenských uliciach. A opäť medzitým je drtivá väčšina ľudí, ktorí ani s vami, ani s Jobbikom nechcú mať nič spoločné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2019 o 14:29 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No, pán Dostál, viete, to je, všetko je zložité, ale z hľadiska sémantiky dali sme si to vyložiť na Jazykovednom ústave, "iba ak", "alebo ak" je to isté, takže nie, nie, nič sa tam vlastne nezmenilo, ale prosím.
Pán Sloboda, základný princíp zákona je, že je vymožiteľný. Ako ste si mohli všimnúť, takže sme vypustili z tohto zákona to, čo je vo všeobecnom priestupkovom konaní, aby ľudia, ktorí sú priatelia predsedu strany SaS, teda aj vášho, nemohli urážať ostatných slušných ľudí tým, čo si tu môžete pozrieť, keď budete chcieť. Hej?
Čo sa týka spievania hymny na voľné pesničky alebo podobne, veď je to úplne logické. Veď naši krajania aj v Maďarsku, aj v Rumunsku, aj v Poľsku si takisto pri svojich veciach, samozrejme, treba povedať, že najskôr zaspievajú poľskú a až potom slovenskú, hej. Takže s týmto, týmto ja nemám problém, že niekto spieva alebo niekto nejakým spôsobom. A skutočne nebolo to cieľom tohto zákona a nebolo cieľom nikoho.
A čo sa týka toho Juraja, hej, teraz mi asistent poslal SMS, tak to je len logo zväzu. Hokejisti budú mať na prsiach celý štátny znak vrátane svätého... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2019 o 14:31 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:34

