45. schôdza

9.5.2019 - 22.5.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2019 o 12:57 hod.

Mgr.

Gábor Gál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:39

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Simon, k dobrému a kvalitnému zákonu sa žiadna hystéria nevytvára. No neviem, či to platí univerzálne, ale v zásade to, v zásade to asi platí a v tomto prípade by to platilo a ja môžem len za seba povedať, že ja som sa opakovane k tomu vyjadroval. Vyjadroval som sa úplne vecne, žiadnu hystériu som nevyvolával a sám som bol dokonca prekvapený tými búrlivými reakciami, ktoré sa objavili po tom, ako bol zákon definitívne, definitívne schválený. A áno, k dobrému a kvalitnému zákonu sa žiadna hystéria nevytvára a zrejme tá hystéria alebo tie reakcie, ktoré nazývajú predkladatelia hystériou, sú skutočným dôvodom, pre ktorý sa nielenže rokuje o tom zákone, to je v poriadku, že sa rokuje o tom zákone, ale že sa rokuje o zákone v skrátenom legislatívnom konaní. Nie to, že sú ohrozené základné ľudské práva, ale to, že tu máme o pár dní európske voľby a bude dobré z hľadiska MOST - HÍD, aby tento problém už bol vyriešený, zametený, zametený pod koberec a aby naňho všetci dovtedy zabudli.
Takže vecne tento zákon podporujem podobne ako ty, nehlasoval som za skrátené legislatívne konanie, lebo podľa môjho názoru nie sú naplnené tie dôvody, ktoré predpokladá zákon o rokovacom poriadku. Tie dôvody boli podľa môjho názoru skôr politické, politické zo strany predkladateľov, ale teraz sa bavíme už o samotnom obsahu toho návrhu a ten obsah je podľa môjho názoru v poriadku, takže aj ja zahlasujem podobne ako ty - za.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2019 o 12:39 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:41

Tibor Bastrnák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, v prvom rade chcem len ti povedať, že je to pre mňa prekvapenie, keď tak rýchlo zabúdaš, že ktorú stranu si zakladal, naša strana sa nevolá MOST. MOST - HÍD, aj tu v Národnej rade aj inde. To je prvá vec.
Druhá vec je tá, že práve preto musíme precizovať tento návrh, lebo aj ty, ktorý už dosť dlho je v politike, ešte stále tvrdohlavo hovoríš o tom, že tá predchádzajúca novela zakazuje spievanie hymny iných štátov na území Slovenskej republiky, pritom ja, pritom, že veľa právnikov tvrdí opak. Ale pre mňa to je najdôležitejšie, čo vydáva ministerstvo, hoci nie je to konečný verdikt, samozrejme, lebo to môže vydať len Ústavný súd. Ale ministerstvo jediné, ktoré metodicky riadi okresné úrady, ktorí by eventuálne mohli pokutovať tak, to ministerstvo jednoznačne vysvetlilo tento zákon, alebo dal výklad k tomuto zákonu, ktorý poznáš, a predsa ty ako politik, ale to je tá hystéria, to je to politikárčenie, lebo to, že novinári, alebo eventuálne jednoduchí ľudia to môžu chápať tak, tomu rozumiem a je to úplne okej. Ale pre nás by malo byť nejaké pravítko a ja už neviem nič iné vymyslieť v rýchlosti, samozrejme mimo Ústavného súdu, ako ten, to dotknuté ministerstvo. Keď to dotknuté ministerstvo hovorí, že nedá sa to tak vnímať, že je zakázaná, že je zakázané spievanie štátnej hymny iných štátov na území Slovenskej republiky, tak potom to, čo ty tvrdíš, to nie je pravda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2019 o 12:41 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:43

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne aj Ondrejovi aj Tiborovi Bastrnákovi za reakciu. No musím povedať, že tú hystériu nevyvolali politici, tá reakcia, to konanie strany MOST - HÍD, pokiaľ tam ešte to HÍD je a je nie od politikov, ale je od voličov tejto strany. Tá reakcia a ja sám za seba musím povedať, že celkom dobre zvládam čítať s porozumením tie právne normy a keď ho prečítam, to, čo dnes bolo schválené po prelomení veta, je naozaj podľa mňa v štádiu, ktoré zakazuje spievanie hymny. Fajn, že tu je tento váš návrh, kde to chcete napraviť. Súhlasím s tým, že je na mieste, keď ste urobili chybu, aby ste ju napravili. Som ochotný to aj podporiť a veľmi rád to urobím. Ale jednoznačne je treba povedať, tak ako aj Ondro Dostál povedal, pokiaľ by tu táto reálna hrozba nehrozila a reálne sankcie pre tých, pre tie organizácie, že môžu byť potrestané aj finančne, kde sa tá hymna spieva, tak keby nebol ten tlak zvonku, tak táto vládna koalícia na podnety z opozície doteraz vôbec nereagovala. Ale dajme to bokom. Ja sledujem výsledok a výsledok by mal byť ten, že ten zákon sa zmení a zjednoznační v tom, že sa spievať a hrať tá hymna bude môcť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2019 o 12:43 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:45