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ešte predtým, než sa budem vyjadrovať k samotnému, k samotným pripomienkam pána prezidenta k tomu vráteniu, dovoľte, aby som pár slov k podstate, a to je samotný zákon, ktorý predložila SNS a vládna koalícia ho schválila.
Nielen, ale prioritne bez dohody vládnej koalície SMER, SNS a MOST-u by tento návrh nikdy sa nedostal do druhého alebo tretieho čítania. To, že tam boli aj iní, ukážte mi zákon, ktorý tu prejde bez dohody u vás vo vládnej koalícii. Neprejde.
Chcem poukázať na to, že na tejto schôdzi malo byť prerokované rád ekonomických zákonov z dielne poslancov SNS, SMER-u aj MOST-u, sú odložené na budúcu schôdzu, lebo nie je na nich dohoda vo vládnej koalícii, teda taký istý zákon, aký bol tento, kde bol predkladateľom pán Hrnko, pán Tittel, myslím, že pán kolega Farkašovský. A bol taký istý poslanecký návrh, ako teraz vládna koalícia ich odložila. To znamená, že každý vo vládnej koalícii musel na samom začiatku súhlasiť s tým, že ten zákon v tej podobe sa bude prerokovať v prvom čítaní, potom v druhom čítaní a v treťom čítaní.
Pán Hrnko, naozaj úprimne klobúk dolu pred vaším vystúpením, muselo by to byť veľmi náročné prísť sem a takto vystupovať a široko-ďaleko obchádzať to spievanie, zákaz spievania hymny alebo len tak citlivo sa toho dotýkať. Ten zámer, ten zákon jednoznačne bol mierený na zákaz spievania maďarskej hymny na futbalovom štadióne v Dunajskej Strede alebo kdekoľvek inde. Pán predkladateľ Tittel to jednoznačne, nevyvrátiteľne tu v plene povedal a potvrdil.
Takže je možné vysvetľovať, že právnici vykladajú tento zákon tak alebo onak. Ale pravdou je, že ak tento zákon vstúpi do platnosti a ten Jobbik sa vráti a postaví sa tuto pred vchod do parlamentu, čo už je pôda parlamentu, tak potom príslušný okresný úrad má poslať účet so 7 tisícami Andrejovi Dankovi ako predsedovi parlamentu, lebo to je organizácia, na koho pôde sa spievalo, a nemalo.
Je to možné vysvetľovať tým ľuďom vonku, fyzicky musel vám zakázať spievanie, to tam nemáte, ale tí, na koho pôde a v organizáciách, kde sa to koná, tak tých trestať možné je. Jednoznačne úmysel predkladateľov a vládnej koalície je nespochybniteľný: zakázať spievanie hymny iných krajín. O tom, že sa nemôže hrať, to v tom zákone bolo. Nebolo tam to slovo "iba". Dokladalo sa do toho spievanie alebo spievanie iba. Tieto tri slová sa tam dokladali. A pán kolega Tittel to naprosto na priamo to povedal, tak ako to mal.
Musím povedať, že som rád, že prezident tento zákon vetoval a vrátil do parlamentu. Aj ja som sa naňho obrátil písomne s takouto požiadavkou. Musím povedať, že som dúfal, že pán prezident vráti tento zákon s pripomienkou nie ako celok a na základe tej pripomienky to spievanie z toho zákona mohlo vypadnúť. Bohužiaľ, pán prezident po tom, čo sa dohadoval s predsedom koaličnej strany MOST a boli sme ubezpečení, že pán prezident tento návrh vráti s pripomienkou, tak zdá sa, že pán prezident našiel rovnako tretiu vetu v prípade tejto dohody s predsedom strany MOST, ako našiel predseda strany MOST tretiu vetu, keď vyhlasovali, že budú predčasné voľby po republikovej rade.
Treba povedať, že vlastenecké cítenie alebo národná hrdosť sa nedá zákonom prikázať, ale ani zákonom zakázať. To každej osobe vychádza zo srdca. Musím povedať, že som hrdý Maďar, neprekáža mi, ak sú Slováci hrdí, ale ak sú zlomyseľní a štvaví, to mi prekáža. Tento návrh je štvavý a zlomyseľný. Táto zmena zákona vzišla iba z chorého a zlomyseľného zmýšľania a nie z rozumu človeka tolerantného. Predkladatelia jasne deklarovali cieľ, ktorým bolo mimochodom zakázať spievanie maďarskej hymny na futbalovom štadióne a kdekoľvek inde.
SMER a SNS má vo svojom DNA zlomyseľnosť a štvanie, deklarovali to niekoľkými zákonmi. Keď pôjdem do histórie, bolo to zákaz maďarských vysvedčení alebo dvojjazyčných vysvedčení v školách s vyučovacím jazykom maďarským. Bolo to SNS, ktorá to zavádzala, že len slovenské. Vyvolalo to vtedy obrovskú nevôľu. Bol to SMER, ktorý v reakcii na zákon v Maďarsku na prideľovanie dvojakého občianstva začal trestať občanov vlastnej krajiny a zbavovať ich občianstva ako reakciu. A teraz zákaz spevu hymny, prioritne toho Maďarska.
Pán Hrnko spomínal, že tento zákon sa týka len tých významných dní a štátnych sviatkov a ministerstvo vnútra voči tomu nemá žiadne teda námietky a pripomienky ministerstva vnútra boli do návrhu zákona zapracované.
Pani kolegyne, kolegovia, rokovací poriadok vlády hovorí o tom, že ak poslanecký návrh prejde prvým čítaním, tak ho Národná rada predloží vláde na stanovisko. Národná rada tento zákon predložila vláde Slovenskej republiky na pripomienkovanie, na zaujatie stanoviska. Potom je legislatívny proces taký, že sa to pridelí ministerstvu, ktorému to prislúcha, teda ministerstvu vnútra, stalo sa to tak. Ministerstvo vnútra má v skrátenom konaní vykonať medzirezortné pripomienkové konanie a potom dať stanovisko na vládu na zaujatie stanoviska. Ale tak ako v mnohých ďalších prípadoch, keď to boli zákony z vládnej koalície, sa tak nestalo, nestalo sa to ani v tomto prípade. To znamená, že koaliční partneri obišli možnosť vydiskutovať si na širšej koaličnej báze. Nie je to zodpovednosť opozície, je to zodpovednosť a zlyhanie vládnej koalície.
Vo vládnej koalícii je strana, ktorá si hovorí, že obhajuje záujmy menšín, prioritne maďarskej, ale tento zákon aj vďaka ich hlasom bola schválená (pozn. red.: správne "bol schválený"). Vládna koalícia SMER a SNS opäť vyťahuje maďarskú kartu aj za pomoci MOST-u. V prípade, ak koaličný partner MOST naozaj mal cieľ v tejto koalícii obhajovať Maďarov, tak zákon z koaličnej dielne by v tejto podobe nikdy sa nemal dostať ani do druhého čítania. Keby ste to dôkladne čítali a zaujali k tomu stanovisko, tak by sa tak nestalo.
Koľko zákonov odsunula koalícia z tejto schôdze? Veľa. Prečo? Nie je na tom koaličná zhoda. Na tomto návrhu o štátnych symboloch zhoda v koalícii zjavne bola. Strana MOST v tomto prípade si neplnila v koalícii to, čomu sa verejne zaviazala. Treba uznať, že aspoň teraz má snahu o nápravu.
A musím povedať a chcem prehlásiť, že ak tento zákon po vete prezidenta a veto prezidenta bude prelomené a zákon bude platiť, tak budem hlasovať za návrhy politickej strany MOST na to, aby sme tento zákon napravili, upravili.
A rovnako som sa obrátil na právnu kanceláriu a nechal vypracovať, už teraz pripravovať návrh na podanie na Ústavný súd. Ak by to malo zostať v platnosti, tak by sme to mali dať na Ústavný súd, pretože to považujem v rozpore s ústavou, ako aj s ľudskými právami a slobodou prejavu.
Hádam žiadny z poslancov si neželá, aby slovenskej menšine v Maďarsku, v Čechách alebo v USA recipročne zakázali spievať slovenskú hymnu. Kam až musí parlament a vládna koalícia klesnúť, keď chce zasahovať do toho, kto kedy, čo a kde a akým spôsobom môže spievať? Vôbec tu nikto nehovoril o tom, že máme rad škôl s vyučovacím jazykom maďarským, kde sa tá hymna vyučuje, kde si tie deti majú osvojiť aj túto hymnu. Však je to aj liturgická pieseň. Vy ste zasiahli aj do tejto oblasti. Pretože ten zákon je nie jednoznačný.
Národná hrdosť sa bojuje (pozn. red.: správne "buduje") aj tým, aké osobnosti stoja na ich čele. Občania tejto krajiny nemôžu byť hrdí na plagiátora. Nemôžu byť hrdí ani na premiéra, ktorý býva u daňového podvodníka. Na budovanie národnej hrdosti je treba takých vedúcich osobností krajiny, kde občania môžu byť naozaj hrdí. Treba začať v rodinách a školách. SNS sa hlási k hrdosti, slušnosti a odbornosti. No ak majú ísť príkladom, tak im už to nejde. Rovnako, keď majú odborne riadiť školstvo, tak sa to zlyháva a nefunguje. Nominanti politickej strany SNS na čele ministerstva školstva, či už je to Plavčan, alebo Lubyová, sa viac venovali a venujú rozdeľovaniu eurofondov ako výchove a zmene školského systému ako takého, aby podporovali aj národnostné cítenie. To sa nedá nikomu nanútiť zákonom, tak ako si to niekto tu predstavuje.
Záverom dovoľte mi poznamenať niečo, aby sme sa nebavili len o tom, čo bolo, čo je, ale aj o tom, čo by malo prísť v tejto krajine. A keď Slováci a táto krajina si chce vážiť občanov menšín, tak snáď by pomaly mala prísť aj zmena ústavy a jej preambuly, aby sa nezačínalo tým, že, "my národ slovenský", ale, "my občania Slovenskej republiky". Dúfam, že aj takejto zmene raz dôjde. Toto by podporilo a zvýšilo lojálnosť menšín v tejto krajine, ale kde menšiny sú vytláčaní neustále signálmi typu aj zákon o štátnych symboloch, sa ako majú cítiť dobre? Dúfam, že táto zmena raz sa nastane.
Chcem teda poprosiť kolegov a kolegyne, aby naozaj prehodnotili svoje stanovisko a skôr hlasovali tak, ako to pán prezident navrhuje, aby sme tento zákon zamietli ako celok.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.5.2019 o 14:34 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:46