Tibor Bastrnák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Bohužiaľ, musím reagovať na faktickú reakciu a nemám už inú možnosť, len tak, lebo nie je to pravda, čo si hovoril, pán poslanec, kvôli tomu, lebo naša prvotná reakcia bola taká, že hneď sme riešili problém, keď sme pochopili to, že niektorí to môžu inak čítať, ako sme to čítali my. A okamžite sme to riešili v rámci koalície, to znamená, že keď prvý článok vyšiel, už vtedy to v rámci koalície bolo vyriešené.
A to len preto ti hovorím, lebo to nie je pravda, že ty, alebo vy alebo ten tlak zvonka, ale kvôli tomu, lebo, áno, to som včera vysvetlil. Pán poslanec Dostál urobil svoju prácu, to je pravda, že už aj inokedy upozornil nás na také veci, ktoré sa potom nestali skutočnosťou, nereagovali sme na to, aj to je pravda, ale keď sme sa dozvedeli, že aj iní to môžu tak vnímať, aj to je pravda, že aj jeden z navrhovateľov, ktorý nám o tomto, ja si myslím, že dosť jednoznačne vysvetlil, nie úplne šťastne vnímal tento zákon a okolo toho potom začala tá hystéria.
Len to ti chcem povedať, že nie kvôli tlaku zvonka, už pred tým tlakom zvonka, a to môže aj pán predseda Národnej rady potvrdiť, v rámci koalície bola dohoda o tom, že keď to dotkne ľudí, že to môžu tak chápať, ako je im to niekedy aj podsunuté a veľmi ťažko vysvetlíš im, že je tu ministerstvo, ktoré úplne inak vníma, sú tu právnici, renomovaní, ktorí to inak vnímajú. Samozrejme preto musíme zabezpečiť pre tých ľudí, aby mali nielen právnu istotu, ale aby to aj tak vedeli vnímať, že nič sa nestane, môžu naďalej spievať tú hymnu, keď chcú. Sú majstrovstvá sveta teraz v hokeji, prídu sem cudzinci, či Rusi, či Švédi a keď vyhrajú, možnože v prvej krčme začnú spievať svoju hymnu, ja si myslím, že za to pokutovať, alebo čokoľvek robiť s nimi sa nedá, ani nie je to potrebné a ja si myslím, že, a preto som to vnímal, aj to sa nemusím ja zastávať v žiadnom prípade SNS, ale od začiatku aj ich prístup bol k tomu korektný, tak isto ako včera iní predkladatelia povedali, že oni to nechceli, ja im verím a v každom prípade ja dúfam, že ako tento zákon zmeníme a bude pre každého jednoznačný a nikto to naďalej nemôže využiť na politický alebo iný boj úplne, úplne nekorektne, lebo budú opakovať len to, čo oni v tom vnímajú, len čo im vyhovuje a pritom strašia ľudí takou vecou, ktorá nie je pravda.
A preto my sme okolo toho nerobili hystériu, my sme nezačali ukazovať na niektorých iných, my sme povedali, keď vy to inak vnímate, ako sme to vnímali my, prepáčte, napravíme to a okamžite sme to napravili. Keď ten prvý článok bol vonku, už v koalícii bola zhoda, že to zjednoznačníme, aby každý bol pokojný a kľudný. A ja si myslím, že dúfam, že tento návrh podporí Národná rada a potom môžem povedať, že sa nám to aj podarilo.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2019 o 12:45 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12:49

Karol Farkašovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, dámy a páni, ako spravodajca k zákonu o štátnych symboloch dovoľte mi k tejto problematike urobiť nielen poslaneckú, ale takú obyčajnú, normálnu, jednoduchú ľudskú bodku a pečať.
Slovensko sa opäť oblečie do hokejových dresov. Zase nás tento šport zjednotí a naladí na pozitívnu strunu. Verím, že aj tých pánov poslancov, ktorí tu v rámci diskusií dosť hlúpo a tvrdošijne znevažovali zákon o štátnych symboloch. Iba naozaj otupený a bezcitný človek, bez štipky národnej hrdosti môže spochybniť to, že reprezentačný dres je pre športovca najväčšou motiváciou a vrcholnou motiváciou. Preto som veľmi rád, že práve vďaka zákonu Slovenskej národnej strany o štátnych symboloch nastúpia slovenskí hokejoví reprezentanti v dresoch so štátnym znakom na hrudi. Prichádza čas, keď sa slovenská hymna vlieva do žíl. Ja ďakujem všetkým za podporu a ako človek, ako bývalý športový reportér, ako poslanec Národnej rady držím slovenskej hokejovej reprezentácii palce.
Ďakujem vám.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

10.5.2019 o 12:49 hod.

Mgr. PhD.

Karol Farkašovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:51

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie pléna Národnej rady Slovenskej republiky predkladám vládny návrh zákona o výkone detencie a zmene a doplnení niektorých zákonov. Návrh zákona bol vypracovaný na základe uznesenia vlády ešte 29. marca 2017. Normou táto, nosnou úpravou je samotný zákon o výkone detencie.
Cieľom navrhovanej právnej úpravy je podrobne upraviť výkon detencie v detenčnom ústave vrátane podmienok zriaďovania, fungovania a stráženia detenčného ústavu, práv a povinností osôb detencií, ktorí sú umiestnení v detenčnom ústave, zabezpečenie osobitného liečebného režimu pre osoby v detencii, ako aj dozor a kontrolu nad výkonom detencie. Účelom výkonu detencie je ochrana spoločnosti a liečebné a výchovné pôsobenie na osoby v detencii prostriedkami ustanovenými v návrhu zákona. Stráženie a bezpečnosť v detenčných ústavoch bude vykonávať, zabezpečovať Zbor väzenskej a justičnej stráže.
Navrhovaná právna úprava doteraz absentovala v právnom poriadku Slovenskej republiky. Bude naprávať absenciu takej právnej úpravy, ktorá tu mala nastúpiť hneď po demokratizácii spoločnosti. Píše sa už rok 2019, my máme stále problémy s ľuďmi, ktorí už mali byť umiestňovaní v tých detenčných ústavoch, už sa chystá jeden detenčný ústav, čiže zákon síce budeme mať, keď ctené plénum tento zákon postúpi do druhého a tretieho čítania, týmto prejde, ale detenčný ústav stále nie, ale to sú základy k tomu, aby detenčný ústav, ktorý je už kvázi v stavebnom a územnom režime v Hronovciach, aby mal aj právny základ.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2019 o 12:51 hod.

Mgr.

Gábor Gál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12:54

Irén Sárközy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpila v prvom čítaní ako spravodajkyňa určená ústavnoprávnym výborom. Vládny návrh spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby vládny návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor, výbor pre sociálne veci, výbor pre zdravotníctvo a výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh zákona v druhom čítaní do 17. júna 2019 a v gestorskom výbore do 18. júna 2019. Zo znenia vládneho návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Ako spravodajkyňa určená navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň vládny návrh zákona prideliť výborom, vrátane jeho určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

10.5.2019 o 12:54 hod.

Ing. JUDr.

Irén Sárközy

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:55

Lucia Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, vážené dámy, vážení páni, naozaj veľmi krátko. Ja tento návrh zákona podporujem. Koniec koncov to, aby sme mali vytvorené podmienky pre detenciu, to je taká nekonečná história už od rekodifikácie, keď sme to dali do právneho poriadku. A odvtedy v zásade to, že nedisponujeme detenčným ústavom, viazlo trošičku na ministerstve zdravotníctva. Takže preto ja vlastne teraz vystupujem, lebo pamätám si za Radičovej vlády trikrát zrušené výberové konanie na verejné obstarávanie na rekonštrukciu budovy v Hronovciach, kde detenčný ústav má byť. Teraz sme pozerali, účinnosť zákona má byť 1. januára. A len ide o to, že či sa bude mať kde tá detencia robiť. Spred roka si pamätám, že ešte pán minister Drucker veľmi akčne sa chytil tejto témy. Tak vlastne cieľom môjho vystúpenia je, som zvedavá a chcem sa spýtať, ako sa darí ministerstvu zdravotníctva (povedané so smiechom) pri obstarávaní toho, čo má urobiť na to, aby sme mali detenčný ústav, ak o tom pán minister má nejaké informácie, čo asi má. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2019 o 12:55 hod.

doc. JUDr. PhD.

Lucia Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:57

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Len toľko, že územné konanie máme za sebou. Takže ja som už v istej chvíli aj povedal, že keď to ministerstvo zdravotníctva nezvláda alebo stavia sa k tomu tak macošsky, tak preberieme. Lebo to by bolo uznesenie vlády, tak nech to preberie ministerstvo spravodlivosti, hoci možno kapacity by sme na to nemali, ale o to viac snahy a vlastne chtíču doriešiť tento problém. Čiže my ministerstvo zdravotníctva tlačíme v tom (povedané s úsmevom).
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2019 o 12:57 hod.