Tibor Bastrnák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, milý Zsolti, ako bola to veľmi ohnivá reč, skôr politická, ako odborná, ale, samozrejme, v tom prípade to aj chápem a to hovorím priateľsky. Samozrejme, hovoril si tam aj také veci, že na ekonomických zákonoch nie je dohoda koalície. Nie je to pravda, na ekonomických zákonoch je dohoda v koalícii. A viete, vlastne vieš, v tom parlamente nie s ohnivými rečami treba zastupovať menšiny, ale činmi. Ja si myslím, že MOST - HÍD za posledné tri roky ukázal aj vďaka koaličným partnerom, že vie zastupovať národnostné menšiny na Slovensku, a myslím si, že sme urobili také zákony, ktoré za dlhé, dlhé desaťročia sme nevedeli. Takže ja si myslím, že to sú tie ozajstné hodnoty a nie to, že niekto príde za rečnícky pult a začne byť alebo zneužiť nejaké nedorozumenie. Lebo ty si spomenul, že je zákaz spievať hymnu cudzieho štátu s týmto zákonom, nie je to pravda. Viacerí to povedali aj predkladatelia aj dneska, aj keď je to pravda, že minule trošku to inak vysvetľovali, ale my sme už vysvetlili s nimi, že to tak nemysleli a to ani tak nevnímali. Takisto ako právnici, takisto ako ministerstvo vnútra to tak nevnímalo a je o tom list a ten list poznáš aj ty, takže nezavádzaj, prosím ťa, aj keby tento zákon vstúpil do platnosti, aj vtedy, ani vtedy nie je zákaz spievania cudzej štátnej hymny na území Slovenskej republiky.
Samozrejme, my sme dali pozmeňujúci návrh alebo dávam návrh kvôli tomu, aby to bolo úplne, úplne jednoznačné a takí politici alebo iní politici nevedeli to zneužiť proti nám tak, ako si to urobil teraz ty.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2019 o 14:46 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:48

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Simon, som veľmi rád, že ste sa sústredili len na jednu časť toho, čo vás trápi. Viete, pre Slovenskú národnú stranu a MOST - HÍD bolo veľmi zložité vstúpiť do jednej koalície, a napriek tomu sme to dokázali a dokázali sme mnohé veci spolu, ktoré dovtedy neboli nikdy možné ani v takých liberálnych koalíciách, v ktorých ste boli, hej, lebo vždy, keď sa chce a keď ľuďom skutočne záleží na tom, aby občania republiky sa cítili doma vo svojej vlasti, tak nebude predsa robiť veci, ktoré by nejakým spôsobom mali škodiť spolužitiu medzi občanmi.
Naším cieľom skutočne nebolo to, čo pripisujete tomuto zákonu a čo ani na Slovensku nevznikol, ten problém vznikol z Jobbiku, ktorý to z Maďarska importoval sem a potom sa na to chytili ľudia ako vy a ďalší ľudia, ktorí zrazu zacítili možnosť politicky sa presadiť.
Ja sľubujem, že jednoducho nebol môj úmysel tieto veci urobiť. A ak bude nejaká forma vylepšenia, že to úplne zmizne, tak to podporím.
Ale jednoducho my nemáme právo rozoštvávať občanov a vyťahovať tu nejaké maďarské alebo iné karty. My si musíme konečne uvedomiť, že keď tu budeme mať neporiadok vo vzťahu s občanom, nebudeme tu mať poriadok v ekonomike a nebudeme sa mať dobre. To je podstata.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2019 o 14:48 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:51

Elemér Jakab
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Simon, ja teraz nepoviem, že, milý Zsolti, ale, Zsolti, ty, bohužiaľ, po vojne hraješ na generála, hej, to typicky. Ty si najväčší hrdina tu, ty si najväčší Maďar, a pritom ja som o tom presvedčený, že ty veľmi dobre vieš, že nikdy, nikdy v živote strana MOST - HÍD ani v koalícii, ani v opozícii by sa nedohodlo na tom, aby sme zakázali maďarskú hymnu. Ty veľmi dobre to vieš, Zsoltika, veľmi dobre vieš. Takže vedome klameš. Bohužiaľ, to musím konštatovať.
A vieš, keby si to bol taký veľký Maďar, jak teraz tu si hovoril, tak neviem to pochopiť jednoducho, že prečo si sa zdržal pri hlasovaní. Prečo si nebol proti, Zsolti. Prečo? Lebo ani šajnu si nemal o tom, že o čom hlasuješ.
Ďakujem pekne. (Smiech v sále a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.5.2019 o 14:51 hod.

Mgr.

Elemér Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:52

Renáta Kaščáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Simon, vy ste veľmi dobre vystihli pohnútky, ktoré vedú predkladateľov k návrhu tohto zákona. A tými pohnútkami je obyčajná urazenosť predkladateľov z toho, že si športoví fanúšikovia z Maďarska dovolili zaspievať na slovenskom štadióne svoju hymnu. Úmyslom je snaha im to zakázať, ukázať, kto je tu na Slovensku pánom, že na Slovensku treba po slovensky jednoducho. Predkladatelia to zakrývajú slovami ako vlastenecké cítenie, hrdosť na vlastnú krajinu, a to, že tým, že ak budú mať športovci na hrudi štátny znak, tak ich to dokonca vraj vyburcuje k oveľa lepším výkonom. No, ja o tom pochybujem. Pochybujem takisto o tom, že vlastenecké cítenie sa dá nanútiť a športové výkony športovcov zvýšiť tým, že im našijeme na hruď štátny znak.
Hrdosť na krajinu predsa prichádza odinakiaľ. To ste takisto správne povedali, prichádza s dôverou v štát, v ľudí, ktorí ho vedú, v ich rozhodnutia. My tu máme na čele parlamentu predsedu strany SNS, ktorá prichádza s týmto návrhom a na jednej strane volá po hrdosti na štátny znak a na štát, no na druhej strane na jeho správanie nám žiadny dôvod na hrdosť nedáva. Bez hanby používa pofidérnu kapitánsku hodnosť, používa titul JUDr. za okopírovanú rigoróznu prácu.
A práve dnes tu nie je iba preto, lebo stojí v hlbokom predklone pred Putinom na jeho vojenskej prehliadke v Rusku. A na takýto štát a na štát pod takýmto vedením teda rozhodne napríklad ja hrdá nie som.
A určite si nemyslím, že zákaz spievať hymnu odradí fanúšikov spievať ju. Práve naopak. Myslím si, že ich popudí k tomu, aby ju spievali ešte vo väčšom počte a ešte hlasnejšie, ako to robili doteraz. Ale ak je to dôvod, ako odradiť pozornosť od vážnejších... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2019 o 14:52 hod.