Mgr.

Gábor Gál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:58

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, keď máme takú piatkovú poobednú atmosféru, také komorné rokovanie Národnej rady, tak budem veľmi stručný. Ja len poviem to, že jednak s týmto návrhom zákona sa v prvom rade vykonáva úplná transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady 2017/1371 v boji proti podvodom, ktoré poškodzujú finančné záujmy Únie, prostredníctvom trestného práva a úplná implementácia Protokolu na odstránenie nezákonného obchodu s tabakovými výrobkami do právneho poriadku Slovenskej republiky. To je, čo sa týka transpozície.
Okrem toho návrh zákona rozširuje právna úprava využitia technických prostriedkov pri kontrole výkonu niektorých rozhodnutí vydaných v trestnom konaní, vrátane podpory využívania alternatívnych trestov, čiže predovšetkým už musí aj Slovenská republika nastúpiť do éry využívania alternatívnych trestov. My ich máme strašne málo. Boli nakúpené elektronické monitoringy pre sledovanie väznených osôb. Sú minimálne využité. Chýba nám jednak justičná prax k tomu. Ministerstvo spravodlivosti robí všetko pre to, aby uľahčilo prácu jednak probačným a mediačným úradníkom. Teraz ideme nakupovať autá, stále ich školíme. Školíme sudcov, rokujeme s prokuratúrou, aby sami navrhovali, rokujeme so Slovenskou advokátskou komorou, nech samotní tí obhajcovia už v tých samotných počiatkoch navrhujú alternatívne tresty, aj trest, možný trest alebo využitie pri väznenej osobe namiesto ústavu elektronický monitoring.
Ďalej rozširujeme možnosť rozhodovania samosudcu v trestnom konaní. Máme problém s tým, že už ťažko sa nám obsadzujú sudcovia z ľudu. Má to, niekto hovorí, že to má, akože je to taký socialistický prežitok, nie je to celkom tak, ale na druhej strane to odôvodnenie, že v koľkých, či všetkých konaniach, trestných konaniach by to malo byť, my to zužujeme. Robí nám to nesmierne problémy. Už samotné obsadzovanie, máme strašne malý záujem byť sudcom z ľudu. Väčšinou potom musíme dopĺňať tieto senáty, musia sa opakovať úkony, niekedy aj celé konanie. Čiže zostáva tento inštitút pri niektorých trestných činoch, kvalifikovaných trestných činoch, ale v ostatných trestných činoch bude prebiehať súdne konanie pred samosudcom.
Koriguje sa aj úprava ukladania doživotného trestu bez možnosti podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody. To musíme reagovať na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva. Tu niet čo diskutovať. A tiež rozširuje sa právna úprava využitia videokonferencií v trestnom konaní. My musíme zamedziť tomu, aby sme zo Zboru väzenskej a justičnej stráže spravili nejakú cestovnú kanceláriu. Väznené osoby veľmi radi sa rozptýlia s tým, že cestujú cez celú republiku povedzme z Bratislavy do Prešova, aby tam svedčili v nejakej bezvýznamnej veci len kvôli tomu, aby vedel sa vymaniť z toho prostredia, kde je. Na to máme videokonferencie, na to je tu možnosť, to využitie. A vlastne touto novelou chceme tomu napomáhať.
No a v neposlednom rade sa zavádza nová skutková podstata trestného činu falšovania, vyhotovovania nepravdivej zdravotnej dokumentácie a dokumentácie. Táto skutková podstata je dosť častým javom aj v iných členských štátoch Európskej únie. V Českej republike, kde máme veľmi príbuzný právny poriadok, táto skutková podstata sa tiež osvedčila. Hovoril som s českými kolegami, že už preventívne pôsobí na to, aby nedošlo k manipulácii so zdravotnou dokumentáciou. Keď som rokoval s rodičmi a pozostalými detičiek, ktoré umreli v zdravotníckych zariadeniach, tak každé jedno, z tých rodičov potvrdilo ten prípad, že nám chýba minimálne táto skutková podstata. Len stačí z hľadiska prevencie. Samozrejme, každý, kto bude chcieť mať nekalé úmysly, tak potom pri naplnení skutkových podstát aj tohto trestného činu bude náležite, dúfam, aj spravodlivo potrestaný.
Toto v krátkosti. Tak teším sa, keď to prejde na druhé čítanie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2019 o 12:58 hod.

Mgr.

Gábor Gál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video