Mgr.

Renáta Kaščáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:54

Viera Dubačová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Áno, pán poslanec Simon, pomenoval si, pomenoval si jednu vec, ale treba povedať komplexne, tento zákon o štátnych symboloch z dielne SNS je zlý a nepripravený. Za všetkým treba hľadať úmysel a my teda môžeme pomenovať úmysly. Bolo za tým ješitnosť, pýcha. Veľmi dôležité, ješitnosť, keď sme sa pozreli na dresy našich slovenských reprezentantov, teraz sa začínajú majstrovstvá, na poslednú chvíľu ste im dokázali znepríjemniť ešte aj tie posledné chvíle pred prípravou takého, takého veľkého podujatia, akým sú majstrovstvá sveta. Čiže naozaj toto nesvedčí o dobrom úmysle. A druhé je, samozrejme, aj spievanie hymny na onom spomínanom zápase v Dunajskej Strede. Čiže tento úmysel naozaj nebol dobrý.
Ak by to bol dobrý úmysel, tak by mu predchádzala verejná odborná diskusia. Pretože sa rozprávame naozaj o štátnych symboloch, o znakoch. A bez tejto verejnej odbornej diskusie, ak prichádzame takýmto spôsobom, v takomto kŕči a takto neodborne k zmene zákona, tak to naozaj nepovažujem za dobrý úmysel. Považujem to za mocenské, považujem to za veľmi falošné. Naozaj to neslúži dobru veci a polarizuje to spoločnosť.
Takže ja odporučujem, aby sme tento zákon vrátili na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2019 o 14:54 hod.

Mgr. art.

Viera Dubačová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:56

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Simon, ja na rozdiel od pána poslanca Jakaba poviem teda, milý Zsolti. Súhlasím s väčšinou toho, čo si povedal. Súhlasím najmä teda s tým, že vlastenectvo a národná hrdosť sa nedajú naordinovať zákonom. A vlastenectvo a pocit lojality príslušníkov národnostných menšín sa nedá získať tak, že príslušníkov národnostných menšín budeme považovať a priori za nelojálnych voči našej krajine, voči Slovensku, budeme ich podozrievať, že nie sú lojálni a budeme schvaľovať zákony, ktorými im to budeme dávať najavo. Tak to robili nacionalisti v 90. rokoch za vlády Vladimíra Mečiara. Tak to robili nacionalisti neskôr za vlády Roberta Fica, prvej. A toto je presne ten istý typ zákona. Časy sa zmenili. Máme MOST - HÍD vo vládnej koalícii, no tak to tam tak zaobalili, ale je to tam.
Na argument, že, že ministerstvo vnútra hovorí, že sa nič nezmenilo, že "ak" je rovnaké ako "iba ak", no tak, páni, veď v tom zákone o štátnych symboloch sa dnes pätnásťkrát spomína slovo "ak", teda pri rôznych príležitostiach sa používa slovo "ak", ani raz sa nepoužíva slovné spojenie "iba ak". Prečo ste to tam dali? Prečo ste zaradili alebo doplnili, že pokutovať možno aj ustanovenie § 13 ods. 2 predmetný, ak, ak by ste nemali v úmysle postihovať, ak by niekto hral cudziu štátnu hymnu bez prítomnosti jeho delegácie? Chcete snáď pokutovať štátne orgány, ak nebudú hrať cudziu štátnu hymnu, ak bude neprítomná delegácia cudzie štátu?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.5.2019 o 14:56 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video